luokan edessä esiintyminen/viittaaminen/puhuminen

kohta 7.lk:lla

Nyt kutosella on meillä ollut kaksi esitystä. Tai siis että kirjoitetaan paperille jostain tietystä aiheesta ja sitten luetaan luokan edessä, ja se on mulle yhtä piinaa ! Rupean tärisemään kauttaaltaan, ääneni värisee, ja kerran rupesin melkein itkemään. Uskon että ääneni värisee sen takia, koska mielestäni oma ääneni on kauhean karhea ja matala (olen siis tyttö). Ja opettajamme sanoi, että seiskalla tulee olemaan noita esityksiä vielä enemmän ! Toinen asia on viittaaminen. Tässä asiassa vaikeutena on se, että välillä ääneni 'sortuu', ihan kuin kurkussani olisi pala, joka estää äänen kulkeutumisen ja se pitäisi rykäistä kovaa pois. Siksi en uskalla kauheasti viittailla, ja opettajani on tästä asiasta monta kertaa huomautellut. Välillä mua pyydetään lukemaan joku pieni lause kirjasta, se on vielä ihan ok. Mutta ENKUNTUNNEILLA! Olen tosi hyvä englannissa, joten joudun lukemaan suht koht paljon englantia muulle luokalle ÄÄNEEN, ja siinä taas yksi ongelma. En osaa lausua englantia, kirjoittaa kyllä.

Olen aivan paniikissa kun seiskaluokkani alkaa 16.8. ! Vain äitini ja koulupsykiatrini ovat tukenani. Toisella esiintymistunnillani (alkukohta kirjoituksestani) minulla meni paljon paremmin, koska äitini antoi minulle rauhoituslääkkeitä peräti viisi puolikasta. Sekään ei riittänyt täydellisesti, vaan tärisin silti hieman. Mutta se meni huomattavasti paremmin. Mutta ei sellaisia joka päivä voi ottaa.
Anteeksi tämä sekasotku, mutta melkein itken jo tätä kirjoittaessani... Mitä voin tehdä ?

14

3675

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2+7

      Rauhoitu, ainoa neuvo, jonka voin antaa. Luokkakaverisi ovat sinulle tuttuja jo vuosien takaa, miksi sinun tarvitsee heitä jännittää?? Eivät he enää välitä, vaikka jotain menisikin pieleen, ehkä pari päivää huomauttelevat, mutta sitten unohtavat.

      En ole aivan samaa mieltä siitä, että yläasteella olisi paljon enemmän esityksiä luokan edessä. Ehkä 5-6 vuodessa, riippuu tietenkin opettajista. Ja nämä ovat aina kavereiden kanssa, ei oikeastaan koskaan yksin (meillä 3 vuodessa 2 kertaa yksin). Englantiakaan et joutune enää lukemaan ääneen, jos muutkaan eivät joudu. Opettajilla ei ole oikeutta vaatia yhdeltä oppilaalta enempää kuin toisilta, joten jos joudut lukemaan, pidä huoli että muutkin lukevat.

      • Anonyymi

        Kiva oli seurata kun riikka purra oli lupkan edessä. Mamun kakara ei uakaltanut sanoa mitään hyvä vaan kun pelkäsi. Etelä suomessa joutuu koulua vaihtamaan kun mamun kakarat on kammottavia häiriköitä. Väärin meitä suomalaisia kohtaan


    • jsssss-

      Mullekin noi esiintymiset oli yhtä piinaa, en edes tiedä miksi! Mulla on kyllä aika kimeä ja hiljanen ääni välillä et saattaa johtua siitä.
      Yläasteella sitte rohkaistuin, koska muut tuli tutuksi aika nopeesti, uskalsin korottaa ääntä ja viitata aina jos tuli asiaa, koska ei ne muut ajattele vaikka et lol toi viittaa tai jotai :D Ala-asteella olin kauhea hissukka, en viitannu melkein koskaan ja kerroin kaverille aina vastuksen joka viittasi sitten :'D Me kuitenkin luettiin aina kirjasta jotain kappaleita, mikä oli ihan kivaa, koska kaikkien katseet on kirjassa, kaikki on hiljaa ja sit voit lukee ihanku olisit yksin (==

      Enkun lausumista ääneen ei tarvii pelätä yhtään, muillakin on varmasti samoja paineita! Istuin aina enkuntunneilla kaverini vieressä ja jos lausuin väärin niin naureskelin sitten itelleni kaverini kanssa. Meiän luokalla oli myös yks ulkomaalainen joka viittas aina ja sano vaikka et miten se kirjotetaa, eikä kukaa välittäny =) Kukaan ei tosiaankaan ala kuiskia, että lausuit jotain väärin!

      Kerran jouduin jäämään pois koulusta esiintymisen takia, koska ahdisti niin paljon ja valvoin edellisen yön vaan itkien ja yöllä kerroin kaiken äidille. Sääli mua niin paljon et antoi jäädä kotiin. Se kirjotti sit äikänopelle, että mua ahdistaa esiintyminen ja voisinko palauttaa sen jutun vaan kirjotelmana ja sain luvan. Oikeastaan koko kasiluokka meni penkin alle ku alko koulu ahistaa ja aloin lintsata, mut nyt se on ohi =)

      En oikein osaa muuta sanoa, että älä kiduta ittees esiintymisen ajattelemisella päiviä etukäteen (omalta kokemukselta voin sanoa että se pahentaa asioita). Meet sinne luokan eteen, jos teillä ei saa olla mitään lappua, ilmota opettajalle etukäteen, niin voit olla poikkeus. Kun puhut luokan edessä niin näpertele vaikka sen lapun kulmaa, helpottaa ehkä hiukan jos voit käyttää jotain stressileluna. Älä pelää, muut unohtavat autuaasti kaiken mitä olet sanonut jo muutaman minuutin jälkeen! =) Luokan eteen meneminen on varmaankin se pahin vaihe, ajattele että olisit yksin tai kohdista katse vaikka luokan perälle jos sinun on pakko katsoa jonnekin.

    • ??

      miksi helvetissä sulle annettiin rauhoituslääkkeitä?

    • Intersect

      Mullakin on välillä ääni 'sortunut' koulussa (ja pari kertaa ihan normeissakin tilanteissa kun olen tuntemattomalle puhunut :s). Johtuu kai mun herkästä luonteesta. Jos mua painostetaan, niin murrun helposti. Ja itelläkin toi ongelma että kirjoitan erinomaista englantia mutta se lausuminen on ihan toinen juttu sitten. Ongelmani ei kuitenkaan ole niin paha kuin sulla mutta toivottavasti pärjäilet :3

    • 6+16

      Ensimmäinen neuvo, rauhoitu, toinen neuvo, mieti mitä vaikeeta siinä muka on kun joutuu lukemaan muille, varmasti hekin joskus mokaavat jonkun sanan, ja kaatuuko maailma heidän niskaansa, tuskimpa, kolmas neuvo, älä ajattele aina vain negatiivisesti, vaan positiivisesti. Siinä pari neuvoa.

    • Drmario

      paras neuvo. Älä syö enää niitä pillereitä. Pillerit saa aikaan kaikenmoista tärinää ja hallusinaatioita.

    • oihydsfiulg

      Tuo on yleinen vaiva ja se voi valitettavasti seurata mukana koko elämän. Eikä se muutu sen helpommaksi aikuisenakaan, vaikka silloin nyt ei enää tarvitse pelätäkään mitään kuittailua tai kiusaamista. Omassa päässähän se ongelma on ja loppujen lopuksi sen kiusaamisenkin hoitaa ihan itse vatvomalla sitä asiaa ja häpeilemällä sitä mitä tuli tehtyä ja miten tuli mokattua, vaikka kyseessä on ihan luonnollinen asia.

      Kaikille tuosta esiintymispelosta kärsiville on tuttua miten se jännitys etenee. Yleensähän se ruokkii itse itseään kun puhuja alkaa kiinnittää huomiota niihin jännityksen merkkeihin. Alkaa miettiä käsien tärinää ja sitten tuntee punastumisen leviävän kasvoille ja lopuksi huomaa äänen kiristyvän jne. Se on aivan kauheaa. Itse olen huomannut, että yksi apukeino tilanteeseen on heti alkajaisiksi myöntää ja kertoa yleisölle, että nyt jännittää. 7. luokalla yleisö ei tosin ehkä ole yhtä anteeksiantavaa, mutta yleensä kuuntelijatkin tajuavat olla aiheuttamatta paineita, jos esiintyjä suoraan aloittaa esityksensä esim. sanomalla "mua vähän jännittää tällainen luokan edessä puhuminen, että älkää ihmetelkö jos kädet tärisee tai mä saan jonkun paniikkikohtauksen. Mä nyt yritän kuitenkin kertoa teille vähän perustietoja fotosynteesistä. Toivotaan, että mä selviän loppuun asti pyörtymättä".

      Tuollainen aloitus voi toimia sellaisena kevyenä johdantokappaleena/vitsinä joka valmistaa yleisön kuuntelemaan, mutta samalla se auttaa puhujaa rauhoittumaan. Kissa on nostettu pöydälle eikä se enää haittaa niin paljoa, vaikka ne kädet nyt sitten tärisisikin.

      Käsien tärinästä tuli mieleen se, että kannattaa aina harjoitella se esityksensä hyvin ja mieluusti jättää kaikki lunttilaput ja paperit pois. Olen siis eri mieltä niiden käytöstä kuin joku muu tähän ketjuun kirjoittanut. Esitys menee aina paljon paremmin kun tietää mistä puhuu. Ei kannata pitää mitään papereita käsissä, vaan pitää kädet esim. ristissä edessä tai selän takana ja puhuu ulkomuistista ja lunttaa asioita kalvolta.

      Toinen asia mikä saattaa auttaa on puhuminen rauhallisesti ja hitaasti. Jos kurkussa tuntuu pala niin niin nielaisee sen rauhassa pois ilman kiirehtimistä puheessa eteenpäin. Kaikenlainen hätäily edesauttaa sen jännityksen lähtemistä lapasesta. Kun pitää kunnon tauot lauseiden välissä niin saa sen puheessa kuuluvan jännityksen pidettyä paremmin aisoissa. Hyvä esimerkki tällaisesta puhetavasta on Paavo Lipponen, joka ei varmaan kokeneena puhujana paljon jännitä, mutta on kuitenkin tunnettu tavastaan puhua kuin miettisi jokaista sanaa hyvin tarkkaan: http://www.youtube.com/watch?v=efeNe_ICooE&feature=related

      7. luokalla ei kyllä mun mielestä ole mitenkään erityisen paljon esityksiä ja useinhan ne alkavat olla ryhmätöitä muutenkin. Sovit etukäteen parisi tai jonkun ryhmän jäsenen kanssa, että ne jatkaa juttua, jos ja kun sua alkaa jännittää liikaa (esim. katsot niitä ja nyökkäät vaivihkaa niin ne jatkavat puhumista). Näin me tehtiin menestyksekkäästi yhdessä esitelmässä ja saatiin vielä kehuja miten hyvin meidän yhteistyö pelasi, kun vaihdettiin puhujaa sujuvasti lennosta. Kannattaa myös mainita esiintymispelosta suoraan opettajalle niin se osaa puuttua häiriköintiin paremmin eikä rankaise sua passiivisuudesta arvioinnissaan.

    • uy6tju5reyghdgr

      Tälläne autto mua : Kun esität jotai ja katsot yleisöä niin katso yleisöstä jotai sellaista ihmistä jolle tavallaa haluisit esittää sen :))) Esim vaikka paras kaveri (=

    • 12vuotiastyttö

      Oon 12 mullakin on ongelma et mua alkaa jännittää kun meen luokan eteen ja oon montakertaa nuorempana itkeny kun mun piti mennä luokan eteen koska mua kiusattiin pienempänä ja pelkäsin jos sanon tai teen jostain väärin et mua kiusataan koska meil on melkeen kaikkina vuosina ollu yhdysluokka et oon joutunu kestään vuottavanhempien kiusausta mut nyt meen kutoselle joten nyt ei oo sitä ongelmaa ja pystyn jo itsekkin vähän nauramaan omille mokilleni :)

      • h.e.h

        ihan vaan näin huomautukseksi, tää keskustelu on viisi vuotta vanha


      • höhö
        h.e.h kirjoitti:

        ihan vaan näin huomautukseksi, tää keskustelu on viisi vuotta vanha

        No ei se mitään, aika on illuusio.


    • Anonyymi

      Käy keskustelu aiheesta opettajiesi ja vanhempiesi kanssa. itsellä oli sama juttu ja sitten kyselin opetussuunnitelman tavotteista ja opetusmetodeista ja esiintyminen ei ollut mitenkään erityisesti siellä, joten sain sovittua kaikkien opettajien kanssa että mun ei tarvi puhua luokalle. tykkään puhua asioista joista tiedän tai pientä ryhmää olen hyvä jopa vetämään mutta joku kirja-arvostelu koko luokalle on aivan perseestä

    • Anonyymi

      Lukemisestä ääneen luokan edessä tästä kun täällä on puhuttu. Niin jännitän ihan hitosti itekkin aina kun joudun luokan eteen lukemaan koko luokan eteen ääneen. Mut mä tiedän sen että jännitän aina koska mulle on uusitullanne olla isossa luokassa kun oon ollut pienluokalla ennen niin uudet tilanteet jännittää aina mie yleensä jännittän ni oon jotenki kauheen hätäinen ja yritän lukea hirveen nopeesti mun pitäis yrittää pystyy rauhottuu ja mua alkaa punastuttaa kauheesti. Mulla viel lukihäiriö ni sekin tuo omat paineensa siihen lukuhetkeen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      274
      2863
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1250
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      20
      1042
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe