Ellen White.?.Paljonko hän on kirjoittanut kirjoja

violaluna17

Paljonko on suomeksi julkaistuja Ellen Whiten kirjoja? Olen nuorempana lukenut jonkun ,jossa kerrottiin Israelin kuninkaista. Meillä lapsuuskofissa oli kirja Suuri lääkäri. Myös kirjan Aikakausien toivo olen nähnyt ja minulla on Suuri taistelu,ja sen olen lukenut. Muistahänen kirjoistaan en tiedä. Uteliaisuuttani kyselen täältä,kun hänen kirjoituksensa ovat adventisteille tärkeitä. Luin tältä palstalta,ettei Kirjatoimi enää olemassa. Ennen,joskus 50 tai 60luvulla myös adventistit myi kirjojaan ovelta ovelle,kuten Jehovantodistajat yhä tekee. Kiitos vastauksista.

26

408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seurakuntalainen

      Whitestä en osaa sanoa enkä hänen kirjoistaan mutta kyllä Kirjatoimi on edelleen olemassa. Se ei enää paina kirjoja mutta kustantaa niitä.

    • uusi_nimi

      Entinen Kirjatoimi on nykyään nimeltään Media7 julkaisut.

    • Yksi_usko

      Olisikohan tuo nuorena lukemasi kirja, joka kertoi Israelin kuninkaista, ollut Profeetat ja kuninkaat. Aikakausien toivo kertoo Jeesuksesta.

      Laitan kopion Wikipedian sivulta:

      "Whiten kerrotaan saaneen elämänsä aikana satoja näkyjä (yli 2000), joiden perusteella hän kirjoitti kirjoja. Myös yhden tärkeimmistä kirjoistaan, Suuren taistelun, hän kirjoitti näyn inspiroimana. Whiten merkittäviä teoksia ovat evankelioiva kirjanen Tie Kristuksen luo sekä hyvän ja pahan välistä ristiriitaa käsittelevä ja Raamattua selittävä Aikakausien taistelu -kirjasarja, joka on ilmestynyt suomeksi nimellä Alfa ja Omega. Sarjaan kuuluu viisi teosta Patriarkat ja profeetat, Profeetat ja kuninkaat, Aikakausien toivo, Apostolien teot ja Suuri taistelu. Alfa ja Omega -sarjassa näiden viiden teoksen teksti on jaettu kahdeksaksi osaksi. Ellen White on maailman luetuin naiskirjailija hengellisen kirjallisuuden saralla ja kärkipäässä myös kaikkien naiskirjalijoiden sarjassa"

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ellen_G._White

      • iloinen_naurajaa

        Ellen G. White sai lapsena kivestä kovan iskun päähänsä. Iskusta aiheutui aivovamma ja mielisairaus, joka teki tämän ämmän kiihkouskovaiseksi. Myöhemmässä elämässään hän "näki näkyjä" eli sai mielisairauden ja aivovamman aiheuttamia kohtauksia, joihin kirjat perustuvat.

        Kaikki mielisairaat eivät suinkaan ole ilkeitä ja ahdasmielisiä, mutta Ellen G. White oli läpeensä paha ja aivan hullu. Täytyy olla itsekin mielisairas jos lukee Whiten kirjoja.


      • pyhpyhjapyh5616
        iloinen_naurajaa kirjoitti:

        Ellen G. White sai lapsena kivestä kovan iskun päähänsä. Iskusta aiheutui aivovamma ja mielisairaus, joka teki tämän ämmän kiihkouskovaiseksi. Myöhemmässä elämässään hän "näki näkyjä" eli sai mielisairauden ja aivovamman aiheuttamia kohtauksia, joihin kirjat perustuvat.

        Kaikki mielisairaat eivät suinkaan ole ilkeitä ja ahdasmielisiä, mutta Ellen G. White oli läpeensä paha ja aivan hullu. Täytyy olla itsekin mielisairas jos lukee Whiten kirjoja.

        Valheesi ei meitä hetkauta. Olet itse läpeesi paha ja mätä.


    • Hei_

      Whiten kirjoja on suomennettu noin 25, ja lisäksi pitää laskea kahdeksan osainen kirjasarja Alfa&Omega.

      Näissä on kirjoja, jotka ovat oman aikansa evankeliumin välineiden aikakautta. Niissä vanhentunutta kieltä, ja oman aikansa näkökulma 1940 luvun kirjoissa esim. __ Soveltaen lukien ovat erinomaisia pyhyyden arvojen opettajia kuitenkin.
      Itse joskus lehti-ilmoituksessa löysin 1940 luvun kirjatkin pölyisiltä ullakoilta, kun kaikki keräsin.

      >> Mutta ne mitä voi nykyaikana saada ja löytää kannattaa katsella isoista antikvariaateista, -pienistäkin-, sillä adventtiväki on ikääntynyttäkin, ja vie vainajien kirjat antiksiin usein.
      >> Kysele kirjastoista tekijän nimellä. Kirjastoilla on varastonsa josta lainaavat kirjoja. Varastoista löytää, jos ei hyllystä löydä. Varastojen kirjat ovat kirjastoilla koneella, mutta eivät välttämättä näy verkkokirjastoissa.

      Alfa&Omega ei ole vaikeata löytää, ja kannattaa lukea. Muista kuitenkin että White oli erinomainen Raamatun opettaja ja hengellinen kirjailija, jonka jokainen sana ei ole profetian lahjan sanaa, vaan liittyy sitten lähinnä opettajan lahjaan.
      Hänellä on oma terminologia johon voi aina keksiä omaa synonyymia.
      Sitten on muutama hartauskirja, johon joka päivälle yksi sivu hänen jostakin koottua opetusta. Ovat hyviä luettavia kaikki nämä.
      "Tie Kristuksen luo" on kirja on hyvin painava, mutta ei ole kovin paksu kirja, -se kannattaa lukea.
      Tie Kristuksen luo on julkaistu ajan saatossa eri nimilläkin.

      Noita kirjoja kun tiedustelet, niin ilo irtoaa ja riemu ratkeaa.

      t. jarinhotelli

      • lueskelija1

        Joo, se ei sitten ole vain White, jolla on vanha kieliasu ja oma terminologia vaan nuo vanhat kielenkääntäjät, noiden kirjoitusasu on vanhaa. Adventistikääntäjät viljelevät ihan omia lauserakenteitaan. Varsinkin Whiten pitkät englanninkieliset lauseet ovat olleet tavallisille peruskääntäjille vaikeita. Monesti suomenkielisistä lauseista paistaa läpi englanninkielen lauserakenne eikä suomalaisia sanontoja osata käyttää. Yksi tyypillinen adventismi-lause on lause, jossa sanat ovat peräkkäin perusmuodossa, kuten "Hän halusi valita tulla Jeesuksen seuraajaksi" Tässä lauseessa ei ole päätä eikä häntää. Sen sijaan voisi yksinkertaisesti kääntää "Hän valitsi Jeesuksen seuraamisen". Onneksi edes Suuri taistelu tullaan uudelleen kääntämään nykysuomeksi.

        Whiten lauseet ja ajatuksen juoksu on myös välillä kankeaa. Jätin tuon Jeesuksesta kertovan paksun kirjan (olikohan se Aikakausien toivo?) lukemisen kun teksti oli niin rasittavaa ja kirjoittajalla meni varmaan neljösosa kirjasta itsensä ja ajatuksiensa kasaamiseen. Sitten kun kirjailija pääsi lopulta vauhtiin, oli kuin loppuosan olisi kirjoittanut aivan eri henkilö. Tyyli ja ajatuksenjuoksu olivat niin erilaisia. Kirjassa oli valtavasti toistoa. Kun sitä vertasi Suuri taistelu-kirjaan, saattoi selvästi huomata, että äitä kirjoja oli kirjoittanut (ja mahdollisesti suomentanut) useat eri henkilöt.

        Olen lukenut myös muita White-käännöksiä. Hyvä, jos joku saa hänen kirjoistaan jotakin mutta minulla ei mielenkiinto pysy yllä moista jaarittelua lukiessani.


    • Ellen.White-säätiö

      Kuinka moni Ellen Whiten kirjoiksi väitetty tekele oli sitten tosiasiassa Ellen Whiten omaa mielisairasta tekstiä? Hänellä nimittäin oli avustaja Fannie Bolton kirjurina, koska Ellen Whitella oli aivovammasta johtuva lukihäiriö sekä luetun ymmärtämiseen liittyvä vakava ongelma.
      Fannie Bolton saattoi siis kaikessa rauhassa rustata omia käsityksiään Ellen Whiten sanelemiin sairaisiin hallusinogeenisiin näkyihin. Fannie Bolton saattoi hyvin jopa poistaa kaikkein pähkähulluimmat Ellen Whiten päähänpistot käsikirjoituksista.

      • Yksi_usko

        Fannie Bolton lienee koonnut Tie Kristuksen luo -kirjasen Whiten teksteistä. Ei ole syytä alkaa kehittelemään mitään 'salaliittoteorioita'.


      • pyhpyhjapyh5616

        Fannie Bolton valehteli kirjoittaneensa kyseisen kirjan. Muutenkaan valheesi ei hetkauta.


    • violaluna17

      Ainakin netissä on lyhennelmä Alfa ja omegasta. Luin sieltä Aatamista ja Eevasta. En usko,että enkelit 8lisi kovasti varoitelleet ensimmäistä ihmisparia ressukkaa Saatanan kiusauksista. Olisi siitä toki ollut Raamatussa main7nta. Sääliksi kävi heitä. Ja vielä epäilyttää sellainen,että jos kun Jumala tiesi etukäteen,miten siinä kävisi,miksei hän rakkaudessaan estänyt mitenkään? Jatkan lukemista Kainista ja Abelista.

      • Yksi_usko

        1/3 enkeleistä on langenneita enkeleitä ja 2/3 ovat Jumalalle uskollisia. Miksi hyvät enkelit eivät olisi voineet varoitella Aadamia ja Eevaa. Olihan Jumala itsekin heitä kieltänyt.

        Minua taas ei epäilytä se, että Jumala on tiennyt kaiken etukäteen. Päin vastoin. Jumala on kaikkitietävä. Tämä käy kyllä ilmi myös Raamatusta. Jos vertaa VT:a ja UT:a niin Jumala kaikkitietävyys tulee hyvin esille. Esim. Jesaja 53 kerrotaan tarkasti Jeesuksesta. Myös Vanhan testamentin juhlakalenteri kertoo Jeesuksen elämästä.


      • iloinen_naurajaa

        Jos tietäisit etukäteen, että perhe tulee kuolemaan auto-onnettomuudessa ja sinulla olisi kyky sormiasi napsauttamalla estää tuo onnettomuus, niin tulisiko mieleesi KÄYTTÄÄ tuota sormien napsautusta? Jos et käyttäisi, niin eikö voitaisi sanoa, että olet paha ja omalta osaltasi vastuussa perheen kuolemasta?

        Mieti nyt tätä samaa asiaa Raamatun satujen kannalta. Meillä on muka kaikkitietävä ja kaikkivoiva Jahve, joka luo maailman ja elävät siihen, sitten homma menee päin persettä, Jahve pettyy, alkaa kostamaan jne. Ei helvetti hei. Herää jo!!!!!! :-)


      • todella_mielenkiintoista

        Olen ajatellut, että Jumala tarvitsi koekaniineita ihmisistä näyttääkseen muulle maailmankaikkeudelle, miten paha Saatana on ja miten väärää Luciferin ajattelu taivaassa on. Siellä taivaassahan oli joukkopako käynnissä kun Lusifer puhui puolelleen suuren osan Jumalan luomista. Valitettavaa on se, että ihminen joutuu nyt kärsimään, kunnes maailmankaikkeuden muut luodut saavat mittansa täyteen. Tuolla ihmisen kärsimyksellä ei ole mitään rajaa. Jumala ei kuitenkaan pelaa meidän säännöillämme. Ihminen ei voi ymmärtää Jumalan aivoituksia. Hän pelaa omilla säännöillään. Jumalalle ei ole niin tärkeää jos joku ihminen joutuu kärsimään, kunhan hän vain pelastuisi.


      • iloinen_naurajaa
        todella_mielenkiintoista kirjoitti:

        Olen ajatellut, että Jumala tarvitsi koekaniineita ihmisistä näyttääkseen muulle maailmankaikkeudelle, miten paha Saatana on ja miten väärää Luciferin ajattelu taivaassa on. Siellä taivaassahan oli joukkopako käynnissä kun Lusifer puhui puolelleen suuren osan Jumalan luomista. Valitettavaa on se, että ihminen joutuu nyt kärsimään, kunnes maailmankaikkeuden muut luodut saavat mittansa täyteen. Tuolla ihmisen kärsimyksellä ei ole mitään rajaa. Jumala ei kuitenkaan pelaa meidän säännöillämme. Ihminen ei voi ymmärtää Jumalan aivoituksia. Hän pelaa omilla säännöillään. Jumalalle ei ole niin tärkeää jos joku ihminen joutuu kärsimään, kunhan hän vain pelastuisi.

        Niin, satuihin uskoviltahan ei voi olettaa loogista ajattelukykyäkään paljon löytyvän. :-)


      • Oksalla

        Olen ajatellut, että Mummokin tarvitsee koekaniineita pikkulinnuista näyttääkseen naapureille, miten paha Kissa on ja miten väärää Kurnauskin ajattelu mummolassa on. Siellä mummolassahan oli joukkopako käynnissä kun Kurnauskis puhui puolelleen suuren osan Mummon muista kissoista. Valitettavaa on se, että pikkulinnut joutuu nyt kärsimään, kunnes pitäjän muut kissat saavat mittansa täyteen. Tuolla pikkulintujen kärsimyksellä ei ole mitään rajaa. Mummo ei kuitenkaan pelaa pikkulintujen säännöillä. Pikkulintu ei voi ymmärtää Mummon aivoituksia. Mummo pelaa omilla säännöillään. Mummolle ei ole niin tärkeää jos joku pikkulintu joutuu kärsimään, kunhan hän vain pelastuisi.

        Khröm... nyt vain enää puuttuu, että Bushmanni iskee kyntensä keskusteluun.


      • Yksi_usko
        iloinen_naurajaa kirjoitti:

        Jos tietäisit etukäteen, että perhe tulee kuolemaan auto-onnettomuudessa ja sinulla olisi kyky sormiasi napsauttamalla estää tuo onnettomuus, niin tulisiko mieleesi KÄYTTÄÄ tuota sormien napsautusta? Jos et käyttäisi, niin eikö voitaisi sanoa, että olet paha ja omalta osaltasi vastuussa perheen kuolemasta?

        Mieti nyt tätä samaa asiaa Raamatun satujen kannalta. Meillä on muka kaikkitietävä ja kaikkivoiva Jahve, joka luo maailman ja elävät siihen, sitten homma menee päin persettä, Jahve pettyy, alkaa kostamaan jne. Ei helvetti hei. Herää jo!!!!!! :-)

        >>Jos tietäisit etukäteen, että perhe tulee kuolemaan auto-onnettomuudessa ja sinulla olisi kyky sormiasi napsauttamalla estää tuo onnettomuus, niin tulisiko mieleesi KÄYTTÄÄ tuota sormien napsautusta? Jos et käyttäisi, niin eikö voitaisi sanoa, että olet paha ja omalta osaltasi vastuussa perheen kuolemasta?

        Mieti nyt tätä samaa asiaa Raamatun satujen kannalta. Meillä on muka kaikkitietävä ja kaikkivoiva Jahve, joka luo maailman ja elävät siihen, sitten homma menee päin persettä, Jahve pettyy, alkaa kostamaan jne. Ei helvetti hei. Herää jo!!!!!! :-) >>

        Jumalaa ei voi verrata ihmiseen.

        Jumalalle on tärkeää, että kaikki ihmiset voisivat pelastua. Valitettavasti näin ei ole, sillä kaikki eivät ovat Jumalaa vastaan omana Vapahtajanaan.

        Täällä maailmassa ei eletä iankaikkisesti. Vasta uudessa massa ei ole kuolemaa. Täällä on sairautta ja täällä vanhennutaan. Siellä ei ole sairautta eikä mikään paha pääse sinne. Siellä ihmiset eivät enää vanhene.

        Me emme kaikessa voi ymmärtää Luojaa. Vain hyvin pienessä määrin.


      • pyhpyhjapyh5616

        Syytät siis Jumalaa syypääksi ihmisten syntiin? Vai väitätkö, että hän ei tiedä tulevaisuutta?


      • typerä.suunsoittaja.olet
        iloinen_naurajaa kirjoitti:

        Jos tietäisit etukäteen, että perhe tulee kuolemaan auto-onnettomuudessa ja sinulla olisi kyky sormiasi napsauttamalla estää tuo onnettomuus, niin tulisiko mieleesi KÄYTTÄÄ tuota sormien napsautusta? Jos et käyttäisi, niin eikö voitaisi sanoa, että olet paha ja omalta osaltasi vastuussa perheen kuolemasta?

        Mieti nyt tätä samaa asiaa Raamatun satujen kannalta. Meillä on muka kaikkitietävä ja kaikkivoiva Jahve, joka luo maailman ja elävät siihen, sitten homma menee päin persettä, Jahve pettyy, alkaa kostamaan jne. Ei helvetti hei. Herää jo!!!!!! :-)

        Olet itse typerä. Jumala ei jyrää ihmisten vapaata tahtoa.

        Kun syytät Jumalaa siitä, että hän ei estä ihmistä tekemästä väärin, haluat, että Jumala jyrää kaikkien ihmisten vapaan tahdon ja muuttaa kaikki ihmiset tahdottomiksi roboteiksi.


      • iloinen_naurajaa
        typerä.suunsoittaja.olet kirjoitti:

        Olet itse typerä. Jumala ei jyrää ihmisten vapaata tahtoa.

        Kun syytät Jumalaa siitä, että hän ei estä ihmistä tekemästä väärin, haluat, että Jumala jyrää kaikkien ihmisten vapaan tahdon ja muuttaa kaikki ihmiset tahdottomiksi roboteiksi.

        Hehehehehe, vittu, kyllä teitä satuihin uskovia luusereita sitten riittää. :-)


    • violaluna17

      No tämähän nyt meni oudoksi! Niin,kyllä voi sanoa,että ihminen on koekaniini Jumalalle. Että säilytäänkö me uskossa,vaikka tulee sairautta,n7in psyykkistä kuin fyysistä,tulee ongelmia,köyhyyttä, vanhenemista ja rapistumista,kiusauksia ,lankeamisiakin. Jobin kirjassahan tällaisesta kokeesta kerrotaan ja Job oli jumalaapelkäävä ja karttoi pahaa. Herra itse antoihänestä tämän tunnustuksen kaksi kertaa . Ja suostui sitten tuhoamaan Jobin omaisuuden ja lapsetkin,vieläpä hänen terveytensäkin. Ei mitään mieltä tai tarkoitusta silläkään kärsimyksellä. Tarkkaileeko Jumala jostak7n sitten,miten me selvitään kaikissa Saatanan kiusoissa ja koettelemuksissa? Niin,lopulta pahasta päästään ja Hyvyyden voima voittaa. Herra puuttui lopulta Jobinkin tilanteeseen ja vastasi hänelle,muttei selittänyt millään tavoin,miksi moinen kärsimyksen pätsi tuli hänelle! Koska Jumala on JUMALA,ei hän kai millään lailla ole velvollinen selittämäänkään mitään,koska Taivaassa on ihan eri näkemys asioihin kuin meillä täällä. Siellähän on eri aikakäsityskin! Jeesus sanoo aina Ilmestyskirjassa tulevansa pian,mutta on kulunut nyt vuosituhansia siitä kun hänet otettiin Taivaaseen. Löysin Wikipediasta pitkänlistan vuosilukuja,jolloin on odotettu ja laskettu,että hän palaa,ja ovat olleet vääriä profetoita,mitään sen ihmeellisempää ei ole tapahtunut. Voikoolla,ettei hän tiennyt,tai ei tiedä vieläkään,milloin se päivä on,jolloin hän hakee omansa pois täältä? Yksi sanoo,että "se päivä" onkin päivä Tuhatvuotisen valtakunnan lopussa,jolloin maa ja taivas katoaa,ja luodaan uudet taivast ja uusi maa ja Sawtana ja väärä profeetta ja Antikristus lopullisesti tuhotaan,että siitä päivästä tietää vain Isä yksin. Ettei Jeesuksen tulemuksen päivä ollenkaan.

      • iloinen_naurajaa

        Outoa tässä kaikessa on vain se, että vielä vuonna 2017 löytyy miljardeja ääliöitä, jotka uskovat Raamatun ja Koraanin satuihin. Ihan sama uskovatko kirjaimellisesti vai "teistiseen evoluutioon", pölkkypäitä yhtä kaikki.


      • oppiskelija

        Jumala ei kyllä suostunut tuhoamaan Jobin omaisuutta ym. Tuhon teki Saatana.


      • Jobin kirjassa saatana esitellään ihan selvästi Jahve-jumalan hovin työntekijänä, tai oikeastaan yhtenä "Jumalan pojista". Hän on viraltaan syyttäjä ja koettelija. On vääristelyä esittää, että saatana toimisi siinä omasta aloitteestaan ja varsinkaan vastoin Jumalan tahtoa.

        Nykyisessä käännöksessä saatana kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, ikään kuin kyse olisi erisnimestä. Alkujaan kuitenkaan kyse ei ollut nimestä ollenkaan, vaan tehtävästä.

        Otetaanpa tähän hiukan lainausta, jottei tarvitse tyhjästä kinata.

        ***
        Usin maassa eli mies, jonka nimi oli Job. Hän oli kunnon mies, rehellinen ja jumalaapelkäävä, ja hän karttoi kaikkea pahaa. Hänellä oli seitsemän poikaa ja kolme tytärtä ja runsaasti omaisuutta: lampaita ja vuohia seitsemäntuhatta, kolmetuhatta kamelia, viisisataa kyntöparia härkiä ja viisisataa aasintammaa. Myös palvelusväkeä hänellä oli paljon. Job oli mahtavin mies idän mailla.

        Jobin pojat järjestivät usein toisilleen pitoja. He tekivät sen kukin vuorollaan omassa talossaan, ja jokainen kutsui myös kolme sisartaan aterialle. Kun kaikki olivat pitonsa pitäneet, Job kutsui aina poikansa luokseen uhratakseen puhdistusuhrin. Hän nousi varhain aamulla ja toimitti polttouhrin jokaisen puolesta erikseen. Hän näet ajatteli: "Poikani ovat hyvinkin voineet tehdä syntiä. Ehkä he ovat mielessään rikkoneet Jumalaa vastaan." Joka kerta hän teki näin.

        Eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat koolle ja asettuivat Herran eteen. Myös Saatana oli heidän joukossaan. Herra kysyi Saatanalta: "Mistä sinä tulet?" Saatana vastasi: "Olen kuljeksinut pitkin ja poikin maita mantereita." Herra kysyi: "Oletko pannut merkille palvelijani Jobin? Ei ole maan päällä toista hänen kaltaistaan, niin vilpitöntä ja nuhteetonta ja jumalaapelkäävää, ei ketään, joka niin karttaisi kaikkea pahaa." Saatana vastasi Herralle: "Miksi ei Job olisi jumalaapelkäävä? Sinähän olet sulkenut hänet suojelukseesi, hänet ja hänen perheensä ja omaisuutensa. Olet siunannut kaiken mihin hän ryhtyy, ja hänen karjansa leviää yli maan. Mutta ojennapa kätesi ja tartu siihen mitä hänellä on. Saat nähdä, että hän kiroaa sinua vasten kasvoja!"

        Herra sanoi Saatanalle: "Hyvä on. Saat tehdä mitä haluat kaikelle mitä hänellä on. Mutta häneen itseensä et saa koskea." Sitten Saatana lähti pois Herran edestä.
        ***

        Kaipa tiesittekin, että Jobin kirjan alussa ja lopussa on myöhempää lisäystä. Tämä lainaus oli juuri sitä. Luvut 1–2 ja luku 42 jakeesta 3 loppuun ovat proosamuotoisia, kun kaikki muu on runomittaan kirjoitettua. Myös tyyli ja sanasto poikkeavat. Aika selvä tapaus.


      • oppiskelija

        Ainakin lainauksiesi perusteella aloitteen tekijänä on nimen omaan Saatana.


      • oppiskelija kirjoitti:

        Ainakin lainauksiesi perusteella aloitteen tekijänä on nimen omaan Saatana.

        Saatana teki siinä työtä, joka hänelle oli tehtäväksi annettu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe