Sinuttelua italiassa

Teitittelijä

Maanantain A-studiossa näkyi, kun suomalainen toimittaja haastatteli Italiassa erästä henkilöä, jonka epäiltiin olevan erään tehtaan omistaja. Tomittaja muotoili kysymyksensä näin "Tu es proprietario?". Käsittääkseni moinen sinuttelu on erittäin epäkohteliasta Italiassa. Lieneeköhän käsitykseni vanhentunut?

Kyseinen kohta lausahdus löytyy täältä, kohdasta 22:58:

http://areena.yle.fi/1-2446875?autoplay=true

18

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En tunne Italian nykykäytäntöä, mutta ainakin Ranskassa ja Espanjassa teitittely on hyvää vauhtia häviämässä. Jos kuitenkin kyseessä on tehtaan johtaja, haastattelevan toimittajan olisi pitänyt ilman muuta teititellä – niinkuin Suomessakin.

      • 10-14

        Miksi ihmeessä se tehtaan johtaja olisi teititeltävä, jos ei muut? Sitä paitsi tässä oli käsittääkseni kyse jokseenkin rikollisesta "tehtaasta", joten loukkaavakin puhuttelu olisi ihan paikallaan.


      • 10-14 kirjoitti:

        Miksi ihmeessä se tehtaan johtaja olisi teititeltävä, jos ei muut? Sitä paitsi tässä oli käsittääkseni kyse jokseenkin rikollisesta "tehtaasta", joten loukkaavakin puhuttelu olisi ihan paikallaan.

        Okei, okei. Taisin lukea aloittajan tekstin huolimattomasti enkä käynyt Areenalla, joten arvioin tilanteen väärin. Tarkoituksenani oli puhua sinuttelusta ja teitettelystä yleisesti.

        Periaatteesta en käy katsomassa Ylen ohjelmia edes netistä, vaikka maksan runsaan tuhannen euron kk-eläkkeestäni vuodessa 117 euroa/v Yle-veroa. Kaikkein suurituloisimmat maksavat 143 euroa. Ei tunnu oikeudenmukaiselta.
        Televisiota minulla ei ole eikä tule niin kauan kuin 99 prosenttia ohjelmista – myös Ylellä – on ns. hömppää, viihdettä, urheilua ja muuta joutavanpäiväistä.
        (Tämä ei kuulunut asiaan mutta sainpahan sanotuksi.)


    • coniugazione

      Yksikön 2. olisi verbistä "essere" olisi ymmärtääkseni "sei", ja niinhän toimittaja kuuluisi kysymyksensä muotoilevankin. Jospa he ovat tehneet sinunkaupat off-camera?

    • questionesemplice

      "Tu sei il proprietario?" hän kysyy.

      Kun jahtaa epämääräisen kiinalaisen rättipajan väkeä ratsiassa, ei siinä välttämättä kohteliaisuuksia noudateta.

      Jos toimittaja olisi haastatellut muodollisemmassa tilanteessa omistajaa -- vaikka tällaisen kiinalaisen hikipajankin -- , hän olisi luultavasti teititellyt.

    • Munkin mielestä toimittaja kysyi "Tu es proprietario?" Se pisti korvaan, koska es ei ole italiaa. Tuumasin, että toimittaja hallinnee espanjan... Tuo "Tu sei il proprietario?" olisi oikein.
      Teitittely on kyllä vähentynyt, varsinkin nuorempien keskuudessa.
      Tai, jos tarkkoja ollaan, teitittely (äärikohtelias monikon 2.) on kai käytännössä kadonnut Italiasta, hänittely (joka vastaa Suomen teitittelyä) on vähenemässä.

      • Kaffettelija

        Eikö Etelä-Italiassakaan teititellä? Pohjois- ja Keski-Italiassa en ole ikinä kuullut kenenkään teitittelevän.

        Sanotaanhan eräässä laulussakin näin, tosin laulu voi olla aika vanha, en tiedä:

        Vurría sapé pecché si mme vedite, = Haluaisin tietää, miksi, jos minut näette,
        facite sempe 'a faccia amariggiata... = näytätte aina hapanta naamaa,
        Ma vuje, quanto cchiù brutta ve facite, = mutta te, mitä rumemmaksi sen teettekin
        cchiù bella, a ll'uocchie mieje, v'appresentate... = kauniimmalta silmissäni näytätte,
        I' mo nun saccio si ve n'accurgite! = minä nyt en tiedä tajuatteko/huomaatteko sitä!

        Ma cu sti mode, oje Bríggeta, = Mutta näillä tavoilla, oi Pirkitta,
        tazza 'e café parite: = muistutatte kupillista kahvia:
        sotto tenite 'o zzuccaro, = pohjalla teillä on sokeri
        e 'ncoppa, amara site... = ja päältä olette kitkerä

        https://www.youtube.com/watch?v=7JOJmVu8ULQ

        Käännös voi olla virheellinen joistain kohdista, ei siitä tarvitse välittää, mutta selvästi laulussa teititellään monikon toisessa persoonassa.


      • Aika vanhahtavalta näyttää tuon laulun sanat, mikä laulu lienee kyseessä?
        Teitittelyä en ole ehkä kuullut etelässäkään, mutta murretta on sen verran hankala ymmärtää, etten voi sanoa varmasti :D


    • Mitä ihmeen hiukku on sinutteluun, se ei ainakaan tee asiat ja kanssakäyntiä helpommksi, jos asiallisesta siast on kyse. Minua ainakin häiritse melkolailla, kun nuori pankkivirkailija tai kaupan myyjä korotettusti sinuttele. Ei se ole kohteliasta ei millä tavalla tarpeellista, vain ihan vain tyylitajunnan puute. Minä ainakin teitittelen tuntematonta ja varsinkin vanhempa henkilö, eikä kuka ole vielä vaatinut etää sinuttellaan.

      Täyttyy myöntää, että kerran kiehahdin, kun nuori pimu sinutteli 50 vuotta vanhempa. En kehda täällä kertoa, mitä sanoin, mutta pimu punastui. Perille meni.

      • Nykyaikaakato

        Ei moni vanhuskaan välitä jostain herraskaisesta sinuttelusta vaan hyväksyy sen aivan hyvin. Ainoastaan konservatiiviset dinosaurukset ei vaan tahdo haluta ymmärtää että luokkajako meni jo ja se "alempien" ihmisten kyykyttäminen sivistyneessä nykyajassa ei vaan käy.


      • Arvaan keskustelun kulun.
        Nuori nainen sanoi: "Miten voin auttaa sinua?"
        Sinä vastasit: "Älä sinä saatanan huora sinuttele vanhempiasi!"
        Nyt voit miettiä, kumpi käyttäytyi huonosti.


      • Nykyaikaakato kirjoitti:

        Ei moni vanhuskaan välitä jostain herraskaisesta sinuttelusta vaan hyväksyy sen aivan hyvin. Ainoastaan konservatiiviset dinosaurukset ei vaan tahdo haluta ymmärtää että luokkajako meni jo ja se "alempien" ihmisten kyykyttäminen sivistyneessä nykyajassa ei vaan käy.

        Näinhän tässä on käynyt. Ja perinteinen kohteliaisuus kaikissa muissakin muodoissaan katosi saman tien.


      • zemnojpoklon
        Nykyaikaakato kirjoitti:

        Ei moni vanhuskaan välitä jostain herraskaisesta sinuttelusta vaan hyväksyy sen aivan hyvin. Ainoastaan konservatiiviset dinosaurukset ei vaan tahdo haluta ymmärtää että luokkajako meni jo ja se "alempien" ihmisten kyykyttäminen sivistyneessä nykyajassa ei vaan käy.

        Ei teitittelyllä (tai ylipäätään kohteliaisuusmuotojen käytöllä kuten saksan ja italian "hänittelyllä"/"heitittelyllä") ole mitään tekemistä luokkaerojen kanssa. Se on muodollisempi ja kunnioittavampi tapa puhutella. Sen sijaan sinuttelu voi olla korostetun "von oben": puhutaan kuin herrasväki palvelijalle, tai aikuinen lapselle. Näin siis teitittelevissä kulttuureissa eli lähes kaikissa muissa kuin Ruotsissa ja Suomessa, jonne tämä yleisen sinuttelun tapa importoitiin kuin käytetty Volvo...

        Mutta on teitittelykin tuontitavaraa ainakin Venäjällä, jossa on hyvin tarkat säännöt kohteliaisuudesta. Teitittely on länsimaistuneen yläluokan ranskalaista tuontitavaraa venäjän kieleen. Vanhalla Venäjällä (Muinais-Venäjällä) sinuteltiin ruhtinaita ja tsaariakin.


      • SItäsevaanon

        Sanoisin että tässä tapauksessa "muodollisempi ja kunnioittavampi" on ylellisyyttä jota nimenomaan luokkajaossa ylemmäksi kokevat käyttävät juurikin korostaakseen ylemmyyttään. Varsinkin toivoessaan että muut nuoleskelevat tätä ylemmyyttä kaipaavaa henkilöä, tai muuta joka hänen mielestään kuuluu ylempään luokkaan kuin toinen. Tässäkin ketjussa ainakin yksi jo tunnusti käyttäytyneensä tämän mallin mukaisesti kaupan kassalla.


    • Halla-ahon_äänestäjä

      latinalaismaissa teititellään lapsiakin mm. käskymuodoissa joista osa on subjunktiivia
      ja syy on ilmeinen

      verbimuodot ovat niin vaikeita osaajillekin että kieli menee solmuun

      yllä on jo kerrottu että tu sei il proprietario on se oikea muoto ja
      on täysin mahdollista että ylen toimittajat käyttävät sekakieltä jossa on latinalaisia sanoja eli espanjaksi tu eres el propietario

      MUTTA HUOMATKAA HEIDI HAUTALAN TAPAUKSESTA MITEN VAARALLISTA ON OPISKELLA DIKTATUURIMAAN KIELTÄ ELI TÄSSÄ TAPAUKSESSA VENÄJÄÄ kun maa on täynnä erityisesti taviksia vastaan suunnattuja kieltoja ja mustialistoja joista ei tietenkään kerrota julkisesti kuin tässä demonstraatiotapauksessa

      eli kun olet vuosia opiskellut kuutta sijamuotoa ja liikuntaverbejä ja vaikeahkoja eilatinasta tulevaa sanastoa saatkin porttikiellen diktatuuriin ja siinä olet sitten ammattilisesti vaikeuksissa venäjän kielesi kanssa TAI JOS OLET VUOKRANNUT KESÄMÖKIN et sinne enää pääse hakemaan pelikorttipakkaasi

      Siksi suomalaisten peruskielipaketti on
      suomi ja englanti kaikille ja sen jälkeen saksa ja tai ranska

      ei ruotsi ei italia ei espanja ei venäjä ei viro ei puola ........

      • samasamasama

        niuhotusta r jäi pois

        el propRietario


      • uunotpelaamatta

        Tuosta älämölöstä ei saanut mitään tolkkua. Jos olet vuokrannut mökin jostain ja ei pääse hakemaan pelikorttipakkaa niin se on ikävää? :D

        Ovatko mielenterveyspotilaat päässeet kesälaitumelle kirmaamaan vai mikä ihme vuodatus tuo oli?


    • eikukaan15

      Harva kommentoijista katsoi videon. Mielestäni tilanne oli sellainen, että "haastateltavan" huomio piti saada jotenkin. Hänhän käveli poispäin. Siksi suora puhuttelu (eli sinuttelu) on ymmärrettävämpää, pois kävelijä ymmärtää intuitiivisemmin että häneen otetaan kontaktia. Toiseksi henkilö oli ulkomaalaisen näköinen, ehkä ei ollut takeita hänen kielitaidostaan, joten siksikin helpompi puhuttelumuoto, sinuttelu. Ja mielestäni videolla sanottiin "tu sei il proprietario?" ja haastattelija puhui kyllä sen perusteella ihan hyvin italiaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe