Melatoniinin vaikutusaika

melkkukokeilu

Onkohan yleistä, että melatoniini alkaa vaikuttaa vasta muutaman viikon käytön jälkeen? Lääkäri mulle näin sanoi, että ei kannata heti luovuttaa, vaan vaikutus alkaa tosiaan usein vasta jonkin ajan kuluttua. No, nyt oon kahtena iltana ottanu melatoniinia 3 mg ja noin tunti pillerin oton jälkeen alkaa ramaista. Uni on tullut puolen tunnin sisään sänkyyn menosta, kun normaalisti valvon helposti viisikin tuntia pyöriskellen. Uni on kuitenki edelleen ollut katkonaista. Toissa yönä heräilin tunnin välein, unta tuli yhteensä ehkä 7 tuntia. Viime yönä nukuin kolme krt kahden tunnin pätkän ja ennen viimeistä valvoskelin pari-kolme tuntia.

Enhän tosin tiedä, johtuuko nukahtamisen nopeutuminen vaan tarpeeksi kauan jatkuneesta väsymyksestä...

16

6146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mmmmmmmmmmmmmmmmm

      Mun mielestä melatoniini pitäis vaikuttaa heti, koska sitä on nukkumaanmennessä elimistössä muutenkin. En ole toki varma.

      Mulla on 1mg melatoniinia jossa on runsaasti b-vitamiinia mukana. Mun mielestä toimii hyvin. Ainakin kuvittelen tuon b-vitamiinin rauhoittavan ja tasoittavan tunnelmaa. 2mg on mulle vähän liikaa jo, sinäkin voisit kokeilla pienempää annosta.

    • melatoniinin syöjä

      Melatoniini alkaa vaikuttaan 1/2-1 tunnin jälkeen.

      Toki, jos on pitkään ollut unihäiriöitä, niin elimistön kestää jonkun aikaa tottua nukkumaan taasen.

      • mellualyhyttäjapitkä

        Markku Partonen, unitutkija sanoi jossain haastattelussa ,että ei kannata heti luovuttaa melatoniinin kans, että kun ottaa parina iltana, ja jos ei toimi, niin lopettaa, hän kehotti käyttämään pari viikkoa ja ottamaan lääke samaan aikaan illalla 22-24(?) välillä. sitten on myös lyhyt- ja pitkävaikutteisia, apteeekin 3mg on lyhytvaikutteinen ja circadin pitkävaikutteinen ja kalliimpi, molemmat tietty reseptilääkkeitä. Nyt kesällä ois niin kiva valvoa pitempään , ja ottaa lääkekin myöhemmin ,mutta ei viiti risekerata, kun töihinkin pitäis selvitä. kannattaa testailla, olen taas parian yönä ottanu mellua ja tuntuu kuin oisin heränny monta kertaa yössä, mutta sitten taas vaipunut uneen.


    • ketjun aloittaja

      Viides päivä nyt menossa, ja viime yönä nukuin jo ruhtinaalliset 4 tuntia putkeen. Sen jälkeen vielä pätkissä useita tunteja. Ehkä alkaa tehota pikkuhiljaa? Päivisin jotenki huimaa, kuuluukohan asiaan? Voi tietty johtua väsymyksestäkin. Mites tästä lääkkeestä sit voi aikanaan irrottautua, vai voiko käyttää hamaan hautaan?

    • melan syöjä
      • C##

        Itse olen huomannut että tryptofaani otettuna nukkumaan mennessä virkistää enemmän kuin unettaa.

        Samasta linkistä:

        Tryptofaanivalmisteista ei todettua apua

        Tryptofaani on aminohappo, joka on elintärkeä myös melatoniinin muodostuksessa.

        Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myytävät tryptofaanivalmisteet eivät kuitenkaan ylilääkäri Timo Partosen mukaan auta unensaannissa.

        - Tryptofaanista on oltu tosi innostuneita, mutta tutkimuksissa ei ole löydetty merkkejä siitä, että nukahtaminen olisi helpottunut.

        - Kyseessä siis lienee lumevaikutus.


    • HatersGonnaHate-

      Lukekaa uutisia. Siellä sanottiin että saattaa jopa kestää kaksi viikkoa ennenkuin se alkaa vaikuttamaan kunnolla. Koska ne eivät ole mitään tavallisia unilääkkeitä, jotka melkein hetkessä vaikuttavat.

    • Nattfågel

      Kokemukseni melatoniinista on että jonkun aikaa on käytettävä ennenkuin alkaa tehoamaan. Lääkäri käski minua odottamaan vähintään viikon ja piti kyllä ainakin omalla kohdallani paikkansa.
      Nykyään tilaan iHerbistä koska siellä yksi melatoniini tabletti tulee maksamaan n 3-4 senttiä/kpl, kun täältä reseptillä ostaessa sain maksaa 1 Euro/kpl. Hintaero on siis huomattava!

      (Alennuskoodi iHerbiin QAB150 - ekasta tilauksesta $5 alennusta.)

      • Vähäuninen

        Eikö tulli tutki kaikkia lähetyksiä, jotka sisältävät lääkkeitä tai luontaistuotteita? Itsekin haluaisin kokeilla tilaamista iHerbistä, mutta tuntuu että en uskalla, jos joudun maksamaan sakkoja.


    • Ulf Böbbendödel

      Paitsi meillä Suomessa melatoniini on lääkeaine, voi jäädä tavarat tulliin ja tulla sakot koska lääkeainerikokseksihan se menee kun tilaa ulkomailta..

    • ..................

      Melkein viidentoista vuoden unettomuuskierteilyn jälkeen sain avun melatoniinista! Itselläni eivät nukahtamislääkkeet toimineet, varsinaiset unilääkkeet eivät sopineet ja masennus-ja ahdistuslääkkeet aiheuttivat jo niin paljon muita sivuvaikutuksia, ettei niillä pystynyt unettomuutta hoitamaan pidempijaksoisesti. Skeptisesti siis suhtauduin tähän uuteen aineeseen, jota lääkäri kehoitti kokeilemaan, etenkin kun hän sanoi, että se toimii noin puolella käyttäjistä, noin puolet kokeilijoista ei saa apua. Suurin osa käyttäjistä saa kuulemma avun noin parin viikon kuluttua. Pieni osa melkein heti ja lopuilla saattaa mennä jopa parin-kolmen kuukaudenkin päähän, ennen kuin vaikutusta näkyy. -Mutta jos se unettomuuden kirous on vuosikausien tuttavuus, niin ainakin itse olin valmis odottamaan jopa sen kolme kuukautta, jos vain jostain vihdoin apu löytyisi.

      Itselläni melatoniini alkoi toimimaan "heti" , tosin se toimii myös pitkävaikutteisesti; eli jos olen pari viikkoa käyttänyt säännöllisesti melatoniinia, niin voin olla jopa kuukauden ottamatta sitä. Lääkkeettöminä jaksoina uni tulee siihen samaan aikaan, kuin melatoniinilla sen ajoitin. Tosin jos en mene nukkumaan heti, kun "lääkkeetön" väsymys iskee, unettomuus hiipii kuvioihin ennen pitkää. Oma annokseni on tuo 3mg Melatonin-tuotenimellä, hinta muistaakseni siinä n. 15e/100kpl, ei mielestäni kallis.

      Alkuvaiheessa, käytön aloittaessani, uni katkesi herkästi ja saattoi olla hyvin vaikea päästä uudelleen uneen.Heräsin todella pirteänä 2-4:n tunnin unen jälkeen. Jos jatkoin nukkumista pidempään ( eli onnistuin pääsemään vielä uneen), niin seuraava päivä oli todella tukkoinen ja väsynyt. Eli alkuvaiheessa nousin joko todella aikaisin kukkumaan tai laahustin zobiena loppupäivän. -Tosin kumpikaan ei haitannut, kun vihdoin se unettomuuskierre, eli pelko siitä, että tuleeko uni tänäkään yönä, oli katkennut. Tiesin, että saan nukuttua,että uni tulee muutenkin kuin viiden tunnin ahdistuneen uupumuksen jälkeen. Muistaakseni reilun viikon tai kahden käytön jälkeen tuo unen pituuskin alkoi parantumaan ja semmoinen 6-8 tuntia unta on nykyisin riittävä. Nukun hyvin, nukahdan puolen tunnin sisällä lääkkeen ottamisesta. Ihmeellistä.

      En halua käyttää tuota melatoniinia jatkuvasti siksi, että loppujen lopuksi ne pitkän ajan tutkimukset ja seuranta ihmisillä ovat vielä puutteelliset, vaikka kuinka nyt tätä markkinoidaan täysin riskittömänä ja luonnollisena unihormonina. Luin vähän aikaa sitten jonkun suomalaisen lääketieteen tutkijan/ lääkärin tms. haastattelua melatoniinista ( en vain millään muista, että mistä, olisin laittanut linkin! ) ja tähän mennessä ei ole tullut haittavaikutuksia vastaan. Olettamus melatoniinin täydestä turvallisuudesta johtuu siitä, että ihmiselimistökin tuottaa sitä/ siihen verrattavaa ainetta ( anteeksi, en todellakaan muista tarkasti) jossain määrin. Mutta että pitkäaikaisesta lääkekäytöstä ei ole vielä todellisia tutkimustuloksia. Mutta kunhan eivät mitään kamalaa (aikoinaan DDT:hen verrattavaa..) löydöstä tee, niin tämän puolesta liputan! Malttakaa kokeila tarpeeksi pitkä aika, ainakaan sen kokeilukauden aikana ei ehdi mitään sivuvaikutuksia tulla!

      Tässä omia kokemuksiani. Kello on kamalan paljon,nyt äkkiä lääkepurkin kautta sänkyyn...

    • 20+oooo

      Itselläni alkoi vaikuttaa heti ja olen todella houno uninen. Helposti pysyn hereilla 3 päivääkin putkeen ilman melatoniinia.
      Toisaalta koska olen sitä kaksi vuotta jo käyttänyt annosta pitää hiljalleen lisätä koko ajan tai vaikutus ei enään tehoa. Nyt menossa 10 mg. Ikinä niin pieni kun 3mg toiminut minulla

    • melkkukokeilu

      Mä taidan lopettaa melatoniinit tähän. Mun unirytmit ei oo parantunu yhtään eli 5-6 aikaan aamusta nukahdan edelleen ja pari tuntia nukun, vaikka pillerin otan 10 maissa illalla. Kolmisen viikkoa käyttäny Circadinia ja ainut vaikutus on keinuva olo, joka alkaa tunnin päästä lääkkeen otosta.

    • vaikea unirytmi

      Itselläni lyhytvaikutteinen on parantanut unta. Välillä on ollut myös niitä yöllisiä heräämisiä, mutta ne ovat vähentyneet, kun olen herännyt väkisin samaan aikaan joka aamu, myös vapaapäivinä.

      Jos uniongelma liittyy ns. uni-valverytmin siirtymiseen ja sitä hoidetaan melatoniinilla, niin on tärkeää juuri tuo unirytmin samana pitäminen koko ajan, myös vapaapäivinä.

    • Anonyymi

      Mä oon käyttäny nyt varmaan kuukauden 3mg melatoniinia ja oon 13v ja kyllä se siinä tunnissa alkaa väsyttää joskus aikasemmin

    • Anonyymi

      Itse en muistaakseni edes kokeillut melatoniinia johtuen niistä ristiriitaisuuksista mitä siitä on eri asiantuntijat sanoneet. Eräs suomen tunnutuimpia unilääkäreitä sanoi, että melatoniini tulee ottaa päivällä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2784
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      517
      2624
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1835
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      31
      1749
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1262
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      76
      1086
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1072
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe