Huijausko

luomuhuijaus?

Mitä te tekisitte?
Olen itse luomuviljelijä ja tuossa vähän kauenpana asuva paljon kehuttu luomuspesialisti on aina kehuskellut ammattitaidollaan ja salaisilla metodeillan. Mutta jokunen aika sitten kun menin hakemaan häneltä klapikonetta lainaan, niin häntä ei näkyny paikalla ja menin poikkeamaan hänen konehallissan kun ajattelin että on paikalla kun hallin ovi oli auki. Ei ollut isäntä paikalla, mutta en oikein tiennyt miten olisin, kun hallin taka nurkassa oli ariane-s ja acanto sekä kemigreen tyhjiä pönttöjä.
Heräs vaan aika vahvat epäilyt asiasta varsinkin kun sama mies on saanu luomusta vähintään samanlaisia satoja kun muut tavanomasesta.
Isännän pellotkin sattuu mukavati oleen omalla peltoaukeella keskellä mettää, että kukaan ei tiedä mitä siellä kesä öisin tehdään.
Itselle se vaan on kova kynnys soittaa luomuvalvontaan ja syyttää varsinkin tuttua miestä, varsinkin kun sitä on pidetty luomu guruna peltojen rikattomuuden ja kovien satojen takia.
Tässä on tullu jo monta unetonta yötä asiaa mietittyä ja aina vaikeempaa on.
Itse ajattelin, että voisko eviraan ilmoittaa nimettömästi ja pystyykö ne tutkiin vilja näytteestä onko viljelyssä käytetty kemikaaleja?
Mutta siinä on vaan se, että sen jälkeen on tosi vaikeeta tavata kyseinen isäntä. Sehän arvaa heti sen kuka siitä on ilmottanu, kun en pysty edes muijalle valehteleen.
Mitä te tekisitte?

34

1926

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • soita ilmoitus

      Ilmoita ely-keskukseen asiasta. Ne ei kerro asianomaiselle ilmoittajan tietoja.

      En kyllä yhtään epäile asiaa. Yleensähän luomuviljelijöiden pellot on sellaisen rikan vallassa jos ei ole nurmesta kyse, että ei hemmetti. Sitten on näitä joitakin "luomuspesialisteja" joitten pellot täysin rikattomia ja sadot huippuluokkaa. Viime kesänä useamman viljelijän voimin ihmeteltiin juuri kyseistä asiaa varsinkin, kun paikallisen luomuspesialistin pelloilla meni traktorin urat säännöllisin välein ja pellon reunassa oli rikat menny kyykkyyn.

      • trommi

        Hei ! olen samaa mieltä edellisen vastaajan kanssa. Minusta olisi reilua kaikkia kohtaan jos ilmoittaisit epäilyistä ELY -keskukseen tai Eviraan. Teette hirmusesti hallaa kaikille rehellisille luomuviljelijöille, jos heitätte epäilyjä ilmaan. Eli antakaa ELY-keskukselle mahdollisuus tutkia onko epäilyihin syytä, tosin he varmaan tarvitsevat vähän tarkempaa tietoa , esimerkiksi osoitteen.


      • Voisiko rikka-äestyksellä olla osuutta..


    • Älä tee mitään

      Ei ole rikos säilyttää vanhoja taikka tyhjiä torjunta-ainepönttöjä. Jos et ole nähnyt kaveria itse teossa, niin aika paha on lähteä väittämään mitään. On meilläkin tyhjiä viinapulloja nurkissa, mutta ei me olla niitä tyhjennetty, vaimo toi niitä mehupulloiksi läheiseltä kaupalta. Itse vein tyhjiä pestyjä torjunta-ainekanistereita vedellä täytettynä hallaharson (?) painoksi yhdelle viljelijälle, kun hänelle ei niitä tule omasta käytöstä.
      Ruiskutin kerran eräälle luomuviljelijälle pesäketorjuntana glyfosaattia pellon reunoille, kun hän oli saannut siihen luvan. Tosin en tuota lupaa nähnyt, mutta tuskin hän olisi urakoitsija käyttänyt tuohon operaatioon, jos olisi luvaton toimenpide ollut.

      • ..jatkoa vielä ed.

        ..niin kirjoitin vielä kuitin tuosta ruiskutuksesta sille luomuviljelijälle, että hän pystyi todistamaan tehdyn pesäkeruiskutuksen.


    • luomuhuijaus?

      Sehän siinä just on, kun tämä kyseinen luomuspesialisti on vähän parempia tuttuja ja meillä on monia yhteisiä koneita.
      Mutta hemmetti kun ne pöntöt oli tän vuotisia ja agrologiks opiskelevan pojan kanssa kun käytiin kattomassa nillä pelloilla, niin siä oli viä havaittavissa urat pellossa ja muutamissa kohdissa oli rikka pesäkkeitä samanlailla kun normaalisti on ruiskutetuissa pelloissa. Mutta kun sitä ei sata varmalla tiedä onko se ruiskuttanu jotain sallittua ainetta. Niin se on niin hemmetin vaikeeta. Mutta jäljet ja pöntöt vahvasti viittais kasvinsuojeluun ja kemialliseen lannotukseen.
      Sehän tän suomalaisen maaseudun ikävämpi puoli on aina ollu, että suojellaan naapureita, vaikka siitä ittellekkin olis haittaa. Siihen oon kyllä itsekin syyllistynyt.
      Mutta pystyykö elykeskus/evira testaan viljasta kasvinsuojelu jäämiä, sillätavalla ja sitä onkoo käytetty kemiallisia lannotteita. Entä onko tulos on aukoton?

      • Ei niitä jäämiä...

        niistä kasveista niin vaan haista. Luin joitakin vuosia sitten tutkimusta, että pystyikö luomun erottamaan jollakin konstilla ns. tehoviljellystä tuotteesta, niin lukemani perusteela ei pysty, edes sokkotestattuna ei makua pystytty osoittamaan erilaiseksi.
        Torjunta-ainejäämä voi löytyä vähäisiä määriä, jos varoaikoja ei ole noudatettu, mutta nekin on niin vähäisiä, muuten voi olla erittäin vaikeaa löytää mitään jäämiä. Esim. korrenvahvistajana vieläkin yleisesti käytetty klormekvatti (CCC yleisin kauppavalmiste) on rajoitus olkien käytöstä lypsykarjalle ja lihakarjallekin syöttö tulee lopettaa määrätty aika ennen teurastusta. Otin tästä selvää, että miksi näin, valmistajn taholta oli vastaus, että yhdessä Tanskalaisessa tutkimuksessa oli löydetty jäämiä maidosta, mutta vain yhdessä ja siksi valmistaja halusi varmistaa tuolla klausuulilla selustansa.
        Vaikeahan sitä on tietty naapuria mennä narauttamaan, mutta vinkki maaseutuasiamiehelle voisi olla kyllä paikallaan, että kävisi tarkitamassa asian, jos ruiskutusjäljet on pellossa ja pöniköitä löytyy nurkista.


    • luomu pessimisti

      Oletko tehnyt ilmoituksen asiasta? Jos et ole tehnyt, niin nyt saattaa olla jo myöhäistä, jos pellot on ehditty kyntääkin. Muutenkin olen vähän pessimistinen näissä asioissa.

      Sivu huomautuksena sanottakoon, että muuten luomupeltojen rikattomuus ei ole mikään ihme. Minäkin kylvän nurmen aina viljankylvön yhteydessä ja nurmi kyllä pitää rikan tehokkaasti poissa. Toinen asia sitten taas on se, jos viljan aluskasvustona ei ole mitään.

      Mutta en myöskään epäile etteikö näin voisi olla. Tiedän pari luomuhuijaus tapausta alkutuotannossa. Kaupan päässähän luomuhuijauksia on ollut useita ja väitän että jotkut kaupan/tukun päässä huijaavat jatkuvasti.

      Nämä tietämäni viljelijän tekemät luomuhuijaukset oli toinen luomun alkuajoilta, jolloinka lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet eivät paljoa maksaneet. Surutta ja mitään häpeilemättä poika kylvi apulannat ja ruuttasi kasvinsuojeluaineet ja roundapit peltoon.
      Toinen tietämäni tapaus sattui vain muutamia vuosia sitten. Viljelijä hankki kauraa kaikkialta mistä mahdollista ja kun oli ostavinaann kauroja hevosille, niin tietenkin kauppa oli kuititonta. Tuon aiemmin hankkimansa tavanomaisen kauran hän sitten myi luomuna kovimman hintasyklin aikaan, jolloinka hinta oli yli 300€/t. Kääräisi siinä aika rahat, vaikka ei voinut hankintoja laittaa verovähennyksiin, varsinkin kun osto hinta pyöri 80€/t hinnoissa siihen aikaan.

      Molemmista edellä mainituista viljelijöistä tehtiin aikoinaan ilmoitukset, mutta kumpikaan ei saanut mitään sanktioita, koska asiaa ei muka pystynyt todistamaan aukottomasti. Monesti olen sitä ihmetellyt, että miten kaurahuijarin osalta huomiota ei kiinnitetty ollenkaan hänen myymänsä kauran määrää. Hänen myymänsä kaura määrä olisi vastannut hänen omana satonaan noin 14t hehtaari satoa ja silloin hänellä olisi pitänyt olla vielä viherlannoitus nurmetkin kauralla. Elikä määrä oli niin suuri, että se ei olisi ollut mahdollinen edes useamman vuoden yhteis satona.

      • Niksi..

        Jos epäilee filunkia, täytyy odottaa seuraavaan kesään ja laittaa kamera joka reagoi liikkeeseen. Sitten on videokuvaa että mitä siellä tehdään.


      • YDEYDJ
        Niksi.. kirjoitti:

        Jos epäilee filunkia, täytyy odottaa seuraavaan kesään ja laittaa kamera joka reagoi liikkeeseen. Sitten on videokuvaa että mitä siellä tehdään.

        Satoa on petrattu toisten lajittelusta jääneillä ruppusilla tai ostettu viljaa pystystä kaverin kautta kun omasta pellosta on saatua kärry tai kaksi valvatin seasta.


    • citikatit6

      Moikka vaan. Me kehitimme hieman vahingossa, kuivalannasta ns. luomulannan
      kompostoimalla sen ja on toiminut jo yli 25v, lannan arvo kolminkertaistuu, käyttö
      ei ole kiinni toukokuusta, koska ravinteet eivät katoa mihinkään. Tiedän, että meidän oppien mukaan pelaa useita kymmeniä isoja kuivalantatiloja Suomessa
      ja maksavat aika hyviä tuloja aiheesta. Annan kyllä aiheesta hyviä neuvoja ilmai-
      seksi. p. 0400642540

    • Mä vaan

      Oletkos ajatellut asiaa siltä kantilta, että jos tämä teidän naapuri onkin ryhtynyt tavanomaiseksi viljelijäksi..

    • normi viljelijä

      Luomu on ihan peestä !!!! kasvitaudit jyllää jyvissä ja joku vielä syö sellaista p...aa. täytyisköhän jonkun kuolla ennen kuin uskotaan !!!!!!

    • ei luomussa

      https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/agronet/luomu/peltoviljely/ekokasvinsuojelu/rikkaaestys
      Yksi luomuviljelijä tuollaisella oli ajanut. Ja jättää hyvin havaittavat urat peltoon. Kuin olisi ruiskun kanssa ajellut.
      Eikä ne pöntöt mikään tae ole. Voinut urakoida jollekkin? Tai pyytänyt joltain naapurilta pönttöjä jos tarvitsee niitä johonkin.
      Paha mennä syyttään jos ei ole nähnyt tai tiedä varmaksi. Muuten menee naapuri suhteet pilalle. Ja alkaa naapuri syytteleen perättömästä ilmiannosta.
      Eikä niistä näytteistä itään kemikaaleja löydy varoaikojen jälkeen. Jos edes silloinkaan löytyy, vaikka varoaika ei olisi täyttynyt.

      • Ei luomussa


    • Luomuviljelijä

      Ehdottomasti, mikäli epäilee jonkun käyttävän kasvinsuojeluaineita ja/tai kemiallisia lannoitteita, niin tee ilmoitus Eviraan. Jokainen viljelijä voi valita oman tuotantosuuntansa ja tuollainen on mielestäni jo rikos ja näin ollen jokainen on velvoitettu ilmoittamaan asiasta. (jos naapurisi ryöstäisi pankin, niin ilmoittaisitko asiasta?) Lisäksi elintarvikkeen loppukäyttäjät eivät saa sitä, mistä ovat halunneet maksaa.

      Totuus on se, että rikatonta luomupeltoa ei ole olemassakaan, vaikka rikkaäestettäisiin tai tehtäisiin mitä. Satotasot saadaan halutessa lähes yhtä korkeiksi, kuin tavanomaisessa viljelyssä käyttämällä esim. luomuun soveltuvaa viljo lannoitetta. Tämä kuitenkin eroaa jo fyysisti täysin kemiallisista lannoitteista ja on näin tunnistettavissa.

      PS: Kasvitaudit eivät ole luomuviljelyssä ongelma laisinkaan. TIlamme on ollut luomussa jo noin 18 vuotta ja kasvitauteja ei ole ollut.

      • Terkkut opaskoiralle

        Jos ei ole ollut kasvitauteja 18 vuoteen luomussa, niin monesko opaskoira on jo menossa? On nimittäin silmissä vikaa ja rajusti!

        Olen tässä työni puolesta joutunut pakostikin näkemään n. 25 vuoden aikana luomupeltoja ja harvoin näkee kasvitaudeista vapaata ohraa maakunnassa, siis jossa ei olisi jotain lehtilaikkuja, toksiineja ym. En luomusta ohrasuurimoita syöttäisi omille lapsilleni missään nimessä. Entä sitten luomumansikat, punkin vioitusta niin valtavasti, ettei mitään määrää, huh! Täyttä humpuukia, luomua et pysty eroittamaan ns tehokkaasti tuotetusta tuotteesta muuten, kuin juuri mahdollisten kasvitautien ja toksiinien vuoksi ja luomun häviöksi.


    • Super *

      Kirjoittaja oli ateisti, ja kirjoitti torppariajasta, onni niille, joilla rehelliset ja siveät vanhemmmat, pulaa nilole, jotka kodissa näkevät huonoa esimerkkiä, ja ei ymmärrä väärän ja epäoikeudenmukaisuuden välillä eroa tehdä- Poliisikin puhuu mitä sattuu Suomessa, ja Suomessa ei vastauksia saa, tai saa valikoiden.

    • HanneleHA

      Hei,

      keskustelun aloittajan on itse omalla kohdallaan päätettävä, miten asian parhain päin hoitaisi. Yleisesti ottaen voi todeta, että kyse ei ole vain naapurusten väleistä vaan koko ammattikuntaa, kauppaa ja kuluttajia koskevasta asiasta ja vakavasta eettisestä ongelmasta, jos kirjoittajan epäilyt pitävät paikkansa. Ymmärrän kuitenkin ristiriitatilanteen. Tässä mietteitäni ihan yleisellä tasolla. Jos joku todella pelaa Suomessakin noin törkeää vilunkipeliä ja kehtaa sitten markkinoida tuotteitaan 'terveellisempänä vaihtoehtona', hän tekee valtavasti hallaa koko alalle ja lopulta myös itselleen, sillä ennen pitkää hänen toimensa paljastunevat joka tapauksessa. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko viranomaisten luottamus viljelijöitä kohtaan on turhankin suuri? Uskon, että suurin osa viljelijöistä on hyvin tunnollisia ja rehellisiä ihmisiä ja he ovat palkkansa todella ansainneet. Sen sijaan en haluaisi senttiäkään maksaa muka-luomusta epärehelliselle tuottajalle. On todella törkeää, jos yksittäiset viljelijät tuottavat vähemmän terveellistä 'muka-luomua' ihmisille, jotka ovat valmiita joskus vähäisistäkin varoistaan maksamaan siitä, että saisivat aidosti terveellisemmin tuotettua ruokaa ja samalla tukemaan kestävämpää tuotantotapaa. Itse esimerkiksi opiskelijan varoistani pyrin satsaamaan mahdollisuuksien mukaan luomuun. Minun on kuitenkin voitava luottaa siihen, että sen erotuksen minkä maksan suhteessa ei-luomuun, maksan siitä että tuote todellakin on tuotettu luonnonmukaisin menetelmin. Haluan luottaa jatkossakin suomalaisiin viljelijöihin ja haluan tukea kotimaista tuotantoa, joka muutenkin on suurten haasteiden edessä. Aivan erityisen mielelläni tukisin luomutuotantoa, sekä terveydellisistä että eettisistä syistä. En kuitenkaan halua rahojeni päätyvän epärehelliselle yrittäjälle. Jokainen yksittäinen mahdollisesti epärehellisesti luomun nimiin toimiva maataloustuottaja vetää törkeällä ja äärimmäisen itsekkäällä tavalla mattoa sekä oman että kollegoidensa elinkeinon alta. Menetettyä luottamusta on vaikea saada takaisin. Sinulle alkuperäisen viestin kirjoittaja toivotan menestystä rehellisen ja suuresti arvossa pitämäni viljely-yrittämisen saralla. Teet tärkeää työtä - toivottavasti työn iloa ja ansaittua ylpeyttä tuntien. Me suomalaiset tarvitsemme jatkossakin puhdasta, rehellisesti tuotettua kotimaista ruokaa. Luomusta lisähintaa maksavan on voitava luottaa siihen, että luomu on luomua.

    • apinaapila

      Ei välttämättä! Itsekkin luomussa c2 alueella yli parisataa ha viljelyssä ja 19 v. Hyvä viljelykierto, apilakasvustot, kompostoitu karjanlanta, säännöllinen viherlannoitus sekä suojaviljalla perustetut nurmet, jyvää jopa 3500kg/ha. Ja kohtalaisen puhtaat kasvustot, mutta ei tänä kesänä! Eli voi luomussakin olla saman näköisiä kasvustoja.

      • Kemikaali-Ali

        Todennäköisintä tässä jutussa on se että keskusteluketjun aloittaja on
        1) provoilija tai
        2) luomuun vihamielisesti suhtautuva propagandanlevittäjä tai
        3) muuten vaan sellainen henkilö joka ei ymmärrä mistään mitään.


    • Itse olisin onnellinen jos luomomouhut käyttäisivät edes mcpa.ta Hyi olkoon mitä rikkaruohoketoja, puolenkylää kiroaa niitä muutaman hehtaarin valvattiviljelmiä keskellä peltoaukiaa.


      Luomuun kuuluu rikkaruohot ja se että 1.5-2 tonnia kauraa 45 kilon hlp.llä saadaan hyvänä vuonna irti juolaheinän seasta. Jos sen yli mennään niin herää tiettyjä epäilyksiä dopingista.. Täyttä tukien nostoahan koko kouhotus on.

    • Käki Äimänen

      Minua tässä taas kaikkein eniten ihmetyttää, miksi keskustelun aloittaja menettää yöunensa siitä, että naapurin isännällä on torjunta-ainepurkkeja hallissaan? Miksi edes pohtia koko asiaa? Syitä ko. astioiden olemassaoloon voi olla kymmenittäin, mutta mikä saa edes pohtimaan koko asiaa? Hä?

      Ja jos nyt sitten jostain ihmeellisestä syystä alkaisi pohtia ja jostain vielä ihmeellisemmästä syystä tulisi pohdinnoissaan siihen tulokseen, että luomusääntöjä on rikottu, niin mitä sitten? Käykö joku tutkimassa naapurin auton pakoputken päät: jos putken pää on nokisen mustan sijaan harmaan valkoinen, niin naapuri, perkele, on ajanut ylinopeutta. Mitä teen? Soitanko poliisille vai Karpon Hannulle.

    • hepa65

      no en lähtis heti syytteleen ja ilmoitteleen minnekkään.itse olen luomuviljelyssä ja meillä on kyllä tyhjiä torjunta-aine törppöjä hallin perällä tavanomaisen viljelyn ajalta.Siellä ovat ja pysyvät kunnes löydän niille asianmukaisen sijoitus paikan.Jos minä harrastaisin vilunkia miin ei varmaan nurkissa pyörisi moista todistusaineistoa ja sitäpaitsi kokeilla saadaan selville onko käytetty ainetta vai ei!Eikä meillä rikkiksia ole mahottomasti,nurmikierrolla voidaan minimoita näitä haittoja ja keväällä idätetään ensin rikkikset ennen kun kylvetään..siis malttia vaatii!

    • HU_ HU _HAA

      Täyttä provoo. Keksitty suomi24 sivuille mainokseksi keskustelusivuille aiheena maalla asuminen yms. Jos ihmisellä on yhtään järkeä niin ei kerro itsetään niin paljon, että on naapuri ja lainailee klapikoneita yms. poikani on se ja se yms. Näistä keskuteluistahan sitä kiinni jää. No ei tässä tapauksessa kun on Huu Haa juttu!

    • luomuhuijaus?

      Niin kuten kerroin, olen itse luomuviljelijä.
      Sinulle "HU_HU_HAA". Kyseessä ei ole mikään naapuri, vaan lähellä asuva "luomuspesialisti". Oletpa aika velho, jos tunnistat poikani tuosta keskustelusta, paitsi jos olet hänen opiskelukaverinsa, niin sitten varmasti tunnistit, koska koulussa oli puhunut tästä asiasta.
      Meillä myöskin on tuon "spesialistin" kanssa monia yhteisiä koneita, kuten tuo klapikone.

      Kasvinsuojeluaineiden ja typen käyttö tuli varmistetuksi toisen tahon kautta ja teimme ilmoituksen asiasta. Mutta ilmeisesti aikaa oli kulunut jo liikaa, niin mitään näyttöä ei asiasta ei saatu. Mutta olettaisin, että hän ei ihan ensi, eikä vielä seuraavana vuonnakaan uskalla tehdä sitä uudelleen.

    • luomuhuijaus?

      Tuosta edellisestä unohtui.
      Minkä vuoksi luomuviljelijällä, joka on ollut luomussa lähes kaksikymmentä vuotta, on nurkissaan tämän vuotisia ariane-s ja acanto sekä kemigreen tyhjiä pönttöjä?

    • tosi luomu

      kateus pilaa kaiken

      • Miks alkaa huutelema

        Pitää vaan mölyt mahassaa, viljelee "luomuna" ja ei sitä mistää ota selville, et mitä sinne on ruiskittu. Johan se on monessa sokkotestissä todettu, että ei luomua erota edes mausta, saatikka mistään muusta, ellei tietty kasvitaudeista ja olematomasta painosta (viljalla), ja punkin jäljistä mansikoilla.
        Sen verta oon viljelly, että tiedän mitä maasta irtoaa preparaateilla ja kompostilla. Toki irtoaa, mutta vaatii melkoista ammattitaitoa ja perehtymistä. Jos luomusta ei maksettaisi korkeampia tukia, homma kaatuisi alkuunsa. Monille viljelijöille tuet on se ainut kannustin luomussa. Tässä kylän luomuilijat myi ruista, yhteen rekkaan sopi viiden tilan rukiit kyytiin, osa oli kerännyt vielä niitä myytäviä rukiita kolme vuotta, eli ei vallan kauheita satoja.
        Yhdelle luomuilijalle ruiskutin kerran glyfosaatia, kun oli mukamas saannu siihen "luvan" ja sitten myin samalla kaverille tehoviljeltyä kylvösiementä. Kerran erehdyin lupaamaan, että lajittelen hänen luomuilijan kaurat, puolet tuli jotensakin kelpaavaa, toinen puoli valvatinnuppuja ja kuoria holeita, sekä muuta roinaa.


    • Anonyymi

      Luomun uho , nousu , romahdus ja tuho

    • Anonyymi

      Nyt kun tuli päätös jatkaa glyfosaatin käytön jatkumisesta 10 vuotta eteenpäin , mitä tekee YLE ja muu luomuväki ? . On varmaan odotettavissa kansaa pelottelevia ohjelmia , että nyt pörriäiset kuolee ja vihervasemmiston kunnianhimoiset tavoitteet romuttuu

    • Anonyymi

      Ostaisin geenimuunneltuja elintarvikkeita jos vain niitä olisi tarjolla , miksi tyytyä vähempään

    • Anonyymi

      Pitäisikö nyt vuonna 2024 alkaa tarkastelemaan menneitten hallitusten luomuhumpuukin tuhlattua rahamäärää ja mitä sillä saatiin aikaan ? . Tuhlattiin valtava määrä rahaa johonkin , josta pitäisi eroon päästä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8721
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2613
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2351
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1989
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1736
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe