saako asumioikeusasunnon varasijan tietää?

asojonosta

no tuossa se kysymys olikin. saakohan toimistolta tiedoksi millä varasijalla on, jos sellaiselle joutuu? meillä on miehen kanssa molemmilla numerot ja nyt mietimme, että kumpi numero kannattaa käyttää ja kumpi säästää, vai haetaanko molemmat.

30

2035

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vncnv

      Sehän vaihtelee tarjouskierroksen ja kohteen mukaan, joten sitä voi ennakolta varmuudella päätellä, että kannattaako hakea pienemmällä vai riittäisikö suurempikin numero. Osviittaa voi saada silläkeinoin, että pistää kokeeksi jonoon ja odottelee, josko niitä tarjouksia alkaisi tippumaan tai vaihtoehtoisesti tsekata myytyjen numerot. Paljolti alueesta kiini ja esimerkiksi Hgin kantakaupungiin jonoa sen verran että parempi asunto löytyy parempi kauempaa vai lieneekö suurin osa vain tärppikohteen metsästäjiä, mutta välttämättä vaihtuvuus edes ole kovin suurta niissä hyvissä.

      Sitten itse tarjouskierroksen osalta, se sijaluku selviää kysymällä toimistosta, siihen mitään estettä pitäisi olla.

    • durian

      Itse olen saanut tiedon sijoittuksesta varasijalle HASO:ta ja TA:ta, tieto lähetettiin kai samaan aikaan kuin tarjouksetkin.

      Jos kaksi numeroa käytössä niin miksei hakisi molemmilla? Ei tarjouksesta kieltäytyminen vaikuta mihinkään, ainoastaan jos usemman kerran peruu jo hyväksymänsä asunnon, näin ainakin HASO:lla.

    • vncnv

      Jonotusjärjestelmä tulee jokatapauksessa muuttumaan ja mahdollisesti siinä on jokin siirtymäaika nykyisille jonottajille tai sitten aloitetaan kertarysäyksellä alusta määräaikaisilla numeroilla kaikki samalta viivalta. Esityksen on luvattu olevan valmiina pikapuolin eli nyt joulukuussa, mutta kestäähän se ennenkuin on lopullista, tosin nämä nykyhallituksen esitykset ovat ollet varsin nopeatahtisia.

    • asojonosta

      Joo pitänee hakea kahdella. Mulla on yli 10v vanha numero, miehellä 5v. Sitä mietimme, että riittäisikö hänen numeronsa.... eli jos haen ja hän on ensimmäisellä varasijalla, voisin perua ja hillota vielä ton paremman numeron. Huh mitä kikkailua. Niin ja pitääköhän meidän muuten hakea yhdessä kun olemme naimisissa?

      Mikä on tämä uusi juttu, määräaikaiset numerot?

      • vncnv

        Ennakkotietojen mukaan jonotusnumerot muuttuisivat vain tietyn aikaa voimassaoleviksi ja sen jälkeen voisi hakea uuden arvotun tai uusia sen aiemman muutaman kerran, jos oikein olen tulkinnut, mutta ei siinä ilmeisesti olla kuitenkaan antamassa mitään armonaikaa vanhoille, vaan se juttu oli muuta, johon sekoittui.

        "Jonotus ehdotetaan säilytettäväksi asukasvalinnan perusteena, koska se on koettu tasavertaisesti hakijoita kohtelevaksi ja hyväksi kriteeriksi. Järjestysnumero olisi voimassa 3 tai 6 kuukautta, mikä edellyttäisi hakijalta aktiivisuutta ja tukisi asunnon hakemista asunnon tarpeeseen perustuen. Järjestysnumero vanhenisi määräajan jälkeen tai olisi uudistettavissa muutaman kerran. Myös omistajien olisi voitava purkaa hakijarekisterinsä ja hakua tulisi muuttaa kohdistumaan suoraan vapautuviin asuntoihin tehottomien hakijarekisterien sijaan."

        http://www.ym.fi/fi-fi/asuminen/Lainsaadanto_ja_ohjeet/Asumisen_valmisteilla_oleva_lainsaadanto/ASOlainsaadannon_uudistaminen


    • sfe

      Taloudessa vain yhdellä numerolla voi hakea, jos asumisoikeus olisi tulossa molempien nimiin. Jos hakukohde on kantakaupungissa tai sen lähistöllä, niin käyttäisin 10 vuotta vanhaa numeroa. Kaikkiin koillis-, pohjois- ja Itä-Helsingin kohteisiin riittänee 5 vuotta vanha numero tai jopa uudempi. Uusista alueista esim. Kruunuvuorenranta ei vielä toistaiseksi vedä ovin hyvin, joten sinnekin riittänee se 5 vuotta vanha numero.
      Jotenkin en usko numerouudistuksen koskevan näitä vanhoja numeroita. Tai sitten kukin hakija saa pitää vain yhden numeron, mutta siinäkin tapauksessa se 10 vuotta vanha numero kannattaa säilyttää.

      • vncnv

        Itseasiassa minäkään en usko, että numerosysteemi muuttuisi kokonaan vielä tässä uudistuksessa, koska siinä sulateltavaa kaikinpuolin.


      • asojonosta

        entä jos asumisoikeus tulee vain toisen nimiin? vai onko pakko hakea yhdessä? ehkä kuitenkin käytetään mun vanhaa numeroa, turhaa sitä säästellä. saahan hakea helsingistä, vaikka numero saatu espoossa vuonna 2003?


      • sfe

        Asumisoikeus voi tulla vain toisen nimiin mutta jo hakemuksessa pitää ilmoittaa tulevat muut asukkaat. Jos tiedät ettet tule tarvitsemaan sitä 10 vuotta vanhaa numeroa, niin tietenkin se kannattaa käyttää. Pääkaupunkiseudulla on ollut koko ajan yhteinen numero ja jos se on haettu jo 2003, niin sillä voi saada todella hyvän kohteen kunhan ei tavoittele kantakaupungin kattohuoneistoja. Ne menevät 1990-luvun numeroille.


      • ihanhöpöjätaas
        sfe kirjoitti:

        Asumisoikeus voi tulla vain toisen nimiin mutta jo hakemuksessa pitää ilmoittaa tulevat muut asukkaat. Jos tiedät ettet tule tarvitsemaan sitä 10 vuotta vanhaa numeroa, niin tietenkin se kannattaa käyttää. Pääkaupunkiseudulla on ollut koko ajan yhteinen numero ja jos se on haettu jo 2003, niin sillä voi saada todella hyvän kohteen kunhan ei tavoittele kantakaupungin kattohuoneistoja. Ne menevät 1990-luvun numeroille.

        "Asumisoikeus voi tulla vain toisen nimiin"

        Siis mitääääh, mä oon tehnyt kaksi ASO-sopimusta ja molemmissa oli kohta: "Asumisoikeuden haltija(t)"
        Ja paikat kaksille henkilötiedoille.


        Ja lainaus "Laki asumisoikeusasunnoista 35 §"
        "Jos asumisoikeus kuuluu yhteisesti kahdelle tai useammalle henkilölle ja joku heistä haluaa saada yhteisomistuksen lakkaamaan, "


      • vnbm

        ei kai molempien tarvii olla asumisoikeuden haltijoita?? toinen voi olla se mukana muuttava


      • kylläsipilätietää
        vnbm kirjoitti:

        ei kai molempien tarvii olla asumisoikeuden haltijoita?? toinen voi olla se mukana muuttava

        "ei kai molempien tarvii olla asumisoikeuden haltijoita??"
        Ei tartte, mutta voi olla. Jos ei ole niin suksien mennessä ristiin lähtee kämpästä se jonka nimi ei ole sopparissa.

        "toinen voi olla se mukana muuttava "
        Juuri näin.


      • asojonosta

        Voikohan toisen tarvittaessa lisätä sopimukseen? Jos haemme erikseen? Lainapuolta vaan mietin, sekin tulee varmaan pelkän haltijan nimiin.


      • vncnv
        asojonosta kirjoitti:

        Voikohan toisen tarvittaessa lisätä sopimukseen? Jos haemme erikseen? Lainapuolta vaan mietin, sekin tulee varmaan pelkän haltijan nimiin.

        Kumpikin erikseen hakija voi ilmoittaa hakulomakkeella kanssahakijan tiedot, joten ei tarvitse pelätä, että hakemuksen lähettäjä joutuisi tekemään sopimuksen yksinomaan omiin nimiinsä pelkästään siitä syystä, ettei ole sattunut ilmoittamaan sopimuskumppaniaan jo hakuvaiheessa.
        Mutta se itse sopimus joka tapauksessa täysin eri juttu ja juuri siinä vaiheessa ilmoitetaan varsinaisesti kaikki muut asuntoon muuttavat tai sopimukseen osalliset, kunhan vain se päähakijan voimassaoleva numero täsmää siihen asolta annettuun tarjoukseen, koska ilman oikeaa numeroa ei voi tehdä sopimusta eikä lennossa vaihtaa enää toiseen tai kanssahakijan numeroon.


    • voi.elämän.kevät

      HALOO! Kannattaa käyttää pienempi numero. Onko jonotuskäytäntö tuttu?

      • kainovienohelma

        "HALOO! Kannattaa käyttää pienempi numero. Onko jonotuskäytäntö tuttu? "

        Minkähän takia kannattaisi käyttää pienempi numero jos asunnon saa isommalla numerolla. HALOOOOOO JA HERÄTYYYYYS


    • asojonosta

      no ei oikeastaan ole. miten tää systeemi toimii? jos haen vaikka kahta asuntoa uudistuotannosta, ykkösvaihtoehdossa olen vaikkapa varasijalla 1. ja toisen vaihtoehdon saisin heti. voiko ykkösvaihtoehtoa jäädä kyttäämään, vai pitääkö se mitä tarjotaan vaan ottaa että ei jää ilman. miten homma rullaa? mutta siis voidaan hakea tolla pienellä numerolla, jos molempien haku sekoittaa vielä enemmän pakkaa.

      • kalasatamankaiffari

        " jos haen vaikka kahta asuntoa uudistuotannosta, ykkösvaihtoehdossa olen vaikkapa varasijalla 1. "
        Itse olen kieltäytynyt tarjotusta asunnosta lomakkeella jossa vastausvaihtoehdot olivat.
        1.Hyväksyn tarjouksen.
        2.Kieltäydyn tarjouksesta, mutta jään jonoon odottamaan muita asuntoja.

        Mutta tästä on pari vuotta aikaa ja eri ASO-yhtiöillä voi olla eri systeemit


    • asojonosta

      ... vielä lisäys, lähinnä jos kukaan ei vaikka haekaan, ja olisin saanut ykkösvaihtoehdon, mies olisi mahdollisesti ensimmäisellä varasijalla, niin tässä tapauksessa olisin voinut perua ja säästää sen numeron (pahan päivän varalle, hehe... ). Mutta todennäköisesti joku aina hakee uudistuotantoa, jolla on parempi numero kuin mulla. Tai on siinä mun ja miehen numeron välissä.

      • tpstekitaasmaalin

        "... vielä lisäys, lähinnä jos kukaan ei vaikka haekaan, ja olisin saanut ykkösvaihtoehdon, mies olisi mahdollisesti ensimmäisellä varasijalla, niin tässä tapauksessa olisin voinut perua ja säästää sen numeron (pahan päivän varalle, hehe... ). Mutta todennäköisesti joku aina hakee uudistuotantoa, jolla on parempi numero kuin mulla. Tai on siinä mun ja miehen numeron välissä. "

        Juuri näin, senkun haette molemmilla numeroilla, koska missään en ole nähnyt, että moinen toiminta olisi kielletty. Jos joku muuta väittää niin lähdettä peliin.


    • spekulointia

      Kannattaa kysyä asoyhtiöstä, voiko kohdetta hakea kahdella numerolla. Epäilen että ei, koska kyse on yhteisestä taloudesta.
      Kun hakee uutuuskohdetta, vain yhtä kohdetta tarjotaan yhdelle numerolle. Eli jos saisit asunnon, jonka olit valinnut kolmanneksi vaihtoehdoksi, sinun on se otettava tai jäätävä kokonaan ilman myös siinä tapauksessa että ykkösvaihtoehtosi ensimmäinen saaja peruu ja sinä periaatteessa olisit toisena varasijalla. Tämä on ikävää ja tällä tavalla usein myös käy. Myöhemmin tietysti voi yrittää keskinäistä vaihtoa.
      Jos asoyhtiö hyväksyy saman perheen kaksi hakemusta eri numerolla, niin silloinhan mahdollisuudet vain paranevat.

      • spekuloipas.uudelleen

        "Jos asoyhtiö hyväksyy saman perheen kaksi hakemusta eri numerolla, niin silloinhan mahdollisuudet vain paranevat."

        Kerrotko tarkemmin, miten ne paranevat? Ei kyseessä ole mikään arvonta kaikkien osallistujien kesken, vaan asuntoa tarjotaan järjestyksessä pienimmän numeron omaavalle hakijalle, kunnes löytyy hakija, joka hyväksyy tarjouksen.


      • Siilo-Karvajärvi
        spekuloipas.uudelleen kirjoitti:

        "Jos asoyhtiö hyväksyy saman perheen kaksi hakemusta eri numerolla, niin silloinhan mahdollisuudet vain paranevat."

        Kerrotko tarkemmin, miten ne paranevat? Ei kyseessä ole mikään arvonta kaikkien osallistujien kesken, vaan asuntoa tarjotaan järjestyksessä pienimmän numeron omaavalle hakijalle, kunnes löytyy hakija, joka hyväksyy tarjouksen.

        "Kerrotko tarkemmin, miten ne paranevat? Ei kyseessä ole mikään arvonta kaikkien osallistujien kesken,"
        ATT:n kohteisiin voi laittaa vain 5 huoneistovaihtoehtoa.
        Perheenjäsen1 laittaa oman hakemukseensa 5 asuntoa ja perheenjäsen2 omaan hakemukseensa toiset 5 kohdetta, joten mahdollisuudet paranevat, koska useimmiten kohteissa on suositumpia ja vähemmän suosittuja asuntoja riippuen näköaloista ja kerroksista.


      • asojonosta

        eli kannattaa laittaa useita vaihtoehtoja, jos mahdollista? vai? ja jos ei ota ensimmäistä vastaan, voi jäädä jonoon seuraavaan? riski varmaan kyllä on, että tällöin jää ilman. eikös tämä jono elä vähän vaiheittain, joten ei voi tietää olisiko saamassa ykkösvaihtoehtoa ennenkuin pitää hyväksyä tai hylätä se mitä on tarjottu...


    • asojonosta

      No oh-hoh! Tää oli uutta tietoa. Tarjotaankohan näitä uusia kohteita myös niille, joilla on haku päällä? Eli ei ainoastaan suoralla haulla? No tässähän pitää kehittää joku strategia... eli kädet ristiin :D

      • pätäkkää_löytyy

        "Tarjotaankohan näitä uusia kohteita myös niille, joilla on haku päällä? "
        Ei tarjota, ainakaan HASOlla ei tarjota, koska HASOn uudisrakennusten hakuprosessin hoitaa ATT.

        HASOn sivuilla ei voi tehdä hakua uudiskohteisiin, joten niihin ei voi olla vanhaa hakua päällä.


    • vaihtonopeammin

      ei ole hyvä jos vuosikausia on numero ja ei sitä käytä, tositarpeessa olevat kärsii

      • Jottas

        Eihän siitä kukaan kärsi jos numeroa ei käytä. Asuntoja tarjotaan niille jotka niitä ovat hakeneet ja hakeneiden kesken katsotaan pienin numero.
        Jos pöytälaatikossa makaa vanha käyttämätön numero eikä sillä ole hakenut mihinkään niin ei myöskään ole haussa mukana.


    • Anonyymi

      Nostan tätä vanhaa keskustelua. Vääntäkääs rautalangasta. Onko Helsingissä vain yksi jonotusjärjestelmä vai useita? Riittääkö kaupungin asiointipalvelun kautta tehty hakemus mahdollisuudeksi kaikkiin Helsingin asumisoikeusasuntoihin?

      Ja se vaikeampi asia. Nyt on tilanne että haluaisin hakea numeroa, mutta ei ole hajuakaan tuleeko aviomies muuttamaan mukana vai ei... Lapset tulee ainakin. Lapset "muut mukana muuttavat" tietenkin, mutta jätänkö miehen kokonaan hakemuksesta pois vai laitanko hänet kanssahakijaksi? Voiko hänet tarvittaessa potkia jonotusjärjestelmästä pois jos ero tulee, vai tippuuko oma numero? Vai voinko hakea omalla numerolla pelkästään, saako miehen lisättyä asukkaiksi jos on kuviossa mukana vielä silloin, vai onko hänkin "muu mukana muuttava" nyt tässä vaiheessa?

      Haluaisin siis itselle ja lapsille ASO:n, mutta en tällä hetkellä ole varma pidänkö miehen vai en... Parin vuoden päästä tilanne voi olla mikä vaan. Miten se siis rakennetaan tässä prosessissa ettei putoa hännille väärien hakijatitteleiden takia?

      • Anonyymi

        Ei ole keskitettyä jontusjärjestelmää. Järjestysnumero haetaan kunnalta, mutta jokaiseen asumisoikeusyhtiöön pitää tehdä oma hakemuksensa, joka on yleensä voimassa 1 vuoden. Sen vanhenemisesta ei tule mitään ilmoitusta, vaan hakemus pitää itse muistaa uusia. Helsingissä toimivat asumisoikeusyhtiöt ovat Haso, TA, Asuntosäätiön Asokodit ja Avain. Lisäksi on joitakin pienempiä toimijoita. Kannattaa muuten huomioida, että Hason rakenteilla olevat uudiskohteet haetaankin ATT:n eli Helsingin asuntotuotantotoimiston kautta, eli niihin pitää hakea erikseen ilmoitettuna hakuaikana.

        Voit hakea asoasuntoa ihan yksinäsi ja ilmoittaa sitten muuttovaiheessa mukana muuttavat. Varsinkin rakenteilla olevissa uudiskohteissa asunnon asumisoikeus maksuineen hankintaan 1-2 vuotta ennen kuin asuntoon pääsee edes asumaan. Siinä ajassa ehtii tapahtua muutoksia työ- ja perhekuvioissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe