Omaisuuden jakaminen sisarusten kesken

K.E.

Vanhempamme ovat kuolleet. Isä kymmenen vuotta sitten ja äiti äskettäin. Meitä on kaksi lasta. Perinnöksi jäi omakotitalo ja vähän pankkitalletuksia, joita emme ole vielä jakaneet. Talon ylläpitoa on maksettu jääneillä talletuksilla.
Sisareni haluaisi ostaa talon. Harmittavan halvalla mutta en halua riitauttaakaan asiaa. Pankkitalletusten jako on selkeää mutta miten on talon myynnin kanssa, joutuuko ostaja (sisareni) ja/tai myyjä (minä) tässä tapauksessa maksamaan jotain ylimääräisiä kustannuksia? En tarkoita tällä perintöveroja. Perintöverot eivät ole vielä tulleet maksettaviksi mutta varmaan pian nekin tulevat koska olemme jo lähettäneet verottajalle perukirjan.
Mitä muuta tässä tulisi ottaa huomioon? Kiitos vastauksesta jos joku tietää.

15

2135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anna arvioida

      Anna välittäjän arvioida asunto ja siltä pohjalta suunnittelette jakoa. Jos sisaresi ostaa alihintaan niin verottaja arvioi kuitenkin käyvän hinnan talolle ja verottaa häntä sen mukaan. (Verottaja voi korjata hinnan jo perintöverotukseen.)
      Arvioinnin jälkeen välit viilenee aina, mutta ei sinun kannata uhrautua myymään osuuttasi alihintaan.
      Minun ja veljeni kohdalla tapahtui tämä viilennys muutamaksi kuukaudeksi kunnes tajusin että hän oli oikeassa, ja niin sitten ostin häneltä kauppakirjalla hänen perintöosuutensa vanhempiemme jälkeen.

      Koska oli kysymys perintösuudesta, niin kauppakirjaan ei lueteltu mitään yksiyiskohtaisesti, joten ei tarvinnut kaupanvahvistajaa ja sillä kauppakirjalla hain taloon sitten lainhuudatuksen ja maksoin ensin varainsiirtoveron (siitä summasta jonka maksoin sisarelleni talosta) perukirja, virkatodistukset?, kuitti ja kauppakirja mukaan lainhuudatushakemukseen.

    • K.E.

      Kiitos vastauksesta. Muutama kysymys vielä:
      Onko tarvetta nimenomaan VÄLITTÄJÄN arvioon? Kiinteistöhän on arvioitu jo perunkirjoituksessa ulkopuolisen taholta, joka mielestäni vastaa kiinteistön tämän hetkistä arvoa aika tarkkaan. Tosin aivan sitä summaa sisareni ei halua minulle maksaa. Ts. kiristää minua sillä että talo ei mene sijaintinsa ja ikänsä puolesta kaupaksi kenellekään ulkopuoliselle. Minä taas en haluaisi pitää sitä kauan yhteisomistuksessa koska asun kaukana ja koen että yhteinen ylläpito vain syö kaikki jäljelläolevat perityt pankkitalletukset ja perintöverojen maksaminen käy koko ajan työläämmäksi.
      Pattitilanne?

    • 22

      Jos olet tuohon perunkirja arvoon tyytyväinen, niin ala sitten hieromaan kauppoja tuolta pohjalta. Tietysti hiukan voit hintaa pudottaa sillä perusteella, että säästätte hiukan kun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota.

    • K.E.

      Okkei. Entä onko sillä merkitystä (mihinkään maksuihin tai mahdolliseen hyötyyn) jakaako rahaomaisuuden ennen talonkauppoja vai laittaako siinä samalla kaikki puoliksi?

      • 22

        Viisainta tietysti että jaossa sinä saat rahat ja sisaresi vastaavasti suuremman osan talosta, jos nämä ei mene tasan niin silloin sisaresi maksaa sinulle lopusta rahaa. Siitä osasta minkä sisaresi saa perintö ei mene varainsiirtoveroa, kun taas tästä ostetusta osasta hän maksaa 4 prosentin varainsiirtoveron.


    • K.E.

      Kiitos. Joudunkos minä maksamaan muuta kuin perintöveron jos myyn sisärelleni osuuden kiinteistöstä?

      • ttppii

        Jos myyt perunkirja-arvolla, niin ei tule muita veroja. Jos korkeammalla, niin maksat myyntivoitton veroa, jos matalammalla saat merkittyä verotukseen tappiota, joka voi olla sekin aika edullista jos sinulla on esim. sijoitustuottoja olemassa.


    • yksi pettyneistä

      Mitä tehdä.
      Sisareni kanssa ostimme äidiltämme mökin puoliksi. Nyt sisareni on vuosi kausia käyttänyt mökkiä itsellään ja miehellään ollen siellä joka viikonloppu ja kaikki lomat. Metsää kaatanut saunapuiksi itselleen, joten minä en ole hyötynyt mitään koko mökistä, en ole myöskään maksanut sähkökuluja enkä muutakaan, koska sisareni on ollut käyttäjänä. En ole hyötynyt mitään koko mökistä, ainoastaan olen maksanut puolet kun ostimme sen. Nyt sisareni sanoo että en voi myydä sieltä puutakaan ilman hänen lupaansa, vaikka hän on omaksi hyödykseen käyttänyt metsää saunapuita ja lämmitystä varten. Joten mikä on homman nimi, olenko vain sivustakatsoja kun metsää tuhotaan.

      • ttppii

        Miten ajattelit metsää tuhottavan saunapuiden teolla?
        Enemmäkin se on metsänhoitoa.


      • nasse-setä.

        Estääkö sisaresi sinulta mökin käytön? Vai oletko vain omasta halustasi ollut käyttämättä?

        Sopikaa keskenänne käyttövuorot. Jos jompi kumpi ei vuoroaan käytä, olisi tarkoituksenmukaista, että siitä ajoissa kerrottaisiin toiselle, joka voisi halutessaan mennä mökille.

        Kiinteät menot (kuten sähkön perusmaksu, tie- ja jätemaksut) on syytä maksaa puoliksi, käytöstä johtuvat menot käytön mukaan.

        Jos metsää on myytäväksi asti, myyminen toki edellyttää kumpaisenkin omistajan lupaa.


    • ah

      Jos et käytä mökkiä kannattaisikohan sisaresi ostaa sinun osuutesi? Silloin ainakin olisi selvä peli. Tai ala sinäkin käyttää aina kun voit, riippumatta siitä onko sisaresi siellä vai ei. Sehän on yhteinen, ei sisaresi voi sinua sieltä ulos heittää. Parempi tietenkin olisi päästä sovintoon käytöstä.

    • Macke121

      Miten menee talyhtiön vastikkeen maksaminen vaikka sikoni ei asuisi asuunossa ja omistaa siitä kuitenkin 50% niin hän ei suostu maksamaan vastiketta ja osottaa että minä maksan sen kokonaan ja että maksaisin hänelle kompensaatiota siitä että asuin asunnossa n. vuoden ja asunto oli kuolinpesän omistuksessa. Joten kysynkin että olenko velvollinen maksamaan siskolleni asumisen ajasta kompensaatiota vai en? Vastauksia kiitos mahdollisimman pian.

      • Ihan maalaisjärjellä ajatellen maksaisin asunnon kulut kokonaisuudessaan (ei mahdollista velkaa tai remonttia ja kunnostusta) jos kerran asun ja käytän sitä.


      • Asumishyöty

        Kuulostaa reilulta, että asuja maksaa vastikeen, onhan hän saanut asumishyödyn (aivan kuten esim. leski joutuisi mskdsmssn).

        Omistajina olette taloyhtiöön päin vastuussa vastikkeista.

        Koska et ole mitään korvauksen tai vuokran maksamista sisaresi kanssa sopinut, ei hän voi niitä jälkikäteen vaatia (oletan siis, että olet vastikkeen maksanut). Jos vastike on pieni ja asunnosta voisi kuitenkin saada paljon enemmän vuokratuloja, vaatisin toki sinua maksamaan saamastasi asumishyödystä tai tekemään vuokrasopimuksen, siis tästä eteenpäin, tai sitten lähtemään asunnosta, jotta se voidaan vuokrata. Vuokraamista ei ehkä kannata tehdä, jos haluatte laittaa asunnon pian myyntiin.


      • sorellaaa

        Siskon pitäisi siis kustantaa sinun asumistasi? Tietenkin maksat asunnon kulut puolet käyvästä vuokrasta siskollesi, jos siinä asutkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1806
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      44
      1387
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe