Kipsivalulattioiden kosteuseristys

Kotirakentaja

Älä asenna Kiillon vesieristettä kipsivalulle!

Meidän yläkerran lattia on tasoitettu kipsivalulla. Tämän päälle asennettu vesieriste ei tarttunut lainkaan. Sain Kiillon teknisen tuen kautta asiallisen työohjeen, jota noudattamalla ongelmaa ei olisi syntynyt. Koska se ei ole verkossa saatavilla, jaan sen alla.

Taustoja:
YK wc ja suihku sijaitsevat samassa tilassa. Wc:n alue on valettu samaan korkoon kuin muutkin tilat ja suihku tätä 2 cm alemmaksi. Suihkun alueelle tehtiin kaadot normaaliin tapaan tasoitteella, ja wc:n alueelta pinta vain hiottiin. Suihku rajataan lasiseinällä ja -ovilla, joten ei ollut syytä tehdä kaatoja vessan puolelle.

Puhtaat pinnat pohjustettiin ohentamattomalla Keraprimerilla, ja vesieristettiin Kerafiberilla.

Otimme näytteet lattiasta, ja mitattu paksuus on tasainen ja reilusti yli vaaditun 0.5 mm. Suihkun alueella eriste tarttunut hyvin tasoitteeseen, mutta wc:n alueella pettymys: vedeneriste on tarttunut kipsivaluun yhtä hyvin kuin maalarinteippi! Vedeneristettä pysty vetämään mattona irti lattiasta, ja oli selvää että primer jäi eristeeseen, eikä siis ollut tarttunut kipsiin asiallisesti.

Toimenpiteet:
Poistetaan vedeneriste, hiotaan, pohjustetaan ja asennetaan ohut kerros tasoitetta. Tarkistetaan tasoitteen tarttuvuus, ja sen jälkeen normaali vedeneristys uudestaan.

Opetus:
1 Vesieristeestä kannattaa aina ottaa näyte erilaisilta pohjapinnoilta ennen laatoitustyötä
2 Ota selvää soittamalla tuotteen tekniseen tukeen

Jälkipuintia:
Miksi Keraprimer ei tartu kipsivaluun jos tasoitteen tartuntapohjuste ottaa kiinni kuin tauti? Olisiko laimentaminen tai muu auttanut?


Kiillolta saamani työohje (nimi poistettu):

RT/ATu 2.1.2013

Suositus Knaufin kipsituotteiden (FE 80 ja MP 75 L ) päälle tulevista tasoitteista, vedeneristeistä ja kiinnityslaasteista.

Tehtaalla on testattu sekä lattiakipsin että seinäkipsin päälle tuotteidemme tartuntoja seuraavin tuloksin;

Lattia - ja seinätasoitteiden tartunnaksi käytetään ohentamatonta Kiilto Start Primeria, Startin annettava kuivua vähintään yksi tunti ja tasoitus tehdään normaalisti. Tasoitteeksi soveltuvat Kiilto Oy:n lattia - ja seinätasoitteet, käyttökohteen ja kerrospaksuuksien mukaan.

Mikäli kipsitasoitteen päälle laatoitetaan suoraan(kuivat tilat) alusta pohjustetaan ohentamattomalla Kiilto Start Primerilla ennen kiinnityslaastin levitystä esim. Kiilto Saneerauslaasti, Start Primerin annettava kuivua vähintään yksi tunti ennen laatoitusta.

Vedeneristeidemme levitystä emme suosittele suoraan kipsitasoitepinnalle, vaan pinnat on tasoitettava märkätiloihin soveltuvilla tasoitteilla ennen vedeneristystä ja laatoitusta, edellä kerrotun ohjeen mukaan. Ennen vedeneristystä tasoitepinnat pohjustetaan 1:1 vedellä ohennetulla Kiilto Keraprimerilla.

Terveisin
Kiilto Oy

*** *********

13

3534

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teen töissäni vedeneristyksien tarkastuksia ja olen huomannut sen, että Kiillon tuotteilla (primet eriste) tehdyistä vedeneristyksistä on erittäin helppo ottaa näytepala kalvopaksuuden mittausta varten on vedeneristeen alla mikä materiaali tahansa.

      Esim. ero Kerafiberillä ja Ardexin tuotteilla tehdyillä vedeneristysten tartunnoilla alustoihinsa on huikea ero. Ainakin koepalan irrotusvaiheessa.

      • onkoväliä

        Mitä haittaa siitä huonommasta tartunnasta voisi olla?
        Jos ajatellaan vaikka tuollaista kipsivalettua yläkerran wc-tilaa jossa ei vettä käytetä paljoa. Kun veden eristys on tehty sääntöjen mukaan ja nostettu seinille. Päälle laatoitus. Mihin se eriste sen alla voisi liikkua?


      • BauHerr

        Samaa kysyi se "vedeneristäjä" joka jätti vedeneristyskankaan kunnolla liimaamatta. Vuodan alla oli liimaamattomia kohtia.

        Vastaukseni oli kaksiosainen: 1) työsuhden loppui tuohon kysymykseen ja 2) ei se kaakeli/kivi pysy tyhjän päällä.

        Voihan sitä tietysti kysyä, että miksi rakentaa taloon antura, eihän sitä kukaan näe. Vastaus on sama: tyhjän päälle ei voi rakentaa. Kaapelien kohdalla lopputulos on ns. kopoa.


      • onkoväliä
        BauHerr kirjoitti:

        Samaa kysyi se "vedeneristäjä" joka jätti vedeneristyskankaan kunnolla liimaamatta. Vuodan alla oli liimaamattomia kohtia.

        Vastaukseni oli kaksiosainen: 1) työsuhden loppui tuohon kysymykseen ja 2) ei se kaakeli/kivi pysy tyhjän päällä.

        Voihan sitä tietysti kysyä, että miksi rakentaa taloon antura, eihän sitä kukaan näe. Vastaus on sama: tyhjän päälle ei voi rakentaa. Kaapelien kohdalla lopputulos on ns. kopoa.

        Mutta jos laattalaasti ja laatta liimautuu vesieristeeseen kuin tauti ja laatoitus muodostaa yhtenäisen, kovan ja liikkumattoman levyn seinästä seinään, niin eihän kipsivaluun kiinnittymätön vesieriste pääse alla liikkumaan milliäkään. Ja jos se ei liiku, niin ei se repeäkään.


      • onsilläväliä
        onkoväliä kirjoitti:

        Mutta jos laattalaasti ja laatta liimautuu vesieristeeseen kuin tauti ja laatoitus muodostaa yhtenäisen, kovan ja liikkumattoman levyn seinästä seinään, niin eihän kipsivaluun kiinnittymätön vesieriste pääse alla liikkumaan milliäkään. Ja jos se ei liiku, niin ei se repeäkään.

        Jos vesieriste, laattalaasti ja laatat ovat irti alustastaan, niin mitä kuvittelet tapahtuvan kun esim. pesukone tärisee lingotessaan?
        Lisäksi laattalaasti ja laatat eivät saa olla seinästä seinään, vaan reunoille on jätettävä muutaman millin rako. Tätä rakoa ei saa täyttää edes saumasilikonilla.


    • muurari3

      Kannattaa unohtaa kipsivalut kosteissa/märissä tiloissa. Se on tarkoitettu enempi kuiviin tiloihin. Kipsin päälle primer ei tartu kunnolla. Alustoina on betoni, pikalattiamassa ja muut kosteantilan lattiatasoitteet parempia. Jos primer ja vesieriste jää huonolle tartunnalle niin laatoista tulee kopoja, eli joutuu ottamaan pois.
      Vesieristeenä on yleisin Cascon Aquastop. Arteksin tuotteet on yhtä hyviä m,utta hintavimpia.
      Markkinoilla on paljon sellaista mitä ei kannata ostaa, eikä kannata lähteä kokeilemaan.
      Kyllä koepalan otossakin jo huomaa jos on huono tartunta.
      Kosteiden/märkätilojen rakentaminen on haastavaa työtä ja vaatii vuosien harjoittelun. Näissä tiloissa kannattaa käyttää pätevän laattamiehen apua.

      • kaikkeenetekee

        Juuri näin - pitäisihän se jummartaa jo persvaollakin, ettei kipsi sovellu kosteisiin tiloihin.

        Aikoinaan remppareiska Piisinen käytti jopa kipsilevyä kylppärin lattiaan - itse kyllä kauhistelin sitä jo silloin ja toivoin, ettei kukaan niin tehnyt.

        Kipsi ei vaan toimi hyvin kosteuden kanssa ja piste.


      • Jopasjoo

        Sinä se et tunnu tietävän kipsivalusta sen enempää, kuin sika seinän teosta...


    • harrastaminenmaksaa

      Tässä vähän kokemukseen perustuvia faktoja tänne harrastelijoille.

      1.
      Kannattaa lopettaa kokonaan tuon kipsivalulattioiden tekeminen kosteisiin tiloihin.

      2.
      Kiilon tuotteet on heikkolaatuisia, huonoja kopioita ja ei kaikilta osin sovellu siihen käyttöön mihin valmistaja niitä tuputtaa.

      3.
      Kannattaa käyttää ainoastaan ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita, eivät sen kalliimpia, jopa halvempia. Näitä ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita on esim. Mapei ja Ardex.

      • Sa.ei.kahetse

        4. Hanki ammattimiehet Virosta.


    • muurari3

      Ardex tuotteet ovat parhaita mutta kaikkein kalleimpia ja sen vuoksi niitä ei omakotirakentajat raaski ostaa. Mielestäni eniten kä'ytetty vesiereiste on Casco.
      VTT.n testeissä Mapei sai toiseksi huonoimman arvosanan, joten en sitä kannata. Olen sitä kokeilluit mutta en ole siihen tyytyväinen.
      Kun näillä palstoilla kommentoidaan niin kannattaisi laittaa miten varma on asiasta. Ja lukioiden pitää olla kriittisiä näitä lukiessa.
      Nämä märkätilojen rakentamiset ovat ammattityötä ja vaativat vuosien harjoittelun. Vaikka on rakentanut itselleen talon niin kaikki rakentamisen salat eivät ole vielä auenneet.
      Mutta unohdetaan kuitenkin ne kipsivalut niistä märkätiloista.

      • faktaakiitos

        Voisitteko perustella faktoilla miksi märkätiloissa ei voisi käytää kipsivalua? Kipsivalun päälle tulee vesieristys. Jos lähdetään siitä oletuksesta, että vesieristys ei pidä, niin ei se pitkällä juoksulla lohduta mönnähtääkö betoni vai kipsivalu. Toki vesieristyksen/primerin tulee pysyä kiinni olipa pohja betonia, kipsivalua tai mitä tahansa. Onko tämä primerin/vesieristyksen kiinnipysymättömyys jotenkin erityisen yleista?


    • brucesD

      Kyllä laatumerkit kaikki hyviä on ja tarttuu kun primerointi seos oikean vahvuista alustalle,ammattimies tietää kyllä.Purkin ohjetta pitää soveltaa alustan materiaalin ja huokoisuuden mukaan.Hommaa ei kannata alottaa jos ei
      tiedä onko tasoitteet jo tarpeeksi kuivat,pitää kattoo mittarilla vaikka silmämääräisesti kuiva.Monet ylittää tasoitteissa/valumassoissa sallitun vesimäärän.Moni lattiamassa pitää tehdä ns. maakuivasta,mutta amatööri lantraa sitä liikaa,eikä kuivu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1826
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1396
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1362
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe