Miksi tilisiirto kestää?

jrgjggjgpt5

https://www.fkl.fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/tilisiirto.aspx

"Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen kertoo, että tilisiirto maksajalta saajalle menee yhdessä pankkipäivässä kaikkiin yhtenäisen euromaksualueen maihin (SEPA). Käytäntö säädettiin lailla vuonna 2010.

Maksut pankkien välillä kulkevat nykyisin Suomessakin eurooppalaisen maksujärjestelmän kautta. Jos maksajan ja saajan tilit ovat samassa pankissa, tieto maksusta välittyy pankin sisäisissä järjestelmissä, eikä rahaa siirretä pankkien välillä. Raha on välittömästi saajan käytettävissä. Tolvasen mukaan rahan siirtäminen toiseen pankkiin on mutkikkaampi tapahtuma, jossa sekä maksun tiedot että sen kate siirretään saajan pankille.

Esimerkiksi remonttilaskun maksaminen maanantaiaamuna verkkopankissa lähtee pankista samana päivänä eurooppalaiseen maksujen selvityskeskukseen. Seuraavana yönä selvityskeskus laskee yhteen kunkin selvitysjärjestelmässä mukana olevan pankin muihin pankkeihin lähdössä olevat tilisiirrot ja pankin muista pankeista saamassa olevat tiilisiirrot. Laskutoimituksen jälkeen selvityskeskus siirtää nettosumman pankkien Suomen Pankissa olevien tilien välillä. Kun pankkien väliset rahansiirrot keskuspankissa olevien tilien välillä on aamuyöllä tehty, selvityskeskus lähettää remonttimaksun tiedot saajan pankkiin ja saajan pankki hyvittää remonttimiehen tiliä tiistaina vielä aamuyön aikana.

”Jotta euromääräiset maksut välittyisivät yhdessä päivässä kaikkiin SEPA-alueen pankkeihin esim. Suomeen, Saksaan tai Ranskaan, on sekä maksupäivän että saajan tilin hyvityspäivän oltava pankkipäiviä eli päiviä, jolloin pankkien omat ja pankkien väliset maksujärjestelmät ovat auki", Tolvanen selvittää. Pankkien väliset järjestelmät eivät ole auki viikonloppuisin.

Jotta maksu välittyisi yhdessä päivässä saajalle, on maksu tehtävä lisäksi pankin asettamaan kellonaikaan mennessä. Sillä pankki varmistaa, että kaikki päivän aikana saadut maksutoimeksiannot ehtivät mukaan yöllä tapahtuvaan maksujen selvitykseen."

8

366

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 205

      Tolvanen voisi ottaa hoitaakseen sen, että rahat siirtyisivät samalla lailla, vaikka ei olisikaan pankkipäivä.

    • H.e.t.i

      Tolvanen voisi tehdä sellaisen tilitysjärjestelmän että rahat siirtyisivät heti.
      Täällä yritetään pelleillä jotain yhteiskuntasopimuksia tai muuta kakkaa.
      Mitäs jos rahat siirtyisivät edes sekunnissa. Tulisi kilpailukykyä Eurooppaan.
      Siinä Sipilälle integroinnin aihetta.

    • NopeaaPalvelukin

      Kaupoilla on ollut joku EDI-tietoliikennepalvelu, joka on nopea. Nykyään voi olla toinen ohjelmisto. En tiedä mitään siitä. Sain itse yllättäin hyvin nopeasti jopa paketin jenkeistä, kun maksoin siitä hurjan kalliin kuljetusmaksun. Jenkeistä normaali kuljetus on noin 2-5 vkoa, mutta nyt sain paketin lento-pika tms. toimituksena alle 2 viikossa USA:sta ja Englannista sen saa jo 4 päivässä. Erittäin tehokasta ja hyvin kehittynyttä jopa Suomen kuljetusfirma toimii hienosti ja nopeasti.

      Tieto kulkee mm. DHL:n, FedEx:n ja muiden vastaavien kuljetusfirmojen tietoliikenteessä. Kaikki toimii hyvin, mm. Suomen päässä kuljetusfirmalla on laitteet, joihin voi kirjoittaa sähköisen allekirjoiutuksen melkein reaaliajassa tapahtuva tiedonsiirto. Huippuhommaa.

      Suomen firmasta otetaan tekstiviestiyhteys, onko kotona, sitten on netissä chat jos tulee kysyttävää, lisäksi sähköposti. Tämä pakettien pikakuljetus Englannista, Usasta, ehkä Australiasta on todella hienoa ja pitkälle vietyä palvelua.

      Pankkien laskujen maksu pienellä henkilöstöllä on hidasta ja lähinnä tulee vaan katkera mieli, kun ei koskaan tiedä, mitä maksuja on jo peritty ja mitä vielä tulossa. Ihminen välissä taitaa olla hitain prosessi? On aikaa vievää tämä netissä tekeminen muutenkin.

    • naurettavaa_touhua

      Tietokoneetko eivät ole "avoinna" viikonloppuisin :D
      Surkeaa miten kaikesta tietotekniikasta ja automaatiosta huolimatta byrokratianhaluiset ihmiset saavat tuhottua tietotekniikankin edut keksimällä vaikka mitä ylimääräistä ja turhaa mutkaa matkaan.
      Ennen naurettiin hölmöläisvitseille, nyt kun hölmöläisvitsit on siirretty käytäntöön niin ketään ei kyllä naurata.

      • jwefjefjggjr

        Kumma, että pankkikorttiostoksia ei ole saatu vielä reaaliaikaisiksi. Nyt kauppiaalla on kolme vuotta aikaa periä ostosta pankista, ja pankin asiakkaan on tarkasti seurattava tilitään tapahtuvia veloituksia, ettei tili mene vahingossa miinukselle. Itse teen kymmeniä ostoksia kuukausittain, ja on vaikea seurata pankikkikorttiostoksia, kun veloitukset tapahtuvat niin hitaasti.


      • BankFeed0

        "Kumma, että pankkikorttiostoksia ei ole saatu vielä reaaliaikaisiksi. Nyt kauppiaalla on kolme vuotta aikaa periä ostosta pankista, ja pankin asiakkaan on tarkasti seurattava tilitään tapahtuvia veloituksia, ettei tili mene vahingossa miinukselle. Itse teen kymmeniä ostoksia kuukausittain, ja on vaikea seurata pankikkikorttiostoksia, kun veloitukset tapahtuvat niin hitaasti."

        Saahan tuollaisen Visa Electron / Maestro / On-Line Debit kortin toki jokainen
        halutestaan. Noi sitten rytisee kun varmennusverkot sekoilee ja kassa vaatii muuta maksutapaa. Ei toimi lentokoneissa / junasta / laivoissa myöskään. Normi läpimenoaika nilla on 2 - 7.pv nykyään. S-Pankin asiakaskunnasta On-Line osuus on yli 50 - 90% joka näkyy S-Kassoilla.


      • jwefjefjggjr

        "Normi läpimenoaika nilla on 2 - 7.pv nykyään"

        Normi on kuitenkin lain mukaan kolme vuotta, johon asiakkaan pitää varautua. Ainavarmentavasta kortistakaan ei ole hyötyä, koska katevaraukset purkautuvat n. viikon jälkeen automaattisesti.


      • 56912
        jwefjefjggjr kirjoitti:

        "Normi läpimenoaika nilla on 2 - 7.pv nykyään"

        Normi on kuitenkin lain mukaan kolme vuotta, johon asiakkaan pitää varautua. Ainavarmentavasta kortistakaan ei ole hyötyä, koska katevaraukset purkautuvat n. viikon jälkeen automaattisesti.

        Jaa, ja vielä katevaraukset purkautuvat viikon päästä??

        Silloinhan verkkopankissa pitäisi olla 2 saraketta lisää, joissa on sisässä olevat pankkikorttiostot. Kun virkalilijat niitä muuttelevat entisten lukujen päälle, ei pirukaan voi pysyä koordinaatiossa. Mm. jostain syystä K-citymarketin maksut venyvät aivan liikaa, 2-3 viikkoa, kuka sitä enää muistaa. Lisäksi, jos muistaa, niin pankki on poistellut ja muuntanut samaa saldoa oman mielensä mukaan. pitäisi olla neljä saraketta, joissa ensin (1) osto, (2) lasku tullut, (3) maksettu, (4) ohi ja viimeinen saldo.

        Keinoja ei vaan osata käyttää. Kyllä verkkopankin lomakepohjaan voi lisätä koodaaja sarakkeita, jos halutaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe