Kiinteistöjen yhdistys ja rasite

Kiinteistönostaja

Hei. Minulla on tuollainen puolen hehtaarin järvenrantakiinteistö, jolla sijaitsee mökki ja sauna. Kiinteistön rajanaapurina on rakennusoikeudeton muutaman sadan neliön kokoinen kiinteistö, jossa on rantaviivaa noin 8 metriä. Tällä muutaman sadan neliön kiinteistöllä on rasitteena 4 veneoikeuspaikkaa ja muutaman kymmenen metrin tieoikeus kiinteistölle. Itsellänikin on tieoikeus tähän noin 20 metrin tieosuuteen jotta pääsisin omalle mökille perille asti.

Kysyisin teiltä seuraavaa: Jos ostaisin tämän muutaman sadan neliön kiinteistön, niin mitä tapahtuisi jos liittäisin sen jo olemassa olevaan kiinteistööni. Nousisiko arvo kun tulee lisää maata ja rantaviivaa vai laskeeko arvo kun kiinteistön rasitteet tulevat mukana isompaan yhdistettyyn kiinteistöön? Mitään velkaa tai kiinnityksiä ym. ei ole joka olisi riski yhdistämiselle, mutta laskisiko kiinteistön arvo yhdistettäessä. Yhdistääkö vai kannattaisiko kiinteistöt pitää itsenäisinä yksikköinä.

Lisäksi kysyin, kannattaisiko minun edes ostaa tätä muutaman sadan neliön kiinteistöä? Mitä siitä hyötyisin, saisin vain rasitteet ja rakentaa ei saa ja tieoikeuttanikaan ei voi purkaa vaikka joku muu joskus ostaisi kiinteistön. Hyötyisinkö teidän mielestänne kiinteistön ostolla jotenkin?

17

488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katsii_vai_ei

      Etpä näin äkkiä hyötyisi.
      Rasitteet säilyvät ko kiinteistöä kohden vaikka kuka sen omistaisi.
      Veneoikeuspaikat ovat kuinka tehokkaalla käytöllä eli ovatko saaritonteille pääsyä varten kaavoitettu/rasitettu mantereelle kerrotulla tavalla.
      Jos ei ole käyttöä niin rasituksiahan voi purkaa mutta kannattaako moinen vaiva muutaman sadan neliön takia.

      • Kiinteistönostaja

        Rasite, eli venepaikat sijaitsevat tämän kiinteistön kärjessä, eli siinä kohti kun rantaviivaa on se 8 metriä. Ei ole paikka kovin ahkerassa käytössä, viime kesänä yksi vene oli sinne tuotu. Itse tuo kiinteistökin on lähinnä tarkoitettu, että sinne voi parkkeerata auton siksi aikaa kun käy järvellä soutelemassa. Itselläni on kyseiseen kiinteistöön tieoikeus kun joudun kulkemaan kiinteistön halki omalle mökilleni.

        Näin äkkiä ajatellen itsekkin mietin, että periaatteessa kyseisestä muutaman sadan neliön kiinteistöstä ei itselleni olisi mitään hyötyä. Vaikka kiinteistö ei olekaan minun, aina tuolla tulee kuitenkin kesäisin liikuttua kun kiinteistöjen välillä ei ole aitaa. Ainut hyöty tai ilo voisi olla tunnepuolella kun tietää kulkevansa omalla maalla.

        Mutta itse asiaan, eli näkisittekö kiinteistöni arvon nousevan jos siihen liitettäisiin tällainen noin 500 neliön lisämaa vene- ja autopaikkarasitteilla.


    • vanhamökki

      Todennäköisesti tonttisi verotusarvo nousisi hieman. Tonttisi myyntiarvoon sillä ei ole välitöntä vaikutusta, mutta joku voi arvostaa sitä, että rasitteet saattavat myöhemmin poistua. Jos siis tuntuu siltä, että haluat muutamat aarit lisää maata, siitä vaan. Oma valitnasi.

    • Kiinteistönostaja

      Näinhän siinä varmaan kävisi, että kiinteistövero nousisi hieman isommaksi. Eli taloudellisestihan minun ei kannattaisi ostaa lisämaata kun verotus on isompi ja käytännössä raha menee jollain tasolla hukkaan kun ostetulla maalla ei ole oikein käytännön käyttötarkoitusta.

    • Kiinteistönostaja

      Mutta mielellään kuulisin vielä teidän mielipiteenne jos ostaisin tuon kiinteistön, eli kannattaako kiinteistöjen yhteistäminen vai pitää kiinteistöt erillään. Paljonko muuten lisäkustannuksia tulisi kiinteistöjen yhdistämisestä.

    • 95935

      Eikös se kannattais nyt ostaa ja lohkaista hieman isompi pala myytäväksi rakennusoikeudella.

    • p112

      Omakohtaisia ajatuksia tuollaisesta tilanteesta: Jos tuon kiinteistön saisi ostettua edullisesti, niin ostaisin sen pois ja jättäisin ainakin toistaiseksi omaksi kiinteistöksi. Rasitteet säilyisivät tuolla kiinteistöllä ja siitä ei todennäköisesti mene edes kiinteistöveroa kun sillä ei ole rakennusoikeutta. Saat kuitenkin lisää omaa tilaa ympärillesi. Tämä toimii esim. puskurina jos toiselle puolelle ollaan rakentamassa joskus uutta mökkiä tms.

    • Rebba

      Toisaalta eikös jos nämä tontit yhdistäisi, niin kasvaneen pinta-alan myötä saisi lisää rakennusoikeutta.

    • dddd3

      Minä ostaisin jos halvalla saisin, mutta en yhdistäisi omaan kiinteistööni. Senhän voi tehdä sitten myöhemmin jos tarvetta ilmenee.

      • Kiinnostas_tietää

        Mitä sinä sitten hyötyisit pienestä kiinteistöstä jossa on rasitteet riesana ja jossa ei ole rakennusoikeutta??


      • dddd3

        Sitä ei voi vielä tietää, siksipä tuo "halvalla saisin".


      • Kiinnostas_tietää
        dddd3 kirjoitti:

        Sitä ei voi vielä tietää, siksipä tuo "halvalla saisin".

        No jos lähdetään siitä ajatuksesta, että nuo rasitteet ovat käytännössä ikuisia, koska eihän kukaan oikeuksistaan halua luopua. Pystytkö hieman tarkentamaan, että mitä muutoksia mielestäsi voisi tulla jotka aikanaan hyödyttäisi sinua? Ihan näin mielenkiinnosta kysyn.


    • dddd3

      No se ostaminen lähtisi ihan mutu-pohjalta, eikä siis perustu tietoon. Muutoksia voi tulla esim. rakennusoikeuteen, ja siinä voi olla tontin pinta-alaperusteisia rajoitteita, ja ne rajoitteet voivat koskea myös rantaviivan pituutta. Tai koskevathan ne nyt jo, mutta niihin voi tulla muutoksia.

      Jos esim. on nyt kohtalaisen iso tontti, voi siitä saada kaksi tonttia ja myydä tuon rasitteisen osan ja osan omasta nykyisestä tontista mökkitontiksi jollekkin.

    • Kiinnostas_tietää

      Paljonko sinun mielestä tuollaisesta kiinteistöstä kannattaisi maksaa maksimissaan? 3000 euroa kenties?

      • dddd3

        Jotain sen suuntaista, tuhansissa liikutaan. Nythän se on periaatteessa koko tontti vain rasitteiden käytössä.


    • mietinpähän_vaan

      Se tuli vain mieleeni, että kun nyt on neljä venepaikkaa rasitteena, niin voisiko kiinteistön omistaja sopia lisärasitteista. Tarkoitan sitä, että jotain korvausta vastaan kiinteistön omistaja myöntäisi vaikkapa 1-2 lisävenepaikkaa, jolloin rasitteiden määrä voisi olla jopa kuusi venepaikkaa.

      • KummaKysymys

        Kyllä kai se onnistuu, mutta ei kai kukaan halua rasitteita lisää. Yleensähän niistä halutaan eroon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe