Mikä on tuulilasin näkökenttä?

Mors46

Mitä tarkoittaa tuulilasin näkökenttä, kun halkeama merkitty katsastustodistukseen?

15

3256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaihdalasi

      Halkeama ei ole niin reunassa, ettei haittaisi näkyvyyttä vaan se on siis näkökentässä, suht-koht kuskin lärvin edessä.
      Asiahan on katsastajan mielipide josta voit olla eri mieltäkin, mutta jos tuli käsky vaihtaa tuulilasi uuteen, niin vaihtoon menee.

      • Tai sitten se tuulilasi korjaantuu itsestään seuraavaan katsastukseen!

        Focus hylättiin liian ohuiden jarrulevyjen vuoksi 3 vuotta sitten. uusi katsastus toisella asmealla ja levyt korjaantui!

        Tällä viikolla taas katsastus ja levyt oli kunnossa, samaten viime vuonna :)

        Eli voi tuulilasikin kokea tuollaisen ihme korjaantumisen


      • Joko olet maksanut sen velkasi katsastustodistuksen esittäjälle?


      • Katsastustod._googlaaja
        hyväksytty kirjoitti:

        Joko olet maksanut sen velkasi katsastustodistuksen esittäjälle?

        Muistaakseni lupasin, että ei tarvitse maksaa kunhan hakeutuu psykiatrille.


    • oihoiiooh

      Näkökenttä alue sallii noin 10 cm halkeaman reunoista keskelle, sen jälkeen tulkinta on katsastajan tulkintaa. Harvoin katsastaja merkkaa halkeamaa turhaan, eikä muitakaan vikoja.

      • Trafin-näkökentät

        Trafin tulkinta Opel Vectra katsastustestiautostaan oli muutama vuosi sitten aika yllättävä. Halkeama tuulilasin yläreunassa, sisäpuolisen taustapeilin korkeudella oli näkökentässä vaikka kyseinen halkeama jäi kokonaan alas käännetyn ns. aurinkolipan taakse. Trafin linjauksien jälkeen on tuulilasinvaihtajilla riittänyt työsarkaa.


    • näkökenttä

      Ihanne tilannehan olisi se, että ihminen itse tajuaisi milloin tuulilasin halkeama haittaa omaa ja muiden kyseistä autoa ajavien liikenteen havainnointia. En tiedä kuinka tulisin itseni kanssa toimeen, jos ajaisin suojatiellä jonkun päälle tai törmäisin risteyksessä toiseen autoon vain sen takia, että auringon kirkastama tuulilasin halkeama tai taustapeilissä roikkuvat karvanopat ovat olleet siihen olleet olennaisina vaikuttajina.

      Ymmärrän, että tuulilasi on suhteessa kallis ja uskon, että juuri sen takia tämä tuulilasi -aihe herättää niin paljon keskustelua niin katsastuksessa, kuin sen jälkeenkin.

      Katsastuksen tuulilasin näkökenttä -vaatimus pitäisi perustua direktiivin mukaiseen näkökenttä vaatimukseen, joka taas on laadittu erilaisten turvallisuustestien perusteella turvallisuutta ajatellen. Eli katsastaja ei ilkeyttään tuulilaseja kehota vaihtamaan vaan katsastajan tehtävä on vaalia jokaisen meidän tiellä liikkujan turvallisuutta.

      Teoriassa tuulilasin näkökenttä saattaa autosta riippuen olla hyvin lähellä (n. 5 cm) päässä sivu sekä ylä- ja alareunoista mutta käytännössä katsastuksessa on ilman mittalaitteita mahdoton toteennäyttää todellista näkökenttää.

      Muutamista käytännön asioista voi saada kuvaa näkökentästä. Yksi on tuulilasin pyyhkijöiden rajaama alue. Toinen on se, että kuljettajan pitäisi turvallisesti pystyä havainnoimaan tien pinta eli silmien ja tien väliin jäävässä tuulilasin alueessa ei saa olla halkeamaa. Myös suhteellisen korkealla olevat liikennevalot pitää pystyä havainnoimaan ilman halkeamia. Oikealta tuleva auto pitää pystyä havainnoimaan turvallisesti. Ja jokainen voi itse miettiä ja keksiä lisää käytännön tilanteita, jossa on tärkeä, että tuulilasin läpi oleva näkyvyys pitää olla hyvä, jotta voidaan turvallisesti ajaa liikenteessä.

      Monesti saattaa olla sellainen tilanne, että tuulilasi olisi hyvä vaihtaa jo ihan kuluneisuuden takia. Nykyaikainen tuulilasi toimii myös auton korin ns. kantavana osana ja tätä kautta on osallisena myös kolariturvallisuutta. Halkeamat heikentävät tuulilasin rakennetta ja näin ollen myös kolariturvallisuus heikkenee.

    • Kohti_Hybridiä

      Vakuutukset on olemassa. Nim. 3. lasi menossa vaihtoon kahden vuoden sisällä rinkulassa.

      • Niinpäniinjaapajaa

        Vakuutus, takuu, reklamaatio, valitus ja vaikerrus. Näin se homma etenee nykyisin, valitettavasti. Itse olen nyt kymmenen vuotta ja 100tkm ajanut samalla autolla ja vielä ei ole tuulilasi haljennut. Ei ole tullut tavaksi roikkua edessä ajavan puskurissa kiinni aikana jolloin roiskeläpille naureskellaan. Omissa autoissa ne on ja niille saa vapaasti nauraa jos joku siitä saa jonkinlaista nautintoa omaan tyhjään elämäänsä.


    • vaihtaakosiisennenjo

      aika isoa haitaria on jos lasin nurkasta 5-10 cm on näkökenttä tai ppyyhkimen alue joka siis huom. pienempi. itsellä peittyy aurinkolipan taa ollen vaakatasossa keskeltä vasemmalle 15cm yläreunasta. ja tämäkin riippuu kuin pitkä kuski autossa tilannetta katsoo. tien pintahan näkyy kyllä ja liikennevalotkin tuon halkeaman alta.

    • mikässsiinä

      Mulle inssi sanoi, että "se on se alue minkä pyyyhkijät pyyhkii".

      Ihan loogista ja järkeenkäypää

    • Kulmamittausta

      Muistelin kuulleeni jostain kulmasta kuskin silmien kohdalta katsottuna jossa ei saisi olla lasissa vauriota. Halkeamilla on toisaalta tapana edetä mikäli sitä ei erikseen estetä eikä sekään aina auta mikäli auton kori on löysä.

    • dksldjksdskjdfkjdfskl

      Mulla oli joskus nuorena sellainen käytttynä hankittu auto jota pidin 9 vuotta ja koko ajan oli tuulilasissa pystysuuntainen halkeama joka alareunassa lähti miltei suoraan kuskin edestä, kaareutui sitten niin lähelle vasenta A-pilaria että se ei ilmeisesti ollut sitten "näkökentässä" kun katsastuksissa siitä ei ihan viimeisintä, vuonna 2007 tehtyä katsastusta lukuunottamatta sanottu mitään. Halkeaman pää jäi korkeussuunnassa suurinpiirtein lasin puoliväliin eikä se siitä milloinkaan jatkunut eteenpäin.
      Tämäkin halkinainen lasi oli vaihtolasi, ei alkuperäinen koska ei ollut sävylasi ja vaihtotyö oli tehty huonosti, ruoste alkoi tursuta liimasaumasta oikeassa A-pilarissa ja yhdessä vaiheessa lasin yläreunassa keskellä oli vesivuoto joka korjattiin syöttämällä lasiliimaa sisäpuolelta saumaan.

      Lasinvaihdon kalleus ja mahdollinen huono työnlaatu olivat suurimmat syyt miksen "vapaaehtoisesti" vaihdattanut lasia vaikka kyllähän halkinainen lasi hieman harmitti itseänikin välillä. Ei näkyvyyden vuoksi kun en kokenut sen haittaavan näkyvyyttä mutta sen takia että autossa oli kuitenkin "näkyvä" vika. No se auto oli kyllä muutenkin vähän sellainen "käyttörieska", muitakin käytönjälkiä oli joten harmitus ei ollut niin suurta että olisin sen takia vaihdattanut lasin tai muutenkaan pakollisia enempää siihen investoinut.

      Jos katsastuksessa olisi määrätty lasi vaihtoon niin silloin sen olisin kyllä tehnyt. Viimeisessä katsastuksessa asiasta mainittiin tyyliin että seuraavaan katsastukseen odottaisimme lasin olevan vaihdettu mutta korjauskehotustakaan ei sillä kertaa annettu.

      Lopulta autoon kertyi niin paljon vikoja että ennen seuraavaa katsastusta paalasin sen kaikkine paskoineen ja sain romutustodistuksen siitä.

      Missään muussa autossani ei ole tuulilasi ollut halki ja toivottavasti ei jatkossakaan sellaista tapahdu. Lasin vaihto tänä päivänä tämän päivän autoon ei varmasti ole ainakaan halvempi kuin silloin 10-15 vuotta sitten mutta käyttörieskalla ajellessa kertyi kyllä säästöjäkin että on pankkitilikin paksumpi kuin silloin ja autoista on pidetty tuon jälkeen parempaa huolta muutenkin :)

    • glother

      Näkökenttä on noin 10cm lasin reunoista keskelle ja sen sisällä oleva alue pitää olla hyväkuntoinen, ei kalkeamia eikä kulumaa.

      Halkeamia pahempi on kulunut lasi joka heijastaa ja taittaa kaiken valon. Katsastuksen pitäisi puuttua laseihin hieman tiukemmin, koska lasi on kulutusosa samoin kun renkaat.

      Lasin vaihto on tietysti hankala ja ei autoa muuten parantava juttu, kun lasi vaihdetaan niin sattuu monenlaista vahinkoa, mutta lasi paranee.

      • kjsdksdklsdkjfksd

        Hiekkapuhaltunutta ja pyyhkijöiden naarmuttamaa, katsastajan vaihtoon tuomitsemaa lasia kannattaisi ehkä ensin yrittää kiillottaa tai pikemminkin kiilloituttaa jollain ammattilaisella ennenkuin suoraapäätä vaihdattaa uuden.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      34
      1461
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      6
      1224
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe