Meillä Ikkunallinen pesukone oli väärin

Orvell

Tein tästä vielä aloituksenkin.

Eli kaikkihan me tiedetään, että ikkunallinen pesukone on pelkkää legendaa. Täysin tekaistu juttu.

Meidän perhe oli kuitenkin siinä määrin hyvin harvinainen tapaus, että meillä se oli ihan oikeastikin kielletty. Äiti kielsi sen. Äiti oli tullut vakuuttuneeksi, tai ainakin hänen omatuntonsa kertoi hänelle, ettei ikkunallinen pesukone voi sopia uskovaiseen kotiin. Meillä ei kotona tämän takia koskaan ollut ikkunallista pesukonetta. Isä piti äitin uskoa pesukoneen sopimattomuudesta huvittavana eikä uskonut siihen itse. Hänelle oli kuitenkin ihan tyhjän tekevää se, onko pesukone päältä vai edestä täytettävä, äiti kun kuitenkin sen pyykkäyspuolen hoitaa. Äiti oli saanut jotenkin iskostettua meidän lasten päähän sen, ettei edestä täytettävä kone ole sopiva. Äiti kummeksui monesti niitä, jotka olivat ikkunallisen pesukoneen hankkineet, joten sain kuulla sitä kautta kyseisen laitteen sopimattomuudesta.

Lapsena pidin naapurin uskovaisia jotenkin huonompina, kun heillä oli tämä edestä täytettävä pesukone. Äiti oli tosin kieltänyt meitä kiusaamasta noiden lapsia sen takia. Mutta kyllähän me pidimme itseämme parempina, kun meillä sentään oli Jumalan mielen mukainen pesukone. Niin minä ajattelin alitajuisesti!

Yläasteelle päästyäni jossain tilanteessa ohimennen totesin uskovaisten naulakolla, että meidän naapureilla oli ikkunallinen pesukone, vaikka he ovat uskovaisia. Naulakossa melkein kaikki, että joo, nuo on niitä tyypillisiä ennakkoluuljoa meikäläisistä. Yksi vastikaan paikkakunnalle muuttanut vl sanoi, että joo nuo on niitä tyypillisiä ennakkoluuloja, mitä teikäläisiltä kuulee... Tähän muut naulakolla, että hei, toikin on uskovainen.
Tuolloin sain eka kertaa kuulla, että tämä pesukonejuttu on täysin keksittyä ja legendaa. Menin kotiin ja sanoin äitille, että onko oikeasti niin, että ikkunalliset pesukoneet eivät sovi uskovaisille. Äiti sanoi, että näin minä ainakin haluan uskoa.

Kunnes sitten Kalevassa myöhemmin oiottiin tätä legendaa ja kerrottiin, miksi se oli syntynyt. Että se on yksi tyypillisimmistä yhä sitkeästi elävistä urbaaneista legendoista ja siinä kerrottiin myös, miten tämä legenda oli saanut alkunsa. En nyt muista enää sitä. Joku joka muistaa, voi sen kertoa!
Äitini oli hiljaa. Se ei enää puhunu mitään ikkunallisen pesukoneen sopimattomuudesta. Näitä nykyä meidänkin kotikotona jyllää ikkunallinen pesukone ja sen päällä kuivausrumpu.... Äiti oli aina haaveillut kuivausrummusta, mutta kun se olisi joutunut asettaa pesukoneen viereen ja tila olis sitten loppunut kesken.

Äitini ilmeisesti oli lukenut 70-luvulla noita virheellisiä juttuja ja alkanut itsekin uskomaan, ettei se ole oikein. Siitä lähtien hänen omatuntonsa oli alkanut varoittelemaan ikkunallisen pesukoneen vaaroista. Äitini on vähän omituinen, ja monin paikoin kamalan psykoottinenkin. Nyt olen alkanut epäilemään myös hänen nuoruudessaan kokemia uskonnollisia kokemuksia.

Median on oikeasti mietittävä, mitä se kirjoittaa meikäläisistä. Ja ottaa siitä myös vastuu. Herkemmät ihmiset, sekä sellaiset, joilla on vakaviakin mielenterveysongelmia, voivat kärsiä median riepottelusta. Tästä äitini on oiva esimerkki. Pesukonekielto oli sinänsä harmiton äitini kannalta. Tän hetkisestä tilanteesta en halua kertoakkaan. Äiti on reagoinut ikävällä tavalla siis myös viime aikaisiin juttuihin... Annan äitille mahdollisuuden toipumiseen...

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • baibamies

      Useissa perheissä ikkunallinen pesukone lienee ollut pannassa.

      • Lonrt

        Ei pidä paikkaansa. Tiedän vain muutaman hassun perheen, joissa ei hyväksytty pesukonetta. Molemmat olivat ilmeisesti omaksuneet tämän omiin tuntoihinsa lehtijuttujen kautta. Monilla on omatunto, jota saattaa muokata myös virheelliset tiedot. Yleisesti ikkunallinen pesukone ei ole ikinä ollut kielletty.
        Meidän ihmisten omat tunnot ovat siinä aika vekkuleita, että niitä voi muokata niin monet ulkoakin päin tulevat ärsykkeet. Siis sellaiset, jotka tulee muuta kautta, kuin liikkeen opetuksen kautta.


    • Samaa_mieltä

      Kiitos Orvellille asiallisesta ja seikkaperäisestä kirjoituksesta. Itse olen aina pitänyt noita ikkunallisen pesukoneen juttuja vain huvittavina, mutta ymmärrän, että herkempi ihminen on todella voinut niitä uskoakin.

      Tuosta median vastuuttomuudesta olen samaa mieltä. Media vääristelee ja korostaa tai vaikenee asioista mielensä mukaan, vailla minkäänlaista vastuuta. Tilanne vain pahenee jatkuvasti... Millaistahan toimittajien koulutus lienee, kun ammattitaito on niin vähissä?

    • jymppe

      Oli vai?

    • pesu

      Tekniikaltaan ikkunallinen pesukone on vaateliaampi, koska siinä rumpu tuetaan vain toisesta päästä. Päältä täytettävässä rummun akselit on tuettu molemmilta puolilta, joten laakereiden ja akselin ei tarvitse olla yhtä lujia kuin edestä täytettävässä koneessa. Ero voi ilmetä erityisesti linkouksen aikana. Silloin edestä täytettävä kone saattaa hyppiä enemmän.

      • Luterilainen

        Ei muuten hypi kun laittaa jalat tasaisesti paikoilleen. Vinolle lattialle koroke jonka toinen sivu on korkeampi ja toinen sivu lattiatsolla. Itse pesukoneen jalat tasoitetaan niin että kone ei lingotessaan hypi. Pyykit laitetaan tasaisesti koneen rumpuun. Luukku kiinni. Pesuaineet perään. Anti mennä muista vielä aukaista ikkunallisen koneesi vesihana muuten tulee kuivapesu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe