Johtajien vastuu suomalaisista, onko sitä?

JOHTAJIEMME_vastuu

Portugaliin muuttavilla vuorineuvoksilla on mahdollisuus välttää verot mutta laskuttaa terveydenhuoltonsa suomalaisilla. "Johtajilla tulisi olla muita suurempi, ei pienempi vastuu yhteiskunnasta", toteaa kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.).


"Räikeämmäksi ei voi mennä": Portugaliin muuttaneiden pörssipomojen terveydenhuolto voi mennä Suomen piikkiin!


Kuva: Riikka Kaakkurivaara Keski-Suomen kansanedustaja ja eduskunnan varapuheenmies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan suomalaiset ykkösrivin johtajat ovat viime aikoina tehneet mittavan karhunpalveluksen yhteiskuntasopimukselle.
Keski-Suomen kansanedustaja ja eduskunnan varapuheenmies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan suomalaiset ykkösrivin johtajat ovat viime aikoina tehneet mittavan karhunpalveluksen yhteiskuntasopimukselle.
06:54 (07:29)
Suomi voi joutua kustantamaan veropakolaisten terveyspalvelut näiden muutettua Portugaliin viettämään eläkepäiviään.

Portugalin valtiolla, kuten muillakin EU-mailla, on oikeus veloittaa maassa asuvien suomalaisten eläkeläisten terveyspalveluiden kustannukset Suomen valtiolta, jos kyse on eläkkeensaajasta, jonka sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa EU-lainsäädännön mukaan.

Edellytyksenä on, että henkilö on oikeutettu lakisääteiseen eläkkeeseen Suomesta, ja Suomi on ainoa eläkettä maksava maa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston johtaja Essi Rentola.

Lisäksi henkilön täytyy hakea Kelalta todistusta siitä, että Suomi vastaa hänen sairaanhoidon kustannuksistaan.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että kolme suomalaista suuren pörssiyhtiön entistä toimitusjohtajaa ja vuorineuvosta ovat muuttaneet kotipaikkansa hiljattain Portugaliin. Maassa asuvien suomalaisten ei tarvitse maksaa eläkkeistään veroa.

Päästessään lakisääteisen eläkkeen piiriin 63-vuotiaana vuorineuvokset voivat siis saada oikeuden julkisiin terveyspalveluihin Portugalissa, vaikkei heillä ole velvoitetta maksaa eläkkeistään veroa Suomeen eikä Portugaliin. Suomeen on maksettava ainoastaan sairaanhoitomaksuna 1,49 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavassa tulosta.

Portugaliin muuttaneista vuorineuvoksista Sakari Tamminen ja Kim Gran ovat 61-vuotiaita, ja Matti Halmesmäki 62-vuotias.

Tamminen on Rautaruukin ja Gran Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja. Halmesmäki on Keskon entinen pääjohtaja.

Portugalilla on toistaiseksi ollut oikeus pitää yksityisen työnantajan Suomesta maksamat eläkkeet verovapaina. Käytäntö pohjautuu 1970-luvulla solmittuun verosopimukseen, josta Portugali ei ole halunnut luopua.

Neuvottelut Suomen ja Portugalin välillä ovat kuitenkin parhaillaan käynnissä.

Eläkkeiden verovapaus ei synny automaattisesti, vaan se tulee anoa. Sairaanhoidon kustannusvastuu ja maan verotusoikeus eivät ole EU-lainsäädännössä kytköksissä toisiinsa.

"Tätä räikeämmäksi ei enää voi mennä"

Keski-Suomen kansanedustaja ja eduskunnan varapuheenmies Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan suomalaiset ykkösrivin johtajat ovat viime aikoina tehneet mittavan karhunpalveluksen yhteiskuntasopimukselle.

Johtajien palkat ovat kasvaneet huomattavasti Suomen heikosta talouskehityksestä huolimatta. Lisäksi eläkeikää on pyritty nostamaan samalla, kun kolme vuorineuvosta jää alle 63-vuotiaana eläkkeelle.

– Johtajilla tulisi olla muita suurempi, ei pienempi vastuu yhteiskunnasta. Tätä räikeämmäksi ei enää voi mennä, Pekkarinen laukoo.

Pekkarisen mukaan kansainvälisellä tasolla ongelma veropakolaisuudessa on se, että EU on ollut liian lepsu verosopimuksissa. Esimerkiksi Yhdysvallat on puolustanut etujaan paljon hanakammin.

Eettinen ja moraalinen keskustelu paikallaan

Vaikkei valtio käytännössä voikaan estää yksityisiä yrityksiä maksamasta johtajilleen hurjia eläkkeitä, on kyseessä Pekkarisen mielestä silti olennainen yhteiskunnallinen kysymys.

– Eettinen ja moraalinen keskustelu johtajien miljoonaeläkkeistä on tärkeää. Palkkaus ei aina ole ollut mitenkään kytköksissä tulokseen ja eläkkeiden määräytyminen on rakennettu sopivaksi. Monet järjestelyt on rakennettu niin, ettei niillä ole mitään tosiasiallista tekemistä tuloksen kanssa.

Pekkarisen mielestä myös johtajienkin tulisikin uhrata enemmän omastaan Suomen tulevaisuuden eteen.

– Yritystoiminnan johdon pitäisi paljon vahvemmin sitoutua yhteiskuntasopimukseen. On osoitettava, että herrat eivät voi keplotella itseään ulos, Pekkarinen toteaa.

Portugaliin muuttaneille vuorineuvoksille Pekkarinen laittaa terveisinä, että he voivat edelleen halutessaan maksaa veronsa Suomeen.

Erno Mähönen, Jaro Asikainen

26

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Makriina.ek

      Sipilä vetosi kaikkien parempaan minään keväällä, kun hallitusta muodostettiin ja todettiin, että jokaisen panos on nyt tarpeen. On suorastaan isänmaallista ottaa nyt osaa säästötalkoisiin. Nyt ei ole aika ajaa itsekkäästi omaa etua. Ylevä aatokset leijuivat ilmassa.
      Nyt sitten kuullaan näistä vuorineuvoksista. He saavat kuussa moninkertaisesti enemmän eläkettä kuin eläkeläiset koko vuodessa, ja silti heidän on pakko lähteä veroja pakoon Portugaliin.
      Se siitä isänmaallisuudesta! Se siitä yhteisestä hyvästä! Se siitä solidaarisuudesta!
      Ymmärtävätköhän he ollenkaan, kuinka pettyneitä heihin ollaan? Kuuluvatko he siihen joukkoon, jonka mielestä säännökset, sopimukset ja lait on tarkoitettu muiden noudatettaviksi, mutta siitä voi luistaa, kun tarpeeksi korkealla yhteiskunnan huipulla.
      Isänmaallisuus kuuluu kaikille, myös rikkaille ja varsinkin vaikutusvaltaisille.
      Kuunteleeko näitä papparaisia enää kukaan, jos he sanovat mielipiteensä maan asioiden hoidosta? Luulevatko he yhä, että heidän ajatuksiaan arvostetaan?

      • Käsi sydämelle, kuinka itse tekisit vastaavassa tilanteessa?

        Joillakin on ollut vain kyky, osaaminen ja sen vuoksi hyvä palkka, josta he saavat nyt nauttia eläkettä ja tieto siitä, kuinka veroilta vältytään, niin kukapa sitä ei käyttäisi hyväkseen? Kysynpähän vain? Typerys sen tekisi.

        Portugali, joka nyt kuppaa EU:lta apua velkoihinsa voisi ensisijaisesti määrätä veron näille maahanmuuttajille, kuten omalle kansalleenkin, ainakin samanlaisen, kuin Suomessa on.

        Mutta raha on vakio ja sitä ei vain aina ymmärrä, että kenenkä taskussa se on?


      • Makriina.ek

        Voisimmehan mekin sinne muuttaa. Sama veroton tilanne on jokaisella suomalaisella siellä. Miksi emme ole muuttaneet? Miksi sinnittelemme yhä Pohjolan kylmässä maassa, kun voisimme muuttaa reteisiin oloihin Portugaliin?
        Terveydenhuoltokin olisi saman hintainen kuin Suomessa.
        Olemmeko me tyhmiä?
        Viisas muuttaa Portugaliin ja jättää veronsa maksamatta, kun kerran voi.
        Ajatelkaamme sitä. Sanopas, mikä meitä estää?


      • Käsi sydämellä: olet siis aivan oikeesti sitä mieltä että ihan oikein ja puolustat tällaisia elämänarvoja (opportunismia, ahneutta, röyhkeyttä ja egoismia) oikeina ja viisaina? Että on hienoa olla p.....reikä ja typerää olla edes hituisen solidaarinen sitä yhteiskuntaa kohtaan joka on mahdollistanut tällaisten ihmisten elämäntyylin?


    • mikäontasapuolisuutta

      Maksettuaan miljoonia markkoja/euroja veroja työuransa aikana ei ole vapaa tekemään oman halunsa mukaan edes eläkeikään ehdittyään?

      Jotkut loispummit elävät koko ikänsä muiden kustannuksella maksamatta atin latia veroja, nyt ollaan huolissaan kun he joutuvat kärsimään enemmän leikkauksista kuin he jotka ovat heidän eläntonsa maksaneet

      En ihmettele että hyvätuloiset ja varakkaat muuttavat maasta. Ei varmasti ole mukavaa huomata kuinka kiittämättömiä ovat saamapuolen ihmiset.

      Kun eläkeikä koittaa niin lähden minäkin, vaikka en nyt niin hirveän suurituloinen olekaan.

      • palkanmaksu

        Kyllä se hyvä palkka on revitty suomalaisten selkänahasta. Nyt tämä onnisen johtajakin meni. Senkin palkan maksoi asunnonostajat!


      • näin.se.on
        palkanmaksu kirjoitti:

        Kyllä se hyvä palkka on revitty suomalaisten selkänahasta. Nyt tämä onnisen johtajakin meni. Senkin palkan maksoi asunnonostajat!

        Riippuu mikä johtaja, yksityisellä puolella johtaja omalla luovuudella on luonut työpaikkoja ja jos on menestynyt hankkinut miljoonansa ei se ole muilta pois.


      • Makriina.ek

        Mikään puolustuspuhe ei ole riittävä tässä asiassa.
        Jokainen on palkkansa ansainnut, mutta jokaisen tulee myös osallistua kykyjensä mukaan kotimaansa kehittämiseen. Verot ovat jokamiehen oikeus ja velvollisuus, ja ne "pummitkin", joista tuolla aikaisemmin puhutaan, maksavat veroa saamistaan avustuksista. Ja vaikka eivät maksaisikaan, niin se maksaa jolla on. Laki on kaikille sama, vain sovellukset vaihtelevat, se nähdään näissä vero"järjestelyissäkin".
        Verot eivät ole suora lahjoitus "saamapuolen" ihmisille. Ei heillä ole sen suurempaa velvollisuutta olla kiitollisia kuin meillä omaa eläkettämme nauttivilla. Jokainen maksaa osansa. Veroilla ylläpidetään hyvinvointivaltiotamme, johon kuuluvat nämä "saamapuolisetkin". Ei pidä kadehtia niitä, joille on niin pienet tulot, että veroja ei kerry. He jos ketkään tietävät mitä on olla rahaton.


      • JoskusOlinKesätöissä
        palkanmaksu kirjoitti:

        Kyllä se hyvä palkka on revitty suomalaisten selkänahasta. Nyt tämä onnisen johtajakin meni. Senkin palkan maksoi asunnonostajat!

        Onnisella on ollut ihan ok palkat. Suuri työllistäjä, moni sieltä on saanut leipänsä ja vielä lisukkeet päälle, veroeurojakin on sitä kautta kertynyt rutkasti. Yritystoimminnan on tarkoitus tuottaa, ymmärtääkseni?

        Heh, vai vielä revitty selkänahasta, heh heh


      • näin.se.on kirjoitti:

        Riippuu mikä johtaja, yksityisellä puolella johtaja omalla luovuudella on luonut työpaikkoja ja jos on menestynyt hankkinut miljoonansa ei se ole muilta pois.

        Tuollaisia kommentteja inhoan, että on revitty jonkin selkänahasta, jos johtaja on tarjonnut työtä ja työntekijä on suorittanut sitä sovitulla palkalla.

        Minä olen saanut palkkani sovitun taksan mukaan ja enempää minulle ei kuulu. Eläkettä kertyi riittävästi, että tulen nyt toimeen ja mihinkään Portugaliin en edes muuttoa harkitse.

        Minä en todellakaan kadehti heitä, jotka ovat osanneet hoitaa leiviskänsä minua paremmin.


      • mikäontasapuolisuutta
        Makriina.ek kirjoitti:

        Mikään puolustuspuhe ei ole riittävä tässä asiassa.
        Jokainen on palkkansa ansainnut, mutta jokaisen tulee myös osallistua kykyjensä mukaan kotimaansa kehittämiseen. Verot ovat jokamiehen oikeus ja velvollisuus, ja ne "pummitkin", joista tuolla aikaisemmin puhutaan, maksavat veroa saamistaan avustuksista. Ja vaikka eivät maksaisikaan, niin se maksaa jolla on. Laki on kaikille sama, vain sovellukset vaihtelevat, se nähdään näissä vero"järjestelyissäkin".
        Verot eivät ole suora lahjoitus "saamapuolen" ihmisille. Ei heillä ole sen suurempaa velvollisuutta olla kiitollisia kuin meillä omaa eläkettämme nauttivilla. Jokainen maksaa osansa. Veroilla ylläpidetään hyvinvointivaltiotamme, johon kuuluvat nämä "saamapuolisetkin". Ei pidä kadehtia niitä, joille on niin pienet tulot, että veroja ei kerry. He jos ketkään tietävät mitä on olla rahaton.

        Aika helppo maksaa veroa rahasta jota ei ole tarvinnut itse tienata, maksaa niinku muiden rahoilla.

        On olemassa ihmisiä joiden avustaminen on ilo, mutta on olemassa myös ihmisiä jotka nauravat partaansa ja lypsävät yhteiskunnalta kaiken mahdollisen minkä irti saavat, ja näitä on enenemässä määrin.

        Suomi ei ole mikään Pohjois-Korea mistä ei saa matkustaa halutessaan, jokaisella on oikeus muuttaa mihin haluaa jos vain omat rahat riittävät


      • Patruunan puheille vain, lakki kädessä, niin sinunkin eläkkeesi toki järjestyy. Kyllä ne johtajat ovat oikeesti niitä kansan hyväntekijöitä, enemminkin kuin kierot poliitikot jotka lupaavat ja lupaavat, mutta mitään ei tapahdu. Ainoo asia missä parlamentiikot ovat korporaatiopomoja parempia on se että ne on MEIDÄN itsemme valitsemia ja vastuussa tekemisistään valitsijoillen, siis kansalle.


      • Makriina.ek
        mikäontasapuolisuutta kirjoitti:

        Aika helppo maksaa veroa rahasta jota ei ole tarvinnut itse tienata, maksaa niinku muiden rahoilla.

        On olemassa ihmisiä joiden avustaminen on ilo, mutta on olemassa myös ihmisiä jotka nauravat partaansa ja lypsävät yhteiskunnalta kaiken mahdollisen minkä irti saavat, ja näitä on enenemässä määrin.

        Suomi ei ole mikään Pohjois-Korea mistä ei saa matkustaa halutessaan, jokaisella on oikeus muuttaa mihin haluaa jos vain omat rahat riittävät

        Aivan oikein, niinhän se on. Jättämällä veronsa maksamatta nämä pamput lypsävät yhteiskunnaltamme kaiken mahdollisen minkä irti saavat, esim. terveydenhuollon Portugalissa, joka sitten laskuttaa maksut Suomen valtiolta.
        Jokainen saa matkustaa, kuka sen kieltää. Nyt puhutaan veronkierrosta.


      • 1eero
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Patruunan puheille vain, lakki kädessä, niin sinunkin eläkkeesi toki järjestyy. Kyllä ne johtajat ovat oikeesti niitä kansan hyväntekijöitä, enemminkin kuin kierot poliitikot jotka lupaavat ja lupaavat, mutta mitään ei tapahdu. Ainoo asia missä parlamentiikot ovat korporaatiopomoja parempia on se että ne on MEIDÄN itsemme valitsemia ja vastuussa tekemisistään valitsijoillen, siis kansalle.

        Tämä yhteiskunta tarvitsee johtajia lisää ja lisää yrityksiä niin syntyy vaurautta työtä tekiöille.
        Kukin voi eäkepaikkansa valita pummi kuin johtaja johtaja on pärjänny tuonut yhteikunnalle sen kaipamaa hyvinvointia ni turha olla kateellinen.


      • 42vVerojaMaksanut
        Makriina.ek kirjoitti:

        Aivan oikein, niinhän se on. Jättämällä veronsa maksamatta nämä pamput lypsävät yhteiskunnaltamme kaiken mahdollisen minkä irti saavat, esim. terveydenhuollon Portugalissa, joka sitten laskuttaa maksut Suomen valtiolta.
        Jokainen saa matkustaa, kuka sen kieltää. Nyt puhutaan veronkierrosta.

        höpö höpö, tuskin julkisia terveydenhoitopalveluita pahemmin ovat aikuiselämänsä aikana käyttäneet, meikäläinenkään ole vaikka tienaan vain hieman keskituloista enemmän.

        Kummalliset on sun aatteet, aika punaiset


      • Makriina.ek
        1eero kirjoitti:

        Tämä yhteiskunta tarvitsee johtajia lisää ja lisää yrityksiä niin syntyy vaurautta työtä tekiöille.
        Kukin voi eäkepaikkansa valita pummi kuin johtaja johtaja on pärjänny tuonut yhteikunnalle sen kaipamaa hyvinvointia ni turha olla kateellinen.

        Kateellinen?
        Miksi aina ajatellaan, että kirjoittajat kadehtivat toisiaan? Kadehditaan jopa köyhien avustuksia?
        Tässä ketjussa päivitellään rikkaiden veropakolaisuutta Portugalissa, ja osa kirjoittajista pitää moittivia mielipiteitä kateuden ilmaisuna.
        Kysymys on siitä, että nämä porhot liukenevat velvollisuudestaan osallistua yhteiskuntamme vaatimuksiin. Verovaroilla maksetaan yhteiskuntamme tarpeet, ja kun raha ei riitä, kasvaa valtion velka. Meitä pelotellaan Kreikan tiellä. Vaaditaan yhteiskuntasopimusta, mikä se sitten lieneekin. Pitää lisätä työn tuottavuutta. Pitää säästää ja leikata. Kaikkien tukea on pyydetty.
        Kuitenkin porhot, joilla on laajemmat tiedot ja varmasti hyvät yhteydet maamme päättäjiin, katsovat oikeudekseen jättää veronsa maksamatta. Veroprosentti on kuulemma liian suuri. Ei se kuitenkaan näytä hyvältä matti meikäläisen silmissä.
        Pitää laatia lait, jotka eivät yritä riistää veroina rikkailta heidän omaisuuttaan. Veropakolaisia alkaa olla enemmänkin, perikunta toisensa jälkeen muuttaa muualle.
        Se ei ole kuitenkaan puolustus. Se on vääryyttä, joka iskee työttömyyden piinaamaan yhteiskuntaamme.
        Pitäs tehrä jotain.


      • Makriina.ek
        42vVerojaMaksanut kirjoitti:

        höpö höpö, tuskin julkisia terveydenhoitopalveluita pahemmin ovat aikuiselämänsä aikana käyttäneet, meikäläinenkään ole vaikka tienaan vain hieman keskituloista enemmän.

        Kummalliset on sun aatteet, aika punaiset

        En näe poliittista väritystä tässä asiassa. Mielestäni oikeudenmukaisuus ja isänmaallisuus ovat jokaiselle ihmisryhmälle tärkeät. Siksi ihmettelenkin korkeasti koulutettuja teollisuuspamppuja ja heidän asenteitaan.
        Tulevatko he koto-Suomeen pystypäin ja hyvällä omallatunnolla vedoten siihen, että heidän firmansa ovat aikanaan olleet suuria työnantajia.
        Olet oikeassa siinä, että he tuskin ovat olleet julkisen terveydenhoidon piirissä työikäisinä. Isoissa firmoissa on työntekijöille yleensä järjestetty ilmainen terveydenhuolto.


      • Työhaluinen
        Makriina.ek kirjoitti:

        En näe poliittista väritystä tässä asiassa. Mielestäni oikeudenmukaisuus ja isänmaallisuus ovat jokaiselle ihmisryhmälle tärkeät. Siksi ihmettelenkin korkeasti koulutettuja teollisuuspamppuja ja heidän asenteitaan.
        Tulevatko he koto-Suomeen pystypäin ja hyvällä omallatunnolla vedoten siihen, että heidän firmansa ovat aikanaan olleet suuria työnantajia.
        Olet oikeassa siinä, että he tuskin ovat olleet julkisen terveydenhoidon piirissä työikäisinä. Isoissa firmoissa on työntekijöille yleensä järjestetty ilmainen terveydenhuolto.

        "Isoissa firmoissa on työntekijöille yleensä järjestetty ilmainen terveydenhuolto."
        Ilmaista terveydenhuoltoa ei ole olemassa. Yritys maksaa yksityisen terveyshuollon työntekijöilleen.
        Jos olisin maksanut kymmeniä miljoonia veroja niin aika pystypäin kulkisin.
        Suurimmalla suulla huutavat ne jotka pienimmillä panoksilla talkoisiin osallistuvat.
        Onko oiekudenmukaista elää toisten kustannuksella jos on työhaluton?


      • Sosiaalineuvos

        Vuorineuvosten veropakolaisuudesta tulee mieleen maanpetos. Eipä muuta kuin presidentti ottaa neuvostittelit ja ja sotilasarvot pois.


      • eppu2
        Sosiaalineuvos kirjoitti:

        Vuorineuvosten veropakolaisuudesta tulee mieleen maanpetos. Eipä muuta kuin presidentti ottaa neuvostittelit ja ja sotilasarvot pois.

        Minulle taas tuli mieleen, että eikö tällaisten lakien hyväksyjät ole vastuullisia, vai onko ollut oma lehmä ojassa, kun tällaisia on hyväksytty.


    • Olen hieman eri mieltä. Suomi tarvii vähemmän johtajia ja parempaa työmoraalia, etenkin nuoremmissa. Tuossakin lähisukulaisen sohvalla lojuilee kalsareissaan aikamiespoika ei puhettakaan työnhausta, vasta ollut 6kk lomilla intin jälkeen. Hyvät ruokahalut ja nopeet vastaukset ja iskä opettanut miten haetaan tukia ja käytetään hyväksi yhteiskuntaa. Ei tarvi tehdä duunia. Joku toinen maksaa. En toivo mitään poliisivaltiota mutta kyllä se progressiivinen verotus saisi olla jyrkempi jaa syvistä taskuista on paree kaivaa.

      • 1eero

        Kyllä työmoraalia ettei hampaat irvessä, miksi vähemmän johtajia kun luodaan uusi yritys kai siihen johtaja vai miten ajattelit.


    • Pohjatonahneus

      Nämä mallikansalaiset siis ovat päässeet eläkkeelle alle 63-vuotiaina. Nauttivatkohan työnantajiensa maksamaa lisäeläkettä, joita varten kupataan rahaa yleisistä eläkevaroista, kun ne työnantajien maksamat maksut eivät riitä niitä kattamaan.

      Kyllä on ihmisen ahneus pohjaton. Oma taloudellinen asema ja vielä lastenkin talous on jo loppuiäksi turvattu, mjtta vielä pitää vippaskonstein veroja pakoilla.

      Tilaisuus tekee varkaan. Joskus vaan tuntuu että yhteiskuntamme johtajilla on noita tilaisuuksia paljon enemmän kuin tavallisilla palkansaajilla.

    • Meillä synkkasi hyvin.
      Esi-miehelläni ja minulla.
      Hän riisti työläistä sillee.
      Minä tällee.
      YT-neuvotteluihin kävimme yhdessä kuin veri-veljet.
      Sama tavoite molemmilla.
      Minä eläkkeelle, hyvin korvauksin.
      Onnistuimme neuvotteluissa täydellisesti.
      Minä saatoin lähteä ekäkkeelle hyvillä mielin.
      Hän jatkaa samoin mielin työtään nousu-urallaan.
      Sen koommin en ole häntä tavannut.
      Minä ainakaan en kadu mitä aikaan saimme.
      Jos hän joskus kirjautuu Portugaliin, nostan hänelle peukkua.
      Kiitollisena.


      H.

      • Olin 60V. siis.

        H.


      • hunksz kirjoitti:

        Olin 60V. siis.

        H.

        Esi-mies 43V.

        H.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe