caldo verde kansallisruoka

Rakas Portugali

caldo verde ( couve galega) on portugalilainen kansallisruoka ja se syntyy couve galegasta.

Onko Azoreilla mahdollisesti hieman mantereesta poikkeavia kansallisruokia?

Olisi mielestäni näiden hampurilaisketjujen lisänä hyvä mainita muutamia maistuvia kansallisruokia. Portugalin eri paikkakunnilla on oma ruokahistoriansa, joka turistilta jää kokematta.

Matkailija ei oikein osaa tilata ravintoloissa näitä edullisia kansallisruokia. Kun kysellään ravintoloista, niin tarkoitetan lähinnä pihvipaikkoja, niitä nyt on joka puolella maailmaa ja kaikki yhtä ja samaa.

Olisin kovin kiitollinen jos tällä palstalla saisimme matkailijoita innostumaan Portugalin eri alueiden runsaasta ruokakulttuurista. Ja varsinkin kun ruoka valmistetaan sikäläisistä tuotteista.

"masseur" sinulla on pitkä kokemus traditioista.

5

615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jokainen, joka Portugalin perinteisiä ruokia tuntee, tekee luonnollisesti suuren palveluksen kertomalla tällä tai muilla foorumeilla ruokalajien sisällöstä.

      Portugali ei ole perinteisesti pihivmaa. Niinpä kunnon mureaa maukasta pihviä ei maassa joka ravintolasta saa.

      On totta, että Portugalissa perinteinen ruoka on kunniassa. Caldo verde on maan tunnetuin keitto. Joulua monellekaan portugalilaiselle ei tule ilman bacalhauta eli kapakalaa. Sitä tosin on saatavana joka aikaan vuodesta, mutta huippunsa kulutus saavuttaa joulun aikaan. Sanotaan, että bacalhaun reseptejä on 1001.

      Alentejosta ympäri maata on levinnyt açorda, joka oli alun perin köyhien maatyöläisten leipäpohjainen arkiruoka. Tänä päivänä se on monta kertaa ruokaisempi kuin vuosikymmeniä sitten.

      Algarvelle tyypilline ruoka on cataplana eli kalapata/-muhennos.

      Näitä Portugalista löytyy. myös Azoreilta. Mieleeni tulee esim. punaviinissä valmistettu mustekala, polvo assado no forno.

      Olen nettisivuillani julkaissut oppaan nimeltä "Ruoka ja juoma São Miguelilla". Siinä olen kertonut tavallisimmasta ravintolaruoista sekä ruoka- ja ravintolakuttuurista Azoreilla/Portugalissa.

      Näillä palstoilla syntyy joskus kiihkeänsävyisä keskusteluketjuja ruoasta, mikä johtunee pitkälti siitä, että ruoka on erittäin kulttuurisidonnainen asia. Minusta on hienoa, että Portugalissa on oman maan keittiötä pidetty arvossa. Toisaalta kun maailma ympärillä muuttuu, myös perinteisen keittiön täytyy pystyä muuntumaan, mutta kuitenkin niin, että oleellisin perinteestä säilyy. Tämä on mielestäni tämän hetken kovin haaste Azorien perinteiselle keittiölle.

      • Rakas Portugali

        Sehän se on, että ruokakulttuuri jos mikä muuttuu. Huomasin sen, kun viime jouluna olin Lissabonissa monen vuoden jälkeen.
        Kauppakeskukset tarjoavat valtavasti amerikkalaistyylistä ruokaa, se kun tunnetaan niin hyvin maailmalla. Se on mukaeltua ruokaa, joka ei mitenkään ilmaise tietyn maan piirteitä. Ei Suomessakaan Kauppatorilla myytävät ulkomaalaisten tarjoamat ellottavat ruuat ole missään tekemisissä suomalaisen ruuan kanssa. Päinvastoin Kauppatori antaa jo vääristyneen kuvan maan kulttuurista. Samoin on Portugalissa ajat muuttuneet. Ennen niin solakat lissabonilaiset nuoret ovat tuhdistuneet, no mistäs muusta kuin roskaruuasta.

        Myös täytetyt voileivät kahvin kanssa ovat herkkua. Kahvitiskeillä on aina tuoreet leivonnaiset samoin kuin "voileivät". Sellaista ei muualla ole, ja siitä pitäisi turistien olla todella kiitollisia.

        Aion käydä ruokasivuillasi katsomassa mitä olet sinne laittanut.

        Me syömme aina ravintoloissa, joissa ei ole vieraskielistä ruokalistaa ainakaan ensimmäiseksi tyrkyllä. Minäkin olin kokematon kun muutin maata tuntematta Lissabonin alueelle. Söin pihvejä ja ranskalaisia kunnes ihan oikea maakuntaruoka vei minut mukanaan. Mielestäni parasta sikäläisessä ruuassa on se, että sitä ei pilata jos jonkinlaisilla mausteilla tai keinotekoisilla aineilla.

        Portugalilainen ei käytä liian montaa maustetta, kun raaka-aineet ovat hyviä niin ruoka saa parhaan makunsa ja sille kuuluvan värin.


    • Ylipainoon Portugalissa tuskin on vain yksi syy ja pikaruoka niistä tuskin on päällimmäinen. Perinteinen Portugalilainen ruoka varsin tuhtia. Kuntoliikunta Portugalissa on kovin harvan elämäntapa. Liiat kalorit lihottavat tulivat ne mistä hyvänsä. Perinteinen Portugalilainen ruoka vaatisi kovasti keventämistä ja seurakseen sekä tuoreita että kypsennettyjä vihanneksia.

      Yksi suuri syy ylipainoon ja todennäköisesti myös lisääntyvään diabetekseen on makeiden juomien suuri kulutus.

      Elämme maailmassa, jossa vallitseen yltäkylläisyys ja jossa on tietoa terveistä elämäntavoista enemmän kuin koskaan ennen. Siitä huolimatta noin puolet portugalilaisista on ylipainoisia tai liikalihavia. Lasten keskuudessa ylipainoisuus ja liikalihavuus on Euroopan kärkiluokkaa.

      Ilman matkaa edeltänyttä perehtymistä portugalilaiseen ruokaan suomalaisen matkailijan ei ole helppo päästä sisään maan perinteiseen keittiöön. Suomalaisen ja portugalilaisen ravintolakulttuurin erilaisuus vaikeuttaa Portugalin ruokakulttuurin ymmärtämistä. Toisin kuin Suomessa Portugalissa ravintolan kynnys on matala: konstailematon kotiruoka kelpaa paperisilla pöytäliinoilla.

    • Rakas Portugali

      "Toisin kuin Suomessa Portugalissa ravintolan kynnys on matala: konstailematon kotiruoka kelpaa paperisilla pöytäliinoilla. "

      Niinpä siinä ehkä yksi syy miksi ravintolat voivat pitää hinnat kurissa.

      Minulla oli myös omat ongelmani tottua portugalilaiseen perinneruokaan. Nyt se on minulle ihan kaikki kaikessa. Kerään reseptejä niin Portugalista kuin muualtakin missä satun kulkemaan.

      Kielellisesti on jo vaikea päästä maan ruokakulttuuriin käsiksi. Turisteilla on useimmiten tärkeää olla auringossa ja kulkea rannoilla. Kaupunkilomat ovat erikseen.

      Minusta hienoin tyyli tutustua maahan on kiinnostua maan ruokakulttuurista.
      Sen jälkeen tulee rakennustaide.

    • Portugalissa valitaan yleisöäänestyksen perusteella maan 7 gastronomista ihmettä / maravilhas da gastronomia portuguesa), jonka ehdokkaista yksi on Azoreiden uunissa valmistettu mustekala (o polvo assado dos Açores). Ehdokkaat esitellään sivustolla http://www.7maravilhas.sapo.pt/21-finalistas/ ja Facebookissa (www. facebook.com/7MGastronomia). Tulokset julkaistaan suorassa televisiolähetyksessä 10.9.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe