aloittelijalla meni usko

kjhgtfds

Ostin ensimmäiset osakkeeni helmi-maaliskuussa. Juuri silloin kun ne olivat korkeimmillaan vähään aikaan. Nyt -25% ja meni täysin kaikki aloittelijan into tähän hommaan, VAIKKA alunperinkin suunnitelma oli pitää noita osakkeita monta vuotta. Kyllä ne varmaan taas 5 vuoden tai 15 vuoden kuluttua on ihan plussallakin. Mutta siis into koko sijoitushommaan meni samantien. Enää en uskalla tehdä yhtään mitään, en myydä enkä ostaa yhtään mitään.

Mulla ei riitä kiinnostus opiskella tätä lajia kunnolla (siis monen tunnin päivittäinen kurssien ja uutisten ja keskusteluiden seuraaminen enkä halua lukea mitään sijoitusstrategiakirjoja) - haluan vain ostaa isoja vakavaraisia ja hyvin osinkoa antavia firmoja ja saada niin paljon tuottoa kuin noista nyt tulee. Luullakseni paremmin kuin korkotileiltä, joilta saan huikeeta 1% korkoa tällä hetkellä. Ehkä olis parempi olla seuraamatta koko talousmaailman asioita pariin vuoteen.

29

796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ostelija.

      mulla oli salkku parhaimmillaan yli 30% plussalla kohta ollaan n. 0% tasolla.

      Ei se mitään....... muutama tonni odottaa tilillä uusia halpoja osakeostoksia. Saas nähdä kauanko joutuu odottelemaan.....

      • osta halvalla aina n

        joo moni ostelija on rauhallinen,

        sietää tappiot,
        nauttii noususista,
        pitää jatkuvasti osakkeissa, eikä edes tiedä mikä on omien palkkatulojen lisäsäästön osuus osakepotissa,

        eli ei tiedä onko oikeasti edes voitolla.

        kannataa poimia vain silloin kun on hurja nousukausi,
        ostettiin muuten juuri perheelle uudet autot,kun
        kaikki myytiin 1,5v takaperin pois, alle 2 v oli parissa suomalaisessa osakkeessa.
        toki pääoma ja 6 % vuotuinen korko jätettiin.


    • jos vielä kuitenkin

      No ainakaan ei kannata vakavaraisten ja toimivien yhtiöiden osakkeita hukata näillä hinnoilla. Se on tietysti eri asia jos on ostanut niitä halvemmalla kuin nyt ovat. Sykli talouselämässä kiihtyy joka vuosikymmenellä. Ennen aallonpohjalta aallonharjalle saattoi mennä viisitoista vuotta, nyt se vie vain pari-kolme vuotta. Eli tosi rikkaiden ahneus on lisääntynyt roimasti; he kun hyödyntävät niin nämä laskut kuin nousut eli noin kaksi kertaa kolmessa vuodessa tulee miljoonan sijoitukselle kolminkertainen arvo. Keskimäärin. Mutta valitettavasti kaikki eivät voi rikastua kun ei ole sitä alkuhynää millä oman pyörän käynnistäisi, eikä myöskään suurimmalla osalla omaa älliä ja hermojen hallintaa. Ahne se on köyhäkin, mutta "ahneella on paskanen loppu" jos ei ole tajua hyödyntää rikkaiden metkuja.

    • Vakuusvaje

      Ainahan joku ostaa huippukurssiin, muuten kurssit eivät nousisi huippuun asti. Toivottavasti vain et pistänyt kaikkea vuosien varrella kerääntynyttä rahaa kerralla kiinni. Silloin voi mennä pitkäänkin ennen kuin saat omasi pois.

      Tällainen rysäys on minunkin 25 vuotta jatkuneella sijoittajanurallani poikkeuksellinen. Parinkymmenen prosentin lasku viikossa ja kymmenen peräkkäistä laskupäivää eivät ole ihan jokavuotinen ilmiö.

      Lähdin tänään ostoksille ensi kertaa pariin kuukauteen, sillä katsoin eräiden vakavaraisten ja hyvin osinkoa antavien pienten yhtiöiden halventuneen jo riittävästi. Näinä aikoina on hyväksi ettei omistajien joukossa ole rahastoja tai velkaisia instituutioita.

      • lopettava..........

        kun osakesijoitamisen aloittaa pitää opetella myynti ensimmäisenä,
        aivan oikeasti ja myydä pieniäkin eriä vaikka tappiolla
        ja miettiä se halvin tapa myydä.

        vakituiseen ei todella kasnnata mitään pitää.


    • KalaVuoka

      Itse olen vasta ostanut Nokian osakkeitta alle 4 euron, jos hinta putoaa ja eikun lisää, yli hinnoitellut osakkeet on aina riski, Teliasoneraa harkitsen ilomielin.

      Harmittaa se, että Ollilan jälkeen tuli Nokialle pässi yhtiön johto, isot virheet Siemens yhteistyö, Pochumin alasajo ja Saksan ay-liikkeen boikotti Nokiaa kohtaan, eräs Nokian iso pässi vielä toteaa kosketusnäytöistä - Nokia ei lelupuhelimia kehitä. Nämä vaatii paljon korjausta yhtiön imagoon. Toimiva yhtiö jos pidetään sitoutuvat työntekijät.

    • kaaaakkk a

      Tämä on tyypillinen huonon sijoittajan tunnusmerkki. Ostetaan väärällä hetkellä ja yhtäkkiä ollaan -25%, kun ei uskaltanut myydä pienellä tappiolla heti vaikka markkinat osoittivat ostohetken olleen täysin pielessä.

      Todennäköisesti potilas jatkossa lisää kutistuvaan positioonsa höpisten keskihinnan alentamisesta tahi tulevista osingoista.

    • etryys

      Katsele nyt hetki ja koeta ostaa uusia osakkeita halvalla, siis jos kestät riskin ja haluat koettaa päästä plussalle nopeammin.

    • aloittaja12345

      Täällä osa porukkaa puhuu kuin monta vuotta sijoittaneelle.

      "Tämä on tyypillinen huonon sijoittajan tunnusmerkki. Ostetaan väärällä hetkellä ja yhtäkkiä ollaan -25%, kun ei uskaltanut myydä pienellä tappiolla heti vaikka markkinat osoittivat ostohetken olleen täysin pielessä." Muuta selvää en saanutkaan tästä viestistä.

      Ostin ekat osakkeeni helmikuussa, enkä tosiaan ollut kiinnostunut talousmaailman asioista ennen tätä. Mulla ei siis ollut käryä mistään markkinoiden osoituksista mihinkään suuntaan. En ole kiinnostunut edelleenkään, muuten kuin omien sijoitusteni valossa. Voisi kysyä, että miksi sitten ylipäätään sijoitan? Usko(i)n, että saan parempaa tuottoa tällä tavalla kuin korkotileillä ja kyllähän tää homma tietty mielenkiintoista on niitä käppyröitä katsella. Olen pelannut nettipokeria aiemmin ja saanut siitä monta tonnia voittoja. En ole juurikaan yli 20-vuotias. Tiedän jo pokerista, kuinka varianssi toimii ja kuinka välillä tulee hävittyä paljonkin. Pokerissa vaan se pitkä juoksu on viikkoja ja osakkeissa vuosia. Lisäksi osakkeissa tehdään yksittäisiä isoja päätöksiä, kun taas pokerissa tehdään paljon paljon enemmän päätöksiä, mutta pienempiä.

      Se tässä lähinnä vituttaa, että tämänkin lommon korjautumiseen menee vuosia. Tuntuu, että melkein kaikki uutiset mitä taloudesta tulee, vaikuttaa negatiivisesti kursseihin. Parempi, ettei olisi mitään uutisia.

      "kun osakesijoitamisen aloittaa pitää opetella myynti ensimmäisenä,
      aivan oikeasti ja myydä pieniäkin eriä vaikka tappiolla
      ja miettiä se halvin tapa myydä."

      Tää taitaa olla kirjoitettu aika suppeasta omasta näkökulmasta. Eli tämä on enemmänkin mielipide kuin fakta. EIkös halvin tapa myydä ole myydä mahdollisimman isolla summalla? Kulut minimiin. Vai tarkoitettiinko tässä nyt jotain syvällisempää, jota aloittelija ei voi ilman vinkkejä käsittää?

      "Ainahan joku ostaa huippukurssiin, muuten kurssit eivät nousisi huippuun asti. Toivottavasti vain et pistänyt kaikkea vuosien varrella kerääntynyttä rahaa kerralla kiinni. Silloin voi mennä pitkäänkin ennen kuin saat omasi pois."

      Kaikki ostamani osakkeet olivat huomattavasti korkeammalla 2007-2008 -vaihteessa kuin ostohetkellä. Luulin, ettei kahta lamaa tule näin peräkkäin, koska niin ei ole ennenkään käynyt tai ainakaan kurssit eivät ole näin pahasti laskeneet näin lähekkäin toisiaan viimeistän vuosikymmenien aikana. Pakkohan se 2000-luvun alun huippukin on joskus saavuttaa ja ylittää.
      Ja ei, en ole laittanut montaakaan tonnia peliin ja koko omaisuudestakin vain sen 15%. Mulla on raha-asiat kunnossa, vaikka menisi kaikki osakkeet nolliin.

      "Katsele nyt hetki ja koeta ostaa uusia osakkeita halvalla, siis jos kestät riskin ja haluat koettaa päästä plussalle nopeammin. "

      Katselen vähintään 2 vuotta, enkä myy yhtään mitään ennen sitä. En kyllä oikeen uskalla ostaakaan mitään, kun näyttäisi lasku vasta alkaneen. Vielä tullaan alas paljon.

    • sijoitusmies

      Älä vielä masennu ;-)

      Keskustelupalstoilla saa väärän kuvan sijoittamisesta. Oikeaan aikaan osuneet kirjoittavat ostoista ja myynneistä, neuvoen toisia aloittelijoita. Väärään aikaan osuneet kiroavat pörssiä, ja neuvovat pysymään kaukana osakkeista. Syntyy sellainen kuva että on olemassa taitavia ja taitamattomia sijoittajia. Tämä on harhaluulo. Jos maallikkosijoittaja oikeasti osaisi ajoittaa markkinoita, hän tekisi huimat voitot. Niillä rahoilla ei ostettaisi autoja tai omakotitaloja maalaiskunnista, vaan huviloita merenrannalta ja helikoptereita. Missä ovat nämä rikkaat?

      Väistämättä n. 50% sijoittajista ajoittaa keskimääräistä paremmin ja n. 50% ajoittaa keskimääräistä huonommin. Millä ihmeen ilveellä on mahdollista erottaa taito tuurista, jos onnistumiset ja epäonnistumiset pörssin käänteiden ajoittamisessa on laskettavissa yhden käden sormilla? Eikä muutaman tonnin salkulla pelaileva nettikirjoittelija välttämättä kerro koko totuutta; laman ennustanut on saattanut veikata lamaa vuosia, missaten isot voitot - ja päinvastoin. Ellei neuvojalla ole esittää loistavaa track recordia (luonnollisesti todisteiden kera) kymmenien vuosien ajalta, on viisaampaa olla uskomatta tarinoita.

      "Enää en uskalla tehdä yhtään mitään, en myydä enkä ostaa yhtään mitään."

      Tässä voisi lainata ehkä kaikkien aikojen suurinta sijoittajaa, Warren Buffettia. Herra ei omien sanojensa mukaan osaa ennustaa pörssikursseja, vaan ostaa hyviä yhtiöitä ja pitää ne. Mutta samaisen herran mukaan jos yrittää ajoittaa markkinoita, on syytä ostaa kun muut pelkäävät ja myydä kun muut ovat ahneita. Jälkimmäistä neuvoa Buffett itse ei yleensä noudata, ensimmäistä sitäkin useammin. Jo tilastojenkin valossa paniikkien aikana tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet paremmin; näinhän pitääkin olla, vaativathan pelokkaat sijoittajat suuremman tuotto-odotuksen pitääkseen osakkeita.

      "Ehkä olis parempi olla seuraamatta koko talousmaailman asioita pariin vuoteen."

      Hyvä ajatus. Tai voit miettiä asiaa näin: jos olet holdari, ja kiinnostunut osingoista, mikset keskity osinkoihin kurssien sijaan? Kurssit voivat laskea, mikäli sijoittajat odottavat osinkojen laskevan tulevaisuudessa (väistämättä yhtiön arvo on lopulta kaikki tulevat osingot diskontattuna nykypäivään), tai mikäli sijoittajat vaativat suurempaa tuotto-odotusta kompensaationa suuremmasta riskistä, tai mikäli kunnon paniikki aiheuttaa pakkomyyntejä. Mutta jos osinkoa tippuu tilille riittävästi, so what?

      Sinuna jatkaisin ostoja, ja pitäisin mielessä ettet ole nyt pokeripöydässä. Jos unohdetaan verotus, ei ole väliä oletko "voitolla" vai "tappiolla". Tuleva kurssikehitys ei riipu siitä milloin osakkeesi ostit. Vain se ratkaisee, paljonko sinulla on sijoitettuna osakkeisiin juuri nyt, ja oletko valmis pitämään sijoituksesi riittävän pitkään. Unohda mitä aikanaan osakkeista maksoit, se on ollutta ja mennyttä.

      Onnea matkaan!

      • Å

        "Tuleva kurssikehitys ei riipu siitä milloin osakkeesi ostit. Vain se ratkaisee, paljonko sinulla on sijoitettuna osakkeisiin juuri nyt, ja oletko valmis pitämään sijoituksesi riittävän pitkään. Unohda mitä aikanaan osakkeista maksoit, se on ollutta ja mennyttä."

        Tuttu ajatus pokerista. Siinäkin oli hyvä unohtaa se summa, jossa pelikassa parhaimmillaan oli. Sillä ei ole väliä. Ei myöskään sillä, olitko voittanut vai hävinnyt edellisen jaon tai miten olit pärjännyt viime kuukauden.

        Ja pidän osakkeni tasan varmasti monta vuotta vielä. Ei varmasti tule sellaista pakottavaa rahantarvetta.


    • rilallalaaa

      lähdin kyllä typeryyttäni mukaan jok evääläl osfingoja saamaan.nyt ois pitänyt vasta aloittaa. vahvoja osingomasajia ostelen pienissä erissä aina kun laskee kunnolla

      • Geosentric

        jälkiviisaus on parasta viisautta


    • 029lk

      Jos et tiedä osakesijoittamisesta mitään, suosittelen lukemaan jonkun helppotajuisen osakesijoittamisesta kertovan kirjan. Esim. Vesa Puttonen on kirjoittanut aiheesta monia kirjoja, joita löytyy kirjastostakin.

      Perusvinkkejä:
      - hajauta. Osta eri alojen osakkeita. Esim. metsäala yleensä hidaskasvuista, joten ei isoja notkahduksia toisaalta ei isoja voittojakaan. Osa voi olla riskialttiimpaa

      - ei ikinä ns. kaikkia munia samaan koriin. Jos sulla on ylimääräistä rahaa esim. 10.000 euroa, niin älä laita kaikkia osakesijoittamiseen. Varallisuus on esim. asunto käteinen taide pankkitli osakkeet korkeakorkoisella tilillä olevat rahat rahastosijoittaminen - velat - pikavipit.

      - sijoita osakkeisiin AINA vain sen verran, jonka voit myös menettää. Älä siis sijoita osakkeisiin esim. asunnon myymisestä saatuja rahoja pikavoitto mielessä! Silloin voit nukkua yösi rauhassa, kun sinun ei tarvitse pelätä konkurssia

      - mieti, että mitä rahoillasi haluat tehdä. Osakesijoittamisessa on isot riskit, mutta myös isot tuotto-odotukset. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: anna osakkeiden olla arvo-osuustililläsi tietty aikamäärä esim. 5 vuotta äläkä murehdi, että mihin suuntaan hinnat kääntyvät. Tämän tai huomisen päivän kurssiheilahteluilla ei ole mitään merkitystä, koska kurssilla on merkitystä vasta sitten, kun haluat myydä osakkeesi. Toinen vaihtoehto on odottaa, että saat osakkestasi tietyn hinnan. Kun seuraat osakehintoja ja saat esim. 30 % voittoa, niin myy saman tien.

      - yleensä osakesijoittaminen alkaa kannattaa yli 5 vuoden päästä. Jos haluat käydä päiväkauppaa, niin se vaatii asiaan perehtymistä ja aktiivista seuraamista. Vaikka osakkeitten arvo nousisi, se on myös mahdollisuus ostaa halvalla!!!!

      Osakekaupoilla rikastuminen edellyttää systemaattisuutta ja kylmähermoisuutta

    • HerraMato(99):

      En oikein ymmärrä näitä puheita että esim Helsingin pörssi tuottaa keskimäärin 10% vuodessa. Jos katsotaan esim omhx25 kehitystä kymmenen vuoden syklillä niin ei se ole voittoa tuottanut. Samoin esim sellingsonin indexirahastot jotka ovat suosittuja ainakin piensijoittajien keskuudessa: http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/rahastoarvot.asp noista venäjä on pärjännyt hyvin jos olet niitä 10v sitten tajunnut ostaa.

    • avkt.,.

      Pelaan tulevaa eläkettä varten, jos elän otan sen 69 vuotiaana olen ollut pois töistä kuusi vuotta, kiitos pörssin nyt 64.
      On vanha luulo, että on aina nousu 3% miinusta en kestä, vaan vaihdan rahatileille jotka ovat varmoja (ei Suomessa). Kustannukset eivät saa olla yli 0,9% yleensä 0,4%. Nettokorko noin 12%/v, tämän vuoden tähän mennessä 7,8% siis en ole laskuissa mukana.
      Myös valuutta ja vaihtelut pitää ottaa huomioon (känsainvälinen korkorahasto eilen meni hyvin ylös.

    • hyvin menee

      Minä ostan varmat osakkeet
      https://uinvest.com.ua/?amigosid=140
      Tulot joka kuukausi, osakkeiden hinta nousee, kun enemmän ostettu ja voi keskustella muiden osakkeomistajien kanssa.

    • ajoitus 1

      Pari perussääntöä:
      - se mikä menee ylös, tulee myös alas
      - sijainti, sijainti (as.kaupassa) ajoitus ajoitus (osakekaupoissa)

    • ketjun aloittaja

      Tilanne näyttää nyt vähän paremmalta, vaikka edelleen miinuksella ollaan. Kuitenkin muutama prosentti ollaan vähemmän miinuksella kuin mitä tuota avausviestiä kirjoittaessa. Neljästä eri firmasta kaksi on vain muutaman prosentin miinuksella, eli jo melkein nollassa. Kaksi muuta ovat sitten ehkä jotain 30% miinuksella, mutta niidenkin lasku on taittunut ja ovat pysyneet käytännössä paikallaan koko loppuvuoden. Mitään ostoja tai myyntejä en ole tehnyt.

      Aion pitää kaikki vielä muutaman kuukauden. Keväällä osinkojen irtoamisien aikoihin aion katsoa tilannetta uudelleen ja tarvittaessa myydä jos nousevat rajustikin ennen osingon irtoamista. Suunnitelmissa on mm. Alma Median poistamista salkusta, jos se ennen osinkojen maksua nousee paljon. Odotettavissa kuitenkin on, että heti osinkopäivänä kurssit romahtaa monta prosenttia. Jäisi siis osingot saamatta, mutta arvonnousua voisi olla odotettavissa. Sitten voisikin heti osinkokrapulan jälkeen ostaa jotain muuta tilalle ja toivoa nousua loppuvuodesta.

    • näin onnnn

      Parempi jättää nyt seurailematta osakekursseja. Varsinkin jos ei osakesijoitus mikään kovin suuri ole, niin sen voi vähän unohtaakkin siksi kunnes lähtevät taas nousuun.
      Elisakin on jo lähtenyt nousuun 16,13 on viimeinen.

      Minä myin Elisani pois alkuvuodesta ennen maaliskuun 0,9€/osake osinkoja keskimääräiseen 16,6€/osake hintaan. Näitä myymiäni osakkeita ostelin 2008 syksystä 2010 kevääseen keskimäärin jotain 13,7€/osake hintaan.
      Ei ne niin hyviä sijoituksena minullekkaan ollut, ei siis sittenkään vaikka minä tässä tapauksesssa onnistuinkin hyvin.
      Tuottoharhaa tulee siitä jos jättää inflaation tai velkarahan kyseeessä ollen pelimerkkien koron huomiotta. Lainaa ei osakkeiden ostoon myönnetä, mutta sama se jos on yhtäältä esim. asuntolainaa ja toisaalta siihen ostelee osakkeita.
      Joka tapauksessaa tuosta numeraalisesta voitosta menee sitten se pääomatuloverokin vielä, näin vaikka osakkeet olisi ostettu 10 vuotta sitten sen ajan rahan arvossa.
      Kyllä minulle noista osakkeista jotain relituloakin jäi(osinkojen lisäksikin),mutta ei sen vertaa että kannattaisi siksi osakkeihin liittyvää riskiä ottaa. Joskus jotkut pörssiosakkeet voivat mennä vaikka arvottomiksikin.

    • aloittaja taas

      Onnistuinpa ostamaan lisää Fortumia oikeaan aikaan parinkymmenen sentin päästä tammikuun pohjista. Jotain hyötyä oli Kauppalehden foorumin seuraamisesta. Heti nousi yli 10 prosenttia ja osingotkin vielä tulossa. Tilanne on koko ajan paranemaan päin. Vielä 5% tappiolla, mutta noista -25% lukemista ollaan noustu roimasti ja todennäköisesti kevään aikana alkaa vihreääkin näkyä pitkästä aikaa.

      Nyt vuoden kokeneempana tiedän, että riskinsietokykyni on melko hyvä. En hötkyillyt, en myynyt pohjilla, enkä mennyt paniikkiin. Mikään asiantuntija en ole edelleenkään, mutta nyt pari kuukautta olen taas meininkiä alkanut seuraamaan. Tällä hetkellä saattaa jo olla vähän myöhäistä ostaa mitään uutta enkä enää tee sitä samaa virhettä että ostan ostamisen vuoksi kuten vuosi sitten. Jos tulee jokin eurohäiriö keväällä niin sitten pitää tarkkailla josko kurssit vielä kertaalleen notkahtaisivat. Tuskin koko vuosi ainakaan yhtä jyrkkää nousua on kuten tähän mennessä. Ostopaikkoja saattaa tulla kevään tai kesän aikana, täytyy pitää silmät auki. Toisaalta jos notkahdusta ei tule, niin hyvä niin.

      Seuraavaksi pitää alkaa tutkiskella oikeaa myyntihetkeä. Sitä ei välttämättä tänä vuonna tule, mutta voi tulla. Huipulla myyminen taitaa olla se vaikein juttu osakekaupassa, joten en yhtään ihmettelisi jos huipun missaisin.

      • - $ ->

        On oikeastaan tulevan sijoitusuran kannalta parempi, että joutuu kunnon haasteisiin ja vaikeuksiin jo heti alussa ja maksaa mahdolliset oppirahat. Liian hyvin vaikkapa vahvassa nousevassa syklissä liikkelelähteellä alulla on merkittävä riski tuudittaa sijoittamista aloitava ajatukseen toiminnan helppoudesta ja omasta erityisvainustaan koeiden valinnan suhteen.

        Kuten vanha sanonta kuuluu, niin on helpompi ostaa kuin myydä. Sijoitajan mielessä taistelee samaan aikaan kaksi vastakkaista voimaa, ahneus ja pelko, niin ostaessa kuin mydessä. haetaan pohjaa tai huippue ja pelätään menettää paras paikka.

        Kuitenkin kun arvioi jonkin yritysksen tulleen nousu- ja kasvusyklinsä lakipisteen lähettyville, niin on järkevä aika kotiutaa voitot vaikka se vielä jonkin veran nousisikin. Samalla jatkuva markkinoiden ja yrityksien seuraaminen mahdolistaa voittojen siirron seuravalle hevoselle.

        Kuten Rockefeller oli aikoinaan sanonut, ettei hän ollut rikastunut ostamalla halvimmalla ja myymällä kalleimmalla. Siinä on tiivistettynä paljon viisautta.

        Hyvää jatkoa sijoitustoimiisi. Kerran kun sijoitusötökkä puraisee, niin se menee pikku hiljaa veriin. Joillakin siitä kehityy jopa riippuvaisuussuhtede kuten peliriipuvuus ja voi jossakin tapauksissa alkaa pikku hiljaa eristää, rikkoa jopa ystävyssuheita ja perheitä pahimillaan. Yleistämättä tekisi mieli sanoa, että ehkä kuitenkin enempi joidenkin hyvin aktiivisten päivätreidareiden riskinä. Eli tasapaino kaikessa on hyväksi.


      • - $ ->
        - $ -> kirjoitti:

        On oikeastaan tulevan sijoitusuran kannalta parempi, että joutuu kunnon haasteisiin ja vaikeuksiin jo heti alussa ja maksaa mahdolliset oppirahat. Liian hyvin vaikkapa vahvassa nousevassa syklissä liikkelelähteellä alulla on merkittävä riski tuudittaa sijoittamista aloitava ajatukseen toiminnan helppoudesta ja omasta erityisvainustaan koeiden valinnan suhteen.

        Kuten vanha sanonta kuuluu, niin on helpompi ostaa kuin myydä. Sijoitajan mielessä taistelee samaan aikaan kaksi vastakkaista voimaa, ahneus ja pelko, niin ostaessa kuin mydessä. haetaan pohjaa tai huippue ja pelätään menettää paras paikka.

        Kuitenkin kun arvioi jonkin yritysksen tulleen nousu- ja kasvusyklinsä lakipisteen lähettyville, niin on järkevä aika kotiutaa voitot vaikka se vielä jonkin veran nousisikin. Samalla jatkuva markkinoiden ja yrityksien seuraaminen mahdolistaa voittojen siirron seuravalle hevoselle.

        Kuten Rockefeller oli aikoinaan sanonut, ettei hän ollut rikastunut ostamalla halvimmalla ja myymällä kalleimmalla. Siinä on tiivistettynä paljon viisautta.

        Hyvää jatkoa sijoitustoimiisi. Kerran kun sijoitusötökkä puraisee, niin se menee pikku hiljaa veriin. Joillakin siitä kehityy jopa riippuvaisuussuhtede kuten peliriipuvuus ja voi jossakin tapauksissa alkaa pikku hiljaa eristää, rikkoa jopa ystävyssuheita ja perheitä pahimillaan. Yleistämättä tekisi mieli sanoa, että ehkä kuitenkin enempi joidenkin hyvin aktiivisten päivätreidareiden riskinä. Eli tasapaino kaikessa on hyväksi.

        Niin, tuli vielä mieleen eräs asia myynnin ajoitusta ajatellen. Vaikka jollakin yrityksellä arvioi edelleen olevan nousupotentiaalia, mutta se alkaa kuitenkin olla maltillisempaa, niin on kannatavaa myydä ja siirtyä seuraavaan hevoseen mikäli sen arvioi omavan suuremman, nopeaman ja voimakkaamman nousupotentiaalin.

        Sijoittaminen on aina henkilökohtaisen arvion tekemistä, sijoitamista yrityksen, sen toimintaympäristön ja yleisen talouden tulevaisuuteen omaamatta sitä kuulua kristallipalloa.


    • AloittajaTäälläTaas

      No eihän tuo salkku sitten kumminkaan kerennyt nousta vihreän puolelle edes helmikuun huipun aikaan. Osingot mukaan laskettuna pääsin jo johonkin -2-5% tuntumaan, nyt olen taas siellä noin -10% ja osingot mukaan laskettuina, itse salkun arvo luonnollisesti muutaman prosentin heikompi.

      MUTTA - en hötkyile. Mitään en meinaa myydä, mutta ostotilaisuuksia odottelen. Veikkaan kuitenkin, että vielä tullaan alas, joten odottelen pidempää tasaista aikaa. Ei ne nyt ainakaan rakettimaisesti lähde nousuun vähään aikaan, joten junaan päässee vielä parin kuukaudenkin odottamisella jos siltä näyttää.

      Salkkuni tappioista yli puolet tulee yhdestä firmasta, joka on Alma Media. Paha sanoa, että pitäisikö myydä pois vai alentaa keskihintaa. Todennäköisesti olen tekemättä mitään sen kohdalla. Salkusta löytyy myös Fortumia, joka tällä hetkellä -7% ja salkusta noin 40% on tätä lappua. En aio mihinkään myydä, odotukset ovat tämän lapun suhteen korkealla pitkällä aikavälillä. Huhtamäkeä löytyy myös ja se onkin ainoa lappu joka on plussalla - marginaaliset 3%. UPM:ää ostin tammikuun lopulla - virhe, miinuksella 20% vain reilun parin kuukauden ajalta. Jotenkin luulin, että nousu jatkusi vielä pari kuukautta ennen kevään yhtiökokouskierrosta. Paskan möivät. Jää kumminkin salkkuun ja todennäköisesti puolen vuoden päästä kiroan tätäkin etten myynyt näillä tappioilla. Orion lähti salkusta pois prosentin myyntivoitolla vuoden holdilla. Tulihan tuosta yhdet osingot kumminkin ja vältin ison osinkodipin.

      Ei oo helppoa ei. Kauan saa kyllä odottaa, että pääsee edes omilleen tästä hommasta.

      • ghg-sijoittaja

        Kyllä se vaan tahtoo olla tavallisen pulliaisen vaikeaa pörssissä tiliä tehdä, olen vaan omasta kokemuksesta huomannut että helpommin homma menee tappiolle ja voitoille pääsee aika harvoin, ei sekään ole mukava tunne kun salkku on tappiolla kymmeniä prosentteja ja sitä sitten saa vuosikausia odotella että jospa saisi omansa pois, tulee mieleen että ei ne pankin määräaikaistalletus tilit olekaan niin hullumpi vaihtoehto tuottaa vähän yli 2 prossaa ja pääoma on sentään turvassa.


    • jos vielä kuitenkin

      Nyt ei pidä myydä jos ei jaksa joka päivä vahtia niitä muutamasta sentistä pariinkymmeneen senttiin nousuja-laskuja. Sitä soutamista tapahtuu kok ajan. Uskon että vasta syksymmällä alkaa useimmat osakkeet nousemaan.

    • Ketjun aloittaja

      Kaivoinpa tämän vanhan keskustelun taas esiin. Hymyilyttää.

      Vihreellä ollaan jo melko tukevasti. Tuurilla olen jopa indeksin päihittänyt tähän mennessä.

      Strategiassa on pysytty ja mikäs tässä ollessa. Jatketaan samaan malliin.

      • Jarppis

        Mikäs on tällä hetkellä tilanne?


    • Vakuusvaje

      Näinhän siinä useimmiten pitemmällä aikavälillä käy, jos ei lyö kaikkea peliin kerralla huippusuhdanteessa. Jälkeenpäin katsoen tuollaiset voimakkaat ja ilman selkeää perustetta sattuneet laskut ovat hyviä ostopaikkoja. Ainakaan itse en kadu tuota ylempänä mainitsemaani ostoa (5.8.2011), joka on noussut siitä noin 150 %.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3993
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2338
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1411
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      9
      1320
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe