restonomi-tutkinto

***

tahtoisin kuulla valmistuneiden restonomien (etenkin ruoka- ja ravintolapuolen restonomien) kommentteja omasta työllistymisestään. eli löytyykö tutkintoa vastaavaa työtä valmistumisen jälkeen, vai ainoastaan työntekijätason hommia. toisin sanoen, onko tutkinnosta mitään hyötyä??

45

32385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .........

      Jos sinulla ei ole, jo kouluun mennessäsi vuosien työkokemusta alalta on erittäin vaikeata jollei mahdotonta päästä yleenpiin tehtäviin oli sitten Reston paperit tai ei. Itse en ole alalle jäänyt.

    • restonomi vm2004

      Kyllä löytyy töitä keittiöapulaiseksi ja ehkä kokiksikkin. Mutta ei oo paljon motivaatiota tehdä töitä apulaisena, koska on tietoa ja taitoa paljon vaativimpiin hommiin ja jos esimies sattuu oleen vaan amitsun käyny niin vituttaa vielä enemmän olla sen alaisena. Mutta ei haavettakaan esimiestöistä vaikka jonkin verran on työkokemusta. Liikaa koulutettu restonomeja. Harkitsen myös alan vaihtoa.

      • Ottaa työ kuin työ

        Olen yrittäjä ja otan töihin Restonomeja jotka ovat valmiita aloittamaan muista tehtävistä ensin.


      • ärsyttätollane

        HAHA restonomi vm 2004. Väitätkö ammattikoulun olevan p*skoja varten? työtä tekemällä oppii aika paljon enkä yhtään ihmettele jos esimiehenä on "vain" ammattikoulun käynyt. Työssä oppii enemmän kuin koulun penkillä. Tää ala on raaka ja työpaikkoja on vaan niille jotka niitä oikeasti haluaa. Eka pitää tehdä p*skat työt ennen kuin voi päästä parempiin hommiin, oli koulutus kuinka korkea hyvänsä.


      • saasdasdassa
        ärsyttätollane kirjoitti:

        HAHA restonomi vm 2004. Väitätkö ammattikoulun olevan p*skoja varten? työtä tekemällä oppii aika paljon enkä yhtään ihmettele jos esimiehenä on "vain" ammattikoulun käynyt. Työssä oppii enemmän kuin koulun penkillä. Tää ala on raaka ja työpaikkoja on vaan niille jotka niitä oikeasti haluaa. Eka pitää tehdä p*skat työt ennen kuin voi päästä parempiin hommiin, oli koulutus kuinka korkea hyvänsä.

        Näinhän sen menee, tämä nyt on aika ilmiselvästi käytännönläheinen ala joten ihan uskomattoman tyhmää edes tehdä "korkeakoulututkinto" kyseistä alasta. Jos pidetään ne korkeakoulututkinnot niissä lääkäreissä, DI:ssä sun muissa.


    • alan vaihtaja

      Minulla tällainen kokemus:
      Lukion jälkeen en tiennyt mitä tehdä, mihin kouluun hakisin. Sattumien kautta kouluttautuin restonomiksi, mutta työpaikat, joita oli tarjolla olivat aina keittiöapulaisen töitä ja joskus kokin töitä. Ammattia vastaavaa työtä on todellakin vaikea saada, pitkiin aikoihin valmistumisen jälkeen. Kaikki esimiehetkin näyttivät melkein olevan enemmänkin n. 40 vuodesta eteenpäin, kuin n. 25 vuotiaita. Kyllästyin ja vaihdoin alaa. Siihen loppui tiskaukset. Päivääkään en ole katunut!

    • Resto06

      En ole vielä valmistunut, mutta kolmen vuoden opiskelun ja itsepetoksen jälkeen karmea totuus alkaa valkenemaan. Olen yo-pohjainen ravitsemispuolen restonomi-opiskelija, kokin hommia en osaa tehdä ja alan työkokemusta on vain ns "harjoittelusta" jossa tiskasin ja tein salaattia. Eli ei siis mitään mahiksia esimiestason työhön, amiksen papereillakin irtoaisi parempi työ tällä alalla. Kolmen vuoden jälkeen alanvaihto jo käytännössä mahdotonta. Seinät alkavat kaatua päälle...

      • sama homma

        Matkailupuolen restonomiksi valmistuin tuossa keväällä ja ihan sama tilanne myös siellä puolella. Jos on valmis tekemään 6 euron tuntipalkalla oppaan hommia töitä löytyy, mutta kuka sellaista jaksaa..Alan vaihdos jo tehty =)


      • kohtalotoveri

        Kuulostaa kovin tutulta, tosin itse olen valmistunut jo muutama vuosi sitten. Opiskeluaika oli tosi ihanaa, mutta kyllä silti vituttaa, että tuli tuhlattua siihen kouluun monta vuotta.


      • _h_

        Moi
        Olen yo ja opiskelen ekaa vuotta ravitsemis puolella. Näitä juttuja lukiessa alkaa masentaa... Kannattaako mun edes jatkaa opintoja? Ala kiinnostaa ja haluisin tehä hommia tällä alalla. Ei oo kauheesti muita kiinnostavia aloja. Oisko kannattanu köydä ensin yo pohjanen amis ja sit amkii...Varmaan olisi ollut parempi pohja. Mutta voiko enää mennä amikseen?


      • ###
        _h_ kirjoitti:

        Moi
        Olen yo ja opiskelen ekaa vuotta ravitsemis puolella. Näitä juttuja lukiessa alkaa masentaa... Kannattaako mun edes jatkaa opintoja? Ala kiinnostaa ja haluisin tehä hommia tällä alalla. Ei oo kauheesti muita kiinnostavia aloja. Oisko kannattanu köydä ensin yo pohjanen amis ja sit amkii...Varmaan olisi ollut parempi pohja. Mutta voiko enää mennä amikseen?

        hei, ei kannata masentua näistä jutuista. toki jos sinua kiinnostaa ala, niin ei kun vaan jatkat opiskelua. ja kyllä yo-pohjalla pärjää, teet vain töitä reippaasti :)


      • mi

        kyllä kannattaa ensimmäisen käydä hotelli ja ravintola-alan perustutkinto amiksessa ennen ku menee vastaavaan amkn. saa hyvän pohjan.


    • Kauppatieteilijä

      Oikein kiinnostuin aiheesta kun luin ketjun vastaukset. Täytyi etsiä tietoa siitä mitä restonomi oikeastaan tarkoittaa. Löysin tämän sivun: http://www.mikkeliamk.fi/index.asp?link=157.5&language=1

      Tuon jälkeen ymmärrän hyvin miksi restonomin voi olla vaikea löytää duunia; nehän eivät osaa yhtään mitään. Miten kukaan voi kuvitella tulevansa joksikin moniosaajaksi, kaikkien alojen erikoistaitajaksi 3,5 vuodessa. Miksi yksikään työnantaja haluaisi palkata tuollaisen kokonaisuuden opiskellutta henkilöä? Miksi opiskella markkinointia ja safkapuolta samassa tutkinnossa? Taas yksi täysin turha opintokokonaisuus AMK:n puolella.

    • restonomi

      Tutulle kuullostaa ed.vastaukset.
      Olen restonomina työskennellyt ravintolassa tarjoilijana ja kun kyllästyin yötyöhön ja tupakansavuun "pääsin" kaupan kassalle töihin.
      Että näin täällä.

    • ???

      Yksi sun toinen tuntuu pähkivän täällä, että kun alan töitä "ei tarjota" tai "ei löydy". Kun kerran 1) teille opetetaan yrittäjyyttä ja 2) AMK väitetysti valmistaa käytännön osaajia...

      ...niin eikö tarkoitus ollutkaan, että luotte omat työpaikkanne perustamalla yrityksiä? Luulisi sen korkeakoulutetuilta käytännön hallitsevilta moniosaajilta onnistuvan.

      Ketjun aloittajan viestissä jäi ihmetyttämään kysymys "... löytyykö tutkintoa vastaavaa työtä valmistumisen jälkeen, vai ainoastaan työntekijätason hommia." Mitähän se "tutkintoa vastaava työ" mahtaa olla? Jos pystyy johtamaan jonkin alan yritystä, kykenee sellaisen perustamaankin. Ja jollei kykene perustamaan, ei kannata haaveilla johtotehtävistäkään. Olisiko niin, että enin osa pettymyksistä johtuu AMK:jen yliampuvasta mainonnasta ja tyhjistä lupauksista? Ehkäpä se AMK:ssa annettu kuva niistä tulevista työtehtävistä ei olekaan ihan realistinen?

      • SimoH

        Opetetaan yrittäjyyttä joo... Ja opetetaan näemmä kaikkea muutakin, kuten joku tuossa ylempänä totesi. Kuitenkin lienee ihan paikallaan kysyä miten paljon mitäkin opetetaan. Jos tuo koko opintoviikko/-pistemäärä käytettäisiin esim. yrittäjyyden opettamiseen voisi koulusta tulla henkilöitä, jotka tietävät yrittämisen teoriasta jotain. Sen sijaan jos tuolla ov/opintopistemäärällä opetetaan 5-6 eri alaa on selvää, ettei yksikään niistä kehity lähellekään riittävän vahvoiksi työelämää ajatellen. Systeemi on kertakaikkisen mätä, ja se varmasti näkyy myös käytäntöön sovellettaessa ja työtä haettaessa. Valitettavasti tosiaan AMK:den markkinointikoneisto pauhaa täydellä teholla ja naivit nuoret uskovat kaiken paskan mitä heille syötetään. Sitten ihmetellään kun ei saadakaan johtotehtäviä, eikä oikeastaan ole pätevyyttä kokiksikaan...


    • vielä lisää

      Valmistuin siis keväällä matkailun restonomiksi ja vaikka en tällä hetkellä matkailualan töitä teekkään niin uskon silti että ei mikään oppi ojaan kaada.

      En siis ole matkailualan töissä mutta sain vakituisen työpaikan jonne oli vaaaltavasti hakijoita (suurin osa yliopiston paperit taskussa). Asiahan loppujen lopuksi on niin että se koulutus on vain yksi osanen työnhaussa. Sinulla voi olla vaikka 10 tohtorin tutkintoa plakkarissa, mutta jos esim sosiaaliset taidot puuttu tai on muutoin idiootti voi niitä töitä olla aikasta vaikea saada.

      Ja uskon (tai olen 100% varma), että ei niitä matkailualan töitä saa yhtään paremmin vaikka olisi yliopistosta matkailualan paperit. Matkailualalla töitä on vain todella vähän. Itse tein opintojen ajan useita eri matkailualan töitä ja tekaisin pari aika helkutin isoa projektityötäkin, mutta silti täyspäiväisenä matkailualan ihmisenä en itseäni näe enää koskaan olevan. Opintojen ohella puuhastelu oli kivaa ja parhaillaan teinkin 3 matkailualan työtä samaan aikaan..

      Ja töitähän kyllä riittää mutta se minkälaista palkkaa matkailupuolella töistä saa on suoraan sanottuna säälittävää!

      Tsemiä vain kaikille. Itsekin puolisoni kanssa vielä puolisen vuotta sitten kärvisteltiin molemmat opiskelijoina ja rahaa oli pahimmillaan kahdelle hengelle 5 euroa kahdeksi viikoksi. Nyt molemmilla vakityöt..Tilanteet voi muuttua pikaisestikin.

    • näytä

      Itse olen valmistunut aikoinaan ravitsemusteknikoksi .Olen tehnyt määräaikaisia ja äitiysloman sijaisuuksia noin 4 vuoden ajan.
      Aikaisemmin tein toimistotöitä noin 8 vuoden ajan. Jäin työttömäksi noista ravitsemuspuolen töistä noin kaksi vuotta sitten. Silloin kun tein noita määräaikaisuuksia laitoin hakemuksia menemään kolmen vuoden aikana noin 90 kpl pääsin viiteen haastatteluun. Parissa paikassa olin ihan viime metreille asti. Yhdessä työpaikassa samaan aikaan oli muuten palkattuna myös restonomi tehtiin aivan samoja töitä, tiskattiin välillä ja sitten tehtiin toimistotöitä myös.
      Sain tarpeekseni viime vuoden lopulla, kun töitä ei pahemmin löytynyt ja vaihdoin alaa. Nyt opiskelen ihan muuta alaa joka niin todella kaukana ruokapuolen töistä. Töitä pitäisi löytyä
      helpommin.
      Siitä yrittäjyydestä vielä, hirveästi siitä puhutaan, mutta totuus on aika karu ja ankea.

    • JuJu

      itse olen lopettelemassa lukiota ja hakuaika on alkamaisillaan. Restonomi-tutkinto joskus aikoinaan houkutteli, ja yhdessä vaiheessa luulin jo päättäneeni että meen opiskelemaan restonomiks. No... sittemmin on tullu kuultua juttuja aivan älyttömän huonosta työllisyydesta ja ns. paskahommista, joten ei oikeen enää innosta :/
      Nyt mielessä ihan muut opiskelu apajat :)

    • tupajumi

      Niin, valmistuin itse 1,5 vuotta sitten restonomiksi, opinnot kesti vähän normaalia pitempään, mutta tulipahan oltua töissä ja kerättyä työkokemusta niin kaupasta kuin tiskarinkin hommista. Ravintola-alalle ajauduin ja nyt aloitan vakituisen duunin keskijohdon esimiestehtävässä. olen tehnyt kaikkia niitä hommia mitä ravintolasta löytyy. Esimiehen pitää tietää miten se kokki ajattelee ja tekee työtään, ja miten tiskit pestään tai kone korjataan. Ei koulusta suoraan nokian pääjohtajaksi pääse, se nyt pitäisi tajuta, ja entä sitten jos koulut markkinoi miten markkinoi, kyllä aikuisen ihmisen pitää osata hahmottaa mitä sillä markkinoinnilla ajetaan ja tarkoitetaan ja mikä sen tehtävä on. Ei se ole pelkästään se, että mahdollisimman moni hakeutuisi juuri tiettyyn kouluun. Jos koulu ei sitten ole sitä mitä on myyty, pitää avata suu ja lähteä vaatimaan muutosta ja kehitystä. Mutta kun on istunut koulussa hyvässä lykyssä 15 vuotta putkeen ja siinä on vasta peruskoulu (ja kymppiluokka sekä )lukio tai ammatillinen koulutus toiselta asteelta, niin eihän sellaisilta putkioppilailta voi mitään ymmärrystä odottaa kun nähdään vaan hienot tv-kokit ja julkut ja halutaan kans sellaiseksi. Arvatkaapa kuinka paljon ne on tehny sitä duunia mistä te nyt kieltäydytte ja vaihdatte alaa... Hyvä että do*****at vaihtaa alaa, niin tämä ala saa ne valiot kehiin.

    • tuotekehittäjä

      Olen kyllä sikäli samoilla linjoilla tupajumin kanssa, että kyllä tekevä töitä löytää! Itse olen valmistunut vuosi sitten restonomiksi. Alla on myös lukio ja ravintolakokin opinnot sekä kosolti kesätyökokemusta kaikenlaisesta suorittavasta työstä kokkina, siivoojana, elintarviketyöläisenä ja viimeisimpänä ennen valmistumista toimin vuoropäällikkönä. Restonomi opinnoissani valitsin vaihtoehtoisista ja vapaasti valittavista kaikkea tuotekehitykseen ja johtamiseen liittyen. Näin siis on mahdollista paneutua itseään kiinnostavaan alueeseen paremmin. Mikään pakko ei siis ole käydä pienen pieniä opintokokonaisuuksia miljoonasta eri aihealueesta!! Harjoittelut kannattaa myös hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla ja harjoitella jotakin muuta kuin tiskaamista. Erikoistumisharjoitteluni tein tuotekehityksen parissa ja opinnäytetyöni käsitteli tuotekehitystä ja näinpä kas kummaa olen nykyään erään suuren leipomoyrityksen tuotekehittäjänä vakihommissa siistissä ma-pe työssä. Että kyllä vaihtoehtoja löytyy kunhan vain itse yrittää. Tutkinnosta siis on todellakin hyötyä jos siis ala kiinnostaa mutta kuten joku aikasemmassa kirjoituksessa jo sanoikin, niin täytyy ymmärtää, ettei kukaan voi suoraan hypätä koulunpenkiltä johtajan saappaisiin.. kannattaa siis hankkia koulun ohella kokemusta monesta eri tehtävästä ja hyödyntää kaikki kurssit, harjoittelut ja opinnäytetyö, niin jo alkaa valmistuttua palkkakin juoksemaan.. Tässä vielä muistinvirkistykseksi muutamia tehtävänimikkeitä, jona restonomi voi toimia oman kiinnostuksensa ja kokemuksensa pohjalta: ravitsemusneuvoja, ruokapalvelupäällikkö, toiminnanjohtaja, tuotannonsuunnittelija, tuotekehittäjä, henkilöstöpäällikkö, myyntineuvoja jne.

      • ex-kokki nyk. opisk.

        että usein se helvetin hienolta kuullostava titteli "vuoromestari" vuoropäällikkö" "keittiöpäällikkö" saattaa tosiasiassa olla huomattavasti huonommin palkattua, vaatimattomampaa ja paskempaa hommaa kuin ihmiset yleisesti ajattelevat. Siitäkin huolimatta että, eräänlaisia esimiestehtäviä nimelisesti ovatkin. Joka maassa on omat huippukokkinsa ja michelinmiehensä, mutta tulee muistaa että heistä suurin osa on tehnyt jopa vuosikymmeniä kestävän raskaan uran hiostavan kuumassa, stressaavassa työympäristössä, jatkuvassa 2 tai 3 vuorotyössä, ja huonolla palkalla = ravintola-alalla, jotta ovat kyseiseen asemaan päässeet. Perus vuoromestarin palkka ei paljon rivikokin palkkaa (1500-2000e) isompi ole. toden.näk. 3000e tai jopa paljon enemmänkin yltää ehkä yksi viidestäkymmenestä keittiöpääliköstä. Todennäköisesti: yksityisellä puolella michelin- ja finedining ravintoloiden huippumesut tyyliin: Välimäki, Terävä, Aremo, Wallman jne. kaltaiset henkilöt, valtavien ravintola ketjujen ja suur-ruokaloiden isot pamput ja jokunen tv julkimo kokki. Moni huippukokki saakin kokin työn näyttämään seksikkäältä ja muodikkaalta mediassa, vaikka perus työ onkin glamourista kaukana...

        Kokin ammatti on käsityöammatti, joka perinteisesti opitaan töitä tekemällä. Ei koulussa. Yhtälailla esimieheltä vaadittavat kyvyt kehittyvät vuosien varrella perustöitä tehdessä, ja suurin osa alalla olevista pääliköistä ovat vuosikymmeniä töissä olleita konkareita. Ala on kutsumus ala, ja sitä harvoin tehdään pelkästään rahan takia.

        Restonomi koulutusta suosittelen alalla jo oleville, jotka alan tuntevat ja tietävät alalla myös jatkavansa. Ja ravintola koulujen opettajiksi aikoville. Mieluiten aikuisopiskeluna työn ohessa. Nuorelle en suosittelisi 4 vuotista täyspäiväistä korkeakoulu opiskelua moisen turhake tutkinnon takia. Samassa ajassa voisi yhtä hyvin lukea jotain ns."järkevämpääkin"

        Älkääkä suuttuko. Tekstin ei ole tarkoitus antaa alasta negatiivista, vaan realistinen kuva. Tälläkin alalla, uskokaa tai älkää, on myös tavattoman paljon hyviä puolia ja plussia. Äskeinen lista on vain keräys huonoista puolista, joita kuitenkin jokaisen alalle aikovan kannattaa hyvin kriittisesti miettiä.

        Niin ja koulutuksesta. Sen markkinointi on nykyään harhaanjohtavaa ja edesvastuutonta. Monet tutkinnot ovat työelämän kannalta turhia ja ihmisiä koulutetaan tiettyihin tehtäviin liikaa. Jokainen opettaja kehuu omaa ohjelmaansa maasta taivaaseen saadakseen mahdollisimman paljon hakijoita = paremmat määrärahat ensi lukuvuodelle ja enemmän aloituspaikkoja. Kuulostaako tutulta: 95% työllistyi valmistuttuaan, antaa valmiudet ja mahdollisuuksia tähän ja tohon ja siihen, niin ja kaikki tehtävät ovat aina esimies ja keskijohdon tasoa, täältä tullaan elämä, vain taivas on rajana :)


      • LaChicaF
        ex-kokki nyk. opisk. kirjoitti:

        että usein se helvetin hienolta kuullostava titteli "vuoromestari" vuoropäällikkö" "keittiöpäällikkö" saattaa tosiasiassa olla huomattavasti huonommin palkattua, vaatimattomampaa ja paskempaa hommaa kuin ihmiset yleisesti ajattelevat. Siitäkin huolimatta että, eräänlaisia esimiestehtäviä nimelisesti ovatkin. Joka maassa on omat huippukokkinsa ja michelinmiehensä, mutta tulee muistaa että heistä suurin osa on tehnyt jopa vuosikymmeniä kestävän raskaan uran hiostavan kuumassa, stressaavassa työympäristössä, jatkuvassa 2 tai 3 vuorotyössä, ja huonolla palkalla = ravintola-alalla, jotta ovat kyseiseen asemaan päässeet. Perus vuoromestarin palkka ei paljon rivikokin palkkaa (1500-2000e) isompi ole. toden.näk. 3000e tai jopa paljon enemmänkin yltää ehkä yksi viidestäkymmenestä keittiöpääliköstä. Todennäköisesti: yksityisellä puolella michelin- ja finedining ravintoloiden huippumesut tyyliin: Välimäki, Terävä, Aremo, Wallman jne. kaltaiset henkilöt, valtavien ravintola ketjujen ja suur-ruokaloiden isot pamput ja jokunen tv julkimo kokki. Moni huippukokki saakin kokin työn näyttämään seksikkäältä ja muodikkaalta mediassa, vaikka perus työ onkin glamourista kaukana...

        Kokin ammatti on käsityöammatti, joka perinteisesti opitaan töitä tekemällä. Ei koulussa. Yhtälailla esimieheltä vaadittavat kyvyt kehittyvät vuosien varrella perustöitä tehdessä, ja suurin osa alalla olevista pääliköistä ovat vuosikymmeniä töissä olleita konkareita. Ala on kutsumus ala, ja sitä harvoin tehdään pelkästään rahan takia.

        Restonomi koulutusta suosittelen alalla jo oleville, jotka alan tuntevat ja tietävät alalla myös jatkavansa. Ja ravintola koulujen opettajiksi aikoville. Mieluiten aikuisopiskeluna työn ohessa. Nuorelle en suosittelisi 4 vuotista täyspäiväistä korkeakoulu opiskelua moisen turhake tutkinnon takia. Samassa ajassa voisi yhtä hyvin lukea jotain ns."järkevämpääkin"

        Älkääkä suuttuko. Tekstin ei ole tarkoitus antaa alasta negatiivista, vaan realistinen kuva. Tälläkin alalla, uskokaa tai älkää, on myös tavattoman paljon hyviä puolia ja plussia. Äskeinen lista on vain keräys huonoista puolista, joita kuitenkin jokaisen alalle aikovan kannattaa hyvin kriittisesti miettiä.

        Niin ja koulutuksesta. Sen markkinointi on nykyään harhaanjohtavaa ja edesvastuutonta. Monet tutkinnot ovat työelämän kannalta turhia ja ihmisiä koulutetaan tiettyihin tehtäviin liikaa. Jokainen opettaja kehuu omaa ohjelmaansa maasta taivaaseen saadakseen mahdollisimman paljon hakijoita = paremmat määrärahat ensi lukuvuodelle ja enemmän aloituspaikkoja. Kuulostaako tutulta: 95% työllistyi valmistuttuaan, antaa valmiudet ja mahdollisuuksia tähän ja tohon ja siihen, niin ja kaikki tehtävät ovat aina esimies ja keskijohdon tasoa, täältä tullaan elämä, vain taivas on rajana :)

        En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tämä ketju luettuani. Siis ihanko totta ihmiset kuvittelette, että restonomin papereilla pääsee saman tien ylemmän tason hommiin? Kyllä se vaatii aivan samalla lailla käytännön kokemusta. Okei nyt huijaan - se vaatii käytännön kokemusta aika hitosti enemmän. Ja suoraan sanottuna; sellainen, joka kitisee koulunpenkiltä ylös päästyään, ettei päässytkään suoraan pomon penkille, kitisee loppuikänsä samaa asiaa. Ala ei selkeästikään ole teitä varten koskaan ollutkaan. En oikein käsitä, miks jengillä on ylipäänsä mielessään jotain pilvilinnoja alalta.. ei meistä jokainen voi olla esimiehiä, jonku tarvii olla alainenkin. Toivon mukaan tässä parissa vuodessa (viitaten keskustelun aloitusajankohtaan) nykyisten restonomi-opiskelijoiden ajatukset olis vähän realistisempia.

        Itselläni on myöskin suuria unelmia alan suhteen, mut silti jalat maassa. TIEDÄN saavani suurta hyötyä kouluni tarjoamista markkinointikursseista, johtajuutta käsiteltävistä jaksoista ym. Sen sijaan on paljon opintokokonaisuuksia, jotka ei vois vähempää kiinnostaa, ja joiden en koe olevan kovin merkityksellisiä mulle myöhemmässä elämässä. Totta kai se vtuttaa istua monta kuukautta niillä opintojaksoilla ja tehdä niska hiessä jotain idiootteja oppimistehtäviä. Shit happens, sitä se on jokaisella koulutusalalla.

        Terkuin, ekan vuoden restonomiopiskelija ja tulevaisuuden yrittäjä, you'll see :)

        ps. jos kaikki esimiehet on amiksen käyneitä k-päitä, niin olkaa hyvät ja valitkaa itsekin ammattikoulu ammattikorkean sijaan, niin johan alkaa pomon liksa kilahtaa omalle tilille... ;)


      • venqq
        ex-kokki nyk. opisk. kirjoitti:

        että usein se helvetin hienolta kuullostava titteli "vuoromestari" vuoropäällikkö" "keittiöpäällikkö" saattaa tosiasiassa olla huomattavasti huonommin palkattua, vaatimattomampaa ja paskempaa hommaa kuin ihmiset yleisesti ajattelevat. Siitäkin huolimatta että, eräänlaisia esimiestehtäviä nimelisesti ovatkin. Joka maassa on omat huippukokkinsa ja michelinmiehensä, mutta tulee muistaa että heistä suurin osa on tehnyt jopa vuosikymmeniä kestävän raskaan uran hiostavan kuumassa, stressaavassa työympäristössä, jatkuvassa 2 tai 3 vuorotyössä, ja huonolla palkalla = ravintola-alalla, jotta ovat kyseiseen asemaan päässeet. Perus vuoromestarin palkka ei paljon rivikokin palkkaa (1500-2000e) isompi ole. toden.näk. 3000e tai jopa paljon enemmänkin yltää ehkä yksi viidestäkymmenestä keittiöpääliköstä. Todennäköisesti: yksityisellä puolella michelin- ja finedining ravintoloiden huippumesut tyyliin: Välimäki, Terävä, Aremo, Wallman jne. kaltaiset henkilöt, valtavien ravintola ketjujen ja suur-ruokaloiden isot pamput ja jokunen tv julkimo kokki. Moni huippukokki saakin kokin työn näyttämään seksikkäältä ja muodikkaalta mediassa, vaikka perus työ onkin glamourista kaukana...

        Kokin ammatti on käsityöammatti, joka perinteisesti opitaan töitä tekemällä. Ei koulussa. Yhtälailla esimieheltä vaadittavat kyvyt kehittyvät vuosien varrella perustöitä tehdessä, ja suurin osa alalla olevista pääliköistä ovat vuosikymmeniä töissä olleita konkareita. Ala on kutsumus ala, ja sitä harvoin tehdään pelkästään rahan takia.

        Restonomi koulutusta suosittelen alalla jo oleville, jotka alan tuntevat ja tietävät alalla myös jatkavansa. Ja ravintola koulujen opettajiksi aikoville. Mieluiten aikuisopiskeluna työn ohessa. Nuorelle en suosittelisi 4 vuotista täyspäiväistä korkeakoulu opiskelua moisen turhake tutkinnon takia. Samassa ajassa voisi yhtä hyvin lukea jotain ns."järkevämpääkin"

        Älkääkä suuttuko. Tekstin ei ole tarkoitus antaa alasta negatiivista, vaan realistinen kuva. Tälläkin alalla, uskokaa tai älkää, on myös tavattoman paljon hyviä puolia ja plussia. Äskeinen lista on vain keräys huonoista puolista, joita kuitenkin jokaisen alalle aikovan kannattaa hyvin kriittisesti miettiä.

        Niin ja koulutuksesta. Sen markkinointi on nykyään harhaanjohtavaa ja edesvastuutonta. Monet tutkinnot ovat työelämän kannalta turhia ja ihmisiä koulutetaan tiettyihin tehtäviin liikaa. Jokainen opettaja kehuu omaa ohjelmaansa maasta taivaaseen saadakseen mahdollisimman paljon hakijoita = paremmat määrärahat ensi lukuvuodelle ja enemmän aloituspaikkoja. Kuulostaako tutulta: 95% työllistyi valmistuttuaan, antaa valmiudet ja mahdollisuuksia tähän ja tohon ja siihen, niin ja kaikki tehtävät ovat aina esimies ja keskijohdon tasoa, täältä tullaan elämä, vain taivas on rajana :)

        Olen (melkein) 2010 ylioppilas, ja juuri toissapäivänä lähti paperit kolmeen AMK:hon, ja kaikissa restonomiksi. En tiennyt, mitä haluaisin tehdä, mutta jonnekin oli pakko hakea,
        ja valitsin sitten restonomin - taisin tehdä oikein emämunauksen?

        Aina tätä saatanan kusetusta. Luvataan mahtavat puitteet opiskelulle ja mainiot näkymät työllistymiselle, kun taas todellisuudessa jäädäänkin rannalle ruikuttamaan.

        Luulin todellakin, että valitsin viisaasti. Ei mitään helppoa välivuotta talouskoulussa, vaan suoraan opiskelemaan, että päästään joskus leivän syrjään kiinni.


      • Ei kannata
        venqq kirjoitti:

        Olen (melkein) 2010 ylioppilas, ja juuri toissapäivänä lähti paperit kolmeen AMK:hon, ja kaikissa restonomiksi. En tiennyt, mitä haluaisin tehdä, mutta jonnekin oli pakko hakea,
        ja valitsin sitten restonomin - taisin tehdä oikein emämunauksen?

        Aina tätä saatanan kusetusta. Luvataan mahtavat puitteet opiskelulle ja mainiot näkymät työllistymiselle, kun taas todellisuudessa jäädäänkin rannalle ruikuttamaan.

        Luulin todellakin, että valitsin viisaasti. Ei mitään helppoa välivuotta talouskoulussa, vaan suoraan opiskelemaan, että päästään joskus leivän syrjään kiinni.

        Ihmetyttää monessa viestissä, että kuka nyt suoraan pääsee esimiesasemaan KEITTIÖISSÄ TAI RAVINTOLASSA tai koulutusta vastaavaan tehtävään. Moniko insinööri AMK:sta aloittaa ekana mekaanikkona, hitsarina tai vaikka maalarina. Moniko lääkäri on ensimmäiset 15 vuotta hoitajana, ennen kuin ylenee omalle koulutustasolleen. Paska ala ja idioottimainen odotus kun aloitat nuolemalla minun kengät ja viemällä roskikset, niin voit seuraavaksi tiskata ja tehdä salaatiin, jee. Onko se vanha huonosti koulutettu porukka vaan kateellisia. Itsekin olen restonomi ja onneksi saanut tehdä muita hommia valmistumisen jälkeen. Vähä älystä hommaa.


      • ysiluokkalainen
        Ei kannata kirjoitti:

        Ihmetyttää monessa viestissä, että kuka nyt suoraan pääsee esimiesasemaan KEITTIÖISSÄ TAI RAVINTOLASSA tai koulutusta vastaavaan tehtävään. Moniko insinööri AMK:sta aloittaa ekana mekaanikkona, hitsarina tai vaikka maalarina. Moniko lääkäri on ensimmäiset 15 vuotta hoitajana, ennen kuin ylenee omalle koulutustasolleen. Paska ala ja idioottimainen odotus kun aloitat nuolemalla minun kengät ja viemällä roskikset, niin voit seuraavaksi tiskata ja tehdä salaatiin, jee. Onko se vanha huonosti koulutettu porukka vaan kateellisia. Itsekin olen restonomi ja onneksi saanut tehdä muita hommia valmistumisen jälkeen. Vähä älystä hommaa.

        Olen 15 tyttö pk-alueelta. Haluaisin sellaiseen työpaikkaan jossa saa olla ihmisten kanssa ja puhua kieliä. Yhteishalu lähestyy ja olen ajatellut hakea hotellivastaanotto-virkailija-linjalle ja sitä kautta hotellipuolelle restonomiksi..

        Mitä mieltä olette alasta ja työpaikkojen saannista? edelliset keskustelut rupesivat mietityttämään koko alaa, joten suositteletteko vai ette? Vai olisiko mitään muita ala-vaihtoehtoja?


      • 8888
        ysiluokkalainen kirjoitti:

        Olen 15 tyttö pk-alueelta. Haluaisin sellaiseen työpaikkaan jossa saa olla ihmisten kanssa ja puhua kieliä. Yhteishalu lähestyy ja olen ajatellut hakea hotellivastaanotto-virkailija-linjalle ja sitä kautta hotellipuolelle restonomiksi..

        Mitä mieltä olette alasta ja työpaikkojen saannista? edelliset keskustelut rupesivat mietityttämään koko alaa, joten suositteletteko vai ette? Vai olisiko mitään muita ala-vaihtoehtoja?

        ennenkuinlähsin opiskelee restonomiks, nyt 3 vuotta valmistumisen jälkeen edelleen kaadan kaljaa pubissa. Työhaastatteluissa oon käyny mut ketään ei kiinnosta se tutkinto vaan työkokemus.


    • RP

      Mä ainakin sain heti restonomikoulun jälkeen ravintolapäällikön paikan. toki opiskelujen ohessa tein myös koko ajan töitä. Nyt olen 24v RP, jolla on 3100e liksa. Ei mua ainakaan toi koulutus haitannu. Täytyy vaan osata kertoo kunnianhimostaan esimiehille. Hyvät pärjää aina.

    • Ravintolapääl.25vee

      Sama juttu. minäkin olen nuori esimies, jolla on ihan ok palkka. Kiva kun on alaisia, joita käskeä.

    • Oriona

      Olen 18 vuotias lukiolainen ja haku ammattikorkeakouluun odottaa vasta ensi keväänä ja restonomi on aika vahvana vaihtoehtona. Jopa viestiketjun luettuani.
      Onhan se selvää että ura aloitetaa pohjalta, että työkokemuksen myötä edetään ja asiantuntijaksi tullaan vasta myöhemmin eikä suoraan koulun penkiltä.
      Sitä paskaa hommaa on jonkun tehtävä. Ei ole mahdollista että kaikki Suomen asukkaat olisivat johtotehtävissä.
      Vähän realistisuutta ja kunnianhimoo mukaan hei?
      Olen itse ollut nuoresta iästäni huolimatta 4,5 vuotta töissä. 2 vuotta jaoin lehtiä. siitä paskempaa työtä on varmaan vain puhelinmyynti?
      Nyt olen siivoushommissa ja kolmena kesänä olen toiminut myynti ja asiakaspalvelutöissä. Harvemmin näkee 15 vuotiasta asiakaspalvelussa eikö vain?
      Kaikki riippuu itsestä. Ei niitä töitä kanneta kenellekkään anneta tuosta noin. Niitä on haettava ja osattava ilmaista että on kykenevä ja valmis haasteisiin.
      Tuskin kukaan työnantaja pitää hyvänä että tulee joku joka on valmis vain esimiestehtäviin ja ei suostu muuhun, itselle tulis ainakin negatiivinen ensivaikutelma. Joku raja !

    • -.-

      EI HYVÄÄ PÄIVÄÄ MITÄ RUIKUTTAJIA!!!!!

    • oukkiggi

      Minusta on mukava kyykyttää alaisia! t.:restonomi
      p.s. nämä tän forumin kitisijät ovat luusereita ilman kunnianhimoa. Minä kyykyttäisin teitäkin.

      • IHANTÄYSHÖRHÖOLET

        TIEDOKSI VAAN SINULLE ETTÄ OLET ÄÄRIMMÄISEN ILJETTÄVÄ KUSIPÄÄ PASKA VAILLA MITÄÄN JOHTAMISEN TAITOJA!!!! ET TIEDÄ JOHTAMISESTA MITÄÄN!!!!!!! JOHTAMINEN O N E R I ASIA KUIN JOKU VITUN K Y Y K Y T T Ä M I N E N !!!!!!!!! OLET MIELISAIRAS PIMEE MOUKKA PASKA KUSIPÄÄ


    • Restonomi-ei-kannata

      Itse hain abikeväänä lukemaan restonomiks (matkailupuolelle) Onneks tajusin samantien, että sitä alaa ei todellakaan kannata lukea työllisyyden ym. lukuisten syiden takia. Lopetin opinnot kuin seinään ja pidin sitten mukavan välivuoden töitä tehden, päivääkään en oo katunu. Syksyllä lähen opiskelee kaupallista alaa. Älkää hyvät ihmiset lähtekö opiskelemaan restonomiks.... Ainakaan lukiopohjalta. Jos saman alan amis on käyty, nii sit ymmärrän paremmin.

    • Restonomi-opiskelija

      Kyllä vaan kannattaa opiskella restonomiksi. Itse opiskelen ja viimeinen vuosi lähtee pian käyntiin ja olen saanut hurjan hyvää työkokemusta harjoitteluista ja jokaisesta paikasta on auennut työ harjoittelun jälkeenkin ja en tarkoita mitään baarihommia, vaan kunnon matkailuyrityksiä. Kyllä niitä töitä löytyy jos vain jaksaa etsiä, myös muilta paikkakunnilta sekä tulevaisuudessa on jäämässä iso osa työntekijöistä eläkkeelle mikä taas tuo meille opiskeleville ja valmistuneille työpaikkoja. Sitä täytyy tehdä sitä mitä haluaa eikä sitä mistä nyt varmasti nappaa työpaikan ja sitä sitten tekee hampaat irvessä vuosikymmeniä.

    • RLI12

      Valmistuin 05/12 On pitkä kokemus takana ja sanon että turha koulu!

      Nuori, jos et ole käynyt alan amista tai omaa 10 vuoden kokemusta, älä mene tähän kouluun!

      • hmmmm...

        Muutenkin kannattaa nuorten suhtautua todella kriittisesti AMK:n ja ammatillisen koulutuksen tutkintoihin. Niillä ei monasti ole mitään tekemistä työelämän kanssa, vaan ovat sellaisia yleispäteviä sitäsuntätä- koulutuksia. Muutenkin suomalainen koulujärjestelmä laahaa vähintään 10 v ja enintään 20v jäljessä työelämän kehityksestä.

        On ihan toista lukea sairaanhoitajaksi tai vaikka lähihoitajaksi kuin vaikka joksikin nomiksi. Niitä muuten piisaa.


    • Kyseinen ala hirveessä haipissa kaikkien master chefien ym. Ohjelmien kautta kuitenkaan missään ei kerrota että palkkaus on valitettavan huono. Hommia joutuu tekemään paljon alalla että pääsee ylenemään. Restonomien hommat ovat hyvin moniulotteisia, eivät pyöri kaikki kaljahanan ympärillä. Toiset on töissä matkatoimistossa, toiset anttilassa tai ravintolan keittiössä. Faktahan on se että moni opiskeljia tulee kouluun suoraan lukiosta ja ei viihdy alalla ja lopettaa. Kutsumus tämä ala on.

      Itse olen käynyt tälläisen opiskelunjakson: lukio> kokin ammattitutkinto> restonomi amk, viimeinen vuosi ja olen 24-vuotias. Olen päässyt hyviin töihin ravintolassa kokkina ja tulevaisuus näyttää alalla hyvältä, ja hyville tekijöille riittää aina töitä. Itse ainakin esimiehenä arvostan restonomikoulua, mutta kyllä työllisyyttäkin pitää haalia. Ottakaa selvää alasta ennen kun haette! Ala on mahtava, palkka vaan on huono, ainakin perus kokilla/tarjoilijalla. Esimiehenenäni toimii saman koulun käynyt ravintolakokki, joten mahdollisuuksia edetä alalla on... Kyselkää alasta sitä opiskelevilta!

    • restomomi

      8 vuotta vanhaan, ja jonkun nostamaan mutta ajankohtaiseen viestiin vastaan oman tarinani.

      valmistumisen jälkeen olen ollut 3 vuotta työttömänä, hakemuksia on tullut laitettua eri tasoisiin työpaikkoihin yhdessä suomen suurkaupungista, noin 400 kpl. Vetäkää siitä johtopäätöksiä kannattaako opiskella restonomiksi.

      Vuoden työttömyyden jälkeen Työttömyystoimisto pakotti karensseilla menemään kurssille, jonka nimi oli inhorealistisesti kuin suoraan jostain komediasarjasta:

      "ammatilliseen koulutukseen ohjaava kurssi - Vihta 2"

    • rEstoNoomi03

      restonomiksi 2003 valmistunut ja vuoropäällikkö ja palveluvastaava olleet nimikkeitä joilla esimiestyötä tehnyt. palkka ei 2300 euroa korkeammalle täälä keskissuoemen korkeudella nouse minun tapauksessani, eli olen oikein urani huipulla nyt. rahan takia ei tätä moni varmaan tee? rakkaudesta alaan..joskus voi olla hyvä tuuri että löytää kivan paikan mukavilla työajoilla ja viihtyy sen 40 vuotta tiskaamassa ja siivoamassa.
      paikkojahan on laidasta laitaan, päiväkodit, koulut, sairaalat, lounaspaikat ja kahvilat, yksityiset yritykset, oma yritys..pikaruokapaikat...ketjuravintolat....
      nykyajan ravintolaesimies joutuu ravintoloissa hyvin usein tekemään sitä suoritustason työtä, ei enää ole erikseen tiskareita ja jälkiruokakokkeja....puhumattakaan etä esimies vain kirjoittelisi työvuorolistat ja tilaisi tavarat ja komentelisi muut hommiin, laskisi rahat ja menisi kotiin. kyllä sitä joutuu kaikki ne muutkin hommat suoritustasolta lähtien tekemään sen "esimiestyön" lisäksi. helpompaa voi jopa olla sillä tavallisella työntekijällä, usein kun joku mokaa, esimiestä ensin katsotaan, että olitko perehdyttänyt kunnolla ja onko kaikki paperiasiat ajantasalla....

      nyt harkitsen alanvaihtoa,mutta olen muutenkin kyllästynyt tähän iänikuiseen tiskaamiseen ja siivoamiseen ja valittaviin asiakkaisiin...omavalvontasääntöihin ;D ehkä seuraavat 25 vuotta jotakin muuta.

      mut ihan hyvä ala lähteä ponnistamaan johonkin muuhun, saa hyvää kokemusta ihmistuntemuksesta ja arkisista tallaajista...

      olisihan se ollut kiva että tuon tutkinnon olisi saanut vaikka kahdessa vuodessa, tuntui että osa ajasta meni koulussa hukkaan. alla on hyvä olla ravintola-alan opintoja amiksesta, niin tajuaa paremmin käytännön työtä eikä tarvii tehdä harjoitteluissa vain salaatteja..

    • dfsfsdfsdfsdsfd

      Tuon 2300 euroa tienaa jo peruskoulupohjalta.
      Kaikenmaailman restonomihöttökoulutukset voisi lopettaa kylmiltään.

    • kuinka.noloa.onkaan

      Melkonen korkeakoulu se amk-amis, jos pääsee sen turvin tiskaamaan. :D EI vittuuh :D

    • pahasanoa

      Ei ole ollut,mutta joku on voinut hyötyäkkin.

    • fdddffdfdfd

      turha koulutus ja ylläpitää illuusiota siitä että olisi tehnyt jotain merkittävää työn saannin eteen

    • EIEIEIEIEI

      restonomi tutkinto on pilannut monen ylioppilaan elämän. odotettiin paljon mitkään opinto-oppaan lupaukset eivät toteutuneet. en kokenut olevani edes opiskelija. tuhlasin vain aikaani ja masennuin ja sitten kortistoon. toisena vuotena hain yliopistoon mutten päässyt. seuraavana keväänä ilonkin sitten jo niin uupunut etten jaksanut enää välittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1826
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1396
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1362
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe