Talous nousee, kun SDP on oppositiossa!

Bättrefolket

Suomen taloudella oli niin hieno viikko, ettei moista ole nähty vuosiin
Millaisen iloisten uutisten vyörytyksen Tilastokeskus tällä viikolla järjestikään, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja Tuomas Niskakangas.

Kiinalainen yritysjätti Alibaba ja sen tytäryhtiö matkailujätti Alitrip lanseerasi Euroopan kohteensa Rovaniemellä. Alibaban markkinointijohtaja Chris Tang keskellä sai lokakuussa lahjan paikallisilta tontuilta.
Kiinalainen yritysjätti Alibaba ja sen tytäryhtiö matkailujätti Alitrip lanseerasi Euroopan kohteensa Rovaniemellä. Alibaban markkinointijohtaja Chris Tang keskellä sai lokakuussa lahjan paikallisilta tontuilta. (KUVA: KAISA SIRÉN)
Tuomas Niskakangas HS
Julkaistu: 18.3. 21:12
MIKÄ ilon ja riemun viikko Suomella onkaan takanaan! Monelta se saattoi jäädä tosin huomaamatta, sillä iloiset uutiset ropisivat tasaista tahtia viikon aikana ilman erityisiä kohokohtia.

Suomen kansakunnan tilan virallinen mittaaja Tilastokeskus vyörytti viikon aikana julkisuuteen tilastoja tuplasti sen määrän mitä tavallisena viikkona. Määrän lisäksi hämmästyttävää oli tietojen laatu. Maanantaista perjantaihin Kalasatamasta julistettiin toinen toistaan parempia uutisia.

KATSOTAANPA, mitä Suomen taloudesta ja vähän muustakin viikon aikana opittiin.

Suomen talous kasvoi viime vuonna 1,4 prosenttia eli selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin ja eniten vuoden 2011 jälkeen. Kotitalouksien reaalitulot kasvoivat myös.

Opiskelupuolella tutkintojen suorittaminen nopeutui. Koulutuksen keskeyttäminen väheni.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat tammikuussa roimasti, 18,3 prosenttia.

Talouden virkoaminen näkyi myös suomalaisten yhteisessä rahapussissa. Verojen kertymä oli odotettua parempaa ja verokarhun kassaan kertyi yli kolme prosenttia enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Valtion ja kuntien velka kasvoi vielä voimakkaasti, mutta vähemmän kuin oli odotettu ja selvästi vähemmän kuin viime vuosina.

Konkurssien määrä väheni peräti 40 prosenttia.

Hintojen nousu oli 1,2 prosenttia. Ei ihan tavoitetasolla, mutta selvästi parempaa kuin viime vuosina yleensä. Runsaan prosentin vuosinousu hinnoissa ei käy liikaa kuluttajien kukkaroille mutta ei toisaalta lamauta taloutta kuten hintojen lasku.

Entäpä talouden eri osa-alueet: Teollisuus: kasvussa (2,4 prosenttia). Palvelut: kasvussa (4,6 prosenttia). Rakentaminen: kasvussa (7,4 prosenttia). Kauppa: kasvussa (2,4 prosenttia).

Lisäksi viikon tilastojulkistusten joukossa oli joitain tilastoja, joita ei voi yksiselitteisesti tulkita hyviksi tai huonoiksi.

Entä eikö joukossa ollut mitään huonoa?

No, kyllä sinne yksi huolestuttava tieto oli eksynyt.

Suomalaisten kotitalouksien säästämisaste painui viime vuonna negatiiviseksi. Se tarkoittaa, että suomalaiset syövät nyt säästöjään tai keräävät velkaa sen sijaan että keräisivät lisää säästöjä.

Suomalaiset ovat jo pitkään kuluttaneet tarmokkaasti siihen nähden, että maan talous on näyttänyt heikolta. Se on ollut hyväkin, sillä tavallisten ihmisten rahankäyttö on viime vuosina kannatellut Suomen taloutta, joka olisi muuten syöksynyt syvemmälle. Nyt näyttää siltä, että kulutusjuhla on mennyt vähän liian pitkälle.

TOINENKIN ongelma löytyy oikein etsimällä. Se liittyy viikon tilastojen ajoitukseen.

Suomen hallituksen puolivälitarkastelu nimittäin lähestyy. Käytännössä se on hallituksen viimeinen mahdollisuus tehdä isoja korjaustoimenpiteitä.

Vaikka viime aikojen talousuutiset ovat olleet suotuisia, maan taloudessa on sekä julkisella että yksityisellä puolella pahoja rakenteellisia ongelmia, jotka pitäisi korjata. Jos talouden tila vaikuttaa hyvältä, hallituksen on helpompi livetä vaikeista päätöksistä.

Mutta murehditaan niitä sitten, kun on liian myöhäistä. Tänä viikonloppuna nostetaan malja nousukaudelle!

25

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyväkeskusta

      Eikö kukaan sosialisti osaa kumota tai kertoa, että tuo ei ole hallituksen ansiota?

    • Upergate

      No, se ei todellakaan ole hallituksen ansiota. On han se tietystikin mukavaa että hiukan valoisammalta näyttää, hallituksen toimista huolimatta.
      vuodesta 2004 lähtienhän persluistia mentiinkin - mennään kyllä vielläkin, ja 2003 alkoi porvarihallitusten jyrkkenevän ja heikkenevän talouden kausi, jolla tiellä ollaan edelleenkin. Oikeata nousua, ei ole havaittavissa. Tässä vaalien alla vaan kaikki pienetkin positiiviset merkit suurennellaan ja koetetaan hallituksen ansioksi tuoda, vaikka meillä hallitus on kovaa vauhtia rakentanut ja rakentamassa helvetinmoisia "pommeja" veronmakasajille.

      Että siltäpohjalta vaan hehkutatte porvarihallitusten "osaamista", talouden syöksy, satojatuhansia menetettyjä työpaikkoja, tuhansia yrityksiä ja niissä yrittäjien työpanokset, surkeutta ja kärsimystä - siinä teille porvariosaamista.

      Mutta hehkuttakaa toki, kyllähän teidän kelpaa "sosialistien" rakentaman yhteiskunnan tuen turvin palstalla roikkua, poissa tuottavasta työstä ja yhteiskunnan rakentamisesta.

      • hyväkeskusta

        Eikös näitten palstojen hallitusta haukkuvat "sosialistit" nimenomaan halua päästä eroon niistä "vastikkeettomista" yhteiskunnan tuista?


      • Upergate
        hyväkeskusta kirjoitti:

        Eikös näitten palstojen hallitusta haukkuvat "sosialistit" nimenomaan halua päästä eroon niistä "vastikkeettomista" yhteiskunnan tuista?

        ? Hiukan oli sellainen keskustalainen tuo kommenttisi, majurimainen eli käsittämätön ?


    • Hallitus on avannut tiiviin yhteistyön Ruotsin kanssa.
      Suomeen pitäisi saada vielä saksan taitoisia ihmisiä, mutta pakkoruotsi estää sen.
      Ilman demareita ja Paavo Lipposta pakkoruotsi olisi jo haudattu.

      • Upergate

        ja ihan pihalla . . . .


    • Politiikan.arkipäivää

      Kai talous nousee kun Hallitus pumppaa rahaa yrityksille minkä ehtii. Ja kuluttajat ovat ottaneet lainaa samalla tavalla kuin Hallituskin. Eli hallitsemattomasti. Jos korot nousevat, niin tulee vararikkoja suuri aalto. Se on juuri tätä porvaripolitiikkaa.
      Vain köyhät ja toimeentulorajan alapuolella olijat ovat olleet suurimmat maksumiehet tälle höyläykselle.

    • Tulokset_puhuu

      Hallitus on kohdistanut rahat Suomeen ja se alkaa näkymäänb. Lisää töitä suomalaisille. SDP:n olisi lisännyt kehitysapua entisestään ja elvyttänyt lisävelalla??

      • jaavainiin

        Joo hallitus on kohdistanut rahat Suomeen, navettojen maalauksiin ja talvivaaran monttuun. Totuus on se että sipilän hallitus on vain jarruttanut talouskasvua leikkauksillaan ja väärillä sijoituksillaan, kasvuhan on johtunut kotimaisesta kysynnästä.


      • Politiikan.arkipäivää

        Suuret osingot näkyvät olevan tänäkin keväänä. Sinne ne Hallituksen elvytykset menevät suurimmaksi osaksi.
        Nyt on kyllä tullut ja tulossa myönteisiäkin asioita melkein yhtä paljon kuin YT-neuvotteluja. Suomeen on tulossa työpaikkoja vähän joka puolelle, mutta hallitus vähentää koulutusmäärärahoja, joilla näitä työpaikkoja voitaisiin täyttää työttömillä.
        Ja suomalaisen työvoiman maineet ovat ammattitaito ja tunnollisuus.


    • Paavo Lipponen esti pakkoruotsin lopettamisen. Nyt hän haluaisi pysyä EU-n ytimessä ja edistää kauppaa Saksan kanssa. Saksaa pitäisi osata, mutta ruotsi on tiellä.
      Paavo Lipponen on tehnyt Suomen kannalya fataalisia päätöksiä. Euroon liittyminen on myös paavon hölmöilyä. Ilman Paavoa opiskeltaisiin maailman kieliä ja menestyttäisiin omalla valuutalla.

      Demarien pitäisi päästä irti näistä RKP:n talutusnuorassa kulkevista edustajista.

      • jaavainiin

        Oletkos aivan varma että se oli Paavo? Nykyinen pressa, Niinistö väitti ettei euroon liittymisestä tarvita kansanäänestystä, koska unioniin liittymiseen oli jo suostuttu. Se oli valhe, Ruotsi järjesti kansanäänestyksen eurovaluuttaan siirtymisestä ja sitä ei ruotsalaiset halunneet. Tuskin suomalaisetkaan olisivat vapaaehtoisesti markasta luopuneet.
        No, henkilökohtaisesti euroon liittymisestä on ollut vain hyötyä, taloon otetun lainan korot olivat tosi alhaiset (maksettu pois jo). Markkavaluutassa korot olisivat olleet huomattavasti korkeammalla tasolla.


      • jaavainiin kirjoitti:

        Oletkos aivan varma että se oli Paavo? Nykyinen pressa, Niinistö väitti ettei euroon liittymisestä tarvita kansanäänestystä, koska unioniin liittymiseen oli jo suostuttu. Se oli valhe, Ruotsi järjesti kansanäänestyksen eurovaluuttaan siirtymisestä ja sitä ei ruotsalaiset halunneet. Tuskin suomalaisetkaan olisivat vapaaehtoisesti markasta luopuneet.
        No, henkilökohtaisesti euroon liittymisestä on ollut vain hyötyä, taloon otetun lainan korot olivat tosi alhaiset (maksettu pois jo). Markkavaluutassa korot olisivat olleet huomattavasti korkeammalla tasolla.

        Markkoja olisi ollut huomattavasti enemmän käytettävissä. Työttömyys ei olisi vaivannut. Verot olisivat olleet maltillisemmat. Kreikkan ei olisi tarvinnut meidän rahojamme lähettää. Paavo on pääsyyllinen, myös Sale ja Esko Aho.


    • alf.pani.lasta

      Suomeen tuodaan nyt afgaaneja kylki vääränä. Onko tätä Suomen muslimiuttamista ajamassa sdp:n muslimi Nasima Razmyar?
      Laitilakin sai sitten afganistanilaisen lastenraiskaajan, onko seuraavaksi vuorossa Lapua.

    • Nazima tekee businesta afgaaneilla ja pakolaisilla. SPR on hankkinut satoja miljoonia.
      Järjestöltä liikenee hieman Nazimalle.

      • OmituisiaOireita

        Jaaa ?
        Oletko ajatellut jonkinlaista psykiatrista hoitoa? Ihan veronmaksjien piikkiin.


      • SDPonINSESTI-

        Sosiaalidemokratia on mielisairaus pahimmasta päästä. Painuivat mokomat maanpetturisiat hiiteen.


    • Varmaan on reaalitulokin noussut: jos yksi toimari saa miljoonan enemmän, voi 1000 duunaria saada tonnin vähemmän ja silti keskimääräinen palkka pysyy samana.

    • tamppikaula

      Hyvin menee mutta menkööt

    • Kansalaisten luottamus talouteen on vahvistunut. SDP; Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP pitää pitää oppositiossa lopullisesti. Nyt alkaa mennä hyvin!

    • porvaripolitiikkaa

      Älähän intoile.
      SDP:lla ja ammattiliitolla on lakkoase takataskussa. Mersut pysäytetään Uudenkaupungin satamaan, Turun telakalla istutaan sopivasti jne. viimeistään syksyllä, hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja.
      SDP:n pakolaisbisnes kukoistaa ja VVO tuottaa huimasti verotonta eikä kumpikaan bisnes häiriinny lakoista.

      Edelleen on käytettävissä SOTE:n valinnanvapauspelottelu. Kaikki palvelut siirtyvät suurten ulkomaalaisten firmojen omistukseen.
      Se on jatkossa hyvästit sillekin, että saisit vapaasti valita niinkuin esim parturin nykyisin. Iso paha veroparatiisifirma ostaa kaikki parturitkin ja vie rahat piiloon verottajalta. Kunnan verovaroilla kustannettua parturia et löydä mistään kun Sipilän hallitus pilaa kaiken!

      • SDPmaanpetosPUOLUE-

        Jos SDP tai SAK käyttävät lakkoasetta niin Sipilä hallituksineen voi vastata lopettamalla yleissitovat työehtosopimukset ja silloin jää näille kommunistijäärille musta pekka paskaiseen käteen.

        Onkin jo aika että nämä maanpetturit laitetaan kuriin haittamasta kunnon ihmisten elämää mitä ne ovat tehneet vuosikymmenten ajan ja varastaneet samalla kansalaisilta miljardeja.

        Puheenjohtaja Rinne ja Lyly pitäisi haastaa leivättömän pöydän ääreen tekemistään ihmisoikeusrikoksista ja tuomita elinikäiseen kuritushuonetuomioon.


    • Mulberrymummo

      Kyllä sitä nyt jaetaan kölin alta vedettäville hyvää uutista, koska vaalit ovat edessä. Porvarivetoinen Suomi toimii näin ja porskuttaa rikkaita rikastuttumalla kölin alta vedettävien äänin turvin. Vaalien jälkeen taas ollaan pahemmassa, kuin ahdingossa.

    • tarkkanäköinen

      SAK:n , rinteen ja demarien lakkoilu on utopiaa. Jos sossut edes vilauttavat lakkoasetta, riittää kun sanotaan näin . Suoritetaan pikkuriikkinen tarkastus VVO:n ja SAK:n kirjanpitoon ja veronkiertoon. heinäkenkä on unelmahöttöä alkuliman muodossa, Oppositioon vihervasureiden ja ennen kaikkea mikropuolue RKP:n seuraksi , tätä häämöttävää hyvää Suomalaiset eivät saa sörssiä.

      • buddddha

        Tuo nyt on lapsellista uhoa, jos lakkoa haluat, yksistään AKT pysäyttää Suomen ja mitään et mahda. VVO:n kirajnpidossa ei löydy moittimista, eikä SAK:kaan, mutta soinin säätiöstä saattaisi löytyä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2164
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      49
      1707
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      33
      1528
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1446
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe