Tällaistako on hoitoalla?

Kaikenlaistanähnyt

Tällainen mielenkiintoinen juttu muutaman vuoden takaa löytyi MTV:n sivuilta:



Hain kesätöihin vanhainkotiin 16-kesäisenä. Työnhakuilmoituksessa haettiin vapaa-ajan ohjaajaa - tulisin siis kesän ajan lukemaan vanhuksille sanomalehtiä ja kirjoja, ulkoilemaan heidän kanssaan ja keksimään mahdollisuuksien mukaan myös liikunnallisia virikkeitä.

Ensimmäiset viikot sujuivatkin kuin käsikirjoituksessa - luin lehtiä ja ulkoilutin pappoja ja mammoja välillä vajoten pyörätuolin kanssa upottavaan hiekkaan pihalla. Vanhuksilla oli kuitenkin huumorintajua, ja näistä selvittiin naurulla.

Aika pian hoitajat ottivat minut kuitenkin mukaan hoitotoimenpiteisiin. Varoitettiin, etten saa nostaa vanhuksia. Kuitenkin autoin vanhuksia kylpyyn ja vessaan - yleensä toinen hoitaja oli mukana, mutta ei aivan joka kerralla.

Kohta tilanne kääntyi siihen, että osasin tehdä lähes kaikki hoitajien tehtävät. Usein vanhusten pyytäessä apua mainitsin asiasta monta kertaa hoitajille. He eivät tehneet elettäkään asian hoitamiseksi. Lopulta heistä joku virkkoi: mene sinä tekemään se.

Ilman koulutusta ja pätevyyttä päädyin jakelemaan vanhuksille ruokaa ja lääkkeitä, nostin heitä vessaan ja autoin päivittäisissä askareissa. Hoitajat valittelivat, että on kamala kiire, eikä mitään ehdi tehdä. Minulle, nuorelle ihmiselle, jäi kuitenkin olo, että työntekijät olivat leipääntyneitä työhönsä. Kiire oli papereiden täyttämistä tai työkavereiden kanssa kahvilla istumista.

Välillä ahdisti ja pelotti, kun vanhukset eivät meinanneet saada ruokaa nieltyä. Mielessä pyöri kysymyksiä: Miten he saisivat minulle jaettavaksi annetut lääkkeet otettua? Mitä lääkkeitä kenenkin lääkepurkissa on? Toivottavasti tämä on oikean ihmisen annos ja lääkekuppi… Jos lääkkeet eivät meinanneet mennä kurkusta alas, autoin vettä juottamalla. Vanhukset tuli myös jättää yksin syömään ruokiaan huoneisiinsa. Jännitin tukehtumisia niin, että kiertelin huoneita ja aina jonkun yskiessä ryntäsin paikalle.

Työ sujui kuitenkin hyvin, vaikka ajattelinkin, ettei tämä kaikki voi kuulua toimenkuvaani. Viihdyin niin hyvin, että hain työhön seuraavaksikin kesäksi. Sen jälkeen työ jäi, sillä en jaksanut hoitaa koko vanhainkodin tehtäviä muiden kahvitellessa.

8

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alkup

      Siis hoitoalalla :)

    • kimpaantunuthoitaja

      Vai kahvitellessa?!Epäilenpä kuinka monessa hoitoalan paikassa kahvitellaan.Nämä kommentit tulevat yleensä henkilöiden suusta,jotka eivät tiedä asioista mitään.Haluan hieman valaista asiaa.Ensinnäkin hoitajien aika menee riippuen toimenkuvasta,potilaiden yksilölliseen hoitoon,esim.täysin autettavat vuodepotilaat,jotka tekevät vaippoihin ja/tai kk:n eritteensä,asennonvaihdot lääkitykset,dreenit,putket,iv-nesteet jne. Näitä asioita ei voi tehdä huolimattomasti tai epäaseptisesti.Joissain paikoin hoitajat jakavat lääkkeet vielä,joka potilaalle annoskippoihin koko vuorokaudeksi/sekoittavat laimentavat lääkeliuokset jne.vastaavat puhelimiin,kun omaiset tai muut hoitoon littyvät tahot soittavat.Suurena aikaa vievänä osana on myös omaiset,jotka käyvät osastolla ja haluavat tietää omaisensa voinnista.Lääkärin kierrot,lääkemuutosten,jatkohoito asioiden selvittäminen,kirjaaminen,soittaminen jatkohoito paikkoihin,opiskelijoiden ohjaaminen jne.Kuinka vuonna 2016,joku väittää hoitajien pääsevän helpolla,kun potilasmäärät,potilaiden kunto huonontunut,vaatimukset lisääntynyt joka taholta.Meillä hoitajat minimoitu minimiin,johto vaatii/tivaa miksi potilaspaikka vapaa,jos joskus sellainen on,kun ei huomioida sitä,että hoitajia sairaana muut tekee ylipitkiä päiviä,jotta homma edes jotenkin toimisi.Hoitajat henkisesti ja fyysisesti loppu.Ruoka/kahvitauot moni jättää mielummin väliin/tai hyvin lyhyeksi,koska se tietää yleensä ylitöitä,kun ei viitsi aina jättää kaikkea seuraavalle vuorolle.WC-asiatkin tehdään,joskus melkein viime tipassa.Ottaa hoitajana päähän nämä asioista tietämättömien kommentit,kun yleensä ainut hetki on olla miettimässä osaston yhteisiä asioita potilaiden vierastunti,jolloin ehditään hyvin minimaaliseksi ajaksi istahtaa pohtimaan kahvikupin ääreen osaston omia asioita,jotka nekin liittyvät potilaiden hoitoon.Ulkopuoliselle tulee heti ajatus,että tuolla ne vaan istuu ja juoruaa vaikka oltaisiin vaan 10min. ja siinä välissä vastataan potilaskellojen hälytyksiin,puhelimiiin jne.Toivottavasti nämä kommentit laiskuudesta alkaisi loppumaan,niitä adjetiiveja käytettäessä voidaan katse kohdistaa ihmisiin,jotka istuvat ison mahansa kanssa työpöydän ääressä ja näennäisesti "tekevät rankkaa työtä"

    • tällaista_se_on

      Työpaikkoja on "joka lähtöön" ja etenkin maaseudulla tällainen on mahdollista. Tiedän lähipiiristänikin vastaavanlaisen tapauksen. Hoitoharjoittelija pisteli insuliinia ja jakeli lääkkeitä potilaille.
      Kunnat säästävät koulutettujen hoitajien palkoissa, kun otetaan TE-toimistosta puoleksi vuodeksi harjoittelija ja kun määräaika umpeutuu, niin otetaan toinen jne.
      Koulutettuja hoitajia saattaa olla työttöminä työnhakijoina. Ne vakituiset hoitajat ovat yleensä täystyöllistettyjä. Aina on uusi opetettava ja hoidettavat ovat yhä huonokuntoisempia.

      Jonkun on ne paperityötkin tehtävä ja mukavampi niihin on keskittyä, kun istuu työtuolilla. Kaikki täytyy tilastoida, raportoida ja kuka jaksaa ilman taukoa? Tuskin näitä harjoittelijoita voi laittaa paperitöitä tekemään. Vaitiolovelvollisuus ja tietosuoja asettavat omat rajoituksensa.

      Mielellään sitä hoitaisi jokaista kiireettömästi, juuri hänen tahdissaan. Hoidettava voisi pureksia ruokansa rauhassa ja lääkkeetkin saisi otettua yksitellen parhaaksi koetulla tavalla. Mutta kun niitä hoidettavia on monta ja aikaa rajallisesti. Hoidettavien kunto hyvin harvoin kohenee, koska he tullessaan ovat jo liian huonokuntoisia. Kuntoutuksella toki tilanne kohenisi, mutta kuntoutus vaatisi henkilökuntaa ja aikaa.
      Mitä yksi hoitaja voi tehdä ylivoimaisessa tilanteessa? On oltava realisti ja tehtävä se mihin inhimillisesti pystyy, uupuminen ja kyynistyminen vaanivat.

      lehtienlukijasta ja ulkoiluttajasta tulikin hoitoapulainen, työ uuvutti!

    • Lhsh

      No tuskin sentään on. Mutta lehtijutut eivät tarkoita kaikkia suomen hoitolaitoksia. Vaan sitä yhtä sieltä tuhansien joukoista. Hallootahalloota. Olen hoitoalalla oleva perushoitaja ja opiskelen sh:ksi ja eipä meillä noin toimita. Eikä sairaalassa. Mutta ilmeisesti siellä mistä juttu on niin siellä toimitAAN.

    • ekaharjoittelujakso

      Usko että aloittaja kirjoittaa asiasta. Itse olin pitkään harjoittelemassa pienen kaupungin sairaalaosastolla, siis opiskelijana en hoitajana. Heti alusta saakka harjoittelijat tekivät kaikkea mitä hoitajatkin tekivät saatettiin kerran näyttä miten homma menee ja sen jälkeen sai tehdä itsenäisesti. Hoitajat todellakin istuivat puolikin tuntia kahvitauolla ja opiskelijat juoksivat ja vastasivat kelloihin. Varsinkin iltavuoroissa tätä tapahtui. Kyllä hoitajat osaavat käyttää opiskelijoita kaikessa työssä. Varsinkin keski-ikäiset ja yli ovat niin kyllästyneitä työhönsä siis osa että luistelevat kaikesta työstä mistä voivat. Ja se valistusten valitus tauoilla kuinka on työ raskasta.

    • Nämäsetänä

      Hoitoalalla on pesiytynyt nämä nirppanokat jotka elävät meidän veronmaksajien rahoilla, ainainen kiire ja mitään ei ehdi tekeen. Siis oikeesti kahvilla ja palavereissa kyllä ollaan jatkuvasti.

      Pahinta on kun luvataan hoitotoimenpiteitä ja ne vaan merkataan tehdyksi kun ei muisteta tai haluta hoitaa asioita on niin raskasta.


      Lääkärit määräävät lääkkeitä kun lääkefirmat antavat ilmaisia tutustumismaksuja ja urheiluvaatteista ja kasseja jne.

      • pehmeä.peti

        Voihan sitä hakeutua hoitoalalle kokeilemaan tätä kahvittelua ja palavereissa istumista. Saattaapi olla, että jatkuva kolmivuorotyö osoittautuukin oletettua raskaammaksi, kun vuorokausirytmi on jatkuvasti sekaisin ja väsyttää.

        Itseltäni kului vuosi, kun pääsin irti vuorotyön aiheuttamasta väsymyksestä lopetettuani sen. Kuinka ihanaa onkaan mennä omaan sänkyyn nukkumaan, kun illalla alkaa väsyttämään. Se tunne on suorastaan taivaallinen, enkä koskaan enää halua palata kolmivuorotyöhön.


    • tällaistaonhoitoalalla

      Vanhainkodeissa, terveyskeskuksen vuodeosastoilla, kehitysvammahoidossa ja kotihoidossa on tätä kahvin juontia, koulutuksia ja epämääräisissä palavereissa istumista. Viikon aikana työntekijä on useita tunteja pois itse ydintyöstä. Asiakas / potilas ei hyödy työntekijöiden kahvipalavereista mitenkään. Hoito muuttuu vaan surkeammaksi.

      Jos on ahkera ja aktiivinen opiskelija, niin taatusti hän oppii harjoittelujaksonsa aikana tekemään työpaikan tavallisimmat ja usein toistuvat työt. Tietokoneen hoito-ohjelmien käyttö ja kirjaaminenkin sujuvat opiskelijoilta kätevästi.

      Kun henkilökunta sairastaa ja on pois töistä, niin opiskelija lasketaan mukaan henkilökuntamitoitukseen. Näin ollen sairastuneelle eli työvuorosta poissaolijalle ei hankita sijaista. Vaan opiskelija on kätevästi myös "sijainen", vaikka häntä ei saisi pitää palkattomana sijaisena harjoittelujaksolla. Opiskelija on tullut oppimaan uusia asioita ja taitoja, ei tekemään vakihenkilökunnan sairauslomatuurauksia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe