Rauhansanalaisetkin ovat vanhoillislestadiolaisia

Radial

Olen itse rauhansanalainen ja haluan muistuttaa teitä Sipilän ympärillä käytyjen keskustelujen vuoksi, että myös rauhansanalaisuus on vanhoillislestadiolaisuutta siinä, missä SRK:lainenkin lestadiolaisuus.
Se, millä SRK:laiset ja rauhansanalaiset erottaa toisista, on vain se, että rauhansanalaisilla ei samalla tavalla kytätä toisten toimia, eikä myöskään korosteta samalla tavalla seurakunnan erehtymättömyyttä, mitä SRK:laisten piirissä on ollut toisinaan tapana.
On myös hyvä tietää se, että kaikki vanhoillislestadiolaiset eivät kuulu SRK:hon eikä Rauhan Sanaan, vaan ovat ns. itsenäisiä vanhoillislestadiolaisia. Vanhoillislestadiolaisia arvellaan olevan laskutavasta riippuen 100 000 - 120 000. SRK:n jäseniä sen sijaan 30 000. Suurin osa, arviolta 60-70prosenttia vanhoillislestadiolaisista käy SRK:n rauhanyhdistyksissä ja noin 10 prosenttia Rauhan sanan seuroissa. Loput vanhoillislestadiolaiset käyvät lähinnä kirkossa, tai eivät käy lainkaan Sanan kuulossa.

Rauhansanalaisilla on hiukan avarampi seurakuntaoppi, kuin SRK:laisilla. Osa rauhansanalaisista on jopa vanhoillisempia kuin SRK:n lestadiolaiset, osa taas liberaalimpia. Yleisesti ottaen Rauhansanalaisuus on kuitenkin varsin vanhoillinen ja näin ollen tätäkin voi hyvällä syyllä kutsua vanhoillislestadiolaisuudeksi!

11

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KOrjaa_jA

      ###
      SRK:n jäseniä sen sijaan 30 000.
      ###

      SRK:ssa on satayhdesänkymmentäkaksi (192) jäsentä. SRK:n jäseniä ovat rauhanyhdistykset.

    • vloulaisista

      """ Se, millä SRK:laiset ja rauhansanalaiset erottaa toisista, on vain se, että rauhansanalaisilla ei samalla tavalla kytätä toisten toimia, eikä myöskään korosteta samalla tavalla seurakunnan erehtymättömyyttä, mitä SRK:laisten piirissä on ollut toisinaan tapana. """

      Hyvä näin, että ei korosteta seurakunnan erehtymättömyyttä, koska se asia juuri on tuonut meille niin paljon onnettomuutta.

    • enolekyttääjä

      Minä kuuntelen varsin paljon Rauhan Sanan saarnoja netin kautta. Niissä on varsin syvälle menevää pohdintaa ja suurta ymmärrystä. Kuten nyt vaikkapa kirstillisen rakkauden käsitteen sisältö ja miten se liittyy uskoon. Tämän sisältö näyttäisi menneen Jyväskylässä nyt sekaisin.

      Mielelläni tutustuisin myös rauhansanalaisiin, ehkä joskus menen niitten kesäseuroihin. Tulevana kesänä ne lienee tosi kakana eli Muoniossa asti.

    • Umpilesta

      Rauhansanalaisuudessa saattaa olla uskovaisia niin kuin vanhoillislestadiolaisuudessakin on. Ehkä uskovaisia on mys esikoislestadiolaisten joukossa.

      En ole koskaan käynyt rauhansanalaisten tilaisuuksissa ja vain kerran olen tavannut rauhansanalaisen perheen, vallan muissa kuin uskonnollismielisissä yhteyksissä. Sikäli kuin havaitsin, perhettä ainakin ulknaisten merkkien perusteella hyvinkin saattoi pitää uskovaisena.

      Kerran olen mennyt esikoislestadiolaisten seuroihin; silloin ei ollut muuta tarjolla. Siellä saarnan ohella mm. luettiin Lestadiuksen saarna. Ohjelman loputtua eräs tyttö/nuori nainen itkien kulki seuraväen joukossa pyydellen anteeksi syntejään. Toivon, että hän löysi lohdutuksen.

      Jossakin toisessa ketjussa tässä talven aikana puhuttiin sovintokokouksissa. Tiettävästi oli kyse sovinnosta rauhansanalaisten ja vanhoillislestadiolaisten välillä. Sovintoon oli molemmin puolin halukkuutta. Vanhoillislestadiolaisuudessa muotoiltiin asia niin, että rauhansanalaisia olisi pidetty "erossa olleina". Heikki Saari tyrmäsi hankkeen. Hänen mukaansa kultakin rauhansanalaiselta olisi tullut vaatia henkilökohtaista parannusta.

      Jumalan valtakunnassahan raja kuljee sydämestä sydämeen - - - ihminen ei läheskään aina pystyne selkeästi näkemään näitä rajoja. Rivikristityn kannalta varsin luonnolliselta tuntuu, että hakeudutaan siihen porukkaan, joka nyt näyttää olevan lähiinnä ja johon enemmistökin näyttää hakeutuvan. Eräänlaisesta "johtajan seuraamisesta" siinä on kysymys.

      Sipilä-ketjussa on mainittu, että puheenjiohtaja Juha Sipilän vanhemmat ovat nykyisin vanhoillislestadiolaisia. Aiemmin he olivat rauhansanalaisia. Kun he nykyisin asuvat Kempeleessä on varsin luonnollista, että he ovat löytäneet hengellisen kodin vanhoillislestadiolaisuudesta. Tuleva raitis pääministeri JUha Sipiläkin on siis lähellä meitä. Hänen kauttaan Jumala saattaa vielä runsaasti siunata tätä kansaa. Tosin saattaa tietysti käydä koko kansalle niin kuin Jobille taannoin, mutta se on sitten sen ajan murhe.

      Amerikassa enemmistö uskovaisista jäi tästä linkistä avautuvaan kirkkoon:
      http://www.apostoliclutheran.org/

      Ns. suomalaisvanhoillislestadiolaiset uskovaiset taas aloittivat tyhjästä ja perustivat tämän kirkon:
      http://www.llchurch.org/

      Aloittaja, nimimerkki "Radial" on kaiken kaikkiaan hyvällä asialla. Aloituksessa on rauhallinen ja pohdiskeleva ote.

      • Lähetyskäsky

        Toteuttavatko rauhansanalaiset Jeesuksen lähetyskäskyä?
        Onko heillä lähetyssaarnaajia pakanamaissa?

        Vl-läisillähän ei ole yhtäkään, vaan se lisääntyy vain lastenteolla.


      • yks_umpilesta
        Lähetyskäsky kirjoitti:

        Toteuttavatko rauhansanalaiset Jeesuksen lähetyskäskyä?
        Onko heillä lähetyssaarnaajia pakanamaissa?

        Vl-läisillähän ei ole yhtäkään, vaan se lisääntyy vain lastenteolla.

        Vanhoillislestadiolaisuudessa katsotaan, että jo se on lähetystyötä, että uskovaisia on eri puolilla maailmaa, ainakin noin sadassa maassa.Vanhoillislestadiolaiset lähettävät puhia (tulkkeineen) säännöllisesti noin kuuteentoista (16) eri maahan. Myös kirjallisuutta on julkaistu eri kielillä. Varsinaisia pysyviä lähettejä esim. ns. pakanamaissa ei ole.

        Rauhansanalaisillakin lienee lähetystyötä. Siitä löytynee tietoa googlettamalla. Tosin itse en nyt löytänyt luetteloa lähetystyömaista, mutta en avannutkaan kaikkia googlen tarjoamia linkkejä. Sen sijaan mielenkiintoista oli lueskella rauhansanalaisuudesta. Näyttää esim. siltä, että entinen vanhoillislestadiolainen kirkko Amerikassa, Apostolic Lutheran Church, olisi nyt rauhansanalaisten kirkko.

        Enpä usko, että siitä nyt ainakaan mitään haittaa olisi, jos vanhoillislestadiolaiset ja rauhansanalaiset yhdessä kävisivät kekusteluja, koska kerran molemmilla suunnilla on omat organisaaionsa. Historiallista taustaakin vasten - lestadiolaisuushan on ollut herkkä hajaantumaan ja on hajaantunut jo 20 kertaa - keskustelut vaikuttaisivat perustelluilta.


      • Elähyvämiesvalehtele
        Lähetyskäsky kirjoitti:

        Toteuttavatko rauhansanalaiset Jeesuksen lähetyskäskyä?
        Onko heillä lähetyssaarnaajia pakanamaissa?

        Vl-läisillähän ei ole yhtäkään, vaan se lisääntyy vain lastenteolla.

        Eikö tosiaan ole?

        Tarkistappa tietosi ajantasalle vaikka suviseurojen lippurivistä.


    • Sipdud

      Täällä viitataan Sipilään: Yksiselitteisesti hän on SRK-lestahellareiden näkökulmasta epäuskoinen. Ja lisäksi on julkisuudessa antanut ymmärtää käyttävänsä mm. keskiolutta.

      • Ei_hän

        keskiolutta käytä eikä muutenkaan alkoholia, mutta vaalien alla täytyy pikkuisen valehdella, koska enin osa kansasta käyttää keskiolutta. Suuren jytkyn jälkeen - - - se on sitten sama miten päin sitä on, kun kuitenkin neljän vuoden päästä tulee taas tappio.


    • IskeytyiKirveskiveen

      Tämän avaajan tarkoituksena on vain sekoittaa Sipilä VL:läksi mihin hän itse on toimittajillekkin suoraan sanonut, Ettei ole Vanhoillislestadiolainen. Monet toimittajat kuten avaajakin haluaisi hänen olevanVL, päästäkseen mässäilemään hänen vakaumuksellaan

    • Anonyymi

      Pedersören kirkossa tänään puhuva S-E Enkvist opettaa kasteesta ja ehtoollisesta samalla tavalla kuin VL me närvilässä pitäydymme kirkon opetukseen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1779
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1575
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      47
      1529
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe