Liikennekäytöstä poistetun katsastus ajallaan.

ihemttelijä1234

Trafin ohjeistus ei vaikuta selkeälle, tai se ei kerro miten ajoaika määräytyy liikennekäytöstä poistetulle ajoneuvolle jos sen katsastaa varsinaisella katsastuajalla. Saako ajallaan katsatetulle autolle ajoaikaa, jos se katsastushetkellä on liikennekäytödtä poistettu.

Trafi:
"Ainoastaan ajo säilytyspaikasta suorinta reittiä katsastukseen on sallittua. Ajoneuvon saa siirtää katsastuksesta välittömästi edelleen säilytys- tai korjauspaikkaan. Katsastuksessa hylätyn ajoneuvon ajoaikasäädöksiä (mm. kahden kuukauden ajoaika) ei sovelleta liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon kohdalla."

Itsellä on katsastusaika juuri umpeutumassa liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla. Tarkoitus olisi katsastaa ajoneuvo nyt ajallaan (jotta saisin kuukauden ajoaikaa), ja korjailla autoa vasta 3 viikon kuluttua kesälomalla ja ottaa se samalla loma-autoksi liikennekäyttöön.

Jotenkin tuntuu oudolta, jotta ajallaan katsastettuun liikennekäytöstä poistettuun ei saa korjausaikaa. Vai olenko käsittänyt Trafin ohjeet jotenkin väärin. En haluaisi ottaa sitä turhaan 3 viikoksi käyttöön pelkästään katsastuksen takia, jotta saisin tarvittavan ajo/korjausajan.

13

1206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • selvennys

      KUN katsastuksessa hylätään auto jolla on Leimaa jäljellä saa ajaa leiman loppuun asti. (1kk)... tai n.1kk jonka aikana on katastettava auto jos aikoo ajaa tieliikenteessä.

      kun katsastamattomassa autossa ei ole leimaa, ei sillä myöskään saa ajaa olemattoman leiman loppuun asti.. sitten kun on leima saa ajaa yhden vuoden n.12kk ilman katsastusta. jos ei tee isoja muutoksia rakenteeseen tai voiman siirtoon ym..

    • katsastustaja

      Taisi edellisellä mennä hieman ohi aiheen.

      Jos kyse on liikennekäytöstä poistetusta ajoneuvosta, Trafi tosiaankin kertoo ainoastaan seuraavaa:
      "Katsastuksessa hylätyn ajoneuvon ajoaikasäädöksiä (mm. kahden kuukauden ajoaika) ei sovelleta liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon kohdalla."

      Eli Trafin ohjeista ei voi päätellä saako LEIMALLA OLEVALLE autolle ajoaikaa jos se on liikennekäytöstä poistettu?

      Jotenkin arvailen että ajokieltoa ovat konttorilla tarjoamassa, vähintäänkin varmuuden vuoksi kun eivät asiaa oikeasti sielläkään tiedä.

    • et-saa-ajoaikaa

      Määräajoista säädetään asetuksessa. Sen mukaan ajoaikaa saa vain liikennekäytössä olevalle autolle jos se hylätään katsastuksessa:
      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021245

      Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

      5 a §
      Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon katsastus ja käyttö

      Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa, jossa rekisterikilvet ovat kiinnitettyinä, saa käyttää liikenteessä siirrettäessä ajoneuvo sille erikseen varattuna aikana katsastukseen ja välittömästi katsastuksesta paikkaan, jossa ajoneuvoa säilytetään tai ajoneuvo voidaan korjata. Jos tällainen liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo määrätään katsastuksessa ajokieltoon, ajoneuvon käyttöön sovelletaan, mitä 14 §:n 2 momentissa säädetään. Mitä 14 §:n 1 momentissa säädetään oikeudesta käyttää liikenteessä määräaikaiskatsastuksessa hylättyä ajoneuvoa, ei kuitenkaan sovelleta liikennekäytöstä poistettuun ajoneuvoon.

      ja

      14 §
      Oikeus käyttää määräaikaiskatsastuksessa hylättyä ajoneuvoa

      1. Jos 3 ja 4 §:ssä tarkoitettuna katsastusaikana katsastukseen esitetty ajoneuvo hylätään määräaikaiskatsastuksessa ajokieltoa määräämättä, ajoneuvoa saa käyttää liikenteessä enintään kahden kuukauden ajan määräaikaiskatsastuksessa hylkäämisestä, kuitenkin vähintään mainituissa pykälissä tarkoitetun katsastusajan loppuun asti. Ajoneuvossa todetut hylkäämisen aiheuttaneet viat ja puutteellisuudet on kuitenkin korjattava mahdollisimman pian. Jos ajoneuvoa ei edellä tarkoitettuna aikana hyväksytä jälkitarkastuksessa tai määräaikaiskatsastuksessa, ajoneuvoa saa käyttää liikenteessä vain sen kuljettamiseksi korjattuna sille varattuna aikana katsastukseen. (8.12.2011/1217)

      2. Katsastustoimipaikka voi antaa määräaikaiskatsastuksessa ajokieltoon määrätylle ajoneuvolle tai 3 ja 4 §:ssä tarkoitetun katsastusajan jälkeen katsastuksessa hylätylle ajoneuvolle todistuksen, joka oikeuttaa ajoneuvon kuljettamiseen lähimpään paikkaan, jossa korjaus voidaan tarkoituksenmukaisesti suorittaa, ja korjauksen jälkeen uudelleen katsastettavaksi. Todistuksessa on mainittava, minne ja miten ajoneuvon saa kuljettaa sekä kuinka kauan todistus on voimassa.

    • sgsg235

      Mikä tuo 2kk ajoaika on ? Katsastin auton viimeisenä päivänä enne kuin määräaika loppui ja hylky tuli, onko ajoaika 1kk vai 2kk ? Missä tapauksessa tuo 2kk tulee ?

      ps. En ehtinyt auto kuitenkaan korjaamaan 1kk kuluessa eli nyt tehdään kokonaan uusi katsastus, vikalistaakaan ei varmaan tarvitse viedä ?

      • aina-2kk

        Tulkitsen tuota 14 § siten, että ajoaikaa pitäisi tulla aina vähintään 2 kk. Jos edellistä leimaa on jäljellä enemmän kuin 2 kk, niin silloin saa ajaa leiman loppuun asti.

        Poikkeuksena se jos auto on poistettu liikenteestä. Silloin ajoaikaa ei tule ollenkaan.


      • Evakko

        Määräaikana suoritetussa katsastuksessa hylättyä autoa saa käyttää liikenteessä 2kk tai em. määräajan loppuun jos siihen on aikaa yli 2kk. Korjatut viat on "näytettävä" 1 kk:n kuluessa varsinaisesta katsastuksesta tai koko katsastus aloitetaan alusta.


      • Evakko

        Liikennekäytöstä poistettu auto on aina ajokiellossa poislukien etukäteen varatut katsastusmatkat.


    • katsastajat.ee

      Ei se missään ajokiellossa ole. Se on liikennekäytöstäpoistettu, jolloin sillä ei liikenteessä saa ajaa, pl. siirto katsastukseen varattuna aikana.

    • katasataja1234

      Tämä on kyllä sekavaa, löytyykö apua? AP:n tilanne, liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo, jonka katsastus umpeutuu, mutta ajoneuvo otetaan käyttöön ja korjaillaan vasta 3 viikon päästä.

      eli:


      Jos Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon katsastaa "ajallaan", mutta hylky tulee.

      -Saako 2kk ajoajan OTTAMALLA ajoneuvon liikennekäyttön (hylätyn katsastuksen jälkeen) ?


      - Vai pitääko auto ottaa liikennekäyttöön jo ennen katsastusta ja maksaa vakutuuksia turhaan se 3 viikkoa ennen auton ajoon ottamista?

      • jepap

        Saa 2 kk ajoajan ottamalla liikennekäyttöön. Toki käyttöönottopäivän jälkeen jos ajelee pitäisi vikojen olla kunnossa.


    • tietoa_kaivataan

      Trafin ohje kuuluu:

      Mitä 14 §:n 1 momentissa säädetään oikeudesta käyttää liikenteessä määräaikaiskatsastuksessa hylättyä ajoneuvoa, ei kuitenkaan sovelleta liikennekäytöstä poistettuun ajoneuvoon.


      - Mutta mielestäsi noita ohjeita sovelleteaan jos auton ottaa KATSASTUKSEN JÄLKEEN takaisin likennekäyttöön?


      Löytyykö tästä jotain ohjetta tms, kun ei oikein missää anneta virallista ohjetta ja ylläkin jo joku tulkitsee tuon lainkohdan aivan painvastoin?

      • jepap

        Sitä ei sovelleta liikennekäytöstä poistettuun ajoneuvoon, koska muuten antaisi se luvan ajella liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla tiellä (vakuutukseton).

        Kun ajoneuvo otetaan takaisin liikennekäyttöön, rajoitus poistuu.


      • Katsastussetä

        Onpas kiperä kysymys. Asetusteksti on kirjoitettu (taas) epäselvästi. Virkamiehet yrittävät kirjoittaa yksiselitteisiä lakeja ja asetuksia, mutta taas on surkeasti epäonnistuttu.

        Olen Jepapin kanssa samaa mieltä, että jos käyt lkp autolla katsastuksessa viimeisenä virallisena päivänä ja se hylätään, ei ajoaikaa tule lisää vaikka otat sen liikenteeseen katsastuksen jälkeen. Näinhän asetus sanoo. Auton saa kuljettaa korjattavaksi ja taas ajanvarauksella katsastukseen. Minne muualle lkp autolla tarvitseekaan mennä?

        Jos taas otat sen liikenteeseen ja käyt katsastuksessa viimeisenä mahdollisena päivänä, niin sitten on 1kk jälkitarkastusaikaa ja 2kk ajoaikaa asetuksen mukaisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe