AMK- Pakolliset ruotsin opinnot

Kohta-alkaa

Muistin juuri, että eikös ammattikorkeassakin joudu käymään tietyn verran pakollisia ruotsin kursseja? Oma ruotsi on aika heikossa kunnossa, oikeastaan se ei ole koskaan ollut hyvässä kunnossa. Yläaste ja lukio oli täyttä tuskaa ruotsin kanssa, koska ruotsin ymmärtäminen, ainakin sen puhuminen on minulle aivan uskomattoman vaikeaa. Kai ammattikorkeankin ruotsin kursseista selviää? Läpi pääseminen siis tavoitteena.

22

12702

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helan går

      Joutuu. Mulla ainakin 3op pakollisena. Mene ruotsin valmentavalle kurssille, se auttaa varsinaisen kurssin suorittamisessa. Valmentavien opintopisteet saat sitten vaikka sinne vapaaehtoisiin opintoihin kirjatuksi, ei mene nekään "hukkaan".

    • Yualle

      Eipä juuri paljoakaan. Taisi olla peräti yksi opintoviikko..., parit bullakahvit juotiin ja ruplateltiin mugavia. Se oli sitten siinä =)

    • Nou Wirkamiäs

      Joo on, kun on peruskoulun kasvateja... ja eikös lopuksi ole jokin wirkamiäs kielikoe.
      Aikuisopiskelija voi tuosta vielä livetä, jos on kansakoulun opetussuunnitelmien ikäluokkaa ja ei ole ikinä koulussa ruåtsia opetellut, niin ei tarvitse AMKssakaan sitä opetella (siitä on oma lakinsa...).

    • Vi talar svenska

      Totta kai joka ammattikorkeakoululla on omat systeeminsä kielten suhteen, mutta on myös uusintapäivät. Ja voi anoa, mitä luultavammin myös vapautusta, jos ei oo mennyt kertaakaan läpi opiskeluiden aikana kurssit. Meillä tosiaan on 2 op verran puhekurssia, 3 op verran kirjallista kurssia niin enkusta että ruotsista pakollisena. Lisäksi on 2 op verran valmentavia kursseja kielistä.

    • Dibs

      Tjänstemannaprov pittää suorittaa jokaisen yliopiston käyneen, aikoi sitten virkamieheksi tai ei. Itse suoritin tuon helpon kokeen noin 15 vuotta sitten. Aikaisemmin ruotsin koe oli vapaaehtoinen. Sen suoritivat ne, jotka aikoivat kaksikielisiin virkoihin. Nykyään virkamiesruotsi on kaikille akateemisille Suomessa pakollinen.

      • Sokeataluttaakoiraa

        Kyseessä on AMK-palsta, ei yliopisto. Eli ihan turhaan tulet tänne kertomaan että kaikkien yliopiston käyneiden pitää suorittaa virkamiesruotsi.
        Toiseksi, kaikkien AMK opiskelijoiden ei tarvitse käydä kyseisessä kokeessa. Eli jos et ole opiskellut ruotsia peruskoulussa tai jos opiskelet jollain muulla kielellä kuin suomeksi tai ruotsiksi, EI VIRKAMIESRUOTSI OLE PAKOLLINEN.


    • Julia656

      Virkamieslain mukaan ruotsia tulee osata tyydyttävästi eli jos ruotsista on lukiossa tullut 6-7 arvosana, niin pienellä viitsimisellä ja läksyjen luvulla tuo on aivan helposti tehty...

      Valmentavat auttavat orientoitumaan kielenopiskeluun, mutta AMK:ssa (ainakin meillä) painotetaan sanastoa enemmän kuin kytätään kielioppivirheitä.

      Jos on lukihäiriö, käy terkalla ja saat lukitodistuksen. Se saattaa myöskin auttaa.

      Itsellä ruotsi oli 6 lukiossa, mutta nyt se on jopa hyvällä tasolla. Tsemppiä opiskeluun.

    • wadawdawd

      Joo amk:ssa oli tosiaan ruotsin kurssi. En ole koskaan paljoa ruotsia osannut enkä osaa vieläkään. Kurssi oli kolme opintopistettä ja sen pääsi läpi aika helposti. Voi riippua koulutusalasta, mutta valmistuminen ei taatusti jää kiinni siitä että ei ruotsi taitu. Erittäin turha stressata siitä. Kannattaa suorittaa kyseinen kurssi kesäopintojaksolla, niin on vielä rennompaa.

    • Siinä sivus meni

      Ainakin meillä ei osannut ruotsia kummoisesti kukaan ja vähän tunneilla harjoiteltin ja kummasti se virkamiesruotsin taso tuli läpäistyä. Opettaja taisi myös hyvin ymmärtää tilanteen, että lähtötaso ei ole kummoinen, että harjoitellaan vähän jotakin pääkohtia ja laitetaan porukka läpi kurssista rimaa hipoen.

      AMK ei ole enää mikään yläaset tai lukio, siellä ollaan aivan muiden asioiden ja tavoitteiden takia. Järjenkäyttö on siellä sallittua.

    • Noksun miäs

      Ei ole virkamiesruotsi kaikille akateemisille pakollinen! Lasken itseni akateemiseksi kun olen Teknillisen yliopiston suorittanut. Ja ruotsia ei ollut lainkaan! Tietyt virat on sitten aivan eri juttu. Jos menet esim. Nokialle DI:nä hommiin, niin se on yhtä enkkua, ei ruotsia! ;)))

    • Ihmettelevä 123

      Onko se ainoa pakollinen opiskeluaine? Ja muut aineet eivät? Englantiko ei ole pakollinen?

    • Suomensuomalainen

      Olen käynyt 50-kymppisenä AMK:n ja pakollisia oli paljon muutakin kuin ruotsin kieli. SE OLI KIVAA! Kyllä on korvien välissä, jos on noin negatiivinen asenne ruotsin kieleen sanoo suomensuomalainen.

    • Asennetta:)

      Meillä AMK:ssa 6op valmentavia plus 5op pakollisia parhaassa tapauksessa. Ja valmentavissa ihan mahdotonta pilkun viilaamista kieliopin kanssa. Valmentavissa pitää saada 60pros oikein pakollisissa ei niin tarkkaa.

    • !!!!!!!!!!

      En ole lukiota käynyt, vaikka olenkin Amk:ssa, menin ensin ihan peruskoulun jälkeen ammattikouluun josta jatkoin amk:uun, Joo kielissä Lukio olis helpottanut mutta kun se matikka tuottaa todella paljon vaikeuksia niin jäi käymättä. Noi valmentavat kurssit auttaneet paljon, koska niissähän on kertausta. Ja olen oikeasti kiinnostunut oppimaan Ruotsia ja käyttänyt aina kun mahdollista, että on sitä muukin reitti kuin vain lukio.

    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-6085788
      Virkamiesruotsi on ongelma ammattikorkeakouluissa
      Ammattikorkeakoulujen opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. Heikon lähtötason omaaville opiskelijoille ruotsin kurssi aiheuttaa runsaasti lisätöitä ja vaikeuttaa usein myös valmistumista. Valmentavat kurssit lisäävät myös ammattikorkeakoulujen opetuskustannuksia.

      • Anonyymi

        Vanhempi viesti, mutta sen verran voin sote-alan puolen AMK-tutkinnoista sanoa, että lisäopetusta ei heru ainakaan kieliopintoihin, vaikka pyytäisi ja olisi hyvä perustelu (selvä lukihäiriö kielten kohdalla) tarpeelle.

        Vaikeustaso on pyritty laskemaan nolliin ja oman puolen Metropolian kampuksella opetellaan vain ulkoa lauseita vihkosesta jonka joku opiskelija X on tehnyt opinnäytetyöksi joskus. Sekin on kuulemma täynnä virheitä mutta aineistoa ei olla edes korjattu.


      • Anonyymi

        Tosi heikoilla taustoilla ammattikorkeakoulussa opiskellaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vanhempi viesti, mutta sen verran voin sote-alan puolen AMK-tutkinnoista sanoa, että lisäopetusta ei heru ainakaan kieliopintoihin, vaikka pyytäisi ja olisi hyvä perustelu (selvä lukihäiriö kielten kohdalla) tarpeelle.

        Vaikeustaso on pyritty laskemaan nolliin ja oman puolen Metropolian kampuksella opetellaan vain ulkoa lauseita vihkosesta jonka joku opiskelija X on tehnyt opinnäytetyöksi joskus. Sekin on kuulemma täynnä virheitä mutta aineistoa ei olla edes korjattu.

        Ei AMK:ssa ainakaan kääntäjän avulla saanut ruotsinkursseja viedä läpi. Opettaja piti suullisen kokeen jonka aikana tämä piti huolen että laitteita ei ollut apuna. Eikä valmiiksi kirjoitettuja fraaseja lapulla.


    • Anonyymi

      Jos jättää hakematta kouluun siksi että siellä on yksi kurssi pakkoruotsia niin todellinen vika on jossakin muualla. Mitä merkitystä on muutamalla ruotsin tunnilla kun opiskelee loppuelämän ammattia? Eräs tuttu joka ei ollut koskaan opiskellut ruotsia kävi ko. kurssin ja pääsi hyvin pistein läpi. Sanakokeetkaan ei vaadi muuta kuin muistamista. Esseen tai esitelmän voi tehdä käyttäen apuna googlen translatoria.

    • Anonyymi

      Hanki sama koulutus englanninkielellä, niin et joudu opiskelemaan tuntiakaaan ruotsia (itse harkitsen tekeväni nimenomaan näin.)

    • Anonyymi

      Itselläni oli huono lähtötaso ruotsin kurrseihin AMK-opintoja aloittaessa. Kieli ei oikein yläkoulussakaan kiinnostanut ja jollain 6 pääsin siellä kokeet läpi. Amiksessa sattui aika vaativa opettaja kohdalle, joka ei paljoa mitään rasti ruutuun tehtäviä kokeeseen laittanut vaan piti lauseita kirjoitella. Parhaani yritin, mutta en edes aikamuotoja osannut, joten hylsy tuli. Viimeistä vuotta amiksessa aloittaessa kysyin voisiko koko kurssin käydä uudestaan, että olisi jotain mahkuja päästä koe läpi. Onnistuikin sellainen järjestely, että piti muutamana kertana tehdä jokin 2h tehtäviä täyttämällä monisteita ja lopuksi erillisenä kertana koe, jossa sai käyttää kaikkea materiaalia ja sanakirjaa apuna. Ehtona oli, että arvosana 1 parempaa suoritusta ei voinut saada ja suoritus oli tyyliin copy-paste noista harj.monisteista.

      Noh AMK:ssa oli tasotestit heti ekana vuonna enkun ja ruotsin suhteen. Ruotsin suhteen jouduin tehovalmennukseen ja se oli nimensä veroista eli tahti oli aika nopea 3 op siitä sai sekä arvosana oli joko hyväksytty/hylätty. Läpi meni, mutta vaati kyllä panostusta ja läpipääsy oli ehtona, että pääsi virkamieskurssin aloittamaan. Virkamiesruotsi kun alkoi niin ope puhui vaan ruotsia suurimman osan ajasta ja jakoi ruotsinkielisiä monisteita. Olin aivan pihalla koko ajan, mutta täsmensi sentään ohjeita suomeksi, jos pyysi. Sanakirjojen avulla jotenkin kepluttelin. Aloin opettelemaan sanoja ulkoa jonkun 1 h päivässä ja lauseiden kirjoitusta. Piti ihan ne sanojen väliin tulleet täytesanatkin kerrata. Lopputulos oli, että kirjallisesta kokeesta 2 ja suullisesta osiosta 1. Läpi meni siis arvosanalla 2. Oli kyllä helpotus lopulta.

      Huomasin kyllä, että negatiivinen asennoituminen ja turhautuminen tekivät hallaa oppimiselle. Muistan vain ne illat kun väkisin tankkasin sanoja päähäni ja yritin kirjoittaa erilasia lauseita yhä uudelleen ja uudelleen. Kyllä minusta ruotsikin siis on läpi päästävissä heikon lähtötason vuoksi, jos on kuitenkin jotenkin päässyt aikaisemminkin läpi. Ei välttämättä ekalla yrittämällä kaikilla, mutta työtä se vaatii ja aikaa. Työtehtäviin, joissa tarvitaan hyvää ruotsia en kuitenkaan hakisi nytkään vaan välttäisin edes hakemasta sellasiin.

    • Anonyymi

      Itsellähän ei ruotsi vain mennyt läpi. Pääsin tehovalmennuksen kääntäjän avulla läpi, sillä suullista koetta ei ollut.
      Tämän jälkeen tuli virkamiesruotsi ja ei vain onnistunut kun en edes kymmeneen osannut laskea ruotsiksi. Siinäkö pitäisi sitten opetella insinööritason tekstiä tuottamaan ruotsiksi?
      Kursseista tuli hylsy ja suosiolla jätin ruotsinkurssit myöhemmäksi, sillä en halunnut jäädä jälkeen tärkeistä kursseista.
      No sitten yritin ruotsia uudelleen 3. Vuoden lopussa, mutta suullista koetta ei päässyt edes aloittamaan, sillä perustervehdykset ja rento small talkki ei onnistunut opettajan kanssa.
      Opettaja antoi pyytämättä vapatuksen pakkoruotsista, sillä koululla ei ollut resursseja eikä aikaa aloittaa opettamaan ruotsinalkeita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe