Pienen koiranpennun sosiaalistaminen, kuinka paras tehdä?

Pennukas

Olimme pentumme 13 vko , kanssa sovitusti erään henkilön ja hänen melkein samanikäisen/kokoisen pentukoiran kanssa koirapuistossa kahdestaan. meidän pentumme on hiukan arka uusien koirien kanssa. Tuo toinen pentu oli hyvinkin riehakas. Se oli tottunut kotona isoihin koiriin, kun taas meidän pentumme oli ekoja kertoja vieraiden koirien kanssa tekemisissä. Alussa tuo toinen pentu ajoi pentuamme takaa, pennullamme häntä koipien välissä. Toisen pennun omistaja ei kutsunut pentuaan lähelleen vaan antoi sen ajaa. Pentumme uteliaisuus kuitenkin jonkin päästä voitti ja se laski toisen pennun lähelleen. Toinen pentu alkoi hyppiä pentumme selässä, omistaja ei asiaan puuttunut, mutta kun meidän pentu "sai tarpeekseen" jo toisen pennun omistaja heräsi ja nosti pentumme oman pentunsa päältä pois ja alkoi syyttää pentuamme dominoivaksi ja sanoi että meidän pentu yrittää astua hänen pentunsa.

Itse en tilannetta ihan noin nähnyt, että se yrittää "astua" vaan mielestäni meidän arempi pentu sai yksinkertaisesti tarpeekseen ja puolustautuakseen alisti tuon toisen pennun. Oliko oikein mennä puistoon tuntemattoman riehakkaan pennun kanssa vai oisko parempi hihnassa tervehtiä kilttejä, rauhallisia koiria?

11

875

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Entä se hihnassa tutustuminen johonkin toiseen koiraan ja menette yhdessä vaikka koirapuistoon, silloin koirat olisi jo tunteneet toisensa...ja taas toisen kaverin vuoro. Niin itse olen tehnyt alussa kun piti koiraa totutella toisiin.

    • OMISTAJAT HERÄTKÄÄ

      Moi

      Meiile kävi miltein samoin,toinen koira koko ajan runttasi omaame maahan,yritti purra(eikä mitään leikkipuremista..),vaikka omamme jo alistuikin niin ei luovuttanut.

      eI KAIKKI RUUVIT PAIKALLAAN!!!tuolla pennulla,jo nuoresta tuollainen.

      tulee mieleen että,kohta varmaan kuulen että tuo koira raadellut jonkun pikkukoiran:=((

      Itse kävimme pentumme kanssa pentuleikki koulussa,jossa pentumme oppikin tosi sosiaaliseksi:=))

    • Whoiswhoiswho

      Omistajat herätkää, kummalla pennulla ei mielestäsi olevinaan ole kaikki ruuvit paikallaan? Jäi epäselväksi, kumpaako tarkoitat??

    • Pennukas

      Kaikenlaista sitä lukee - viitaten omistajat herätkää- nimimerkin kirjoitukseen. Mutta asiasta toiseen.

      Koiranpentumme on pian 5 kk ikäinen ja usko tai älä -( omistajat herätkää-nimimerkille) koiranpentu on jo aika lailla tottunut toisiin koiriin- ei sillä ainakaan oo päässä mitään vikaa :)! Eilenkin kävimme koirapuistossa ja pentumme leikki toisten koirien kanssa, tosin sieltä puuttui tuo "kiusaaja" pentu, joka oli silloin puistossa kun pentumme oli nuorempi. Arahkohan tämä on, mutta ei kuitenkaan liian arka. Tutustuttuaan leikkii kyllä toisten kanssa.

    • 15+8

      Pentu voi lla hyvinkin dominoiva ja se ei tarkoita vielä sitä etteikö sillä olisi kaikki ruuvit päässä. Täytyy myös muistaa ettei kaikista koirista kasva niin sosiaalisia vaikka päällään seisoisi . On ihan omistajasta kiinni millainen dominoivasta ja rohkeasta pennusta kasvaa .

    • domorno

      Itse olisin pentuni kanssa poistunut puistosta jo siinä vaiheessa, kun tuo toinen pentu ajoi takaa arkaa (häntä koipien välissä pakenevaa) pentua varsinkin, kun tuon riehakkaan pennun omistaja ei millään lailla asiaan puuttunut. Ei varmaankaan välttämättä ole dominanssia, jos pentu pelon saattelemana alistaa toisen pennun. Kyllä sen taitaa olla ihan vaan aran koiran epätoivoinen itsepuolustus riehakkaampaa kohtaan.

    • 16+16

      Jos haluu viedä noin pienen pennun puistoon, ni siellä sais olla vain pari tai muutama tosi rauhallista aikuista koiraa. Arka pentu ei tule simputtamisesta rohkeemmaks vaan vain lisää aremmaks, kannattaa siis välttää liian rajua kavereita alussa.

    • dirlin

      sosiaalistamista en suosittele puistossa enkä hihnassa lenkillä ikinä koskaan kenellekään. puistossa et voi tietää millaisia muut koirat ovat, aikuinenkin koira voi alkaa höykyyttää pentua ja sille voi jäädä ikuiset traumat tapahtuneesta. sitten taas jos lenkillä hihnassa annat tervehtiä vastaantulijoita; silloinkaan et tiedä onko vastaantulija varmasti täysipäinen ja tilanteet ovat liian nopeita hallittaviksi. lisäksi kun koirasi aikuistuu, sitä ei välttämättä voi enää laskea nuuskimaan kuonotusten jokaisen vastaantulijan kanssa, tämä voi hämmentää koiraa ja pahimmassa tapauksessa käsissä on pian epävarma remmiräyhääjä. hihnassa koira kannattaa pennusta saakka opettaa kulkemaan muita koiria huomioimatta.

      turvallinen sosiaalistaminen tapahtuu muutamien tuttujen terveiden ja rauhallisten koirien seurassa (vapaana). niiltä pentusi oppii koirien kieltä ja eleitä ja pääsee leikkimään. sekin että pentu pääsee nuuskimaan toisten koirien hajuja puskista on turvallista sosiaalistamista, sekä se, että viet sitä eri paikkoihin, kulkuvälineisiin ja tilanteisiin.

    • Rotikkarinsessa

      Jos pentu pitää sosiaalistaa vapaana, mutta ei saa viedä koirapuistoon, niin ihan pakko kysyä, että mitenkähän se sosiaalistaminen sitten on mahdollista, jos ei ole autoa käytössä ja asuu kaupungissa, jossa muualla ei koiraa voi vapaana pitää kuin puistoissa? Pitää vaan ymmärtää asia ja hyväksyä se, että koirasta tulee mitä luultavimmin antisosiaalinen ja mahdollisesti jopa aggressiivinen muita koiria kohtaan, kun se ei ole saanut tutustua niihin missään?

      Oma tilanteeni ei näin hankala onneksi ole, mutta kyllä minullakin on miettimistä, että miten tuo penneli pitäisi sosiaalistaa, kun tässä lähellä ei ole aluetta, jossa tuon uskaltaisi päästää irti (auto- ja pyöräteitä lähellä), kakkoskerroksessa asuvana minulla ei ole omaa pientäkään pihaa, enkä tunne hirveästi ihmisiä, joilla olisi rauhallisia koiria (muutamia kuitenkin, joiden kanssa voin tuota tutustuttamista tehdä).

      Kuitenkin tarkoitukseni on mennä pikkuruisen kanssa mahdollisimman pian koirapuistoon, ensi alkuun toki aidan viertä kierrellen ja katsellen, miten pentu suhtautuu muihin koiriin ja miten muut koirat aidan ulkopuolella olevaan pentuun. Vielä tuo on sen verran pieni, että vaihtoehtoja ei oikein ole kuin yksi ainut puisto, jossa on sekä isojen että pienten puoli, sillä vaikka tuo isoa rotua onkin, niin vielä tällä hetkellä se jää helposti isompien jalkoihin kokonsa puolesta, joten turvallisempaa viedä se pienten puolelle (vaikkakin se on tottunut "isoveljensä" kanssa leikkimään, niin en kuitenkaan halua riskiä, että vieras koira tallaa sen päälle rajummin tai jotain muuta sattuu, "isoveli" kun kuitenkin oli pentuihin pienestä pitäen tottunut, niin osasi sentään hieman varoa).

    • dirlin

      isommissa kaupungeissa jotkin koirakoulut järjestävät pentutapaamisia, joissa pennut saavat tutustua ja leikkiä keskenään turvallisessa ja valvotussa ympäristössä. pennuille jo ihan fyysisenkin kehityksen kannalta parasta liikuntaa on vapaana juokseminen. pahinta mitä pennun kasvaville luille ja nivelille voi tehdä on juoksuttaa sitä asfaltilla kireässä hihnassa.

      • dirlin

        unohtui vielä sanoa; paras henkivakuutus koiralle on luoksetulon opettaminen ja sen opettaminen kannattaa aloittaa heti kun pentu tulee taloon. lain mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä tai välittömästi kytkettävissä (pysyttelee omistajan lähistöllä ja tottelee poikkeuksetta "tänne"-käskyä). yleiselle uimarannalle koiraa ei saa viedä edes kytkettynä, mutta venerannassa saat uittaa koiraa vapaana, kun se osaa luoksetulon eikä huomioi ohikulkevia koiria ja ihmisiä. myös kuntopolulla saa koulutetun koiran kanssa kulkea, paitsi hiihtoladuilla tai jos se on nimenomaan erikseen kielletty.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2058
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1962
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      149
      1563
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1217
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1184
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe