Kerrostalosauna

Minnabkbnkk

Ostin asunnon 2014 putkiremontoidusta kerrostaloyhtiöstä, johon oli putkirempan yhteydessä rakennettu sauna olemassaolevaan märkätilaan eli kylppäriin. Kysyin yksityiseltä myyjältä ja isännöitsijältä silloin että onko saunaan haettu tarvittavat rakennusluvat, sain vastauksen että luvat oli kunnossa. Ummikkona en kuitenkaan silloin kaiken hässäkän keskellä ymmärtänyt pyytää näistä mitään kirjallista dokumenttia. Oletin toki että kun putkiremonttifirma tekee saunan olemassaolevan remontin yhteydessä, niin kaiken pitäisi olla ok.
Asunnon ostettuani kuitenkin aloin miettimään asiaa, ja huomasin että isännöitsijäntodistuksessa on huonejärjestyksenä 2h k, mutta huonejärjestyksessä ei ole mainittu saunaa. Isännöitsijätodistuksessa lukee kuitenkin että "osakkaan muutostyönä on huoneistoon tehty sauna linjasaneerauksen yhteydessä. Huoneistossa on pidetty ja hyväksytty käyttöönottotarkastus".
Jäin miettimään että miten saisin varmuuden näin jälkikäteen että kaikki luvat ovat varmasti olleet kunnossa? Onko joku dokumentti jonka voin pyytää/hakea jostain? Mikä on normaali käytäntö, lisätäänkö tuo sauna aina huonejärjestykseen merkintänä, vai onko se tapauskohtaista?

5

475

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NäinMeillä

      Saunaa ei tällaisissa tapauksissa läheskään aina lisätä huonejärjestykseen. Jos isännöitsijäntodistuksessa lukee että huoneistossa on pidetty käyttöönottotarkastus rakennetusta saunasta, tästä pitäisi taloyhtiöltä löytyä myös pöytäkirja. Pyydä se siis nähtäväksesi. Jos se löytyy, asia on ok.

    • kokemusta-on

      Kierrä tällaiset kohteet kaukaa ...

    • rakentaja5

      Taloyhtiön nimissä on aikanaan haettu muutosta/saunan rakentamista varten. Ed. asuja ollut vain alullepanija asiassa. Seinät ym. omistaa yhtiö ja heillä on vastuu jos on esim. huonosti tehty. Asia pitäisi olla sinunkohdalta kun nossa.

      • sinun_asiasi_ei_kunnossa

        Hahhah. Osakkaiden yhdenvertaisuusko meni pytystä alas? Saa laittaa vaikka kullitetun WC-pytyn ja jos se särkyy, niin yhtiö = muut osakkaat maksaa?

        Jos tehdään tällaisia normaalista poikkeavia ratkaisuja, niin kyllä maar se käytännössä tarkoittaa, että artisti maksaa. Yhtiö vastaa vain perustasoon sisältyvistä ratkaisuista.

        "Asunto-osakeyhtiön vastuulla on kuitenkin vain sellaiset johdot ja kanavat yms., jotka on samantasoisina asennettu yhtiön huoneistoihin."

        http://www.isannoitsijakeskus.fi/osakkaan_muutostyot/yleista_muutostoista_

        Tämä tarkoittaa myös sitä, että osakas vastaa 100 % vaatekomeroon turaamansa saunan vesieristyksistä ym. 80/90-luvullahan näitä kovasti turattiin ja nykyään puretaan, kun pitäisi maksaa sama 40 000 € putkiremontista kuin muutkin maksaa kymppitonnin ylimääräistä siitä, että samalla kunnostetaan saunakin. Jolloinkan päädytään palauttamaan tilanne samaksi kuin muillakin osakkailla -> sauna puretaan.

        Luvat on toki haettu yhtiön nimissä - mikään muu ei ole mahdollista. Mutta se ei tarkoita, että yhtiö vastasti a) rakentamis b) ylläpitokustannuksista!


    • rakennusvatvoja

      Saunan rakentamisen luvanvaraisuudessa (siis tarvitaanko rakennuslupa vai ei) on kuntakohtaisia eroja. Esim. Helsingissä rakennuslupaa ei nykyisellään edellytetä.
      Ole yhteydessä kuntasi rakennusvalvontaan. Jos rakennuslupa on haettu ja loppukatselmus pidetty, löytyy sieltä (arkistosta) loppukatselmuspöytäkirja. Isännöitsijätodistukseen tällaisia ei välttämättä kirjata mutta koska asialle tulee olla taloyhtiön lupa, pitäisi sen olla kirjattuna ilmoituksena isännöitsijälle tai hallitukselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe