Panssarin tuhoaminen lentokoneella 1939-45

Kaarle-Martel

Länsiliittoutuneiden tutkimusten mukaan tarvittiin vähintäin 800 ja peräti 3 500 pommia maataistelukoneilla keskimäärin taisteluolosuhteissa jotta hyökkäyksissä panssareita vastaan saatiin YKSI panssarivaunu tai rynnäkkötykki tuhottua.

50

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaarle-Martel

      800 rakettia yhtä tankkia kohden. Raketti osuessaan vaurioitti, ei tuhonnut tankkia.

    • FRHFXV

      Montakos pommia se Kuhlmey-osasto pudottikaan? Taisi olla juuri se määrä joka olisi riittänyt 1-2 tankin tuhoamiseen jos suurin osa olisi kohdistettu panssareita vastaan tehtäviin iskuihin. Toisaalta voi olla että Stukat olivat hieman tarkempia kuin rynnäkköpommittajat keskimäärin. Tosin niitä hitaina oli myös helpompi ampua alas.

    • Kaarle-Martel

      Havaittiin huikea ero länsiliittoutuneiden raketti-iskutestien ja todellisten sotatoimissa tehtyjen iskujen välillä. Testeissä yli 4%:n todennäköisyydellä osuma pahvista tehtyyn tankin kokoiseen maaliin. Taisteluissa tarvittiin lähes 40 kertaa suurempi määrä raketteja.

      Testi (ihanteellisissa oloissa): 1:23
      Sotatoimissa: 1:8 000

    • V.P.Lehto

      Kuhlmey osaston väitetään pudottaneen 577 tonnia pommeja. Mikä on totuus jää nähtäväksi. Jos 1/3 niistä kohdistettiin panssareita vastaan ja keskikoko pommilla 200 kiloa niin panssareita vastaan olisi käytetty vain 950 pommia. Liittoutuneet tarvitsivat 3 500 pommia tuhotakseen yhden panssarin niitä vastaan tehdyissä iskuissa. Jos Stuka oli 3 kertaa tehokkaampi niin Kuhlmey osasto tuhosi pommeilla yhden panssarin.

    • RautaSelkä

      Liittoutuneiden testeissä oli mukana myös mattopommitukset isoilla pommikoneilla jotka pommittivat korkealta ja vaakatasosta. Pommitus oli tietysti paljon tarkempaa syöksypommittajilla ja rynnäkkökoneilla ( maataistelukoneet mukaan lukien) näitä hieman epätarkempaa. Jos Stuka eli Ju-87 huomasi avoimessa maastossa tankin, oli sen tuho käytännössä varma. Panssarintorjunta rakettien käyttö oli myös epätarkkaa. Tästä syystä saksalaiset suosivat tykkejä. Oli heillä myös omat rakettinsa kuten 88mm. Lentokoneraketti

      • Kaarle-Martel

        Viittaa artikkeli ja sen lähdetiedot siihen että pommivertailu kohdistettiin maataisteluyksiköiden pommikulutukseen panssareita vastaan tehdyissä hyökkäyksissä.

        "Allied fighter-bombers over NW Europe and greatly reduced accuracy of bombs and rockets), and crews that would know to seek cover when they realize they are being shot at. Bombs were even worse in regards to accuracy. It had been concluded that overall it took 800 rockets or 3500 bombs to hit a tank sized target in battle conditions."


      • Kaarle-Martel

        Lähdetiedot:

        Air Power at the Battlefront: Allied Close Air Support in Europe 1943-45 by Dr. Ian Gooderson

        Air Power in the Age of Total War by John Buckley

        Air Power: The Men, Machines, and Ideas that Revolutionized War, from Kitty Hawk to Iraq by Stephen Budiansky

        C. Lawrence & N. Zetterling @ The Dupuy Institute Forum link


    • VkvVkvbn

      Kuhlmeyn osaston panssarintuhoamisessa lähtökohtana voisi olla 500-800 pommikulutus jokaista tuhottua venäläispanssaria kohden. Siis pommin 100 kilon keskipainoa kohden osasto kulutti 50-80 tonnia pommeja saadakseen yhden tankin tuhottua. Osasto pudotti 577 tonnia pommeja. Mutta kuin suuri osa hyökkäyksistä suunnattiin juuri panssareita vastaan? Liittoutuneiden tutkimus käsitti hyökkäykset panssariyksiköitä vastaan.

    • H.M.S.Moilanen

      Suomalaisten sotapäiväkirjojen tiedot tappioista IL-2 hyökkäyksissä eivät viittaa massiivisiin aineellisiin tuhoihin mikä myös kertoo että maataistelukoneiden todellinen sotilaallinen vaikutus oli melko vähäinen varsinkin kun joukot olivat asettuneet tukeviin puolustusasemiaan. Sama havaittiin Britannian Operaatio Kauppapuutarhan (Market Garden) epäonnistumisessa. Kun saksalaiset saivat puolustuslinjansa järjestykseen ja joukkonsa organisoitua uudelleen eivät Typhoon maataistelukoneiden hyökkäilyt paljoa auttaneet. Paljon ratkaisevampaa oli se miten liittoutuneiden maavoimat pystyivät toimimaan. Ilmavoimien osuus ei ole siis ollut olenkaan JATKUVASTI ratkaiseva. Maataistelukoneiden kyky tuhota sotakalusto, muutoinkin kuin vain panssarivaunujen osalta on ollut luultua vähäisempää. Niiden merkitys on ollut lähinnä hetkittäinen ja vihollisen logistiikan toiminnan hidastamista. Joskus sillä oli suuri merkitys, joskus paljon vähäisempi. Sen ratkaisi useimmiten maataisteluiden tilanne.

    • v....v....v....v....v

      Rynnäkkölentokoneiden käytetyn aseistuksen tarkkuusjärjestys oli tämä:

      1) konekiväärit ja pienikaliberiset tykit
      2) raketit
      3) pommit

      Jo tämä fakta osoittaa että lentokoneilla oli vaikutusta eniten pehmeisiin maaleihin (ihmiset ja kuorma-autot). Paljon vähemmän panssaroituihin kuljetusajoneuvoihin ja kaikkein vähiten panssarivaunuihin joilla esim 20 mm tykeillä ei edes päälykansiin ollut vaikutusta. Edes raketin täysiasuma ei suinkaan tuhonnut panssarivaunua vaan vaurioitti. Tiedetään näet oikein hyvin että panssarivaunuja pystyttiin korjaamaan käyttökuntoon silloinkin jos siihen olisi osunut esim 800 metrin päästä 75 mm pst-tykin ammus.

    • Kaarle-Martel

      Air Power at the Battlefront: Allied Close Air Support in Europe 1943-45, Dr. Ian Gooderson kirjoittama tutkimus ilmatuesta rintamataisteluissa kertoo vastaansanomatonta faktatietoa siitä että jopa ns. pehmeät maalit saadessaan lyhyenkin varoitusajan suojautua kokivat hyvin vähän tappioita ilmahyökkäyksissä tehtiin ne konekivääreillä, raketeilla tai pommeilla. Gooderson tuo esille sen että jos esim. raketein hyökättiin jotain kohdetta vastaan tarkoituksena tuhota se oli kirjoittajan mukaan lähes täysin varmaa että kohdetta ei pystytty tuhoamaan. Edes kuorma-auton tuhoaminen ei ollut raketein niin helppoa kuin voisi luulla. Pommeilla se oli vielä vaikeampaa. Konekivääreillä vauroittaminen oli mahdollista koska käytettäviä patruunoita (siis "ammuksia") oli huomattavasti enemmän mitä käyttää. Saksan asevoimien sotilaiden taistelutappioista (kuolleet tai haavoittuneet) Italiassa 1943-45 ilmahyökkäykset muodostivat tuskin edes 1%:a.

    • G.A.Serlachius

      Pommien käyttäminen vihollista vastaa massiivisessa määrin oli ongelmallista myös siksi että pommikraaterit hidastivat myös omien joukkojen jatko-operaatioita kuten Caenin mattopommitukset Normandian tapauksessa osoittivat.

      • Kylläkin

        Caenissa etenemistä esti gay-Montyn pelkuruus.


    • vuosisadanmatkustaja

      Hans-Ulrich Rudelin Stukassa oli pst-tykit. Hän tuhosi niillä ja pommeilla 519 neuvostopanssaria. Stalin arvosti hänen toimiaan niin paljon, että hänestä luvattiin 100.000 ruplan palkkio. Se jäi saamatta.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Hans-Ulrich_Rudel

      • Druid-Wiltman

        Höpö höpö. Saksan Luftwaffe onnistui tuhoamaan itärintamalla vain 1000-1500 venäläispanssaria yhteensä ja Ranskan vuoden 1940 sotaretkellä valtavasta ilmaylivoimastaan huolimatta vain 30-40. Puoletko tuosta hommasta hoiti joku Rudel? Missä illuusiossa oikein elät?


      • vuosisadanmatkustaja

        Luetun ymmärtäminenkö on hakusessa? Voin opastaa linkin avaamisessa.


    • Druid-Wiltman

      Osasto Kuhlmeyn käyttämä pommimäärä Kannaksella käyttämällä 200 kilon keskikoa on ollut 2 900. Normandian, Italian ja Ardenien taistelutietojen perusteella tuollaisella pommimäärällä voitiin tuhota keskimäärin korkeintain YKSI PANSSARI.

      Jos Stuka on muka ollut hyvä tankin tuhoaja niin miksi sitten Ranskassa 1940 Ranskan menettämistä 1 749 panssarista vain 2% eli noin 35 tuhosi Luftwaffe? Itärintamalla Luftwaffe samoin pääsi vain 2%:n osuuteen Neuvostoliiton panssaritappioissa. Neuvostoliitto menetti 99 000 panssaria mutta tuskin edes 2/3 niistä tuhoutui taistelukentillä. Tuolla laskelmalla Luftwaffen saldo on ollut noin 1200-1300 panssaria 4 vuoden aikana.

    • VkvVkvbn

      Jo pelkästään panssarien löytäminen oli lentäjille vaikeaa. Sen tuhoaminen raketeilla ja varsinkin pommeilla oli vieläkin vaikeampaa. Liittoutuneet menettivät 1800 maataistelukonetta rynnäköidessään Normandiassa. Ne saivat lopulta tuhottua ehkä 60-80 saksalaista panssaria, rynnäkkötykkiä, tankintuhoajavaunua tai telalavettista tykkiä. Tuo voitto-tappiosuhde on ollut luokkaa 1:25. Saksa menetti sodassa yli 5 000 Stuka syöksypommittajaa. Vuodesta 1943 Saksa pyrki niistä pois suurten tappioiden takia koska niistä alkoi tulla liian helppoa riistaa vihollisille.

      PS. Rudel-propagandan nielevät vain lapsenmieliset (esim uusnatsit).

      • Rudelin-tehoon

        uskovat monet tutkijatkin. Ne perustuvat paljolti hänen omiin ilmoituksiinsa eli takana on pikemmin usko osumiin, kuin todistettu tuhoutuminen.

        Varmaan Rudel on noita 500 panssaria tulittanut ja joitakin tuhonnutkin.


    • Druid-Wiltman

      Länsirintamalla ja Italiassa maataistelulentäjien väitteet tuhotuista tankeista olivat useinmiten jopa 20 kertaa suuremmat kuin mikä oli todellisuus. Itärintaman Kurskissa on tilastoitu tapaus jossa Henschel-osasto väitti tuhonneensa yhdessä iskussa 40 panssaria. Kuitenkin venäläinen osasto menetti kyseisenä päivänä tässä tapauksessa 9 vaunua jotka lähes kaikki tuhosi Saksan pst-tykit ja hyökkäysvaunut sillä osasto kävi kovaa maataistelua saksalaisia vastaan.

    • Druid-Wiltman

      Falaisen pullistumaan tehdyssä hyökkäyksessä liittoutuneiden maataistelukoneet väittivät tuhonneensa 392 hyökkäsvaunua. Saksan joukkojen kokonaisvaunutappiot olivat kuitenkin vain kolmasosa tästä ja lopulta korkeintaan 15 arvioitiin myöhemmissä tutkimuksessa johtuneen ilmahyökkäyksistä. Lisäksi useat vaunut polttoainepulan tms takia hylättiin jolloin itse toimintakunnossa olleiden ilmaiskussa tuhoutuneiden vaunujen määrä on ollut huomattavan vähäinen lentäjien väitteisiin nähden.

      Lentäjien uskomusten ja todellisten tuhoutumisten välillä näyttää olleen 90-97% ilmaa välissä.

    • VkvVkvbn

      Saksa menetti Normandian operaatiossa ilmaiskuissa 13 Tiikeri-panssaria joista 7 sodan suurimmissa maataisteluatukeneissa mattopommituksissa joihin osallistui peräti 2 000 raskasta ja keskiraskasta pommikonetta. Näin ollen maataistelukoneiden osuus panssarien tuhoamisissa jäi runsaasti alle sataan. Todennäköisemmin 60-80 panssariin. Ja tankkien jahtaamiseen 3 kuukauden aikana osallistui voima joka käsitti 1500-1800 rynnäkkökonetta.

      Esim Mortainin hyökkäyksissä nämä allot toisensa perään kykenivät tuhoamaan vain 3 panssaroitua kuljetusajoneuvoa.

    • FRHFXV

      Normandian taisteluissa liittoutuneet menettivät kaikkiaan 1 726 maataistelukonetta. Jokaista tuhottua saksalaista panssarivaunua, rynnäkkötykkiä, tuhoajavaunua tai telatykkiä kohden ne menettivät 20 maataistelu/rynnäkkökonetta ja 50 lentokonetta yhteensä. Siinä vähän perspektiiviä tosiasioiden pohjalta.

    • H.M.S.Moilanen

      Jabot käyttivät yleensä 250 kilon pommeja joita se kykeni ottamaan siipien alle kaksi rungon alapuolelle yhden. Jos tuota 250 kilon keskikokoa käyttää keskiarvona niin Kuhlmey osasto olisi n. 2 300 pommia joista kai Stukat pudottivat 2/3 ja Jabot 1/3. Jabojen 20 mm:n tykeillä ei kyllä panssareita tuhota.

      On kyllä huvittavaa jos uskoo että 2 300 pommilla tuhotaan 200 panssaria, kymmeniä pontoonisiltoja, kymmeniä it-tykkejä, kymmeniä kenttätykkejä, kymmeniä kolonnia, satoja ajoneuvoja jne....

      • Wegrand

        Viikossa Puna-armeija menetti ilmaherruuden, kun osasto Kuhlmey ilmestyi, ja pian alkoi maavoimienkin järeä hyökkäys hidastua.
        Sotahistorioitsija Juri Kilin on jopa tätä ihmetellyt, vaikka Venäjällä nyt aina sävelletään kotiinpäin..


      • historian-faktat

        Kun puna-armeija eteni lyheni VVS:n operointiaika huimaavasti rintama-alueella lentomatkan pidentyessä. Vastaavasti suomalaiset ja saksalaiset pystyivät olemaan rintama-alueen päällä pitempiä aikoja. Tämä selittää suuren osan muutoksesta.


    • v....v....v....v....v

      Se aikakausi jolloin pilotit lensivät kohteeseen oli todellista hakuammuntaa, varsinkin vierasmaalaisille. He eivät tunteneet maastokohtia kuten suomalaiset Kannaksella jotka olivat lentäneet alueella osa jopa satoja kertoja. Ei silloin mitään tutkia ollut ohjaamassa koneita kohteeseen. Lentäjät suunnistivat ja joutuivat tutkimaan maastoa usein ilmasta käsin. Miten he ovat joka pienen aukean ja metsikön osanneet löytää? Ei ihme että 7 x 4 metrin kokoiseeen kohteeseen osuumiseen saatettiin tosiaan tarvita 3 500 pommia ennenkuin yksi osui siihen.

    • Wetterhoff

      Jotta panssarivaunu jolla on kattopanssariakin 10 mm tuhotaan II maailmansodan pommilla tarvitaan 50 kg:n tai 100 kg:n pommilla täysosuma - pommin on pudotta tankin päälle ja räjähdettävä. 10 kilon pommin räjähdevaikutus ja panssarin läpäisy vastaa 105 mm:n kenttätykin ammuksen voimaa. Vastaavasti 50 kg:n pommi vastaa 175 mm:n tykin ammuksen voimaa. 500 kg:n pommin panssarinläpäisy on 50 metriin asti 40 mm joten edes lähellä Tiikeri-tankkia räjähtävä 500 kg:n pommi ei läpäise tankin sivu ja etupanssaria.

      Ei siis ihme että tarvittiin taisteluolosuhteissa hyökkäyksessä 3 500 pommia tuhoamaan yksi panssarivaunu.

    • Wetterhoff

      Olisi siis avain sama yrittikö Kuhlmeyn lentäjät pudottaa pommia lähelle tankkia 100 kilon tai 250 kilon tai 500 kilon pommeilla. Pitää saada täysosuma jotta tankki tuhoutuisi. "Lähelle pudotettu" ei tankkia tuhonnut. Korkeintaan vaurioitti

      • Anonyymi

        ------Pitää saada täysosuma jotta tankki tuhoutuisi. "Lähelle pudotettu" ei tankkia tuhonnut. Korkeintaan vaurioitti-----

        Normandiassa saku-tankkien lähelle osuneet laivatykkien järeät kranut heittivät tankkeja ylösalaisin vaikkeivat suoraan tankkiin osuneetkaan. Pommilla on sama vaikutus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ------Pitää saada täysosuma jotta tankki tuhoutuisi. "Lähelle pudotettu" ei tankkia tuhonnut. Korkeintaan vaurioitti-----

        Normandiassa saku-tankkien lähelle osuneet laivatykkien järeät kranut heittivät tankkeja ylösalaisin vaikkeivat suoraan tankkiin osuneetkaan. Pommilla on sama vaikutus.

        "Normandiassa saku-tankkien lähelle osuneet laivatykkien järeät kranut heittivät tankkeja ylösalaisin vaikkeivat suoraan tankkiin osuneetkaan. Pommilla on sama vaikutus."

        Tietooni yhtään varmaa kuvaa laivatykkien kellauttamista panssarivaunuista ei ole ja katolleen menneistä on jälkikäteen puskutraktorien tienpientareelle kaatamia.

        ///MeAgaln


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Normandiassa saku-tankkien lähelle osuneet laivatykkien järeät kranut heittivät tankkeja ylösalaisin vaikkeivat suoraan tankkiin osuneetkaan. Pommilla on sama vaikutus."

        Tietooni yhtään varmaa kuvaa laivatykkien kellauttamista panssarivaunuista ei ole ja katolleen menneistä on jälkikäteen puskutraktorien tienpientareelle kaatamia.

        ///MeAgaln

        Jos sinä et tiedä jotakin asiaa ei se tarkoita, että sitä ei silloin ole tapahtunut. Moni historiankirja tietää tapahtuneen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos sinä et tiedä jotakin asiaa ei se tarkoita, että sitä ei silloin ole tapahtunut. Moni historiankirja tietää tapahtuneen.

        "Jos sinä et tiedä jotakin asiaa ei se tarkoita, että sitä ei silloin ole tapahtunut."

        Se että jotain on ehkä tapahtunut yhden kerran ei tee siitä yleistä, varsinkaan kun teesin kannattajat eivät pysty esittämään väittämlleen todisteita ;)

        "Moni historiankirja tietää tapahtuneen."

        Mutta sitten taas moni vanhempi historiankirja "tietää" hävittäjäpommittajien olleen niin tehokkaita, että tuhosivat jo kesällä -44 enemmän panssareita kuin saksalaisilla oli.

        ///MeAgaln


    • Burlakov

      Kirja: Kursk 1943: A Statistical Analysis
      Tekijät :Anders Frankson,Niklas Zetterling

      Tuo kirja murskaa täysin myytin siitä että FW-190 Jabo olisi ollut mikään todellinen maataistelukone jolla olisi ollut tuhoavoimaa tuhota vihollisen panssarikalustoa. Stukasta kirjan tekijät taisteluanalyysien ja raporttien kohdalta sanovat ettei se ollut oleellisesti parempi ja sen lisäksi sillä oli niin paljon heikkouksia (rajallinen määrä aseistusta, hidas, suuret tappioprosentit...) ettei ihme että siinä Luftwaffe olisi jo halunnut vuodesta 1943 lähtien luopua. Venäläisten Il-2 maataistelukone oli huomattavasti tukevampi eikä niin riippuvainen ilmaherruudesta kuin Stuka.

    • Anonyymi

      Koska Stukat katkoivat jo Puolan sodassa puolalaisten panostamien siltojen sytytyslankoja niin kyllä Ihantalassa iipon maantiellä seisoneeseen panssarimakkaraan tehdyt Stuka-iskut tuhosivat kymmeniä tankkeja. Ei Stuka ollut mikään hehtaaripyssy eikä Saksa olisi niitä käyttänyt jos niillä ei olisi osuttu muuta kuin yksi pommi tuhansista.

      Mutta kyllä tuo tilasto kertoo sen, että neukun tarkka ja massiivinen tykistö oli moninverroin tuhovoimaisempi kuin lännen mainostetut ilmavoimat. Suomenkin tykistö täräytti jo muutamalla kranulla Ihantalassa tärkeän sillan kun länsivallat olisivat tarvinneet siihen tuhansia raskaita pommeja.

    • Anonyymi

      IL-2 lentäjät tiputtivat rypälepommit liian matalalta, koska olivat tottuneet vain syöksymään ja ampumaan tykillä. Merkitys oli siinä, että pst-miehet lakosi.

      The bomb itself was 2.5kg with 1.5 kg of explosives. The Il-2 ground attack aircraft was capable of carrying 280 2.5 kg bombs immediately on the bomb-bay folds, or 4x48 in four cassettes. The PTAB 2.5 was capable of penetrating 60 to 70 millimeter tank armor, at the time sufficient for the top-armor of even heavy tanks.

    • Anonyymi

      Raporttien mukaan (RAF, 1944-45) tarvittiin ampua keskimäärin 800 rakettia taisteluissa jotta yksi niistä osui panssarivaunuun ja pudottaa 3500 pommia maataistelukoneista jotta yksi niistä osui panssarivaunuun. Mikäli pommi räjähti esim 10 metrin päähän vaunusta olivat vauriot mitättömiä. Vain täysosuma tuhosi vaunun.

      II maailmansodan maataistelukoneilla ja niiden aseistuksella oli perin vaikeaa tuhota hyvin suojattu panssarivauny.

    • Anonyymi

      Kurskissa 10 % panssareista tuhottiin ilmasta, mutta pst;stä maassa valtaosa meni rypälepommi-iskuissa, kun il-2 pyöri päällä kehää ja muni.

    • Anonyymi

      Saksan ensimmäinen panssarein tehty vastahyökkäys Normandiassa torjuttiin laivojen ampumalla tykkitulella ja ps-voimat kärsivät raskaita tappioita. Miksi torjunta onnistui jos on noin tehotonta, että tarvitaan tuhansia pommeja/kranuja edes yhden vaunun vioittamiseen ?

      • Anonyymi

        "Saksan ensimmäinen panssarein tehty vastahyökkäys Normandiassa torjuttiin laivojen ampumalla tykkitulella ja ps-voimat kärsivät raskaita tappioita."

        Jos "ensimmäisellä" 21. PsD:n iskua tarkoitetaan niin se osui pääosin tyhjälle kaistalle, vain saadakseen sivustaansa brittien panssareiden ja pst-tykkien tulen, joutuen sitten taas vetäytymään. Vaunutappiot ilmeisimmin olivat noin komppanian luokkaa.

        ///MeAgaln


    • Anonyymi

      Sotavalheiden ja uskomusten negatiivinen seuraus on siinä että jatketaan pään paukuttelua kiviseinään. Maataistelulentäjien ohjaaminen huoltoyhteyksiä vastaan ja suurempia kiinteitä maaleja kuten siltoja vastaan antoi parempia kokonaistuloksia kuin toivoton hyökkääminen usein voimakkaalla ilmatorjunnalla suojattuja panssariyksiköitä vastaan.

      Tosin Kannaksen osalta tiedetään että puna-armeijalla oli riittävästi pioneereja korjaamaan vuorokaudessa tuhoutuneet ja vaurioituneet sillatkin. Ilma-aseella parhaimmillaankin kyettiin vain hidastamaan etenevää vihollista, ei sitä pysäyttämään vaikka ilmasotaromantiikkaan hurahtaneet muuta väittävät.

      • Anonyymi

        Kuhlmeyn stukat tuhosi panssarivaunuja jo kun niitä oltiin tuomassa rintamalle junavaunuissa. Näihin ryppäisiin panssarivaunuja oli helppo osua ja tuho oli valtaisaa. Stalin itki vain, kun kuuli menetyksistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuhlmeyn stukat tuhosi panssarivaunuja jo kun niitä oltiin tuomassa rintamalle junavaunuissa. Näihin ryppäisiin panssarivaunuja oli helppo osua ja tuho oli valtaisaa. Stalin itki vain, kun kuuli menetyksistä.

        Osasto Kuhlmey tuskin tuhosi kuin korkeintaan 10 vihollispanssaria. Fremde Heere Ostin oma arvio vuodelle 1944 koko itärintamalla oli se että 3.5% puna-armeijan tappioista oli Luftwaffen aiheuttamia. Koska tappiot olivat kaikkiaan 23 700 hyökkäysvaunua joista varsinaisia tuhottuja oli 15 000 on Luftwaffen osuus ollut Fremde Heere Ostin mukaan ollut n. 500 tuhottua vaunua. Vähemmän kuin yksi vaunu/maataistelukone/vuosi.

        Saksan oma tutkimuskin pitää Osasto Kuhlmeyn väitteitä (200 tuhottua vaunua) täydellisenä huuhaana.


    • Anonyymi

      Saksalla oli täydellinen ilmaherruus Ranskassa 1940 mutta silti Luftwaffe kykeni tuhoamaan vain 35 vihollispanssaria.

      • Anonyymi

        No voihan Vitolis, jos ilmavoimat olivat noin tehottomia niin miksi niitä ollenkaan käytettiin ja koneita valmistettiin ? Tässä ketjussa on todistettu aukottomasti, että täysin tehottomia rakkineita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No voihan Vitolis, jos ilmavoimat olivat noin tehottomia niin miksi niitä ollenkaan käytettiin ja koneita valmistettiin ? Tässä ketjussa on todistettu aukottomasti, että täysin tehottomia rakkineita.

        Jos luoteja todella vaadittiin tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia yhteen tappoon, kuten eri arvioissa väitetään, miksi ne jatkoivat kiväärien ja muiden sellaisten valmistusta?

        ///MeAgaln


      • Anonyymi kirjoitti:

        No voihan Vitolis, jos ilmavoimat olivat noin tehottomia niin miksi niitä ollenkaan käytettiin ja koneita valmistettiin ? Tässä ketjussa on todistettu aukottomasti, että täysin tehottomia rakkineita.

        Lentokoneet olivat hirvittävän tehokkaita suojaamatonta jalkaväkeä ja panssaroimattomia ajoneuvoja vastaan etenkin avoimessa maastossa, mitä Keski- ja Itä-Euroopassa riittää.

        Näkyyhän tuo autenttisista asekameroiden filmeistäkin, kuinka komeasti höyryveturi räjähtää raskaassa konekivääritulessa. Juna ei voi karauttaa metsään piiloon ilmahälytyksen sattuessa.

        Kuljetusten rajoittuminen pimeän ja lentokelvottoman kelin aikaan rajoitti logistiikan mahdollisuuksia suuresti. Länsiliittoutuneiden rynnäkköhävittäjät ja taktiset keskiraskaat pommikoneet nimenomaan katkoivat huoltoyhteyksiä kaukana vihollisrintaman selustassa, mihin Neuvostoliiton ilmavoimat ja/tai kalusto ei pystynyt.


    • Anonyymi

      Ilmasta käsin osumatarkkuus oli kehno, vain rypälepommi on jäänyt käyttöön, mikä nykyään on kuormaohjuksena aivan ylivoimainen, kun syydetään miinoja seutu täyteen, siellä ei voi liikkua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe