Puukattilaan siirryin:

-GP-

Itselläni on -88 rakennettu yksitasossa oleva puurunkoinen talo (vesikiertoinen lattialämmitys), jossa lämmitettävää alaa on 542m3 (moni sanoo neliöt, minusta se on väärin, koska lämmitettävää alaa on m3).
Nyt kesällä hommasin piipun ja yläpaloisen jäspi ypv40:n pannuhuoneeseen. Kokonais kustannuksineen kattila, piippu (ON-piippu 5 metrinen) ja putkityöt tulivat maksamaan karvan alle 5 000€. Varaajani on jäspin ovali 1500 litrainen varaaja joka aikasemmin lämpeni sähköllä. sähköä meni kokonaisuudessaan (lämmitys käyttö) viime vuonna ~20 000 kw/h.
Nyt meinaan että sähköä ei mene kokonaisuudessaan kuin max ~12 000kw/h. tulevana talvena jos lämmitän kattilaa päivittäin. Näin elokuussa varaajaa ei tarvitse lämmittä kuin 3 vuorokauden välein, talvella päivittäin.
Puuta saa jos vain viitsii pk-seudulla kysellä ja tietysti pelata niiden kanssa (itselleni se on vain hyötyliikunta).
Miksi päädyin yläpaloiseen? = alapaloinen ei kävisi (piippu liian lyhyt), käänteispaloa mietin mutta hinnaksi olisi tullut 1500 € enemmän. Hintansa se on jokaisella.
Katsotaan että tulenko katumaan nyt päätöstä yläpaloisella.

-GP-

11

527

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • qwetyui

      Meillä on 120m2 (n.300M3 jos oikein ynnäsin :) ) Lämmennyt öljyllä. Kattilana jämä junior 1k. Ryöstöhintoihin kyllästuyneenä haalin käytetyn jäspi 1200l ovaalin ja ajattelin ruveta puilla lämmittämään kun öljy loppuu seuraavan kerran. Arveluttaa vaan tuon 1k:n tehot puilla polttaessa 13-21kw saako sillä tuota varaajaa ikinä lämpöiseksi!? :) Noh sitten ei auta kuin lähteä kattilakaupoille. Kerrohan kokemuksiasi kun kunnon talvi alkaa.

      • > ... Ryöstöhintoihin kyllästuyneenä haalin käytetyn jäspi 1200l ovaalin ja
        > ajattelin ruveta puilla lämmittämään kun öljy loppuu seuraavan kerran.

        vähän samoja ajatuksia paitsi että en aio hankkia varaajaa. Kattila vesitiloineen olkoon ainoa varaava osa lämmitysjärjestelmää, sisätiloissa tasoittanee massiivinen piippu keskellä taloa ja betoninen välipohja. Sähkö saisi lämmittää silloin kun en ole polttamassa mitään. Viime talven lämmöstä puolet öljyllä, puolet taloussähköllä


    • kipeä.

      Minä juuri hakkasin ilmaisia puita liiteriin. Ibumaksia ensin naamaan ja sitten ei kun pilkkomaan. On kaikanlaista romupuuta. Aivan lahoakin. Minulla on tarkoituksena siistiä tonttia eli kaikki mikä pysyy kasassa, pääsee liiteriin. 1 ha metsäalue lykkää uuttakin puuta, mutta on aina vain kaikenlaista roinapuuta, jonka haluan ensin käyttää. Tein tokin jonkin verran rankojakin, eli otin lähekkäin kasvavista rangoista toisen pois.

      • kolmasosasta orapihlaja-aitaa poistin kuollet rungot, niistä tuli kellari täyteen parisenttistä puuta. Lisää tulisi koivujen ja vaahteroiden karsimisesta, jos vaan johonkin mahtuisi. Monta autokuormaa irtoaisi rehottavalta mökkitontilta. Jne


    • Orapih. kyllästynyt

      Lämmittääkö kipu? Voiko nuo orapiljat noin hävittää?????

    • 85vm talo

      Kertokaapa kokemuksia puukattilan käytöstä. Kuinka usein tulet uuniin tms. nuohoomiset yms.

      Itellä nyt öljykattila mutta jotain täytyy alkaa miettiin tilalle. Öljyä menee se 2500litraa kun poltan paljon puita leivarissa. Yli 3000litraa mennyt kun ei ole ollut puita varastossa.
      Nyt saan puita ilmaseksi vaikka kuinka niin tuo puukattila alkanut kiinnostaan enemmän. Joku 5000€ satsaus vai? Meillä piippu jotain 4-5metriä

    • klapia uuniin.

      Meillä kansa vanha alapalokattila. Sähköä menee noin 8000kw vuodessa kun lämmittää puilla. Mikäli kaikki lämpieisi sähköllä niin yli 23000kw-t vuodessa. Kalliiksi tulisi ellei olisi puilla. Nuo puheet puulämmityksen haitoista ovat varmaan aiheellisia. Tuleehan niitä pienhiukkasia. Mutta mistä rahat sähkölämmitykseen. Varsinkin kun on yleensä työtön. Kalliiksi tulee nuo pakkastalvet.

      • ml213.

        Puulämmityksen ilman saastuttaminen ja siten hormin likaantuminen on kyllä suhteellinen käsitys.

        Tätä ei tulisi kertoa, mutta tulkoon nyt kerrotuksi. Meillä pisin nuohousjakso on 12 vuotta, Jämä YP kattilaa käytettäessä. Samoin hellassa on poltettu puuta yli 120 kuutiota nuohouksien välillä. Nyt tällä vuosituhannella olen pyrkinyt nuohomaan hormin/tulisijat joka vuosi,- koska hormi varastoi ja luovuttaa lämpöä yli 5m matkalta.
        Hormin kunto ja likaisuus on tietenkin tarkastetttu kerran vuodessa.

        Taas tiedän tilanteita, joissa hormi nuohotaan jopa parikertaa vuodessa ja silti nokipalo on mahdollista. Meillä hormi ei koskaan ole ollut niin likainen,- vaikka puuta on poltettu todella paljon.

        Ydin asia puunpoltossa ja saastuttamisessa on palotapahtuma ja erikoisesti kuiva puu.


    • Sähköä 4500kw/t

      Paljonko menee puita? Kuinka monta minuuttia käytän omaa aikaasi pannuhuoneessa per pakkaspäivä(yli -5 astetta)

    • hi...

      Kyllä tuon varmaakin viiteenminuuttin askaroi, matkoineen..

    • 3+19

      Yksi puulämmittäjä on pitänyt blogia puulammitys.info sivulla. On tuosta ainakin sen verran oppinut ettei yläpalokattilaan pidä sortua. Tai toisaalta ei kukaan alapalo tai käänteispalokattilan omistaja ole vertailukohtana joten ei niiden paremmutta voi ainakaan suoraan esittää.

      Itselläkin on mielessä öljystä puuhun siirtyinen, nykyisin palaa noin 2000 litraa vuoteen ja puut saisi 30 km päästä mökiltä hyötyliikunnan hinnalla. Leivinuunissa ei oikein yli viittä mottia enempää onnistu vuoteen polttamaan ettei asuinviihtyvyys kärsisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mopomiitissä vakava loukkaantuminen

      IMATRAN mopomiitistä lauantai-iltana sairaalaan joutuneet kuljettajat ovat loukkaantuneet vakavasti, Kaakkois-Suomen pol
      Imatra
      248
      3609
    2. J-miehelle

      Miksi kaikki päättyi näin? Vain sinut olisin halunnut, on ikävä sua. Älä ajaudu väärille teille, olet mulle Rakas.
      Ikävä
      65
      1372
    3. Taasko on ammuskeltu kaupungilla

      Mitä,mitä,mitä??? Tämä ei vetele!
      Kokkola
      40
      1132
    4. Ihmettelen sinua... En koskaan päässyt

      Selvyyteen että minkälainen olet pohjimmiltasi, mitä haluat minusta. Nyt näyttää että olet myös tosi hyvä valehtelija. E
      Ikävä
      67
      1086
    5. Viikonlopun päätteeksi löytäisin

      paikkani sinun kainalossasi. Telkkarissa joku leffa, sarja, ehkä ihan mielenkiintoinenkin tai sitten ei enää jaksaisi ke
      Ikävä
      10
      1041
    6. Rupesin oikeasti odottamaan

      Että toteutuuko se meidän pusu ensiviikolla. Olisin niin onnellinen se merkitsisi paljon.
      Ikävä
      55
      1010
    7. Mitä muka hyvää kaivatussasi on?

      Kysymys otsikossa
      Ikävä
      42
      819
    8. Onko kaivattusi

      ressukka? Miten on?
      Ikävä
      37
      788
    9. Vuoden loppuun asti kaipaan

      Enkä katso sinä aikana muihin suuntiin. Jos tämä juttu ei etene mihinkään nykyisestä, niin unohdan sinut. En päätä ystäv
      Ikävä
      68
      775
    10. Koko maailma elää valhetta

      Lähestulkoon koko maailma elää valhetta. Tietomme on valhetta, luulomme arvailuja ja pahuus jokaisessa sydämessä, jos ei
      Uskonnot ja uskomukset
      357
      771
    Aihe