Onko masturbaatio kuolemansynti? Oli 1990 luvulla.

Marika_vaan

Moikka!

Olin opistossa 1990 luvulla alkupuolella ja silloinen rehtori, nimeltä mainitsematon kertoi aamunavauksissa useasti ja tomerasti jopa pelottavan voimakkaasti, että jos omin käsin itselle tekee orgasmin niin sellainen ihminen ei pääse taivaaseen.

Käsitin ujona ja herkkänä ihmisenä tämän olevan kuoleman synti. Niin se sanottiin sitten samassa opistossa. Aina seuroihin mennessä oli se sama synti tarttunut. Eipä minulle muuta syntiä tarttunut. Olin aina helpottunut kun saarnamies sanoi synninpäästön sanat minä opettelin uskomaan ns. yleisestä saarnasta koska se oli helpointa ja syntiä tuli paljon...joka keskiviikko ja viikonloppu sain tämän puhdistuksen.

Tämä aiheutti minulle ajan kanssa hengellisen ja henkisen trauman jota olen sittemmin selvitellyt jopa ammattilaisten kanssa. Suurin osa ammattilaisista piti tätä syntikäsitystä ihan kauheana!! Olen päässyt asian kanssa tasapainoon.

Kysynkin, onko nykyään VL-uskossa itsetyydytys kuolemansynti, eli jos sen tekee niin pyhähenki poistuu kuin arka kyyhkynen sydämestä niinkuin minulle aikoinaan opetettiin...???

Eli opetetaanko nuorisolle ja kaikille VL-uskoville, että masturbaatio on niin iso synti, että se vie kadotukseen???

94

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kertokaahan

      Itseäkin kiinnostaisi, kuinka selkeäsanaisesti uskalletaan moista vielä julistaa?

      Ja voin vaikka itse itseni julistaa sairaaksi ja räkätiksi ja vaiheeseen jääneeksi, niin ei tarvi kenenkään häirikön enää vaivautua, vaan voidaan asiallisesti keskustella aiheesta.

    • hhtrfgbnm

      Kyllä se on edelleen pahaalaatua oleva synti, mutta vielä pahempi on jos ei myönnä, että Jeesus on Herra ja usko Häneen.

    • normaaliuskovainen

      Keskeisimpänä ongelmana tässä asiassa on se, että itsetyydytyksestä on vl-seurapuheissa ja SRK:n julkaisuissa äärimmäisen vähän (jos juuri lainkaan) sen kuolemansynti-luonteeseen (peccata mortalia) tai ei-kuolemansyntiluonteeseen (peccata venialia) liittyvää yksiselitteisesti tulkittavaa suoraan asiasta opettavaa opetusta. Saarnat ovatkin lähes poikkeuksetta enemmän tai vähemmän tulkinnanvaraisia liittyen tähän aiheeseen, ja usein asiasta voikin vetää johtopäätöksiä vain "rivien välistä", jotka nekin johtopäätökset ovat epävarmoja ja epäselviä.

      vl-opetuksessa ei ole lainkaan selvää kantaa, että onko itsetyydytys kuolemansynti (peccata mortalia), jolloin siihen uskovaisena langennut menettäisi elävän uskon ja Pyhän Hengen, vai vaan normaali synti (peccata venialia), johon uskovaisena langennut säilyy elävässä uskossa ja Pyhä Henki pysyy hänen sydämessään.

      On harvoja yksittäisiä seurapuheita sillointällöin, joissa rajataan jyrkästi, että itsetyydytys on aina kuolemansynti (peccata mortalia), eli tämän mukaan siihen lankeava menettää Pyhän Hengen heti kyseiseen syntiin langetessaan. Tässä todennäköisesti tarkoitetaan yleensä sitä itsetyydytyksen muotoa, jossa itsetyydytys jatkuu vähintään orgasmiin asti.

      On toisaalta myös paljon niitä yksittäisiä seurapuheita, joissa opetus asiasta on täysin tulkinnanvaraista.

      On myös niitä harvoja yksittäisiä seurapuheita, joissa annetaan melko selvästi "rivien välissä" ymmärtää, että esimerkiksi itsetyydytykseen lankeava uskovainen säilyy elävässä uskossa ja hänessä pysyy Pyhä Henki, eli itsetyydytys on tämän opetuksen mukaan normaali synti (peccata venialia), jonka saa anteeksi samalla hetkellä, kun siihen lankeaa eli "etulahjana". Tässäkin opetuksessa tarkoitettaneen myös itsetyydytyksen orgasmin sisältävää muotoa.

      Oma näkemykseni asiasta on epävarma, mutta olettaisin niin, että riippuen syntiin langenneen henkilön syyntakeisuusasteesta mm sen hetkisestä mielentilasta ja ajatuksista, saattaa itsetyydytys joskus olla kuolemansynti (peccata mortalia) ja joskus ei-kuolemansynti eli normaali synti (peccata venialia). Mutta en ole asiasta varma, joten saattaa olla myös niinkin, että se ei koskaan ole kuolemansynti (peccata mortalia).

      Asiasta tarvittaisiinkin siis huomattavasti entistä selvempää ja tarkempaa opetusta, joka mielellään perusteltaisiin selvällä ja johdonmukaisella tavalla Raamatulla.

      Raamattu ei kuitenkaan mielestäni sisällä aiheesta mitään selvää opetusta, ellei joitakin epäsuorasti aihetta käsitteleviä kohtia tulkitse hyvin suorasukaisesti ja jyrkästi.

      Raamatun toinen epäsuora kohta näyttäisi ainakin ensitutkimalla opettavan asiasta epäsuorasti (siellä ei ole mitään suoraa opetusta itsetyydytyksestä) päinvastaista, kuin toinen epäsuora kohta. Toisaalta ristiriita voitaneen välttää, jos tulkitaan kohdat toistensa suhteen niin, että kaikki synti, myös ei-kuolemansynti (peccata venialia) johtaa hengelliseen kuolemaan ILMAN KATUMUSTA, mutta uskovainen joka siihen lankeaa "lihansa heikkouden" vuoksi, saattaa säilyä elävässä uskossa ja Pyhä Henki pysyy hänessä, sillä hän ei halunnut hengessään sitä, minkä hänen lihansa tahto teki hänen ruumiissaan, eli hänellä oli hengessään katumus kyseiseen syntiin jo siihen langetessaan ja sitä valmistellessaan. Mutta jos uskovainen lankeaa vaikkapa ei-kuolemansyntiinkin ilman sisäistä hengen katumusta, niin hän menettää elävän uskon:

      Room. 7:
      "15 Sillä en minä tiedä, mitä minä teen, etten minä tee sitä, mitä minä tahdon, vaan sitä, mitä minä vihaan, teen minä.
      16 Mutta jos minä teen, jota en minä tahdo, niin minä suostun lakiin, että se on hyvä.
      17 Niin en minä sitä enää tee, vaan synti, joka minussa asuu."

      Hengen katumuksen puuttumisen tapauksista syntiin langetessa käytetään epänormaalilla tarkoituksella ilmaisua: "tehdä tahallaan syntiä", vaikka normaalilla tavalla ajatellenhan kaikki synti on tahallaan tehtyä, sillä muuten se ei olisikaan syntiä. Mutta tässä tarkoitetaan, että jos ihmisen "henki" eli "sisällinen ihminen" tekee tahallaan syntiä, niin sellaisissa tapaukissa ihminen menettää elävän uskon ja Pyhän Hengen, vaikka kyseinen synti sinänsä olisikin vain ei-kuolemansynti (peccata vanialia) (jolloin se tulee HÄNELLE kuolemansynniksi (peccata mortalia)).

      Mutta jos ihmisen liha tekee tahallaan syntiä, mutta ihmisen henki ei ole samaa mieltä hänen lihansa kanssa asiasta, vaan on hengen katumus, niin silloin uskovainen säilyy uskovaisena langetessaan ei-kuolemasyntiin (peccata venialia).

      • normaaliuskovainen

        Oikeastaan ei-kuolemansynnin (peccata venialia) ja kuolemansynnin (peccata mortalia) määritelmällinen raja onkin (Näin ymmärtäisin. Korjatkaa jos olen väärässä. Saatan olla väärässäkin.) juuri siinä kohtaa, että kuolemansyntiin langetaan "tahallaan", eli ihmisen hengen eli sisällisen ihmisen tahdolla.

        Mutta että ei-kuolemansyntiin (peccata venialia) langetaan vastoin sisällisen ihmisen eli ihmisen hengen tahtoa, ainoastaan ihmisen vanhanosan eli "ulkonaisen ihmisen" eli vanhanaadamin eli ihmisen "lihan" tahdon mukaisesti, jolloin siis ihmisessä on jo tekoa valmisteltaessa ja toteuttaessa sisäinen hengen eli sisällisen ihmisen katumus, jolloin siis ikäänkuin "liha sotii henkeä vastaan ja henki lihaa vastaan".

        Pahemmalta vaikuttaviin synteihin ihminen ei lankea niin helposti, jos hänen sisällinen ihmisensä on siihen lankeamista vastaan, joten siksi kuolemansynnit ovat yleensä ulkonaisestikin pahemmalta vaikuttavia syntejä (ja yleensä myös todellisuudessa pahempia eli suurempia syntejä sekä seuraamuksiltaan, että siitä kyseisestä synnistä iankaikkisuudessa langetettavalta rangaistukseltaan).

        Epäuskoiset tullaan tuomitsemaan tekojensa mukaan, eli tekojensa pahuuden, merkittävyyden ja määrän mukaisesti, sillä heidän kaikki tekonsa ja laiminlyöntinsä ja ajatuksensa ja asenteensa ja ilmaisunsa kirjoitetaan heidän omiin elämänkirjoihinsa. Viimeisellä tuomiolla heidän elämänkirjansa avataan ja heidät kunkin tuomitaan sen perusteella, mitä kaikkea heidän kunkin elämänkirjoihinsa on silloin kirjoitettuna.

        Mutta uskovaisilla on kaikki synnit anteeksi, joten heitä ei tuomita heidän synneistään, mutta heille maksetaan iankaikkinen palkka Herran Jeesuksen Kristuksen hyvien töiden ja Kristuksen vanhurskauden perusteella, sillä heidän nimensä ovat kirjoitettuina Teurastetun Karitsan eli Herran Jeesuksen elämänkirjaan.

        Viimeisellä tuomiolla avataan myös Teurastetun Karitsan elämänkirja, ja kaikki ne joiden nimet siihen on kirjoitettu (eli oikeat uskovaiset) tuomitaan silloin sen mukaisesti, mitä Herran Jeesuksen hyviä tekoja on siihen kirjaan kirjoitettuna, eli Kristuksen vanhurskauden perusteella, joten heidät "tuomitaan" iankaikkiseen perintöosaan, iankaikkiseen autuaaseen elämään ja iloon uusiin taivaisiin ja uuteen maahan, jossa vanhurskaus asuu.

        Luuk. 12:
        "47 Mutta sen palvelian, joka tiesi Herransa tahdon, ja ei itsiänsä valmistanut eikä tehnyt hänen tahtonsa jälkeen, täytyy paljon haavoja kärsiä.
        48 Joka taas ei tietänyt, ja kuitenkin teki haavain ansion, sen pitää vähemmän haavoja kärsimän; sillä kenelle paljo annettu on, siltä paljon etsitään, ja jonka haltuun paljo on annettu, sitä enempi anotaan."

        Mark. 6:11
        "Ja jotka ei teitä vastaan ota, eikä kuule teitä, niin menkäät pois sieltä ja pyyhkikäät tomu, joka teidän jalkainne alla on, heille todistukseksi. Totisesti sanon minä teille: Sodomalle ja Gomorralle on tuomiopäivänä huokiampi kuin sille kaupungille."

        Ilm. 20:12
        "Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan".

        Tämä kohta antaisi aika selvästi ymmärtää, että "hekumointi" olisi kuolemansynti (peccata mortalia), sillä hekumoitsijat "eivät saa periä Jumalan valtakuntaa". On sitten eri asia, että tarkoitetaanko tässä kohdassa hekumoitsijalla ketä tahansa itsetyydytyksen harjoittajaa (kun itsetyydytyksessä tulee orgasmi):

        1. Kor. 6:9
        "Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset,"

        Oonanin kohta näyttäisi epäsuorasti opettavan melko selvästi, että siemenen maahan laskeminen (muualle kuin aviovaimon emättimeen) olisi kuolemansynti. Tämä siis koskisi sellaista aviovaimon kanssa harjoitettavaa yhdyntää, joka johtaa ejakulointiin eli siemensyöksyyn aviovaimon emättimen ulkopuolelle.

        Tämä koskee luultavasti kuitenkin vain tapauksia, joissa ejakulointi emättimen ulkopuolelle tapahtuu NIMENOMAAN siksi, ettei haluta naisen tulevan raskaaksi. En tiedä, voiko tätä yleistää sellaiseen miehen harjoittamaan itsetyydytykseen, jonka seurauksena hän ejakuloi muualle kuin aviovaimonsa emättimen sisälle:

        1. Moos. 38:
        "9 Mutta Onan tiesi, ettei siemen olisi tullut hänen omaksensa: koska hän siis makasi veljensä emännän kanssa, antoi hän sen pudota maahan, ja turmeli sen, ettei hän olisi antanut veljellensä siementä.
        10 Ja se paha, kuin hän teki, ei kelvannut Herralle, joka kuoletti myös hänen."


      • normaaliuskovainen kirjoitti:

        Oikeastaan ei-kuolemansynnin (peccata venialia) ja kuolemansynnin (peccata mortalia) määritelmällinen raja onkin (Näin ymmärtäisin. Korjatkaa jos olen väärässä. Saatan olla väärässäkin.) juuri siinä kohtaa, että kuolemansyntiin langetaan "tahallaan", eli ihmisen hengen eli sisällisen ihmisen tahdolla.

        Mutta että ei-kuolemansyntiin (peccata venialia) langetaan vastoin sisällisen ihmisen eli ihmisen hengen tahtoa, ainoastaan ihmisen vanhanosan eli "ulkonaisen ihmisen" eli vanhanaadamin eli ihmisen "lihan" tahdon mukaisesti, jolloin siis ihmisessä on jo tekoa valmisteltaessa ja toteuttaessa sisäinen hengen eli sisällisen ihmisen katumus, jolloin siis ikäänkuin "liha sotii henkeä vastaan ja henki lihaa vastaan".

        Pahemmalta vaikuttaviin synteihin ihminen ei lankea niin helposti, jos hänen sisällinen ihmisensä on siihen lankeamista vastaan, joten siksi kuolemansynnit ovat yleensä ulkonaisestikin pahemmalta vaikuttavia syntejä (ja yleensä myös todellisuudessa pahempia eli suurempia syntejä sekä seuraamuksiltaan, että siitä kyseisestä synnistä iankaikkisuudessa langetettavalta rangaistukseltaan).

        Epäuskoiset tullaan tuomitsemaan tekojensa mukaan, eli tekojensa pahuuden, merkittävyyden ja määrän mukaisesti, sillä heidän kaikki tekonsa ja laiminlyöntinsä ja ajatuksensa ja asenteensa ja ilmaisunsa kirjoitetaan heidän omiin elämänkirjoihinsa. Viimeisellä tuomiolla heidän elämänkirjansa avataan ja heidät kunkin tuomitaan sen perusteella, mitä kaikkea heidän kunkin elämänkirjoihinsa on silloin kirjoitettuna.

        Mutta uskovaisilla on kaikki synnit anteeksi, joten heitä ei tuomita heidän synneistään, mutta heille maksetaan iankaikkinen palkka Herran Jeesuksen Kristuksen hyvien töiden ja Kristuksen vanhurskauden perusteella, sillä heidän nimensä ovat kirjoitettuina Teurastetun Karitsan eli Herran Jeesuksen elämänkirjaan.

        Viimeisellä tuomiolla avataan myös Teurastetun Karitsan elämänkirja, ja kaikki ne joiden nimet siihen on kirjoitettu (eli oikeat uskovaiset) tuomitaan silloin sen mukaisesti, mitä Herran Jeesuksen hyviä tekoja on siihen kirjaan kirjoitettuna, eli Kristuksen vanhurskauden perusteella, joten heidät "tuomitaan" iankaikkiseen perintöosaan, iankaikkiseen autuaaseen elämään ja iloon uusiin taivaisiin ja uuteen maahan, jossa vanhurskaus asuu.

        Luuk. 12:
        "47 Mutta sen palvelian, joka tiesi Herransa tahdon, ja ei itsiänsä valmistanut eikä tehnyt hänen tahtonsa jälkeen, täytyy paljon haavoja kärsiä.
        48 Joka taas ei tietänyt, ja kuitenkin teki haavain ansion, sen pitää vähemmän haavoja kärsimän; sillä kenelle paljo annettu on, siltä paljon etsitään, ja jonka haltuun paljo on annettu, sitä enempi anotaan."

        Mark. 6:11
        "Ja jotka ei teitä vastaan ota, eikä kuule teitä, niin menkäät pois sieltä ja pyyhkikäät tomu, joka teidän jalkainne alla on, heille todistukseksi. Totisesti sanon minä teille: Sodomalle ja Gomorralle on tuomiopäivänä huokiampi kuin sille kaupungille."

        Ilm. 20:12
        "Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan".

        Tämä kohta antaisi aika selvästi ymmärtää, että "hekumointi" olisi kuolemansynti (peccata mortalia), sillä hekumoitsijat "eivät saa periä Jumalan valtakuntaa". On sitten eri asia, että tarkoitetaanko tässä kohdassa hekumoitsijalla ketä tahansa itsetyydytyksen harjoittajaa (kun itsetyydytyksessä tulee orgasmi):

        1. Kor. 6:9
        "Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset,"

        Oonanin kohta näyttäisi epäsuorasti opettavan melko selvästi, että siemenen maahan laskeminen (muualle kuin aviovaimon emättimeen) olisi kuolemansynti. Tämä siis koskisi sellaista aviovaimon kanssa harjoitettavaa yhdyntää, joka johtaa ejakulointiin eli siemensyöksyyn aviovaimon emättimen ulkopuolelle.

        Tämä koskee luultavasti kuitenkin vain tapauksia, joissa ejakulointi emättimen ulkopuolelle tapahtuu NIMENOMAAN siksi, ettei haluta naisen tulevan raskaaksi. En tiedä, voiko tätä yleistää sellaiseen miehen harjoittamaan itsetyydytykseen, jonka seurauksena hän ejakuloi muualle kuin aviovaimonsa emättimen sisälle:

        1. Moos. 38:
        "9 Mutta Onan tiesi, ettei siemen olisi tullut hänen omaksensa: koska hän siis makasi veljensä emännän kanssa, antoi hän sen pudota maahan, ja turmeli sen, ettei hän olisi antanut veljellensä siementä.
        10 Ja se paha, kuin hän teki, ei kelvannut Herralle, joka kuoletti myös hänen."

        Jos katsomme, mitä Vanha Testamentti sanoo alkukielellä, heprealla synnin moninaisuudesta, niin on selvempi tarkastuspohja.

        Hepreassa synti-sanalla on monta vastinetta.

        Kolme tärkeintä esiintyy jo tässä lauseessa. "HET, HATAIM" tarkoittaa liiton rikkomista, erehtymistä, "AVON" taas rikosta maallista lakia vastaan.

        Kaikkein voimakkain sana on "PESHA", joka on tahallinen, tarkoituksellinen toiminta selvästi ilmoitettua Jumalan tahtoa vastaan.

        Koska Pesha on rikkomus Jumalaa vastaan, voidaan katsoa, että paras suomalainen vastine tälle sanalle on KAPINA.

        Kun nyt pannaan nuo eri synti-sanat oikeille paikoilleen saadaan seuraava käännös:

        Esimerkki Raamatun Ilmestyksen vaivan ajasta jossa sanotaan; "Seitsemänkymmentä viikkoa on säädetty sinun (Danielin) kansallesi ja pyhälle kaupungillesi (Jerusalemille), että kapinallisuus (pesha) loppuu, synnit (hataim) sinetöidään ja rikokset (avon) peitetään ja iankaikkinen vanhurskaus tuodaan esille ja jumalallinen ilmestys ja profetia vahvistetaan ja Kaikkein Pyhin (Messias) voidellaan.

        Siitä voi joku yrittää vääntää ”kuoleman syntiä” ja uskon sen tuovan mukanaan vaikeutta.

        Ilmestyskirjahan on kirjoitettu vain juutalaisille, mutta koskee kuitenkin loppupelissä myös uudestisyntyneitä pakanoita.

        Vahvuudeksi panen Dan. 9:27: "Ja hän tekee liiton raskaaksi monille yhden vuosiviikon ajaksi, ja puoleksi vuosiviikoksi hän lakkauttaa teurasuhrin ja ruokauhrin: ja hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio vuodatetaan hävittäjän ylitse."
        Tämä on väärin käännetty, jossa aliperäisessä käännöksessä ilmenee liiton uudistus vahvistuksella yhden vuosiviikon (vaivan ajan) ajaksi. Samalla myös ilmenee, että se koskee monia (myös pakanoita).
        Jakeen loppuosa on suunnilleen oikein.
        Kes.


    • Oonan_se_vaan_valutteli

      Ei se taida syntiä olla, muttei kai mikään meriittikään, noin niinkuin positivisessa mielessä. Koitappa vaikka julistautua maaniseksi julkirunkkariksi ja seuraa ympäristösi reaktioita.

    • takarivintapio

      Suihkussa ei kannata harjoittaa siemensyöksemistä, sillä vesi aiheuttaa siemennesteessä epämiellyttävän kemiallisen reaktion, jonka vuoksi siemenneste takertuu niin kovasti ihoon, ettei se meinaa sitten irrota edes kovalla pesemisellä ja puunaamisella. Videota ei kannattane katsoa linkin artikkelista, sillä se saattaa sisältää syntisiä kohtia. Joskin se on kyllä opettavainen video...

      http://www.iltalehti.fi/terveys/2016011420958467_tr.shtml

      • Essulessu

        Joku sanoi, että spermaa ei kannata pestä lämpimällä, haalealla eikä kuumalla vedellä, sillä silloin se takertuu vain entistä lujemmin kiinni.

        Hän neuvoi, että se kannattaa pestä kylmällä vedellä, niinkuin maalaustarvikkeetkin, sillä sperma sisältää samankaltaisia aineita (proteiineja).

        Mielestäni neuvoja on oikeassa.


    • Essulessu

      Itsetyydytys on synti, niinkuin on haureelliset ajatukset ja puheet. Jopa jotkin klikkaukset netissä vaikka iltapäivälehden huonoihin kuviin ovat syntiä.
      Vnahat ovat sanoneet: ahneus tekee armottomaksi ja huoruus tunnottomaksi. Valvoa pitää.

      Kristityssä oleva Pyhä Henki vaikuttaa sen, että hän haluaa sotia syntiä vastaan ja että hänellä on synnintunto ja katumus. Hän tarvitsee Jumalan armoa ja anteeksiantamusta juuri syntisyyteensä. Siksi on ihana asia että hänelle kirkastetaan Vapahjana verihaavoja, niistä vuotaa lämmin sovintoveri joka pesee ja puhdistaa syntisen lumivalkeaksi.. Se on tuntematon asia suruttomalle ja kuolleessa uskossa olevalle.
      Joskus on hyvä puhua rippi-isälle kaikesta mikä painaa ja tekee vaelluksen vaikeaksi. Kuitenkaan rippi ei liity vanhurskauttamiseen, siinä on tehtävä tarkka ero.

      • vllaamanni

        Kirjoitit oikein Essulessu, mutta teillä esikoislestadiolaisilla (lukuunottamatta pikkulapsia ja riittävän kehitysvammaisia) ei ole valtaa antaa syntejä anteeksi, koska te ette ole elävässä uskossa ja teillä ei ole Pyhää Henkeä ja teillä ei ole siksi Pyhän Hengen voimaa.

        Mutta meillä oikeilla uskovaisilla eli Jumalan lapsilla on elävä usko ja Pyhä Henki ja siksi Pyhän Hengen voima ja valta antaa kaikki synnit anteeksi katuvalle ihmiselle Herran Jeesuksen pyhässä nimessä ja kalliissa maahan vuotaneessa sovintoveressä.

        1. Kor. 4:
        "15 Sillä vaikka teillä olisi kymmenentuhatta kasvattajaa Kristuksessa, niin ei teillä kuitenkaan ole monta isää; sillä minä teidät synnytin evankeliumin kautta Kristuksessa Jeesuksessa.
        16 Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani.
        17 Juuri sentähden minä lähetin teille Timoteuksen, joka on minun rakas ja uskollinen poikani Herrassa; hän on muistuttava teitä minun vaelluksestani Kristuksessa Jeesuksessa, sen mukaan kuin minä kaikkialla, joka seurakunnassa, opetan.
        18 Muutamat teistä ovat paisuneet pöyhkeiksi, aivan niinkuin minä en tulisikaan teidän tykönne.
        19 Mutta minä tulen pian teidän tykönne, jos Herra tahtoo, ja silloin minä otan selon, en noiden pöyhkeiden sanoista, vaan voimasta.
        20 Sillä Jumalan valtakunta ei ole sanoissa, vaan voimassa."

        1. Kor. 2:4
        "Puheeni ja julistukseni ei pyrkinyt vakuuttamaan viisaudellaan vaan ilmensi Jumalan Hengen voimaa"

        Room. 1:
        "16 Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle.
        17 Sillä siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niinkuin kirjoitettu on: "Vanhurskas on elävä uskosta"."

        Joh. 20:
        21 Niin Jeesus sanoi heille jälleen: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät."
        22 Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki.
        23 Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt."


      • vllaamanni

        Sinä Essulessu et ole lähtenyt meitä ja Herraa seuraamaan (vaan olet jumalattomien eriseurassa). Niinkuin Paavali kehoitti niitä, jotka olivat saaneet parannuksen armon Paavalin julistamasta jumalanvaltakunnan evankeliumin synninpäästöstä.

        1. Kor. 4:
        16 "Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani."

        Mutta jos Paavalin ja Kristuksen ja pyhäin yhteisestä seurakunnasta joku on mennyt eriseuraan tai ollut aina eriseurassa, niin ei hän silloin ole Paavalin seuraaja, eikä myöskään Herran Jeesuksen Kristuksen seuraaja, eikä myöskään hänen pyhiensä yhteisen seurakunnan seuraaja.

        Näin lausutaan Apostolisessa uskontunnustuksessamme:

        "Minä uskon...|||| ...pyhän yhteisen seurakunnan,
        pyhäin yhteyden,
        syntien anteeksiantamisen,"

        Siis YHTEISEN SEURAKUNNAN (huomaa: EI MONIKOSSA). Kaikki muut ovat eriseuroja, sillä ne eivät kuulu pyhien yhteiseen seurakuntaan.

        1. Tess. 1:6
        "Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,"


      • kaikkeasitä2000luvulla
        vllaamanni kirjoitti:

        Sinä Essulessu et ole lähtenyt meitä ja Herraa seuraamaan (vaan olet jumalattomien eriseurassa). Niinkuin Paavali kehoitti niitä, jotka olivat saaneet parannuksen armon Paavalin julistamasta jumalanvaltakunnan evankeliumin synninpäästöstä.

        1. Kor. 4:
        16 "Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani."

        Mutta jos Paavalin ja Kristuksen ja pyhäin yhteisestä seurakunnasta joku on mennyt eriseuraan tai ollut aina eriseurassa, niin ei hän silloin ole Paavalin seuraaja, eikä myöskään Herran Jeesuksen Kristuksen seuraaja, eikä myöskään hänen pyhiensä yhteisen seurakunnan seuraaja.

        Näin lausutaan Apostolisessa uskontunnustuksessamme:

        "Minä uskon...|||| ...pyhän yhteisen seurakunnan,
        pyhäin yhteyden,
        syntien anteeksiantamisen,"

        Siis YHTEISEN SEURAKUNNAN (huomaa: EI MONIKOSSA). Kaikki muut ovat eriseuroja, sillä ne eivät kuulu pyhien yhteiseen seurakuntaan.

        1. Tess. 1:6
        "Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,"

        Lopeta tuo paasaaminen, te olett esurkea lapsellinen joukko koko veeälporukka noiden lapsellisten --meillä on vain valta plaa plaa...hävettää sivullistakin tuo onneton sokeutenne ja peräkamarissa väännettyjen oppienne saarnaaminen Jumalan sanana hyh!1


      • TakarivinSisar
        vllaamanni kirjoitti:

        Sinä Essulessu et ole lähtenyt meitä ja Herraa seuraamaan (vaan olet jumalattomien eriseurassa). Niinkuin Paavali kehoitti niitä, jotka olivat saaneet parannuksen armon Paavalin julistamasta jumalanvaltakunnan evankeliumin synninpäästöstä.

        1. Kor. 4:
        16 "Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani."

        Mutta jos Paavalin ja Kristuksen ja pyhäin yhteisestä seurakunnasta joku on mennyt eriseuraan tai ollut aina eriseurassa, niin ei hän silloin ole Paavalin seuraaja, eikä myöskään Herran Jeesuksen Kristuksen seuraaja, eikä myöskään hänen pyhiensä yhteisen seurakunnan seuraaja.

        Näin lausutaan Apostolisessa uskontunnustuksessamme:

        "Minä uskon...|||| ...pyhän yhteisen seurakunnan,
        pyhäin yhteyden,
        syntien anteeksiantamisen,"

        Siis YHTEISEN SEURAKUNNAN (huomaa: EI MONIKOSSA). Kaikki muut ovat eriseuroja, sillä ne eivät kuulu pyhien yhteiseen seurakuntaan.

        1. Tess. 1:6
        "Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,"

        Vllaamanni otti ylimmän ylpeän tuomarin roolin.

        Jo tuo osoittaa että Totuuden henki ei ole teissä.


      • Essulessu
        vllaamanni kirjoitti:

        Sinä Essulessu et ole lähtenyt meitä ja Herraa seuraamaan (vaan olet jumalattomien eriseurassa). Niinkuin Paavali kehoitti niitä, jotka olivat saaneet parannuksen armon Paavalin julistamasta jumalanvaltakunnan evankeliumin synninpäästöstä.

        1. Kor. 4:
        16 "Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani."

        Mutta jos Paavalin ja Kristuksen ja pyhäin yhteisestä seurakunnasta joku on mennyt eriseuraan tai ollut aina eriseurassa, niin ei hän silloin ole Paavalin seuraaja, eikä myöskään Herran Jeesuksen Kristuksen seuraaja, eikä myöskään hänen pyhiensä yhteisen seurakunnan seuraaja.

        Näin lausutaan Apostolisessa uskontunnustuksessamme:

        "Minä uskon...|||| ...pyhän yhteisen seurakunnan,
        pyhäin yhteyden,
        syntien anteeksiantamisen,"

        Siis YHTEISEN SEURAKUNNAN (huomaa: EI MONIKOSSA). Kaikki muut ovat eriseuroja, sillä ne eivät kuulu pyhien yhteiseen seurakuntaan.

        1. Tess. 1:6
        "Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,"

        Kiitos tiedosta. En voi kuitenkaan kieltää Jumalan armotyötä jonka hän on Henkensä kautta minussa vaikuttanut. Ihminen joka on uudestisyntynyt ja saanut elävän uskon, ei voi sitä koskaan unohtaa eikä kieltää.

        Nuo Raamatunpaikat todellakin kertovat Uuden liiton seurakunnasta. Tiedätkö miten sen on määritellyt Luther, Lestadius ja Raattamaa? Pienemmät kihot eivät nimittäin vakuuta minua.

        Luther sanoo että Kristuksen kirkko on kaikkialla missä sana oikein saarnataan ja sakramentit okein toimitetaan, ja sen rajoja ei voi nähdä ihmissilmin. Tähän hän viittaa kun sanoo että uskoo maailmassa olevan yhden pyhän seurakunna jossa ei ole ermielisyyttä jne. tämähän on teillä muka todiste että missä Oulun konttori hallitsee niin siellä on tämä kirkko ainoastaan.
        Raattamaa sanoo että se on kaikkialla maailmassa eri kielissä ja kansoissa. Mutta ehdot tulevat Raamatusta, ja se on se pieni joukko. Minä uskon että mekin olemme saaneet tulla siihen lukittujen ovien takana perustettuun seurakuntaan ja pidämme tästä opista ja uskosta kiinni.
        Vaan on vain yksi Tuomari, ja jätän hänen käsiinsä kaiken.


      • Essulessu

        Anteeksi jos sanoin pahasti vaikkapa viitaten Oulun konttoriin. Onhan näitä konttoreita meilläkin ja meinaa mennä joskus epäterveelliseksi nämä hallitukset, mutta kuitenkin Jumalan sana on kaiken yläpuolella, emme voi turvata yhteenkään ihmiseen tai instituutioon..


      • vllaamanni
        Essulessu kirjoitti:

        Anteeksi jos sanoin pahasti vaikkapa viitaten Oulun konttoriin. Onhan näitä konttoreita meilläkin ja meinaa mennä joskus epäterveelliseksi nämä hallitukset, mutta kuitenkin Jumalan sana on kaiken yläpuolella, emme voi turvata yhteenkään ihmiseen tai instituutioon..

        Erityisesti 1970-luvulla vaikutti vanhoillislestadiolaisuudessa ns "Jumalan valtakunnan huoneenhallitus" -oppi eli huoneenhallitusoppi, jonka mukaan rauhanyhdistysten johtokunnat, puhujainkokous ja SRKn johtokunta toimisivat ns Jumalan valtakunnan huoneenhallituksina ja niitä pitäisi siksi totella ehdottomasti, koska ne olisivat erehtymättömiä, tai vaikka ne erehtyisivätkin, niin niitä pitäisi silti aina ehdottomasti totella. Ja tätä perusteltiin mm näillä Raamatun paikoilla:

        Matt. 18:
        "17 Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin."

        1. Sam. 15:23
        "Sillä tottelemattomuus on noituuden synti, ja vastahakoisuus on taikaus ja epäjumalan palvelus"

        Sak. 3:7
        "Näin sanoo Herra Zebaot: jos sinä vaellat minun teilläni, ja jos sinä pidät minun vartioni, niin sinä saat minun huonettani hallita, ja minun kartanoitani varjella"

        Luuk. 12:42
        "Ja Herra sanoi: "Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen huoneenhaltija, jonka hänen herransa asettaa pitämään huolta hänen palvelusväestään, antamaan heille ajallaan heidän ruokaosansa?"

        Luuk. 16:1
        "Ja hän puhui myös opetuslapsilleen: "Oli rikas mies, jolla oli huoneenhaltija, ja hänelle kanneltiin, että tämä hävitti hänen omaisuuttansa."

        Kaikki vanhoillislestadiolaiset eivät sitä huoneenhallitusoppia silloinkaan kannattaneet, mutta se oppi oli silloin mm SRK:n johtomiehillä ilmeisesti kaikilla. SRK on todennut myöhemmin, että tuo huoneenhallitusoppi oli harhaoppi. Myös minä ja lähes kaikki (ellei aivan kaikki) vanhoillislestadiolaiset ovat nykyään sitä mieltä, että se huoneenhallitusoppi on harhaoppi.

        Tuossa Matt. 18:17 kohdassa ei siis tarkoiteta seurakunnalla minkään yhdistyksen johtokuntaa, keskusyhdistystä eikä vuosikokousta eikä puhujainkokousta eikä koko Jumalan ulkonaisen seurakunnan enemmistöä (ei siis myöskään vanhoillislestadiolaisten enemmistöä), vaan siinä tarkoitetaan yksinkertaisesti niistä Kristuksen ulkonaisen seurakunnan sisäpuolella olevista uskovaisista koostuvaa joukkoa (1 tai enemmän henkilöitä), jotka ovat elävässä uskossa ja siis myös Kristuksen sisälliseen eli näkymättömään seurakuntaan kuuluvia, ja jotka kehoittavat harhaoppiin eksynyttä tai syntiin langennutta uskonveljeä/-sisarta katumukseen ja parannukseen siitä synnistä/harhaopista, johon tämä on langennut ja ottamaan heiltä vastaan Jumalan valtakunnan evankeliumin synninpäästön.

        Jos tuo langennut katuu syntejänsä ja harhaoppejansa, niin nämä uskovaiset joissa Pyhä Henki asuu ("nämä uskovaiset joissa Pyhä Henki asuu" = se seurakunta, jota tuossa Matt. 18:17 kohdassa tarkoitetaan) antavat hänelle synnit anteeksi Pyhän Hengen valtuudella ja voimalla Herran Jeesuksen pyhässä nimessä ja kalliissa maahan vuotaneessa sovintoveressä.

        Mutta jos käy niin, että tuo langennut ei kadukaan kaikkia syntejään ja harhaoppejaan, niin siinä tapauksessa nämä oikeat uskovaiset (joissa asuu Pyhä Henki) joutuvat sitomaan hänet synteihinsä, eli he joutuvat kieltämään häneltä anteeksiannon, jolloin se langennut/harhaoppinen ei saa syntejään anteeksi myöskään Jumalan edessä, ja siksi oikeat uskovaiset pitävät häntä siitä lähtien "pakanana ja publikaanina", eli epäuskoisena ja epäluotettavana ihmisenä.

        Synteihinsä sidottua ihmistä ei myöskään tervehditä Jumalan lasten tervehdyksellä ("Jumalan terve", "Jumalan rauhaan"), vaan häntä tervehditään kuten kaikkia muitakin epäuskoisia ja vääräuskoisia, eli esim. heippa, terve, päivää, huomenta, hyvää päivää, iltaa, hyvää iltaa, moi, moikka, morjesta, hyvää yötä, hyvää joulua jne. Synteihinsä sidottua ihmistä ei myöskään enää hyväksytä seurapuhujaksi (ennen kuin hän tekee totisen parannuksen).

        Mutta jos kysymyksessä on evlut-kirkon pappi tai piispa, niin häntä ei voida estää saarnaamasta evlut-kirkossa. Lisäksi jos hän on paikallinen pappi/piispa, niin hänet saatetaan joskus kutsua juhlapuheen pitäjäksi tai liturgiksi erilaisiin juhlatilaisuuksiin kuten suviseuroihin, muihin suuriin kesäseuroihin, rauhanyhdistyksen toimitalon avajaisjuhliin tai toimitalon valmistumisen vuosijuhliin, ristiäisiin kastepapiksi jne, kuten kenet tahansa epäuskoisen papin, mutta synteihin sidotuilla papeillakaan/piispoillakaan ei ole valtaa antaa syntejä anteeksi (kuten ei kenelläkään epäuskoisella/vääräuskoisella), koska hänellä ei ole Pyhää Henkeä. Häneen siis suhtaudutaan silloin kuin keneen tahansa epäuskoiseen/vääräuskoiseen pappiin tai piispaan.

        Mutta lisäksi Raamatussa kehoitetaan erityisellä tavalla varomaan ja jopa pakenemaan eriseuraista ihmistä, mutta me emme ymmärrä tämän kuitenkaan tarkoittavan sitä, että eriseurainen ihminen pitäisi eristää, tai että häntä pitäisi hyljeksiä. tällä Raamattu vain haluaa varoittaa, että miten vaarallinen eriseurainen ihminen on, sillä hän saattaa eksyttää muitakin mukaansa.

        Jos osa Kristuksen ulkonaisesta seurakunnasta on eri mieltä esim sitomistapauksesta, niin ne ovat silloin väärässä, joilla ei ole Pyhää Henkeä.


      • vllaamanni
        vllaamanni kirjoitti:

        Erityisesti 1970-luvulla vaikutti vanhoillislestadiolaisuudessa ns "Jumalan valtakunnan huoneenhallitus" -oppi eli huoneenhallitusoppi, jonka mukaan rauhanyhdistysten johtokunnat, puhujainkokous ja SRKn johtokunta toimisivat ns Jumalan valtakunnan huoneenhallituksina ja niitä pitäisi siksi totella ehdottomasti, koska ne olisivat erehtymättömiä, tai vaikka ne erehtyisivätkin, niin niitä pitäisi silti aina ehdottomasti totella. Ja tätä perusteltiin mm näillä Raamatun paikoilla:

        Matt. 18:
        "17 Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin."

        1. Sam. 15:23
        "Sillä tottelemattomuus on noituuden synti, ja vastahakoisuus on taikaus ja epäjumalan palvelus"

        Sak. 3:7
        "Näin sanoo Herra Zebaot: jos sinä vaellat minun teilläni, ja jos sinä pidät minun vartioni, niin sinä saat minun huonettani hallita, ja minun kartanoitani varjella"

        Luuk. 12:42
        "Ja Herra sanoi: "Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen huoneenhaltija, jonka hänen herransa asettaa pitämään huolta hänen palvelusväestään, antamaan heille ajallaan heidän ruokaosansa?"

        Luuk. 16:1
        "Ja hän puhui myös opetuslapsilleen: "Oli rikas mies, jolla oli huoneenhaltija, ja hänelle kanneltiin, että tämä hävitti hänen omaisuuttansa."

        Kaikki vanhoillislestadiolaiset eivät sitä huoneenhallitusoppia silloinkaan kannattaneet, mutta se oppi oli silloin mm SRK:n johtomiehillä ilmeisesti kaikilla. SRK on todennut myöhemmin, että tuo huoneenhallitusoppi oli harhaoppi. Myös minä ja lähes kaikki (ellei aivan kaikki) vanhoillislestadiolaiset ovat nykyään sitä mieltä, että se huoneenhallitusoppi on harhaoppi.

        Tuossa Matt. 18:17 kohdassa ei siis tarkoiteta seurakunnalla minkään yhdistyksen johtokuntaa, keskusyhdistystä eikä vuosikokousta eikä puhujainkokousta eikä koko Jumalan ulkonaisen seurakunnan enemmistöä (ei siis myöskään vanhoillislestadiolaisten enemmistöä), vaan siinä tarkoitetaan yksinkertaisesti niistä Kristuksen ulkonaisen seurakunnan sisäpuolella olevista uskovaisista koostuvaa joukkoa (1 tai enemmän henkilöitä), jotka ovat elävässä uskossa ja siis myös Kristuksen sisälliseen eli näkymättömään seurakuntaan kuuluvia, ja jotka kehoittavat harhaoppiin eksynyttä tai syntiin langennutta uskonveljeä/-sisarta katumukseen ja parannukseen siitä synnistä/harhaopista, johon tämä on langennut ja ottamaan heiltä vastaan Jumalan valtakunnan evankeliumin synninpäästön.

        Jos tuo langennut katuu syntejänsä ja harhaoppejansa, niin nämä uskovaiset joissa Pyhä Henki asuu ("nämä uskovaiset joissa Pyhä Henki asuu" = se seurakunta, jota tuossa Matt. 18:17 kohdassa tarkoitetaan) antavat hänelle synnit anteeksi Pyhän Hengen valtuudella ja voimalla Herran Jeesuksen pyhässä nimessä ja kalliissa maahan vuotaneessa sovintoveressä.

        Mutta jos käy niin, että tuo langennut ei kadukaan kaikkia syntejään ja harhaoppejaan, niin siinä tapauksessa nämä oikeat uskovaiset (joissa asuu Pyhä Henki) joutuvat sitomaan hänet synteihinsä, eli he joutuvat kieltämään häneltä anteeksiannon, jolloin se langennut/harhaoppinen ei saa syntejään anteeksi myöskään Jumalan edessä, ja siksi oikeat uskovaiset pitävät häntä siitä lähtien "pakanana ja publikaanina", eli epäuskoisena ja epäluotettavana ihmisenä.

        Synteihinsä sidottua ihmistä ei myöskään tervehditä Jumalan lasten tervehdyksellä ("Jumalan terve", "Jumalan rauhaan"), vaan häntä tervehditään kuten kaikkia muitakin epäuskoisia ja vääräuskoisia, eli esim. heippa, terve, päivää, huomenta, hyvää päivää, iltaa, hyvää iltaa, moi, moikka, morjesta, hyvää yötä, hyvää joulua jne. Synteihinsä sidottua ihmistä ei myöskään enää hyväksytä seurapuhujaksi (ennen kuin hän tekee totisen parannuksen).

        Mutta jos kysymyksessä on evlut-kirkon pappi tai piispa, niin häntä ei voida estää saarnaamasta evlut-kirkossa. Lisäksi jos hän on paikallinen pappi/piispa, niin hänet saatetaan joskus kutsua juhlapuheen pitäjäksi tai liturgiksi erilaisiin juhlatilaisuuksiin kuten suviseuroihin, muihin suuriin kesäseuroihin, rauhanyhdistyksen toimitalon avajaisjuhliin tai toimitalon valmistumisen vuosijuhliin, ristiäisiin kastepapiksi jne, kuten kenet tahansa epäuskoisen papin, mutta synteihin sidotuilla papeillakaan/piispoillakaan ei ole valtaa antaa syntejä anteeksi (kuten ei kenelläkään epäuskoisella/vääräuskoisella), koska hänellä ei ole Pyhää Henkeä. Häneen siis suhtaudutaan silloin kuin keneen tahansa epäuskoiseen/vääräuskoiseen pappiin tai piispaan.

        Mutta lisäksi Raamatussa kehoitetaan erityisellä tavalla varomaan ja jopa pakenemaan eriseuraista ihmistä, mutta me emme ymmärrä tämän kuitenkaan tarkoittavan sitä, että eriseurainen ihminen pitäisi eristää, tai että häntä pitäisi hyljeksiä. tällä Raamattu vain haluaa varoittaa, että miten vaarallinen eriseurainen ihminen on, sillä hän saattaa eksyttää muitakin mukaansa.

        Jos osa Kristuksen ulkonaisesta seurakunnasta on eri mieltä esim sitomistapauksesta, niin ne ovat silloin väärässä, joilla ei ole Pyhää Henkeä.

        Ajattelen että esikoislestadiolaisten esikoisseurakuntaoppi on samankaltainen harhaoppi kuin vanhoillislestadiolaisten keskuudessa 1970-luvulla vaikuttanut huoneenhallitusoppi. Esikoislestadiolaiset uskovat ainakin virallisesti, että Jumalan valtakunnan huoneenhallitus eli "esikoistenseurakunta" eli "Lapin vanhimmat"-instituutio sijaitsee Ruotsin Lapissa.

        Tosin esikoislestadiolaiset eivät käytä tuota termiä: "Jumalan valtakunnan huoneenhallitus"; Eivätkä myöskään termiä: "instituutio".


      • IhmisilleEiValtaa
        vllaamanni kirjoitti:

        Sinä Essulessu et ole lähtenyt meitä ja Herraa seuraamaan (vaan olet jumalattomien eriseurassa). Niinkuin Paavali kehoitti niitä, jotka olivat saaneet parannuksen armon Paavalin julistamasta jumalanvaltakunnan evankeliumin synninpäästöstä.

        1. Kor. 4:
        16 "Kehoitan siis teitä: olkaa minun seuraajiani."

        Mutta jos Paavalin ja Kristuksen ja pyhäin yhteisestä seurakunnasta joku on mennyt eriseuraan tai ollut aina eriseurassa, niin ei hän silloin ole Paavalin seuraaja, eikä myöskään Herran Jeesuksen Kristuksen seuraaja, eikä myöskään hänen pyhiensä yhteisen seurakunnan seuraaja.

        Näin lausutaan Apostolisessa uskontunnustuksessamme:

        "Minä uskon...|||| ...pyhän yhteisen seurakunnan,
        pyhäin yhteyden,
        syntien anteeksiantamisen,"

        Siis YHTEISEN SEURAKUNNAN (huomaa: EI MONIKOSSA). Kaikki muut ovat eriseuroja, sillä ne eivät kuulu pyhien yhteiseen seurakuntaan.

        1. Tess. 1:6
        "Ja te olette meitä ja Herra seuraamaan ruvenneet ja olette sanan monessa vaivassa, ilolla Pyhässä Hengessä, ottaneet vastaan,"

        Seuraan Jeesusta enkä ihmisiä tai luopiokirkkoa!


    • 10ja10

      Minä muistan, miten Erkki Reinikainen saarnasi, että itsetyydytys on itsesaastutusta.
      Joten, usko on muuttumatonta, samaa eilen, tänään ja huomenna, eli syntiä se on.
      Itse en ajattele noin, mutta srk:n opillisessa mielessä se on syntiä.

      • Opistomuistoja

        Samoin meille valisti rkro silloinen rehtori -90 luvun alussa...ja oli muuten just eikä melekeen...
        Juuri tuota sanaa itsesaastutusta. Se oli se sana joka on syntiä. Muistaakseni ei ollut puhetta onko iso vai pieni synti. Mutta sen muistan, että jos tuohon syntiin olet joutunut etkä ole parannusta tehnyt niin huonosti käy....Jos sanatarkasti miettii niin onpa "tiukkaa" tekstiä..


    • nehullut

      Siitähän on pitänyt tehdä seurakunnan edessä
      parannusta, kuinka hullua touhua.
      Taitaa olla hullut puheet Reisjärven opistolta, eikä paljon
      tarvitse arvailla, kuka oli kyseessä, eikö tietojen opiskelua ollutkaan,
      vaan syyllistämistä, kuvastaa Opistojen tarpeettomuutta...........

    • gfrtyuiop

      ""Kyllä se on edelleen pahaalaatua oleva synti, mutta vielä pahempi on jos ei myönnä, että Jeesus on Herra ja usko Häneen.

    • Mimmi_etelästä

      Tämä on asia josta ei ole ns. virallista käsitystä? Miksi kukaan VL-uskossa oleva kertoisi liikkeen nykyisen käsityksen?

      Salaperäisyyden verho kummittelee näköjään edelleen tämän Masturbaatio asian kanssa. Samaan melkein kuuluu Televisiokielto?

      Onko Masturbaatio ja "pornon" katsominen kuolemansynti? Ei ole selvinnyt vielä....vaikka 2 päivää kulunu avauksesta...

      Se on sitä lihan himoa maalaisjärjellä ajateltuna...

      • normaaliuskovainen

        Tuolla ylempänä kirjoitin jo mm tällaista aiheeseen liittyen:

        "Oma näkemykseni asiasta on epävarma, mutta olettaisin niin, että riippuen syntiin langenneen henkilön syyntakeisuusasteesta mm sen hetkisestä mielentilasta ja ajatuksista, saattaa itsetyydytys joskus olla kuolemansynti (peccata mortalia) ja joskus ei-kuolemansynti eli normaali synti (peccata venialia). Mutta en ole asiasta varma, joten saattaa olla myös niinkin, että se ei koskaan ole kuolemansynti (peccata mortalia)."

        JA

        "Oikeastaan ei-kuolemansynnin (peccata venialia) ja kuolemansynnin (peccata mortalia) määritelmällinen raja onkin (Näin ymmärtäisin. Korjatkaa jos olen väärässä. Saatan olla väärässäkin.) juuri siinä kohtaa, että kuolemansyntiin langetaan "tahallaan", eli ihmisen hengen eli sisällisen ihmisen tahdolla.

        Mutta että ei-kuolemansyntiin (peccata venialia) langetaan vastoin sisällisen ihmisen eli ihmisen hengen tahtoa, ainoastaan ihmisen vanhanosan eli "ulkonaisen ihmisen" eli vanhanaadamin eli ihmisen "lihan" tahdon mukaisesti, jolloin siis ihmisessä on jo tekoa valmisteltaessa ja toteuttaessa sisäinen hengen eli sisällisen ihmisen katumus, jolloin siis ikäänkuin "liha sotii henkeä vastaan ja henki lihaa vastaan".

        Pahemmalta vaikuttaviin synteihin ihminen ei lankea niin helposti, jos hänen sisällinen ihmisensä on siihen lankeamista vastaan, joten siksi kuolemansynnit ovat yleensä ulkonaisestikin pahemmalta vaikuttavia syntejä (ja yleensä myös todellisuudessa pahempia eli suurempia syntejä sekä seuraamuksiltaan, että siitä kyseisestä synnistä iankaikkisuudessa langetettavalta rangaistukseltaan)."


    • bfgdjdl

      Jos on tämän tavan oppinut, niin siitä on aika vaikeaa päästä eroon. Se on yhtä vaikeaa kuin alkoholismista parantuminen sellaiselle, joka kantaa koko ajan viinapulloa mukanaan. Pitää vaan yrittää harventaa tätä touhua.

    • hilaryhb9

      Parempi että tumputat nuorena kuin vanhana lessuna kakarasi peräreikään.

    • valittukos

      Kehitysvammaiset tyydyttävät itseään. Vl:tkin. Lapsenkaltaisella ei ole sukuviettiä.

      • vllaamanni

        Mutta riittävän kehitysvammainen saa sen samantien anteeksi Jeesuksen veren kautta (ilman synninpäästöäkin), sillä hänessä on sisällisen ihmisen katumus kokoajan päällä, vaikka hän sanoisi tai tekisi mitä tahansa, vaikkapa hän surmaisi pienen lapsen.

        Silti riittävän kehitysvammaisillekin Jumalan valtakunnan synninpäästö on aina lohdutukseksi ja iloksi (vaikka hän onkin aina muutenkin taivaskelpoinen, sillä hän pysyy aina elävässä uskossa hedelmöityksestään alkaen, sillä hän ei ymmärrä niin kovin hyvin, mitä hän tekee tai jättää tekemättä, tai hän ei kykene niin hyvin kontrolloimaan käyttäytymistään, kuin useimmat ei-kehitysvammaiset), kuten se on myös kaikille totisesti katuvaisille ei-riittävän kehitysvammaisille ja ei-lainkaan-kehitysvammaisille.

        Tässä merkityksessä "riittävän kehitysvammaisia" uskonasioiden kannalta saattavat olla jotkin yksinkertaiset nekin ihmiset, joilla ei ole virallista kehitysvammaisuuden diagnoosia lainkaan. Sillä esim kehitysvammaisuusdiagnoosi on vain ajallinen ihmisten määrittelemä asia, eikä se liity mitenkään siihen, että miten Jumala määrittelee.


      • Jatkakaa

        Popcornit esiin:D


    • MinäSanon

      Se tuntuu kuolemansynniltä mutta ei ole. Sama juttu pornossa, ei ole kuolemansynti vaikka tuntuu siltä. Miksi ne tuntuvat siltä: koska ne ovat julkisia salaisuuksia, tabuja. Ihminen luulee että mina teen tällaista, ei muut; lisäksi seksi puheenaiheenakin on monissa tilanteissa tabu. Olen tämän vain itse pähkäillyt, kukaan kun minua ei ole koskaan valistanut. Nyt olen jo eläkeikäinen, niin että on henkilökohtaista aikaperspektiiviä asiaan. Ja sitten onko nämä nimellisiä syntejä: ovat, mutta nämä ovat erittäin paljon viettiasioita joille ei paljoa mahda. Mielestäni ei aina pidä ripin kautta parannusta tehdä; ainakin vanhempana homma laimenee niin että se menee siinä sivussa niin kuin pieni kirosanojen puolitahaton päästäminen. Mutta nuorella ihmisellä mielenmaisema tuppaa olemaan mustavalkoinen, ja sillion on vaikeuksia mieltää tätä asiaa.

      • Mimmi_etelästä

        Tämä oli ihan selkeä vastaus. "Miksi ne tuntuvat siltä: koska ne ovat julkisia salaisuuksia, tabuja. "

        Eli normi eläkeläinen pitää ns. pikkusyntinä joka ei vie "tulimereen ja kadotukseen ja ikuiseen hammasten kiristykseen" joku kertoi opiston:n rehtorin mielestä, sen synnin tehneenä jos ei ole "parannusta" ehtinyt tekemään niin "sinne".

        Elikkä on ristiriitaa...;)


      • MinäSanonVieläJaTaas

        Se rehtori on kyllä väärässä. Entisvanhaan on kaikenlaisia turhia vääriä käsityksiä ollut ja ihmiset raskautettu niillä.


      • MinäSanonJaLisäänVielä

        Täytyy vielä lisätä että näitten seksihommien osalta: a) ihmiset ovat yksilöllisiä ja kokevat asioita eri lailla, b) nämä asiat edelleen vaietaan kuoliaaksi liikkeessämme; esim. etsipä sanaa "erotiikka" julkaisuistamme! Etpä löydä. Ikään kuin erotiikkaa ei olisi olemassakaan muualla kuin tämän joukon ulkopuolella.


      • Mimmi_etelästä
        MinäSanonJaLisäänVielä kirjoitti:

        Täytyy vielä lisätä että näitten seksihommien osalta: a) ihmiset ovat yksilöllisiä ja kokevat asioita eri lailla, b) nämä asiat edelleen vaietaan kuoliaaksi liikkeessämme; esim. etsipä sanaa "erotiikka" julkaisuistamme! Etpä löydä. Ikään kuin erotiikkaa ei olisi olemassakaan muualla kuin tämän joukon ulkopuolella.

        Miksi vaietaan? Eikö isät ja äidit puhu ja keskustele murrosiässä olevien lasten kanssa asioista? Puhutaanko Raamattuloukassa tai missään? Jos ei niin voi sitä pelkoa joka lapsella on?!?!?!

        VL Nuoriso elää pelossa, mitä on kuullut joskus "saarnoista" että itsetyydytys on syntiä. Pitäisi jossain sitten selittää, että ei se ole.


      • sdsdffsd
        Mimmi_etelästä kirjoitti:

        Miksi vaietaan? Eikö isät ja äidit puhu ja keskustele murrosiässä olevien lasten kanssa asioista? Puhutaanko Raamattuloukassa tai missään? Jos ei niin voi sitä pelkoa joka lapsella on?!?!?!

        VL Nuoriso elää pelossa, mitä on kuullut joskus "saarnoista" että itsetyydytys on syntiä. Pitäisi jossain sitten selittää, että ei se ole.

        Kaikki uskovaiset ovat sitä mieltä että itsetyydytys on syntiä. Älä sotke asioita.

        Tässä keskusteluketjussa on tarkoitus pohtia aloitusviestinkin perusteella sitä, että onko se kuolemansynti, joka vie elävän uskon ja karkoittaa Pyhän Hengen ihmisestä.


      • dqeaerwe
        Mimmi_etelästä kirjoitti:

        Tämä oli ihan selkeä vastaus. "Miksi ne tuntuvat siltä: koska ne ovat julkisia salaisuuksia, tabuja. "

        Eli normi eläkeläinen pitää ns. pikkusyntinä joka ei vie "tulimereen ja kadotukseen ja ikuiseen hammasten kiristykseen" joku kertoi opiston:n rehtorin mielestä, sen synnin tehneenä jos ei ole "parannusta" ehtinyt tekemään niin "sinne".

        Elikkä on ristiriitaa...;)

        Jokainen synti vie epäuskoisen tulimereen, jokainen ei-kuolemansyntikin ja jo pelkkä perisynti. Tosin mitä pahempia syntejä on kertynyt ja mitä enemmän, niin sitä pahemman rangaistuksen epäuskoinen saa tulijärvessä.

        Mutta uskovaista ei vie mikään synti tulijärveen, sillä hänen kaikki synnit ovat anteeksi.

        Nyt on tarkoitus pohtia sitä, että onko itsetyydytys kuolemansynti, joka vie elävän uskon ja karkoittaa Pyhän Hengen. Kun ihminen ei ole enää elävässä uskossa, niin silloin hänet vie tulijärveen jo pelkkä perisyntikin.

        Kun ihminen menettää elävän uskon, niin myös hänen jo anteeksisaamiensa syntien anteeksisaaminen peruuntuu, ja niistäkin tulee rangaistuksen kovennusta tulijärvessä, kuten jokaisesta tulevastakin synnistä.


      • MinäSanonJaSelitän
        Mimmi_etelästä kirjoitti:

        Miksi vaietaan? Eikö isät ja äidit puhu ja keskustele murrosiässä olevien lasten kanssa asioista? Puhutaanko Raamattuloukassa tai missään? Jos ei niin voi sitä pelkoa joka lapsella on?!?!?!

        VL Nuoriso elää pelossa, mitä on kuullut joskus "saarnoista" että itsetyydytys on syntiä. Pitäisi jossain sitten selittää, että ei se ole.

        Vaietaan siksi kun ei ole olemassa yhtä selvää totuutta (joka lasten vanhemmillekaan olisi selitetty) ja koska asia on liian "epäarkipäiväinen" arka esille otettavaksi kotipiirissä. Jätetään asia osittain rippikoulun varaan. Ongelma kulkee osaltaan sukupolvelta toiselle. En väitä että kaikki vaikenevat, mutta ehkä huomattava osa. No miksi näin, vaikka sanotaan että Jumalan seurakunta on "kaiken totuuden patsas ja pilari". Niin, en tiedä itsekään miksi näin on.


      • vllaamanni
        MinäSanonJaSelitän kirjoitti:

        Vaietaan siksi kun ei ole olemassa yhtä selvää totuutta (joka lasten vanhemmillekaan olisi selitetty) ja koska asia on liian "epäarkipäiväinen" arka esille otettavaksi kotipiirissä. Jätetään asia osittain rippikoulun varaan. Ongelma kulkee osaltaan sukupolvelta toiselle. En väitä että kaikki vaikenevat, mutta ehkä huomattava osa. No miksi näin, vaikka sanotaan että Jumalan seurakunta on "kaiken totuuden patsas ja pilari". Niin, en tiedä itsekään miksi näin on.

        Toisaalta on vain hyvä että syntiä pelätään.

        Synti on vaarallista ja jos sen kanssa leikitää ilman pelkoa, niin kadotus on varma.

        Uskotaan kaikki synnit anteeksi Jumalan valtakunnan synninpäästöstä Herran Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä ja taistellaan Pyhän Hengen sota-asein syntiä, paholaista, maailmallisuutta ja omaa lihaa vastaan, niin meidän ei tarvitse pelätä ylenmäärin, vaan ainoastaan sen verran mikä on hyväksi terveen itsesuojeluvaiston perusteella.

        Täydellinen pelottomuus ja suruttomuus vie kadotuksen kuoppaan, niinkuin pelottomuus vie tapaturmiin ihmisen, jolla ei ole lainkaan itsesuojeluvaistoa.

        Syntiä kannattaa pelätä itsesuojeluvaiston tavoin ja Jumalaa kannattaa pelätä kunnioittavalla vapaan lapsen pelolla, sillä se on kaiken tosiviisauden alku.

        Mutta heittäkää pois orjanpelko ja lainpelko. Vapaata uskovaista ei ohjaa eikä opeta laki tai pelko, vaan Jumalan armo Kristuksessa Jeesuksessa, Pyhä Henki ja hoitava Saara-äiti eli seurakunta.

        Jos taistelun lopettaa syntiä vastaan, niin mikä tahansa synti tulee kuolemansynniksi, koska silloin ei ole ihmisen hengen eli sisällisen ihmisen katumusta synninteon hetkellä.

        Mutta jos taistelet hengessäsi syntiä vastaan, mutta silti lankeat lihasi heikkouden vuoksi, niin saat kyllä aina synnin etulahjana anteeksi ilman synninpäästöäkin.

        Mutta elävässä uskossa oleva tarvitsee kuitenkin synninpäästöä ja nimellisten syntien kohdalla ripittäytymistäkin, jotta säilyisi suuremmalla todennäköisyydellä taistelevalla mielellä syntiä vastaan sisällisen ihmisensä osalta ja siten säilyisi elävässä uskossa myös tulevaisuuden kiusauksissa.

        Ja kun tunto on puhdas, niin silloin ei paholainen kykene niin helposti eksyttämään harhaoppeihin, katkeruuteen, valvomattomuuteen tai eriseuraan.

        Valvomattomuus tarkoittaa juuri sitä, että ihmisen sisällinen ihminen ei enää taistele omaa lihaansa vastaan, eikä sen himoitsemia syntejä vastaan.


    • kaikkionanteeksiannettu

      Vanhoilliset ! Myöntäkää maailman mielisyys ja rakkaus ja tulkaa nöyränä kyselemään vieläkö kuuluu Jumalan armo eksyneelle....

      Isän kodissa on aina ovi auki ja kaikille katuville ja armoa pyytäville saarnataan ihana evankeljumi.

      Olette sydämmellisesti tervetulleita, Niinkuin teidän opetajannekin kuuntelevat meidän seuroja....

      Teidän ei tarvitse tulla salaa. Tulkaa ja katsokaa...

      • huyfuh

        Meillä on vain yksi opettaja ja se on Herra Kristus Jeesus.


    • tryrko

      Itsetyydytys on homouden synti.
      Siinä mies tyydyttää miestä, tai nainen naista.
      Muuta haureutta lisäksi silloin, jos sitä tehdään kuvitteelisen huoran kanssa.

    • eikannatakysyämitään

      Eli minkäänlaista järkjellistä vastausta ei ole olemassakaan näköjään veeällillä ainakaan!
      siinä poppoossa kaikki perustuu erinimisiin pelkoihin, ja kaikki pelot ovat vääriä ja ihmisten mielissä rakennettuja hallintametodeja!

      Tajuatteko te ollenkaan millainen säälittävä sokea joukko te olette!

      mikä ihme teitä estää tutkimasta Sanaa itse ja löytämästä sieltä pelastuksen tien ja Raamatun opin, minäpä vastaan mikä se estää, se on joka aluss ajo mainittiin eli ihmispelko.

      te pelkäätte toisianne, naapureitanne ja sukua, puhujia ja seurakuntaa kokouksissa istutte pelokkaina odottaen mikä syntui milloinkin ilmoitetaan kuolemaksi ja lopuliseksi.

      on pakko kiittä Jumalaa ja Jeesustra ettei ole tarvinnut tuossa joukossa päivääkään olla eikä elää.

      Evankeliumi antaa ihan toisenlaiset näköalat, jossa ei pelolla ole tilaa ei valtaa miltään puolelta.

      • vllaamanni

        Toisaalta on vain hyvä että syntiä pelätään.

        Synti on vaarallista ja jos sen kanssa leikitää ilman pelkoa, niin kadotus on varma.

        Uskotaan kaikki synnit anteeksi Jumalan valtakunnan synninpäästöstä Herran Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä ja taistellaan Pyhän Hengen sota-asein syntiä, paholaista, maailmallisuutta ja omaa lihaa vastaan, niin meidän ei tarvitse pelätä ylenmäärin, vaan ainoastaan sen verran mikä on hyväksi terveen itsesuojeluvaiston perusteella.

        Täydellinen pelottomuus ja suruttomuus vie kadotuksen kuoppaan, niinkuin pelottomuus vie tapaturmiin ihmisen, jolla ei ole lainkaan itsesuojeluvaistoa.

        Syntiä kannattaa pelätä itsesuojeluvaiston tavoin ja Jumalaa kannattaa pelätä kunnioittavalla vapaan lapsen pelolla, sillä se on kaiken tosiviisauden alku.

        Mutta heittäkää pois orjanpelko ja lainpelko. Vapaata uskovaista ei ohjaa eikä opeta laki tai pelko, vaan Jumalan armo Kristuksessa Jeesuksessa, Pyhä Henki ja hoitava Saara-äiti eli seurakunta.

        Jos taistelun lopettaa syntiä vastaan, niin mikä tahansa synti tulee kuolemansynniksi, koska silloin ei ole ihmisen hengen eli sisällisen ihmisen katumusta synninteon hetkellä.

        Mutta jos taistelet hengessäsi syntiä vastaan, mutta silti lankeat lihasi heikkouden vuoksi, niin saat kyllä aina synnin etulahjana anteeksi ilman synninpäästöäkin.

        Mutta elävässä uskossa oleva tarvitsee kuitenkin synninpäästöä ja nimellisten syntien kohdalla ripittäytymistäkin, jotta säilyisi suuremmalla todennäköisyydellä taistelevalla mielellä syntiä vastaan sisällisen ihmisensä osalta ja siten säilyisi elävässä uskossa myös tulevaisuuden kiusauksissa.

        Ja kun tunto on puhdas, niin silloin ei paholainen kykene niin helposti eksyttämään harhaoppeihin, katkeruuteen, valvomattomuuteen tai eriseuraan.

        Valvomattomuus tarkoittaa juuri sitä, että ihmisen sisällinen ihminen ei enää taistele omaa lihaansa vastaan, eikä sen himoitsemia syntejä vastaan.


      • MinäSanonJaKysyn

        On se autolla ylinopeuden ajaminenkin syntiä. Siinä on lähinnä se sakon pelko, ei synnin pelkoa. Näin luulisin monilla olevan käytännössä. Ei kai vllaamanni ole sitä mieltä että mina menen kadotukseen kun tykkään välillä ajaa ihan vauhdin hurmastakin ylinopeutta?


      • vllaamanni
        MinäSanonJaKysyn kirjoitti:

        On se autolla ylinopeuden ajaminenkin syntiä. Siinä on lähinnä se sakon pelko, ei synnin pelkoa. Näin luulisin monilla olevan käytännössä. Ei kai vllaamanni ole sitä mieltä että mina menen kadotukseen kun tykkään välillä ajaa ihan vauhdin hurmastakin ylinopeutta?

        Olet oikeassa että liioittelin. Sitä pyydän anteeksi.

        Jollakin tavalla ainakin karkeasti on siis syytä rajata, että mikä tahansa pikkusynti, kuten ylinopeus kohtalaisen turvallisesti ajettuna ei ole kuolemansynti siitäkään huolimatta, vaikka sitä ei sisällisen ihmisensä osalta niin erityisemmin pelkäisikään, vastustaisikaan ja vihaisikaan.

        Sanoisinko että itsetyydytys on siinä rajatapauksena, että riippuu miten sisällinen ihminen siihen suhtautuu, että onko sotatilassa oman lihansa kanssa, vai onko tehnyt rauhan oman lihansa kanssa. Jos on rauha tehty oman lihan kanssa, niin siinä tapauksessa on kysymys valvomattomuuden tilasta. Jos tuollaisella valvomattomalla tilalla lähtee itseänsä tyydyttelemään, niin saattaa mennä elävä usko ja Pyhä Henki pois sydämeltä.

        Porno pelottaa kyllä enemmän, että lieneekö sen katselemiseen langennut enää uskovainen. Saattaa ehkä olla, mutta pahasti pelkään. Varmuuden vuoksi sellaiseen langenneen olisi syytä käydä niin pian kuin suinkin anelemaan armoa joltakin Jumalan lapselta tai kuuntelemaan seurapuhetta suorana lähetyksenä, että tämä pesisi kaikki synnit pois sydämeltä Herran Jeesuksen nimessä ja veressä Jumalan valtakunnan evankeliumin synninpäästöllä.

        Sama kehoitus muissakin pienemmissäkin synneissä, että jos epäilee että menikö siinä Pyhä Henki ja elävä usko pois sydämeltä, niin taatusti neuvon sellaista langennutta, että synninpäästöä mahdollisimman äkkiä anelemaan. Emme me voi kukaan uskovainen olla 100% varmoja, mikä on kuolemansyntiä ja mikä ei-kuolemansyntiä, kun puhutaan tuollaisista isommista synneistä (varsinkaan siinä rajatapauksina olevista synneistä, kuten itsetyydytys).

        Sekin todennäköisesti vaikuttaa, että kuinka pitkään itsetyydytystä harjoittaa kyseisellä ryhtymällä, ja että millaisia ajatuksia ajattelee samalla, vai ajatteleeko mitään, että onko kysymyksessä kuolemansynti vai normaali synti eli ei-kuolemansynti.


      • vllaamanni
        vllaamanni kirjoitti:

        Olet oikeassa että liioittelin. Sitä pyydän anteeksi.

        Jollakin tavalla ainakin karkeasti on siis syytä rajata, että mikä tahansa pikkusynti, kuten ylinopeus kohtalaisen turvallisesti ajettuna ei ole kuolemansynti siitäkään huolimatta, vaikka sitä ei sisällisen ihmisensä osalta niin erityisemmin pelkäisikään, vastustaisikaan ja vihaisikaan.

        Sanoisinko että itsetyydytys on siinä rajatapauksena, että riippuu miten sisällinen ihminen siihen suhtautuu, että onko sotatilassa oman lihansa kanssa, vai onko tehnyt rauhan oman lihansa kanssa. Jos on rauha tehty oman lihan kanssa, niin siinä tapauksessa on kysymys valvomattomuuden tilasta. Jos tuollaisella valvomattomalla tilalla lähtee itseänsä tyydyttelemään, niin saattaa mennä elävä usko ja Pyhä Henki pois sydämeltä.

        Porno pelottaa kyllä enemmän, että lieneekö sen katselemiseen langennut enää uskovainen. Saattaa ehkä olla, mutta pahasti pelkään. Varmuuden vuoksi sellaiseen langenneen olisi syytä käydä niin pian kuin suinkin anelemaan armoa joltakin Jumalan lapselta tai kuuntelemaan seurapuhetta suorana lähetyksenä, että tämä pesisi kaikki synnit pois sydämeltä Herran Jeesuksen nimessä ja veressä Jumalan valtakunnan evankeliumin synninpäästöllä.

        Sama kehoitus muissakin pienemmissäkin synneissä, että jos epäilee että menikö siinä Pyhä Henki ja elävä usko pois sydämeltä, niin taatusti neuvon sellaista langennutta, että synninpäästöä mahdollisimman äkkiä anelemaan. Emme me voi kukaan uskovainen olla 100% varmoja, mikä on kuolemansyntiä ja mikä ei-kuolemansyntiä, kun puhutaan tuollaisista isommista synneistä (varsinkaan siinä rajatapauksina olevista synneistä, kuten itsetyydytys).

        Sekin todennäköisesti vaikuttaa, että kuinka pitkään itsetyydytystä harjoittaa kyseisellä ryhtymällä, ja että millaisia ajatuksia ajattelee samalla, vai ajatteleeko mitään, että onko kysymyksessä kuolemansynti vai normaali synti eli ei-kuolemansynti.

        Itsetyydytystä voi harjoittaa myös työntelemällä sormeaan kurkkuunsa. Tämän opin kerran, kun unessa sain kurkkuorgasmin. Sitten oli heti kokeiltava uudestaan sitä fyysisesti, kun heräsin. Ja toimi se. Myös sellainen on suuri synti, enkä olekaan sitä sen koommin harjoittanut.

        Liekö joku pahahenki riivannut minua siinä unessa, kun opetti minulle kokonaan uuden synninmuodon. Onneksi se jäi ainoksi kerraksi.


      • MinäSanonJaEhdotan
        vllaamanni kirjoitti:

        Olet oikeassa että liioittelin. Sitä pyydän anteeksi.

        Jollakin tavalla ainakin karkeasti on siis syytä rajata, että mikä tahansa pikkusynti, kuten ylinopeus kohtalaisen turvallisesti ajettuna ei ole kuolemansynti siitäkään huolimatta, vaikka sitä ei sisällisen ihmisensä osalta niin erityisemmin pelkäisikään, vastustaisikaan ja vihaisikaan.

        Sanoisinko että itsetyydytys on siinä rajatapauksena, että riippuu miten sisällinen ihminen siihen suhtautuu, että onko sotatilassa oman lihansa kanssa, vai onko tehnyt rauhan oman lihansa kanssa. Jos on rauha tehty oman lihan kanssa, niin siinä tapauksessa on kysymys valvomattomuuden tilasta. Jos tuollaisella valvomattomalla tilalla lähtee itseänsä tyydyttelemään, niin saattaa mennä elävä usko ja Pyhä Henki pois sydämeltä.

        Porno pelottaa kyllä enemmän, että lieneekö sen katselemiseen langennut enää uskovainen. Saattaa ehkä olla, mutta pahasti pelkään. Varmuuden vuoksi sellaiseen langenneen olisi syytä käydä niin pian kuin suinkin anelemaan armoa joltakin Jumalan lapselta tai kuuntelemaan seurapuhetta suorana lähetyksenä, että tämä pesisi kaikki synnit pois sydämeltä Herran Jeesuksen nimessä ja veressä Jumalan valtakunnan evankeliumin synninpäästöllä.

        Sama kehoitus muissakin pienemmissäkin synneissä, että jos epäilee että menikö siinä Pyhä Henki ja elävä usko pois sydämeltä, niin taatusti neuvon sellaista langennutta, että synninpäästöä mahdollisimman äkkiä anelemaan. Emme me voi kukaan uskovainen olla 100% varmoja, mikä on kuolemansyntiä ja mikä ei-kuolemansyntiä, kun puhutaan tuollaisista isommista synneistä (varsinkaan siinä rajatapauksina olevista synneistä, kuten itsetyydytys).

        Sekin todennäköisesti vaikuttaa, että kuinka pitkään itsetyydytystä harjoittaa kyseisellä ryhtymällä, ja että millaisia ajatuksia ajattelee samalla, vai ajatteleeko mitään, että onko kysymyksessä kuolemansynti vai normaali synti eli ei-kuolemansynti.

        ... kuuntelemaan evankeliumia suorana lähetyksenä ... !!??
        Tuota tuota ... kun on kyse _HELMASYNNEISTÄ_ joita ihminen jossain elämänvaiheessa harrastaa, heikko kun on, niin näkisin siltä osin kyllä mahdollisuuden olla armollinen itselleen, ettei tarviisi ajatella noin hätäisesti että pitää hakeutua kipin kapin evankeliumia saamaan jotta voisi taivasosuudesta olla varma. Siis, jos ko. synnin tapahduttua kuitenkin selkeästi haluaa jatkaa tässä joukossa olemista, niin eihän siinä silloin Pyhä Henki ole lähtenyt. Siinäkin tapauksessa vaikka herkällä tunnolla vaeltava ihminen kokee surua ja häpeää lankeemuksen tapahduttua. Ja toistan että tämän ajatuksen kohdistin helmasyntiasiaan, joka on luullakseni yleisin "nimellinen syntityyppi".


      • vllaamanni
        MinäSanonJaEhdotan kirjoitti:

        ... kuuntelemaan evankeliumia suorana lähetyksenä ... !!??
        Tuota tuota ... kun on kyse _HELMASYNNEISTÄ_ joita ihminen jossain elämänvaiheessa harrastaa, heikko kun on, niin näkisin siltä osin kyllä mahdollisuuden olla armollinen itselleen, ettei tarviisi ajatella noin hätäisesti että pitää hakeutua kipin kapin evankeliumia saamaan jotta voisi taivasosuudesta olla varma. Siis, jos ko. synnin tapahduttua kuitenkin selkeästi haluaa jatkaa tässä joukossa olemista, niin eihän siinä silloin Pyhä Henki ole lähtenyt. Siinäkin tapauksessa vaikka herkällä tunnolla vaeltava ihminen kokee surua ja häpeää lankeemuksen tapahduttua. Ja toistan että tämän ajatuksen kohdistin helmasyntiasiaan, joka on luullakseni yleisin "nimellinen syntityyppi".

        Niin, aika todennäköisestihän tuollaisissa helmasyntiin lankeamis -tapauksissa säilyy Pyhä Henki sydämessä (ellei se nyt mitään ihan kauheaa ole, esim ihmisen tappamista tai varsinaista huoraamista), mutta eihän toisaalta "vara venettä kaada", eli varmuuden vuoksi kannattaa hakeutua mahdollisimman pikaisesti armolähteelle pesettämään sydämensä totisella synninpäästöllä puhtaaksi kaikista synneistään ja saastaisuuksistaan. Tämä on käsittääkseni juuri tärkein osa sitä uskonkilvoittelua eli synnin poispanemista.

        Ja ei se haittaa, jos syntiä pelkääkin (ja helvettiä ja paholaista). Kyllä sitä kannattaakin pelätä. Mutta pitää toisaalta varoa, ettei se mene siihen lainpelkoon (se on "väärää pelkoa" elävässä uskossa oleville, mutta epäuskoisille se pelko on oikeaa ja se Jumalan mielen mukainen murhe, joka tuo epäuskoiselle syntiensä katumisen) eli orjanpelkoon, ellei ole menettänyt Pyhää Henkeä sydämeltään, sillä lain pelko eli orjanpelko kuuluu vain epäuskoisille ja kuolleessa uskossa oleville, eli niille joiden sydämessä ei asu Pyhä Henki.

        Sillä lain tehtävä on pelolla ja katumuksella (="katumuksen armolla") karkoittaa kuolleessa uskossa olevia ja muita epäuskoisia anelemaan armoa joltakin Jumalan lapselta (sitä kautta Jumalalta Pyhältä Hengeltä, joka asuu kaikissa Jumalan lapsissa) ja sitä kautta Vapahtajansa Herran Jeesuksen Kristuksen luokse Jumalan valtakuntaan, joka on täällä maan päällä kaikkien Jumalan lasten sydämissä.

        Kaikki kuolleessa uskossa olevat ovat epäuskoisia ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin epäuskoiset. Kuollut usko on kuitenkin luulottelua siitä, että olisi elävässä uskossa Herraan Jeesukseen, jos ei kuitenkaan todellisuudessa ole elävässä uskossa Herraan Jeesukseen.

        Vaikka usko ei olisi kuollutkaan lankeamuksessa, niin silti langenneen on tarpeellista ottaa vastaan USKON VAHVISTUKSEKSI synninpäästö joltakin toiselta Jumalan lapselta, jotta säilyisi todennäköisemmin elävässä uskossa, eikä tarvitsisi epäillä ja ylenmäärin pelätä, että miten sieluntilansa laita mahtaa olla, kun on saanut siihen synninpäästöllä turvallisen varmistuksen.

        Myös ripittäytyminen on nimellisten syntien kohdalla tarpeellinen uskon vahvistumiseksi, pelkojen lieventämiseksi, mutta ei sinänsä edellytys taivaskelpoisuudelle. Jaksaa paremmin jatkaa uskossa kilvoitellen matkantekoa kohti uusia taivaita ja uutta maata (jossa vanhurskaus asuu), kun ei ole ylimääräisiä pelkoja, taakkoja tai epävarmuuden tunnetta painamassa ja tekemässä matkaa hitaaksi.

        Hepr. 12:1
        "Sentähden myös me, että meillä on näin suuri todistusten joukko meidän ympärillämme, niin pankaamme pois kaikki kuorma ja synti, joka aina meihin tarttuu ja hitaaksi tekee, ja juoskaamme kärsivällisyyden kautta siinä kilvoituksessa, joka meidän eteemme pantu on,"

        Jaak. 5:16
        "Tunnustakaa siis toisillenne syntinne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että te parantuisitte; vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras."

        1. Piet. 1:13
        "Vyöttäkää sentähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä."

        Siis täyden toivon saa elävässä uskossa oleva (Jumalan lapsi) tai siinä yhteydessä Jumalan lapseksi tuleva panna siihen armoon, joka hänelle tarjotaan Jeesuksen Kristuksen "ilmestymisessä" hänelle jonkun Jumalan lapsen julistaman synninpäästön kautta.


      • vllaamanni
        vllaamanni kirjoitti:

        Niin, aika todennäköisestihän tuollaisissa helmasyntiin lankeamis -tapauksissa säilyy Pyhä Henki sydämessä (ellei se nyt mitään ihan kauheaa ole, esim ihmisen tappamista tai varsinaista huoraamista), mutta eihän toisaalta "vara venettä kaada", eli varmuuden vuoksi kannattaa hakeutua mahdollisimman pikaisesti armolähteelle pesettämään sydämensä totisella synninpäästöllä puhtaaksi kaikista synneistään ja saastaisuuksistaan. Tämä on käsittääkseni juuri tärkein osa sitä uskonkilvoittelua eli synnin poispanemista.

        Ja ei se haittaa, jos syntiä pelkääkin (ja helvettiä ja paholaista). Kyllä sitä kannattaakin pelätä. Mutta pitää toisaalta varoa, ettei se mene siihen lainpelkoon (se on "väärää pelkoa" elävässä uskossa oleville, mutta epäuskoisille se pelko on oikeaa ja se Jumalan mielen mukainen murhe, joka tuo epäuskoiselle syntiensä katumisen) eli orjanpelkoon, ellei ole menettänyt Pyhää Henkeä sydämeltään, sillä lain pelko eli orjanpelko kuuluu vain epäuskoisille ja kuolleessa uskossa oleville, eli niille joiden sydämessä ei asu Pyhä Henki.

        Sillä lain tehtävä on pelolla ja katumuksella (="katumuksen armolla") karkoittaa kuolleessa uskossa olevia ja muita epäuskoisia anelemaan armoa joltakin Jumalan lapselta (sitä kautta Jumalalta Pyhältä Hengeltä, joka asuu kaikissa Jumalan lapsissa) ja sitä kautta Vapahtajansa Herran Jeesuksen Kristuksen luokse Jumalan valtakuntaan, joka on täällä maan päällä kaikkien Jumalan lasten sydämissä.

        Kaikki kuolleessa uskossa olevat ovat epäuskoisia ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin epäuskoiset. Kuollut usko on kuitenkin luulottelua siitä, että olisi elävässä uskossa Herraan Jeesukseen, jos ei kuitenkaan todellisuudessa ole elävässä uskossa Herraan Jeesukseen.

        Vaikka usko ei olisi kuollutkaan lankeamuksessa, niin silti langenneen on tarpeellista ottaa vastaan USKON VAHVISTUKSEKSI synninpäästö joltakin toiselta Jumalan lapselta, jotta säilyisi todennäköisemmin elävässä uskossa, eikä tarvitsisi epäillä ja ylenmäärin pelätä, että miten sieluntilansa laita mahtaa olla, kun on saanut siihen synninpäästöllä turvallisen varmistuksen.

        Myös ripittäytyminen on nimellisten syntien kohdalla tarpeellinen uskon vahvistumiseksi, pelkojen lieventämiseksi, mutta ei sinänsä edellytys taivaskelpoisuudelle. Jaksaa paremmin jatkaa uskossa kilvoitellen matkantekoa kohti uusia taivaita ja uutta maata (jossa vanhurskaus asuu), kun ei ole ylimääräisiä pelkoja, taakkoja tai epävarmuuden tunnetta painamassa ja tekemässä matkaa hitaaksi.

        Hepr. 12:1
        "Sentähden myös me, että meillä on näin suuri todistusten joukko meidän ympärillämme, niin pankaamme pois kaikki kuorma ja synti, joka aina meihin tarttuu ja hitaaksi tekee, ja juoskaamme kärsivällisyyden kautta siinä kilvoituksessa, joka meidän eteemme pantu on,"

        Jaak. 5:16
        "Tunnustakaa siis toisillenne syntinne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että te parantuisitte; vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras."

        1. Piet. 1:13
        "Vyöttäkää sentähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä."

        Siis täyden toivon saa elävässä uskossa oleva (Jumalan lapsi) tai siinä yhteydessä Jumalan lapseksi tuleva panna siihen armoon, joka hänelle tarjotaan Jeesuksen Kristuksen "ilmestymisessä" hänelle jonkun Jumalan lapsen julistaman synninpäästön kautta.

        Siis TÄYDEN TOIVON saa elävässä uskossa oleva (Jumalan lapsi) tai siinä yhteydessä Jumalan lapseksi tuleva panna siihen armoon, joka hänelle tarjotaan Jeesuksen Kristuksen "ilmestymisessä" hänelle jonkun Jumalan lapsen julistaman synninpäästön kautta.

        1. Piet. 1:13
        "Vyöttäkää sentähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä."


      • MinäSanonJaVaroitan

        Niin, monet uskovaiset ovat arkoja, ja kun kuulevat jotain kannanottoja (kuten julistuksessa ja painetussa sanassa) niin saattavat tulkita ne väärin. Ja aina ei ole vika kuulijassa, vaan se voi olla kannanottajassa. Aina kun otetaan kantaa hengellisissä asioissa niin kannanottajan on tarkasti rajattava se mitä tilannetta kannanotto koskee. Muuten voi tulla turhia kuulijalle raskaasti kannettavia taakkoja. Tämä koskee ennen kaikkea asioita jotka ovat tabumaisia, koska niistä ei välttämättä uskalla ruveta enempää tarkennuksia kyselemäänkään. Sanon tämän sillä kokemuksella mikä on keräytynyt vuosikymmenten aikana.


      • valopäät

        Just nii


    • MinäSanonJaSelitän

      Hiukan selitän vielä mitä äsken sanoin. Kiitokset vllaamannille kommentoinnista. Kuitenkin täytyy todeta että hänellä oli kahdessa asiassa suitset melko kireällä; mina huomautin ja hän näytti oikaisevan kantaansa. Annan hänelle anteeksi. Niin että: asia josta aikoo sanoa jotain pitää ehdottomasti paaluttaa tarkasti tällaisessa asiassa jonka ihminen (kuulija, lukija, kaiketi myös kannanottaja) tietyltä kannalta katsottuna kokee elämänsä tärkeimmäksi. Tendenssimäisestä, maalailevasta, kaanankielisestä puhetavasta voi aiheutua pelkoja jotka ovat kauheita.

    • Mimmi_etelästä

      Onko Masturbaatio helmasynti? Googlesta löysin " Helmasynti tarkoittaa, että tekee saman synnin, erehdyksen, virheen, tms. aina uudestaan ja uudestaan (ilm. tietäen, että se on kuitenkin väärin)." Teoriassa asiassa on tälläinen piirre. Se on totta.

      Miksiköhän silloin 1990 luvulla aloittajalle ei näin kerrottu vaan peloteltiin, että tämä teko on vielä "vakavampi" Oliko esim. Kertojalla tarve käyttää "ylimääräistä" valtaa, vallan ahneutta? Miksi ei kerrota totuutta.

      Minusta Itsetyydytys on osa ihmistä joka elää täyttä elämää - siinä ei ole mitään ihmeellistä.

      • pohojanmaalta

        Samaa mieltä on kesitaskin.


      • MinäSanonEnkäPeittele

        Masturbaatio on mielestäni melkein poikkeuksetta helmasynti.
        Ja uskoisin että miehillä mukaanlukien vl-miehet sitä on ajoittaisena tyypillisesti vanhemmalle iälle asti, vaikka parisuhteessakin olisi. (Naisten osalta en osaa sanoa)


      • MinäSanonEnkäKiertele

        Miksi ei kerrota totuutta, kysyy aloittaja. Johtunee, sen lisäksi mitä tässä on aiemmin tullut ilmi, siitäkin että puhutaan ja ajatellaan paljolti ihanteita lähtökohtina pitäen; raadollisuus jätetään verhon taakse, siitä ei puhuta yksityiskohtia. Puhumatta jättäminen ja kiertelemällä puhuminen on tietysti myös jonkinlaista vallankäyttöä, tiedostettua tai tiedostamatonta. Miksi se tällaista sitten on tämä "Hakomaja"-homma, en tiedä.


    • Ulkopm

      Elin lapsuuteni vl-perheessä ja kävin rippikoulun Jämsän kr. kansanopistolla. Rippikoulussa minulle kerrottiin itsetyydytyksen olevan syntia ja aikamoinen järkytyshän se oli. Minulle oli opetettu että nimellisestä synnistä tulisi ripittäytyä ja niimpä sitten häpeissäni menin leiri-isännän luo ripittäytymään itsetyydytyksestä. Valitettavasti en pystynyt itsetyydytyksen syntiä vastustamaan vaan laankesin siihen aina vain uudelleen ja taas uudelleen ripittäydyin. Kun onnistuin joskus olemaan masturboimatta, niin sitten tuli yöllisiä siemensyöksyjä, joista kuvittelin vahingossa masturboineeni ja niistäkin ripittäydyin. Kesällä olin uimarannalla ja kun vilkaisin lähistöllä olevia tyttöjä, niin oli pakko kääntyä vatsalleen ja taas laukesin ja eikun ripittäytymään. Olin siis jatkuvassa syyllisyyden kierteessä ja lopulta sitä ei enää jaksanut. Tuntui siltä että ihan sama ja mitä väliä muullakaan synnillä on kun ei sitä pysty välttämään. Niimpä mukaan tuli sitten alkoholi ja jossain vaiheessa baari-iltojen yhteydessä yhdenyön jutut ja lopulta ns. hoitosuhteet. Oikeaan suhteeseen ei voinut ruveta, kun yritti olla uskovainen. Lopulta luovuin uskosta eli ns. kielsin uskoni. Aluksi elämä oli yhtä vaikeaa tai jopa vaikeampaa kuin ennen, mutta ajan saatossa alkoi helpottamaan. Nykyisin elän paatumuksen rauhassa, enkä tunne huonoa omaatuntoa ns. höpösynneistä. Moraalisesti vääristä asioista tunnen toki huonoa omaatuntoa eli jos olen jotain loukannut tai tehnyt väärin, niin pyydän toki semmoisia anteeksi loukkaamaltani henkilöltä.

      • MinäSanonMuttaIhmettelen

        Nyt sitten olisi tuhannen taalan tilaisuus jollakulla valaistuneella kertoa tälle palstalle että mitä Luoja ajatteli kun loi miehen sukupuolisuuden. Voimakkaalla sukuvietillä varustettu mies olisi sopivampi elämään yhteiskunnassa, jossa mennään moniavioisiin naimisiin alle 15 v iässä ja orjatyövoima hoitaa lapset. Nyky-yhteiskunnassa jossa pitää hommata ammatti ja avioikäkin on min. 18 v eikä ole orjia, niin tukalaa on. Meikämies olisi hyvin pärjännyt yhdellä kymmenesosalla siitä vietin voimakkuudesta mikä on, ja ehkä olisi silti perhettä jatkanut.
        (Taas en sano naisista mitään)


      • Mimmi_etelästä

        Ulkopm kirjoittaa asiaa. Minulla sama tilanne ollu. Ahdistus, häpeä ja pelko oli nuoruudessa aina asian tiimoilta...


      • vljopo

        Kerroit "Ulkopm": Tuo tyttöjen näkeminen uimarannalla ja sitten vatsalleen kääntyminen ja siitä sitten laukeaminen. Ei taida olla ihan normaalia, että noin helposti kiihotuit nuorena ja laukesit. Itsellänikin oli nuorena kova seksuaalivietti, mutta ei sentään tuollaista kokemusta, että olisi tullut erektio tai varsinkaan ejakulaatio uimapaikassa. Veden alla on saattanut joskus olla erektio, mutta ei silloinkaan erityistä kiihottumista (uimapaikoissa).

        Mutta ehkä jokaisella on jonkinlaisia erikoiskokemuksia elämästään ja varsinkin nuoruudestaan. Kaikilla meillä on myös omat hairahduksemme (pienemmät tai suuremmat).


      • Ulkopm
        vljopo kirjoitti:

        Kerroit "Ulkopm": Tuo tyttöjen näkeminen uimarannalla ja sitten vatsalleen kääntyminen ja siitä sitten laukeaminen. Ei taida olla ihan normaalia, että noin helposti kiihotuit nuorena ja laukesit. Itsellänikin oli nuorena kova seksuaalivietti, mutta ei sentään tuollaista kokemusta, että olisi tullut erektio tai varsinkaan ejakulaatio uimapaikassa. Veden alla on saattanut joskus olla erektio, mutta ei silloinkaan erityistä kiihottumista (uimapaikoissa).

        Mutta ehkä jokaisella on jonkinlaisia erikoiskokemuksia elämästään ja varsinkin nuoruudestaan. Kaikilla meillä on myös omat hairahduksemme (pienemmät tai suuremmat).

        Nuorena ei paljoa tarvinnut, niin keho reagoi hyvin voimakkaasti. Varsinkin kun koetti kaikin keinoin pidättäytyä itsetyydytyksestä, niin paikat oli täynnä ja pienikin hankausliike vaikutti laukaisevasti. Olen huomannut että iän myötä tuo herkkyys pikkuhiljaa vähenee ja vähenee. Itsetyydytystä harrastan edelleen lähes päivittäin sillä saan paremmin unen kun olen ensin lauennut. Vaimoa ei viitsi joka yö herättää vain sen takia, että minä saisin lauettua. En usko että itsetyydytys vaimon kanssa harrastettavan seksin määrään vaikuttaa. Niin eri asioista kuitenkin on kysymys.

        Minulle itsetyydytyksen synnillistäminen aiheutti paljon ongelmia nuorena. Minulla oli herkkä omatunto ja halusin sydämestäni vaeltaan tunnon puhtaudessa ja synnin poispanijana. Kun sitten se oli mahdotonta, niin taakka kävi liian suureksi kantaa. Ainut keino selvitä olisi ollut mennä heti 18-vuotiaana naimisiin, mutta se ei tuntunut missään suhteessa mielekkäältä vaihtoehdolta. Halusin opiskella ja nähdä maailmaa.

        Minun nuoruudessani sopimattomasta kirjallisuudesta varoiteltiin usein. Minä olin kova lukemaan ja välillä eteen sattui kirjoja, joissa oli erittäin kiihottavia kohtauksia. Muistan miten luin Papillonia, kun tulin niin kiihottuneeksi, että en vaan enää pystynyt pidättelemään vaan purkaus tuli melkein itsestään. Ei siihen todellakaan mitään runkkausta tarvittu, vaan ihan pelkkä kirjan lukeminen vatsallaan maaten siitti. Samassa huoneessa oli porukkaa, eikä kukaan huomannut mitään, mutta minun omatuntoni alkoi soimata kamalasti ja ahdisti hirveästi.


      • ViittäVaille

        Ei tarvinnut paljon virikettä nuorena: Veijo Meren runokirjaa kirjaston pöydän ääressä selatessa lähti mälli housuihin.


      • 77777
        Ulkopm kirjoitti:

        Nuorena ei paljoa tarvinnut, niin keho reagoi hyvin voimakkaasti. Varsinkin kun koetti kaikin keinoin pidättäytyä itsetyydytyksestä, niin paikat oli täynnä ja pienikin hankausliike vaikutti laukaisevasti. Olen huomannut että iän myötä tuo herkkyys pikkuhiljaa vähenee ja vähenee. Itsetyydytystä harrastan edelleen lähes päivittäin sillä saan paremmin unen kun olen ensin lauennut. Vaimoa ei viitsi joka yö herättää vain sen takia, että minä saisin lauettua. En usko että itsetyydytys vaimon kanssa harrastettavan seksin määrään vaikuttaa. Niin eri asioista kuitenkin on kysymys.

        Minulle itsetyydytyksen synnillistäminen aiheutti paljon ongelmia nuorena. Minulla oli herkkä omatunto ja halusin sydämestäni vaeltaan tunnon puhtaudessa ja synnin poispanijana. Kun sitten se oli mahdotonta, niin taakka kävi liian suureksi kantaa. Ainut keino selvitä olisi ollut mennä heti 18-vuotiaana naimisiin, mutta se ei tuntunut missään suhteessa mielekkäältä vaihtoehdolta. Halusin opiskella ja nähdä maailmaa.

        Minun nuoruudessani sopimattomasta kirjallisuudesta varoiteltiin usein. Minä olin kova lukemaan ja välillä eteen sattui kirjoja, joissa oli erittäin kiihottavia kohtauksia. Muistan miten luin Papillonia, kun tulin niin kiihottuneeksi, että en vaan enää pystynyt pidättelemään vaan purkaus tuli melkein itsestään. Ei siihen todellakaan mitään runkkausta tarvittu, vaan ihan pelkkä kirjan lukeminen vatsallaan maaten siitti. Samassa huoneessa oli porukkaa, eikä kukaan huomannut mitään, mutta minun omatuntoni alkoi soimata kamalasti ja ahdisti hirveästi.

        Vaimon vieressä itsensä tyydyttäminen on KAMALAA! Miten miehet on noin hillittömiä! En ymmärrä. Tehkää ruumiillista työtä, halonhakkuuta tms. niin ei jää voimia haluille...
        Kyllä nykyisin on Paholainen saanut ihmiset eksymään juuri lihan himojen alueella.
        Ettekö tiedä, että Jumala antaa voiman tehdä parannuksen!!! Vai onko haluakaan siihen?
        Olen jotensakin kauhuissani. Kun omatunto soimaa, se on merkki väärästä. Se varoittaa. Onneksi. Kun se jää pois, onkin paatunut.


      • 914

        Yksi rehellinen oli... Kehotan silti, käänny takaisin uskon tielle. Avioidu ja löydät kunnon elämän.


    • VLstäKehittynyt

      1980-luvulla jäätiin kuuntelemaan toista puhetta, jos eka puhujaveli ei saarnannut yleisesti syntejä anteeksi. Vl-kehitysvammaiset pyrkivät itsetyydytykseen normaalien tavoin.

    • 666_Satan

      Tumputtaminen on nykylääketieteen mukaan paitsi harmitonta, niin myös terveellistä, eikä siitä saa tauteja tai edes pamahda paksuksi. Eiköhän näissäkin piireissä ala olla vähitellen aika siirtyä nykyaikaan. Niin, että annetaans poijat palaa vaan oikein porukalla!

      Ja kaikki laulamaan:

      Saku Sammakko teki sitä seisaaltaan
      Saku Sammakko teki sitä seisaaltaan
      Saku Sammakko teki sitä seisaaltaan
      Ja käsi kävi niinkuin tyhjää vaan!

      :D

    • heinytoikeesti

      Voi kiesus mä taas sanon teitä syntisiä? Itsetyydytys on täysin normaalia ja myös se että nuorelle kehittyy murrosikä jollon alkaa kehittyä ihmisen seksuaalisuus,ihan luonnollinen asia että nuori kiinnostuu omista sukupuolielimistään,kuten myös seksuaalisista ajatuksista. Toki siinäki on rajansa,liika tyydytys kertoo vaan epätäsäpainosta jolloin on hyvä vaikka opetella meditoimaan ja tasapainottamaan itseäään. Aika vahingollista kieltää ihmisiltä asioita jotka on ihan täysin satavarmasti luonnollisia.

    • Ei helvetti, pohtiiko joku ihan oikeasti ja tosissaan vielä nykyaikanakin, onko itsetyydytys syntiä?! Olisi jo aika sivistyksen hiipiä vähitellen Pohjanmaallekin.

    • EilaRyyltä

      Jos sen tekee minuutissa veltosta velttoon niin sitten ei ole syndiä.

      Johonkin ne myrkyt on laitettava.

      Nykylääketiede väittää sen olevan jopa hyödyksi.

      Ehkä vähentää raiskauksia.

      • Joo. Sanovat lääkärit, että vemputtaminen tai aktiivinen seksielämä pitää eturauhasen kunnossa ja vähentää syöpäriskiä. :)


      • 1222

        Ei pidä paikkaansa. Aktiivisuudesta huolimatta tuli eturauhasen suurentuma, virtsaumpi ja syöpä...
        Kaikella ihmisiä harhaan johdetaan. Moniko kysyy, mikä on Jumalan tahto? Kerron; lihan himojen välttämiseksi kullakin on oltava puoliso. Niin yksinkertaista se on. Itsetyydytys aviossa on puolison pettämistä. Ei pidä elää itselleen mieliksi... Puuttuu muuten sekä puolison että Jumalan kunnioitus.


    • Niin_pä
    • Vaikea_ihminen

      Muistan nuoruudesta....Salassa sitä tein...Ajattelin, että kukaan muu ei niin tee. Meitä oli yli 10 lapsinen sisaruskatras. Koskaan ei kotona puhuttu seksistä, itsetyydytyksestä. Seuroissa käytiin, pyhäkoulut, raamattuluokat, nuorten illat. Kaikki oli ns. uskossa.

      Vaikea asia kokonaisuudessaan joka liittyy ihmisen niin perusasioihin....Ihmisellä on järki, tunteet, muisti, perimä, himot, halut, toiveet, pettymykset....jne...Ihminen on monisärmäinen...Itse en oikeen osaa olla nykyään niin jyrkkä asioihin suhtautuva kuin VL-saarnamiehet Jotka väliajalla käy ry:N pihalla sauhuttelemassa milloin mitäkin merkkiä tupakkaa. Sitten sisupastilli suuhun, että ääni kajahtaa. Ehkä se on se usko vaan....;) Mene ja tiedä:))

    • 1311

      Ikääsi en tiedä, mutta lihan himojen välttämiseksi kullakin olisi oltava puoliso. Niin sanoo Raamattu. Se taas menee ihmisten puheiden yläpuolelle.
      Älä anna itseäsi johtaa harhaan. Kuoleman synti on, kun pilkkaa Jumalan Pyhää Henkeä. Se on ainoa.. Herra tuntee omansa, olemme heikkoja. Hanki jokin muu harrastus itsellesi. Huomio menee siihen.
      Jokainen meistä tekee syntiä, teoin, sanoin ja ajatuksin. Tuskin yksikään päivä menee ns. puhtaasti. Siksi Jeesusta voi huutaa avuksi aina! Siis Jeesusta!
      Pyhä Henki kirkastaa näitä asioita, kun sen on saanut. Se on Jumalan lahja. Pyydä sitä.
      Jumalan rauha seuraa uskovaa.

    • Todellista_synnin_pelott

      "Mutta Onan tiesi, ettei lasta pidettäisi hänen omanaan, ja aina kun hän makasi kälynsä kanssa, hän antoi siemenensä mennä maahan, ettei antaisi jälke- läisiä veljelleen. Herran silmissä hänen tekonsa oli paha, ja siksi Herra antoi hänenkin kuolla."

      Tämä on ainut lause raamatussa mikä otetaan itsetyydytystä synniksi arvioitaessa esille. Tuossahan sanotaan, että Onan makasi KÄLYNSÄ kanssa. Käly taas tarkoittaa nykyään (Käly – puolison sisar, veljen vaimo tai puolison veljen vaimo)

      Ei tässä asiayhteydeydessä puhuta Itsetyydytyksestä !!!!

      • Mimmi_etelästä

        Meillä tätä lausetta opiston rehtori sanoi aina ja sanoi, että on huoruuden synti runkata. Ja on hyvä kun omatunto säilyy herkkänä, eikä tälläisiä huoruuden syntejä tule...


      • Ulkopm
        Mimmi_etelästä kirjoitti:

        Meillä tätä lausetta opiston rehtori sanoi aina ja sanoi, että on huoruuden synti runkata. Ja on hyvä kun omatunto säilyy herkkänä, eikä tälläisiä huoruuden syntejä tule...

        Ketähän kohtaan siinä tekee huorin kun runkkaa. Kun seksuaalinen tarve on tyydytetty, niin pystyy paremmin keskittymään muuhun elämään. Minusta pidättäytyminen runkkaamisesta silloin kuin oikein panettaa on vähän sama kuin ei saisi raapia itseään kun oikein kutittaa.


      • Virallista_leimattuaopp
        Ulkopm kirjoitti:

        Ketähän kohtaan siinä tekee huorin kun runkkaa. Kun seksuaalinen tarve on tyydytetty, niin pystyy paremmin keskittymään muuhun elämään. Minusta pidättäytyminen runkkaamisesta silloin kuin oikein panettaa on vähän sama kuin ei saisi raapia itseään kun oikein kutittaa.

        Onko päivämies lehdessä jossakin linkkiä tähän masturbaatio asiaan? Kiinnostaisi virallinen kanta?


    • Onanisti

      Jeesus antoi runkkaamisenkin synnin anteeksi! Ei muuta, kuin omin käsin syntiä tekemään.... Samalla voi katsella kiihoittavia kuvia vaikka netistä!

    • On_aika_kylmää_textiä

      Luin tälläisen juuri:

      Seksuaalisuuteen liittyvät synnintunnustukset sisarusten painajaisena

      On käynyt ilmi myös sellainen käytäntö, että nuoret lestadiolaiset seurustelevat parit käyttävät rippi-isänään tai -äitinään alaikäisiä sisaruksiaan, kun heitä painaa syyllisyys ja huono omatunto seksuaalisuuteen liittyvissä synneissä. Vanhoillislestadiolaisuudessa itsetyydytys on syntiä, samoin esimerkiksi hyväily, suuteleminen ja seksi ennen avioliittoa.

      Masturbointia, seurusteluajan esiaviollisia seksikokeiluja ja vastaavia asioita tuntuu ymmärrettävästi vaikealta käydä toistuvasti tunnustamassa aikuisille uskovaisille, esimerkiksi puhujille tai omille aikuisille sukulaisille.

      Ripittäytyminen ns. tekosynneistä on kuitenkin välttämätöntä, jos haluaa saada omalletunnolleen rauhan ja voi luottaa pääsevänsä taivaaseen.

      Syyllisyys painaa, mutta nolostuttavan oloisten syntien tunnustaminen on paljon helpompaa esimerkiksi nuoremmalle sisarelle tai veljelle. Perheet ovat tyypillisesti suuria, ja murrosikäisellä tai jo aikuistumassa olevalla on paljon nuorempia sisaruksia.

      Pikkusisko tai pikkuveli raukka joutuu sitten yhä uudestaan kuuntelemaan lankeemusten yksityiskohtia ja antamaan synninpäästön. ”Jeesuksen nimessä ja veressä on synnit anteeksi."

    • Niin_jaNiin

      Mitäs sanoo ihmisoikeusliitto?

    • tynnyrilapsuus_oliMiulla

      Minä en koskaan pyydellyt masturbaatiota anteeksi keneltäkään koska ei omatunto siitä nuhdellut....Sittemmin olen oudoksunut kotini (Vanhoillinen) tapoja ja synnin varomista ja sitä hissuttelua miten asioihin suhtaudutaan.

      En voi kertakaikkiaan ymmärtää nykyäänkään sitä kusetusta millä tavalla VL immeiset nuorisoo kasvattaa. Miksi nuoriso ei kyseenalaista, että kerro missä raamatussa tämä asia on synniksi ilmoitettu ja missä yhteydessä?

      Uskon että pikkuhiljaa nuoriso ymmärtääkin kysyy, kun on netti ja voi keskustella vapaasti asioista, silloin VL-vanhoillisilta miehiltä viedään se auktoriteetti jolla vain he saa päättää asioista, hallintohimmelit purkautuu kun tieto on kaikkien saatavilla...

      Runkku ei oo synti, eikä musan kuuntelu (minulle opetettiin raamattuluokassa, että siitä huomaa että synti tarttunu kun musa menee jalan alle) Voi pyhä ilmoitus, jos se ei meekkään jalan alle saako oikeen laittaa voluumii isolle? onx siinäkin syntiraja?

    • terveyttä_lisää

      http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1454407516605.html

      Naisilla se voi auttaa ehkäisemään kohdunkaulan infektioita sekä virtsatieinfektioita. Kiihottuminen laittaa kohdunkaulan limat liikkeelle, ja se poistaa myös bakteereja.

      Lisäksi itsetyydytys voi alentaa kakkostyypin diabeteksen riskiä, vaikka se linkittyykin myös yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin.

      Hormonaalisten paineiden purkaminen voi myös auttaa vähentämään unettomuutta, ja lantionpohjan lihakset vahvistuvat orgasmin aiheuttamien supistusten myötä.

      Miehillä itsetyydytys puolestaan vähentää eturauhassyövän riskiä. Tämä johtuu siitä, että itsetyydytys saa eturauhasen poistamaan mahdollisia syövänaiheuttajia.

    • nuoriuskovainen

      EIKÖS KUOLEMANSYNTI OO VAA JOKU KATOLILAISTEN JUTTU !? Ite en oo ainakaa ikinä kuullu seuroissa tai raamattuluokissa mistään uskovaisten kuolemansynneistä :D oikeesti.. ihan outoo että täällä puhutaan ihan ihme juttuja vanhoillislestadiolaisista. NÄITÄ KESKUSTELUJA LUKEMALLA SAATTE IHAN IHMEELLISEN KUVAN VL PERHEISTÄ.. eli jos haluatte oikeesti tietää normi vl perheen elämästä nii tulkaa suviseuroihin tai seuroihin ja kyselkää asiallisesti. Suurin osa siellä on kyllä fiksuja ihmisiä ja voi kertoo teille totuuden :)

      • Mimmi_etelästä

      • nuoriuskovainen

        mutta siis eikös kuolemansynti tarkota semmosta niin pahaa syntiä, että sitä ei saa anteeks. Ku eikös uskovaiset saa kaikki synnit anteeks


      • vluskovainen
        nuoriuskovainen kirjoitti:

        mutta siis eikös kuolemansynti tarkota semmosta niin pahaa syntiä, että sitä ei saa anteeks. Ku eikös uskovaiset saa kaikki synnit anteeks

        Kuolemansynti on sellainen synti, johon lankeamalla menettää elävän uskon ja Pyhän Hengen ja kaikkien syntien anteeksi saaminen peruuntuu, kuten muutenkin uskonkieltäjillä. Kuolemansynti on siis nimenomaan synti, johon lankeamalla uskovainen kieltää uskon teoillaan ja tulee siis epäuskoiseksi sydämessään.

        Kuolemansynninkin saa anteeksi jos saa taas uudestaan parannuksen armon ottamalla katuvaisena vastaan Jumalan valtakunnan synninpäästön joltakin elävässä uskossa olevalta ihmiseltä.

        Katolisella kirkolla on oppinsa mukaan kahdenlaisia kuolemansyntejä. Toiset ovat varsinaisia kuolemansyntejä ja niihin liittyvä katolisen kirkon oppi on suunnilleen samanlainen, kuin meillä uskovaisillakin (vanhoillislestadiolaisilla), ja tuollaiseksi varsinaiseksi kuolemansynniksi katolinen kirkko opettaa kuuluvan mm pedofilian, abortin ja murhan.

        Mutta ne toiset (joita usein leikillisesti kutsutaan kuolemansynneiksi) eivät varsinaisesti ole kuolemansyntejä opillisessa mielessä katolisen kirkon virallisen opinkaan mukaan, ja niitä ovat ne leikisti kuolemansynnit eli ns "seitsemän kuolemansyntiä":
        Ylpeys
        Kateus
        Viha
        Laiskuus
        Ahneus
        Ylensyönti
        Himo
        Nämä seitsemän eivät kuitenkaan ole katolisen kirkon oman virallisen opinkaan mukaan oikeasti kuolemansyntejä, vaan niitä nimitetään leikillisesti kuolemansynneiksi ja ne ovat oikeastaan seitsemän pahetta. Vanhoillislestadiolaisessa ja luterilaisessa opissa ei myöskään pidetä näitä seitsemää kuolemansynteinä, mutta ne ovat vaarallisia asennesyntejä, mutta eivät juuri koskaan aiheuta hengellistä kuolemaa, mutta ne voivat houkutella ihmisen lankeamaan tekosynteihin, jopa varsinaiseen kuolemansyntiin. Esimerkiksi laiskuus saattaa johtaa köyhyyden vuoksi varastamaan, tai ylpeys saattaa johtaa tuomitsemaan lähimmäisensä.

        Tuomitseminen voi joskus olla varsinainen kuolemansynti, koska "niinkuin te tuomitsette, niin teidätkin tuomitaan". Mutta mikä tahansa toisen ihmisen nuhteleminen ei ole tuomitsemista. Päinvastoin Raamattu kehoittaa ja oikeastaan velvoittaa uskovaisia nuhtelemaan syntiä tekeviä.

        Tuomitseminen on sitä, että esimerkiksi kiroaa, häpäisee tai haukkuu törkeästi jotakin ihmistä, tai langettaa lähimmäiselleen sellaisesta teosta ajallisen tuomion, josta vastaavasta teosta on itse saanut ajallisen armahduksen. Tuomitseminen on myös mm sitä, että heittää toista katuvaa syntistä kivellä tai häpäisee solvauksilla, vaikka on itsekin tehnyt joskus jotakin syntiä. Tai se että levittelee toisen lankeamuksia toisten ihmisten tietoon, vaikka pitää omia syntejään salassa täydeltä julkisuudelta.

        Kuitenkin, jos joku on tehnyt rikoksen ajallista lakia vastaan tai rikkonut muuten toista ihmistä vastaan, niin hänen kyseiset syntinsä tai rikoksensa saa paljastaa vaikka julkisuuteen, ja poliisille ne ainakin täytyykin ilmoittaa ja kaikille niille tahoille, joille ilmoittamalla voidaan turvata kaikkien ihmisten tai jonkun ihmisen turvallisuus paremmin tulevaisuudessa.


      • tämmösii
        nuoriuskovainen kirjoitti:

        mutta siis eikös kuolemansynti tarkota semmosta niin pahaa syntiä, että sitä ei saa anteeks. Ku eikös uskovaiset saa kaikki synnit anteeks

        Voi kertokaan nyt joku vl tuolle paralle nuorelleuskovaiselle teidän syntikäsityksenne. Kerron nyt ensi hätään, että kuolemansynninkin saa teidän mukaanne anteeksi kun katuu ja saa synninpäästön, niitä anteeksi antamattomia syntejä oli vain yksi ja se oli PH:n pilkka. Tosin olen ihmetellyt, miten joku, joka ei tunne PH:ä tai koe sitä olemassa olevaksi, voisi sitä oikeasti pilkata.


      • Escobaldi
        vluskovainen kirjoitti:

        Kuolemansynti on sellainen synti, johon lankeamalla menettää elävän uskon ja Pyhän Hengen ja kaikkien syntien anteeksi saaminen peruuntuu, kuten muutenkin uskonkieltäjillä. Kuolemansynti on siis nimenomaan synti, johon lankeamalla uskovainen kieltää uskon teoillaan ja tulee siis epäuskoiseksi sydämessään.

        Kuolemansynninkin saa anteeksi jos saa taas uudestaan parannuksen armon ottamalla katuvaisena vastaan Jumalan valtakunnan synninpäästön joltakin elävässä uskossa olevalta ihmiseltä.

        Katolisella kirkolla on oppinsa mukaan kahdenlaisia kuolemansyntejä. Toiset ovat varsinaisia kuolemansyntejä ja niihin liittyvä katolisen kirkon oppi on suunnilleen samanlainen, kuin meillä uskovaisillakin (vanhoillislestadiolaisilla), ja tuollaiseksi varsinaiseksi kuolemansynniksi katolinen kirkko opettaa kuuluvan mm pedofilian, abortin ja murhan.

        Mutta ne toiset (joita usein leikillisesti kutsutaan kuolemansynneiksi) eivät varsinaisesti ole kuolemansyntejä opillisessa mielessä katolisen kirkon virallisen opinkaan mukaan, ja niitä ovat ne leikisti kuolemansynnit eli ns "seitsemän kuolemansyntiä":
        Ylpeys
        Kateus
        Viha
        Laiskuus
        Ahneus
        Ylensyönti
        Himo
        Nämä seitsemän eivät kuitenkaan ole katolisen kirkon oman virallisen opinkaan mukaan oikeasti kuolemansyntejä, vaan niitä nimitetään leikillisesti kuolemansynneiksi ja ne ovat oikeastaan seitsemän pahetta. Vanhoillislestadiolaisessa ja luterilaisessa opissa ei myöskään pidetä näitä seitsemää kuolemansynteinä, mutta ne ovat vaarallisia asennesyntejä, mutta eivät juuri koskaan aiheuta hengellistä kuolemaa, mutta ne voivat houkutella ihmisen lankeamaan tekosynteihin, jopa varsinaiseen kuolemansyntiin. Esimerkiksi laiskuus saattaa johtaa köyhyyden vuoksi varastamaan, tai ylpeys saattaa johtaa tuomitsemaan lähimmäisensä.

        Tuomitseminen voi joskus olla varsinainen kuolemansynti, koska "niinkuin te tuomitsette, niin teidätkin tuomitaan". Mutta mikä tahansa toisen ihmisen nuhteleminen ei ole tuomitsemista. Päinvastoin Raamattu kehoittaa ja oikeastaan velvoittaa uskovaisia nuhtelemaan syntiä tekeviä.

        Tuomitseminen on sitä, että esimerkiksi kiroaa, häpäisee tai haukkuu törkeästi jotakin ihmistä, tai langettaa lähimmäiselleen sellaisesta teosta ajallisen tuomion, josta vastaavasta teosta on itse saanut ajallisen armahduksen. Tuomitseminen on myös mm sitä, että heittää toista katuvaa syntistä kivellä tai häpäisee solvauksilla, vaikka on itsekin tehnyt joskus jotakin syntiä. Tai se että levittelee toisen lankeamuksia toisten ihmisten tietoon, vaikka pitää omia syntejään salassa täydeltä julkisuudelta.

        Kuitenkin, jos joku on tehnyt rikoksen ajallista lakia vastaan tai rikkonut muuten toista ihmistä vastaan, niin hänen kyseiset syntinsä tai rikoksensa saa paljastaa vaikka julkisuuteen, ja poliisille ne ainakin täytyykin ilmoittaa ja kaikille niille tahoille, joille ilmoittamalla voidaan turvata kaikkien ihmisten tai jonkun ihmisen turvallisuus paremmin tulevaisuudessa.

        Kirjoitit:

        #Kuolemansynti on sellainen synti, johon lankeamalla menettää elävän uskon ja Pyhän Hengen ja kaikkien syntien anteeksi saaminen peruuntuu, kuten muutenkin uskonkieltäjillä. Kuolemansynti on siis nimenomaan synti, johon lankeamalla uskovainen kieltää uskon teoillaan ja tulee siis epäuskoiseksi sydämessään. #


        Ylpeys

        Suurin osa tuntemistani vl:istä elää tuossa heti ensimmäisessä synnissä koko ajan pilkaten muita vähänkin toisella tavalla ajattelevia ja halveksivat heitä niinkuin he olisivat paremoia.

        Eli Pyhä Henki on heidät jättänyt kun eivät tee parannusta siitä synnistä.


    • iitinss

      Jopa seurakunnan edessä joutui joku parannusta tekemään.
      Opistoissa oli yleensä papit rehtoreina. Heillä oli jyrkkä ei.
      Kuoleman synniksi luettiin.
      Ja onko "oppi muuttunut" vai ei.

    • annamarina

      Lestadiolaisisäni tuli aina minuun sisään kun olin 11-vuotias
      Sanoi että masturbaatioo on synti ja minä sitä varten että välttää helvetin kun panee mua
      Kiittii ihana lestadiolaisiskäni

    • Kaikkeasitäkuulee

      On se kummaa lukea tätä ketjua. Osan mielestä masturbaatio ei ole synti, toisten se on ns. tavallinen pikku synti joka ei vie heti uskoa ja toisten mielestä se on Kuolemansynti.

      Eikö VL-opetuksessa enää lakia saarnata, minun aikaan oli aina sanonta kaksiteräinen miekka. Ensin saarnataan tyyliin KAIKKI synniksi jotta ihmisille synnin tunto tulisi, tämä on luultavasti vanhaa opetusta että masturbaatio olisi kuolemansynti...

      Jos ei oo silloin voisi haaveilla panoista ja katella pornoo ja samalla masturboida. En ole koskaan kuullut että se ei olisi syntiä ennen vl.piireissä ollessani...

    • hävettääköH

      "Olin opistossa 1990 luvulla alkupuolella ja silloinen rehtori, nimeltä mainitsematon kertoi aamunavauksissa useasti ja tomerasti jopa pelottavan voimakkaasti, että jos omin käsin itselle tekee orgasmin niin sellainen ihminen ei pääse taivaaseen. "
      -
      Vai että Opistossa.
      Olikohan Reisjärvellä.
      Kuki se siellä paikassa viheltelee?
      Ettei sama naama , joka sanoi suorassa TV lähetykseen suviseuroista, että
      "pedofiili yhdistää vl porukkaa". Varmaankin on SRK linja, saarnamies kun on.
      Että sitä tietä vl kulkee,,,,

    • hahehahaaa

      Miten voi olla 2016 vuonna tälläistä opetusta Suomessa, että jos saat erektion niin joudut kadotukseen? Sitäpaitsi missä kohtaa raamatussa on tälläinen kohta? Miksi ihmiset ei ajattele omilla "aivoillaan" vaan uskoo jotain papparaisia...jotka on selityksen saanu raamatun erillisestä jakeesta jossa ei ole kyse itsetyydytyksestä..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe