Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Arevan reaktorista löytyi heikkouksia Ranskassa

HintansaVäärti

"
Arevan reaktorista löytyi heikkouksia Ranskassa

Ranskalainen ydinvoimalavalmistaja Areva on havainnut heikkouksia Ranskassa rakenteilla olevan reaktorin teräsrakenteissa. Reaktorissa ja sen suojakuvussa oleva teräs sisältää hiiltä, joka heikentää teräksen vahvuutta.

Ranskan ydinturvallisuudesta vastaava ASN kertoo, että Areva kertoi ongelmasta viime vuoden lopulla tehtyjen testien jälkeen.

Flamanvilleen Ranskaan rakennettava EPR-reaktori on samanlainen kuin Olkiluodon kolmosreaktori. Molemmat voimalat ovat myöhässä vuosia aikataulustaan, ja niiden kustannusarvio on ylittynyt miljardeilla euroilla.

Areva rakentaa Flamanvillen voimalaa ranskalaiselle energiayhtiölle EDF:lle. Kumpikaan yhtiö ei arvioinut lausunnoissaan, johtavatko teräsongelmat lisäviivytyksiin reaktorien rakennustöissä. "


http://www.satakunnankansa.fi/Talous/1194972270429/artikkeli/arevan reaktorista loytyi heikkouksia ranskassa.html

35

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hintansa väärti? hmm.... aiheesta on täällä tosi paljon juttua. Googlaa vaikka

      OL3 Olkiluoto3 site:suomi24.fi

      Tai klikkaa tätä:
      https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#q=OL3 Olkiluoto 3 site:suomi24.fi

      Siis onhan tuo hässäkkä jo sellainen, että suomalaisille tulisi halvemmaksi kun koko pelleily lopetettaisiin, ja sama tehtäisiin muillekin keskeneräisille ydinvoimalahankkeille. Olisi sitten kapasiteettia tehdä jotain hyödyllistä ja järkevää,

    • Mlurgi

      Taitaa toimittajat taas sekoilla.
      Teräksessä on aina mukana hiiltä. Hiili lujittaa terästä.

      • Hiilen laadulla on merkitystä teräksen kestävyydessä. Uutisen mukaan "Reaktorissa ja sen suojakuvussa oleva teräs sisältää hiiltä, joka heikentää teräksen vahvuutta.", Jokin vääränlainen seos varmaan, eli teräksestä ei tule niin luja kuin piti tulla.


      • Mlurgi

        "Hiilen laadulla on merkitystä teräksen kestävyydessä."

        Miksi stuxnet yrität sönkätä asiasta, josta selvästikään et tiedä mitään.
        Hiilen laadulla ei ole merkitystä, teräksen hiilipitoisuudella on.


      • Mlurgi kirjoitti:

        "Hiilen laadulla on merkitystä teräksen kestävyydessä."

        Miksi stuxnet yrität sönkätä asiasta, josta selvästikään et tiedä mitään.
        Hiilen laadulla ei ole merkitystä, teräksen hiilipitoisuudella on.

        Kai se laatukin voi vaikuttaa. Jos on vaikka timantteina raudan seassa...

        Liikaa hiiltä varmaankin. Se on huono. Tosin luultavasti ei kovin huono, eli katsotaan nyt tekevätkö uudestaan vai jääki toleranssien sisään. Suomeen tämä ei sinänsä vaikuta.


    • K.Late

      http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194972453738/artikkeli/olkiluoto 3 n reaktori eri tekoa kuin ranskassa.html

      "Miksi stuxnet yrität sönkätä asiasta, josta selvästikään et tiedä mitään."

      Pitäiskö sinunkin harkita sönköttämistäsi? Ongelma Ranskassa on siinä, että hiili on konsestoitunut valuvaiheessa, joten paineastian kestävyys ei ole joka kohdalta aivan sama. Iso propleema, kallis korjata, perinteinen sormienläpikatsominen otetaan ehkä vaihtoehdoksi.

      Se tässä kyllä ihmetyttää, että tällainen ongelma löytyy vasta nyt?!!!

      • Turhakohkata

        Olkiluoto-3 paineastia on tehty Japanissa, Flamanvillen Ranskassa. Eli turha vetää yhtäläisyyksiä.


      • Riinpiissi
        Turhakohkata kirjoitti:

        Olkiluoto-3 paineastia on tehty Japanissa, Flamanvillen Ranskassa. Eli turha vetää yhtäläisyyksiä.

        Myös tilaajaosapuolien valvojat eritasoisia. Perehtyminen suurten rakunnushankkeiden toimintaan auttaisia monia ja jäisi pelkkä netistä tietojen hankinta vähemmälle.


      • Energiapohtija
        Riinpiissi kirjoitti:

        Myös tilaajaosapuolien valvojat eritasoisia. Perehtyminen suurten rakunnushankkeiden toimintaan auttaisia monia ja jäisi pelkkä netistä tietojen hankinta vähemmälle.

        Laten luulisi tietävän, viheruskovaiset todellisuudesta ulkona kuin lumiukot.


    • Mlurgi

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13528658#comment-78693989

      Jospa K.Late kerrot, miksi on iso propleema, jos " hiili on konsestoitunut valuvaiheessa, joten paineastian kestävyys ei ole joka kohdalta aivan sama. "

      Tai älä sittenkään kerro. Olisi liian työlästä alkaa opettaa sinulle metallurgian perusteita.

    • Georgebush

      Hiili on atomien välissä ja koppa on tästä syystä viallinen, se on hilavika joka aiheuttaa vaaran materiaalin ennakoimattomalle pettämiselle, atomien liikkeen kasvaessa käyttölämpötilan saavutettuaan.
      Samasta syystä Loviisan reaktorin tiivistepintaa hitsataan joka vuosi, käyttöjakson jälkeen paljastuu aina uusi vika materiaalissa.

    • Georgebush

      Japan steel works on valmistanut molemmat paineastiat, niin Flamanvillessä kuin Olkiluodossa. Se että astia on koneistettu, Flamanvillen Ranskassa ja Olkiluoto Mitsubishillä Japanissa, ei ole mitään tekemistä materiaalin kide vikojen kanssa.
      Olkiluodon primääriputkisto on jo kertaalleen vaihdettu kidevikojen takia.
      Myös höyrystimien materiaali on peräisin Japan Steel Worksilta kuten San Onofren höyrystimien materiaali.

    • Georgebush
    • K.Late

      "Se että astia on koneistettu, Flamanvillen Ranskassa ja Olkiluoto Mitsubishillä Japanissa, ei ole mitään tekemistä materiaalin kide vikojen kanssa."

      Eli Stukin rauhoittelut ovat siis vain tyypillisiä "rauhoitteluita"?

    • Sekoseko

      Anomaliat on löydetty reaktoripaineastian päätyosista jotka on valmistettu Ranskassa ainakin Flamanvillen tapauksessa.

    • Toisaalta on todella hyvä uutinen aina kun Arevan laitosten viat löytyy vain Ranskan yksilöstä. Suomessa sitten osataan asia paremmin ja ainakin tiedetään varmistaa ettei sama mogu ole meilläkin.

      (takavuosina oli juttua että suomessa osattiin tehdä maailman lujin teräslaatu, saatiin sama lujuus kuin aikaisemmalla teräksellä mutta kymmeniä prosentteja pienemmällä materiaalimäärällä, mutta toki Olkiluotoon on voitu laittaa jotain Puolalaista höttöterästäkin.)

      • jaa jaa... materiaali hankittu japaniasta ... .... syvä huokaus.


    • Georgebush

      Sitten muistutukseksi että Rosatomin projekti Intian Kudankulam, kärsii nimenomaan samoista heikkouksista materiaalin kiderakenteessa.

      Mitä tulee valvontaan niin primääripiirin komponenttien valmistusta on valvonut Suomalainen asiantuntija. Tämä seikka huomioiden Ol3 projektin primääripiirin pääjäähdytysputkien esivalmisteet on havaittu Suomeen saavuttuaan viallisiksi materiaalin kiderakenteen osalta. Ei valvojatkaan mitään yli ihmisiä ole mutta rakennus prosessin aikana havaittu poikkeama silti osoittaa valvonnan toimivan.

    • Kolehmainen

      Tuurillahan ne laivatkin seilaat. Ei tässä kukaan ole ole ottamassa muita kuin hallittuja riskejä. Hallitun riskin periaatteisiin kuluu, ettei kaikkea voinut etukäteen tietää, kaikkeen ei voi varautua, etenkin jos on suhteettoman kallista.

    • Mlurgi

      Georgebush, "Hiili on atomien välissä ja koppa on tästä syystä viallinen, se on hilavika joka aiheuttaa vaaran materiaalin ennakoimattomalle pettämiselle, atomien liikkeen kasvaessa käyttölämpötilan saavutettuaan."

      Tuo on metallurgista hölunpölyä, joka osoittaa vain sen, että kirjoittaja ei ole perehtynyt metallioppiin.
      Sulassa teräksessä oleva hiili on liuenneena. Kun teräs jähmettyy, hyvin pieni osa hiilestä jää hilaan välisija-atomeina. Pääosa hiilestä muodostaa jähmeässä teräsessä karbidierkaumia (sementiitti ym.).
      Suuri valu jähmettyy hitaasti, jolloin ehtii tapahtua teräksessä olevien aineiden suotautumista, jolloin valukappaleeseen pääsee syntymään pieniä koostumuseroja. Koostumuseroista johtuen valmiin paineastiakomponentin lujuus- ja sitkeysominaisuudet hieman vaihtelevat mittauskohdan ja suunnan mukaan.

      Kuvitteellinen esimerkki: Ydinreaktoripaineastia valmistetaan teräksestä, jonka minimi lujuusvaatimus laatustandardin mukaan on 100. Paineastiateräksen todellinen lujuus ja sitkeys on jonkin verran yli minimivaatimusarvojen. Tässä esimerkki tapauksessa todellinen, mitattu lujuus voisi olla tyypillisesti noin 105- 110 mittauskohdasta riippuen.
      Lisäksi on huomattava, että paineastiaa mitoitettaessa käytetään varmuuskertoimia, tässä esimerkkitapauksessa mitoituksen lähtökohtana voisi olla esim. lujuus 70, eikä 100.

      Jotta voi antaa lopullisen vastauksen Arevan reaktorimateriaalissa havaituista poikkeamista ja niiden vaikutuksista ja merkityksestä, käytettävissä pitäisi tietysti olla todelliset mittaustulokset.

      • Georgebush

        No jos puhuin hölynpölyä niin miksi kiderankenteessa on vikoja ?


      • Mlurgi

        Täysin virheetön kiderakenne metallissa ei ole mahdollista. Sehän merkisisi, että jokaisessa kiteessä olisi vain yhdenlaisia atomeja (esim. rauta-atomeja), joista jokainen olisi täsmälleen oikealla paikalla kidehilassa.
        Hilavirheiden tietoinen, hallittu lisääminen esim. seostuksen avulla johtaa metallin lujittumiseen, niin kuin on tarkoituskin.
        Myös kylmämuokkaus lujittaa terästä, koska muokkaus lisää hilavikojen (dislokaatioiden) määrää teräksessä, jolloin muodonmuutos vaikeutuu.
        Terästen omimnaisuuksista puhuttaessa, ei yleensä käytetä termiä, hila tai kide, vaan puhutaan laajemmasta käsitteestä, teräksen mikrorakenne.


      • Georgebush
        Mlurgi kirjoitti:

        Täysin virheetön kiderakenne metallissa ei ole mahdollista. Sehän merkisisi, että jokaisessa kiteessä olisi vain yhdenlaisia atomeja (esim. rauta-atomeja), joista jokainen olisi täsmälleen oikealla paikalla kidehilassa.
        Hilavirheiden tietoinen, hallittu lisääminen esim. seostuksen avulla johtaa metallin lujittumiseen, niin kuin on tarkoituskin.
        Myös kylmämuokkaus lujittaa terästä, koska muokkaus lisää hilavikojen (dislokaatioiden) määrää teräksessä, jolloin muodonmuutos vaikeutuu.
        Terästen omimnaisuuksista puhuttaessa, ei yleensä käytetä termiä, hila tai kide, vaan puhutaan laajemmasta käsitteestä, teräksen mikrorakenne.

        Ihan oikeassa olet , mikrorakenne on se mistä kysymys.
        Toistat ja toista teknisesti ihan hyvää asiaa jonka syytä on vaikea käsittää koska nämä ongelmat on esitetty valmistajan taholta.
        Mitä yrität tuoda julki ?


      • Mlurgi

        Georgebush, "Hiili on atomien välissä ja koppa on tästä syystä viallinen, se on hilavika joka aiheuttaa vaaran materiaalin ennakoimattomalle pettämiselle, atomien liikkeen kasvaessa käyttölämpötilan saavutettuaan."
        Georgebush, "No jos puhuin hölynpölyä niin miksi kiderankenteessa on vikoja ?"

        Pääasiassa olen koittanut edes vähän hälventää täällä metalliopillisen tietämyksen puutetta.

        Georgebush, "Sitten muistutukseksi että Rosatomin projekti Intian Kudankulam, kärsii nimenomaan samoista heikkouksista materiaalin kiderakenteessa."

        Eipä taida olla tuokaan niin kuin kerroit. Kudankulumin projektin myöhästymimem johtuu pääosin ympristöliikkeiden, kalstajien ym. pitkäkestoisista protesteista.

        http://en.wikipedia.org/wiki/Kudankulam_Nuclear_Power_Plant


      • Georgebush

        Kudankulamin ongelmat johtuvat materiaalivioista, eikä mistään kalastajista.
        Yrität vain provosoida mutta jatka vain samaan malliin, teet itse asiaan liittyen hyvää työtä.


      • Mlurgi

        Mihin asiaan liittyen ?

        Georgebush, sinua en kehoittaisi jatkamaan materiaaliasiantuntijana , ennen kuin olet opiskellut alan alkeet.

        Georgebush, "Hiili on atomien välissä ja koppa on tästä syystä viallinen, se on hilavika joka aiheuttaa vaaran materiaalin ennakoimattomalle pettämiselle, atomien liikkeen kasvaessa käyttölämpötilan saavutettuaan."


      • iltalehdenuutisista

        Mikä on hilavika ja mikä sen aiheuttaa ?


      • Georgebush

        Kiderakenteen virheellisyys.

        Metallin lujuuden ominaisuudet perustuvat kiderakenteisiin ja myös kiderakenteen virheisiin.
        Kidevirheenä pidetään hilassa vallitsevaa epäsäännöllisyyttä joka on atomin suuruusluokkaa.

        Hilavirheet ovat pistemäisiä tai viivamaisia.
        Kidevirheet ovat 2 tai 3 ulotteisia.

        Liittyvät olennaisesti materiaalin ennakolta arvaamattomaan pettämiseen.

        Koska näitä ei pysty millään tavalla kohdistamaan heikkoutena tai vahvuutena flamanvillen asiasta oleviin tietoihin, on kohtalaisen turhaa ainakaan kinastella asiasta minkä tolaa ei edes tiedetä.
        Flamanvillen tiedot ovat tabloidi pohjalla kirjoitettu toimittajan tulkinta.
        Epäilemättä jotain vikaa rakenteissa on mutta millaisia ne ovat on jo toinen asia.

        Mtlurgi varmasti on enemmän perillä kuin minä ;)


    • kijukuimji

      Arevan paskapöntöt aiotaan leikata poistot molemmista päistään. 23cm Paksu luokkaa 5m leveä, MIELIPUOLINEN projekti. Varsinkin uusien palojen takaisin hitsaaminen tökkii pahasti ja lisää kustannuksia , aikataulut pilviin..

      Loviisan pöntöt aikoinaan noin myös kuljetuksiinsa katkaistiin. Tuloksena, kuten Lilius 1975 YLE uutisiin kertoi:" Meillä on nyt käsissä peräti KAKSI maailman huonointa reaktoria!" Pönttöä on sittemmin halkeamisen pelosta hehkuteltu 4 kertaa.

      JUURI tuo hitsaussauma säteily erosoituu muuta osaa myös nopeammin. Ja on vain ajan kysymys. Milloin tuo sauma pettää ydinonnettomuudessa. Huomatkaa, että Arevan mega mokaan tulee Loviisasta poiketen TUPLA vikapaikat molempiin päihin! . ..

      • Täyttäskeidaa

        Arto-Maurin potaskaa


      • Eimauri

        Loviisan tyyppisessä reaktorissa on useita saumoja, ainoastaan ytimen kohdalla olevan sauman kerrotaan kärsineen säteilystä.
        Lämpökäsittely on esitetty epäjohdonmukaisesti ja tarina on kerrassaan sekava.


    • Georgebush
    • Ei_hyviä_missään

      Koskas ranskalaiset olisi ollut hyviä missään muussa kun ranskanpullan mussuttamisessa tai punaviinillä läträämisessä? Ei edes televisoita saaneet Suomessa näkymään ja toimimaan kunnolla, kun digitan paska oli heidän omistuksessaan, ei se tosin onnistu noilta kenguruiden nussijoiltakaan sen paremmin, jotka nyt kyseisen paskalafkan omistaa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe