Fibromyalgia vai pelkkiä vaihdevuosioireita?

kohta 50 v

Voiko estrogeenin aleneminen tosiaan tehdä tällaisia kremppoja?
Mulla on siis ollut jo pari vuotta kipuja, jotka vaihtaa paikkaa.
Ensin kipeytyi olkapää, sen jälkeen toinen kyynärpää (niskatkin oli välillä tosi kipeät) ja siitä se sitten siirtyi lonkkiin.

Lonkista ei ole löytynyt sen kummempaa vikaa. Osteopeniaa kylläkin, mutta sen ei pitäisi aiheuttaa kipuja. Yliliikkuvuuttakin on kyllä myös epäilty olevan, mutta ei se ainakaan ennen ole tällä tavalla vaivannut.
Joku lääkäri on epäillyt, että lonkassa olis bursiittia, eli limapussintulehdusta, mutta toisaalta kipupaikka ei aina ihan täsmää ja saattaa seuraavana päivänä ollakin taas yhtäkkiä toisessa lonkassa. Kivut ilmaantuu kävellessä ja joskus on ollut vaikeuksia myös istua.
Taannoin sain lisäksi toisen jalkaterän todella kipeäksi ihan vaan normaalista kävelystä ja lääkäri diagnosoi sen plantaarifaskiitiksi. Vaiva ei meinaa mennä millään ohitse.
Näiden lisäksi on toisen käden keski- ja etusormen keskinivelet kipuilleet.
Niissä on kyllä ollut ajoittaisia kipuja jo aiemminkin, toinen sormi myös hivenen turvonnut.
Olen kyllä tutkituttanut reumatekijät useaan otteeseen, kun suvussa on nivelreumaa, mutta sitä tän ei pitäis olla.

Lihakset tulee tajuttoman helposti kipeiksi ja alaselkäkin kremppaa. Fyysinen suorituskyky on jotenkin alentunut, vaikka olen tehnyt samoja hommia kuin ennenkin ja liikun paljon jo hyötyliikuntaa, yleensä väh. 10 000 askelta päivässä.
Myös uni on ajoittain huonoa, huimaa, rytmihäiriöitä on välillä, turvottaa, raajat puutuilee, ajoittain jatkuva väsymys, outoa hengenahdistusta (yölläkin jotain apnean tyyppistä, ei kuitenkaan ole tutkimusten mukaan mitään hoitoa vaativaa), muisti- ja keskittymisongelmia (mikä vähän rassaa ja mietityttää, kun pitäis tässä vielä vanhoilla päivillä yrittää ajaa ajokorttikin...) ja mieliala heittelee ja välillä on levoton olo (mitään paniikkihäiriötä ei kuitenkaan ole koskaan diagnosoitu), yöhikoilua harvakseltaan, (ehkä n. kerran kuukaudessa), pissivaivoja (juoksuttaa välillä vessassa, pissitulehdusoireita ilman tulehdusta jne.), hiuksia lähtee välillä pesussa paljon jne...

Tutkittu on päästä varpaisiin (paitsi ei vielä tuota fibromyalgiaa vielä). Yksi mun tuttu, joka sairastaa fibroa sanoi kuitenkin juuri, että oireeni kuulostavat vähän liiankin tutuilta.
Fysioterapeutti ei kuitenkaan uskonut, että on fibroa.
Luin juuri myös, että joidenkin vaihdevuosi-ikäisten fibromyalgia saattaa "parantua" estrogeenihoidolla, että tiedä näistä sitten...

Gynekologin mukaan estrogeenitasoni on kuitenkin vielä ihan ok. Kuukautisetkin tulevat vielä, vaikkakin heittävät suuntaan ja toiseen.
Kohdun ultrauksessa limakalvon paksuus ja munarakkulta oli vielä ihan ok. ja limakalvot näytti kuulemma myös ihan hyväkuntoisilta, ei yhtään sellaisilta, että olis vajausta.
En ole siis saanut estrogeenireseptiä.
Olen käynyt kaikkiaan viidellä eri lääkärillä ja kukaan heistä ei ole ollut estrogeenihoidon kokeilun kannalla.
Terveyskeskuslääkärikin sanoi, että ei missään nimessä estrogeenia, että siitä tulee vain rintasyöpä ja muita haittoja.
No, itse pelkään varmaan eniten mahdollisia verisuonitukoksia, kun niitä on suvussa (vaikkakin valtimopuolella lähinnä), joten olen ollut hieman epäröivä tuon hoidon suhteen. Tarkkailisin sen jälkeen varmaan vaan kokoajan mahdollisia tukosoireita... : (
Mutta ei tämä näinkään voi loppuikää mennä, kun ei kohta saa kunnolla enää töitä tehtyä.

17

3691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohta 50 v

      Eli lisäys tuohon edelliseen vielä, että tutkittu on tosiaan päästä varpaisiin ja juuri mitään ei kuitenkaan ole löydetty, joten lääkärit on alkaneet pitää kai jo lähinnä luulosairaana...

      • 49v

        Millainen ruokavaliosi on? Ja miten muuten hoidat itseäsi; venytteletkö säännöllisin väliajoin? Entäpä paino, onko se normaali?


    • kohta 50 v

      Painoindeksini on 21,5, eli olen normaalipainoinen.
      Ruokavaliosta olen jättänyt pois maitotuotteet (kalsiumin saan kauramaidosta ym. tarvittaessa tableteista, käytän myös Urticalcinia) ja pääosin myös viljat. Kaurapuuroa syön joskus, mutta leipää yms. en oikeastaan ollenkaan.
      Vyötärön ympärys on ehkä hieman kaventunut (tosin ennen kuukautisia vatsaa turvottaa ihan entiseen tyyliin), mutta juuri paljon muuta muutosta en ole huomannut.
      Syön ihan terveellistä kotiruokaa. Viimeaikoina olen syönyt lisäksi todella paljon marjoja, kun asutaan maalla ja marjoista on etenkin tänä vuonna aivan ylitarjontaa. Että luulis olevan terveellistä ja näiden lisäksi kaikenlaisia tarvittavia lisäravinteita. D-vitamiinia olen syönyt jo pitkään tuplana, kun arvo oli mittauksessa niin alhainen.

    • Sellaista se elämä

      Minulla oli vähän samantapaisia oireita muutamia vuosia ennen vaihtareiden alkamista. Esimerkiki lonkkakipu, joka iski yllättäen kun kannoin nuorimmaista lastani rinkassa ja olin vähällä jäädä metsään kun kävely tökkäsi kokonaan. Välillä en pystynyt juoksemaan ollenkaan ja pahimmat selkäkivut iskivät aina juuri ennen kuukautisia. Kuukautisten jälkeen kaikki oli taas ok. Kummalliset "hengenaihdistuskohtaukset" öisin silloin tällöin ja samalla parin yön valvominen. Sitten tulivat nivelkivut ja pahenivat kuukautisten loppumisen jälkeen niin, että nivelet turposivat voimakkaasti ja kuumottivat. Mitään reumaoireita ei löytynyt ja tulehdusarvotkin olivat normaalit. Lääkäri sanoi nivelrikon olevan. Minulla on kaikki fibroon viittaavat oireet, ne alkoivat ensin pms-oireiden kanssa ja pahenivat vaihdevuosissa lähes jatkuviksi. Siitä olenkin päätellyt yhtä ja toista kun aikaisemmin nämä oireet aina yhdistyivät alhaiseen estrogeenitasoon ennen kuukautisia ja sitten muuttuivat pysyviksi. Nyt olen "sairastellut" näitä vaihtareita jo kahdeksan vuotta, enkä ole vieläkään kuollut, kitunut tosin olen kovasti. Fyysisesti tunnen itseni ihan rammaksi verrattuna viisikymmen-vuotis päivääni, joilloin olin elämäni kunnossa ja liikuin paljon.

    • 51v

      Joskus tuntuu kun lukee keski-iän mukanaan tuomia vaivoja, että näitä ei ainakaan siihen kuuluisaan "ennen vanhan aikaan" tunnettu kun porukka kuoli pois ajoissa. Nyt on sitten meidän aikamme olla lääketieteen koekaniineina ja kokemuksistamme kaiketi opitaan joten ehkä vuonna 2311 jälkikasvumme naispuoliset elävät ilman näitäkin pahuksen vaivoja :(

      Muutoin kiitän aloittajaa seikkaperäisestä viestistä sillä enpä ollut arvannut yhdistää salapräisiä lonkan, olkapään ja jalkapohjan kipuja vaihtareihin.
      Olen nyt jonkin aikaa vielä valmis kokeilemaan luontaislääkkeitä mutta jos olo ei kohta ala muuttua parempaan, ostan sen pahuksen estrogeenilaastarin, johon sain jo reseptin. On pakko lohduttautua sillä, että onhan rintasyöpiä jo paljon parannettukin eikä se automaattisesti tapa.

    • mummumia

      Minulla ei juuri muuta vaihtarivaivoja kuin huonot unet ja kivut. Milloin särkee niskoja, sormia, varpaita tai lonkkaa, mutta kun saan geeliä niin helpottaa.

    • kohta 50 v

      Ihmetyttää tässä nyt kyllä suuresti se, että kun hyvin monella tuntuu olevan juurikin näitä särkyjä ja kolotuksia yms., eli jotain ihan muuta kuin hikoilua, niin MIKSI näistä ei puhuta enemmän ja miksi lääkärit ei noteeraa tätä juuri olenkaan?
      Monihan lääkäri ei ymmärrä näitä ollenkaan vaihdevuosivaivoiksi.
      Aina vaan tivataan sitä iänikuista hikoilua, ikäänkuin se olisi lähes ainoa mahdollinen vaiva ja varma merkki vaihdevuosista.
      Muut vaivat saatetaan sitten vaan tulkita ihan rauhassa vaikkapa somatisaatiohäiriöksi tms., jos ei muuta keksitä!
      On alkanut pikkuhiljaa raivostuttaa tämä.

      Mistähän löytäis kunnollisen lääkärin?
      Olen Varsinais-Suomesta ja kyseeseen tulis lähinnä Turun-Salon alue.
      Tietääkö joku hyvää lääkäriä tältä seudulta, joka ottais nämä vaivat tosissaan?
      Hätätilassa käy kyllä myös Helsinki.

    • kohta 50 v
    • Anonyymi

      Löysin tuon sivun alaosasta alkaen vaihdevuosien oireista useamman viestin. Itsellänikin on epäilty fibroa, kun 10 pistettä 18:stä löytyi kipeänä. Lääkäri totesi, että onkin parempi, ettei löytynyt 11 kipeää pistettä, kun sitten olisi hankalampi saada Kelalta sairauslomaa näihin moninaisiin oireisiin.

      https://www.etlehti.fi/keskustelu/2287/ketju/vaihdevuosien_oireet?page=8

      Olen aika hämmentynyt siitä, että onko fibron oireet sittenkin hormoniperäisiä, esim. vaihtarioireita, mutta kun monilla nuorillakin on fibron oireita. Kuitenkin, mikä tärkeintä, itselläni riittävä määrä estrogeeni-hormonikorvaushormoneita helpottaa paljon fibro-oireita.

      Kun olen yrittänyt vähentää estrogeenin määrää, tulee ihan hirveitä nivel- ja lihaskipua kaikkien muiden, kuten huimauksen, heikotuksen, kuumien aaltojen ja pääkivun lisäksi.

    • Anonyymi

      Tarkennus vielä edelliseen, että jos löytyy kehosta 11 pistettä 18:sta, niin sitten lääkäri voi todeta, että potilaalla on fibro, mutta toki voi olla kyse muustakin, eli pitäisi tutkia potilas tarkasti eri kokeilla eikä vain laittaa kaikkea fibromyalgian tai vaihdevuosien syyksi.

      https://fibromyalgiakipu.fi/fibromyalgia-kipupisteet/

      Parempia kipupistekarttoja löytyy esim. Googlen kuvahaulla.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      51 v ja estrogeeni suihke käytössä. Kipuja ilmaantunut kuten sinulla joka paikkaan. Itse pohtinut, että nimenomaan estrogeeni lisä laukaissut jonkun reuman sukulaisen. Sle?

      • Anonyymi

        Annos on todennäköisesti liian pieni, myös antotavan vaihto esim geeliin voi auttaa. Oikealla annoksella KAIKKI vaihtarioireet pysyvät pois. Hyvä vv-oireisiin erikoistunut lääkäri on tässä enemmän kuin kullan arvoinen.


    • Anonyymi

      Estrogeenin väheneminen lisää tulehdusreaktioita mm. nivelissä. Siksi niitä kolotuksia ja kipuja vanhemmiten tulee.

      • Anonyymi

        Kolotuksia tulee myös ihan vanhuuteen liittyen :(


      • Anonyymi

        Aloittaja kyllä kertoo että estrogeenitasot oli ok, kun lääkäri ne mittasi. Siis oireet ei nyt johdu estrogeenin alenemisesta.


    • Anonyymi

      Yllättäen monet fibrodiagnoosin saaneet ovat kokeneet ihmeparantumisen hormonikorvaushoidon aloittamisen jälkeen...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2646
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1991
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1786
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe