Australiankelpie

daarling.

Olen mahdollisesti hankkimassa uros-kelpietä vuoden sisällä. Minulla on ollut monta rotua mistä olen ollut kiinnostunut, mutta homma on kaatunut urosten huonoon sosiaalisuuteen muita koiria kohtaan, esim. staffit yms. Haluan kuitenkin koiran, minkä uskaltaa jättää muiden urosten kanssa samaan huoneeseen päiväksi. Koira kasvaisi kahden uroskoiran kanssa, muutan ystäväni kanssa saman katon alle vuoden päästä.

Haluaisin siis tietää, esiintyykö kelpieiden keskuudessa ns."veljesvihaa" vai tulevatko urokset hyvin toimeen keskenään ikäerosta huolimatta? Haaveissani olisi kuitenkin antaa koti tulevaisuudessa myös toiselle uroskelpielle.

10

8267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miten ne toiset ?

      Jos nykyiset koirasi tulevat toisten urosten kanssa toimeen, niin tuleva koirasi oppii kyllä niiltä hyviä tapoja. Mutta jos koirasi saattavat murista muille koirille, niin kelpie ottaa kyllä herkästi mallia. Australiankelpie oppii kyllä sekä hyviä että huonoja tapoja muilta koirilta, mutta tietysti myös omistajan täytyy osoittaa olevansa arvojärjestyksessä sen yläpuolella. Yksilöeroja toki on, mutta tulevan koirasi suhtautuminen toisiin koiriin aikuisena riippuu nyt keskeisesti siitä, kuinka nykykoirasi toisiin koiriin suhtautuvat. Kelpiepentu on varmasti riehakaskin, joten nykykoiriesikin olisi hyvä olla luonteiltaan leikkisiä.

      Anteeksi, siis nykykoiraNNE, eli kaverisi koirat.

    • kookookoo

      Olis kiva kuulla lisää kelpieistä. :) Esim. luonteesta ja aktiivisuudesta. Millaiselle ihmiselle sopii ja kaikkea mahdollista ja mahdotonta kepukoista.

    • Kelpie3v

      Hieman kelpparin luonteesta: Kelppari on todella mielyttämisen haluinen kaikkia ihmisiä kohtaan,oli tuttu tai outo,aina lipsumassa =) J mitä mulla ja äiteellä nuita on niin kaiki on lapsirakkaita.
      Ja yleensä tulevt toisten koirien kans hyvin toimeen =)

      Todella aktiivisia kelpparit on,vaativaty aikas paljon liikuntaa mutta ovat tyytyväisiä vaikka liikunta jäisi joskus vähäiseksi =)

      Minusta kelpie sopii ihmiselle joka ei viihdy yksin ja oikeesti haluaa sellaisen läheisyyden kipeän koiran,ja tietenki paras olis jos ihminen harrastais paljon liikuntaa et koirakin pääsee liikkeelle =)

      Minä en ite harrasta mitään mutta sitten energiat poijalta puran metsäjuoksutuksiin.

    • kokemuksia

      Mulla on vajaa puolivuotias kelpiepoika ja jo nyt näkee miten valtavasti se vaatii liikuntaa ja aivojumppaa. Jos yhdeltä päivältä jää lenkkeily vähemmälle niin seuraavana päivänä koira meinaa hyppiä seinille ja keksii kaikkea omaa kivaa, esimerkiksi pureskelee kaikkea mitä löytää, hyppii syliin, vaeltelee levottomana ja kantaa tavaroita leikittäväksi/heitettäväksi. Kun ollaan liikuttu tarpeeksi on koira sisällä rauhallinen ja viihtyy myös omissa oloissaan.

      Läheisyydenkipeä kelpie kyllä on, tulee mielellään syliin sohvalle ja haluaa rapsutuksia ja silittelyä. Tulee ainakin tässä vaiheessa toisten koirien kanssa hyvin toimeen, mutta tältä meidän pojalta löytyy sen verran iso ego että epäilen ongelmia tulevan sitten kun pentu tulee sukukypsäksi, ei ole koskaan alistunut toisille koirille. Samaa olen kuullut monilta muilta uroskelpieiden omistajilta.

      Itse en missään nimessä suosittele kelpietä sellaiselle ihmiselle joka ei aio harrastaa sen kanssa tai jonka elämä ei ole fyysisesti aktiivista. Kelpie on henkeen ja vereen työkoira ja se oikeasti tarvitsee paljon tekemistä. Sohvakoiraksi näistä ei ole!

    • Kelpi

      Kelpie on perussosiaalinen koira vaikkakin rasisitin taipumuksia on. Minun ensimmäinen uros ei tullut juuri kenenkään kanssa toimeen ja jälkeenpäin sain myös kuulla että isän puolella oli paljon koira-agressiivisia koiria. Ennenvanhaan kelpie oli kuuluisa agressivisyydestään mutta se on häipynyt jalostuksen myötä, teräviä koiria kylläkin löytyy. Nartut on olleet neutraalja muita kohtaan.
      Nykyinen uros tulee toimeen kaikkien kanssa niin kauan kun ne ei ryppyile, hän kylläkin vahtii aika voimakkaasti minun tavaroita ja autoa ja näitä tilainteita pitää vahtia. Tämä koira oli 4 vuotias kun se minulle tuli ja alkuun se oli aivan järkky, meinasi syödä kaikki ohi kulkevat koirat mutta vähän "keskustelulla" sain sen aisoihin.
      Se mikä on kelpien parhampia puolia että ne juurikaan välitä muista koirista, minun koirat ei ole koskaan juosseet muiden luo (paitsi nuorin ihan pienenä, muttei enään) ja voivat keskittyä työntekoon vaikka on enemmänkin häiriötä ympärillä.
      Kelpie on aktiivisen ihmisen koira joka tykkää touhuta koirien kanssa ja viihtyy ulkosella. Minulla on olut useita muita rotuja myös mutta on tykkään että kelpie on ollut helpoin kasvattaa ja ongelmaton omistaa.

    • koiraguru

      Täytyy aina muistaa että kelpie kuuluu niihin rotuihin jotka vaativat myös hyvän sosiaalistamisen alusta saakka, muuten voi tulla ongelmia ja koirasta tulla liian epävarma, epäluuloinen ja agressiivinen.

      Tässä on kyse yleisesti ottaen juuri työkoirasta joka tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja ja vähintään hyvän peruskoulutuksen, ei siis mikään lasten koira vaikka tuleekin niiden kanssa toimeen.

      Tietenkin poikkeuksia löytyy aina ja kunhan kerrot kasvattajalle mihin koiraa haluaisit niin osaavat he katsoa sopivan pennun :)

    • olennähnyt

      Todella aktiivinen rotu. Soveltuu erittäin hyvin maatilalle tai maalle missä paljon tilaa touhuta. Ei kerrostaloon missään nimessä.

    • Niinikkään

      Jos hankkii kelpien pitää hankkia myös vähintään 6 lammasta. Ihan tosi.

      • Anonyymi

        Working kelpie nauttii päästessään paimentamaan, ne ovatkin yleensä maatiloilla työkoirina. Niillä on alkuperäiset paimennusominaisuudet ja vaistot tallella, joten niiden kanssa voi myös kilpailla paimennuksessa. Australian kelpie (harrastuslinjainen kelpie) ei vaadi paimentamista, eikä se siinä enää working kelpien tavoin pärjääkään. Harrastuslinjainen kelpie on Suomessa suosittu mm. agilityssä.


    • jokuvaa...680

      Mie halluisin kuulla vähä lisää kelpie nartuist, tekis mieli ottaa joskus täsä nii sen takia kyselen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      85
      4550
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      127
      3958
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2511
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      196
      1513
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1286
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1243
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1198
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1193
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1153
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1055
    Aihe