Kaivos ja vesi, hyvä YLE

ylenystävä

Erinomainen kooste, artikkeli on vaatinut pitkän pohjatyön. Miinuksena ainakin peukalonpään kokoiset reijät bitumissa, jos ne oikeasti olisi totta, niin paikattu olisi.
Julkisuuteen tuotu selite luo kuvaa jossa mattohuovassa näkyy viisi pientä reikää, totuus makaa syvällä louheen ja moreenikerroksen alla.

http://yle.fi/uutiset/kittila_ja_talvivaara__miksi_vesi_on_kaivoksen_vaarallisin_aine/8481197

16

112

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • löylyvesi

      Kerrotaan että halvalla tehty nuo altaat. Mitään ei pitänyt tapahtua oli kertomus kun Talvicvaara vuoti. Rakenne on täysin poikkeava ei ole mahdollista...Talvivaarassa oli muovi, meillä on bitumimatto.

      Pitäisi edellyttää ihan lain voimalla kestävät rakenteet, maksaa varmasti paljon enemmän mutta voisi olettaa sotkujen pysyvän paremmin hallinnassa.

      Mitenkä hätäallas tehtiin, munat suorana oikaisten vai oikeasti?

    • KiitoksetLapinYLElle

      Jokohan Lapin Ylen toimituksessa jaetaan ensi viikolla lopputilejä?
      Kainuussa ainakin medioiden toimituksissa on käynyt viime aikoina "puhdistuksia" kaivostoimintaa arvostelleiden toimittajien kohdalla.
      - , -
      x
      Kepu pettää aina... ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö erityisesti:
      http://yle.fi/uutiset/analyysi_laissa_on_kaivosvuotojen_mentava_aukko/8506494
      ..."Suomen hallitusten ja monien viranomaisten määrätietoinen tavoite on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen ollut saada Suomeen oikein paljon uusia kaivoksia.
      Tämän valtion tukeman kaivosekspansion julkisuudenhallintaan on kuulunut ympäristöystävällisen kaivosimagon rakentaminen.
      Tekesillä on ollut vuosia Green mining -hanke, ja Sitran rahoilla polkaistiin pystyyn Kestävän kaivostoiminnan verkosto pari vuotta sitten.
      Kestävän kaivostoiminnan verkostoon houkuteltiin mukaan kaivosyhtiöiden ja ympäristöministeriön lisäksi myös kaivosalaan varauksellisesti suhtautuvia tahoja kuten Suomen luonnonsuojeluliitto ja Saamelaiskäräjät.
      ...Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä julistava verkosto on pohtinut aihettaan pari vuotta suljetuin ovin. Vain tiedotustilaisuudet ovat olleet avoimia. Tämä saa verkoston näyttämään lobbausorgaanilta.
      Jos tarkoitus oli alusta alkaen aidosti avoimesti keskustella yhteiskunnassa kaivosalan vastuullisuudesta ja parantaa asioita, niin miksi tämä on pitänyt tehdä suljetuin ovin?
      Voi myös kysyä, mitä maan korkein ympäristöviranhaltija tekee kaivosyhtiöiden rahoittaman verkoston johdossa.",...

    • asiaapintaasyvemmältä
      • jokoonaikaherätä

        Talvivaarassa tilanne on syksyllä 2015 pahempi kuin koskaan.

        Valtion lumekaivosyhtiöyhtiö Terrafame pyörittää nyt kaivostoimintaa täysin edesvastuuttomasti:
        - johtaa "Kittilätyyppisiä" jätevesiä suoraan putkella isoon Nuasjärveen ja myös samanaikaisesti vedenjakajalta lähtevien kahden vesistön latvapuroihin.
        - tuottaa koko ajan uutta jätevettä Talvivaara Oyj:n "kehittämällä menetelmällä":
        -- pumppaa 0,7 - 1,0 miljoona kiloa rikkihappoa vuorokaudessa "bioliuotusaumoihin".
        -- pumppaa lähijärvistä vettä rikkihapon laimennukseen (pH-säätö 2-2,5:een).
        -- taivaalta satavan veden ja lumen aiheuttaman laimennuksen takia pumppaa osan "bioliuoksesta" metalleineen kaivosalueelle padottuihin säännöstelyjärviin/-lampiin. Samalla tehdään rikkihappolisäys pH:n säätöön liuotuskierrossa.

        Siellä täällä erilaisilla altailla ja em. luontoon padotuilla säännöstelyaltailla Talvivaara Oyj suorittaa jätevedelle "esipuhdistuksen" kalkkimaitokäsittelyllä (jauhettu kalkkikivi-kemikaali-vesiseos). Käsittelyssä syntyvä monimetallisakka pumpataan rikastushiekka-altaisiin ja ns. geotuubikentille ongelmajätteeksi - taivasalle.

        P.S.
        Terrafame ostaa siis yrityssaneerauksessa olevalta Talvivaara Oyj:ltä jätevesien em. kalkkimaito-esipuhdistuksen.
        Koskaan ennen ei Talvivaara Oyj ole toiminut voitollisesti, mutta nyt toimii!
        Huomattava osa yrityssaneerauksen alla olevan Talvivaara Oyj:n taloutta rasittavasta henkilökunnasta on kesän ja loppuvuoden 2015 aikana siirretty Terrafamen palkkalistoille - siis veronmaksajien kontolle.
        ..,..
        Onko oletettavaa, että kaivosten jätevesien "puhdistuksesta" kalkkimaidolla on tullut pysyvästi EU-suomen teollisuus- ja ympäristöministeriöiden kuuluttamaa "vienti-cleantechiä" ja parasta saatavilla olevaa tekniikkaa (BAT; Best available technology)?
        http://www.tem.fi/cleantech/kaivannaisteollisuus
        https://www.tem.fi/ajankohtaista/vireilla/hanke-_ja_ohjelma-arkisto/cleantechin_strateginen_ohjelma/ajankohtaista_cleantech-ohjelmasta
        http://www.syke.fi/hankkeet/hankintamappi
        (Innovatiivisiin julkisiin cleantech –hankintoihin johtavat prosessit ja päätöksentukijärjestelmä)
        ,,.,,
        Montako kymmentä "Rimminvuoman suota" Lappiin ja Pohjois-Suomeen pitää synnyttää, ennen kuin huomataan synnytetyn tilanteen katastrofisuus?
        http://yle.fi/uutiset/kittila_ja_talvivaara__miksi_vesi_on_kaivoksen_vaarallisin_aine/8481197
        ("Mitä kaivoksen jätevedet ovat tehneet Rimminvuoman suolle?")
        ,,.,,
        P.S.2.
        Mikä on tilanne Sodankylän Kevitsan kaivoksella ja sen ympäristössä??
        Kevitsan toiminnassahan on paljon samaa kuin Talvivaarassa.


    • minkhänlainen

      pohjarakenne on sinä syaniidialthaassa on,ko tuo puhasvesiallaski alko vuothaan,niin miten on tämän toisenkans........saa näkyä

      • mönjämyrkky

        Kittilän ei tarvitse katsoa venäjällä filmattuja dokumenttejä ympäristön pilaamisesta. Saman voi todeta omilla silmillään omassa kotikunnassaan.Hyvä juttu,perusteellinen, lapin-kansassa.


    • HerranRauhaa

      http://yle.fi/uutiset/kittila_suunnittelee_tiukennuksia_kultakaivoksen_paastoihin/8538511
      ..."Kittilän kunnan vs. ympäristösihteeri Pekka Nyman vaatii tiukennuksia Agnico Eagle -yhtiön kultakaivoksen päästörajoihin. Ympäristösihteerin mukaan kaivoksen vesien puhdistamistarpeesta ja vesitaseen ongelmista on huomautettu säännöllisesti, mutta lausuntoja ei ole otettu huomioon päätöksiä tehtäessä."...

      Ei kannattaisi kunnan virkamiehen suutaan soitella jos ei ole kysynyt ensin "kunnan yleistä mielipidettä" edustavilta kepulestakoneurakoitsijoilta.

    • Pääkoppa_vuotaa

      Tarkastajan toimista tulee mieleen Mäkinen, kumpikaan ei kumartele työssään. Harvinaista ja kunnioitettavaa.
      Mielenkiintoinen pöytäkirja tulossa, kyseinen lautakunta alkaa kunnostautua samaan malliin kuin Kunnanhallitus.
      Vuotoja tuntuu olevan altaissa ja pääkopissa.

    • hyväPekka

      Uskomattoman rohkeaa ja suoraselkäistä toimintaa Nymanilta.Ei kumartele turhaan Kittilän politikkoja vaan tekee sen mitä hänen virkamiehenä pitää tehdä.Hattua täytyy nostaa.

      • Meillälakaikillamukavaa

        Kyllä. Juuri näin. Tsemppiä Nymanille. Toivotaan ettei potkita pois. Nythän on valtuudet, kun päätettiin että luottamusmiehet päättää pienimmätkin rekrytonnit. Kittilä, valtakunnan absoluuttisesti korruptoitunein kunta. Kittilälehdessä seuraavaksi lumentuloa, turisteista jotain ihanaa, ja ehkäpä kynttilöitä jossain poltellaan.


    • sade-yllättäväsääilmiö
    • joetsaastuu

      tuosta ei kannata pullistella

    • umpitollot_ry

      Valtakunnanmedia muistaa kun kunnantörtöt muistuttaa...

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1450767157242

      • Rajatkiinni

        Taas etelän media syyttää. Hehän eivät tiedä mitään. Kysyisivät meiltä. Me osaamme ja tiedämme. Aina ja kaikessa. Tässä jutussa on taatusti Anna Mäkelä taustalla. Ihan varmasti. Me tiedämme.


    • Pokan_0-tutkimus

      http://www.hs.fi/kotimaa/a1450767157242?jako=191103a04941db01606534f82ae4e8fa
      ..."Kaivosalan edunvalvojan Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan vireillä on useita selvityksiä siitä, ovatko rakenteet riittävän kestäviä. Suomessa Oulun yliopisto selvittää asiaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
      Lisäksi tekeillä on kansainvälinen selvitys Brasilian jättimäisen kaivosonnettomuuden takia.
      ”On syytä selvittää, ovatko rakenteet kunnossa. Myös lainsäädäntöön, vaatimuksiin ja valvontaan mahdollisesti liittyvät puutteet on tutkittava”, Suomela sanoo.

      Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka pitää perusteellisia selvityksiä välttämättöminä.
      ”Vaikuttaa siltä, että meillä on käytetty erilaisia pohjarakenneratkaisuja kuin esimerkiksi Ruotsissa. Pidän tarpeellisena, että saadaan tietoa, onko meillä tehty jotain sellaista, mikä antaisi aihetta syvällisempäänkin mietiskelyyn.”"...
      --,--
      ..."HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mielestä tutkimuksia ei enää tarvita. Heidän mukaansa vuotojen taustalla on jätealtaiden virheellinen rakenne.
      Suurikuusikon altaat on eristetty bitumisella geomembraanilla, joka on käytännössä paksua kattohuopaa. Siitä ei ole pitkän ajan kokemusta, minkä vuoksi sen käyttöön liittyy epävarmuuksia.
      Kyseistä eristettä on käytetty lähinnä kattorakenteissa. Muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa ja Kanadassa, eristettä ei ole käytetty kaivoksissa ollenkaan.
      Perinteisesti haitta-aineiden eristämiseen esimerkiksi kaatopaikkojen pohjarakenteissa on käytetty polyeteenistä valmistettua HDPE-kalvoa ja pintarakenteissa joustavampaa LLDPE-kalvoa."...

    • antaa-elyn-vaatia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe