Fibromyalgia vai pelkkiä vaihdevuosioireita?

kohta 50 v

Voiko estrogeenin aleneminen tosiaan tehdä tällaisia kremppoja?
Mulla on siis ollut jo pari vuotta kipuja, jotka vaihtaa paikkaa.
Ensin kipeytyi olkapää, sen jälkeen toinen kyynärpää (niskatkin oli välillä tosi kipeät) ja siitä se sitten siirtyi lonkkiin.

Lonkista ei ole löytynyt sen kummempaa vikaa. Osteopeniaa kylläkin, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa kipuja. Yliliikkuvuuttakin on kyllä myös epäilty olevan, mutta ei se ainakaan ennen ole tällä tavalla vaivannut.
Joku lääkäri on epäillyt, että lonkassa olis bursiittia, eli limapussintulehdusta, mutta toisaalta kipupaikka ei aina ihan täsmää ja saattaa seuraavana päivänä ollakin taas yhtäkkiä toisessa lonkassa. Kivut ilmaantuu kävellessä ja joskus on ollut vaikeuksia myös istua.
Taannoin sain lisäksi toisen jalkaterän todella kipeäksi ihan vaan normaalista kävelystä ja lääkäri diagnosoi sen plantaarifaskiitiksi. Vaiva ei meinaa mennä millään ohitse.
Näiden lisäksi on toisen käden keski- ja etusormen keskinivelet kipuilleet.
Niissä on kyllä ollut ajoittaisia kipuja jo aiemminkin, toinen sormi myös hivenen turvonnut.
Olen kyllä tutkituttanut reumatekijät useaan otteeseen, kun suvussa on nivelreumaa, mutta sitä tän ei pitäis olla.

Lihakset tulee tajuttoman helposti kipeiksi ja alaselkäkin kremppaa. Fyysinen suorituskyky on jotenkin alentunut, vaikka olen tehnyt samoja hommia kuin ennenkin ja liikun paljon jo hyötyliikuntaa, yleensä väh. 10 000 askelta päivässä.
Myös uni on ajoittain huonoa, huimaa, rytmihäiriöitä on välillä, turvottaa, raajat puutuilee, ajoittain jatkuva väsymys, outoa hengenahdistusta (yölläkin jotain apnean tyyppistä, ei kuitenkaan ole tutkimusten mukaan mitään hoitoa vaativaa), muisti- ja keskittymisongelmia (mikä vähän rassaa ja mietityttää, kun pitäis tässä vielä vanhoilla päivillä yrittää ajaa ajokorttikin...) ja mieliala heittelee ja välillä on levoton olo (mitään paniikkihäiriötä ei kuitenkaan ole koskaan diagnosoitu), yöhikoilua harvakseltaan, (ehkä n. kerran kuukaudessa), pissivaivoja (juoksuttaa välillä vessassa, pissitulehdusoireita ilman tulehdusta jne.), hiuksia lähtee välillä pesussa paljon jne...

Tutkittu on päästä varpaisiin (paitsi ei vielä tuota fibromyalgiaa vielä). Yksi mun tuttu, joka sairastaa fibroa sanoi kuitenkin juuri, että oireeni kuulostavat vähän liiankin tutuilta.
Fysioterapeutti ei kuitenkaan uskonut, että on fibroa.
Luin juuri myös, että joidenkin vaihdevuosi-ikäisten fibromyalgia saattaa "parantua" estrogeenihoidolla, että tiedä näistä sitten...

Gynekologin mukaan estrogeenitasoni on kuitenkin vielä ihan ok. Kuukautisetkin tulevat vielä, vaikkakin heittävät suuntaan ja toiseen.
Kohdun ultrauksessa limakalvon paksuus ja munarakkulta oli vielä ihan ok. ja limakalvot näytti kuulemma myös ihan hyväkuntoisilta, ei yhtään sellaisilta, että olis vajausta.
En ole siis saanut estrogeenireseptiä.
Olen käynyt kaikkiaan viidellä eri lääkärillä ja kukaan heistä ei ole ollut estrogeenihoidon kokeilun kannalla.
Terveyskeskuslääkärikin sanoi, että ei missään nimessä estrogeenia, että siitä tulee vain rintasyöpä ja muita haittoja.
No, itse pelkään varmaan eniten mahdollisia verisuonitukoksia, kun niitä on suvussa (vaikkakin valtimopuolella lähinnä), joten olen ollut hieman epäröivä tuon hoidon suhteen. Tarkkailisin sen jälkeen varmaan vaan kokoajan mahdollisia tukosoireita... : (
Mutta ei tämä näinkään voi loppuikää mennä, kun ei kohta saa kunnolla enää töitä tehtyä.

17

2256

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kohta 50 v

   Eli lisäys tuohon edelliseen vielä, että tutkittu on tosiaan päästä varpaisiin ja juuri mitään ei kuitenkaan ole löydetty, joten lääkärit on alkaneet pitää kai jo lähinnä luulosairaana...

   • 49v

    Millainen ruokavaliosi on? Ja miten muuten hoidat itseäsi; venytteletkö säännöllisin väliajoin? Entäpä paino, onko se normaali?


  • kohta 50 v

   Painoindeksini on 21,5, eli olen normaalipainoinen.
   Ruokavaliosta olen jättänyt pois maitotuotteet (kalsiumin saan kauramaidosta ym. tarvittaessa tableteista, käytän myös Urticalcinia) ja pääosin myös viljat. Kaurapuuroa syön joskus, mutta leipää yms. en oikeastaan ollenkaan.
   Vyötärön ympärys on ehkä hieman kaventunut (tosin ennen kuukautisia vatsaa turvottaa ihan entiseen tyyliin), mutta juuri paljon muuta muutosta en ole huomannut.
   Syön ihan terveellistä kotiruokaa. Viimeaikoina olen syönyt lisäksi todella paljon marjoja, kun asutaan maalla ja marjoista on etenkin tänä vuonna aivan ylitarjontaa. Että luulis olevan terveellistä ja näiden lisäksi kaikenlaisia tarvittavia lisäravinteita. D-vitamiinia olen syönyt jo pitkään tuplana, kun arvo oli mittauksessa niin alhainen.

  • Sellaista se elämä

   Minulla oli vähän samantapaisia oireita muutamia vuosia ennen vaihtareiden alkamista. Esimerkiki lonkkakipu, joka iski yllättäen kun kannoin nuorimmaista lastani rinkassa ja olin vähällä jäädä metsään kun kävely tökkäsi kokonaan. Välillä en pystynyt juoksemaan ollenkaan ja pahimmat selkäkivut iskivät aina juuri ennen kuukautisia. Kuukautisten jälkeen kaikki oli taas ok. Kummalliset "hengenaihdistuskohtaukset" öisin silloin tällöin ja samalla parin yön valvominen. Sitten tulivat nivelkivut ja pahenivat kuukautisten loppumisen jälkeen niin, että nivelet turposivat voimakkaasti ja kuumottivat. Mitään reumaoireita ei löytynyt ja tulehdusarvotkin olivat normaalit. Lääkäri sanoi nivelrikon olevan. Minulla on kaikki fibroon viittaavat oireet, ne alkoivat ensin pms-oireiden kanssa ja pahenivat vaihdevuosissa lähes jatkuviksi. Siitä olenkin päätellyt yhtä ja toista kun aikaisemmin nämä oireet aina yhdistyivät alhaiseen estrogeenitasoon ennen kuukautisia ja sitten muuttuivat pysyviksi. Nyt olen "sairastellut" näitä vaihtareita jo kahdeksan vuotta, enkä ole vieläkään kuollut, kitunut tosin olen kovasti. Fyysisesti tunnen itseni ihan rammaksi verrattuna viisikymmen-vuotis päivääni, joilloin olin elämäni kunnossa ja liikuin paljon.

  • 51v

   Joskus tuntuu kun lukee keski-iän mukanaan tuomia vaivoja, että näitä ei ainakaan siihen kuuluisaan "ennen vanhan aikaan" tunnettu kun porukka kuoli pois ajoissa. Nyt on sitten meidän aikamme olla lääketieteen koekaniineina ja kokemuksistamme kaiketi opitaan joten ehkä vuonna 2311 jälkikasvumme naispuoliset elävät ilman näitäkin pahuksen vaivoja :(

   Muutoin kiitän aloittajaa seikkaperäisestä viestistä sillä enpä ollut arvannut yhdistää salapräisiä lonkan, olkapään ja jalkapohjan kipuja vaihtareihin.
   Olen nyt jonkin aikaa vielä valmis kokeilemaan luontaislääkkeitä mutta jos olo ei kohta ala muuttua parempaan, ostan sen pahuksen estrogeenilaastarin, johon sain jo reseptin. On pakko lohduttautua sillä, että onhan rintasyöpiä jo paljon parannettukin eikä se automaattisesti tapa.

  • mummumia

   Minulla ei juuri muuta vaihtarivaivoja kuin huonot unet ja kivut. Milloin särkee niskoja, sormia, varpaita tai lonkkaa, mutta kun saan geeliä niin helpottaa.

  • kohta 50 v

   Ihmetyttää tässä nyt kyllä suuresti se, että kun hyvin monella tuntuu olevan juurikin näitä särkyjä ja kolotuksia yms., eli jotain ihan muuta kuin hikoilua, niin MIKSI näistä ei puhuta enemmän ja miksi lääkärit ei noteeraa tätä juuri olenkaan?
   Monihan lääkäri ei ymmärrä näitä ollenkaan vaihdevuosivaivoiksi.
   Aina vaan tivataan sitä iänikuista hikoilua, ikäänkuin se olisi lähes ainoa mahdollinen vaiva ja varma merkki vaihdevuosista.
   Muut vaivat saatetaan sitten vaan tulkita ihan rauhassa vaikkapa somatisaatiohäiriöksi tms., jos ei muuta keksitä!
   On alkanut pikkuhiljaa raivostuttaa tämä.

   Mistähän löytäis kunnollisen lääkärin?
   Olen Varsinais-Suomesta ja kyseeseen tulis lähinnä Turun-Salon alue.
   Tietääkö joku hyvää lääkäriä tältä seudulta, joka ottais nämä vaivat tosissaan?
   Hätätilassa käy kyllä myös Helsinki.

  • kohta 50 v
  • Anonyymi

   Löysin tuon sivun alaosasta alkaen vaihdevuosien oireista useamman viestin. Itsellänikin on epäilty fibroa, kun 10 pistettä 18:stä löytyi kipeänä. Lääkäri totesi, että onkin parempi, ettei löytynyt 11 kipeää pistettä, kun sitten olisi hankalampi saada Kelalta sairauslomaa näihin moninaisiin oireisiin.

   https://www.etlehti.fi/keskustelu/2287/ketju/vaihdevuosien_oireet?page=8

   Olen aika hämmentynyt siitä, että onko fibron oireet sittenkin hormoniperäisiä, esim. vaihtarioireita, mutta kun monilla nuorillakin on fibron oireita. Kuitenkin, mikä tärkeintä, itselläni riittävä määrä estrogeeni-hormonikorvaushormoneita helpottaa paljon fibro-oireita.

   Kun olen yrittänyt vähentää estrogeenin määrää, tulee ihan hirveitä nivel- ja lihaskipua kaikkien muiden, kuten huimauksen, heikotuksen, kuumien aaltojen ja pääkivun lisäksi.

  • Anonyymi

   Tarkennus vielä edelliseen, että jos löytyy kehosta 11 pistettä 18:sta, niin sitten lääkäri voi todeta, että potilaalla on fibro, mutta toki voi olla kyse muustakin, eli pitäisi tutkia potilas tarkasti eri kokeilla eikä vain laittaa kaikkea fibromyalgian tai vaihdevuosien syyksi.

   https://fibromyalgiakipu.fi/fibromyalgia-kipupisteet/

   Parempia kipupistekarttoja löytyy esim. Googlen kuvahaulla.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   51 v ja estrogeeni suihke käytössä. Kipuja ilmaantunut kuten sinulla joka paikkaan. Itse pohtinut, että nimenomaan estrogeeni lisä laukaissut jonkun reuman sukulaisen. Sle?

   • Anonyymi

    Annos on todennäköisesti liian pieni, myös antotavan vaihto esim geeliin voi auttaa. Oikealla annoksella KAIKKI vaihtarioireet pysyvät pois. Hyvä vv-oireisiin erikoistunut lääkäri on tässä enemmän kuin kullan arvoinen.


  • Anonyymi

   Estrogeenin väheneminen lisää tulehdusreaktioita mm. nivelissä. Siksi niitä kolotuksia ja kipuja vanhemmiten tulee.

   • Anonyymi

    Kolotuksia tulee myös ihan vanhuuteen liittyen :(


   • Anonyymi

    Aloittaja kyllä kertoo että estrogeenitasot oli ok, kun lääkäri ne mittasi. Siis oireet ei nyt johdu estrogeenin alenemisesta.


  • Anonyymi

   Yllättäen monet fibrodiagnoosin saaneet ovat kokeneet ihmeparantumisen hormonikorvaushoidon aloittamisen jälkeen...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   185
   5941
  2. Miten on mahdollista että kassatyttö on päässyt pääministeriksi

   ilman asianmukaista koulutusta ja minkäänlaista pätevyyttä?
   Maailman menoa
   562
   2667
  3. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   86
   1856
  4. Oma kansa ensin?

   Mitä tarkoittaa oma kansa ensin? Mihin verrattuna. Muitten kustannuksella? Miten voisimme olla erillään maailmasta? Mikä on se kansa, joka on vauras
   Maailman menoa
   364
   1294
  5. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   15
   1286
  6. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   282
   1218
  7. Naton kannatus Suomessa on hiipunut olemattomiin.

   Ovatko aiemmin fanaattisesti natoa kannattaneet tajunneet, että sotajärjestöön liittyminen onkin täysin turhaa, kun itänaapurista ei mitään uhkaa ole?
   Maailman menoa
   238
   830
  8. Martina menestyi Barcelonassa

   Martina kävi kisaamassa Espanjan Barcelonassa ja sijoittui hienosti sijalle 7. Pyöräilyssä Martina oli 2 nopein.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   816
  9. Yllätys! Maajussille morsian -sarjan maajussi ja tangokuningatar v. 2019 Temptation Islandissa!

   Oooo, Maajussille morsian kohtaa Tempparit… Aika villiä. Mitä tunteita herättää, aiotko katsoa nyt Temptation Islandia, jos olet katsonut Maajussill
   Tv-sarjat
   9
   778
  10. Aiotteko tehdä mitään saadaksenne kohteenne

   Aiotteko tehdä mitään oikeassa elämässä saadaksenne henkilön jonka perään täällä haikailette vai aiotteko vain ikuisesti kirjoitella tänne?
   Ikävä
   59
   760
  Aihe