Totuus SDP:n toiminnasta esiin!

Antidemari

Lainaus IL

"Demarit, nuo pelokkaat jänöjussit!


Keskiviikkona täysistunnossa oli lähetekeskustelussa lakialoitteeni, jonka ajatus on yksinkertainen: samoin kuin yritysten, ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia, jotta voitaisiin arvioida, täyttyvätkö niiden toiminnassa yleishyödyllisyyden periaatteet. Nyt verolain soveltamiskäytännön mukaan työmarkkinajärjestöillä ei ole minkäänlaisia velvoitteita avata sijoitus- tai tilitietojaan.

Aloitteeni on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa, mutta joukossa ei ole yhtäkään sosiaalidemokraattia. Tätä ihmettelen suuresti, sillä oppositiopuolueet kilvan peräänkuuluttavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa yritystoiminnassa. Näköjään heillä ei ole tahtoa puolustaa läpinäkyvyyttä, kun kalikka kalahtaa omaan nilkkaan. Demarit kyllä tietävät, että lakialoitteeni allekirjoittajat ovat oikeassa. Sen voi päätellä siitä, että yksikään demariedustaja ei ollut täysistunnossa paikalla esittämässä vastalauseita. Pelkäsivät ja tiesivät, että heiltä puuttuvat argumentit.

Ammattiyhdistysten arvioitu varallisuus on noin kaksi miljardia. Ne saavat tuloja jäsenmaksuista, joita maksaa suurin osa suomalaisista yksityisen ja julkisen sektorin työntekijöistä. Nämä maksut vähennetään verotuksessa. Valtio häviää vuodessa arviolta yli 200 miljoonaa euroa verotuloja. Rakennusliitolla on joidenkin lähteiden mukaan sata miljoonaa omaisuutta, OAJ:lla kuuleman mukaan vielä enemmän. Iltasanomat penkoi viime vuonna taloustietoja, joista selvisi, että pelkästään 12 keskusjärjestöllä ja ammattiliitolla on yhteensä 980 miljoonan euron omaisuus.

Myös ammattiyhdistysten sijoitusten tuotot ovat verovapaita. Kauppalehden kyselyn mukaan esimerkiksi PAM:illa pelkän sijoitussalkun koko on 105 miljoonaa euroa. Kertoisin mielelläni tarkkoja lukuja, mutta niitä ei kukaan suostu kertomaan.

Yleishyödyllinen yhdistys tai säätiö ei saa tuottaa sen toimintaan osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä. Tutkittua kuitenkin on, että monessa tapauksessa yhteisöt jakavat jäsenilleen etuisuuksia esimerkiksi lomakotien ja urheilufasiliteettien muodossa.

Nythän uskomus on, että liitot ja järjestöt käyttävät keräämänsä rahat työntekijöiden etujen ajamiseen, työtaisteluihin ja muuhun yleishyödylliseksi kutsuttuun toimintaan. Kyseessä on nimenomaan uskomus, koska faktapohjaista tietoa ei ole kellään – ei verottajalla eikä edes Suomen valtiolla.

Olen jutellut myös todella monen liittojen jäsenen kanssa. Myös heidän mielestään olen oikealla asialla. Ammattiliittojen jäsenillä pitää olla oikeus tietää, onko heidän maksamansa jäsenmaksu suhteessa siihen palveluun, jota he liitosta saavat. Sen lisäksi on selvää, että verohuojennuksilla sementoitu liittojen asema estää palkkakehitystä ja työllisyystilanteen parantumista. Lakialoitteeni edistää jokaisen suomalaisen hyvinvointia tavalla, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosikymmeniä sitten."

34

291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tulevaselluköpö

      Tekkeekö kipiää? Ay-liike on poikaa.

    • massaköpö

      Ay-liike on tärkeä ihmisille.
      Kerrompa esimerkin: Kemijärvellä toimi sellutehtaan aikana, Paperiliiton Ammattiosasto. Se toimi niin hyvin, että sai muut kemijärviläiset kateellisiksi, taistelemiesa hyvien palkkojen vuoksi.
      Nyt sitten uudella sahalla, ei ole nähty tarpeelliseksi, tyäntekijöden järjestäytyä ay-liikkeeseen ja tilanne on se, että kemijärviläiset säälivät sen työntekijöitä, huonojen palkkojen vuoksi.
      Kuka vielä väittää, että ay-liike ei tee yleishyödyllistä työtä.

    • sellukypä

      Uutta sellutehasta pukkaa, vaikka entinen lopetekkiin, isojen palkkakustannusten vuoksi.

    • RehellinenEiSalaa

      Ei ammttiyhdistysliikkeen tärkeyttä kukaan kiistäkkään. Harkimohan kirjoittaa asiaa ihmetellessään miksi liitot salailevat rahankäyttöään. Aika osuva kappale tuosta kirjoituksesta, taitaa Harkimo osua maaliin: "Aloitteeni on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa, mutta joukossa ei ole yhtäkään sosiaalidemokraattia. Tätä ihmettelen suuresti, sillä oppositiopuolueet kilvan peräänkuuluttavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa yritystoiminnassa. Näköjään heillä ei ole tahtoa puolustaa läpinäkyvyyttä, kun kalikka kalahtaa omaan nilkkaan. Demarit kyllä tietävät, että lakialoitteeni allekirjoittajat ovat oikeassa. Sen voi päätellä siitä, että yksikään demariedustaja ei ollut täysistunnossa paikalla esittämässä vastalauseita. Pelkäsivät ja tiesivät, että heiltä puuttuvat argumentit."

      Kai AY-liikekin voisi kertoa mitä rahoilaan tekee? Miksi rehellinen toiminta halutaan salata ja piilottaa? Kysehän on kansalaisten maksamasta tuesta veroina ja maksuina liitoille.

    • merkantti

      Sen tason osaajat kuin Harkimo, osaavat kyllä katsoa mihin ay-liike rahansa käyttää. Sehän se porvaria harmittaakin, kun ne tietää.

    • kepulointiavastaan

      Tuleva yleislakko vaatiikin varoja, joihin ne tarkoitettukin

      • vete.raani

        Työtaistelu vaatii joukkovoimaa ja rahaa. Sillälailla sitä ollaan yleishyödyllisiä.


    • extoimitsijaevp

      Eli liitot saavat kiertää veroja ja piilotella rahankäyttöään mielin määrin eikä siihen saa kukaan puuttua? Voi olla että liiton jäsenissä on muitakin puolueita äänestäviä kuin demareita tai vasemmistoliittolaisia. He eivät välttämättä pidä siitä että heidän maksamillaan rahoilla vietetään vasemmistoehdokkaiden vaalitilaisuuksia kestityksineen ja mainostetaan ehdokkaita kalleimmissa medioissa. Jos te tietäisitte miten härskiä peliä liitoissa pelataan niin yllättyisitte. Sattuneesta syystä minä tiedän tarkalleen.

      • merkantti

        Ay-liike tukee niitä poliitikkoja, joilla on samat tavoitteet sen kanssa, usein ne on vasemmistolaisia.
        Se että ay:n jäsenissä on muidenkin puolueiden kannattajia, on heidän omaa pöljyyttään, toimiessaan omaa etuaan vastaan.


    • merkantille

      Miksi koko kansan pitää maksaa siitä että verotuloilla huudetaan vasemmistopaskaa liittojen toimesta? Liittojen jäsenmaksut ovat verovähennysoikeuden alaisia maksuja joten periaatteessa koko kansa maksaa tuon vasemmistoeliitin toiminnan.

      Jos liitot eivät saisi valtiolta ilmaista rahaa koko ajan niin se olisi eri asia. Erittäin suuri joukko ihmisiä on eronnut eri liittojen orjuudesta ja siirtynyt YTK:n leiriin. Sieltä saa pienellä jäsenmaksulla samat edut ja ennenkaikkea ilman sitä vasemmistopaskan jauhamista. Suosittelen.

      • Vilhelmiina1

        YTK on pelkkä työttömyyskassa ei siis ole mikään ammattiliitto. Ammattiliittojen työttömyyskassojen jäsenmaksut eivät ole YTK: n maksuja suurempia, vaan monessa tapauksessa pienempiä. Merkantillekin tiedoksi.


    • merkantille

      Niin on ja se juuri onkin YTK:n paras puoli. Ei tarvitse katsos rahoittaa vasemmistovihreiden liturgian levittämistä. Veronmaksajat ne viime kädessä maksavat noiden vasemmistolaisten juhlimisen Lapin tuntureilla kun SAK:n liittojenkin herrat käyvät syömässä ja juomassa kansan piikkiin muutaman viikon vuodessa. Kaverini oli aikoinaan Rakennusliitossa vuosikymmenen töissä ja sanoo nyt jälkeenpäin häpeävänsä sitä härskiä toimintaa miten kansalaisia kusetettiin. Niin se kuulkaa se työväen edustaja Antti Rinnekin kävi Levillä mässäämässä kansan piikkiin vaikka muuta luulette. Lukekaapa joutessanne miten Rinteen toimintaa pimitettiin Levi-sotkuissa aikoinaan. Voitte oppia jotain..,

      • Vilhelmiina1

        Mitenkä se rakennusliitto on kansaa "kusettanut"??? Faktat pöytää ei riitä pelkät epämääräiset heitot. Kerro myös, jos tiedät kenen piikkiin työnantajat ja heidän edustajat "mässäilevät". Taitavat käyttää lainsäädännön suomia etuja "mässäilyyn". Merkantille lisää tasapuolista ajattelua toivoen.


      • merkantti

        Meillä tyläisilläkin on ollut tilaisuus käydä Levillä rentoutumassa. Rakennusliiton ja muiden liittojen avulla taistellun ansion turvin.
        Monilla Levillä käyneillä, hävettää jälkeen päin.


    • Hillotolpalleonmatkaa
      • Varmatieto

        SDP ei edes pääse seuraavaankaan hallitukseen. Kokoomus tulee Keskustan kanssa parantamaan kannatustaan vielä rajusti kahden vuoden aikana. Keskustaa nostaa viisaat pääministerin toimet ja Suomen talouden nousukausi siitä johtuen. Kokoomus taas saa mahtavan buustin kannatukseensa presidentinvaaleista koska sauli niinistö mielletään edelleen Kokoomuslaiseksi. Demareille on luvassa mopen osa ja Vihreätkin kuihtuvat normaalikokoonsa ennen vaaleja.


      • Vilhelmiina1
        Varmatieto kirjoitti:

        SDP ei edes pääse seuraavaankaan hallitukseen. Kokoomus tulee Keskustan kanssa parantamaan kannatustaan vielä rajusti kahden vuoden aikana. Keskustaa nostaa viisaat pääministerin toimet ja Suomen talouden nousukausi siitä johtuen. Kokoomus taas saa mahtavan buustin kannatukseensa presidentinvaaleista koska sauli niinistö mielletään edelleen Kokoomuslaiseksi. Demareille on luvassa mopen osa ja Vihreätkin kuihtuvat normaalikokoonsa ennen vaaleja.

        "Varmatieto kirjoittaja" Mihinkä tutkimukseen tämä kirjoituksesi perustuu, ettei vaan hevosmiesten tutkimuslaitoksen pitkänajan epävarmaan ennustukseen, jossa virhemarginaali on n. 100%.


    • vete.raani

      Verottomia ovat myös maataloustuottajien ja työnantajien järjestöjen jäsenmaksut. Siellä varmasti tuetaan muita, kuin vasemmistolaisia poliitikkoja.
      Älkää ruikuttako, kun ette ymmärrä sen enempää.

      • merkantti

        Juuri niin. EK ja MTK ja kaikkien toimialojen työnantajaliitot rahoitetaan myös verovapain jäsenmaksuin. Missähä ne käyvät "häpeänsä" hankkimassa?


    • VaivaakoTeitäTyhmyys

      Mitä liitot salailevat? Se tässä on avainkysymys eikä se että itketään kuin pikkulapsi ja osoitetaan sormella että "nuotkin tekevät niin?"

      Tosiasiahan on että SDP:n ja Vasemmistoliiton toimintaa on rahoitettu kymmeniä vuosia juuri liittojen tuella. On täysin eri asia jos vaikkapa maatalousyrittäjä saa jäsenmaksunsa verovähennyksenä. Hän tekee töitä omasssa yrityksessä. Sen sijaan jossakin tehtaassa saattaa olla 200 työntekijää joista puolet on vasemmistolaisia mutta kaikkien maksamat jäsenmaksut menevätkin vasemmistopuolueiden hyväksi vaalikampanjointiin. Miksi asiasta ei saisi edes keskustella?

      • Vilhelmiina1

        Suomessa maatalous ei pysy pystyssä ilman EU ja kansallisia tukia. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, turvataanhan siinä jonkin asteinen elintarvikkeiden omavaraisuus. Väittämäsi siitä, että SDP:n ja Vasemmistoliiton toiminta rahoitettaisiin ammattiliittojen kautta ei kyllä pidä paikkaansa. Vaalikampanjointiin liittyvät avustukset ovat pääsääntöisesti julkista tietoa, kun vain haluaa selvittää. Asiasta keskustelua ei kukaan voi estää, kunhan keskustelu perustuu oikeaan tietoon.


    • asiaonjuurinäin

      En nyt viitsisi kiistellä selvästä asiasta. Vasemmistoehdokkaiden vaalikampanjointia tukevat voimallisesti juuri ammattiliitot ja sillä selvä. Ja julkista tietoa et saa kaikista hämäräkytkennöistä mitä liitot ja vasemmistopuolueet keskenään tekee. Siihen sisältyy veronkiertoa ja pimeää työntekoa, liittojen työntekijät "talkoilevat" omana työaikanaan vasemmsiton teltoilla jne. Tästä ovat ammattitoimittajatkin yrittäneet saada tietoa mutta sitä ei anneta. Pieni lainaus:


      "Jäsenetkään eivät hyväksy vasemmiston ay-tukea

      35 % ammattiliittoihin kuuluvista ja 35 % koko kansasta hyväksyy vasemmistopuolueiden ammattiliitoilta saaman vaalirahoituksen, suurin osa kummistakin suhtautuu tukeen kielteisesti.

      Työväestö ei kannata vasemmistoa

      Työväestönä itseään pitävien joukossa Vasemmistoliiton ja Sdp:n kannatus oli yhteensä 19 %, Perussuomalaisten yksin 23 % vuonna 2011. Uhkailulla ja etuja lupailemalla Vasemmistoliitto ja Sdp saavat kuitenkin peloteltua muiden puolueiden ehdokkaita pois ammattiliittojen luottamustehtävistä ja pidettyä johtopaikat ominaan. Jos SAK:n johto valittaisiin suoralla jäsenvaalilla, sen koostumus olisi aivan toisenlainen."

      • merkantti

        Liitot tukee niitä poliitikkoja, jotka kannattaa liittojen tavoitteita, eihän siinä ole mitään ihmeellistä.
        Menkää kepulaiset MTK:hon, jos jäsenmaksuillanne pitää tukea kepulaisia poliitikkoja.


      • Vilhelmiina1

        Viitsit kuitenkin kiistellä asiasta ja esittää omia tutkimustuloksia sekä väitteitä esim. veronkierrosta, jos on varma näyttö veronkierrosta, niin saata se viranomaisten tietoon.


    • asiaonjuurinäin

      Tottakai on näyttöä ammattiliittojen veronkierrosta, se on selvä. Heitä vain ei saa tuomiolle koska he käyttävät sanahelinää suojanaan ja satuilevat yleishyödyllisestä järjestöstä. Tiedät sen itsekin. Aivan kuten Harkimo tiivistää:

      "Ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten tulisi olla kokonaan julkisia, jotta voitaisiin arvioida, täyttyvätkö niiden toiminnassa yleishyödyllisyyden periaatteet. Nyt verolain soveltamiskäytännön mukaan työmarkkinajärjestöillä ei ole minkäänlaisia velvoitteita avata sijoitus- tai tilitietojaan."

      Kertokaapa demarit nyt ihan aikuisten oikeasti mitä pahaa näette siinä että liitot kertoisivat avoimesti sijoitus-ja tilitietonsa? Miksi niitä salataan jos kaikki on kunnossa?

      • merkantti

        Miksi ne sinua kiinnostaa? Jos ne lain mukaan ei ole velvollisia avaamaan tietojaan, miksi ne niitä avaisi.
        Kritisoi lainsäätäjää. Siellä on kepujohtoinen hallitus, sen tehtävä on olla aloitteellinen, oliskohan sillä omat syynsä pitää laki tällaisenaan.


      • Vilhelmiina1

        Missä ovat ne näytöt veronkierrosta. En ole ennen tiennyt, että sanahelinällä ja satuja kertomalla voi välttää tuomion, jos on lakia rikkonut. Ammattiliitot ovat yhdistyksiä samoin, kuin työnantajajärjestöt ja niitä sitoo kaikki mitä eri laeissa sanotaan. Nytkin järjestöt toimivat miten laki (lait) edellyttävät. Mistä sinulla voi olla tietoa, että täällä vain demarit ottaa kantaa. En ole minkään puolueen jäsen.


    • merkantti

      Minä olen demari, olen kokenut herätyksen jo ajat sitten.

    • KiitosHjallis

      Hjallis Harkimo on ihan oikealla asialla vaatiessaan selvitystä liittojen rahankäytölle.

      Demarit huutavat kyllä kitarisat näkyen muiden puolueiden järjestöistä mutta eivät huomaa omaa likaista pesäänsä joka sijaitsee ammattiliittojen syövereissä ja sieltä ei tietoja anneta. Näköjään demareiden mielestä kaikki on OK kunhan lain kirjaimen nippanappa täyttää, moraalista ei ole tietoakaan. Ja mitä "yleishyödyllistä" edes liitoissa on koskaan ollutkaan? Pieni sisäpiiri kahmii rahaa ja valtaa itselleen ja kusettaa hölmöjä jäsenmaksun maksajia. Vilkaiskaapa mitä liiton herrat tienaavat niin ymmärrätte mistä on kyse.

      Onneksi laki tullaan muuttamaan ja liitot joutuvat tilille hämäräbisneksistään ja veronkierrostaan. Eduskunnassa on selvä enemmistö oikeistolaisia joten asia etenee.

    • lastensairaalankummit

      Pitäisi saada myös nuo säätiöiden asiat julkisiksi: ollaanko tästäkin samaa mieltä

      Säätiöiden edunvalvoja yllättyi suurista vaalituista
      Säätiöiden edunvalvontajärjestön nokkamies yllättyi tietoon tulleista kahden keskustataustaisen säätiön antamista suurista vaalituista. Avoimuutta peräänkuuluttava Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtaja Paavo Hohti toivoo vaalirahakeskustelun herättelevän säätiöitä miettimään toimintansa perimmäistä tarkoitusta.

      Kotimaa21.9.2009 klo 09:42päivitetty 20.4.2012 klo 15:49
      Jaa artikkeli Facebookissa
      Jaa artikkeli Twitterissä
      - Toivon että keskustelu auttaisi siihen, että säätiöt itse heräisivät miettimään omaa toimintaansa ja toimimaan sen perusteella, mitä varten ne varsinaisesti ovat olemassa, Hohti huokaa.

      Lauantaina nousi esiin, että Raha-automaattiyhdistykseltä rahoitusta saava, keskustataustainen Nuorisosäätiö tuki pääministeri Matti Vanhasen presidentinvaalikampanjaa 23 000 eurolla.

      Hohti muistuttaa, että Nuorisosäätiön nettisivuilta käy ilmi, että tarkoitus on asuntorakentaminen ja asuntojen rakentaminen nuorille. Vanhanen toimi Nuorisosäätiön puheenjohtajana vuosina 1998-2003 ja tätä ennen varapuheenjohtajana vuosina 1981-1997.

      Hohdin mukaan yleishyödyllisyyskriteerin täyttymistä voi epäillä, jos luottamushenkilölle tai toimihenkilölle myönnetään rahaa.

      Avoimuus on säätiöille elintärkeää

      Hohti pitää avoimuutta säätiöiden kannalta kohtalonkysymyksenä.

      - Taloudellinen raportointi on a ja o, koska valtio antaa etuoikeuksia, muun muassa verotuksellisia etuja ja tukia raha-automaattiyhdistykseltä, Hohti muistuttaa.

      Verottaja ratkaisee verotuskysymykset, mutta edunvalvo tuntee hyväksyttävän toiminnan pääperiaatteet. Tärkeä seikka on yleishyödyllisyys eli toiminnan pitää kohdistua yleiseen hyvään. Edelleen tärkeää on, ettei makseta rahoja säätiön hallinnossa toimiville henkilöille. Lisäksi avustusten pitää kohdistua laajaan piiriin eikä rajoitettuun kohderyhmään.

      Hyvän hallinnon ohjeistus tekeillä

      Suomessa on noin 2800 erilaista säätiötä. Niistä noin kolmasosa on apurahoja jakavia säätiöitä. Loput ovat enimmäkseen luonteeltaan toiminnallisia, tarkoituksena on esimerkiksi pyörittää vanhainkotia.

      Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta edustaa noin kymmenesosaa säätiöistä. Neuvottelukunta on jo pidempään laatinut säätiöille hyvän hallinnon ohjeistusta, joka valmistuu pian.

      - Ohjeistus perustuu ennen kaikkea säätiöiden omavalvontaan, mikä edellyttää korkeaa moraalia.

      Säätiön perustaminen vaatii Patentti- ja rekisterihallitukselta perustamislupaa. Sillä on oltava myös tarkoitukseen riittävästi alkupääomaa. vasta kun säätiö osoittaa toiminnallaan olevansa yleishyödyllinen, verottaja voi myöntää sille etuja.

      Vaalitukikeskustelun osalta kiinnostavaa on se, että säätiön on ilmoitettava jo perustamisen yhteydessä tarkoituksensa erittäin tarkasti.

      - Säätiön tarkoituksen muuttaminen on Suomessa erittäin vaikeaa. Aikojen muuttuessa tarkoituksen tulkinta voi muuttua, muttei itse tarkoitus, Hohti korostaa.

    • johan..nyt

      Miksi te murehditte järjestöjen pienistä rahan käytöistä, kun todelliset roistot, hallituksen tukemana, ryöväävät Suomen kansaa veroparatiiseineen.

    • poiutytyuiopå

      Puhallus
      Meilahteen on kovalla tohinalla puuhattu uutta lastensairaalaa. 160 miljoonan potista 80 miljoonaa tulee suoraan HUS:lta ja valtiolta, 30 miljoonaa euroa kerätään yrityksiltä ja yksityisiltä (nyt kasassa 20 miljoonaa). Loppu 50 miljoonaa euroa otetaan velkaa, jonka HUS maksaa ajanmittaan takaisin.

      Tänään on sitten käynyt ilmi, että rakennettava sairaala tulee jäämään ikuisesti yksityisen Uusi Lastensairaala Säätiön haltuun. Säätiön takaa paljastuu kaksi suomenruotsalaisten säätiötä: kulturfonden ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds.

      Nämä kaksi säätiötä lahjoittivat Lastensairaalasäätiön pohjakassaksi 300.000 euroa ja saavat nyt vastineeksi veronmaksajilta 160 miljoonan euron sairaalarakennuksen. Kun sairaala valmistuu vuonna 2017 voi sitä hallinnoiva verovapaa säätiö vaatia valtiolta/HUS:lta sen suuruista vuokraa kuin haluaa.

    • ghgjklöä

      Tapaus Anne Berner
      15.9.2015 21:25 Petteri Hiienkoski Anne Berner Keskusta Liikenne- ja viestintäministeriö Uusi lastensairaala 8 kommenttia ilmoita asiaton viesti
      Anne Berner oli Perheyritysten liiton puheenjohtajana valitsemassa ex-pääministeri Matti Vanhasta sen toimitusjohtajaksi v 2010.
      Anne Berner oli Perheyritysten liiton puheenjohtajana valitsemassa ex-pääministeri Matti Vanhasta sen toimitusjohtajaksi v 2010.
      Se, että Helsinkiin rakennetaan uusi lastensairaala, on mahtava juttu! En usko, että maasta löytyy ketään, joka olisi asiasta eri mieltä. Sen tietää myös Anne Berner.

      YLE Uutisten tänään julkaisemien tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on pitkään ollut johtotehtävissä luxemburgilaisessa veroparatiisiyhtiössä: Saltri II LuxCo -yhtiön toimintaan liittyy "verosuunnittelua". Yle on selvittänyt sen ja muiden yhtiöiden monimutkaisia omistusjärjestelyjä. Berner ilmoittaa luopuneensa paikastaan yhtiön hallituksessa toukokuussa.

      Berner on ollut näkyvä hahmo paitsi perheyrityksensä Vallila Interiorin, myös uutta lastensairaalaa rakennuttavan säätiön johdossa. Sairaalalle lahjoituksia keränneen yhdistyksen johdossa hän sai runsaasti myönteistä julkisuutta.

      Berner valittiin keväällä eduskuntaan. Sveitsin kansalaisena hän ei ollut äänestänyt Suomen eduskuntavaaleissa ennen sitä. Hän haki kaksoiskansalaisuutta ehdokkuutensa takia.

      YLE Uutisten heinäkuussa Berneristä julkaiseman henkilökuvan mukaan perheyrittäjän rakettimainen nousu neljässä kuukaudessa puoluepolitiikan ulkopuolelta Juha Sipilän luottoministeriksi sai osan keskustaväestä nikottelemaan.

      – Sveitsiläislähtöinen, suomenruotsalainen bisnesnainen Espoosta ei ole sitä, mitä keskustan eturivissä on totuttu näkemään, kirjoittivat Sara Rigatelli, Eetu Pietarinen ja Anna Hurtta laatimassaan henkilökuvassa.

      – Sipilä valitsi hallitukseen itsensä näköistä porukkaa, kerrotaan jutussa erään keskustaveteraanin todenneen.

      Berner lähti vaaleihin sitoutumattomana, mutta otti keskustan jäsenkirjan ministerinimityksensä jälkeen. Naton kannattaja, oikeistolaisen Libera-ajatuspajan hallituksen entinen puheenjohtaja on myös kokoomuksen ja Alexander Stubbin entinen vaalirahoittaja.

      Berner on korostanut "suostuneensa politiikkaan ainoastaan Sipilän ansiosta". Sipilän kerrotaan luvanneen, että Berner saisi olla sitoutumaton, "jos lähtisi uudistamaan hänen kanssaan politiikan johtamista".

      – Keskustan tai kokoomuksen gallup-kehityksillä ei ollut päätöksen kanssa mitään tekemistä, todetaan Ylen julkaisemassa henkilökuvassa.

      Keskustalaisuutensa kummastelusta Bernerin pinnan kerrotaan Ylen haastattelussa kiristyneen.

      – Et saa minua käännettyä sellaiseen asentoon, että olisin jotenkin halunnut, hakenut, pohtinut, analysoinut, miettinyt kokoomusta tai mitään muutakaan, hän vastasi toimittajalle.

      Viikko haastattelun jälkeen Berner kuitenkin täsmensi sanojaan ja myönsi allekirjoittaneensa kokoomuksen ehdokassopimuksen viime syksynä. Uutisoinnista ei selvästi ilmene, pyysikö Yle Berneriä täsmentämään kokoomuksen ehdokkuuteen liittyviä yksityiskohtia ennen kuin tämä myönsi asian vai ottiko hän omatoimisesti yhteyttä toimitukseen.

      Asia tosin oli ollut julkisuudessa jo sitä ennen. Kokoomuksen Verkkouutisten tammikuussa julkaiseman tiedon mukaan Berner oli hyvissä ajoin ennen ehdokkuuttaan keskustan listalla tulossa kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi.

      Ylen tietojen mukaan Berner olisi myös yrittänyt saada kokoomuksesta lupausta ministerin salkusta, ennen kuin hyväksyi keskustan ehdokkuuden, mutta tämän hän kuitenkin kiistää.

      Berner allekirjoitti 19.9.2014 kokoomuksen ehdokassopimuksen, jossa hän sitoutui ehdokkuuteen vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ”ainoastaan kokoomuksen ehdokkaana”.

      Uuden Lastensairaalan Tuki -nimisen säätiön puheenjohtajana Berner on joutunut vastaamaan sairaalan rahoitusjärjestelyistä heränneeseen kohuun.

      Sairaalan kustannusarvio vuonna 2012 oli 160 miljoonaa euroa. Säätiön info-sivujen perusteella rahoituksesta 50 % eli 80 miljoonaa euroa tulee suoraan julkisista varoista valtiolta ja HUS:lta, vähintään 30 miljoonaa euroa kerätään Uusi Lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen kautta lahjoituksina ja enintään 50 miljoonaa on vierasta pääomaa. Koska tukiyhdistyksen varainhankinnan tavoite on ylittynyt lähes 7 miljoonalla eurolla, lahjoitukset pienentävät vieraan pääoman eli lainarahan tarvetta.

      Kritiikkiä on aiheuttanut se, että valmistuttuaan koko sairaalakiinteistön omistaa 100-prosenttisesti Bernerin johtama yksityinen säätiö. Säätiö, jonka alkupääoma on 300 000 euroa, ottaa puuttuvaa rahoitusosuutta varten lainaa, josta HUS maksaa säätiölle "pääomavuokraa".

      Info-sivujen mukaan "Säätiö antaa HUS:lle lastensairaalan veloituksetta käyttöönsä, lukuun ottamatta ... pääomavuokraa". Sivuilla annetuista tiedoista päätellen säätiö siirtää omistuksensa kuitenkin perustettavan kiinteistöosakeyhtiön nimiin. Tiedoista ei ilmene, miten omistus kiinteistöyhtiöissä jakaantuu, eikä se, joutuuko HUS maksamaan kiinteistöyhtiölle vuokraa

    • OsuiJaUpposi

      Kaikkien säätiöiden ja myös ammattiliittojen rahankäyttö pitäisi saada täysin julkiseksi.

      On se vain ihme että jos tänne kirjoittaa ammattiliitoista ja kyseenalaistaa hiukankin heidän toimintaansa niin kysymyksiin ei vastata vaan alkaa copypastaaminen ja sellaisten asioiden vetäminen mukaan jotka eivät edes kuulu asiaan.

      Se jos mikä kertoo erittäin paljon Demareiden toiminnasta. Sormella osoitetaan mielellään muita mutta kun käry käy niin häivytään paikalta (eduskunnassa)tai vaihdetaan puheenaihetta. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      7
      1243
    Aihe