Tulisiko SDP:n pyytää anteeksi vuotta 1918?

Suomi100.vuotta

Tämän päivän vallas edustajien jäsenissä ja myös kirkon johdossa on yhtä lailla sekä punaisen että valkoisen puolen edustajien jälkeläisiä.

Edelleen on vaikea käydä avoimesti läpi vuoden 1918 tapahtumia ja nähdä niiden yhteys Venäjän lokakuun vallankumoukseen. Tammikuun lopussa 1918 suojeluskuntalaiset alkoivat Pohjanmaalla riisua aseista venäläistä sotaväkeä, jota maassa oli edelleen paljon. Suomi oli itsenäistynyt puolitoista kuukautta aiemmin, mutta Neuvosto-Venäjä ei ollut vetänyt pois omia joukkojaan maasta. Ilmeisenä vaarana oli, että Suomea yritetään painostaa vieraan sotaväen avulla taipumaan osaksi Neuvostoliittoa ja itsenäisyys päättyisi.

Valkoisen armeijan poissaoloa hyväkseen käyttäen punakaartit miehittivät Etelä-Suomea, mm. Helsingin ja Tampereen. Itsenäisyyssenaatti joutui pakenemaan Pohjanmaalle. Venäjän bolshevikit olivat aseistaneet punaisia, joita ohjattiin tekemään vallankumous myös Suomessa. Työväestöä agitoitiin aseelliseen kapinaan lupauksilla paremmasta elämästä. Samalla hylättiin parlamentaarinen tie, jolla maltillinen vasemmisto oli jo saanut helpotettua tilannetta. Mielestäni tavallisia työläisiä ja talonpoikia johdettiin harhaan.

Valkoisten suorittama Tampereen valtaus huhtikuun alussa oli Vapaussodan käännekohta. Täältä lähti suuri punaisten pakolaisten kulkue kärryineen kohti Viipuria ja Venäjää. Mukana kulkeneet punakaartit avasivat tietä, kunnes eteneminen päättyi Lahteen ja Fellmannin pellolle. Siinä vaiheessa punaisten johtajat olivat jättäneet omansa ja paenneet rajan yli. Molemmin puolin sodassa syyllistyttiin raakuuksiin. Valkoisten tekemät vääryydet ajoittuivat ennen kaikkea sodan jälkinäytökseen vankileireillä.

Vapaussota ja Sisällissota liittyivät Venäjän suureen vallankumoukseen. Valkoiselle puolelle se tarjosi mahdollisuuden itsenäisyyteen. Punaisia taas johdettiin Venäjältä kapinaan esivaltaa vastaan ja liittymään osaksi Neuvosto-Venäjää.

Mitä jos punaisten yritys olisi onnistunut ja vallankumous toteutunut 1918? Parikymmentä vuotta myöhemmin ehkä 1-2 miljoonaa suomalaista olisi koottu Stalinin vankileirien saaristoon jonnekin Vorkutan ja Jäämeren välille. Sinne he olisivat kuolleet, osa luoti niskassa, loput työhön, nälkään ja pakkaseen. Suomi olisi itsenäistynyt uudelleen ehkä 1990-luvun alussa Viron tavoin, mahdollisesti köyhänä maa- ja metsätalousvaltiona.

Suomettuneessa sodanjälkeisessä ilmapiirissä on suhtauduttu hyväksyvästi punaisten aseelliseen kapinaan. Marxilaisen teorian mukaan vallankumous on välttämätön vaihe proletariaatin diktatuuriin. Tässä ilmapiirissä valkoinen osapuoli on jäänyt altavastaajana puolustautumaan syytöksiin, että se olisi kapinan tukahduttamisella estänyt punaisia saavuttamasta parempaa elämää, jota he oikeutetusti tavoittelivat.

Parempi elämä on tullut kuitenkin muuta kautta: parlamentarismin ja demokratian keinoin. Ihmisten tasa-arvo ja hyvinvointi ovat parantuneet.

Vihaa ylläpitävät uskovat profeettansa Marxin ja hänen oppilaansa Leninin kirjoituksia maailman loppuun asti, sillä heidän dialektiseen materialismiin perustuva sanansa sanoo, että ”rauhan politiikka on osa sosialismin puolesta käytävää taistelua”
”Pysyvän rauhan saavuttaminen on mahdoton ilman luokkien hävittämistä ja sosialismin pystyttämistä” (Lenin, Valitut teokset 2, sivu 285). Vihollisia tässä taistelussa ovat kaikki muut paitsi palkkatyöläiset.

Sepä siitä.

12

131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Urtti.Hukko

      "Tulisiko SDP:n pyytää anteeksi vuotta 1918?"

      Kuka pyytää anteeksi ja mitä ja ennen kaikkea keneltä ? Siinä on lyhykäisyydessään tuo ongelma.
      Ne joille anteeksipyyntö olisi kohdistettava ovat jo menneet ja ne jotka pyytäisivät eivät ole asian kanssa muuten kuin perimän saaneina tekemisissä. Olisihan tietysti komeaa jos tehtäisiin "geenitutkimus" ja sen perusteella valittaisiin ne jotka istuisivat jalkapuissa kirkkojen eteisissä seuraavan vuoden sunnuntait. Tuo ei vaan taida käydä päinsä, kas kun taannehtivaa rangaistusta ei voi soveltaa ei liioin isä eikä äitilinjassa suvuittain.

      Puolueen taas on turha pörhistellä millään "historian tuomitsemisella". Tuosta on olemassa monta esimerkkiä vahat arvot kun tupsahtelevat esiin kuten historia on näyttänyt.
      Nuorissa pitäisi olla tulevaisuus toki näin on osalla. Osa laskeutuu pimeimpään historiaan ja marssivat kaduilla ja kielenkäyttö on jostain heti sisällissodan ajalta. Sitä kuulemma nimitetään "Anarko-vasemmistolisuudeksi".

      Me monet "hurinat kokeneina" annamme haisevan vastalauseen noille asioille. Mikä meillä yhteiskunta muuttuu se ei enää kiinnosta sitä jonka ainut huoli on päivä kerrallaan pärjääminen elon ryteiköissä. Ainut suru on siinä , ettei mitkään kokemuksen antamat neuvot tule varteen otetuiksi. Mieleen tulee loppu "Honkajoen rukouksesta" tietenkin siirrettynä nykyaikaan.

      "Ja vielä yhdessä ja erikseen, varjele noita Suomen herroja etteivät löisi päätään uudelleen noihin karjalan mäntyihin".

      • Anteeksi.pyydön.aika

        1918 hyökkäsi asein oman sdp johdolla, kun saivat apuja Venäjän bolseviikeiltä, että maa liittää siihen.

        Ei nää olleet herroja joita kuvailet, vaan ihan ikiomia demareita.

        Siksipä juuri edes nyt viimein, kun Suomi 100 vuotta, demarijohto pyytää anteeksi isi-isiensä julmia tekoja, jossa kymmeniätuhansia kuoli.
        Kukaan muu ei aloittanut aseellista kapinaa kuin SDP johtoinen
        puolue.


    • sotaorvon.lapsi

      Kuka pyytää anteeksi kansanmurhaa, joka toimeenpantiin sodan jälkeen? Eikä vain vankileireillä, vaan ympäri maata ja siinä sivussa syyttömiäkin.

      • oikeus.toimi

        Mikä kansanmurha? Se on ollut ihanaa aikaa tuomita murhaajia!


    • eikaikiateloitettu

      Se punikkien katkeruus jäi kitkemättä. Mutta jos porukalla mennään talon isäntää hakkaamaan ja hakataan kuoliaaksi sekä kaikki irtonainen ryöstetään. Niin sehän on selkeä ryöstömurha ja sitten vielä ihmetellään miksi rangaistukset oli niin kovia. Sosialidemokraattien sikailuista ei kaikkia edes saatu rangaistua. Mutta silti kapinan jälkeen annettiin sosialidemokraattisen puolueen jatkaa toimintaansa, ajatelkaas sitä, ryövärit sekä murhamiehet, tuntuu ihmeelliseltä vai mitä?

    • vapaussotako

      Mikä sota se oli, kun Tarton rauhanneuvotteluissa vuonna 1920 Neuvosto-Venäjä myönsi olleensa sodassa Suomen laillista hallitusta vastaan?

      • rauha_Tartossa_1920

        Lahtarithan kävivät vapaussotaa. Eikös punaisia tuomittu valtiorikostuomioistuimissa maanpetoksesta?


    • Pientalonpoika

      Olen ymmärtänyt, että nykyinen SDP katsoo edelleen olevansa suoraa jatkoa Turussa 1899 perustetulle Suomen Työväen puolueelle, vuodesta 1903 SDP, mikä nousi tammikuussa 1918 laillista demokraattista hallitusvaltaa vastaan. Sen vuoksi nykyisen SDP:n voidaan sanoa ainakin moraalisesti olevan myös vastuussa siitä mihin tämä kapinaan ryhtyminen johti.

      Osoittaisi SDP:n moraalista ryhtiä, jos se kykenisi puolueena pyytämään anteeksi Suomen kansalta sitä mihin vuoden 1918 SDP suisti kansakunnan.

      • eivättiedämitään

        Epäilen että sitä moraalia ei löydy. Vieläkin lykkäävät syyt esim, kommunisteille jota kapinan aikana ei ollut olemassakaan. Ja vielä löytyy ihmisiä jotka luulevat että joka ikinen duunari oli kapinassa mukana, kun ei ollut edes kolmasosaa.


    • Olisi.miehen.työ

      Halonen pyytämään anteeksi, ja samalla luovuttaa pois yli 100 000 € joka liikana eläkkeenä maksussa kertynyt nyt..

    • joko_voi_puhua_vapaasti

      Jospa se olikin vapaussota? Neuvosto-Venäjä ei vuoden 1918 alussa antanut puhdasta tunnustusta Suomen itsenäisyysjulistukselle. Se oli ehdollinen tunnustus. Ehtona oli sekakomission perusstaminen. Suomi nimesi edstajansa komissioon 18.1.1918. Neuvosto-Venäjä ei nimennyt edustajiaan. Neuvosto-Venäjä painosti sdp:n, sen puolueneuvoston päätöksellä, tammikuussa 1918 rinnalleen taistelemaan Suomen laillista hallitusta vastaan lupaamalla ruokaa, aseita ja 15 000 sotilasta sen lisäksi, että Suomessa oli jo 100 000 venäläistä sotilasta, joita ei vedetty maasta pois. Neuvosto-Venäjähän myönsi Tarton rauhanneuvotteluissa olleensa sodassa Suomea vastaan.
      Oliko Neuvosto-Venäjä pääsyyllinen vuoden 1918 sotaan?

    • anteeksiannonaika

      Anteeksi suomalaisten pitäisi pyytää toisiltaan.

      Punaisen osapuolen (Sosialidemokraattien) sitä, että aloittivat murhaamisen, vieraan valtion sotavoimaa apunaan käyttäen, juuri itsenäistyneessö maassa jolla ei ollut vielä järjestäytynyttä puolustusta, joka olisi voinut puolustaa kansalaisiaan murhaajien (venäläisten ja punaisten) terrorilta.

      Valkoisen osapuolen siitä, että lopetettuaan laillista Eduskuntaa ja yhteiskuntajärjestystä vastaan nousseiden rikokset ja viattomien murhaamisen voimatoimin, kostivat murhaajille ja heidän apureilleen vankileireillä ja pikaoikeudenkäynneillä liian kovalla kädellä. Liian moni kuoli ja kärsi vääryyttä kun laki ja järjestys palautettiin nuoreen vasta itsenäistyneeseen valtioon.

      Toivoin aikoinaan, että Tarja Halonen olisi tällainen kansaayhdistävä presidentti, mutta jouduin katkerasti häneen pettymään. (Moneen kertaan)

      Toivon, että nyt meillä on vihdoin presidentti, joka käy osoittamassa kunnioitustaan sekä sodan aloittajien, että sen lopettaneiden muistolle.

      100-vuotias Suomi ansaitsee jo vihdoin sen, että nämä vanhat rikokset puolin ja toisin annetaan vihdoin anteeksi ja ymmärretään noiden silloin uhrinsa antaneiden arvo, sekä punaisella, että valkoisella puolella.
      Tämä olisi merkki sydämen sivistyksestä ja älykkyydestä, sekä siitä että olemme kansakuntana kypsyneet täyteen mittaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe