Tervaleipä.

ö-Öö

Hitto, kauan tonkin keksimiseen meni. Sitää myy saksalainen Lidl. oletettavasti idea peräisin Hans Välilihalta, joka firman kasvomalli ruokapuolella.

Mutta erittäin hyvää leipää. Periaatteessa samaa saaristolaisleipää, mitä Lidlissä muutenkin myydään, lisänä kunnon terva-aromi. ei tervaa paloa tarvitse, maku ja haju erittäin voimakkaita. Voin omasta puolestani todistaa, leipä erinomaisen hyvän makuista, ja tuntuu muutenkin olevan oikeaa leipää, ei mitään vehnäjauhomössöä.

Mutta miksi hitossa totakaan suurta innovaatiota ei ole keksinyt ikinä yksikän suomalainen leipomo?

No tietäähän sen, ei kaikki pidä tervan mausta tai voimakkaista maukuista muutenkaan, mutta kun olemassa paljon miitä, jotka pitää. Hitto, kaupata tahdo löutää kunnollista leipää oikein mitenkään, lähinnä pienleipomotuotteita, joita ei saa saa kuin paikallisesti. Aina samaa vehnämössä, tai pahimmillaa pakastetaikinasta "vastaleivottua" saksalaista vehnämössöä. Ei tahdo kunnon ruisleipää lötyä, ei juuri koskaan asiallista hiivaleipää-

Mutta nyt on ainakin jonkin ajan aatavissa todella hyvää tervaleipää.

Tämä ei ole mainos. Tämä on raskas kritiikki kotimaisia leipämafioita kohtaan. Raskas kritiikki kauppojen asiakkaita kohtemaa aliarvostusta kohtaan. Etenkin, raskas kritiikki suomalaista leipä kulttuuria kohtaan.

Muuten, miksi vehnäleipää voidaan sanoa rieskaksi, kysynpähän vaan >:/

=DW=

21

1717

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • k-kk

      Olen jo pitkään puhunut markettien valtavien leipäosastojen pienentämisien puolesta.
      Kuten sanoit ,huolella leivotut ruisleipä , sekaleipä, ranskanleipä ja näkkileipä riittäis valikoimiksi.
      Muuten ,vaimon leipomat tummat sämpylät ei voita kummempaa kaipaa päällysteeksi.

      • Ostasin

        Tarttee se olla rieskaki. Semmonen oikia rieska missei oo muuta ku ohorajauhua, vettä ja suolaa. Ja ohuveksi kaulittu ja kuumasa uunisa paistettu. Ainaki DW:n pitäs tuntija ku on niiltä sevulta lähtösi misä tämmöstä tehtiin.
        Haukiputtaalainen leipomo taannon sitä teki vaan ei oo näkyny viime aikoina. Miksikökähän?


      • ö-Öö
        Ostasin kirjoitti:

        Tarttee se olla rieskaki. Semmonen oikia rieska missei oo muuta ku ohorajauhua, vettä ja suolaa. Ja ohuveksi kaulittu ja kuumasa uunisa paistettu. Ainaki DW:n pitäs tuntija ku on niiltä sevulta lähtösi misä tämmöstä tehtiin.
        Haukiputtaalainen leipomo taannon sitä teki vaan ei oo näkyny viime aikoina. Miksikökähän?

        Ei saa kunnon rieskaa kaupasta.

        Eikä kovin moni viitsi itse leipoa nykyisin. Kaupan rieskoissa aina yksi paha vika, vehnäjauho. Siitä on kai parikymmentä vuotta, kun viimeksi sain kunnollista, kotona käsin ohrasta väännettyä rieskaa. Taikinaan ei kuulu kuin ohrajauho, vesi, sooda tai hiiva, merisuola. Jauhon kanssa emännät tarkkoja, pitää olla oikea jauhatus, että tulee sitkoa. Paistaminen älyttömän kuumassa leivinuunissa nopeasti.

        Meitsi kokeili kerran tehdä rieskoja. Ei onnistunut, en uskaltanut lämmittää uunia tarpeeksi kuumaksi. Asteista en tiedä, mutta ainakin sama, kuin pitsauunissa.

        Pitsapohjahan on periaatteessa sama asia, paitsi tehty vehnäjauhoista. Olemassa samantyyppisiä, erinomaisia leipiä. Naan.leipä, lawashi, periaatteessa pitaleipäkin. Siis simppelillä resepitllä leivottuja lättyjä, jotka paistetaan kuumassa kiviuunissa nopeasti. Lähinnä rieskaa on mun mielestä(vaikka siis tehtykin vehnästä) pitserian pitsapohja.

        Oikeassa rieskassa perusidea kuitenkin, tehty ohrasta. Sitäpaitsi, rieska teietenkin tosi herkkua heti uunista, voita päälle. Mutta kun rieska tarrpeeksi kuivuu, sellaiseksi korpuksi, se äärettömän hyvää. Voita ja suolaa päälle ja teetä tai kahvia kyytipojaksi, missä rieskaa voi liotella. tekee hyvää hampaillekin :DD


    • leppäkeihäs

      Kyllä tervaleppää löytyy metsästä ja mihin tarkoitukseen, kaupasta voi olla vaikeaa. Pikkusahoilta saattaa löytyä leppäpanelia.
      Jätepuuta on metsässä hirveät määrät.
      Ilman tuotteen nimeä on vaikea ilmaista tuotetta.

      • Ihmeleipä-idästä

        Talven pakkasilla pienen lämmön saattelemana laitoin mökin pihasaunalle uudet tervaleppä lauteet. Ai mahoton kun on mukavat istua.
        Aloittajan tervaleipä sanasta en ole kuullutkaan. Mitä tulee hyvään ruisleipään, löytyy LIDL vitriinistä tuoreita ruisleipä "sämpylöitä" eli litteitä valmiiksi halkaistuja. Enpä ole pistänyt merkille niiden nimeä.
        Toinen aito kuituinen ruisleipätuote, valmiiksi siivutettu Pikkukartano, käsin tehty arinalla paistettu. Sen yhytin pari vuotta sitten ja se on yksi vakioleivistä. Ensin sitä myi S-markeriitti yhtiö mutta nykyisin löytyy hyvin varustetuista K-vetoketjuista ei sentään K-kengästä. Vaaleita leipätuotteita en syö ollenkaan. Fatsereita fitsereitä primuloita muita isojen ketjujen massaleipiä en ole syönyt...vain historia tietää milloin viimeksi. Esimerkiksi Reissumies on "reissumies". Se tuote ei ole ruisleipää nähnytkään. Eihän se edes "sula" normaalisti, ainakaan meikän elimistössä, kuten ei vaaleatkaan tuotteet.


      • Kaikki.hyvä.loppuu

        Litlisä lopettivat sen auringonkukkaleivän myynnin. Eikö sitä ostaneet muut ku minä? Ja senki paprikametvurstin myynnin lopettivat. Minnoisin ostanu jatkuvasti sitäki ku se oli niin hyvvää!


      • brot

        Litinästä saa kotimaista lähiruokaa


      • ö-Öö
        Ihmeleipä-idästä kirjoitti:

        Talven pakkasilla pienen lämmön saattelemana laitoin mökin pihasaunalle uudet tervaleppä lauteet. Ai mahoton kun on mukavat istua.
        Aloittajan tervaleipä sanasta en ole kuullutkaan. Mitä tulee hyvään ruisleipään, löytyy LIDL vitriinistä tuoreita ruisleipä "sämpylöitä" eli litteitä valmiiksi halkaistuja. Enpä ole pistänyt merkille niiden nimeä.
        Toinen aito kuituinen ruisleipätuote, valmiiksi siivutettu Pikkukartano, käsin tehty arinalla paistettu. Sen yhytin pari vuotta sitten ja se on yksi vakioleivistä. Ensin sitä myi S-markeriitti yhtiö mutta nykyisin löytyy hyvin varustetuista K-vetoketjuista ei sentään K-kengästä. Vaaleita leipätuotteita en syö ollenkaan. Fatsereita fitsereitä primuloita muita isojen ketjujen massaleipiä en ole syönyt...vain historia tietää milloin viimeksi. Esimerkiksi Reissumies on "reissumies". Se tuote ei ole ruisleipää nähnytkään. Eihän se edes "sula" normaalisti, ainakaan meikän elimistössä, kuten ei vaaleatkaan tuotteet.

        Terva mauste.

        Olen aika usein ostanut Lidlistä saaristolaisleipää. Mustaa hyvää limppua siis. Nyt olivat ilmeisimmin viritelleet sen pohjalta tervalla maustetun leivän. Nimenä Tervaleipä. Kun pussin avasi, pakko myöntää aika hurja tervanhaju. Mutta kun leikkasi siipaleen, voita päälle, jo olikin erinomaisen maukasta leipää, Terva ehkä ei maistunut paljon, tuoksui enemmän. Mutta todellakin, terva sopii aivan erinomaisesti leivän mausteeksi. Tuskin sitä leipää kohden monta tippaa edes tarvii laittaa, sen verran vahva mauste.

        Edelleenkään ei mainosta. Mutta samaisesta kaupasta saa kerrassaan erinomaista tervagraavattua lohta.

        En voi käsittää, terva, leipä, lohi, kaikki suomalaisten perusherkkuja. Mutta eipä yksikään suomalainen leipomo ole alkanut tekemään tervaleipää, eikä yksikään kalanjalostusyehdas tekemään tervalohta. Saksalaiseten pitänyt nekin tuoda suomen markkinoille. Ei tarvinnut kauaa miettiä, paljon mahdollisuuksia käyttää tervaan mausteena melkein vaikka missä, tervamakkara?, tervaperunat?, tervajäätelö?.....Tervapastirolliahan melkein kaikki syö mielellään, miks ei tervaa käytetä laajemmin, vaikea tajuta, makuhan perinteisesti todettu olevan suomalaiseen makuun. Ja ne hiton tervaleijonatkin tehdään nykyisin kai jossain italiassa >:/

        =DW=


      • 1eero

        Savustamalla saa lepästä maun , paremman kuin jollain esassilla.


      • 1eero
        1eero kirjoitti:

        Savustamalla saa lepästä maun , paremman kuin jollain esassilla.

        Tervan saanti tervalepästä eipä taida kukaan saadeen tervalepän poltosta tervaa lämpöä kyllä.
        Sitten vehnäseen ! Mulla on tapana kahvin kera syödä kahvipulla, penteleen kalliiksi tulee kaupan tuotteet joten päätin kokeilla onnistuisiko korvapuustin teko.
        You tubeksesta katsoin oikein filminkin ja tykotarpeet on ostettuna, eihä tässä muutako hihat ylös ja esiliina etteen, leipurihattu sitä ei ole, toivokaa parasta


      • ö-Öö
        1eero kirjoitti:

        Tervan saanti tervalepästä eipä taida kukaan saadeen tervalepän poltosta tervaa lämpöä kyllä.
        Sitten vehnäseen ! Mulla on tapana kahvin kera syödä kahvipulla, penteleen kalliiksi tulee kaupan tuotteet joten päätin kokeilla onnistuisiko korvapuustin teko.
        You tubeksesta katsoin oikein filminkin ja tykotarpeet on ostettuna, eihä tässä muutako hihat ylös ja esiliina etteen, leipurihattu sitä ei ole, toivokaa parasta

        Jepjep

        Ite hyvin vähän syön pullaa, joskus kuitenkin. Noh, hyvä jos pari kertaa kuukaudessa. Siinä tulee just vataan se, ei mitenkään viitsi alkaa paria korvapuustia leipomaan. Hommanahan se ei voi olla mitään rakettitiedettä. Yhdwn kerran olen jotain voisilmäpullia tehnyt, ihan hyvin onnistui.

        Kunnollisia tyttömunkkeja tekisi joskus mieli. Niitä ei saa kaupasta. Kun munkin pitää olla aika kiinteä, kuitenkin pehmeä, hyvin rasvassa friteerattu ja rosnkisti sokerissa pyöritetty. Tyttömunkitkin niitä, ne ei pilaannu, kun ne kuivuu, ne oikein maukkaita kahvissa lioteltuna. Mua vähän arveluttaa toi friteeraus, enpä tiedä, muutama litra kuumaa öljyä kattilassa, sehän on vaarallista. Entiedä, mielestäni munit vois ihan yvon tehdä frittikeittimessä, ne ei kalliita ja sille ois muutakin käyttöä, vaikka kalan frittausta. Se vaan, kalan jälkeen samassa öljyssä ei oletetttavasti oikein saa kuin sillin makuisia tyttömunkkeja..

        Meitsi muuten teki vuosikaudet melkein kaiken leivän leipäkoneella, että se niinkuin lähinnä kokemus leipomisesta. Mikäpä siinä, kohtuullisia vehnäleipiä. Mutta kun otit puheeksi, pitäis joskus kaivaa kone esiin, tekasta sillä pullataikina, kanelia, rusinoita. Heh, tulis kiintoisan näköinen kahvileivänkyrsä, josta vois ylpeänä vuolla morapuukolla vieraille siivuja :D

        =DW=


      • eppu2
        1eero kirjoitti:

        Tervan saanti tervalepästä eipä taida kukaan saadeen tervalepän poltosta tervaa lämpöä kyllä.
        Sitten vehnäseen ! Mulla on tapana kahvin kera syödä kahvipulla, penteleen kalliiksi tulee kaupan tuotteet joten päätin kokeilla onnistuisiko korvapuustin teko.
        You tubeksesta katsoin oikein filminkin ja tykotarpeet on ostettuna, eihä tässä muutako hihat ylös ja esiliina etteen, leipurihattu sitä ei ole, toivokaa parasta

        Kyllä se onnistuu; jos ennen et ole mitään leiponut, nii se vaan ettei laita hiivaa liian lämpimään nesteeseen, se ´´kuolee´´ eikä toimi.


      • 1eero

        Velmies tekee leipäkoneella leipänsä tosi hyviä, iltasella laittaa ainekset koneeseen ja ajasti päälle, aamusella on tuoretta leipee valamiina.
        Heitä on kaksi minä yksin en kehtoo itseäni varten konetta, sämpylöitä oo kokeillu leipoa littanaisia on tullu, jospa puustia paremmin ensin pienempi erä sitte tuloksen mukaan hirveesti pakkaseen ni saap viiä mökille kesäkautena.


      • KiljutKorahti
        eppu2 kirjoitti:

        Kyllä se onnistuu; jos ennen et ole mitään leiponut, nii se vaan ettei laita hiivaa liian lämpimään nesteeseen, se ´´kuolee´´ eikä toimi.

        Ihmettelinkin nuorena koltiaisena ja pari kaveriakin ihmetteli kun ei kiljujen teot onnistuneet. Laitettiin hiivat kuumaan veteen. Siitäkö se johtui, niinpä minusta tuli raitis, paha vaiva mutta kyllä sen kanssa pärjää.


      • eppu2
        KiljutKorahti kirjoitti:

        Ihmettelinkin nuorena koltiaisena ja pari kaveriakin ihmetteli kun ei kiljujen teot onnistuneet. Laitettiin hiivat kuumaan veteen. Siitäkö se johtui, niinpä minusta tuli raitis, paha vaiva mutta kyllä sen kanssa pärjää.

        Sepä olikin kannattavaa kiljun tekoa, kun raittiiksi päädyit.


      • Tyhymäksi.on.menny
        ö-Öö kirjoitti:

        Terva mauste.

        Olen aika usein ostanut Lidlistä saaristolaisleipää. Mustaa hyvää limppua siis. Nyt olivat ilmeisimmin viritelleet sen pohjalta tervalla maustetun leivän. Nimenä Tervaleipä. Kun pussin avasi, pakko myöntää aika hurja tervanhaju. Mutta kun leikkasi siipaleen, voita päälle, jo olikin erinomaisen maukasta leipää, Terva ehkä ei maistunut paljon, tuoksui enemmän. Mutta todellakin, terva sopii aivan erinomaisesti leivän mausteeksi. Tuskin sitä leipää kohden monta tippaa edes tarvii laittaa, sen verran vahva mauste.

        Edelleenkään ei mainosta. Mutta samaisesta kaupasta saa kerrassaan erinomaista tervagraavattua lohta.

        En voi käsittää, terva, leipä, lohi, kaikki suomalaisten perusherkkuja. Mutta eipä yksikään suomalainen leipomo ole alkanut tekemään tervaleipää, eikä yksikään kalanjalostusyehdas tekemään tervalohta. Saksalaiseten pitänyt nekin tuoda suomen markkinoille. Ei tarvinnut kauaa miettiä, paljon mahdollisuuksia käyttää tervaan mausteena melkein vaikka missä, tervamakkara?, tervaperunat?, tervajäätelö?.....Tervapastirolliahan melkein kaikki syö mielellään, miks ei tervaa käytetä laajemmin, vaikea tajuta, makuhan perinteisesti todettu olevan suomalaiseen makuun. Ja ne hiton tervaleijonatkin tehdään nykyisin kai jossain italiassa >:/

        =DW=

        Eihän täälä tehä ennään muutakaan. Elovena kauraryynikki tehhään Saksasa....


    • hexaa

      Itse kannattaa tehdä leivät, saa sellaisen minkä haluaa. Minä teen leipäkoneella ja onnistuu hyvin, kun tulee kokemusta. Laitan spelttijauhoja, kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Lisäksi monenlaisia siemeniä.
      Kaupan leipä on kevyttä, kun on nostatettu tehoaineilla.

      • ö-Öö

        Komppaan.

        Kyllä leipäkoneella ihan asiallista leipää saa, ainakin aina vasta paistettua. Se vaan, ruisleipää tai limppua sillä ei pysty paistamaan, eikä rieskaa. Mutta monenlaisia leipiä, vehnäpohjaisia kyullä. Kandee muuten kokeilla pähkinää tai mausteita laajemmin.

        Leipäkone ok, mun mielestä. Vähän kapealaista, mitä sillä saa tehtyä, kuitenkin alkaa sen tyyppisen leivän syöminen tympimään ja tekee mieli iskeä hampaat kiinni kunnon näkkileipään, tai oikeaan ruisleipään.

        =DW=


      • Eksän.eksä

        Eksä aikanaan opetteli tekkeen leipäkonneella ruvislimppua. Muutaman kokkeilun se vaati mutta alakohan onnistuun viimen! Juuren otti kaupan limpusta.


      • siilimuori

        Monet sanoo et leipäkone jääpi aina jonkun ajan päästä kaappiin käyttämättömäksi.


    • Ei_syöpää_kiitos

      Terva on karsinogeeni. Aitoa ei kannata syödä, ei edes paljaalle iholle päästää, ja pitää tarkoin miettiä mistä se maku ja haju siihen leipään saadaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1265
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1174
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1153
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1151
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe