Mitä ruokaa kissanpennulle?

Ruokaaaaaa-

Elikkäs kyselisin, että mitä ruokaa kannattaisi 6 kk vanhalle kollikissalle syöttää?
Tällä hetkellä poju syö märkäruokana pennuille tarkoitettua Latzia kun whiskassi ei enää kelpaa (Oma nirsoilu kausi alkanu) ja kuivaruokana toimii kitekatin pentu nappula.
Voisinko esimerkiksi antaa kissalle myös ruuan seassa silloin tällöin kananmunan keltuaista?
Ja ajattelin itsekkin kokeilla ja tehdä välillä pojalle omat ruuat nii millaista ruokaa kannattaisi tehdä, eli omatekoisia kissanruoka ohjeitakin kaivattaisiin :)?
Haluan taata rakkaalle pörinäpöntölleni pitkän ja hyvän ja terveen elämän enkä halua syöttää pelkästään kaupan mössöjä :)
Kissa on siis terve ja kaikkea muuta, mutta haluan sen myös pysyvän sellaisena ! Niin ja kissa on sisäkissana :)
Kiitoksia kaikille jo etukäteen vastanneille :)) !

12

2869

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miunamsmoi88

      me syötämme n. 5 kk ikäisille pennuille latsin pentumärkäruokien lisäksi ranbowin kissojen tonnikalaa, toinen tykkää myös siitä ihmeen turskamössöstä. lisäksi yritetään päivittäin antaa 1 ateria ihan raakaa lihaa, saksilla pilkottua kanaa tai sika-nauta jauhelihaa... voisi antaa kyllä ihan sitkeämpääkin lihaa. kaupan pakasteseitiäkin ollaan kokeiltu ja katkarapuja, mutta ei ole kelvannut noille, eikä ahvenkaan. Tuntuu että taitaa olla hampaidenlähtökausi, kun kissat järsivät paljon kaikkea hyllynnurkista pöydänjalkoihin ja kukkiin... eläinkaupasta sattui löytymään kuivatettuja muikkuja, joita välillä järsivät. Kuivamuonana on royal caninin penturaksuja, sai 10 kilon säkin 60 eurolla. Tuntuu kisut tykkäävän meillä enemmän niistä märkäruuista, jotka ovat kastikkeessa. Hyytelössä olevista syövät vain hyytelöt ja jättävät ruuat muuten kuppiin... wiskasista ei maistu kuin ankkamössö. Toivottavasti ei ole suuri synti antaa välillä myös makupaloja aikuisille tarkoitetuista annospusseista, kun tuntuvat niistä niin tykkäävän...

      • miunamsmoi88

        ainiin ja välillä ollaan annettu kananmunaakin, keitetty muna menee meidän kisuilla alas helpommin kuin raaka. varmuuden vuosi vain se keltuainen annettu, sekoitettu ruoan sekaan. Kermaviiliäkin ollaan tarjottu herkutteluun (laktoositonta) mutta ei ole maistunut ollenkaan, eikä jogurttikaan. Whiskasin kissamaitokaan ei oikein maistu, pari lipaisua ottavat joskus. Jostain syystä ovat täysin kyllästyneet märkäruokiin joissa on kanaa, oikea kanan liha kyllä maistuu. Sitä laitetaan rasiassa pakastimeen pienissä möykyissä ja helppo sieltä aina ottaa ja sulattaa tarpeen mukaan...ihan huoneen lämmössä jokunen tunti antaa sulaa, ei kissoille tunnu maistuvan mikään mikä on tullut mikron tai hellan kautta.


    • joku tyyppi

      Meillä kisut (eivät sisaruksia, ovat n. 7 - 8 kk) syö vähän kaikkea. Seitiä eivät syö kuin keitettynä, mikroseiti ei kelpaa... Katkaravut ovat suurta herkkua, varsinkin tyttökisun! Sen lisäksi sille maistuu erittäin hyvin kaikki raksut (ts. maku ja merkki voivat vaihdella joka kerta; vaihtelu jopa suositeltavaa...). Myös poikakisu syö välillä raksuja, mutta se ahmaisee myös ns. pehmytmuonia - tosin molemmat syö niitä. Kun antaa aina välillä toista merkkiä ja sitten toista (on ollut Lidlin tuotteita, Latzia, Whiskasia, Rainbowia, Pirkkaa ym) niin hyvin maistuu ;)
      Kananmunaa en ole näille antanut, mutta entinen kissa söi keitettyä munaa ja keitettyä perunaa (muussattuna). Seiti oli sen superherkkua! Ja oli kova "kalastajapoika" - istuksi aina laiturilla kun heittelin mato-onkea... Olen kuullut kissasta, joka ei ollut syönyt muuta kuin silakoita / muikkuja - mikään muu ei ollut kelvannut...
      Kana kannattaa paistaa ennen antamista, mutta meillä kisut syö sitä mieluusti samalla, kun syö itsekin kanaa... Myös jauheliha ja jauhelihakastike kelpaavat hyvin; ei vaan saa olla liian kuumaa kastiketta, ts. vain vähän lämmintä... Myös (kaura)puuroa kannattaa kokeilla aina välillä.
      Maustamattomat viilit kelpaavat hyvin ainakin meidän kisuille; ja sitä suositeltiin (eläinlääkärissä) antamaan, kisut oli silloin n. 3 kk.

    • jotakin vähäsen

      Muutamia huomioita, keitetyn kanamunan voi antaa kokonaan, raa´asta vain keltuainen. Pelkän kalan syöttämisessä on vaaransa ja varsinkin kasvavan pennun kohdalla se on liian kalkkiköyhää tavaraa. Kanaa ei ole tarvis kypsentää mitenkään ennen tarjoilua, vaan kaikki lihat voi antaa raakana. Kypsennys tuhoaa vitamiinit sekä hivenaineet lihasta, varsinkin sen elintärkeän tauriinin. Jauheliha raakana on hyvä, mutta ihmisille tarkoitettu jauhelihakastike ei ole kissan ruokaa. Se on ensinnäkin kypsää ja toiseksi siinä on liikaa suolaa ja mausteita. Puuroa ei kissa tarvitse mihinkään, kissa on lihansyöjä jolle puuro on vain vatsantäytettä, samoin peruna. Puuro viljatuotteena vaikuttaa monella tavalla kissan terveyteen. Maitotuotteita on ihan ok käyttää jos kissa niitä syö, mutta ne sitten pitäisi olla hylaa tai laktoositonta. Pentukissat pystyvät syömään tavan maitoa ilman ongelmia, mutta kasvaessaan niiden suolisto lakkaa pilkkomasta laktoosia. Siitä seuraa usein ripulia, ilmaa ja vatsanväänteitä.

      Mikään omistajalle valmistettu ruoka ei ole kissalle sopivaa, siinä on aina liikaa suolaa ja mausteita ja se on kypsennetty. Pieniä makupaloja voi toki antaa, mutta se suolan määrä kannattaa muistaa.

      • joku tyyppi

        Minulla ei ole ollut kunniaa tuntea tätä 18 v vanhaksi elänyttä "syön vain kalaa" kisua - olen tutustunut omistajaansa vasta myöhemmin; mutta oli kyllä ollut topsa tytteli ;)

        Meillä kisut syövät tosiaan vähän kaikkea - eivät todellakaan pelkkää kalaa... Maitoa on tullut annettua nykyisin aika harvoin - ei ole ollut itsellä "maidon tarvista" ja laktoositon maito maksaa n. 2 € / prk - itse joudun käyttämään (ihmisenä) laktoositonta maitoa, ja hirveen harvoin tulee ostettua "tavallista maitoa" - mutta kyllä meidän poju joi ns. tavallista täysmaitoa parit kerrat - eikä ollut ongelmia. Joskus on tullut annettua myös kermatilkka (kahvikermaa, jota itse käytän) kisuille - ja pieni punainen kieli on vain vilahtanut...ja kermat ovat olleet kisun kidassa...

        Kisuille on muistettava antaa muutama kerta vuoteen matolääkitys (esim. Mirrix) - varsinkin jos antaa raakaa lihaa / kalaa, mutta muutoinkin on hyvä antaa se ainakin pari kertaa vuoteen. Pennuille suositellaan 4 - 5 kertaa / vuosi; ainakin itselle suositeltu...


    • tietoa...

      Jos haluat taata kissallesi terveen elämän, niin jätä ne kaupan ruoat mahdollisimman vähiin ja varsinkin ne kuivamuonat. On paljon parempia kuivamuonia olemassa jos niitä välttämättä haluaa syöttää, mutta niitä ei marketeista saa. Kissa tosin pärjää oikein hyvin ilman kuivaruokaa, tai oikeastaan jopa paremmin pärjää ilman.

      Parasta ruokaa kissalle on raaka liha, mutta pelkkää lihaa syötettäessä pitää muistaa sitten kalkkilisät ja vitamiinit (Multicat Calfosum esim.). Liha on kissalle tärkeää ja raakana se sisältää elintärkeän tauriinin ilman lisäämistä. Lihan syöminen estää myöskin hampaiden ongelmia (hammaskiveä ja ientulehduksia). Lihan syöminen vähentää ulosteen määrää ja tekee koostumuksesta oikeanlaista (ei löysää vaan kiinteää). Se vaikuttaa taas mm. anaalirauhasten toimintaan, jotka tyhjenee kun uloste on kiinteää. Raaka liha myöskin edesauttaa kissan virtsateiden terveyttä, sillä lihansyöjän virtsan ph on hapan ja se pitää kiteet ja kivet pois. Joissakin ruoissa on lisättynä erilaisia hapattajia ja niiden vaikutukset on sitten päinvastaiset eli virtsa happamoituu liikaa. Siitä seuraa toisenlaisia kiteitä ja kiviä, joten se liha olisi ehdottomasti parasta ruokaa.

      Kissalle ei tarvitse siis valmistaa mitään erikseen, koska kypsennys tuhoaa vitamiinit ja hivenaineet. Jos lihan lisäksi haluaa vaihtelua saada, niin kannattaa valita sellaiset teolliset märkäruoat joissa ei ole viljoja, kasvikunnan tuotteita eikä sokereita.

      Kananmunan keltuainen on oikea proteiinipommi, jonka kissa pystyy hyödyntämään lähes 100%. Se annetaan mieluiten raakana kuten kaikki lihatkin. Maitoituotteita voi antaa hylana tai laktoosittomana, mutta niillä ei ole kovin suurta merkitystä kalkin saantia ajatellen. Paras kalkin lähde on luut ja linnunluutkin voi antaa kissalle mutta vain raakana. Kypsänä ne menevät säleiksi ja voivat puhkaista suolenseinämät. Jos ei luita halua antaa tai kissa ei niitä syö, sitten kalkkilisän voi antaa tablettimuodossa. Tällainen ruokinta markkeeraa mahdollisimman lähelle kissan luontaista ravintoa eli sitä mitä kissa söisi jos vapaana ulkona liikkuisi.

    • Aloittaja---

      Kiitoksia asiallisista vastauksistanne !
      Ollaan poitsun kanssa nytten kokeiltu raakaa kanaa ja jauhenlihaa ja voin sanoa että kyllä maistuu, ensin kisu katteli vähän kieroon että mitäs tää nyt on mutta sen jälkeen hotkittiin ja oikein olan takaa.

      Päätin että annan iltaisin aina iltaisin lihaa (koska käydään pojun kanssa valjastelemassa iltaisin) ja aamulla sitten noita märkäruokia, (latzia sun muita märkä ruokia ja nytten niitäkin sitten vaihdellaan) raksuja ei ole enää niin paljon käytössä ja tota raakaa kananmunan keltuaista olen antanu märkäruuan seassa ja sekin uppoaa, itse asiassa märkäruoka uppoaa paremmin kun on keltuainen seassa. :) En tosin anna keltuaista joka päivä vaan kerran tai kaksi viikossa.

      Eli onko tälläinen ruokavalio teidän mielestä ihan hyvä ja terveellinen? Lihaa iltaisin joka päivä ja märkäruokaa aamuisin?

      Muuten tuo kalkki homma voiko kananmuna kuorta vaikka murskata ja antaa kisulle ruuan seassa? Ja pitääkö antaa ihan joka päivä? Kilpikonnalle syötettii kananmunan kuorta kuoren kunnossapidoksi.

    • lisää...

      Ihan hyvältä tuo vaikuttaisi, mutta se kalkkilisä on syytä olla kasvavalla kissalla varsinkin kunnossa. Munankuorissa on se ongelma, ettei kaikki eläimet ehdi prosessoida sitä riittävästi, eli imeytyminen ei ole riittävää. Siksi valmiit tuotteet on parempia, niissä on jo laskettu annoksetkin valmiiksi.

      Kalkin ylimääräinen saantikin on vaarallista, eli oikeat suhteet olisi hyvä olla kohdillaan. Tietysti jos käyttää vaikka Multicattia joka on vitamiinivalmiste, jossa on mukana kalkkia ja välillä antaa munankuoria jauhettuna, niin ehkä se riittäisi. Pitää huomioida sekin, että joissakin teollisissa ruoissakin on kalkki mukana, eli ei anna liikaa. Lihan kohdalla kalkin saanti on turvattava koska lihassa on liikaa fosforia suhteessa kalkin määrään. Siksi esim. barffaajat käyttää luita tai kalkkivalmisteita. Kissahan luonnossa söisi hiiren kokonaan, luineen kaikkineen.

      Possun sydäntä kannattaa kokeilla, se on yleensä hyvin suurta herkkua ja on vieläpä edullistakin. Se kun ei ole sisäelin vaan lihas, voi sitä antaa vaikka päivittäin. Sisäelimiä ei taas saa antaa kuin kerran viikossa, samoin kalaa vain kerta viikkoon - puhutaan siis raa´asta kalasta.

    • Siipipala.

      Nuo Multicatit on aika riittosia varsinkin yhdelle kissalle. Meillä syödään pääasiassa luisia lihoja raakana joita saa vaikka murrenmurkinasta tai lempimuonasta..joistain musteista ja mirreistä myös.
      Jos syöttää valmiiksi vitaminoitua ruokaa välillä (märkä-ja kuivaruoka) Voi annostuksn kanssa myös hieman nuukailla kuten minä :) Purkki maksaa n.9e apteekista mutta riittää useaksi kuukaudeksi. Ohjeen mukaan yksi annostus olisi tabletti/2kg, mutta itse annan vain kaksi päivässä vaikka kissat ovat kuuden kilon molemmin puolin.
      Hienoa että olet kiinnostunut pörinäpönttösi hyvinvoinnista..samanlaisten ajatusten kautta minäkin olen perehtynyt aikoinani raakaruokintaan. ja voin kertoa että kissat kiittää!
      Meillä käytössä lisävitamiineina multicat,calfosum tabletit(joita saa sattuman varaisesti) sekä lohiöljy.
      Onnea ruokintahommiin, ei se raakalihan kanssa pelaaminen niin hankalaa ole;)
      Ps. Ruokakaupasta saa TOSI halvalla yleisestiottaen kissojen superherkkua eli possun sydäntä. Kilohinta taitaa olla jotain 4€/kg ja sillä saa jo kaksi jäistä sydäntä joista yksi kissa syö monta kertaa. Lihatiskillä ihan mielelläänn paloittelelee sen jo valmiiksi pienempiin. Samoissa hinnoissa liikkuu kieli joka on kotikissan parasta hammastahnaa, koska on niin sitkeetä! Kielen kanssa kannattaa varautua vaan siihen että päivän toiseen ruoka annokseen voi laittaa hieman enemmän apetta koska kielen ravintoarvot ei oo ihan yhtä hyvät kuin esim sydämessä. Ruokaa se silti on!
      Kotiruokinnassa oleville kissoille sydän on rasvahapoiltaan ja ravintoarvoiltaan lähes täydellistä,eikä se ole sisäelin..jten voi antaa huoletta vaikka päivittäin yhdellä ruokailulla!

    • Aloittaja---

      Kiitoksia vastauksista! Täytyypä käydä hakemassa noita vitamiineja ja kokeilla tota sydäntä ! Ei tää kyllä ollut niin hankalaa kun mitä kuvittelin.. Ainoo mihin aikaa menee on lihan annostelu ja siinäkin vain parisen minuuttia :D
      Nyt oon jo kisussa huomannu muutoksen !
      Turkki on todella hyvän tuntunen ja kisukin on aavistuksen verran vilkkaampi kuin ennen :D
      Ja poju alkanu pyöristyä (mikä oli myös taka-ajatuksena tässä, koska oli sen verran hoikkapoika :D) ja syö paremmin kuin ennen !
      EHDOTTOMASTI jatkan samaa ruokinta tyyliä huomaa heti että kisu on paljon onnellisempi ja niin on emäntäkin ! :)

      Kiitoksia vielä !

    • nedut

      Eläinkaupast laadukkaimmat sapuskat:)!

    • kissafani5

      mitä syöttää kisalle?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      194
      1621
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1424
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1228
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1179
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      120
      1085
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1065
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      133
      1023
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      989
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      969
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      89
      950
    Aihe