Miten voi auttaa kun toinen elää saastassa?

Haluan_Auttaa

Apua...

Olen läheinen tätini kanssa ja hänellä ei ole omia lapsia. Vierailen hänellä kun pystyn ja olemme puhelimitse paljon yhteydessä. Tilanne on kuitenkin se, että tätini koti on aivan järkyttävässä kunnossa.

Nyt ei puhuta pesemättömistö tiskeitä ja vaatekasoista, vaan saastasta. Vessat ovat pissakerrosten ja ulostejälkien peitossa, keittiössä jokaisessa kaapissa on valuma- ja roiskejälkiä, hella on oksettavan likainen, jätesäkkejä (roskapusseja) on ympäriinsä, pölyä/hiekkaa/likaa lattiat täynnä, lehtiä joka puolella, jääkaapista ei uskalla syödä mitään, mikään ei toimi ja asunto on hajalla monesta kohtaa vaikka talo ei ole edes kymmentää vuotta sitten rakennettu. Se on niin kamalaa että sinne tekisi mieli mennä korkeintaan muovipuvussa hengityssuojan kanssa.

Olette varmaan nähneet himohamstraajien kodeista kuvia, tai dokumenteissa. Tiedätte miltä heidän keittiöt näyttävät yms. No, tämä on samaa paitsi että tavaraa ei ole ihan niin paljoa. Ylimääräistä tavaraa kyllä on, mutta himohamstraajaksi ei vielä ehkä ole. Tätini kyllä ostaa turhaa tavaraa...

Hän ei tee asialle mitään, aina vähän vaan voivottelee sotkua ja sanoo että suursiivous tehdään pian. Tätä hän on hokenut vuosia tuloksetta. Tuntuu ettei hän edes häpeä? Minä en ikielämässä kehtaisi ketään tuoda kylään tuollaiseen kotiin. Vieraatkin, tai minä taidan olla ainoa, joudun nukkumaan vuoden vanhoissa lakanoissa... En voi sanoa muuta kun että se on iljettävää. Hän istuu päivät pitkät sohvalla ja syö, hän on aivan patalaiska.

Häpeän, mutta rakastan häntä, eikä hän voi enää elää noin. Minä olen 32 viikolla raskaana ja en tiedä mitä teen kun poikamme syntyy. Minä en häntä tuohon asuntoon vie mistään hinnasta, hän altistuisi vaikka mille bakteerille!

Miten voin hienovaraisesti tuoda esiin että nyt on tultava muutos? Pelkään hänen terveydensäkkin puolesta, että tuo ympäristö ei ole hänelle hyvä. Ei asiaa voi varmaan sanoa ilman että tulee pahaa mieltä, mutta olen nyt niin mitta täynnä että tämä päätyy siihen etten enää mene hänelle.

Ymmärrän lapsiperheitä yms kellä tulee sotkua ja elämisen jälkiä, heidänkin sotku on steriiliä tädin kotia verratessa. Jokainen elää kun elää, mutta mitä sitten kun se menee todella överiksi?

6

139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huonohomma

      Onko tilanne aina ollut sama, vai onko jotain tapahtunut tädin elämässä, että siivottomuus on tullut kuvaan mukaan? Jostain mielenterveysongelmasta lienee kyse. Jos hän puhuu siitä, että suursiivous on tulossa, niin voitko kysyä, että milloin se on tulossa. Jos itse hommaisit sinne ulkopuolisen siivojan, vaikka lahjaksi, niin miten täti mahtaisi reagoida? Jos ne pissat ja ulosteet aiheuttaa terveyshaittaa, niin sitten terveystarkastajan pitäsi puuttua asiaan.

      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/satoja-siivottomia-asuntoja-ratsataan-vuosittain/1867838

      • Haluan_auttaa

        On ollut aina ongelma... Täti asui väliaikaisesti talonrakennusaikana vanhassa puutalossa ja se vasta olikin järkky. Ajattelin että se johtuu vaan siitä että talo oli vanha ja muutenkin eleli viimeisiä päiviään... Uusi talo valmistui ja alussa kaikki vaikutti hyvältä. Nyt sitten sotku ei ota loppuakseen ja laiskuus on vienyt voiton.

        Olen miettinyt siivouksen palkkaamista, mutta ensinnäkin hän ehkä loukkaantuisi, maksaisin turhaan koska asunto olisi samannäköinen vähän ajan päästä, ja haluaisin toisinaan että hän kerrankin itse tarttuisi asiaan ja omaan sotkuun.


    • toimi_älä_odota

      sinuna ottaisin yhteyttä joko tädille läheiseen ihmisee (äitiisi?) tai pyytäisin mukaani kunnan/kaupungin kotisairaanhoidosta vastaavan ihmisen. He tulevat kyllä kun selität tilanteen.

      Kertoisin vasta siinä tilanteessa kun olette siellä , että hänen terveytensä takia on tehtävä muutos hänen asuinoloihinsa ja että sinä et nyt pysty siivoamaan hänelle kun odotat vauvaa.
      Tätisi saa apua kyllä kunhan viet sitä hänen ulottuville. Älä jää odottamaan sitä joskus aikaa. Ehkä tädilläsi ei ole rahaa tai sitten hän ei kehtaa ottaa enää ulkopuolista siivoamaan.

    • heräskysymys

      Mikset sinä siivoa siellä?

      • Haluan_auttaa

        Olen siivonnu, olen auttanut ikkunanpesussa (kun hän istui sohvalla ja neuvoi minua, jopa haukkuen siivousjälkeäni), ajanut ison pihan ruohikkoa (viidakkoa), siivosin hänen autonsa ilman mitään kiitosta... On autettu, monesti, mutta mikään ei muutu. Hän vaan lupailee siivoovansa ja mukamas häpeää, mutta silti hän valitsee vaan istua sohvalla aamusta iltaan katsoen elokuvia ja syöden, eikä tee asialle yhtään mitään.


      • herääkysymys
        Haluan_auttaa kirjoitti:

        Olen siivonnu, olen auttanut ikkunanpesussa (kun hän istui sohvalla ja neuvoi minua, jopa haukkuen siivousjälkeäni), ajanut ison pihan ruohikkoa (viidakkoa), siivosin hänen autonsa ilman mitään kiitosta... On autettu, monesti, mutta mikään ei muutu. Hän vaan lupailee siivoovansa ja mukamas häpeää, mutta silti hän valitsee vaan istua sohvalla aamusta iltaan katsoen elokuvia ja syöden, eikä tee asialle yhtään mitään.

        Kuulostaa kyllä ihan masentuneelta ihmiseltä. Mukava, että olet kuitenkin yrittänyt auttaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe