Vajasta sauna?

mökkihulluna

Hei!

Harkitsemme mökin ostamista. Mökissä on kaksi sisäänkäyntiä. Toinen saunaan ja toinen keittiö/olkkariin joka on niin pieni, että 4 henkinen perhe ei sielä mahdu juurikaan oleskelemaan.

Nyt mietimme, jos laajentaisimme olkkari/keittiötä saunaan ja tekisimme pihavajasta saunan? vaja on hyvässä kunnossa, mutta ennenkuin annan tälläisen toiveen/projektin kokemattomalle miehelle, kaipaisin vinkkiä, kuinka kalliiksi ja paljonko työtä ja osaamista se vaatii?

7

2218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jaabajaa

      Minkähänlainen tuo vaja on. Jos runko on hirttä niin sitten siinä voisi olla potentiaalia. Miksei pystyrunkoisestakin saa, jos siinä on eristeet valmiina - silloin sisäpinnat pitää purkaa ja höyrysulut kuntoon. Muuten se on käytännössä purettava runkoon saakka. Ja todennäköisesti siitä puuttuu kuitenkin viemäröinti suodatus ja piippu. Rakennuslupahan siihen pitää sitten hakea, niinkuin tuohon mökin puolelle myös muutostöihin. Ja varmistaa että rakennusoikeutta riiittää muutoksiin. Nämä nyt tulee mieleen ensin.

      • ei_tuu_mitään

        Vaja saunaksi nyt vielä on helppo - ehkä tässä riittäisi pelkkä rakolattia tosiaan eristeet seinille ja kattoon olettaen, että siinä on nyt runkotolpat plus lautaverhous ulkopuolella. Mutta rakennusluvan vaatii tämäkin.

        Mökissä taasen lie betonista valettu lattia saunassa - sekö oli tarkoitus jättää lattiaksi? Vai pitäisikö sittenkin piikata saunasta lattia ylösnostot pois, jotta saadaan sinnekin lankkulattia & samaan tasoon kuin muualla mökissä. Paitsi että saunan kohdalla hirsikehikko lepää sen saman betonilaatan päällä? Rupeekin jo olemaan helpommin sanottu kuin tehty...

        Ja nyt pitäisi siis tehdä molemmat muutokset. Halvalla. Vailla osaamista. Juuei.

        Realistisempi vaihtoehto on rakentaa uusi päärakennus ja jättää nykyinen mökki saunaksi saunatuvaksi. Mutku se maksaa. Joten ainoa vaihtoehto on ostaa tiloiltaan riittävä mökki.


    • dddd3

      Minä ehdottaisin jonkunlaisen nukkuma-aitan rakentamista. Kai ne sisätilat riittää, jos ei siellä tarvitse nukkua? Ja mökillähän ollaan paljon ulkona.

      • rahat_hukkaan

        Toisaalta valtakunta on pullollaan pieniä saunamökkejä, joiden pihaan on rakennettu parit aitat ja leikkimökit. Helpointa ja halvinta ostaa valmis paketti.

        Pari vuotta sitten kun metsästin itselleni mökkiä oli nimittäin vaikeaa löytää ehjä mökki ILMAN itselleni totaalisen turhia nukkuma-aittoja ja leikkimökkejä. Hilpein vastaan tullut yhdistelmä oli 20 m² saunamökki 2 kerroksinen aitta, jossa nukkumapaikat varmaan 20 hengelle iso kotasauna, jossa tuo parikytä henkeä sopi löylyttelemään. Mutta ruoanvalmistus tuon 20 m² mökin keittiössä .... eli nestedieetillä menty?


    • mekkk

      Helpommalla pääsee kun ostaa valmiin saunan ja niitä saa 2000€ alkaen niin ei tarvitse kun roudata se mökille ja tendä tasainen alusta.

    • hirveästi_teetti_duunia

      muistathan että kaikki ne rakennukset missä on, tai mihin tulee, puulämmitteinen tulisija, tarvitsevat aina rakennusluvan. Rakennustarkastajan mukaan tällaiset ovat määräykset riippumatta siitä missä päin Suomea ollaan.

      Jos teet puulämmitteisen saunan mistä tahansa olemassa olevasta rakennuksesta mikä ei ole tulisijalliseksi rakennukseksi määritetty aiemmin, muutokselle pitää hakea, samaisen rakennustarkastajan mukaan, "kunnalta" minimissäänkin rakennuksen käyttötarkoituksen muutoslupa ennen tekemistä. Jos lupaa ei ole viranomaiset voivat kieltää rakennuksen käytön ja vaatia palauttamaan rakennuksen alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaiseen kuntoon.

      Lisäksi jos uusi saunasi on alle 8m päässä muista rakennuksista, ainakin saunarakennuksen, pahimmassa tapauksessa lähellä oleviin rakennuksiin pitää kuulemma tehdä palosuojaseinät.

      Sanon - kuulemma - sen vuoksi, kun vajaat 2 vuotta sitten laajensimme olemassa olevaa ulkosaunaamme, kesämökkikaupunkimme rakennusluvan myöntäjä ja myöhemmin myös rakennustarkastaja asettivat laajennuksen ehdoksi palosuojaseinät. Jouduimme tekemään ulkorakennuksen 8x4m (l*k) päädyn kokonaisuudessaan palosuojaseinäksi. Siitä tuli jonniin verran lisähintaa ja aika hirveästi lisäduunia alkuperin suunnitellulle 20 neliön pihasaunan laajennukselle.

      En kuitenkaan lähtenyt kyseenalaistamaan virkamiesten tietotaitoa, koska onhan se minunkin etu kun 80m2 ulkorakennus on paremmin suojattu tulipalon varalta, ainakin siitä saunan puoleisesta päädystä :).

      Sähkösaunan osalta en tiedä onko määräykset samat kun meillä ei sähkösaunaa kesämökillä ole.

      • lföpfgjerp

        Älä ole niuho. Ei aina pidä kysellä lupien perään. Oma tupa oma lupa


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe