Katoavaista on paine lämmitysjärjestelmässä

pvp

Ollaan asuttu öljylämmitteistä taloa nyt vajaat kaksi vuotta ja olen jo pyhästi päättänyt, että jos vielä joskus olen taloa ostamassa, niin ensin vilkaisen pannuhuoneeseen. Jos siellä on vähänkään samanlaisia laitteita kuin tässä nykyisessä, en taloon astu varpaallanikaan. Olkoon muuten kuinka hyvä talo tahansa.
Nimittäin tämän nykyisen systeemin kanssa on ns. hihat palaneet jo useammankin kerran. Päällimmäisenä ongelmana on se, ettei lämmitys tunnu pelittävän kuin keskitalvella (hyvä toki sekin... * koputtaa puuta*). Kun näin syksyllä ja taas keväämmällä ei kelien puolesta tarvitsisi vielä tai enää paahtaa kattilaa ihan pakkasvaihteella, niin eipä tuo sitten toimi laisinkaan. Tai toki patterit ja lattiat saa lämpimiksi, mutta siitä hyvästä saa temputa järjestelmän paineen kanssa harvase päivä ja kuunnella väliajat lorisevan patterin sulosointuja.
Järjestelmä on siis suljettu systeemi, kalvopaisunta-astia pötköttää kyljellään pannuhuoneen seinähyllyllä. Mitä olen kuvia netistä katsonut, niin tuollaiset pönikät ovat niissä aina pystyssä. Onko paisunta-astian asennolla vaikutusta järjestelmän paineen pysyvyyteen? Paisunta-astiaan menevä vesiputki lähtee kattilan päältä vesihanojen vierestä kohtisuoraan ylös ja tekee sitten 90 asteen mutkan paisunta-astiaan seinähyllylle. Pintapuolisesti koputeltuna paisunta-astian toinen pää ontto, eli kalvo kai kunnossa. Tosin poltinhuoltaja lisäsi esipainetta astiaan ilmaa pumppaamalla sekä viime että tänä syksynä, kun kuulemma oli paine sielläkin tippunut. Mihin ilma voi kalvon takaa hävitä ? Venttiilistä taivaan tuuliin vai kalvon läpi järjestelmään ?
Poltin hyrähtää käyntiin noin 70 asteessa ja nostaa kattilan lämmön 80 asteeseen. Käyntivälillä järjestelmän paine hupenee sellaiset 0,2-0,3 baria, ja maksimipaine (kun poltin sammuu) tahtoo valua aina johonkin 0,8-0,9 bariin, vaikka olen pyrkinyt sitä ykkösen pinnassa tai vähän ylikin pitämään. Kiertovesipumppu alkaa sakata jos paine hupenee polttimen käynnistymistä odotellessa lähelle 0,5 baria... Nämä paineongelmat ovat nimenomaan lämmityskauden alun ja lopun asioita, keskitalvella paine pysyy ihan kelvollisena ilman jatkuvaa säätämistä ja vahtimista.
Patterit olivat entisellä omistajalla olleet ilmaamatta useamman vuoden, ehkä vuosikymmenenkin. Nyt olen niitä vuosittain ilmannut, mutta yksi patteri aloittaa lorinan aina muutaman viikon sisällä ilmaamisesta. Vaikka olen sen käsittääkseni onnistuneesti ilmannut, niin kyllä siitä vain aina muutaman viikon kuluttua taas ilmaa tulee. Mitään näkyvää vuotoa en ko. patterin ympäristössä ole havainnut ja patterin lorina ajoittuu sekin aina lämmityskauden alkuun ja loppuun, niinkuin paineheittelykin. Talvisydämenä tämäkin patteri on ihan siedettävän hiljainen.

Ilmeisesti joku syy-seuraussuhde tässä on, kun vain tietäisi mikä ja miten päin ?

8

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • putketvuotaa

      Meneekö ne pattereiden putket rakenteissa vai näkösällä? Voipi olla että rakenteisiin tihuttaa vettä jos rakenteissa menee.

    • Öljylämpöä

      Kyllä tuon kalvopaisunta astian kuuluu pystyssä olla,eli yhde ylöspäin.
      Muutoinhan sinne jää ilmaa.
      Minulla kattila jostain syystä hiukan kiehuu(pientä porinaa)kun vesi poltin sammuu ja vesi noin 80 asteista,tällöin päästää aina vähän painetta ilmakellosta ulos.
      Alkuun ja kuvittelin putkiston vuotavan,mutta hiukan kun pudotti lämötilaa tilanne korjaantui.
      Sitte toinen ilmavaiva,alko ja kertymään ylimpiin patterihin ilmaa.
      Syynä autotallin iso patteri joka on ryhmän ylin,venttiilin kara hiukan vuosi ja päästi järjestelmään ilmaa.
      Niin ja kalvoastian esipaineistus täytyy tehdä astia tyhjäna vedestä.

    • öljylämpöä

      Oho siis öljypoltin ei mikään vesipoltin

    • asdf4532

      Eihän tuossa muuta kuin soitat putkimiehen paikalle katsomaan missä se vika on. Hyvin yksinkertainen asia jolla homma hoituu.

    • 23_vuotta_putkarina

      Paisunta-astiaan EI saa laittaa ilmaa, koska se haurastuttaa sisällä olevan kumikalvon ennen aikojaan rikki. Sinne pitää laittaa typpeä.
      Jos verkoston paine katoaa, siihen on vain yksi syy: Verkostosta vuotaa vesi ulos johonkin.

      Tee testi: Laita varoventtiilin poiston päähän ämpäri, ja käy tarkkailemassa, tuleeko ämpäriin sitä kautta vettä talven aikana. Jos tulee, silloin kalvopaisunta-astia on viallinen. Jos ei tule ämpäriin vettä, vuoto on jossakin kohtaa putkistoa.

    • pvp

      Kiitos tähänastisista kommenteista. Vähän lisätietoja tapauksesta: Patterit ovat yhdessä kerroksessa (pannuhuone samassa) , talo on kyllä puolitoistakerroksinen, mutta vintissä sähköpatterit. Lorisevan patterin ympäristössä putket näkösällä, niissä ei näy vuotoja. Luulisi, että jos muualla vuotaisi, alkaisi lähin patteri lorista, eikä randomilla joku muu samassa verkossa. Tai en minä tiedä, sitä enkä muutakaan tästä systeemistä. Mutta mitä olen kalvopaisunta-astian toimintaan perehtynyt, niin ei se minunkaan mielestä VOI toimia kunnolla, kun kyljellään on. Lisäksi mietityttää astian koko suhteessa verkoston kokoon. Astiassa ei tilavuutta montaakaan kymmentä litraa, ehkä parikolme, verkostossa kuitenkin 13 patteria, vähintään kaksi- osa kolmikerroksisia , ja lisäksi lattialämmitystä noin 15 neliömetrin alalla. Lämpimänä pidettävää huonealaa 6n noin 100 neliötä.

      Kummastuttaa myös se, että painetta saa lisättyä sen tarpeellisen 0,2 baria, vain vesihanaa raottamalla ja vettä vajaat puoli minuuttia siitä valuttamalla.

      • älä.enää.odottele

        Astian asento ei vaikuta pattereiden lorinaan. Lorinan sijainnista ei voi myöskään päätellä vuotokohtaa. Vuoto voi olla vaikka kellarissa, ja lorina ilmenee aina ylhäällä, johtuen verkoston paineesta, alhaalla aina korkeampi paine, joka pakottaa ilman kiertämään alhaalta pois, ja mitä ylemmäs verkostossa mennään, sen heikommaksi käy verkoston paine, joka ei lopulta riitä pakottamaan ilmaa enää mihinkään, ja se jää sitten ylös lorisemaan.
        Verkoston paine nousee nopeasti, kun verkosto on täynnä, johtuen siitä, ettei vesi puristu kasaan.
        Paisunta-astian tilavuus on suunnilleen 10 prosenttia lämmitysverkoston tilavuudesta.
        Todennäköisesti astia on rikki. Sen iästä et ole maininnut mitään, mutta jos se on 20 vuotta, niin vaihda se enempiä miettimättä. Joka talvi verkostoon vettä lisäämällä aiheutat vain kalliimman vahingon, koska happipitoinen vesi ruostuttaa teräksiset patterilinjat ennen aikoja puhki.


    • Astialla

      Mulla meni paisunta-astia rikki 7 vuodessa tai jopa nopeamminkin, ne ei kestä yhtään mitään nykyaikana, edellinen vanha kesti yli 20 vuotta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1731
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe