Oidipus

ihmetteliä

Kertokaas lisää tästä oidipus syndoorma/kompleksista?

9

1634

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Psykopatologia

      .
      o i d i p u s-k o m p l e k s i,

      kr. Sofokleen (490-406) näytelmän Kuningas Oidipus mukaan. Tarinassa Theban hallitsijoiden poika Oidipus (paksujalka, paisunut jalka = *fallos) tappaa isänsä ja nai äitinsä. Vanhempien henkilöllisyyden paljastuttua hän sokaisee itsensä. *Freud otti näytelmän teeman *psykoanalyyttiseen teoriaan kuvaamaan lapsen (pojan) *fallisen vaiheen *ambivalenttia vanhempi-suhdetta, jonka *kompleksi-puolet ovat pääosin *piilotajuisia.

      Oidipus-kompleksin positiivisessa muodossa lapsi rakastaa vastakkaista sukupuolta olevaa vanhempaansa ja ”vihaa” omaa sukupuolta olevaa rivaalia ja on tälle *mustasukkainen ja *kateellinen (esim. poika isän *peniksestä). Rangaistuksen pelot (mm. *kastraatio-*kompleksi) johtavat negatiiviseen oidipus-kompleksiin, missä asetelma vanhempien suhteen on päinvastainen. Kehityksen kuluessa positiivinen ja negatiivinen manifestaatio vaihtelevat. Oidipus-kompleksin positiivisen ratkaisun ja *identifikaatioiden kautta lapselle kehittyy *yliminä ja *minäihanne. Oidipus-kompleksiin liittyvän *syyllisyyden ja *häpeän sekä oidipus-tilanteen manifestaatioiden ja (enemmän tai vähemmän onnistuneen) ratkaisun katsotaan vaikuttavan ihmisen objekti-suhteisiin ja *persoonallisuuteen sekä *psyko-neuroosien ym. kehittymiseen. Oidipus-kompleksin vaikutusten ajatellaan olevan *tiedostamattomasti läsnä läpi koko elämän.

      Oidipus-kompleksilla - fallisen vaiheen huipentumalla - on psykoanalyysissä keskeinen asema, ja 1940-luvulle psykoanalyysi oli pääosin "Oidipus-*psykologiaa" siinä mielessä, että lapsen varhaisemmat vaiheet eivät olleet niin paljon noteerattuina. *Psyko-sosiaaliset aspektit alkoivat tulla enemmän mukaan *ego-psykologian myötä (mm. *egon *epigeneesei).

      Freud mainitsi ensi kerran oidipus-kompleksin 1897 kirjeessään *Fliess’ille ja edelleen *Unien tulkinnassa (1900). *Kleinin (1952) mukaan oidipaali-tilanteen manifestaatioita kehittyy jo *oraalisessa vaiheessa. *Jung (1913) nimitti *analyyttisessä psykologiassa tyttöjen oidipus-kompleksia *Elektra-kompleksiksi.

      *libido-kehityksen vaiheet, *psyko-seksuaalisen kehityksen vaiheet; *psyko-seksuaalinen kehitys, defenssit, häiriöt; *defenssien varhaisuus ja häiriöt.
      .

      • Psykopatologia

      • Psykopatologia

      • Psykopatologia

        .
        (mm. *egon *epigeneesei).

        Po. (mm. *egon epigeneesi).
        .


      • Psykopatologia
        Psykopatologia kirjoitti:

        .
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Oidipuskompleksi
        .

        .
        Freudin seksuaaliteorian tärkeä ilmestymisvuosi puuttuu (1905). - Ja täällähän ne ovat kaikki:

        Freud, Sigm. (1892–1939): Gesammelte Werke chronologisch geordnet. Unter Mitwirkung von Marie Bonabarte, Prinzessin Georg von Griechenland, herausgeben von Anna Freud, E. Bibrig, W. Hoffer, E. Kris, O. Isakower. London: Imago Publishing Co, Ltd. [& S. Fischer] (I–XVII) 1940–1952. – Gesamtregister (XVIII) 1968. Zusammengesteht von Lilla Veszy-Wagner. – Nachtragsband (XIX), 1987. Herausgeben von Angela Richards unter mitwirkung von Ilse Grubrich-Simitis. Frankfurt am Main: S. Fischer Verlag Gmbh. (20 Bände). G.W.

        Freud, Sigmund (1886–1939): The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud. Translated from the German under the General Editorship of James Strachey. In Collaboration with Anna Freud. Assisted by Alix Strachey and Alan Tyson. Editorial Assistant Angela Richards. London: The Hogarth Press and The Institue of Psycho-Analysis, 1953–1966 (I–XXIII), 1974 (XXIV, Indexes and Bibliographies). (24 Vols) S.E.
        .


    • Psykopatologia

      .
      "Kertokaas lisää tästä oidipus syndoorma/kompleksista?"

      Ei pidä kysyä jos häipyy.
      .

    • lucky fellow

      En usko että kukaan täällä tietää tai on vaitiolovelvollinen, mutta kysyn kuitenkin. Onko oidipus kompleksilla ja skitsofrenialla yhteyttä? Itse en tiedä mutta olen 90% varma asiasta.

    • Freudin aikoihin 1800-l. lopulla oli normaalia että hienostoperheen lapset ei juuri nähneet äitejään/isiään. Näin vanhemmista saattoi tulla jollain tavalla elämää suurempia idolisoinnin kohteita lapsille...

    • runkkaripunkkari699

      tarkottaa että tekee mieli laittaa kissa ja undulaatin ja koiran risteytys mikroon nussimaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2092
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1644
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1331
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe