Saunan lämmittäminen oikein on ilmastoteko

1kautta2

Saunan lämmittäminen oikein on ilmastoteko – tunne edes nämä viisi nyrkkisääntöä
Saunoja on lämmitetty Suomessa puulla tuhansia vuosia. Silti tutkimus tuottaa vieläkin uutta tietoa siitä, miten puut pitäisi polttaa oikein.

Pienhiukkaset13.5.2017 klo 18:11
Puut palavat yliopiston koepolttolaitoksen uunissa.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Veli-Pekka Hämäläinen
@vphamalainenyle
Jaa artikkeli Facebookissa
543
Jaa artikkeli Twitterissä
Savun katku tuntuu nenään: joku on avannut äskettäin kamiinan tulipesän luukun. Hiillos hohkaa punaisena, lämpö tuntuu iholla. Mutta tämä ei ole tavallinen puulämmitteinen mummonmökki.

Se, mitä savuhormia pitkin nousee, tutkitaan täällä pienintä yksityiskohtaa myöten: paljonko hiukkasia on, mitä ne sisältävät, mikä on niiden kemiallinen koostumus ja massa. Ison autotallin näköinen huone on todennäköisesti maailman monipuolisin polttoperäisten päästöjen tutkimuslaboratorio. Se sijaitsee Itä-Suomen yliopiston tiloissa Kuopion Savilahdessa.

Maallikko näkee, että liekeistä nousee hiukan tummaa savua. Yliopistotutkija Jarkko Tissari selittää sen johtuvan sitä, että palaminen ei ole balanssissa. Syntyy nokihiukkasia, jotka nousevat taivaalle. Aikanaan ne kulkeutuvat jopa arktiselle alueelle asti, jossa ne imevät itseensä auringonvaloa ja sulattavat jäätiköitä.

Se on tieto, josta on hyötyä kenelle tahansa saunaa tai takkaa lämmittävälle. Itse asiassa iso osa polttoperäisten päästöjen tutkimuksessa saadusta tiedosta on sellaista, mitä kuluttajienkin olisi hyvä tietää.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että pienhiukkaspäästöt voivat nousta jopa kuusinkertaiseksi sen perusteella, miten puuta polttaa. Hiilivetypäästöissä vaihteluväli on jopa 20-kertainen. Vastaavasti vanhankin tulisijan voi saada palamaan lähes yhtä puhtaasti kuin uuden, jos polttaa oikein. Ei siis ole todellakaan samantekevää, miten saunansa tai takkansa lämmittää.

1. Älä polta liian suuria pesällisiä kerralla. Liian suuren pesällisen polttaminen lisää päästöjä. Jos puita ladotaan liikaa, puut kaasuuntuvat liian nopeasti ja ulkoilmaan karkaa häkää, hiilivetyjä ja hiukkasia.

2. Älä polta märkää puuta. Liian kostean puun polttaminen lisää päästöjä huomattavasti. Siksi lämmittäjän kannattaa valita kuivaa ja puhdasta puuta – ei siis esimerkiksi roskia, ei mielellään edes sytyttämiseen.

Myös lämpöenergian näkökulmasta kuiva puu on parempi kuin kaatotuore. VTT:n mukaan paras lämpöarvo on, kun polttopuun kosteus on 15–20 prosenttia. Jos pilkot näinä viikkoina puita, ne ovat sopivan kuivia viimeistään ensi vuoden kesällä, parhaissa olosuhteissa jo tulevana syksynä.

Netissä levisi aiemmin tänä vuonna Ylen uutinen Kauhavan lämpölaitoksesta, jossa huomattiin vahingossa, että haketta ei kannatakaan polttaa kuivana. Tämä on totta osassa lämpölaitoksia, mutta se ei missään tapauksessa koske saunanlämmittäjää.

3. Huolehdi vedosta. Tarkista, että hormi vetää. Kiukaassa tuhkalaatikko kannattaa tyhjentää aina ennen sytyttämistä.

4. Sytytä päältä, jos se on mahdollista. Perinteinen tapa oli sytyttää tulisija alta. Nykysuosituksissa linja on toinen. Silloin pesällisen alaosasta vapautuvat kaasut palavat noustessaan kuuman vyöhykkeen läpi. Kaikkiin tulisijamalleihin päältä sytyttäminen ei kuitenkaan sovi.

5. Käy ulkona katsomassa, millaista savua piipusta nousee. Puiden lisäämisen jälkeen savua tulee aina, mutta jos sitä tulee koko ajan, palaminen on todennäköisesti epäpuhdasta. Värillisen savun nouseminen on merkki siitä, että palamisolosuhteet eivät ole kunnossa. Palamista voi säädellä erilaisella ladonnalla, panoskoolla ja ilman syötön asennoilla kokeillen.

Tarvitsetko ylipäänsä puukiuasta?

Jarkko Tissari tutkii puun pienpolttoa Itä-Suomen yliopistossa.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle
Pelkkä puukiukaan tarpeellisuuden kyseenalaistaminen ärsyttää luultavasti isoa joukkoa suomalaisia. On kuitenkin tutkittu tosiasia, että puukiuas on takkojen, kamiinoiden ja leivinuunien joukossa suurin pienhiukkaspäästöjen aiheuttaja.

Tämä johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin kiukaita on paljon – epävirallisten arvioiden mukaan jopa 1,2 miljoonaa. Toiseksi puukiukaiden hyötysuhde on huono. Puuta joudutaan käyttämään kiukaassa suhteessa enemmän kuin vaikkapa varaavassa takassa. Lisäksi polttotekniikka on kiukaassa alkeellisempi kuin nykytakassa, jossa kaasutusprosessia pystytään säätelemään.

Jos siis todella haluaa lämmittää pienipäästöisesti, pitää kysyä itseltään, onko puukiuas todella ainoa vaihtoehto saunassa, varsinkin tiheästi asutulla alueella.

– Puukiukaista luopuminen on iso kysymys, jota varmasti pitäisi miettiä. Itse en haluaisi mennä kieltolinjalle. Tehtäisiin mieluummin ensin kaikki mikä on tehtävissä ja sen jälkeen kielletään jos muu ei auta, tutkija Jarkko Tissari Itä-Suomen yliopistosta puntaroi.

"Kaikella, mikä on tehtävissä", hän viittaa puun polttotapojen kehittämisen lisäksi poltto- ja puhdistustekniikan kehittämiseen kiukaissa – niistä lisää myöhemmin tässä jutussa.

35

496

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2kautta2

      Puulajilla ja sen kuorella on väliä

      Puunpolttoa tutkittaessa on löydetty lisäksi monia muita tekijöitä, jotka kyllä vaikuttavat päästöihin, mutta joiden tietämisestä on hyötyä pikemminkin teollisuudelle kuin kuluttajille. On eroja jopa siinä, miten eri puulajeja pitäisi polttaa, jotta päästöt olisivat mahdollisimman pienet. Tutkija Jarkko Tissarin mukaan niissä "mennään jo hienouksiin", mutta periaatteessa jokaista puulajia pitäisi polttaa eri tavalla.

      Isompia eroja on sen sijaan löydetty, kun on verrattu kuoren ja runkopuun palamista. Tämä johtuu siitä, että kuoressa on enemmän tuhkaa kuin runkopuussa. Tuhka huonontaa palamista ja osa tuhkahiukkasista leijailee pienhiukkasina savukaasun mukana ulos.

      Jopa sillä on väliä, lentävätkö hiukkaset piipusta päivällä vai yöllä

      Se, mitä puunpoltosta aiheutuville päästöille tapahtuu sen jälkeen kun ne leijailevat savupiipusta ulkoilmaan, on yksi alan tutkimuksen tämän päivän kuumimmista kysymyksistä. Tiedetään, että ajan kulumisella on suuri merkitys päästöille, mutta ei tiedetä, mitä se tarkoittaa ihmisille ja ilmastolle.

      Tämän vuoksi Itä-Suomen yliopiston laboratoriossa on otettu käyttöön laitteisto, jolla pystytään ikäännyttämään pienhiukkasia. Havaittiin, että puun panospolton hiukkaspäästöt lisääntyvät merkittävästi päästön ikääntyessä ulkoilmassa, jo noin kolmen tunnin aikana.

      Tämä oli tärkeä havainto, koska tähän asti ilmiötä ei ole otettu huomioon tulisijatyyppien päästöjä arvioitaessa.

      Jopa sillä on väliä ihmisten ja ilmaston kannalta, vapautuuko päästö ilmaan valoisaan vai pimeään vuorokaudenaikaan. Pimeällä päästöjen ikääntymisen aikana muodostuvien pienhiukkasten määrä on pienempi.

      Rantasaunassa hiukkastutkimuksen nimissä

      Puunpoltosta aiheutuvien päästöjen vähentämisessä kuluttaja on tärkeässä roolissa, mutta myös kiukaiden kehittymisellä on merkitystä. Osa kiuasvalmistajista on ollut mukana Itä-Suomen yliopistonkin tutkimushankkeissa.

      Yliopisto on hakenut jopa rakennuslupaa omalle tutkimussaunalle Savilahden rantaan. Se on jotain, mitä ei varmasti ole missään muualla maailmassa, tutkija Jarkko Tissari nauraa.

      – Toisaalta on ihmeellistä, että meillä ei ole tutkimussaunoja. Suomessa on kuitenkin niin paljon saunoja.

      Puulla lämpiävä tutkimussauna toimii kontissa, josta savu voidaan johtaa toisessa kontissa olevaan pienpolttosimulaattoriin.

      Hän uskoo kiuasvalmistajien haluavan kehittää laitteistaan vähäpäästöisempiä. Siihen ei vain välttämättä ole vielä olemassa riittävästi tietoa ja työkaluja.

      Kiukaasta saa vähäpäästöisemmän polttotekniikkaa kehittämällä, mutta myös sitä tutkitaan, voiko päästöjä vähentää kiukaissa samalla idealla kuin lämpölaitoksissa, joissa käytetään savukaasupesureita.

      – Savukaasupesureita ei ole kotisaunoihin tulossa, mutta muita tekniikoita kyllä – ja olemassa olevien tekniikoiden yhdistelmiä."

      • Vastavirtateknologia

        Lähes 100 vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että perinteinen säteilylämpökiuas ei enään riitä, se on testatusti tiensä päässä.
        Tarvittava teknologia on jo olemassa, Sydän-kiukaiden Testiraportit todistaa, että mahdoillisimman puhdas palaminen, korkea hyöhysuhde ja alhaiset savukaasujen lämpötila on saavutettu, koska korkean teknologian Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaan kantava idea on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Minulla on pihalla, maaseudulla, tynnyrisauna, jossa on tavallinen kiuas. Puuni ovat liiankin kuivia, kun torvesta ei tule kuin lämpöväreilyä. Jotakin savuttavaa pitäisi olla joukossa, jotta näkisin paremmin tuvan ikkunasta koska on lisättävä puita, ettei tarvitse sytyttää uudestaan. Lähinnä tuo ongelma on saunan kuivausvaiheessa.
        Täällä kaupungissa ei juuri ole mahdollista kuivattaa halkoja, ja piipusta tuleva savu on sen mukainen. Minulla kuivia puita riittää.


      • SydämmellinenLuotsi
        Vastavirtateknologia kirjoitti:

        Lähes 100 vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että perinteinen säteilylämpökiuas ei enään riitä, se on testatusti tiensä päässä.
        Tarvittava teknologia on jo olemassa, Sydän-kiukaiden Testiraportit todistaa, että mahdoillisimman puhdas palaminen, korkea hyöhysuhde ja alhaiset savukaasujen lämpötila on saavutettu, koska korkean teknologian Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaan kantava idea on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin.

        Ilmoitin taas ylläpidolle sydän mainoksesta joka oli taas massapostaus toisesta avauksesta mutta eipä kadonnut tälläkään kertaa sääntöjen vastainen viesti ilmoituksesta huolimatta mutta sydän mainokselle vittuilijan viesti katosi.


      • SydänOn
        Vastavirtateknologia kirjoitti:

        Lähes 100 vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että perinteinen säteilylämpökiuas ei enään riitä, se on testatusti tiensä päässä.
        Tarvittava teknologia on jo olemassa, Sydän-kiukaiden Testiraportit todistaa, että mahdoillisimman puhdas palaminen, korkea hyöhysuhde ja alhaiset savukaasujen lämpötila on saavutettu, koska korkean teknologian Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaan kantava idea on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin.

        Markkinoilta poistuva tuote. Tuottaa liikaa savua nokea ja pienhiukkasia puutteellisen vedon vuoksi.


      • näinkinjoo
        SydänOn kirjoitti:

        Markkinoilta poistuva tuote. Tuottaa liikaa savua nokea ja pienhiukkasia puutteellisen vedon vuoksi.

        ...jos se nyt missään markkinoilla on ollutkaan muuten kun rovaniemen markkinoilla helppoheikkimyynnissä.


      • SydämmenMassapostausta
        SydämmellinenLuotsi kirjoitti:

        Ilmoitin taas ylläpidolle sydän mainoksesta joka oli taas massapostaus toisesta avauksesta mutta eipä kadonnut tälläkään kertaa sääntöjen vastainen viesti ilmoituksesta huolimatta mutta sydän mainokselle vittuilijan viesti katosi.

        "LempeitäLöylyjä
        14.5.2017 14:15
        Lähes 100 vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että perinteinen säteilylämpökiuas ei enään riitä, se on testatusti tiensä päässä.
        Sydän-kiukaiden Testiraportit todistaa, että mahdoillisimman puhdas palaminen, korkea hyöhysuhde ja alhaiset savukaasujen lämpötila on saavutettu, koska korkean teknologian Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaan kantava idea on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin.

        Vastavirtateknologia
        14.5.2017 21:06
        Lähes 100 vuoden kokemuksella voidaan sanoa, että perinteinen säteilylämpökiuas ei enään riitä, se on testatusti tiensä päässä.
        Tarvittava teknologia on jo olemassa, Sydän-kiukaiden Testiraportit todistaa, että mahdoillisimman puhdas palaminen, korkea hyöhysuhde ja alhaiset savukaasujen lämpötila on saavutettu, koska korkean teknologian Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaan kantava idea on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin."


    • UudenSukupolvenTuotteet

      "Hän uskoo kiuasvalmistajien haluavan kehittää laitteistaan vähäpäästöisempiä. Siihen ei vain välttämättä ole vielä olemassa riittävästi tietoa ja työkaluja."

      Sydän-kiukaiden sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin ovat paras kehitysalusta alan kehitykselle.
      Sydän-kiukaan nimellistestin ja lämpöturvallisuustestin raportit kertoo, että saunan kiukaan vähäiset päästöt, korkea hyötysuhde, alhainen savukaasun lämpötilat ja paloturvallisuuden hallinta eivät ole ongelmia.

      • paskaalapsille

        "Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että pienhiukkaspäästöt voivat nousta jopa kuusinkertaiseksi sen perusteella, miten puuta polttaa. Hiilivetypäästöissä vaihteluväli on jopa 20-kertainen. Vastaavasti vanhankin tulisijan voi saada palamaan lähes yhtä puhtaasti kuin uuden, jos polttaa oikein. Ei siis ole todellakaan samantekevää, miten saunansa tai takkansa lämmittää."

        Samasta jutusta se oleellisia asia - päästöt eivät ole niinkään kiinni itse tulisijasta vaan sen käyttäjästä - piste.

        TM:n testissä perusnarvit ja helot poltti puhtaammin kuin sydän kuten myös iki joka on putkenpätkä. Kun jokainen edellisistä kannetaan testilaboratoriosta vaikka rantasaunaan ja pistetään pesä täyteen ulkokosteaa puuta ja annetaan palamiselle joko liikaa tai liian vähän ilmaa tms. väärinkäytöksiä jokainen edellisistä työntää mustaa savua hormista vaikka testeissä tulos päästöjen suhteen on edellisen ääripää - Ei itse kiukaat se ongelma ole vaan niiden käyttäjät.


      • UudenSukupolvnNuhapumput

        samaisessa testissä "huonon hyötysuhteen" kiukaat tuotti enemmän lämpöenergiaa samasta puumäärästä paljon nopeammin kuin "hyvän hyötysuhteen" kiukaat. Suomeksi mitä hikisempi kiuas sitä enemmän se puukilosta sai lämpöä irti ja nopeammin kuin nämä "kehityksen huiput". Hyvä esimerkki mitä merkitystä tyyppikilven merkinnöillä (taskulaskinhyötysuhde) on. Ei juuri mitään tapauskohtaisesti jopa päinvastoin huonon hyötysuhteen kiukaiden saadessa paljon enemmän lämpöä irti puukilosta kuin kiukaat joiden hs on korkeampi mistä edellä esimerkki.


    • Paloturvallisuus

      TM:n vertailutesti ei liittynyt kiukiden turvallisuuteen. Päinvastoin 16 m3 saunat lämmitettiin kevyellä lämmityksellä <80 C. asteeseen 3,5 kg 1.5 kg panoksilla ja siitä huolimatta HARVIA, AITO ja NARVI kiukailla savukaasun maksimi lämpötila ylitti reilusti T 600 maksimi hormiluokan.

      Mitä tapahtuu käytännössä paloturvallisuuden suhteen, jos ja kun 20 m3 kotisana lämmitetään normaalisti täysillä panoksilla?
      Vastaus h-lämmöt =(700 - 800 C).

      • paskaalapsille

        Heh heh...Ei liittynyt paloturvallisuuteen testi mitä nyt käytät ko. testiä kiukaasi kauppaamisessa ja juurikin mm. turvallisuuteen vedoten mistä suurena kuningasajattelijana annoit edellä esimerkin sitä edes ymmärtämättä pakkomielteen ollessa kyseessä.

        Testin otsikon alaisessa esipuheessa ihan erikseen mainittiin miten kiukaat polttaa saunoja mistä testissä mm. aiottiin ottaa selvää ja sinä sanot ettei testi liittynyt asiaan mitenkään. Salli minun nauraa se oli testin kantava idea pääaiheen ollessa se sinun päivittäin toistuva hormilämpötilat. Tiedäthän tuon kun olit ohjailemassa testiä miten se suoritetaan kädestä pitäen.


      • KASTOR-läpivirtauskiuas

        Tiedäthän tuon kokemuksesta. Siinä käy kuten sydärilläkin kävi ennen kuin täyttöluukkuun ilmestyi pellinpalanen.


      • Poikkeuksetta

        " Mitä tapahtuu käytännössä paloturvallisuuden suhteen, jos ja kun 20 m3 kotisana lämmitetään normaalisti täysillä panoksilla? "

        - Riippumatta käytetyn kiukaan merkistä hormilämmöt, päästöt, puunkulutus yms. ovat jotain ihan muuta kuin mitä tyyppikilvessä kerrotaan mihin avauksen aiheellakin viitataan.

        On kaksi eri asiaa lämmittää puusepän kuivalla polttopuulla, koneellisella vedolla, esilämmitetyllä ilmalla testisauna jonka rakenteet eivät sido lämpöä (kuluta tuotettua lämpöenergiaa) kuin rantasauna kostealla puulla, vapaalla vedolla, kylmällä ilmalla, hirsisen saunan ollessa kyseessä tiilihormineen sekä -palomuureineen.
        Esimerkki linjalla jatkaen jos sama hirsisauna lämmitetään seuraavana päivänä uudestaan lämmitystarve on rakenteisiin sitoutuneen lämmön ansiosta huom.pienempi mikä taskulaskinhyötysuhde-teorian mukaisesti kasvattaa kiukaan hyötysuhdetta oli se sitten mikä tahansa. Edelleen esimerkeillä jatkaen jos samaisessa ulkosaunassa on peruslämpö mikä sitoo rakenteisiin lämpöä laskee se huomattavasti ylösnostovaiheen puunkulutusta vs. peruskylmä sauna ja taas kiukaan hyötysuhde kasvaa vaikka kiuas olisi yksi ja sama.


    • AsiastaSanottua

      (Tulipaloriski!
      Vaikka sekä puukiukaat että metalliset savupiiput ovat testattuja ja CE-merkittyjä, niiden yhteiskäytössä voi syntyä pahoja ongelmia. Monelle rakentajalle on käynyt niin, että on hankittu hyväksytty kiuas ja piippu, jotka molemmat on asennettu määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Sitten kun saunaa on lämmitetty, piippu on ylikuumentunut ja sytyttänyt yläpohjan tuleen, minkä seurauksena sauna tai koko talo on palanut.
      Tämä mahdottomalta vaikuttava tilanne johtuu siitä, että kiukaan CE-todistuksessa on ainoastaan pakollista ilmoittaa savukaasujen keskilämpötila nimellisteholla suoritetussa testissä. Piiput sen sijaan luokitellaan niiden kestämän maksimilämpötilan mukaan. Korkein tunnettu piippulämpötilaluokka on T600, mikä tarkoittaa, että piippu kestää 600-asteisia savukaasuja.
      Voimakas tuli kiukaassa voi kuitenkin – ainakin joidenkin kiukaiden kohdalla – nostaa piippulämmöt alueelle 800–900 astetta, ja silloin on leikki kaukana. Vuosittain palaa noin satakunta saunaa metallipiipun sytyttäminä, esimerkiksi vuonna 2012 tapauksia oli 137. Emme siis puhu mistään mitättömästä ongelmasta.)

      TM:n vertailutestissä ainoastaan Sydän-kiukaassa oli käyttöohjeen mukainen kivimäärä 60 kg ja kaikissa muissa merkittävästi alle ohjeistuksen. Huvittavaa että Harvia kiukaan 40 kg:n kivitilaan
      oli sovitettu ainoastaan 23,5 kg. Totta helkkarissa kiukaan kivimäärällä on vaikutusta lämmitysaikoihin ja lopputuloksiin.

      • S-trollille

        Tarkennatko herra massapostaava sydän-trolli mitä vaikutusta lämmitysajoilla oli lopputuloksien suhteen?

        Samaa mieltä 60kg kiviä saunan kiukaassa on huvittava asia. Lähes yhtä huvittava kuin teoria läpivirtausteknologiasta joka muista kiukaista poiketen siirtää lämmön läpivirtauksella saunaan mikä ilmenee mm. tasalämpöisellä saunalla sekä nopealla lämmitysajalla. Sillä erolla että surkein läpivirtaus oli läpivirtauskiukaalla sen jättäessä varpaat kylmiksi pään palaessa minkä lisäksi lämmitysaika KEVYESSÄ LÄMMITYKSESSÄ oli yli tunnin siinä missä nopeimmat lämmitti saunan reilussa puolessa tunnissa.


    • Sydänsauna

      Täysin ploturvallinen teknologia on jo olemassa.
      Paloturvallisuuteen vedoten CE- hyväksytyt paloriskit kivi- ja kirvesaikaiset kiukaat tulisi rinnastaa savusaunan kiukaaseen ja asettaa käyttökieltoon asuin- ja vapa-ajan kiinteistösitä.

      • parempiaprovojakiitos

        Mitä jos yrittäisit sydän-trolli kerran vastata sinulle esitettyihin kysymyksiin jos haluat että sinua vähämielistä ja -lahjaista trollia viihdytetään sen ajan kun äitisi saapuu töistä lämmittämään sinulle mikrossa makaronilaatikkoa? Hiukan haastetta kehiin jos saa pyytää. Jos se on sinulle ylivoimaista saat jatkaa itsesi kanssa keskustelua yksinäinen nettirunkkari. Nosta rimaa älä ryömi aina sen ali.

        ps. Tuotemerkki jonka nimissä yrität lapsi pieni trollata, sitä rinnastetaan nimenomaan siihen savusaunaan sen valmistajan toimesta. Parempi onni ensi kerralla.


    • Omakotitalossa

      (Piiput sen sijaan luokitellaan niiden kestämän maksimilämpötilan mukaan. Korkein tunnettu piippulämpötilaluokka on T600, mikä tarkoittaa, että piippu kestää 600-asteisia savukaasuja.
      Voimakas tuli kiukaassa voi kuitenkin – ainakin joidenkin kiukaiden kohdalla – nostaa piippulämmöt alueelle 800–900 astetta, ja silloin on leikki kaukana. Vuosittain palaa noin satakunta saunaa metallipiipun sytyttäminä, esimerkiksi vuonna 2012 tapauksia oli 137. Emme siis puhu mistään mitättömästä ongelmasta.)

      Selittää miksi K-kiukaan hormi halkeilee mutta takan ei?

    • Pääyhteistyökumppani

      Mikä on saunalogin kanta testatusti paloriskin CE hyväksytyn kiukaan markkinointiin?

      • saunologin_kanta

        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."


      • aakkupätsytädev
        saunologin_kanta kirjoitti:

        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."

        kumpaa se tarkoitti erikoistyypillä s-kiuasta vai sen valmistajaa?


      • pääyhteistyökumppani

        Ei rohkene kommentoida savukaasulämpötilan osalta pääyhteystyökumppanin kiuasta.
        Muuten kyllä esittelee näyttävästi.
        Projektisaunan mittaustulokset puuttuu?


      • narvikonärästää
        pääyhteistyökumppani kirjoitti:

        Ei rohkene kommentoida savukaasulämpötilan osalta pääyhteystyökumppanin kiuasta.
        Muuten kyllä esittelee näyttävästi.
        Projektisaunan mittaustulokset puuttuu?

        Ihanko sinä tosissasi kuvittelet että bloggaaja sinun kanssa alentuisi suoli24lla väittelemään vaikka kovasti olet siihen yrittänyt provosoida ottamalla tämänkertaiseksi kivityksen kohteeksi jostain syystä ao:sen.
        Jos blogin aihe on sauna mitä siellä pitäisi esitellä jos ei saunaa kukkien istuttamista vai pitsin nypläystä? Vai puuttuu saunan mittaustulokset kas kun ei testiraportti..


      • Liian.kohtelias
        narvikonärästää kirjoitti:

        Ihanko sinä tosissasi kuvittelet että bloggaaja sinun kanssa alentuisi suoli24lla väittelemään vaikka kovasti olet siihen yrittänyt provosoida ottamalla tämänkertaiseksi kivityksen kohteeksi jostain syystä ao:sen.
        Jos blogin aihe on sauna mitä siellä pitäisi esitellä jos ei saunaa kukkien istuttamista vai pitsin nypläystä? Vai puuttuu saunan mittaustulokset kas kun ei testiraportti..

        Enemmän minä ihmettelen kuinka bloggaaja hänen yhteistyökumppani huomioiden kirjaimellisesti mainosti erikseen sydän kiuasta? Tosin edellisen ottaessa bloggaajaan yhteyttä tuotetta arvostelevan artikkelin jälkeen minkä jälkeen sydän kiukaan nosto ja hypetys blogissa ensin hämmästytti ja sen jälkeen lähinnä huvitti.
        Joka tapauksessa yhteistyökumppanin ollessa narvi kilpailevan tuotevalmistajan suoranainen mainostus olisi itselle henk.koht. ollut suorastaan peruste yhteistyön lopettamiselle ääriesimerkkinä. Yhteistyöllä kun tarkoitetaan kirjaimellisesti yhteistyötä ei kilpailevan tuotevalmistajan esille nostoa yhteistyökumppanin sijaan. Jotenkin ymmärtäisi jos muutkin kiuasvalmistajat olisivat saaneet palstatilaa blogissa mutta kun rajoittui yhteen yksittäiseen tuotevalmistajaan homma sai jotenkin kummallisia piirteitä.


      • plogaaja
        Liian.kohtelias kirjoitti:

        Enemmän minä ihmettelen kuinka bloggaaja hänen yhteistyökumppani huomioiden kirjaimellisesti mainosti erikseen sydän kiuasta? Tosin edellisen ottaessa bloggaajaan yhteyttä tuotetta arvostelevan artikkelin jälkeen minkä jälkeen sydän kiukaan nosto ja hypetys blogissa ensin hämmästytti ja sen jälkeen lähinnä huvitti.
        Joka tapauksessa yhteistyökumppanin ollessa narvi kilpailevan tuotevalmistajan suoranainen mainostus olisi itselle henk.koht. ollut suorastaan peruste yhteistyön lopettamiselle ääriesimerkkinä. Yhteistyöllä kun tarkoitetaan kirjaimellisesti yhteistyötä ei kilpailevan tuotevalmistajan esille nostoa yhteistyökumppanin sijaan. Jotenkin ymmärtäisi jos muutkin kiuasvalmistajat olisivat saaneet palstatilaa blogissa mutta kun rajoittui yhteen yksittäiseen tuotevalmistajaan homma sai jotenkin kummallisia piirteitä.

        saunologin_kanta
        18.5.2017 17:42
        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."

        Eikö ollut näin, että samaisessaa testissä; NARVI, AITO ja HARVIA kiukaissa savukaasun lämpötila hormiliitoksessa ylitti T 600 lämpöluokan reilusti. Eikä tämä ole hieman ristiriidassa edellisen kommentin suhteen?


      • dillelle_
        plogaaja kirjoitti:

        saunologin_kanta
        18.5.2017 17:42
        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."

        Eikö ollut näin, että samaisessaa testissä; NARVI, AITO ja HARVIA kiukaissa savukaasun lämpötila hormiliitoksessa ylitti T 600 lämpöluokan reilusti. Eikä tämä ole hieman ristiriidassa edellisen kommentin suhteen?

        Sydänistit taas loistaa....Vastaan kysymykseesi kun tarkennat ensin miten hormilämpötilat liittyi itse aiheeseen eli läpivirtaukseen asiayhteydessä saunan lämpötilojen jakautuminen jonka saunalogi totesi testin perusteella oikeutetusti anteeksi kielenkäyttö mutta vapaasti suomennettuna perättömäksi paskapuheeksi?

        Sydän 10p.11.6.2013 17:21-8 AVAA
        Pidätte meität ihan dillenä.

        dille ?11.6.2013 17:53 2 SULJE
        Ei sydänistejä tarvitse pilkata. Te teette sen ihan itse.


      • Asiantuntijaapuva

        18.5.2017 17:42
        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."
        Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta ja paikasta). Jos lattian lämpötilaa mitattiin kiukaan läheisyydestä. On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan alustaa ja kiukaan lähietäisyyttä huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas.
        RIL 251-2015 Tulisijat
        8.5.12 Jatkuvalämmitteinen Läpivirtauskiuas – Sekundääripoltto - Lämmönsiirto
        Ainoastaan Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaissa on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin!


      • pyysitapuasitäsaat
        Asiantuntijaapuva kirjoitti:

        18.5.2017 17:42
        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."
        Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta ja paikasta). Jos lattian lämpötilaa mitattiin kiukaan läheisyydestä. On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan alustaa ja kiukaan lähietäisyyttä huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas.
        RIL 251-2015 Tulisijat
        8.5.12 Jatkuvalämmitteinen Läpivirtauskiuas – Sekundääripoltto - Lämmönsiirto
        Ainoastaan Läpivirtauskiuas, Sydän-kiukaissa on sekundääripoltto ja vastavirtalämmönvaihdin!

        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."

        "On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan alustaa ja kiukaan lähietäisyyttä huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas. "

        Sydän kiukaan nettisivuilla SÄTEILYLÄMPÖKIUKAAN ilmankierron (läpivirtauksen) kerrotaan päinvastoin kuin edellä olevan niin huono että lattia jää kylmäksi. Edelleen sydän kiukaan nettisivuilla samassa osiossa (ilmankierto saunatilassa) kerrotaan päinvastoin kuin edellä läpivirtauksen ansiosta saunan lämpeävän alas asti.

        Yhteenvetona lyhyesti edellä kerrotaan kuinka sydän kiuas ei lämmitä saunaa alas asti voimakkaiden virtausten takia (läpivirtaus) nettisivuilla sen kerrotaan olevan tapa millä sauna lämpeää alas asti eli ääripää teoriat. Sama homma säteilylämpökiukaiden kohdalla edellä niiden kerrotaan säteilylämmöllä lämmittävän saunan alas asti ja nettisivuilla kivipinnan tasalla on kylmäraja jne. eli ääripää teoria toistamiseen.


      • Suoraselkäisyyttä
        pyysitapuasitäsaat kirjoitti:

        "Valmistaja käyttää kiukaasta nimitystä läpivirtauskiuas. Nähdäkseni kysymys on kuitenkin jatkuvalämmitteisen kiukaan erikoistyypistä. Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa selvästi keskimääräistä vähemmän, mikä on hieman ristiriidassa läpivirtausväitteiden kanssa."

        "On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan alustaa ja kiukaan lähietäisyyttä huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas. "

        Sydän kiukaan nettisivuilla SÄTEILYLÄMPÖKIUKAAN ilmankierron (läpivirtauksen) kerrotaan päinvastoin kuin edellä olevan niin huono että lattia jää kylmäksi. Edelleen sydän kiukaan nettisivuilla samassa osiossa (ilmankierto saunatilassa) kerrotaan päinvastoin kuin edellä läpivirtauksen ansiosta saunan lämpeävän alas asti.

        Yhteenvetona lyhyesti edellä kerrotaan kuinka sydän kiuas ei lämmitä saunaa alas asti voimakkaiden virtausten takia (läpivirtaus) nettisivuilla sen kerrotaan olevan tapa millä sauna lämpeää alas asti eli ääripää teoriat. Sama homma säteilylämpökiukaiden kohdalla edellä niiden kerrotaan säteilylämmöllä lämmittävän saunan alas asti ja nettisivuilla kivipinnan tasalla on kylmäraja jne. eli ääripää teoria toistamiseen.

        Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta ja paikasta). Jos lattian lämpötilaa mitattiin kiukaan läheisyydestä. On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan ALUSTAA JA LÄHIETÄISYYTTÄ huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas.
        Loggaajalle ei kaikki uppoo!


      • selkärangattomalle
        Suoraselkäisyyttä kirjoitti:

        Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta ja paikasta). Jos lattian lämpötilaa mitattiin kiukaan läheisyydestä. On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan ALUSTAA JA LÄHIETÄISYYTTÄ huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas.
        Loggaajalle ei kaikki uppoo!

        Siinähän se kun sydän kiukaan kantava idea on se, ettei säteilylämpökiukaat lämmitä saunaa kuin kiukaan kivipinnan yläpuolelta jättäen lattian kylmäksi sydän kiukaan sen sijaan lämmittäessä lattia. Mitä siihen taas tulee lämmittääkö sydän kiuas kiukaan ALUSTAA patentin mukaan ei mutta kappas kummaa saunan lattian ollessa puuta sydän kiukaaseen on pakko asentaa alustasuoja koska sydän kiuas kuumentaa kiukaan ALUSTAN.

        Mitä sinä saunalogia nokittelet eri avauksissa kun ongelma on sydän kiukaassa? Ei se saunaologi testiä suorittanut tai suorittanut mittauksia hauku TM:n testiä joka sydän kiukaan ongelmat esille nosti.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Laitoin tynnyrisaunassa Harvian kiukaan ympärille peltisuojan, kun kius säteili kuumuutta niin ettei sen lähellä voinut istua. Samoin peseytyminen saunassa oli kiukaan säteilykuumuuden takia hankalaa. Lattia kuivuu nyt hitaammin, mutta se ei ole ongelma.


      • KonvehtiSäteilee
        selkärangattomalle kirjoitti:

        Siinähän se kun sydän kiukaan kantava idea on se, ettei säteilylämpökiukaat lämmitä saunaa kuin kiukaan kivipinnan yläpuolelta jättäen lattian kylmäksi sydän kiukaan sen sijaan lämmittäessä lattia. Mitä siihen taas tulee lämmittääkö sydän kiuas kiukaan ALUSTAA patentin mukaan ei mutta kappas kummaa saunan lattian ollessa puuta sydän kiukaaseen on pakko asentaa alustasuoja koska sydän kiuas kuumentaa kiukaan ALUSTAN.

        Mitä sinä saunalogia nokittelet eri avauksissa kun ongelma on sydän kiukaassa? Ei se saunaologi testiä suorittanut tai suorittanut mittauksia hauku TM:n testiä joka sydän kiukaan ongelmat esille nosti.

        Todellinen neljännen sukupolven kiuas olisi johtumislämpökiuas. Säteily ja konvektio on sooou last season.


      • Ilmastotekoja
        Suoraselkäisyyttä kirjoitti:

        Samaisessa testissä Sydän-kiuas lämmitti laboratoriosaunan lattiaa (tuntemattomalta korkeudelta ja paikasta). Jos lattian lämpötilaa mitattiin kiukaan läheisyydestä. On selvää että Saunologin asiantuntijan (dosentti) ammattitaidolle luulisi olevan selvää, että säteilylämpökiuas kuumentaa kiukaan ALUSTAA JA LÄHIETÄISYYTTÄ huomattavasti enemmän kuin Läpivirtauskiuas.
        Loggaajalle ei kaikki uppoo!

        Saunologille -Sitä kuusta kumarrat jonka juurella seisot.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe