Korvaus liukastumisesta 8.1.2015

jatkuva-kipu

Kaaduin kansanopiston pihassa polunpätkällä, joka oli hiekoittamatta. Vas. käsivarsi murtui kahdesta kohtaa ja käsi meni pois sijoiltaan. Lisäksi sain eteisvärinä sydänrytmihäiriön. Minut vietiin ambulanssilla huonossa kunnossa sairaalaan, jossa olin 5 vrk ja sitten omalle paikkakunnalle kotihoitoon.

Minulle jäi pysyviä vammoja: käsi ei toimi kunnolla ja on kipeä yhä,

myös vas. jalkani loukkaantui ja särkee yhä, verenohennuslääkkeet tuli pysyvästi minulle eteisvärinän vuoksi yms.

Kaatumisesta on aikaa jo yli puolitoista vuotta, voinko vielä hakea korvasusta esim. kivusta ja sarystä?
Mistä haen sitä?
Voisiko joku neuvoa, miten toimisin?

7

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jytgfd

      Ainahan vika on jossakussa muussa. Ei esimerkiksi ihmisessä, joka ei pysy liukkaalla pystyssä, mutta ei myöskään suostu hankkimaan esimerkiksi liukuesteitä kenkiinsä. Puoli valtakuntaa sitten pitää hiekoittaa, ja sitten pöly lentää, kun sitä hiekkaa keväällä kerätään pois, kun lainsäädännöllä ja oikeuskäytännöllä on onnistuneesti kaikki vastuu ihmisestä itsestään ulkoistettu yhteiskunnalle.

      Mitenkäs tuon eteisvärinän syntymisen tuohon kaatumiseen liität? Ei ihmiselle eteisvärinää tule kaatumisesta ja käden telomisesta. Kyllä eteisvärinän syyt ovat ihan jossain muualla.

      Nojoo, voit toki hakea korvauksia, aikaa on vielä. Koska kerran tämän aikakauden uusavuttomille tiedonhaku ei enää tarkoita edes omatoimista googlaamista, niin teen senkin sinun puolestasi. Hakusanalla "liukastuminen, korvausten haku" löytyy esimerkiksi tällainen näppäfä FINE:n opas

      https://www.fine.fi/media/julkaisut-2014/opas-liukastumisvahinkojen-korvaamisesta-2014.pdf

      Lisäksi löytyy puolen tusinan vakuutusyhtiön ohjeet, muutama ihan hyvä uutinen aiheesta ja vaikka mitä. Ei muuta kun itse opiskelemaan.

    • 9-4

      Yksi vaihtoehto on tietysti kääntyä poliisin puoleen ja tehdä rikosilmoitus vammantuottamuksesta. Menestyminen edellyttää sitä, että joku on aiheuttanut sinulle vamman laiminlyömällä velvollisuutensa. Tässä tapauksessa hiekoituksen. Kyse on laiminlyöntirikoksesta. Jos juttu etenee oikeuteen asti, niin rikossyytteen ohessa voidaan käsitellä myös korvausasiat ja siihen liittyvät kipu ja särky.
      Jos todisteita ei ole, niin silloin poliisin puoleen on turha kääntyä ja parasta yrittää saada jotain, kuten edellä on ohjeistettu.
      Muutaman vuoden sisällä on ollut pari tapausta, missä uhri on kuollut ja laiminlyöjä on oikeudessa tuomittu. Toinen Kuopiossa ja toinen Hakaniemessä, katolta pudonnut lumi ja jää tappoivat molemmat.

    • Mikä-on-polunpätkä

      Mitä tarkoittaa "polunpätkällä"? Tämä on täysin oleellinen asia.

      https://www.fine.fi/media/julkaisut-2014/opas-liukastumisvahinkojen-korvaamisesta-2014.pdf

      "Vaikka katulaki koskee vain katuja ja yleisiä alueita, käytännössä vastaavan tasoista kunnossapitoa edellytetään myös kiinteistön pihamaalla olevien tavanomaisten kulkuväylien osalta. Myös pysäköintipaikka tulee pitää sellaisessa kunnossa, että autoille voidaan kulkea ja niistä poistua ilman liukastumisen vaaraa. Jos vahingonkärsinyt on käyttänyt muita kuin yleisiä kulkuväyliä, esim. oikaissut nurmikkoalueen yli, ei kun-nossapitovelvolliselle synny korvausvastuuta."

      Onko kyseinen "polunpätkä" kansanopiston pihan tavanomainen ja yleinen kulkuväylä?

      Vai oliko kyseessä joku sinun itsesi käyttöön ottama oikopolku, jota käytit koska et viitsinyt kiertää yleisten kulkuväylien kautta?

    • jatkuva-kipu

      Se pihapolku jossa kaaduin on ihan yleisessä käytössä oleva, siitä kuljetaan pyykinpesutupaan. Pesutupa sijaitsee rakennuksessa, jossa ovat myös opiston saunat, joita käytetään jatkuvasti. Siinä on loivaa alamäkeä, ja oli satanut hitusen lunta siihen polulle, mutta kaikki muut kävelytiet oli kyllä hiekoitettu silloin, eikä hiekan päälle ollut satanut lunta. Tässä polulla ei ollut hiekkaa. Tämä rakennus sijaitsee siis opiston pihapiirissä, kuten muutkin opiston käytettävät rakennukset.

      Olin menossa pyykkikoneelle ihan normaalisti. Pyykkikone on ihan jatkuvasti opiskelijoiden käytettävissä.

      • jytgfd

        No tuo nyt vielä ei tarkoita sitä, että kyseinen polku olisi opiston kulkuväyläksi järjestämä polku. Se, että ryhmä ihmisiä säännöllisesti oikaisee jostain, ei vielä tee siitä kyseisen kiinteistön kulkuväyläksi tarkoittamaa reittiä. Päin vastoin itse asiassa, jos kerran kaikki muut reitit kyllä oli hiekoitettu, mutta ei tuota yhtä, niin se vihjaa siihen suntaan, että ne varsinaiset kulkuväylät oli huolehdittu ihan asiallisesti, eikä tuota sellaiseksi ollut tarkoitettukaan.

        Ne varsinaiset kulkuväylät yleensä tunnistaa siitä, että on esimerkiksi valaistu, hiekoitettu, laatoitettu, asfaltoitu, tai muuten erotettu muusta pihapiiristä, nurmikkoalueista jne. Siitä vain tarkastamaan ja päättelemään nyt, kun vielä lumi ei kaikkea peitä.

        Mutta mistäpä me sen täällä varmaksi tiedämme. Turha siis täältä oikeaa ratkaisua kysyä.

        Opisto voi toki asiaa itsekin valaista, mutta vakuutusyhtiö sen ensikädessä ratkaisee, ja sitten viime kädessä oikeus. Ellet sitten 9-4:n neuvojen mukaan aja suoraan rikosasiana, jolloin ensimmäinen aste onkin jo oikeussali. Tosin todistamiseen se luultavasti ainakin näin pitkän ajan päästä kaatuisi, puhumattakaan, että sinulla on jo vähän kiire: perusmuotoinen vammantuottamus vanhenee kahdessa vuodessa.

        Kokeile siis oman tai opiston vakuutusyhtiön kautta.

        Niin, ja osta ne liukuesteet kenkiisi.


    • jatkuva-kipu

      Sinne pesutupaan on vaikea mennä muuten kuin tätä tietä, mikä on tehty kulkua varten rakennusta joskus ammoin rakentaessa! Ei sinne ole muuta tietä, vaan pitäisi oikoa jotenkin nurmikkoa pitkin...
      Ja aina se on hiekoitettu muulloin ollut, joten pakko siitä on kulkea jos aikoo pyykkinsä pestä opiston koneella!
      Oli ilmeisesti unohtunut hiekoittaa, kyllähän niitä unohduksia huoltomiehillekin tulee joskus... Nyt vaan "typerys" sattui siihen liukastumaan ja sai lopun elämänsä vammat. Opiston senioreista yksi.

      Jos "vahinko tulisi kello kaulassa" ei esim. liukastumisia sattuisi ollenkaan.
      Olet näköjään sistä mieltä, että liukastuminen on kaatujan omaa syytä kumminkin aina? Älä itse kaadu koskaan...

      • jytgfd

        Lienet siis oikeassa sen suhteen, että kyseessä oli opiston kunnossapitovastuulle kuuluvasta kulkureitistä. Kuten sanottu, me emme sitä täällä voi tietää, vaan tämän keskustelun osallistujista sinulla on parhaat tiedot sitä tarkastella tässä yksittäistapauksessa.

        Kyllä, olen ehdottomasti sitä mieltä, että talvella lumisten ja jäisten olosuhteiden vallitessa (ei siis aina ja poikkeuksetta, vaan tällaisissa täysin säännöllisesti esiintyvissä ja tunnistettavissa olosuhteissa) liukastuminen on liukastujan omaa syytä. Kenen sitten? Se on ihan täysin odotettavissa oleva seikka, että talvella, kun on lunta ja jäätä, on myös liukasta. Tuolloin pitää olla varovainen, ja jos oma motoriikka, tasapaino ja elimistön kuormituskestävyys ei enää ole riittävällä tasolla, tehdä varotoimenpiteitä, kuten käyttää liukuesteitä ja kulkea hiekoitettuja reittejä. Vanhemmiten tällaiset tietenkin tulevat uudelleen ajankohtaisemmaksi, kun siinä lapsena vietetyn jarrusukka-ajanjakson jälkeen välissä on hetki aikuisena menty niin, että tasapaino pitää, ja luut kestävät kolhujakin.

        Yhteiskuntamme tosin on valitettavasti tässäkin suhteessa mennyt siihen suuntaan, että vastuu tässäkin asiassa on ulkoistettu yksilöltä Jollekulle Muulle. Suomen talvessa joka ikisen kiinteistön ja rakennuksen omistajan täytyy laittaa huomattavat summat lumenauraukseen, liukkaudentorjuntaan, lumen ja jään pudotukseen ja vaikka mihin toimenpiteisiin, jotta ihmiset voisivat kulkea keskellä kovintakin talvea kuin kesällä. Sitten kun mennään nurin, niin tietenkään vika ei ole siinä, että ei ole ollut riittävän varovainen huomatessaan kulevansa lumen peittämällä ja hiekoittamattomalla, siis otsallaankin nähden oletettavasti liukkaalla alustalla. Vika on siinä, että reitin omistaja ei ole pitänyt sitä kesäkunnossa läpi talven.

        Vahinkoja sattuu toki varovaisemmallekin. Olen minäkin perseelleni lentänyt talvella. Mutta en minä siitä syytä reitin omistajaa, vaikka tämä ei hiekoittanut olisikaan, vaan omaa varomattomuuttani. Ja luonnollisesti omaan tapaturmavakuutuksen, josta korvauksia haen, jos jotain tulevaisuudessa menee rikki kun taas joskus olen varomaton. Tämä siis sen lisäksi, että Suomessa saa aika pitkälle menevän hoidon enimmäkseen jo ihan yhteiskunnan piikkiin pelkillä poliklinikkamaksuilla.

        Mutta kuten tässäkin ketjussa on jo todettu. Nyky-yhteiskunnassamme on "kenen vastuu, kun ei ainakaan yksilön" -trendin mukaisesti vastuu siitä, että sinä lennät talvella perseellesi lumella ja jäällä on sälytetty kulkureittien omistajalle. Voit siis hakea korvauksia myös sen tahon vakuutuksesta tai viimekädessä taholta itseltään. Ohjeetkin on jo annettu. Nyt olemme jo eksyneet sivuraiteille keskustelemaan vahinkovastuun moraalisista kysymyksistä.

        Empatiseeraan kurjaa kohtaloasi, ihan oikeasti uskon, että on kurjaa elää jatkuvan kivun kanssa, ja kohdata päivittäisessä elämässä vaikeuksia, jos toinen käsi ei pelaa enää yhtä hyvin. Mutta totuuden nimessä olen kyllä myös sitä mieltä, että kaiken vastuun ei pitäisi voida kuulua kiinteistön omistajalle, vaan myös yksilöllä pitäisi olla vastuuta tekemisistään Suomessakin ihan säännöllisesti vallitsevissa olosuhteissa (siis talvella kun on liukasta).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe