Kaivo kuivui, mitä teen kysyy epätietoinen

sumppi-1

Enpä löytänyt tarkalleen kaivoja koskevaa palstaa, varmaan voi tässä kysyä.

Ongelma: kaivo kuivui, eikä täyty runsaista sateistakaan huolimatta.

Taustaa: kaivo on varmaan sotien jälkeen tehty luonnonkivimallinen. Ei kovin syvä, ehkä pari metriä. Hommasin uppopumpun jolla sai saunavettä. Yhden kesän, ei täyty. Kaivo oli ennen tontin ostoa lisäksi käyttämättömänä (joskin täynnä) varmaan ainakin kymmenen vuotta ja saunavedet haisivat seisseeltä.

Tontilla on kaadettu puita ja raivattu hulluna raivaussahalla joten kasvistoon ja puihin ei pitäisi huveta vettä - niiltä osin. Koivukin juo savolaisesta riippuen 300 - 500 litraa päivässä kuulemma - siis vettä pois jostakin. Eipä juo enää. Puunkaato tosin suoritettiin muista syistä ennen tätä vesiongelmaa. Vielä jäi hyvinvoivan näköisiä koivuja jotka saavat vetensä - jostain. Toisaalta: voiko puunkaato juuri olla avain, ts. tontin joku vesitasapaino olisi muuttunut tms.? Raivatessani lisää pihaa oli kasvisto normaalin kosteuden kastelema samoin kuin maanpinta. Tämän kaiken kosteuden ja entisten puiden juomaveden haluaisin nyt kaivoon, jonka varassa joku vissiin pärjäsi sotien pintaan.

Saako kaivon elvytettyä? Onko jotain vippaskonsteja mahd. tukkiutuneen suonen tai vastaavan aukaisuun tai uuden muodostumiseen? Upouusi porakaivo juu tietää joka papukaija. Vaikka olisikin edes rahoja sellaiseen ikään kuin heti edes sellaisen haluaisin: kyseinen luonnonkivikaivo on paitsi hieno ja kaunis myös jemmassa katseelta ellei vasiten kävele katsomaan. Haluaisin maisemoida ja entisöidä ko. kaivon puistomaisemaan vanhalla käsipumpulla tai vaikka sellaisella lännen mallin tuulimyllyllä pumppaamaan vettä yläsäiliöön otettavaksi painovoimalla. Vedenlaaduksikin riittäisi sentään edes pesuvedet aluksi.

8

3081

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rane2

      Et sitten tarkistanut/kertonut onko kaivonpohja jo kalliossa, jos on, toivo sateissa ja sen toisen jo mainitsitkin.

    • sumppi-1

      Jaa en sitä muistanut kalliosta mainita, vaan enpä sitä kyllä tiedäkään. Jollain pitkällä harjaraudalla voisin tökkiä ja kokeilla. Joskin voi rauta tökätä mihin vaan yksittäiseen kiveen tai pysähtyä riittävän painuneeseen hiekkaan. Tarkoitatko että syvyyttä vaan lisää (jotta tapaa paremmin pohjaveden)? Jos pohjavesi onkin vaan alhaalla eikös kaivossa jo ollut kuin "kannettu vesi" karannut? Ja jos kaivan syvemmäksi tulee seinänvahvistaminen heti mieleen siltä syvennetyltä osin.

      Joku aiempi asukki oli lisäksi vetänyt ukkosenjohtimen huolella maihin, kuparikaapelilla juurikin tähän kaivoon (jossa siis ei edes enää vettä).... lisäksi vielä se kuparikaapeli veden jatkuvassa liotuksessa, hmm...

      • hankikaivonkatsoja

        " Ei kovin syvä, ehkä pari metriä" Ja sulla ongelma kokeilla onko kallio vastassa?


    • 100-varma

      Tuollaisessa vanhassa matalassa lähdetyyppisessä kaivossa oli vettäruokkiva kostea alue.

      Monesti se oli maaston alapuolella oleva kallion muodostama allas. Nyt vedenkäyttö tottumukset kuivattaa tuollaisen vesivaraston nopeastikin. Ympäristö ojitetaan ja joka puolella pohjaveden pinta laskee.

      Jatkossa vesipaikka kuivuu aina nopeammin ja ainut toimenpide veden riittävyyden kannalta on syventää kaivoa reippaasti.

      Pitää kuitenkin varmistua kannattaako se, jos lähellä on saatuttavaa asutusta, imeytyskenttiä jne. Syventämällä kaivoa mennään todelliseen pohjaveteen ja siellä saasteet kulkeutuvat helposti pitkiäkin matkoja.

      Ota selvää naapurustolta heidän ratkaisuistaan ja tee sitten omat johtopäätökset.

      Olin nuorempana vesipaikan koepumppauksessa ja siellä tuli navetan päästöjä pohjaveden mukana ja se navetta oli n. 1 km päässä.

    • kaivontonkija

      Kuivuiko se nyt tänä syksynä? pohjavedet on taas ennätyksellisen alhaalla ja jos on savipohja se äkkiä kuivuu ja huono virtaus ei jaksa työntää läpi.Alalla jonkunverran touhunneena olen joskus onnistunut saamaan vähän vettä tulemaan kun olen yksinkertaisesti rautakangella puhkaissut pohjan.Syventäminenhän tuossa on ainoa järkevä ratkaisu,mutta älä mene itse kaivoon tonkimaan sitä pohjaa.Alimmaiset kivet kun pääsevät heilahtamaan niin siinä on kivistä tehty hauta sitten valmiina kun koko viritys romahtaa niskaan

    • avuton-olet

      haasta naapuri oikeuteen varmaan vedet valuvat hänen kaivoonsa

    • sumppi-1

      Kyse on eräänlaisesta notkosta, jossa pajukko lillui ekana keväänä niin että raivaussahalle on jatkossakin töitä jo turvallisuussyistäkin. Vettäruokkiva kostea alue sopii kuvaukseen, tiettävästi vesi tavallisesti valuu alaspäin (siis notkoon), ko. tontin alimpaan kohtaan. Kalliotilanne on selvittämättä, mutta harjaraudalla on tökitty ja tökkää 'johonkin' (tatsista päätellen mahdollisesti tiiviiksi painuneeseen hiekkaan luulen).

      Tontin reunalla levennetään tien penkkaa ennen isoa tietä; kylillä huhutaan että laittavat kunnallistekniikan siitä menemään. Tähän kun pääsisi täppäämään (seuraa varmaan kuluja mutta eikös tontin arvo nouse), 'oma vesi' yhä tuntuisi silti lämpimältä ajatukselta, sitä odotellessa ja vaikka vaan optiona.

    • rak.mies

      Jos tulee kunnallinen vesijohtpo niin siihen liittymistä kannattaa harkita. Kaivon pohja pitäisi putsata aikaajoin. Nykyisin siihen käytetään uppopumppua jossa noin 100mm.letku. Ellei sähköä, sitten agrigaatti. Pikkukaivo tyhjenee nopeasti. Katsotaan kestääkö kaivon seinämä kivet paikoillaan. Kaivoon mennään alumiinitikkailla ja köysi varalla. Pohjasta kaavitaan pikkulapiolla kauhalla irtomaata, siis kaivon keskeltä ja nostetaan ämpärillä narun kanssa ylös. Reunakivien alta ei saa kaivaa. Kun potero on saatu kaivettua, voi rautakangilla tehdä kaivon keskelle muutamia reikiä veden tulolle. Tämän jälkeen puhdasta hienoa hiekkaa kaivon pohjalle noin kymmenen senttiä. Jos kaivoa syventäisi niin pohjalle pitäisi laskea betinirengas, sellainen mikä mahtuisi. Ympärys täytettävä kivillä. Silloin voisi kaivaa vähän syvyyttä. On työlästä, kannattaako. Itse olen putsannut 6,5 metrisen rengaskaivon pohjan. Kannattaa käyttää kaivontekijä paikalla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe