Juttuseuraa aspergereista\sen piirteitä omaavista?

Nallu-

Olen 26-vuotias nainen. Minulla ei (vielä) ole virallista asperger-diagnoosia, sillä neuropsykiatriset tutkimukset ovat vielä kesken, mutta oireita on paljon ja aspergeria epäillään. Olisi tosi kiva tutustua muihin samankaltaisiin ihmisiin. Minulle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen [email protected] :)

16

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olikos_provo

      Kerro nyt vaan avoimesti mikä askarruttaa. Avoin suhtautuminen kanssaihmisiin on kaiken vastavuoroisuuden A ja O.

      • Nallu-

        Häh? Ei ole provo. En ymmärrä viestiäsi. Vai laitoitkohan väärään paikkaan?


      • asinhokki
        Nallu- kirjoitti:

        Häh? Ei ole provo. En ymmärrä viestiäsi. Vai laitoitkohan väärään paikkaan?

        Pitää paikkansa. Ensin pitää saada diplomidiagnoosi Satutäti Topeliukselta (Sen saa nuuskamuikkuselta maksua vastaan)


    • Äitykkä

      Kiva, kun yrität etsiä "kaltaisiasi". Aspergerpojan vanhempana tuli mieleen, että aspit eivät ehkä ole kaikkein innokkaimpia kirjoittamaan, mutta toivon kuitenkin keskusteluyrityksellesi runsain mitoin onnea. Toki kaikki ovat omia persooniaan.

      Oma poikani ei ole millään tavalla kiinnostunut ikäistensä seurasta, naapureiden tätien mielestä miellyttävämpää nuorta miestä ei olekaan. Monet opettajat ovat myös ihastelleet kohteliasta, huomaavaista käytöstä, tunnollisuutta ja luotettavuutta. Hän hakee seuraa ainoastaan sukulaisista pitämällä lähinnä puhelimella yhteyttä. Vieraille hän vastailee asiallisesti, aloitetta jutusteluun esimm. naapureiden kanssa hän ei tee.

      Pojalle tuli diagnoosi nimenomaan ikäistensä suhteiden tarpeiden puuttumisen vuoksi eikä hänellä ole muutenkaan ystäviä. Erakko hän ei kuitenkaan ole. Hän on ollut kolmannesta luokasta lähtien isoissa kouluissa ja nyt isossa varuskunnassa. Häntä ei ahdista muiden ihmisten fyysinen läheisyys, esim. voi aivan hyvin ahtautua istumaan samalle penkille muiden kanssa tai nukkua samassa huoneessa kymmenen tuntemattoman kanssa. Hän tavallaan seurailee sivusta, mutta ei halua olla mukana. Ja aika vaikeaa hänen on löytää yhteistä puheenaihetta. Häntä ei kiinnosta istua koneen ääressä pelaamassa, räpeltää älypuhelimensa kanssa tai osallistua joukkueurheiluun. Vaikka hän ei halua olla toisten kanssa, hän suhtautuu toisiin ymmärtäväisesti. Murkkuikään tyypillistä mustavalkoisuutta asioiden suhteen ei koskaan esiintynyt.

      Hän leipoo, tuntee jauhot ja niiden ravintoarvot ja koostumukset tarkkaan, hiihtää, pyöräilee, lenkkeilee ja käy joskus salilla. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat olleet aina hyvin suppeat, mutta sitäkin tarkemmin hän on paneutunut niihin. Yleensä mielenkiinnon kohteet ovat kestäneet pienenäkin monta vuotta. Tuntuu, kuin maailmasta olisi hänellä jäänyt huomaamatta hyvin monta asiaa, kun hän on paneutunut koko tarmollaan ja ajallaan niihin harvoihin kiinnostaviin asioihin.

      Hän on jonkun verran kömpelö, esim. kävely on jäykkää. Käsiala alusta lähtien uskomattoman kaunista, mutta kirjoittaminen on hidasta. Hän on hyvin täsmällinen, ajantaju ei petä. Piirtämään hän alkoi n. 5-vuotiaana ja sitä riittikin sitten yli kymmenen vuotta niin että kuviksesta niin peruskoulussa ja lukiossakin oli kymppi. Piirtämisen kohteet olivat kuitenkin hyvin yksipuolisia. Kun hän alkoi piirtää, lähes aina kuvassa oli nosturi.

      Hänellä on todettu huono lyhytkestoinen muisti ja keskittymisongelmia. Perfektionisti kun on, hän kuitenkin otti koulunkäynnin työkseen ja harrastuksekseen ja selvisi lukiostakin ysin keskiarvolla, peruskoulu meni vielä paremmin.

      Hän ymmärtää asiat kirjaimellisesti. Varmaan on monta asiaa, jotka normaali ihminen ymmärtää automaattisesti, hänen on varmistettava, mitä sanonta tarkoittaa. Häntä huvittavat välillä suuresti sanontojen kirjaimellinen soveltaminen, esim. korttipelissä hän saattaa todeta, että hänelläpä onkin ässä hihassa ja ottaa ässän hihastaan. Yksi opettaja totesikin, että hänellä on erityisen hyvä verbaalinen huumorintaju.

      Hän ottaa katsekontaktia normaalisti, on tehnyt näin vauvasta lähtien. Koska hän oli kauan odotettu ja toivottu, hän on saanut alusta lähtien runsaasti hellyyttä. En taatusti olisi ymmärtänyt, jos hän ei olisi pitänyt kosketuksesta. Aistiyliherkkyyksiä ei ole, mutta hajuaisti on normaalia huonompi. Kasvot ovat ilmeettömät, mutta kun oikein joku asia huvittaa, naurunkureet tanssivat poskilla ja silmätkin nauravat. Muut mielentilat on havaittava enemmän hänen olemuksestaan ja eleistään kuin ilmeistä. Hän osaa tulkita toisten eleitä ja ilmeitä. Pienenä poikana hän Salkkareita katsoessaan osasi isäänsä paremmin arvata, kuka ovikelloa soittaa.

      Hän olisi erittäin hyvä kohde kiusaamiselle, mutta häntä ei ole kiusattu koskaan. Tai sitten hän ei ymmärrä olevansa kiusaamisen kohde. Hän ei välttämättä ymmärrä toisten nuorten letkautuksia kiusaamiseksi. Itsetunto on hyvä, onneksi.

      Poikani pääsi tutkimuksiin aivan muun syyn vuoksi. Häntä pyöriteltiin poliklinikalta toiselle, koska tuntui että jotain poikkeavaa on, mutta aluksi eivät lääkärit tuntuneet saavan kiinni punaisesta langasta. Kun kerran psykologi soitti tapaamisen jälkeen perään ja alkoi puhua, että työryhmän mieleen tuli, että kyse saattaisi olla Aspergeristä, palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Tunnistin heti oireista poikani - ja itseni. Olin tuntenut itseni erilaiseksi nuoresta aikuisesta lähtien ja ihmetellyt myöhemmin pojan saatuani, mikä leima meillä on. En osannut sitä itsellenikään selvittää, mutta tunsin että me poikkeamme muista. Poika sai diagnoosin lukioikäisenä, minä ymmärsin erilaisuuteni syyn viisikymppisenä. Hyvä, että sinä olet päässyt tutkimuksiin. Ehkä sinäkin tunnet itsesi erilaiseksi kuin muut, mutta saat vastauksen paljon nuorempana kuin minä. Ei diagnoosi muuta muuta kuin sen, että ymmärrät paremmin itseäsi ja ehkä muut ymmärtävät paremmin sinua. Ihan sama ihminen olet ennen ja jälkeen mahdollisen diagnoosin. Tsemppi

      • notjustanas

        Kumpa osaisin kanssa ajatella että diagnoosi ei muuta minua ja olen sama ihminen kuin aina ennenkin. Minusta tuntui diagnoosin jälkeen, että "hukuin" siihen diagnoosiin. En tiedä mitään niin kamalaa, kuin että esimerkiksi joku sukulainen selittää kiinnostuksenkohteistani tai luonteenpiirteistäni tai käyttäytymisestäni sillä ajatuksella, että ne on "oireita" tai piirteitä aspergeriydestäni. Ne on MINUN kiinnostuksenkohteet, MINUN luonteenpiirteet ja MINUN tapa käyttäytyä, ei -aspergerin-. Kadun syvästi että tutkimuksiin lähdin. Ennen olin tyytyväinen itseeni, nykyään tuntuu että kaikki mitä olen tai kaikki mitä teen selittyy vain sillä että mulla on asperger. Ok, ehkä mulla on asperger, mutta mä en ole pelkkä asperger, vaan mä olen mä, oma yksilöllinen minä.

        Sori purkaus. Ja sori että meni vähän ohi aiheen.


      • Asperger84.5

        Kertoisitko mistä toimipisteestä ja keneltä neurologian erikoislääkäriltä saitte diagnoosin. Nimittäin, ei kuulosta ollenkaan poikasi neurotyypillisesti poikkeavalta, ei siis täytä autismin kirjon henkilön diagnostistista kriteeristöä missään määrin.

        Koska et halua etkä uskalla kertoa faktatietoa tutkimuksista tai lääkärin nimeä, joka diagnoosin antoi, kertomuksesi on yhtä tyhjän kanssa.


      • Tuosta_nimimerkin

        "Asperger84.5" purkauksesta (15.2.2016 23:10) ei kannata välittää, koska se on vain "aspergerinfon" tyypillistä kateellista ja turhautunutta vihan purkamista muihin, jotka hän kokee itseää paremmiksi ja onnekkaammiksi.


      • Äitykkä
        Asperger84.5 kirjoitti:

        Kertoisitko mistä toimipisteestä ja keneltä neurologian erikoislääkäriltä saitte diagnoosin. Nimittäin, ei kuulosta ollenkaan poikasi neurotyypillisesti poikkeavalta, ei siis täytä autismin kirjon henkilön diagnostistista kriteeristöä missään määrin.

        Koska et halua etkä uskalla kertoa faktatietoa tutkimuksista tai lääkärin nimeä, joka diagnoosin antoi, kertomuksesi on yhtä tyhjän kanssa.

        Olin todellakin kertomassa ensimmäistä kappaletta lukiessani, mutta toinen kappale paljasti, ettei minun kannattaisi sinun kanssasi juttusille alkaa. No, sen verran että yliopistollisen sairaalan psykiatri kirjoitti diagnoosin, mutta hän ei tutkinut yksin vaan toimintaterapeutti tapasi pojan monta kertaa ja he juttelivat ja puuhastelivat yhdessä ja terapeutti teki huomioitaan. Psykiatrin juttusilla poika kävi kahdesti tai kolmesti tutkimusjakson aikana sekä parilla muulla ammattilaisella.


    • naapurustosta_terve

      Tuosta edellisestä katkeranomaisesta purkauksesta päästiinkin Aspergerinfo-foorumin Administrator-nimimerkin kirjoitukseen yhdessä pääkaupunkimme kulttuurihistoriallisesti merkittävimmässä paikallislehdessä, josta nimimerkki on saanut valtavasti kiitosta ympäristöltään livenä. Kirjoitus oli kannanotto tärkeään asiaan sekä samalla hyvää mieltä kaikille tuottava kolumninomainen kirjoitus kirjallisesti lahjakkaan Aspergerin tuottamana.

    • Asperger-diagnoosihan on poistumassa, uutisoitiin aivan vasta. Kuuluu autismikirjon alaisuuteen, mutta periaatteessa ihan hieno juttu että diagnooseihin jäävät vain selkeät tautiluokitukset eivätkä aspergerin kaltaiset "persoonalliset ominaisuudet" joita suurin osa näistä on (tunnen joitakin). Aivan kaikkea ei tarvitsekaan diagnosoida, ja "Äitykkä" -nimimerkin poika vaikuttaa minusta aivan normilta vaikkakin on ehkä luonteeltaan jollakin tapaa ujo ja ehkä sisäänpäinkääntynyt/varautunut. Autismihan on paljon vakavampi häiriö luonteeltaan, siinähän sosiaalinen kontaktinottokyky toisiin on häiriintynyt huomattavasti vakavammin. Aspergereistä monet juurikin tällaisia pienten alueiden tuntijoita, kyseessä ennemminkin kylläkin luonteen omianaisuus.

    • aimitänytpititehdä

      Äitykän kirjoitus pojastaan oli lämmittävää ja hauskaa luettavaa. Käy ilmi, miten suuren rakkauden kohteena poika on ollut. Meillä on kaikilla erityisyyksiä, joista tulee joskus tietoiseksi vasta vuosien päästä. Monella on kokemuksia, että joutuu olosuhteiden pakosta ahtautumaan muottiin, joka on epäsopiva ja jopa täysin väärä. Niin minullakin. Lapsesta asti minulla on ollut tunne, etten osaa toimia ryhmässä - vaikka olen yhteistyökykyinen, älykäs ja sosiaalinen.

      Tuntuu, että teen kaiken poikkeavalla tavalla, ymmärrän toisin kuin muut, olen väärässä paikassa ja väärään aikaan. Vaikutan hajamieliseltä ja huolimattomalta. Tyhmältä. Väsyn ryhmässä ja monen ihmisen kanssa toimimisessa ja tarvitsen paljon aikaa palautumiseen. Onhan minulla myös erittäin valonarat silmät ja erittäin meluherkät korvat enkä ole koskaan voinut sietää joukkuepelejä, joissa tönitään ja kiilataan.

      Introvertti, sanoisi joku, mutta kahdestaan jonkun kanssa tai pienessä ryhmässä olen kuin toinen ihminen. Tulen myös äärimmäisen hyvin toimeen mitä erilaisimpien ihmisten kanssa, olen älykäs ja lahjakas. Mistä ihmeestä sitten johtuu, että ryhmässä olen kuin hukassa? Miksi en ymmärrä ohjeita? Tämä on kalvanut itsetuntoani huomattavasti ja toimii nykyään itsensätoteuttavana ennusteena.

    • AitoAspergerNainen

      Autisminkirjon häiriöistä siis oli tarkoitus keskustella tässä ketjussa..

      Itse olen autisti, en kehitysvammainen ja kuulemma lahjakaskin (ÄO 152), täytän diagnostiset kriteerit, joita em. kirjoittajat eivätkä heidän läheisensä täytä kirjoitustensa/kirjoitusten sisältöjen perusteella, joten kiitokset vain väärindiagnosoitujen keskustelunavauksille/kommentoinneille.

      • Assimies

        Sääli jos Aspergerin syndrooma jää tautiluokituksesta pois van sen takia, että joskus on vaikea vetää rajaa Aspergerin ja muun autismin välille. Pitäisikö luopua myös ihmisten jattelemisesta miehiin ja naisiin sillä perusteella, että epäselviä välimuotojakin tavataan?


      • Assimies
        Assimies kirjoitti:

        Sääli jos Aspergerin syndrooma jää tautiluokituksesta pois van sen takia, että joskus on vaikea vetää rajaa Aspergerin ja muun autismin välille. Pitäisikö luopua myös ihmisten jattelemisesta miehiin ja naisiin sillä perusteella, että epäselviä välimuotojakin tavataan?

        Olisi pitänyt oikolukea. Näppäimet eivät aina painu kunnolla. Ennen käytin sanomalehteä ruokailualustana. Sivun kääntäminen oli joskus vähän työlästä, kun piti siirtää kaikki tavarat seuraavalle aukeamalle. Nykyisin käytän ruokailualustana läppäriä, joten voi olla tavaraa näppäinten alla...


      • diagno

        No eihän kukaan sanonutkaan "näillä perusteilla sain diagnoosin..". Kai sitä nyt saa kertoa itsestään muitakin asioita, kuin vain niitä diagnoosiin vaikuttavia asioita? Minun mielestäni ainakin on ihan hauska kuulla muutakin. Tylsäksihän keskustelu menisi, jos kaikki vain listaisi ranskalaisilla viivoilla ne diagnostiset kriteerit, jotka omalla kohdalla täyttyy.


    • NuoriMies23v

      Mä voin kirjoittaa sulle.=) Oon 23-vuotias nuori mies ja mulla on diagnosoitu asperger 8-vuotiaana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4449
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      25
      1411
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe