Pitäisikö amisten korkeakoulustatus poistaa?

ukkoa.viinissää

Mielestäni pitäisi, koska se nimike tulisi olla vain laadukkaan koulutuksen, eli yliopistojen käytössä. Amk-amikset voisivat olla esimerkiksi välikouluja tai keskiasteen kouluja.

19

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nfkeik288

      :D mistä teitä sikiää?

    • teekkari

      AMK:han oli ennen opistotason tutkinto, sille annettiin korkeakoulu-status jotta hallituksen tavoite korkeakouluttaa 70% väestöstä toteutuisi.

      • vertailua

        Entinen opistoaste on nykyään toisen asteen perustutkinto, esim. merkonomi ja teknikko. Opistoaste kesti peruskoulun jälkeen kolme vuotta, ylioppilailla 1-2 lukuvuotta erikoistumisesta riippuen. Ammattikorkeakoulu on 3,5-4 lukuvuotta koulutusohjelmakohtaisesti, siis toisen asteen koulutuksen ja työelämäkokemusten jälkeen.


      • lääkisjäbä13
        vertailua kirjoitti:

        Entinen opistoaste on nykyään toisen asteen perustutkinto, esim. merkonomi ja teknikko. Opistoaste kesti peruskoulun jälkeen kolme vuotta, ylioppilailla 1-2 lukuvuotta erikoistumisesta riippuen. Ammattikorkeakoulu on 3,5-4 lukuvuotta koulutusohjelmakohtaisesti, siis toisen asteen koulutuksen ja työelämäkokemusten jälkeen.

        Sisältö AMK-tutkinnossa on melkein sama kuin vanhassa opistotukinnossa. Monet tutut korottaneet teknikosta insinööriksi todella helposti, eli eipä se nykyinen "korkeakoulututkinto" kovin kattava ole.


    • eebbaa

      Jahas, olet oikein pohtinut pikkuisilla aivoillasi... Miten jaksat jauhaa tätä samaa vanhaa paskaa?

      • hgs6-8r4

        Tämäntapaiset vähättelevät kommentit ovat niiltä, jotka laskevat hyötyvänsä statuksesta, rahasta ja valtion viroista. Ne, joille amk-maisteri-status ei ole kaikkein tärkeintä ajattelevat taitoja, sisältöä ja saavat vähän helpotusta paineista, joita kohdistuu nimitykseen korkeakoulu.

        Jos EU:ssa ja valtiolla on tosiaan tavoite 70 % ikäluokasta korkeakoulutettuja niin kelvatkoon sitten. Mutta yliopiston maisterit eivät kuitenkaan pidä amk-maisteria aina yhtä pätevänä tieteellisesti, mm. tieteellinen ote oppialaan.

        Minusta voi olla aivan huoletta kumpiko koulu on kyseessä korkeakoulu vai keski-aste tai muu sellainen, jos kerran tilastoja täytetään. AMK-opettajat tekevät ehkä tyhjäksi paluun entiseen, koska se tietäisi palkan ja varsinkin arvostuksen laskua. Siksi ne täälläkin huutelevat toisia halventaen: "mistä teitä sikiää?"

        Se nyt on yksi hailee, täyttää sitten tilastoja, jos pyrkimys on 70 % korkeakoulutettuja ikäluokasta. Osa oppiaineista on niin erikoistunutta, että hyvinkin voi ajatella yliopiston maisterin vaativuusasteen täyttymistä, mutta se on selvästi usein enemmän operatiivista ja toiminnallista, kuten tilintarkastajat ym. Siinä mielessä voisi kehittää sanastoa ja puhua operatiivisista korkeakoulututkinnoista tms.


    • niijuu

      Opetus ammattikorkeissa on lähes yhtä hyvää kuin ennen oli opistoissa. Mutta opiskelijat ovat toista maata. Ennen opistotutkinto oli hyvä tutkinto.

      Tunnen useita alle kolmikymppisiä, joilla on kaksikin tutkintoa ammattikorkeasta. Määritellään vielä ammattikoulut korkeakouluiksi, niin pian yli 100 %:lla on korkeakoulututkinto. Maailman koulutetuin kansa!

      • amiskorkkari

        Tiesithän, että ammattikorkeakouluja on muuallakin ja että ne ovat itseasiassa lähtöisin Keski-Euroopasta?


    • argumäntti

      Siellä ainakin tehdään jotain, eikä vain pohdita

      • edistys.puoleu

        Niin, amikset eivät vissiin ymmärrä sitä, että kannattaa pohtia ennen tekemistä. Yliopistoissa luodaan, ei olla papukaijoina toistamassa korkeakoulutettujen luomia tekeleitä. Yliopistot ovat edistyksen kärkeä, innovaatiopolun leijona.


      • teekkari

        Pohtijoiden töitä on hankala korvata roboteilla.


      • korkkari1
        edistys.puoleu kirjoitti:

        Niin, amikset eivät vissiin ymmärrä sitä, että kannattaa pohtia ennen tekemistä. Yliopistoissa luodaan, ei olla papukaijoina toistamassa korkeakoulutettujen luomia tekeleitä. Yliopistot ovat edistyksen kärkeä, innovaatiopolun leijona.

        Täydentääkseni vastaustasi: Yliopistot ovat tiedekorkeakouluja joissa tutkitaan ja tehdään tieteitä. Ammattikorkeat taas ovat työelämälähtöisiä korkeakouluja, joissa koulutetaan työelämän tarpeisiin henkilöitä.


    • YliopettajaOnOikeassa

      Jotkut epäilevät AMK-koulutuksen tasokkuutta, osin aiheesta, osin aiheetta.
      Vasemmistosossu (joita Tanner kutsui Hoipertelijoiksi) Ministeri Kaarina Suonio on selkeästi alkusyyllinen kun AMK-tasoa on aihetta epäillä.

      Ennen vasemmistosossujen AMK-vouhotusta insinöörin tutkinto oli tekniikan alan kansainvälisen virallisen vahvistuksen mukaisesti korkeakoulututkinto, jonka vastaavuudeksi oli vahvistettu B.Sc.
      Suomessa Opetusministeriö ja "opetus"ministeri joutui siksi hampaat kiukusta kirskuen luokittamaan sen ns. ylemmän korkea-asteen tutkinnoksi
      Teknikko- ja merkonomitutkinto oli opistotasoa. Teknikkokoulutus oli toki vaativampi ja laajempi. Muiden alojen tutkinnot eivät olleet edes opistotasoa.

      Sitten vasemmistosossut Suonioineen toteuttivat suuren ajatuksensa : 70 % kansasta "korkeakoulutetuiksi". Se tapahtui näin:

      - Teknikot lopetettiin - koko teollisuudelle tarpeellinen ja monille opiskelijoille sopiva koulutus tapettiin. Ei mahtunut kolmitasoiseen koulutussabluunaan eikä vasemmistosossujen yksiportaisiin aivoihin. Rakennusala sai 10 vuotta tapeltuaan sen takaisin (rakennusmestari). Muut eivät saaneet.
      Pieni syy kestävyysvajeeseemme tässäkin.

      - Insinöörien (AMK) koulutus heikennettiin melkein muiden AMK-alojen (puutarhanhoito ym) tasolle. Insinööriammatillisten aineiden opetusta vähennettiin noin puoleen entisestä ja opetusta vähennettiin niin, että sitä annetaan nykyään vähemmän kuin teknikoille annettiin ennen kolmessa vuodessa.
      Insinööriliitosta oli vanha viisas johto eläköitynyt ja uusi hienohelmajohto juoksi kritiikittä "ammattikorkeakoulu"-vaikutelman sokaisemana.
      Opetusministeriö suoranaisesti kusetti silloin kaiketi parasta insinöörikouluttajaa, Helsingin TEKUa. Se ainoana suvaitsi pidättäytyä ruskeakielisestä nöyristelystä.
      Ainoa josta huolehdittiin viimeistä myöten oli Pakkoruotsi.
      Ammatissa tarpeellisista kielistä vähät välitettiin ja vähät välitetään edelleenkin.
      Suuri syy kestävysvajeeseemme tässä.
      - Merkonomit korotettiin AMK-Tradenomeiksi lisäämällä vajaakäytössä oleva vajaa olemisvuosi. Edes vientikieliä ei lisätty, mutta Pakkoruotsi (opetus, ehkä ei oppiminen) on hoidossa tehostetusti.
      - Suurin piirtein samoin syntyivät AMK- puutarhan ja possunhoito ym. tutkinnot.
      Nämä ovat kaiketi käytännöllisiä aloja. Siksipä pakollinen ennakkoharjoittelu poistettiin (myös insinööreiltä) ja opinnonaikaista harjoittelua supistettiin määrällisesti ja laadullisesti. Mitäpä korkeakoulutetun on syytä puutarhaa, possuja tai muuta alansa käytäntöä osata.

      Opetusministeriö on täynnä vasemmistosossuja edelleenkin. Turha on siis odottaa sieltä mitään myönteistä ja tarpeellista.
      Hakekaa parempaa itse. Siis ulkomaille, vähintään kesien ajaksi ja myös jatko-opintoihin. Niin olen tehnyt minäkin ja pärjäsin työelämässä siitä eteenpäin.

    • piippolanvaarillaolitalo

      Trollaajalle vaan tiedoksi, että käyppäs ehdottamassa samaa myös Virolle, Latvialle, Liettualle, Saksalle, Itävallalle, Ruotsille, Sveitsille ja Hollannille näin aluksi. Kehtaavatkin myös käyttää yliopisto nimikettä.

      • YliopettajaOnOikeassa

        Ainakin Saksassa insinöörialan ammattikorkeakoulu on varsin tasokas. Useimmilla paikkakunnilla se on hyvinkin Suomen DI-koulutuksen tasoa, jollei parempi. Saksan teollisuus tarjoaa näille opiskelijoille täyspainoisia tutkintotöitä.
        Tämä on olennaista. Hyvin monet amk-tutkintotyöt ovat Suomessa tosi mitättömiä - opiskelijalta puuttuu taito ja yritys, ohjaajan resurssi on olematon ja kunnon töitä tarjoava teollisuus on kuollut tai kitumassa.
        Mitä ulkomaan nimityksiin tulee, Suomen byrokraattivetoiset amkit kutsuvat itseänsä Polytechnic Universityiksi.
        Toistan jälleen: Opetusministeriön hoipertelijasosialistit estävät epäkohtien korjaamisen, koska juuri he ovat nämä epäkohdat aikeuttaneet.
        Sallikaa kehnompien opiskelijoiden tyytyä siihen mitä amkistaan saavat, mutta menkää Te ulkomaille, minimissään kesätöihin. Siellä ollessani olkaa kunniaksi ja selvittäkää mm. opiskelumahdollisuudet siellä.


      • Veteraaniopettaja

        Ei näitä Opetusministeriön amk-hoipertelijoita saa minnekään uudistusten tieltä, kun yksikään ei ole koskaan tehnyt töitä teollisuudessa, kaupassa tai muussa todellisuudessa. Kukapa muu aatteen sotureita ja soturittaria ottaisi leipiinsä !
        Siksi amkitkaan eivät kehity paremmiksi - ministeriön kuristusote on liian tiukka.

        Lisäksi sopii pohtia mikä hienohelmaisuus vaatii esimerkiksi puutarhaopetuksen pitämistä "korkeakoulutuksena". Eikö tärkeämpää ole, että opetus on hyvää ja käytännölliset harjoitteluvaatimukset ovat tiukat?


      • ncvmaqwaew

        Minkäs nuori opiskelija sille mahtaa jos koulutus on huonosti suunniteltu. Ei nykynuoret tyhmempiä ole kuin ennenkään. Kyllä he oppivat jos opetetaan.


    • weeddoo

      No eipä tuo aloittajan väittämä laadukas yliopisto näytä tuottavan laadukkaita korkeakoulutettuja.

      Kädettömiä ovat, työtä ei löydy eikä sitä kyetä itse kehittämään vaikka taitoja aloittajan väittämän mukaan on vaikka kuinka. Suurin syy on sosialistinen ajatusmalli kuvitelmana ja odotuksena saada varma virka mistä sitten voi arvostella "alempiarvoisia" pontevilla lausunnoilla mitkä eivät johda yhtään mihinkään eivätkä ainakaan kehitä yhteiskuntaa, mihin tuo korkeakoulutus mielestäni velvottaa.

      Korkeakoulutetut voivat etsiä tilaston millä koulutuksella suomea viedään eteenpäin ja millä suomi pyörii, niin loppuu tuo narina turhanpäiväisistä ammattinimikkeistä, ja ehkä tulee mieleen se mikä koulutus on yhteiskunnalle se tärkein.

      Aloittaja onanoi nimikkeillä.

    • 915

      "Amk rapautti insinöörikoulutuksen"

      "Tekniikkaa ja liikennettä ammattikorkeakouluissa opettavat haluavat, että Suomeen perustettaisiin erillinen valtakunnallinen insinöörikorkeakoulu.

      TOOL perustelee kannanottoaan sillä, että 1990-luvulla luotu ammattikorkeakoulujärjestelmä on rapauttamassa tutkintojen tason laskun myötä koko insinöörikoulutuksen maineen."

      http://www.tekniikkatalous.fi/tyoelama/ammattikorkeakoulut-yhteen-tekniikan-ja-teollisen-muotoilun-opetus-halutaan-yhdistaa-6001744

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1789
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1173
    Aihe