50-luvn hirsitalon osto

böhöö

Hei,

Ollaan menossa katsomaan 50-luvulla rakennettua hirsitaloa ja kaipaisin hieman vinkkejä mihin tulee kiinnittää huomiota näytössä? Ilman nuuskiminen, läikät katossa, seinissä jne.. on selviä. Taloon tehty varmaan tässsä 20-vuoden säteellä kuisti johon myös kylpyhuone. Alakerta lisäeristetty ja talon ulkolaudoitus uusittu, muita remppoja ei ole tehty.

Melko varmat rempat; katto, putket ja sähköt. Mitähän muilla on kustantanut? Talossa neliötä n. 90. Taloa olisi tarkoitus rempata vanhan hengen mukaan, eli ei tuoda taloa 2000-luvulle hienouksineen. Kaikki vanha mitä voi säilyttää jätetään, esim. ikkunat jos kunto ok. Mielipiteitä talon ostosta ja remppakuluista jne...?

Asiallista keskustelua, kiitos!

17

1510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • remonttimies1

      Kaksilasiset ikkunat noissa alkuperäisissä oli, lämpölasit sisäikkunaan ainakin lisäät, ei näkemättä tuosta mitään voi sanoa, kerro mitä oli niin lisätään kuluja ?

    • Voiyhrenkerran

      Selvitä, miten alakerran lisäeristys tehty. Jos on laitettu lasivillaa ja höyrynsulkumuovi, unohda koko talo. Jos on eristetty esim. 50mm pellava- tai puukuitueristeellä ja laitettu ilmansulkupaperi, kuulostaa paremmalta. Ainut asia on, että lisäeristys sisäpuolella heikentää esim. puulämmityksessä kykyä varata seiniin lämmitysenergiaa, jos taas on eristetty ulkopuolelta, seinän kykyä toimia aurinkoenergiavaraajana kylminä, aurinkoisina päivinä on heikennetty. Järkevintä olisi jättää hirsiseinä eristämättä, korkeintaan laittaa tuulensuojalevy tai uusia tervapaperi ulkopuolella, jos laudoitus uusitaan.

      Jos talon alle pääsee, tutki rossipohjan alalaudoituksen kunto. Jos laudat ovat pääosin ehjät eikä siellä ole home- tai sienikasvustoa ja ilma ei ole tunkkainen, vaikuttaa hyvältä. Pieniä lahovauroitakaan laudoituksessa ei kannata säikkyä, jos talon historiassa on tapahtunut esim. vesivahinko, putkivuotoa tms. Kun vahinko on korjattu ja tuuletus toimii, vauriot eivät etene. Kivijalan vieressä voi olla lahoja lautoja rossipohjassa, riippuen korkeudesta, maaperästä ja tuuletuksesta. Tutki, onko jälkiä vesilätäköistä talon alla. Jos ostat, vältä ylikorjaamista, vaihda vain lahoja rakenteita pois ja huolehdi talon vierustojen maan muotoilusta, että vesi valuu poispäin ja että talossa on rännit ja syöksytorvet kunnossa ja syöksytorven päästä vesi johdetaan jatkoputkella tai kourulla parin metrin päähän.

      Kuistille tehty kylpyhuone kannattaa tutkia kunnolla, miten se on tehty, onko rossipohja vai valettu, miten liittyy taloon, onko kylmäsiltoja/betorinakenteita kiinni talon puurakenteissa? Riippumatta siitä, miten kylpyhuone on tehty ja vedeneristetty, laita sinne ensitöiksi omalla altaalla varustettu suihkukaappi, jos ostat talon. Kylpyhuonerakenteet vuotaa kuitenkin aikaa myöden, mutta suihkukaapilla estät vahinkoja tehokkasti.

      Tarkista vintillä kattotuolien kunto. Tutki hormit päällisin puolin, jos uskallat mennä katolle niin vaikka sisältäkin taskulampun kanssa. Katso onko vintin tuuletus alkuperäinen ja onko ulkovintillä raikas ilma. Onko jälkiä vesikattovuodoista? Pienet vesikattovuodotkaan eivät ole välttämättä kovin vakavia, jos mitään muovirakenteita ei ole taloon laitettu. Tutkit vain niiden ympäristöstä, onko rakenteet kastuneet ja kuivaneet, onko lahoa ja minkä verran. Lahoja rakenteita voi vaihtaa ja lahoja kohtia myös kunnostaa korvauspuulla.

      Harmaat ja vähän lahonneetkin ikkunapuitteet on kunnostettavissa. Vanhoja ikkunoita ei kannata herkästi hukata. Kittiä ja öljymaalia. Haristuneet puupinnat voi imeyttää muutamaan kertaan vernissalla, jos maali ei pysy, näin on usein ikkunapuitteiden alapuissa. Kunnostetut kaksilasiset, kitatut ikkunat ovat niin tiiviit ja hyvät, ettei lämpölasien lisäämisellä tai hankinnalla saavuteta merkittävää energiansäästöä, vaikka lämmöneristyskertoimet olisivat reilusti paremmat, pinta-ala on ikkunoissa koko talon vaipassa kuitenkin niin pieni. Panosta yläpohjan lisäeristykseen luonnonmateriaaleilla, mutta älä tuki vintin tuuletusta. Koko talossa käytä vain oikeita öljymaaleja ja tarkoitukseen sopivia papereita ja eristeitä, ei lasivillaa, ei muoveja, ei muovimaaleja eikä alkydiöljymaaleja.

      Tarkastele vuorilaudoituksen kuntoa, pellityksiä tai tippalaudoituksia, mahdollisia vesivuotoja. Joskus ne ovat aikojen saatossa pettäneet ja niitä irrottaessa löytyy lahoa hirsistä esim. ikkuna-aukkojen alapuolelta. Ei syytä huoleen. Poista lahoa ja korvaa sitä puulla. Tosin tässä talossa kerroit, että ulkoverhous on uusittu, joten tiedustele mitä vuorilautojen alta on löytynyt, onko vauriot korjattu, jos on ollut ja onko ikkunan karmien tilkitys tarkistettu ja korjattu samalla, jos tarvetta. Mikäli asia jää epäselväksi, voit ottaa karmit näkyviin kenties sisäpuoleltakin, jos teet pintaremonttia tai sitten kurkkaat vuorilautojen alle ulkoa. Karmien tilkitys heikkenee aikojen saatossa, vaikka onkin tehty pellavalla tai hevosen jouhella tms. Ne on helppo tilkitä/korjata. Monesti uudet ikkunat ostanut ihmettelee, kuinka paljon paremmat ja tiiviimmät uudet lasit ovat, vaikka todellisudessa suurin hyöty tulee uusien asennusten yhteydessä tehtävästä karmien tiivistyksestä (valitettavasti usein uretaanilla).

      Sähkö- ja putkiasennuksissa malttia. Johtoja ja kalusteita voi uusia ilman, että uusii koko järjestelmää. Vesijohdoissa kannattaa suosia pinta-asennuksia.

      Voit myös tutkia esim. terävällä piikillä alimpia hirsiä. Jos löydät vain vähän pehmeää niiden alareunasta, niin kengitykselläkään ei ole kiire. Vanha talo, jota ei ole pilalle remontoitu, on aika yksinkertainen laitos. Hanki Panu Kailan kirja vanhan talon kunnnostuksesta.

      • hihhulithuijaa

        Siinähän tuota oli tarkistettavaa ja huomioitavaa ja kaikki asiasta.

        Itselleni tärkeintä on tarkistaa rakennuksen haju (siitä voi päätellä jo paljon), perustusten kunto, salaojitus, alahirsien kunto, katon kunto ja yläpohjan tila.

        Jos vähänkin haisee ummehtuneelta niin unohda - jossain on ylläri homeen muodosssa ja se voi maksaa paljonkin.

        Rakennuksissa on kaksi asiaa, joiden tulee olla kunnossa eli perustus sisältäen kaiken salaojituksesta alapohjan hyvään tuuletukseen ja tiivis katto, joka suojaa sateilta veden pääsemättä tuhoamaan rakenteita.

        Toki sisätiloissakin voi saada paljon tuhoa aikaan väärillä rakenteilla ja materiaaleilla.


    • böhöö

      Kiitos kattavista vastauksista!

      Näillä pääsee jo hieman eteenpäin. Myyjälle on nyt pommitettu lisäkysymyksiä koskien ylläolevia vastauksia. Vintille on tehty 2 makuuhuonetta, lautalattia ja seinähirret on jätetty näkyville molemmissa huoneissa ja rapussa. Kattoon laitettu puupaneeliverhous. Hirret on näkyvissä joka paikassa, paitsi alakerran tupakeittiössä, olohuoneessa on tapetit seinillä. Lautalattia joka huoneessa, paitsi tietenkin kylpyhuone sekä kuisti kaakeleilla. Katto näyttää päältä päin uusittavalta, kattotuoleista en osaa sanoa... miten niitä pystyy tarkistamaan? Katon naamalaudat ainakin aika haperoisen näköiset.

      Keittiöstä luukku "kellariin", ei käyty kolossa, mutta haisteltiin ja katseltiin taskulampulla mitä siistä näkyi, ei tullut tunkkaista hajua. Lisätty kuisti ei ole hirrestä tehty vaan lautatavarasta, onkohan merkitystä?

      90neliön taloon on ajateltu varata remppaan n. 40-50t e. Onkohan riittävä? Putket, katto, keittiö (ikea) , kylphuone (ikea) ja kaikki pinnat on ajateltu uusia. Myös tietenkin mahdollisille yllätyksille on hyvä varata hieman sivuun. Rempat on siis ajateltu tehdä kaikki pääosin itse (lukuun ottamatta kattoa ja putkitöitä.)

      Ulkorakennukset kunnostetaan myöhemmin.

      • remppamies1

        Tuo 50t e riittää vielä salaojiin ja sadevesiin kun itse teet mahdollisimman paljon niistä töistä (purkutyöt/oikaisut on kallista/hidasta vanhassa rakennuksessa).
        Sisäseinät/katto vaatisi höyrynsulun kun ulos on laitettu villat seiniin, sisä katto vaatii aina sulun kun sinnepäin paine on kova.


    • böhöö

      JATKUU...

      Ja ikkunat tosiaan jossain vaiheessa uusitut, luultavastii hyvät sellaisenaan ehkäpä. Sähkökaappi näytti nykyaikaiselta, kuistilla ja yläkerrassa siis myöhemmin laitettu sähköt kun tehty, kuistilla ja yläkerrassa oli valoilla himmentimet. Sähköt luultavasti jätetään ettei kosketa niihin.

      Salaojia ei ollut. Kuisti tehty betoniharkkojen päälle, ns. kuoppa se alla.. kuopassa näkyi olevan vesipumppu. En tiedä oliko käytetty koska? Myyjä ei osannut siihen mitään sanoa... kysytty nyt uudelleen.

      • DANGERZONE--

        Vesipumppu kuopassa eikä salaojia ole...EIkö mikään hälytyskello ala soimaan???

        Perustuksissa seisoo vesi ja se on pumpulla pumpattu pois!!!


    • böhöö

      JATKUU..

      Selvitelty millä lisäeritys tehty:
      lämpöeristys on 700 ml renova-villaa. Villa sisältää tuulisuojan.Koolaus ja ilmarako ja ulkolaudoitus.Lahonneet hirret poistettu ja seinät tuettu ja eristetty ennen renovan laittoa. tämä tehty 2009.

      Onkohan taloon sopiva eristys?

      • pommiltakuulostaa

        Kivilla (ei hengitä) hirren (hengittää) pinnassa yhtälönä ihan päin peetä. JOS hirrestä siirtyy esim. sisäpuolinen kosteus ulkopuoliseen eristeeseen se oli sitten siinä..Jos tuolla tavalla on toisiinsa sopimattomia materiaaleja yhdistelty mitenhän siellä ne poistetut hirret on korvattu?
        .


    • böhöö

      Vesipumpun tarina on se, että sillä on pumpattu saostuskaivosta ylimääräiset kun on tyhjäysauto unohdettu tilata ajoissa, eli ei ole pumpattu vettä talon alta. Keittiöstä kulku talon alle ja täysin kuiva ja hajuton kellari.

      Tuo lisäeristys renovavillalla on tehty ulkoseinään ulkolaudoituksen uusimisen yhteydessä.

      Salaojia käsittääkseni ei välttämättä vanhat hirsitalot edes vaadi. Perustuksille paikka katotaan yleensä tarkkaan pienen "kummun" päälle, salaojituksilla voi tehdä enemmän haittaa kun hyötyä tässä kohtaa...?

      • remppamies1

        Kattovedet johdat kauaksi talosta ja kellarin vanhat salaojat yleensä tukossa tuossa vaiheessa, jostain vettä on alahirret saaneet kerta uusittu, hirsi ei kuivassa tilassa pehmene ???


      • 1234rt

        Mitä tuota kyselet kun tyrmäät kaikki neuvot ja ohjeet (varoitukset) kun kuume on niin korkea että järki sumenee? Tilaa hyvä ihminen kuntotarkastaja tai vielä parempi AMMATTILAINEN kirvesmies joka sanoo sinulle pelkällä silmäyksellä miten valtava remontti edessä on sen sijaan että teet ostopäätöksen huonomaineisimman keskustelupalstan "neuvojen" perusteella? Edellisestä esimerkkinä edellinen viesti jossa kerrotaan kuinka hirsi ei kuivassa tilassa pehmene. Pehmenee jos on kylmäsiltoja vaikka olisi kallionpäällä.


    • remonttipora

      Miksi ostaa vanha talo ja remontoida. Pienemmällä vaivalla rakennat kokonaan uuden eikä ole vinoja seiniä.

    • wercqcwerf

      """Rakennuksissa on kaksi asiaa, joiden tulee olla kunnossa eli perustus sisältäen kaiken salaojituksesta alapohjan hyvään tuuletukseen"""

      50 luvulla ei tällaisiin kiinnitetty mitään huomiota, elikkä siis niitä ei tehty.

    • jappa

      Ota nyt rauhassa happea ja anna (vaimon) kuumeen laskea. Kuten joku kirjoitti, alimpien hirsien lahoamiseen on tarvittu vettä väärässä paikassa. Onko syy löydetty/korjattu.

      En oikein keksi, milloin salaojat olisivat huono ajatus. Ainoastaan puupaalujen varassa olevien rakennusten kohdalla maan kuivattaminen on pahasta.

      Villan sopivuus hirren päälle tulee kyllä tutkia kunnolla. Panu Kaila on kirjoittanut monta hyvää kirjaa vanhojen (hirsi)talojen ominaisuuksista ja niiden kunnossapidosta sekä tehdyistä korjausvirheistä. Kannattaa tutustua.

      Ja lopuksi, älä unta näe, että nuo kaikki tai vain osankin töistä tekisit 50 t eurolla. Omasta kokemuksesta voisin heittää, että 100 euroa / m2 voit varata pintaremonttiin. Putkarit, ym. sitten siihen päälle.

    • Tehtiin just itäsuomessa saman lainen projekti. Eli kaikki saneerattiin ja uusittiin vanhaa kunnioittaen. Nyt on talo omakotitalon mukavuuksilla täysin kunnostettu. Rahaa meni noin 50-55000. Kaikki työt teetettiin suunnittelua myöten. lv ja sähkökamoja löytyi omista kätköistä.

    • Ammattitarkastaja

      Varmaankin remonttiin menee helposti.20ooo-50000e.riippu kuka tekee.Kannattaa tarkistaa 2-alinta hirsikertaa ja ikkunoiden alta olevat hirsikerrat.Mikäli taloon on vedetty sisäpuolelle hengittämättömät muovikalvot kannattaa harkita ostoa tarkkaan.Työmaata ja rahaa palaa paljon jos joutuu paikkoja aukomaan ja hirsiä välistä vaihteleman.Ota ammattilainen tarkastamaan.Kannattaa maksaa hieman ettei joudu katumaan kauppaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe