lakiosan sisältö

s.1967

hei. olen hakemassa lakiosaa kohtapuolin isän jälkeen. Mitä siihen kuuluu?? siis rahasta neljäsosa mutta kuuluuko myös maapaikasta neljäsosa vaikka siitä testamnetti minun pojalle ja metsästä neljäsosa???? eli maksetaanko ne ns päältä pois???? kumoaako jokin asia lakiosan? lesken hallintaoikeus???- testamentti pojalle??- aiemmin saamani lahjaksi merkityt rahaosuudet??? enemmän kuin 3 v aikaa??? ja entä yksi lahja jonka sanin äidin puoleleta tänä vuonna?? niitten EI pitäisi koska olen ainut rintaperillinen.

52

439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wertyu

      Kun olet ainut rintaperillinen niin lakiosa on puolet isäsi jäämistöstä, Testamentinsaaja päättää mitä antaa.

      Mitä tarkoittaa tuo "enemmän kuin 3 v aikaa??? " Lakiosaa pitää vaatia 6kk siitä kun ulet saanut tiedoksi testamentin.

    • s.1967

      siis olen saanut joskus lahjana rahaa mutta tuomari sanoi että ei ole merkitystä kun olen ainut. ainoastaan 3 viime vuoden aikana saadut pitää ilmoittaa mutta nekään ei vähennä perintöosuuttani. Soitin eräälle ammatti-ihmiselle ja hän ei sanonut että testamentinsaajalla olisi mitään asiaa rajoittaa lakiosaani. eli siis lahjat, äidin hallintaoikeus tai pojalle menevä testamentti ei pitäisi vähentää lakiosaani.....

      • >>hei. olen hakemassa lakiosaa kohtapuolin isän jälkeen. Mitä siihen kuuluu?? siis rahasta neljäsosa<<

        Kuinka niin neljäsosa?! Lakiosa on PUOLET lakimääräisestä perintöosasta eli yhden perillisen tapauksessa PUOLET perittävän jäämistöstä.

        Oletat ilmeisesti, että leski perii puolisoltaan puolet. Näin ei asia ole. Lesken ja vainajan perillisten välillä tulee toimitettavaksi omaisuuden OSITUS (jollei avioehdosta muuta johdu), ja tässä osituksessa määrittyy se perittävän JÄÄMISTÖ, joka lankeaa perinnöksi rintaperilliselle ja testamentinsaajalle.

        Leski saa osituksessa avio-oikeuden nojalla (ei perintönä) tasinkona puolet kuolinpesän netto-omaisuudesta vain sillä edellytyksellä, että leski on täysin varaton. Jos taas leskellä on yhtä paljon varallisuutta, hän ei saa tasinkoa laisinkaan. Lähtökohta osituksessa on, että puolisoiden yhteenlasketut nettovarat tasingolla puolitetaan. Jos kuitenkin leski on varakkaampi osapuoli, hänen ei tarvitse antaa omaisuuttaan tasinkona perillisille.

        Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa. Ne siis vähentävät reaalisesti saatavaa lakiosaa. Sama pätee äidiltä saatuun lahjaan.

        Jos osituksen jälkeiseen jäämistöön kuuluu puolisoiden yhteinen asunto tai asuntoirtaimisto, ne kuuluvat lesken elinaikaiseen hallintaan. Jollei muuta omaisuutta ole lakiosaan riittävästi, omaisuuden hallintaan saaminen siirtyy tältä osin lesken kuolemaan asti. Testamentti sen sijaan on tehoton siltä osin kuin se loukkaa perillisen lakiosaa, edellyttäen, että lakiosa on säädetyin tavoin vaadittu.

        Kuten toinen jo totesi, testamentinsaaja lähtökohtaisesti päättää, mitä omaisuutta hän lakiosana luovuttaa. Jäämistöomaisuuden sijaan hän halutessaan voi luovuttaa rahaa, jollei tätä ole testamentissa kielletty.


    • helsinginherrasvaki

      rahalahjat voisi vaikuttaa jos olisi muita rintaperillisiä mutta kun olet ainut niin ei vaikuta.

      Eli lakiosuus on puolet sun isäs jäämistöstä,6kk aikaa vaatia sitä kun saat testamentin tietoosi.

      Testamentti on tehoton siltä osin kun se loukkaa lakiosuutta eli puolet saat koko potista.

      • Isän antamat rahalahjat voivat vaikuttaa omaisuuden ositukseen ja siten myös isän jäämistön suuruuteen - ja siten lakiosankin suuruuteen.

        AL 94 §
        "Jos puoliso on hoitamalla huolimattomasti taloudellisia asioitaan, käyttämällä väärin oikeuttaan vallita omaisuutta, johon toisella puolisolla on avio-oikeus, tai muulla hänen oloihinsa soveltumattomalla menettelyllä aiheuttanut, että sellainen omaisuus on oleellisesti vähentynyt, saakoot toinen puoliso tai kuolleen puolison perilliset vastiketta, joka vastaa siitä johtunutta sanotun omaisuuden säästön vähentymistä, niinkuin 93 §:ssä sanotaan. Sellaista vastiketta otettakoon, kuitenkin vain puolet siitä, mitä muuten ei voitaisi suorittaa, myöskin siitä vastikevelvollisen puolison omaisuudesta, johon ei ole avio-oikeutta, mikäli omaisuus ei mene velan katteeksi."


    • pekka_puupää

      nixnax..

      "Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa. Ne siis vähentävät reaalisesti saatavaa lakiosaa. Sama pätee äidiltä saatuun lahjaan."

      juu..asia olisi noin MUTTA kun on yksi rintaperillinen niin EI OLE.

      • Sama puupäälle, minkä äsken herrasväelle kerroin.


    • Urpolehtinen

      KKO:2011:105 Perintökaari - Perintö - Ennakkoperintö - Perinnönjaon moite Avioliitto - Omaisuuden ositus
      Leski oli puolisonsa kuoleman jälkeen lahjanluontoisella kaupalla luovuttanut avio-oikeuden alaista omaisuuttaan yhteiselle rintaperilliselle ja ilmoittanut lahjan olevan ennakkoperintöä. Ennakkoperintöä ei ollut vähennettävä perillisen perintöosasta ensin kuolleen puolison jälkeen toimitetussa osituksessa eikä perinnönjaossa.

      • Tuo päätös ei liity mitenkään nyt po. tapaukseen.


    • juu tuomari sanoikin sen jo ääneen että ne lahjat eivät vaikuta koska muita ei ole. ja ymmärtääkseni ositus jakautuu todellakin niin että leski kun omisti vähemmän saa tasinkoa kuolinpesältä ja sen jälkeen lasketaan minun osuus eli lakiosuus johon kuuluu maapaikan arvosta neljäsosa koska toinen elää ja poika saa puoliosuuden nyt ja toisen kuoltua kokonaan kaiken siitä paikasta. mutta testamentti ei vaikuta lakiosaan kuten ei aiemin saadut lahjatkaan ne on merkitty lahjoiksi ja olen ainut rintaperillinen,siksi kukaan ei voi vaatia niitä huomioitavaksi, ei myöskään leski eikä lesken ns hallintaoikeukaan vaikuta lakiosaani. näin olen ymmärtänyt. puhun neljäsosasta koska lakiosa on puolet siitä mitä perisi muuten. ja jos tulee normi jako, sitten ei maapaikasta tai metsästä oteta huomioon minulle mitään mutta JOS leski pidättää itsellään hallintaoikeuden niin on vaadittava lakiosaa. vaikka heti kun on perunkirjoitus.

      • jaanamn

        Eräs lukija kysyy:
        Tuossa tilanteessa perinnönjättäjä on voinut kirjata että jos vaaditaan lakiosaa, se pitää antaa rahana. Mitä se käytännössä merkkaa? Huomioidaanko se myöhemmin ennakkolahjana? Vai jos on siis nyt useempi perijä, meidän tapaukssessa, niin, myöhemmin rahana annettu lakiosa, miten se huomioidaan? Kun siis on kyseessä maatila, johon leskellä hallintaoikeus, ja hän asuu nyt, ei siinä vanhalla tilalla, vaan kirkolla omassa osakkeessaan? Saako ko. tapauksessa rintaperilliset kaikki yhtäpaljon kiinteetä omaisuutta perinnöjaossa?


    • s.1967

      no molemmat ovat antaneet aikanaan ja viimeisin pitää ilmoittaa, koska 3 v aikana mutta sekään ei vaikuta kuulemma, ilmoitetaan koska on pois ns pesän varoista, ja velkoja ei ole vaan rahaa ja se paikka kiinteistöineen. niin on sanottu, mikään ei vaikuta lakiosaan ja mikään ei sitä kumoa ja se on puolesta puolet kaikista omaisuuksista,rahasta ja paikasta.Paikka ja metsä on arvioitu välittäjällä. Huolimatta testamentista,lahjoista,hallintaoikeudesta .....se maksetaan rahana sitten, ei tarvitse myydä kiinteää omaisuutta. Ei ollut kyse ns tyhjätaskusta.

    • Urpolehtinen

      NIXNAX,

      Hukkaamisvastike AL 94

      Urpo Kangas sanoo näin "Se seikka, että puolison omaisuus vähentyy, ei vielä oikeuta vastikkeeseen."

      Pikkuiset rahalahjoitukset eivät mene AL 94 pykälään.

      Voidaan sanoa että topicin tapauksessa voit unohtaa sen AL 94.

      Tavanomaisesta lahjasta, jonka arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin, ei ole tehtävä vähennystä rintaperillisen perinnöstä. Ennakkoperinnöiksi ei myöskään katsota lahjoja jos rintaperillisiä on vain yksi

      • >>Urpo Kangas sanoo näin "Se seikka, että puolison omaisuus vähentyy, ei vielä oikeuta vastikkeeseen. // Tavanomaisesta lahjasta, jonka arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin, ei ole tehtävä vähennystä rintaperillisen perinnöstä."<<

        Eipä niin. Onkos joku tällaista esittänyt? En minä ainakaan. Referoin ylempänä säännöksen, josta tuo käy selvästi ilmi - jos vain ymmärtää lukemansa. Tässä vielä lyhennettynä: "Jos puoliso on .... aiheuttanut, että sellainen omaisuus on ->oleellisesti vähentynyt<- ..."

        >>Pikkuiset rahalahjoitukset eivät mene AL 94 pykälään. Voidaan sanoa että topicin tapauksessa voit unohtaa sen AL 94.<<

        Sinä voit sanoa mitä haluat. Et kuitenkaan tiedä, minkä suuruisia rahalahjat ovat olleet. Jos ne tavanomaista suurempia ovat olleet, ne otetaan osituksessa AL 94 §:ssä säädetyin tavoin huomioon, jolloin ne vaikuttavat jäämistön ja lakiosan määrään.



        Huonosti olet lukenut kirjoitukseni, kun tavanomaisesta lahjasta opastat. Näin kirjoitin 1. kommentissani:
        "Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa."


      • Urpolehtinen

        ""Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa.""

        Kenellä se lukemistaito on hukassa?

        Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.

        Jos nyt tajuaisit edes sen seikan.

        Asiahan olisi eri jos olisi 2 rintaperillistä mutta kun topicin tapauksessa ei ole.


      • veneestäpudonnut

        Ketju on jo pitkä, mutta jaksaisitko tai joku vielä avata tuota testamentilla ohitetun yhden rintaperillisen erityiskohtelua ennakkoperintöjen (lahjat) huomioimisessa myös lakiosan vähennyksenä. Onko tämä jossain pykälässä, vai rivien välistä tulkittava logiikka?


      • Urpolehtinen kirjoitti:

        ""Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa.""

        Kenellä se lukemistaito on hukassa?

        Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.

        Jos nyt tajuaisit edes sen seikan.

        Asiahan olisi eri jos olisi 2 rintaperillistä mutta kun topicin tapauksessa ei ole.

        >>Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.<<

        Tuo pätee perintöverotuksessa - mutta vain siinä. Lahjaa ei tällöin verotusta toimitettaessa lisätä reaaliseen jäämistöön. Jos lisättäisiin, kokonaisvero progression takia kasvaisi.

        Mutta siviilioikeudessa lahja voi olla ennakkoperintöä yhdenkin perillisen tapauksessa, vaikka se ei perinnön määrään mitään vaikuttaisikaan.

        Ennakkoperinnöllä on vaikutusta yhdenkin rintaperillisen tapauksessa, jos perittävä on tehnyt testamentin muulle taholle (kuten on ap:n tapauksessa).

        Esimerkki 1:
        Perittävä A:lta jää kaksi poikaa B ja C sekä testamentinsaaja D, jolle hän on testamentannut kaiken omaisuutensa, minkä määrä on 100.000. A on eläessään antanut lahjan 20.000 B:lle. Mitkä ovat B:n ja C:n lakiosat ja miten 100.000 jakautuu kolmen saajan kesken?

        Pesän varoihin lisätään annettu ennakkoperintö (PK 7:3:3). Lakiosalaskelmassa jäämistön arvo on 120.000, mistä B:n ja C:n lakiosat ovat 30.000. Jaossa B:n saama ennakkoperintö luetaan hänen lakiosansa vähennykseksi.
        100.000 jaetaan seuraavasti:
        - B saa (30.000 - 20.000 =) 10.000
        - C saa 30.000
        - D saa 60.000

        Esimerkki 2:
        Asetelma muutoin sama, mutta A:lla on vain yksi poika B, joka on saanut isältään lahjan 20.000.

        Jos jako menisi siten kuin täällä jotkut ovat käsittäneet, B:n saamaa lahjaa / ennakkoperintöä ei otettaisi mitenkään huomioon. Tällöin B:n lakiosa olisi 50.000, ja 100.000 jaettaisiin näin:
        - B saa 50.000
        - D saa 50.000

        Mutta kun lahja / ennakkoperintö otetaan lakiosalaskelmassa huomioon, lakiosa on 60.000, ja 100.000 jaetaan näin:
        - B saa (60.000 - 20.000 =) 40.000
        - D saa 60.000

        Mitään perustetta erilaiseen menettelyyn yhden tai kahden perillisen tapauksessa ei ole. Mutta tämän ymmärtäminen taitaa ylittää Urpolehtisen ymmärryskapasiteetin.


      • Urpolehtinen kirjoitti:

        ""Eläessä saadut lahjat, jos ne ovat tavanomaista suurempia ja jos lahjakirjassa ei ole toisin määrätty, ovat - kuluneesta ajasta riippumatta - ennakkoperintöä, mikä on otettava huomioon ositus- ja lakiosalaskelmassa.""

        Kenellä se lukemistaito on hukassa?

        Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.

        Jos nyt tajuaisit edes sen seikan.

        Asiahan olisi eri jos olisi 2 rintaperillistä mutta kun topicin tapauksessa ei ole.

        >>Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.<<

        Tuo pätee perintöverotuksessa - mutta vain siinä. Lahjaa ei tällöin verotusta toimitettaessa lisätä reaaliseen jäämistöön. Jos lisättäisiin, kokonaisvero progression takia kasvaisi.

        Mutta siviilioikeudessa lahja voi olla ennakkoperintöä yhdenkin perillisen tapauksessa, vaikka se ei perinnön määrään mitään vaikuttaisikaan.

        Ennakkoperinnöllä on vaikutusta yhdenkin rintaperillisen tapauksessa, jos perittävä on tehnyt testamentin muulle taholle (kuten on ap:n tapauksessa).

        Esimerkki 1:
        Perittävä A:lta jää kaksi poikaa B ja C sekä testamentinsaaja D, jolle hän on testamentannut kaiken omaisuutensa, minkä määrä on 100.000. A on eläessään antanut lahjan 20.000 B:lle. Mitkä ovat B:n ja C:n lakiosat ja miten 100.000 jakautuu kolmen saajan kesken?

        Pesän varoihin lisätään annettu ennakkoperintö (PK 7:3:3). Lakiosalaskelmassa jäämistön arvo on 120.000, mistä B:n ja C:n lakiosat ovat 30.000. Jaossa B:n saama ennakkoperintö luetaan hänen lakiosansa vähennykseksi.
        100.000 jaetaan seuraavasti:
        - B saa (30.000 - 20.000 =) 10.000
        - C saa 30.000
        - D saa 60.000

        Esimerkki 2:
        Asetelma muutoin sama, mutta A:lla on vain yksi poika B, joka on saanut isältään lahjan 20.000.

        Jos jako menisi siten kuin täällä jotkut ovat käsittäneet, B:n saamaa lahjaa / ennakkoperintöä ei otettaisi mitenkään huomioon. Tällöin B:n lakiosa olisi 50.000, ja 100.000 jaettaisiin näin:
        - B saa 50.000
        - D saa 50.000

        Mutta kun lahja / ennakkoperintö otetaan lakiosalaskelmassa huomioon, lakiosa on 60.000, ja 100.000 jaetaan näin:
        - B saa (60.000 - 20.000 =) 40.000
        - D saa 60.000

        Mitään perustetta erilaiseen menettelyyn yhden tai kahden perillisen tapauksessa ei ole. Mutta tämän ymmärtäminen taitaa ylittää Urpolehtisen ymmärryskapasiteetin.


      • Urpolehtinen

        Hömm...
        Kun sinä kirjoitat tänne vastauksen niin pysy toki topicissa.

        Kun et tiedä faktoja niin et voi myöskään sanoa että onko topicin tapauksessa lahja otettava huomioon kun ositusta suoritetaan ja päätetään että kuinka paljon leski saa tai muu testamentin saaja mahdollisesti saa,puhumattakaan tästä ainoasta rintaperillisestä.

        Vaihtoehtona kuitenkin on se että lahjaa ei oteta huomioon,sen tiedät varsin hyvin itsekkin eikös niin?

        Kun topicin tapauksessa rahalahjat ovat merkitty lahjoiksi niin ennakkoperintöähän se ei siinä tapauksessa ole.
        Kun se ei ole ennakkoperintöä niin testamentin saaja ei voi vedota ennakkoperintöön.
        Jäljelle jää vain se AL 94.
        Siitä päästäänkin siihen että onko leski jollain muotoa halukas vetoamaan kyseiseen lakiin vai ei?
        Topicin tiedoilla ei ole.
        Ja ota toki huomioon se että lesken osalta voipi olla se että hän ei voi edes vedota AL 94 pykälään.
        Tiedät varmaan miksi.

        Näin ollen pääsemme siihen johtopäätökseen että rahalahjat eivät vähennä lakiosuutta.

        Sanotaan nyt vaikka näin että se joko huomioidaan tai sitten ei,ilmeisesti joku lakimies on tutustunut keissiin ja jos hänen mielestään lahjat eivät vaikuta niin sitten todennäköisesti asia on juurikin niin.

        Kaikkihan riippuu siitä loppupeleissä että kuinka paljon on annettu suhteessa antajan omaisuuteen ja siihen onko se "vapaata" omaisuutta johonka leskellä ei ole oikeutta.


      • Urpolehtinen
        nix_nax kirjoitti:

        >>Jos on yksi rintaperillinen niin sitä ei katsota ennakkoperinnöksi.<<

        Tuo pätee perintöverotuksessa - mutta vain siinä. Lahjaa ei tällöin verotusta toimitettaessa lisätä reaaliseen jäämistöön. Jos lisättäisiin, kokonaisvero progression takia kasvaisi.

        Mutta siviilioikeudessa lahja voi olla ennakkoperintöä yhdenkin perillisen tapauksessa, vaikka se ei perinnön määrään mitään vaikuttaisikaan.

        Ennakkoperinnöllä on vaikutusta yhdenkin rintaperillisen tapauksessa, jos perittävä on tehnyt testamentin muulle taholle (kuten on ap:n tapauksessa).

        Esimerkki 1:
        Perittävä A:lta jää kaksi poikaa B ja C sekä testamentinsaaja D, jolle hän on testamentannut kaiken omaisuutensa, minkä määrä on 100.000. A on eläessään antanut lahjan 20.000 B:lle. Mitkä ovat B:n ja C:n lakiosat ja miten 100.000 jakautuu kolmen saajan kesken?

        Pesän varoihin lisätään annettu ennakkoperintö (PK 7:3:3). Lakiosalaskelmassa jäämistön arvo on 120.000, mistä B:n ja C:n lakiosat ovat 30.000. Jaossa B:n saama ennakkoperintö luetaan hänen lakiosansa vähennykseksi.
        100.000 jaetaan seuraavasti:
        - B saa (30.000 - 20.000 =) 10.000
        - C saa 30.000
        - D saa 60.000

        Esimerkki 2:
        Asetelma muutoin sama, mutta A:lla on vain yksi poika B, joka on saanut isältään lahjan 20.000.

        Jos jako menisi siten kuin täällä jotkut ovat käsittäneet, B:n saamaa lahjaa / ennakkoperintöä ei otettaisi mitenkään huomioon. Tällöin B:n lakiosa olisi 50.000, ja 100.000 jaettaisiin näin:
        - B saa 50.000
        - D saa 50.000

        Mutta kun lahja / ennakkoperintö otetaan lakiosalaskelmassa huomioon, lakiosa on 60.000, ja 100.000 jaetaan näin:
        - B saa (60.000 - 20.000 =) 40.000
        - D saa 60.000

        Mitään perustetta erilaiseen menettelyyn yhden tai kahden perillisen tapauksessa ei ole. Mutta tämän ymmärtäminen taitaa ylittää Urpolehtisen ymmärryskapasiteetin.

        Ja kun tykkäät noita esimerkkejä jaella niin laitappas uudestaan ´B:n kohdalle "ennakkoperintöä" 2000euroa ja sitten testamenttiin maininta että kyseinen 2000e on lahja eikä ennakkoperintö.

        " aiemmin saamani lahjaksi merkityt rahaosuudet"

        Paljonkos testamentin saaja saa sitten?
        Oiskohan pyöreät 50tonttua.


      • Urpolehtinen kirjoitti:

        Ja kun tykkäät noita esimerkkejä jaella niin laitappas uudestaan ´B:n kohdalle "ennakkoperintöä" 2000euroa ja sitten testamenttiin maininta että kyseinen 2000e on lahja eikä ennakkoperintö.

        " aiemmin saamani lahjaksi merkityt rahaosuudet"

        Paljonkos testamentin saaja saa sitten?
        Oiskohan pyöreät 50tonttua.

        Esimerkit ovat erittäin hyvä konsti havainnollistaa asioita. Yritäpä vain itse selvittää ajatuksiasi esimerkin avulla. Ehkä ajatussolmut aukeavat, kun oikein yrität.


      • Urpolehtinen kirjoitti:

        Hömm...
        Kun sinä kirjoitat tänne vastauksen niin pysy toki topicissa.

        Kun et tiedä faktoja niin et voi myöskään sanoa että onko topicin tapauksessa lahja otettava huomioon kun ositusta suoritetaan ja päätetään että kuinka paljon leski saa tai muu testamentin saaja mahdollisesti saa,puhumattakaan tästä ainoasta rintaperillisestä.

        Vaihtoehtona kuitenkin on se että lahjaa ei oteta huomioon,sen tiedät varsin hyvin itsekkin eikös niin?

        Kun topicin tapauksessa rahalahjat ovat merkitty lahjoiksi niin ennakkoperintöähän se ei siinä tapauksessa ole.
        Kun se ei ole ennakkoperintöä niin testamentin saaja ei voi vedota ennakkoperintöön.
        Jäljelle jää vain se AL 94.
        Siitä päästäänkin siihen että onko leski jollain muotoa halukas vetoamaan kyseiseen lakiin vai ei?
        Topicin tiedoilla ei ole.
        Ja ota toki huomioon se että lesken osalta voipi olla se että hän ei voi edes vedota AL 94 pykälään.
        Tiedät varmaan miksi.

        Näin ollen pääsemme siihen johtopäätökseen että rahalahjat eivät vähennä lakiosuutta.

        Sanotaan nyt vaikka näin että se joko huomioidaan tai sitten ei,ilmeisesti joku lakimies on tutustunut keissiin ja jos hänen mielestään lahjat eivät vaikuta niin sitten todennäköisesti asia on juurikin niin.

        Kaikkihan riippuu siitä loppupeleissä että kuinka paljon on annettu suhteessa antajan omaisuuteen ja siihen onko se "vapaata" omaisuutta johonka leskellä ei ole oikeutta.

        >>Kun topicin tapauksessa rahalahjat ovat merkitty lahjoiksi niin ennakkoperintöähän se ei siinä tapauksessa ole.<<

        Fundeerauksesi on kovin omintakeista, suoraan sanottuna niin kovin amatöörimäistä, etten pitempään debattiin kanssasi viitsi ryhtyä.

        Mitähän tarkoittanee, että rahalahjat on "merkitty lahjoiksi" ja että tällä perusteella ne eivät ennakkoperintöä olisi?! Ennakkoperintö nimenomaan on antajan eläessä oikeudellisesti LAHJA. Jos lahjakirjassa lukee, että "lahjoitan B:lle 20.000 euroa", niin tuoko muka osoittaisi, että lahjaa ei tule katsoa ennakkoperinnöksi??? Ei tokkiinsa.

        Jotta rintaperilliselle lahjoitettu 20.000 euroa ei olisi lahjanantajan kuoltua ennakkoperintöä, lahjakirjassa tulisi kertoa, että "tämä lahja ei ole ennakkoperintöä". Legaalinen olettama kun on, että rintaperilliselle annettu lahja - jollei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun - ON saajalle annettua ennakkoperintöä.

        Tässä vielä tiedoksi ao. perintökaaren säännös (PK 6:1): "Mitä perittävä eläessään on antanut rintaperilliselle, on ennakkona vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun." http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L6P1


      • Urpolehtinen

        Kun et nyt käsitä niin väännetään rautalangasta.

        Pysytään topicissa kuitenkin,onko leski vedonnut että lahjat tulee huomioida osituksessa ja perinnönjaossa?Näillä tiedoilla ei ole joten lahjat eivät vaikuta lakiosuuteen.
        Onko testamentin saaja vedonnut?EIpä vissiin ja tokkopa tuolla merkitystä.

        Mitäs jää käteen?

        Sekö että lahjat ovat ennakkoperintöä ja ne huomioidaan osituksessa ja perinnönjaossa?

        Kun me tiedetään senverran mitä topicissa kerrotaan niin sen mukaan sitten vastaillaan.

        Näillä puheilla sun on turha jankuttaa tuosta ennakkoperinnöstä tai AL 94 pykälästä kun et tiedä faktoja mutta kuitenkin tiedät sen mitä topicin aloittaja on kertonut.
        Vastaile sen mukaan mitä tiedät äläkä oleta asioita.


    • polliisimestari

      Huomaa ero,ennakkoperintö suhteessa useampaan rintaperilliseen tai..
      ennakkoperintö suhteessa AL 94a

      Kysymys on että onko sen rintaperillisen saama täppi vähentänyt oleellisesti lesken avio-oikeutta.
      Tai onko täppi ollut avio-oikeudesta vapaata täppiä vai ei?

      Jos 94a ei voida soveltaa niin sitten tulee kyseeseen hukkaamisvastike jossa taas edellytykset ovat tiukemmat.

      Ja lopuksi,onko leski vaatinut että täppi otetaan huomioon osituksessa tai vaihtoehtoisesti onko leski vaatinut että käytetään hukkaamisvastiketta?

    • polliisimestari

      Ja vielä lisäyksenä olisi syytä mainita se että "ennakkoperintöolettamaa"käytetään vain silloin kuin osituksen perusteena on puolison kuolema...suhteessa AL94-

    • s.1967

      menee oudoksi,, tuomaro sanoi että eil lasketa kun olen ainut.

      • veneestäpudonnut

        Jos pesäänne on jo tuomari setvimässä ja olet ainut perijä poikasi kanssa, niin jakakaa perintö vaan oman tuomarinne mukaisesti, vaikka olenkin nim. nix_nakin selvitysten kannalla myös yhden rintaperillisen asemasta.
        Tuomarinne lausumalle yritin miettiä jotain selitystä ja poimin alkuperäisestä selostuksestasi pätkän: "kuuluuko myös maapaikasta neljäsosa vaikka siitä testamnetti minun pojalle". Tarkentaisitko, onko kuitenkin testamentilla määrätty maapaikan lisäksi myös aivan kaikki pojallesi?


      • s.1967
        veneestäpudonnut kirjoitti:

        Jos pesäänne on jo tuomari setvimässä ja olet ainut perijä poikasi kanssa, niin jakakaa perintö vaan oman tuomarinne mukaisesti, vaikka olenkin nim. nix_nakin selvitysten kannalla myös yhden rintaperillisen asemasta.
        Tuomarinne lausumalle yritin miettiä jotain selitystä ja poimin alkuperäisestä selostuksestasi pätkän: "kuuluuko myös maapaikasta neljäsosa vaikka siitä testamnetti minun pojalle". Tarkentaisitko, onko kuitenkin testamentilla määrätty maapaikan lisäksi myös aivan kaikki pojallesi?

        pojalle on merkitty maapaikasta ja ilm metsistä puoliosuus. äitille jää toinen puoli. ei muuta.


      • ummikkona63

        Ummikkona tässä taas sählään. Isäsi jäämistö mielestäni on enemmän kuin puolet maapaikasta ja metsästä. Ne jos on kerran testamentattu pojallesi niin mitä tapahtuu lopulle esim. puolikkaalle asunnosta ja puolikkaalle rahavaroista. Nehän käsittääkseni olisivat kuuluneet sinun osuuteesi (tai jotain vastinetta) lisäksi. Poikasi saa vain osan jäämistöstä. Voiko lopusta vaatia lakiosuutta vaikka hallintaoikeus jäisikin äidillesi? Samoin poikasi osuus, saako siitä vaatia lakiosuutta?


      • Näin

        Ennen kuin kukaan perii mitään, toimitetaan ositus.
        Lakiosa lasketaan siitä mitä jää perillisten puolelle.
        Perillinen ei tämä kysyjä vaatii lakiosaa omalta pojaltaan eli testamentinsaajalta.
        Lakiosa voidaan aina maksaa rahana (paitsi jos nimenomaan testamentissa kielletty).


      • Näin

        Siis piti lukea: "perillinen ELI tämä kysyjä vaatii lakiosaa..."


    • s.1967

      en tiiä kelle edes vastaatte mutta menen tuomarin luo ensi vk. toien tuomarin luo. ei pitäisi vaikuttaa koska yksi rintaperillinen ja myös testamentit ja hallinnat ie pitäis vaikuttaa,,,,,,,täällä on niin paljon erilaisa näkemuksiä etäpara kun rurvaudun tuomariin,

      • s.1967

        virheitä holimatta tajusitte, uskoisin,


      • veneestäpudonnut

        Sinun 2.5. klo 22:15 oudoksi menemistä kommentoin. Eipä nuo sormien osumat viereiseen näppäimeen juttusi tajuamista estä, mutta etkö huomannut lopussa esittämääni pyyntöä selventää testamentin määräystä. Nimittäin, voi käydä niin, että paperit nähneen asiantuntijan lausumia täällä ihmetellään, koska kysyjä ei hoksaa/halua kertoa kaikkea oleellista. Ei tänne pidäkään kertoa liikoja ja sen takia kehotinkin jo edellä jakamaan perintönne paperit tutkineen oman tuomarinne ohjeiden mukaisesti saamistasi lahjoista välittämättä. Testamentti sukupolven yli tehdään usein yhteisesti sovittuna perintöveron takia, mutta et suinkaan ole ainoa, joka vaatii lapseltaan lakiosaansa.


    • s.1967

      vaadin VANHEMMALTANI lakiosaa ja kyllä se minun lapsi ei ole perimässä kuin puoliosuuden maapaikasta tällä haavaa kun toinen elää. toisen kuoltua asia eri ja niistä huomattavista annoista on jo 15 v aikaa........vain yksi 3 v sisällä eli nyt hiljattain. Ei kai minun lapsen tarvi maksaa kun kerta rahaa on pesässä mistä maksaa.............

      • >>vaadin VANHEMMALTANI lakiosaa<<

        Lakiosaa ei vaadita vanhemmalta, vaan vanhemman testamentin saajalta.


    • s.1967

      ja siinä verolipussa lukee lahja , lahjanantaja yms ei että olisi ennakkoperintöä koska tuomarikin sanoi että niirä ei enää huomioida,15 v takaa ja 10 v takaa...... tästä 3 vuoden sisäisestä en tiedä. En luota tähän yhteen tuomariin ja menenkin muualle selvittämään asiaa myös. Ei muuta kuin leski luopuuu hallinnastaan tai maksaa jaon jälkeen osan rahana, että säilyy välit. Ne menee muuten koska minulle on koko aika puhuttu maapaikan testamentista ei että rahoja ei jaettaisi!!!!!!!!

      • veneestäpudonnut

        No, ehdin vielä tämän kerran amatöörinä hämmentää ajatuksiasi, mutta mene todellakin papereinesi vielä luotettavan tuomarin luokse, ehkä jo ennen perunkirjoitusta ja teettäkää perunkirjoitus asiantuntijalla.
        Lahjan huomioiminen ennakkoperinnöksi ei kylläkään vanhene, mutta arvon voi syödä inflaatio turhaksi ottaa huomioon perintöäsi/lakiosaasi pienentämään ja lesken tasinkoa suurentamaan ja kun testamentin saajakin on oma poikasi.
        Luepa vielä ajatuksella nim. nix_nax 1.5. klo 19:01 vastaus, että tuo lesken hallintaoikeuden vahvuus puolisoiden yhteisenä kotina olleeseen asuntoon sinulle selkeytyy, ettet rupea siitä rettelöimällä rahoja tinkaamaan. Puhevälit voi mennä muutenkin, etenkin äitipuoliin. Huomaa myös se, että ositus lesken ja perillisten välillä on tehtävä ensimmäiseksi.
        Kun testamentti onkin vain maatilasta ja lisäksi on talo, metsää ja ties rutkastikin rahaa, niin jospa lesken tasingoksi riittäisi asunto ja pojan maatilan lisäksi jää sinulle perintönä rahaa ehkä koko lakiosa. Ellei jää, niin kyllä lakiosaa tai sen täydennystä pitää nimenomaan vaatia testamentin saajalta, eli pojaltasi.
        Eipä muuta kuin kohti kesää ja perinnönjaon haasteita muistaen, että se on sentään hyvä kun on mitä jakaa, toista on se kun perilliset pelkäävät isukkien jättävän vain velkoja.


      • >>ja siinä verolipussa lukee lahja , lahjanantaja yms ei että olisi ennakkoperintöä<<

        Verolipussa ei muuta voikaan lukea kuin lahja. Se, mitä on annettu, on oikeudellisesti AINA lahja, ei ennakkoperintö. Lahja kuitenkin katsotaan lahjoittajan kuoltua ennakkoperinnöksi tietyissä tapauksissa. Tässä vielä sinulle jo pariin kertaan lainaamani lainkohta (PK 6:1.1): "Mitä perittävä eläessään on antanut [= lahjoittanut] rintaperilliselle, on ennakkona [=ennakkoperintönä] vähennettävä tämän perinnöstä, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun."

        >>tuomarikin sanoi että niirä ei enää huomioida,15 v takaa ja 10 v takaa......<<

        Jos tuomarisi on noin sanonut, hän on neuvonut sinua väärin. Kuten toinen jo kertoi lahja ennakkoperintönä ei vanhene. Lahja kuitenkin otetaan huomioon lähtökohtaisesti antoajankohdan arvostaan, joten mitään indeksi- tai muita tarkistuksia arvoon ei tehdä.

        >>tästä 3 vuoden sisäisestä en tiedä.<<

        Kolmen vuoden sääntö ei liity perinnönjakoon, vaan perintöverotukseen. Kolmen vuoden sisällä ennen perittävän kuolemaa annetut lahjat lisätään perittävän reaaliseen jäämistöön, mistä vero maksetaan, vaikka noita lahjoja ei ennakkoperintönä pidettäisikään.


    • helsinginherrasvaki

      Pesänjakaja/selvittäjä ei merkitse kyseisiä lahjoja jos kukaan ei älyä vaatia että ne otetaan huomioon.

      Ja asiahan ei mene niin että "kaikki" lahjat,oli ne sitten vaikka ennakkoperintöä tai muuta vastaavaa lisättäisiin aina jäämistöön.

      Näin ollen topicin tapauksessa se tuomari voipi olla täysin oikeassa että lahjat eivät vähennä lakiosuutta tms.

      "Jos tuomarisi on noin sanonut, hän on neuvonut sinua väärin."
      NIXNAX
      "ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen otaksuttava tarkoitetun"

      Älä taas oleta kun et tiedä faktoja.


      Ja vielä sitten jos tämä testamentin saaja on alaikäinen niin maistraatti tulee kuvioihin ja eturistiriita on ilmeisen selkeä joten ei muuta kuin edunvalvojan sijaista hakemaan.

      • s.1967

        on jo haettu semmonen. tämä tietää mutta sanoi että eivät vaikuta kun olen ainut. mutta 3 viime v ajalta pitää merkitä pesän vaeojen takia, eli ilm ei yhä merkitse.


      • veneestäpudonnut

        Palasin reissulta ja ketju se vaan on jatkunut, jopa uusia tilanteita arvaillen ja kysyjä on edelleen jumissa "mutta sanoi että eivät vaikuta kun olen ainut."
        Tuomarinne lausuman perusteeksi sopisi, että lakiosaasi nuo saamasi ja laissa ennakkoperinnöksi katsottavat lahjat eivät vaikuta, koska pesään jää sinulle perintöä muutenkin yli lakiosasi, koska muita jakajia ei ole.
        Jospa kysyit vain perinnöstäsi ja tuomarinne vastasi siihen.
        Mutta ennakoidesi lain mukainen huomioiminen osituksessa lesken tasinkoon ei kumoudu myöskään sillä, että olet ainut rintaperillinen.
        Leskihän on todellakin voinut jo luopua tasingostaan lapsensa hyväksi, kuten herrasväki edellä aprikoi. Ole siis luottavainen ja mielissäsi lakiosasi täyttymiseen!!


      • >>lakiosaasi nuo saamasi ja laissa ennakkoperinnöksi katsottavat lahjat eivät vaikuta, koska pesään jää sinulle perintöä muutenkin yli lakiosasi, koska muita jakajia ei ole.<<

        Nyt olet ymmärtänyt lakiosan hieman puutteellisesti. Lakiosahan tulee laskettavaksi nimenomaan silloin, kun perittävä on tehnyt testamentin; tekemällä lakiosalaskelma katsotaan, loukkaako testamentti perillisen lakiosaa. Ap:n tapauksessa perittävä oli tehnyt testamentin.

        Ap:
        "Mitä siihen [lakiosaan] kuuluu?? siis rahasta neljäsosa mutta kuuluuko myös maapaikasta neljäsosa vaikka siitä testamnetti minun pojalle ja metsästä neljäsosa????"

        Tällöin on saman tekevää, onko lakiosaperillisiä (rintaperillisiä) yksi vai useampia. Lakiosalaskelmaa varten perittävän reaaliseen jäämistöön lisätään perittävän antamat ennakkoperinnöt (jos on tehty ositus, ep. on otettu huomioon jo osituslaskelmassa). Tästä saadaan perintöosa jakamalla summa lakiosaperillisten lukumäärällä. Lakiosa puolestaan on puolet perintöosasta. Jos perillinen laskelman osoittaman lakiosan saa testamentista huolimatta, testamentti ei loukkaa lakiosaa. Testamentinsaaja saa sen mitä hänelle on testamentattu ja perillinen saa muun osan jäämistöstä.


      • veneestäpudonnut

        No, en toki mieltäni muuttanut lahjojen huomioimisesta, mutta liennytin tuomarin puheista kysyjän saamaa päähänpinttymää, kun toisessa ketjussa kysyjä kertoo tuohta olevan pesässä melkoisesti (600t) ja ilmeisesti testamentin lisäksi yllin kyllin.


    • tuomarintykö

      Toisella palstalla laskelmasi. Sinulla on varaa useampaankin tuomariin. Jokin asia Sinua selvästi hiertää ellei pelotakin.

    • 29292929

      Nixnax,

      "Lakiosalaskelmaa varten perittävän reaaliseen jäämistöön lisätään perittävän antamat ennakkoperinnöt"

      Edelleenkin on mahdollisuus että ei lisätä.
      Ei se mene automaattisesti aina niin että lisätään kun asiaan vaikuttaa montakin seikkaa.

      • No kerropa yksi edes seikka, joka vaikuttaisi niin, ettei ennakkoperintöä lisättäisi!

        Tässä on yksiselitteinen säännös tiedoksesi (PK 7:3.3):
        [Lakiosaa määrättäessä] "Pesän varoihin on lisättävä perittävän antama ennakkoperintö sekä ..."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L7P3

        Luepa säännös ja kerro, löydätkö sieltä rajoituksen, että ennakkoperintöä ei lisättäisi esimerkiksi, jos perillisiä on vain yksi (niin kuin täällä on esitetty).

        Tokihan asia on sopimuskysymys perillisen ja testamentinsaajan kesken, jako voidaan heidän sopimanaan tehdä laista poikkeavallakin tavalla. Mutta jos lain mukaan mennään, niin lakiosalaskelmassa pesän varoihin lisätään perittävän antama ennakkoperintö.


      • s.1967
        nix_nax kirjoitti:

        No kerropa yksi edes seikka, joka vaikuttaisi niin, ettei ennakkoperintöä lisättäisi!

        Tässä on yksiselitteinen säännös tiedoksesi (PK 7:3.3):
        [Lakiosaa määrättäessä] "Pesän varoihin on lisättävä perittävän antama ennakkoperintö sekä ..."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L7P3

        Luepa säännös ja kerro, löydätkö sieltä rajoituksen, että ennakkoperintöä ei lisättäisi esimerkiksi, jos perillisiä on vain yksi (niin kuin täällä on esitetty).

        Tokihan asia on sopimuskysymys perillisen ja testamentinsaajan kesken, jako voidaan heidän sopimanaan tehdä laista poikkeavallakin tavalla. Mutta jos lain mukaan mennään, niin lakiosalaskelmassa pesän varoihin lisätään perittävän antama ennakkoperintö.

        jos ei kukaan vaadi eli ei ole muita ja niiin ollen ei tehdä hallaa toisille. niin on joka paikassa sanottu.


      • Jätitkö lukematta yllä olevan kommenttini viimeisen kappaleen - vai etkö sitä ymmärtänyt?


    • 2321

      kyseessä on lahja.

      • erk-ki

        Ilmeisesti jäälleen yksi, jolle käsitteet lahja ja ennakkoperintö ovat täyttä hepreaa.


    • tiesitköettäx

      En jaksa lukea koko ketjua, mutta onkohan ap tietoinen siitä, että lakiosa ei välttämättä tarkoita osuutta kesämökkiin, metsään tms. Lakiosa voidaan myös maksaa rahana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe