Ryöstöhinnoittelun riski

stopälyvapaille

Etla varoittaa liikenneväylien yksityistämisestä: Ryöstöhinnoittelun riski

MTV UUTISET

Etla varoittaa hallitusta liikenneverkkoyhtiön valmisteluun liittyvistä riskeistä.
Etla toppuuttelee hallituksen kiirettä liikenneverkkoyhtiön perustamisessa. Pelkästään se, että valtion liikenneväylät siirrettäisiin erilliseen yhtiöön ei olisi ongelma – mutta jos se etenisi vielä väyläyhtiön yksityistämiseen ongelmia voisi syntyä.

Toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mielestä liikenneomaisuus olisi turvallisempaa pitää valtion hallussa.

-Minusta sitä pitää erittäin huolellisesti harkita, koska lähtökohtaisesti ne ovat sellaisia verkostotoimintoja, joissa on luonollisen monopolin elementti. On parempi, että luonnollinen monopoli on julkinen monopoli kuin yksityinen.

Liikenneministeriö esittelee suunnitelmia viikon kuluttua - Vihriälä toivoo, että väyläyhtiön mahdolliseen yksityistämiseen liittyvät riskit punnittaisiin tarkasti.

-Hinnoittelu tapahtuisi sitten tämän monopolistin ehdoilla. Tavallaan ryöstettäisiin näitä asiakkaita - ja tämän takia kaikki tämä monopolitoiminta vaatii hyvin tarkan sääntelyn seurakseen, jolla pidetään kurissa mahdollisesti vääriä kannustimia näille toimijoille.

Etla on arvioinut hallituksen politiikan onnistumista ja arvostelee varsinkin koulutusleikkausia. Etlan laskelmien mukaan summa on yli miljardi euroa - jos mukaan lasketaan myös päivähoidon ja opintotuen leikkaukset.

6

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SäälinBernerinÄitiä

      En ymmärrä ,miksi pitää purkaa toimiva järjestelmä?Täysin älytöntä puuhaamista.Sanoisin että nämä kiihkoilijat ajavat omia etujaan taas tässäkin asiassa kuten ennenkin. Jos bernerin idea toteutuu se tietää suomelle kuoliniskua siitä ei ole epäilyksen häivääkään.

      • maksukyvytön

        kiitos bernerin , elämäni loppuu 1.1.2018


    • sipulikos

      Siis päättäjät ei saa tieverkostoa kuntoon 8 miljardilla vuodessa mitä autolijoilta nyhdetään veroina? Herää kysymys onko eduskunnassa vain vajaaälysiä?

    • sipulikos

      Mikko Pesälä - mies kuin romaani

      Eduskunnan varapuhemies Mikko Pesälä (kesk) on kuin hyvä romaani, viihdyttävä ja mukaansatempaava. Pesälän yhdessä poikansa Jussi Pesälän kanssa kirjoittama muistelmateos Herrana on hyvä olla on kuin kohteensa.

      Torstaina Gummeruksen kustantamana julkaistu kirja kertoo Pesälän suvun taustat, miehen itsensä kasvun ja kehityksen, toilailut ja teot poliitikkona aina nykyhetkeen saakka.

      Eduskunnan pitkäaikaisin varapuhemies myönsi keskiviikkona, että kirja on ronski. Isänsä sanelun kirjaksi muokannut Jussi Pesälä kertoi, että aineistosta on jätetty pois vain yksi rekiviisu, jotta Pesälän huonekunta välttyisi syytteeltä.
      Koulutodistusta ei kysytty
      Herrana on hyvä olla on tunnustuskirja, jossa puhuu politiikkaan viehtynyt mies. Vaimo ja lapset jäävät kotiin kaipaamaan, kun mies asettelee solmion paikalleen, viimeistelee terävän jakauksen sisikunnassaan tunne kuin omistaisi Euroopan.

      - Parta sileäksi, brylcreemiä tukkaan ja baanalle. Ja täällä sitä ollaan, sanoi Mooses Jumalalle, alkaa Iitin Mikon reissukuvaus.

      Marraskuun lopussa 1938 syntynyt Pesälä eli rempseän nuoruuden, joka loppui 18-vuotiaana, kun hän joutui ottamaan kotitalon ohjakset vanhemman veljen lähdettyä maailmalle.

      Kädessä ei ollut koulutodistusta, sillä sen kummemmin yhteiskoulu kuin kansanopistokaan ei maittanut, mutta "eipä sellaista ole näihin päiviin asti koskaan minulta kysyttykään", Pesälä kertoo.

      1970-luvulla alkoi Pesälän yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Hänestä tuli maataloustuottajien järjestön MTK:n johtokunnan jäsen ja vuonna 1975 kansanedustaja.
      Pesälän jutut ja tutut
      Herrana on hyvä olla kuvaa suomalaista politiittista elämää kolmella vuosikymmenellä. Pesälän juttujen lisäksi kerrotaan Pesälän tutuista: yhtenä heistä oppi-isäksi noussut keskustapuolueen silloinen vaikuttajahahmo Ahti Karjalainen.

      Pesälä kertoo, kuinka hän oli mukana sinä iltana, kun Karjalainen kärähti 1970-luvun lopulla rattijuoppoudesta. Illallisen jälkeen Karjalainen oli ajattanut kuljettajallaan illallistoverinsa koteihinsa, mutta itse lähtenyt myöhemmin omalla autollaan mökilleen tunnetuin seurauksin.

      Pesälä kertoo ajatelleensa Karjalaisen paikkaa Suomen Pankissa täytettäessä, että hänen mieleensä tuli "kerettiläinen ajatus, että nuori Paavo Väyrynen oli todennäköisesti halajamassa itselleen jo Suomen Pankin pääjohtajan paikkaa."

      Karjalais-operaatiosta tuli kuitenkin turhan sotkuinen, joten jokerina vedettiin johtokuntaan säästöpankkimies Esko Ollila.
      Jumalan valittu Väyrynen
      Pesälä tilittää suhdettaan Väyryseen mm. kertomalla, kuin häntä alkoi "jollain tavoin tyrköittää", kun Väyrynen kännipäissään julisti kerran olevansa Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa.

      Pesälän haaveen päästä ministeriksi täytti kuitenkin lopulta itse asiassa Väyrynen, joka erosi Esko Ahon hallituksen ulkoministerin paikalta ryhtyäkseen presidenttiehdokkaaksi. Perässä lähti Väyryseen nojannut maatalousministeri Martti Pura ja tilalle nousi Pesälä.

      Pesälä arvostelee voimakkaasti Ahon hallituksen ulkoministerinä Väyrysen jälkeen ollutta Heikki Haavistoa (kesk).

      EU-kansanäänestyksen aikoihin Pesälää röykytettiin nk. lisähintaratkaisusta. Häntä arvosteli silloin varsinkin MTK, jonka johdosta Haavisto oli siirtynyt ministeriksi kesken EU-neuvottelujen.

      - Haavisto ei sanallakaan suonut minulle tukeaan; vaikka teimme tiivistä yhteistyötä, hän salli silti maatalouden lehdistön ja MTK:n kyrmyttää minua aivan vapaasti. Haavisto olikin hyvin tyytyväinen, kun uhkasin erota hallituksesta, Pesälä muistelee.
      Varapuhemies ja säästöpankkimies
      Pesälä valittiin ensimmäisen kerran eduskunnan varapuhemieheksi vuonna 1983. Silloin keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Ruokola ilmoitti asian hänelle.

      Sama mies ilmoitti keskustan puheenjohtajalle Väyryselle ja puoluesihteeri Seppo Kääriäiselle, että "Muistakaa jätkät. Varapuhemiehen vaaliin ette puutu".

      Politiikka vei Pesälän myös muihin luottamustehtäviin. Hän oli säästöpankkileirissä Skopin hallintoneuvoston varapuheenjohtajana. Siinä roolissa hän mm. isännöi kansanedustajatoverinsa Kauko Juhantalon (kesk) ja pankinjohtaja Juhani Riikosen lounasta.

      Riikonen kielsi valtakunnanoikeudessa Juhantalo-oikeudenkäynnissä koskaan keskustelleensa Juhantalon kanssa. Pesälän mukaan tapaamisesta on "selvät sävelet" Skopin kabinetin käyttömerkinnöissä.
      Kunniamustalainen
      Herrana on hyvä olla kertoo myös elämän railakkaista puolista. Laseja on kohoteltu ja naisia on tanssitettu, vaikkakin oma Kaisa-vaimo on ollut se viimeinen turva.

      Pesälä kuvaa itseään tummaksi ja tyylikkääksi hevosmieheksi, jotka voivat helposti joutua erilaisiin sekaannuksiin.

      Ministerinä ollessaan hän oli menossa saunapuhtaana eduskunnan vieressä olevaan ravintolaan; yllä mustat suorat housut, valkea paita ja hieman kiiltävä, syvän sininen silkkipusero. Ja tukka märkänä taaksepäin kammattu.

      Ravintolan portsarin lomasijainen ei tuntenut kanta-asiakasta, vaan osoitti mustalaiseksi luulemansa miehen ulos. Onneksi sisältä löytyi ministeritoveri avu

    • Eituletapahtuu

      Nämähän on bernerin esityksiä..niillä ei juuri ole pinoarvoa. Luulettekko oikeesti että tuommoset menisi läpi? Kaikki on järjestäen tuota perneriä vastaan.

      • Per-Vers

        Joo, mutta yksitystietkin aiottaisiin kaapata valtionyhtiölle, tai ainakin niiden hoito pakotettaisiin keskitetysti em. yhtiölle, joka käytännöstä vetäisi reilusti välistä. Ongelma tulisi sitten, kun rahastusoikeus eli tuo yhtiö myytäisiin ulkomaisille huijareille.
        Tässä yritetään löytää kaikenlaista turhaa liiketoimintaa, jonka tarkoitus on vain tehdä kansalaisten elämä mahdollisimman kalliiksi. Tienpito hoituu edullisimmin yksityisteillä esim. paikallisten maanviljelijöiden harrastuksena, kuten tehdään maaseudulla monin paikoin.
        Itse olen osakkaana useassa pienessä yksityistiessä, ja luotan vakaasti naapureihini tienpidossa. Minulla on metsää ja kesämökki n. 6 km päässä valtion tiestä. Tässä on kolme eri yksityistietä, lisäksi mökille menevä viimeisin tienpätkä, noin 400 m, on ihan omaa, ja puomilla suljettu. Tie päättyy siis mökille, mutta kääntöpaikka on ennen puomia.

        Taloudestaan on oltava tarkempi nyt, kun on joutunut työttömäksi vanhana miehenä. Eläkkeelle ei vielä pääse.

        http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000005061603.html


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe