hissi rikki - ei päässy kotiin

18

478

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoh hoijaa...

      Marisee turhasta ? Kaksio tai kolmio maksaa Helsinginssä rahaa, rivarista tai omakotitalosta puhumattakaan. Viikon kestävä hissin korjaus on harvinaisen huonoa tuuria ja mielestäni pyörätuolinkäyttäjälle kerrostalossa asuminen yhdistettynä alhaalla olevaan autohallipaikkaan on erinomainen ratkaisu.
      Kaikki eivät voi tai halua asua maaseudulla omakotitalossa/ rivitalossa ja se heille suotakoon.

      Sinun logiikalla miettien kaverilla ei olisi mitään ongelmia jos sattuisi olemaan vammaton.

    • crippled

      Pitkään palstaa seuranneena, voin todeta, ettei kannata ottaa mitään kantaa, nimimerkki onnestasoikeena kirjoituksiin. Totta kai saa ja voi, mutta hänen käsityksensä asioista, eivät kohtaa elämän realiteettejä millään lailla. Se on tietysti huono asia, että moni vammainen voi loukkaantua hänen älyttömistä kannanotoista, mutta siitä selviää vahvalla itsetunnolla. Onnestasoikeen itsetunto on kuulema karistettu pohjalukemiin aikoja päiviä sittten, mutta sinnikkona silti jaksaa herjata muita.

    • Äimistynyt????

      Pk-seudlla todellakin on alimman kerroksen asunnot ja rivarit tiukassa. Ja varsinkin rivarit omana/vuokrina maksaa hunajaa. Olen ymmälläni! Jos autotallista pääsee suoraan hissillä omaan kerrokseen, se jos mikä on vammaisystävällistä.

    • Tyrannisoija

      Jouduin lopettaman hoidossa käynnin, koska lääkäriasema, joka hoitoa antoi, oli 12 portaan päässä hissistä. Hissille kulkeminen oli sula mahdottomuus. Taloyhtiö ei ollut millään lailla kiinnostunut esm. luiskien laitosta hissille saakka.
      Ulkopuolinen taho ei asialle mitään voi. Vanhoissa taloissa vielä pidetään niin pirun tiukasti kiinni saituudesta, ettei yhtään ylimääräistä killinkia santsat, vaikka esim. hoitolaitos tuo rahaa ja maksukykyä taloon.

      Vanahat helevatin kääkät niissä taloissa tyrannisoi.

    • Revelstoke

      Helsinki on liikuntavammaiselle kovin erilainen paikka asua kuin Hyrskänperä, josta aloittaja kirjoittaa, tai edes koko Kainuu.

      Helsingissä on todella vaikea löytää kohtuuhintaista ensimmäisen kerroksen asuntoa. Itse löysin sellaisen aikoinaan ihan uskomattomalla tuurilla parin mutkan kautta. Sen sijaan omakotitalot voi suosiolla unohtaa ja rivitaloja pääkaupunkiseudulla on niin vähän, että sellaisen löytäminen fiksuun hintaan on liki mahdotonta.

      Tämä iltalehden uutinen vahvistaa juuri sen kammon mikä itselläni on hissitalossa asumisen suhteen. Hissin hajotessa liikuntavammaisesta tulee äkkiä lähes irtolainen. Asuin koko opiskeluaikani hissitalon kolmoskerroksessa, mutta se hissi ei silloin ihme kyllä kertaakaan pettänyt.

      Toisaalta...viikko on melko lyhyt aika kuitenkin, mutta onhan se silti paskamaista kun ihminen ei pääse omaan kotiinsa tämän takia.

      Tarjoan pullakahvit tiramisun kera sille, joka keksii miten tällaiset iltalehden jutun kaltaiset tilanteet voitaisiin kokonaan välttää.

    • problemisti82
      • Revelstoke

        Näppärännäköinen laite, kiitos vaan. Tuo on hyvä jos pitää päästä ylös jotain max. 4-5 porrasta, mutta hyödytön vehje kerrostalossa jossa pitäisi päästä kerralla 10-15 askelmaa.

        Jonkinlainen portaisiin irrotettava/pika-asennettava pyörätuolihissi sen pitäisi olla, mutta onko sellaisia olemassa? :)


    • problemisti82

      Tuollainen hissi voi olla aika vaikea tehdä. Sähköpyörätuolit kuljettajineen ovat niin painavia ja portaat niin kapeita, että hissin tulisi olla todella vankkaa tekoa, jos sen pitäisi sijaita yhden portaan tukipinnan varassa. Muuten sähkäristä aiheutava voiman momentti kasvaa helposti liian suureksi. Toinen vaihtoehto olisi, että hissi olisi portaiden alapäässä ja se nostaisi kerralla sähkärin yli kaikkien rappujen. Tässäkin tapauksessa momentti kasvaa todella suureksi.

      Piäisi varmaankin olla sellainen hissi, joka nostaa tuolia askelman kerrallaan ja joka osaisi automaagisesti siirtyä pyörätuolin takaa sen eteen. En keksi miten tuollaisen voisi helposti toteuttaa.

    • tai jos ei alimmassa kerroksessa , rivarissa tai omakotitalossa huvita asua, niin voisi sitä nyt pitää välit kunnossa naapureihin, tai muihin tuttuihin, jotka tääkin Poikela ois voinu hälyttää apuun tällasessa ongelmatilanteessa. Kun piti oikein lehtien palstoilla kitistä tästä asiasta että hissi on rikki, niin mieleen tulee väkisinkin että Poikela on niitä vammaisia joita on valitettavan paljon..siis niitä jotka kyllä vaativat vammattomia kohtelemaan itseään hyvin, ja asiallisesti/kohteliaasti, mutta itsellä ei ole aikomustakaan kohdella vammattomia samalla tavoin asiallisesti ja kohteliaasti, ja sen takia on nyt sitten jäänyt ilman naapurien apua

      • ATDT'2

        Onnestasoikeena: "niin voisi sitä nyt pitää välit kunnossa naapureihin, tai muihin tuttuihin, jotka tääkin Poikela ois voinu hälyttää apuun tällasessa ongelmatilanteessa."

        Kirjoittelusi on aika kaukana todellisesta elämästä. Useimmat eivät kerrostaloissa tunne naapureitaan niin hyvin, että nämä tulisivat nostamaan rapussa. Eikä se edes onnistu turvallisesti kuin hyvin vahvoilta henkilöiltä.

        Toiseksi ei kaikilla ole edes samalla paikkakunnalla sellaista perhettä tai sukulaisia, jotka voisivat tulla päivittäin auttamaan kotiin / kotoa siihen aikaan, kun henkilö liikkuu töihin, kauppaan jne.


    • ATDT'2

      Jos Suomi olisi USA, pyörätuolin käyttäjä olisi haastanut taloyhtiön oikeuteen ja saanut korvauksena hotelliasumisen kustannukset ja päälle US$50,000 vahingonkorvauksia syrjivästä kohtelusta.

      En nyt kuitenkaan tarkoita, että noin pitäisi olla Suomessa. Mutta kyllä tässä maassa ollaan esteettömyydessä vielä aika kaukana sivistysmaista.

      Totta kai näiden esteettömyysongelmien korjaaminen maksaisi, mutta aika paljon maksaa jo nyt sekin, että moni vammainen tarvitsee vain liikkumisen, kaupassa käynnin yms. fyysisten rajoitteiden vuoksi henkilökohtaisen avustajan.

      Nimimerkille onnestasoikeena, kyllä vammaisella on oikeus asua missä haluaa. Suomesta ei toivottavasti kukaan halua yhteiskuntaa, jossa vaikkapa pyörätuolilla liikkuvat pakotettaisiin joihinkin erityisiin asuntoloihin.

    • no joo, siis senhän olen itsekin jo kauan sitten päättänyt että sellasta päivää ei tuu että mä johonki asuntolaan muuttaisin

      • ATDT'2

        Kokeile joskus ihan normaalia kerrostaloa. Siellä suurin osa ihmisistä ei tervehdi toisiaan, saati sitten että vaarantaisi terveytensä nostamalla jonkun portaissa.

        Jos vammaisten pitäisi asua vain taloissa, joissa ei tarvita hissejä, niin sitten pitäisi tosiaan velvoittaa kaikki keskittymään isoihin asuntoloihin. Kannattaisi "onnestasoikeena" miettiä juttujasi muidenkin näkökulmasta. Esteettömyys ei ole mikään kohtuuton vaatimus.


    • MJgirl_

      Eihän ton jutun pointti edes mun mielestä ollu se, et valivali hissi rikki, vaan se, ettei mistään saa apua jos tuollainen tilanne tulee eteen. Ihan oikein Poikela on tästä jutun lehteen tehnyt, jotta ihmiset heräisivät ajattelemaan asiaa.

    • Naksutiina

      Tuon Onnestasoikeenan logiikan mukaan vammaisena pitäs myös käydä töissä, harrastuksissa, asioilla yms. vaan sellaisissa paikoissa, jotka on alimmassa kerroksessa. Onnistuiskohan?

      Tarvitaan standardit siitä, kuinka kauan hissi saa olla rikki.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3434
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2002
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1921
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1568
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1405
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1405
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1058
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe