Nuorisotyö edistämään yhdenvertaisuutta

Vapaa-ajattelijalllt

Nuorisotyö edistämään myös uskonnottomien yhdenvertaisuutta

Nuorten yhdenvertaisuuden edistäminen eli ilmenevän syrjinnän vähentäminen ja poistaminen tulee olla tärkeällä sijalla käytännön nuorisotyössä, todetaan Vapaa-ajattelijain liiton kommentissa Valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman (VANUPOL) luonnokseen.
Syrjimättömyyttä tulee edistää myös suhteessa henkilön ”uskontoon tai vakaumukseen”, sillä uskonnottomiin nuoriin kohdistuu maassamme rakenteellista ja tosiasiallista syrjintää ja uskonnollista painostusta muun muassa koulussa ja armeijassa, korostetaan liiton kommentissa.

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa edistämään yhdenvertaisuutta ja antaa suojaa myös ihmiselle, jolla on uskonnoton katsomus tai vakaumus. Uskonnottomien syrjinnän lopettamisessa yksi lähtökohta on uskonnottomuuden tekeminen näkyväksi. Niinpä kun nuorisopoliittisen ohjelman luonnoksessa todetaan, että ”nuorilla on erilaisia poliittisia ja uskonnollisia katsomuksia”, sen sijaan voisi puhua uskonnollisista ja uskonnottomista katsomuksista tai uskonnollisista ja muista katsomuksista.


Vapaa-ajattelijain mielestä nuorten osallistumismahdollisuuksien lisäämistavoite on hyvä, ja silloin demokratia- ihmisoikeuskasvatuksen integroinnissa tulee varmistaa, että yhdenvertaisuuden edistäminen ja esimerkiksi uusien yhdenvertaisuussuunnitelmien käsittely ja kehittäminen ovat siinä mukana.

Liiton havaintojen mukaan esim. koulujen yhdenvertaisuussuunnitelmissa vain harvoin käsitellään konkreettisesti ja erikseen kuhunkin mahdolliseen syrjintäperusteeseen liittyvää syrjinnän ehkäisyn parantamista.

Osallisuuden kehittämisessä nuoria voisi osallistaa myös yhdenvertaisuustyöhön niin, että eri yhteyksissä pohditaan kiellettyjä syrjintäperusteita myös kohta kohdalta (”ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen…”- tai vaikka tukan väri tai sen puuttuminen) tarkastellen, ilmeneekö syrjintää ja miten sitä voi estää, vähentää tai poistaa.

Vapaa-ajattelijain liiton mielestä on uskonnottomia nuoria syrjivää, jos julkisen vallan ylläpitämä laitos, kuten koulu, oppilaitos tai Puolustusvoimat järjestää oman toimintansa viralliseksi osaksi ja tyrkyttää yhden uskonnon tunnustuksellista uskonnonharjoitusta (jumalanpalvelus, hartaus) ja siten nostaa sen jalustalle muihin uskonnollisiin ja varsinkin uskonnottomiin katsomuksiin nähden. Nuorilla on Suomessa kyllin mahdollisuuksia osallistua uskonnonharjoitustilaisuuksiin myös koulutyöpäivän ulkopuolella, joten tuollainen enemmistökirkon ”positiivinen erityiskohtelu” on perusteetonta. Pikemminkin kouluissa tulisi edistää elämänkatsomustiedon opetusta ja uskonnottomien perheiden lasten pääsyä oikeuksiinsa.

Julkisen vallan toiminnan ja palvelujen tulisi olla puoluepoliittisesti, uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sekä kaupallisesti neutraalia ja sitouttamatonta.

”Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” (Yhdenvertaisuuslaki 8 §)

10

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tulip.mielee

      Kunnan ja sekulaarien järjestöjen nuorisotyöntekijät voisivat käydä pitämässä koulujen aamunavauksia. Sitouttamattomasti.

    • Kysynp

      Nuorisotyö voi tasapinottaa koulun uskonnolista painostusta!?

      Tosaalta, kirkolla on oma vahva nuorisotyönsä... Että se siitä tasapianotuksesta?

    • Tästä on nyt kuukausi. Koska luonnoksesta tulee lopullinen versio?

      • Tähän kysymykseeni näyttää tulleen vastaus, jonka s24:n automoderointi on poistanut. Liekö joku vastannut pelkällä linkillä?


      • Lukija.huom
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Tähän kysymykseeni näyttää tulleen vastaus, jonka s24:n automoderointi on poistanut. Liekö joku vastannut pelkällä linkillä?

        Ministeriön sivujen nuorisoasiain linkki siinä oli, sekä maininta että voi myös kysyä (Mikolta).


    • 7684

      Perinteisesti Suomessa vähemmistön asemaa korostetaan. Uskonto tekee tästä räikeän poikkeuksen. Ev.lut. lahko on nostettu jalustalle ja uskonnottomien asiaa poljetaan joka instanssissa alaspäin.

      • Kuudes

        Positiivisen erityiskohtelun mahdollisuus - jopa velvoite - on tarkoitettu heikommassa asemassa olevien tosiasiallisen tilanteen parantamiseen. Ei valtakirkon pönkittämiseen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1752
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1380
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1368
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      119
      1294
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1036
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      912
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      881
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      115
      870
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe