Savuttava Högfors-hella

kirsikkal

Hei, olisiko kenelläkään neuvoja/tietoja savuttavaan hellaan?
Rakensimme kesäksi mökin yhteyteen kesäkeittiön, johon kannettiin vajasta 60-luvun Högfors-hella. Hellan takana sijaitsevasta ulosviennistä lähtee vajaan metrin mittainen rosteri-putki vaakatasoon ja siitä ylöspäin niinikään rosterinen piippu, korkeus n. 5 m.
Sytyttämisen jälkeen hella savuuttaa ennen lämpenemistään noin puolen tunnin ajan. Ei auta vaikka ennen sytytystä ulosvientiputken ja piipun liitosaukossa polttaisi tuohta vedon aikaansaamiseksi.
Keittiö on muutoin kaunis ja käyttökelpoinen. Hellan suhteen olemme neuvottomia, mikä siihen avuksi?

19

4726

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voihan rähmä

      Laittakaa edes se vaakaputki lyhyemmäksi mieluiten heti takaa 45 asteen kulmalla ylöspäin ei se savu kulkeudu vaakatasossa muuten piipunpituus iha hyvä (mitä pidempi sen parempi veto) :)

    • ....................

      Savukaasut jäähtyvät hellassa ja hormissa, eikä vetoa synny. Eristä piippu kokeeksi vuorivillamatolla jossa on katiskaverkko. Jos se auttoi, niin tee sitten siistimpi ratkaisu

    • kirsikkal

      Kiitokset vastauksista, lähtevät kokeiluun!

    • tyhjennys

      vaakaputki lyhyemmäksi ja puhdista hellan savukanavistot kunnolla. Noin iäkkäässä tulisijassa on varmasti tuhkaa yms savusolissa mikä heikentää vetoa oleellisesti.
      Putken eristäminen on pönttö idea. Savukaasujen jäähtyminen ei vaikuta vedon´syntyyn. Hellan savusolat taitaa mennä ylhäältä alas (pitkä kierto on hyvä) joten sieltä ne veto-ongelmat kylmänä löytyy. Eristeet täytyy vastaavasti löytyä läpivientien yhteydestä jne.

      Kyseessä siis ulkokeittiö? Jos kyseessä on ulkokeittiö, veikkaisin että hella on täynnä tuhkaa?

    • Nokimuija

      Vaakaputki niin lyhyeksi kuin pystytytte ja putsatkaa se hella myös noesta.

    • tulenpolttaja

      Tuossa voi olla monta asiaa jotka eivät selviä lyhyestä kirjoituksesta. Oireet viittaavat johonkin joka ei ole selostettu.

      Jos poltatte tuohta niin suljettehan sen liitosaukon heti kun tuohi on syttynyt? Kun tuohi palaa, onhan silloin jo sytytetty varsinaisen tulipesän tuli? Onhan varsinaisen tulipesän ilma-aukko riittävä (tuhkapesän luukku auki jos sellainen on)?

      Katsokaa kesäkeittiön rakenne, ovet ja ikkunat ja muut aukot. Varmistakaa että tuuli puhaltaa aukoista sisään eikä suojan (tuulen kannalta suojan) puolella ole yhtään aukkoa auki. Jos tuuli puhaltaa aukoista sisään kesäkeittiöön niin syntyy pieni ylipaine joka suorastaan painaa ilman piipusta ulos. Jos tuuli imee kesäkeittiöstä ilmaa aukoista ulos niin se imee korvausilman piipun kautta alas.

      Varmistakaa ettei mikään ilma-aukko ole auki tulipesän ja savuhormin yläpään välissä. Ei myöskään leivinuunin kansi tms.

      Tässä muutama mahdollisuus.

      Se kesäkeittiö pitäisi nähdä toiminnassa paikan päällä. Ei se vaakasuora savuhormin pätkä haittaa puolta tuntia jos vaan alkuveto toimii.

      • ARSKA.1234

        Itse laitan kosania alamaan pari desiä uunin alaluukusta ja sytytän puut kun kosan on loppusuoralla. Neljä vuotta katselin savuutusta ja tämä lopulta auttoi. Puhdista uunin käytävät.


      • Kyllä lähtee
        ARSKA.1234 kirjoitti:

        Itse laitan kosania alamaan pari desiä uunin alaluukusta ja sytytän puut kun kosan on loppusuoralla. Neljä vuotta katselin savuutusta ja tämä lopulta auttoi. Puhdista uunin käytävät.

        Niin ja ajattele miten helppo tehdä pikanuohous!

        Päästä kosania hormiin, ota hatustasi kiinni ja heitä tulitikku perään.


    • tulenpolttaja

      Käytän samaa keinoa mökin muuratun lieden sytyttämisessä kun piippu on kylmä. Hyvä keino jonka palotarkastajakin nyökkäämällä puolsi. Keino on tarpeen jos liedessä on käytäviä joissa savu menee tulipesän sisällä alaspäin ennen piippuun menoa. En tunne alkuperäisen kysyjän Högfors-hellan rakennetta.

      Mökin varaavan takan toistuvat savutusongelmat loppuivat kun ymmärsimme avata oven tuulen puolelle sytytysvaiheessa.

      Keinot ovat monet mutta syyn ymmärtäminen auttaa valitsemalla helpon keinon.

    • kätevä netti
    • Näin meillä

      Mökkimme,paikalle muuratussa hellassa oli savutuongelmia,varsinkin silloin kun hella oli ollut kylmänä useita päiviä tai viikkoja. Savustus ongelmat poistuivat,kun aloin käyttämään kuumailmapuhallinta,jonka laitan rakentamaani
      nokiluukkuun kytkettynä hellan päädyssä sijaitsevan umpiluukun tilalle puhaltamaan Siitä on lyhin matka hormiin ja kuumailmapuhallin saa aikaan alipalneen hellan tulipesässä, Olen sytyttänyt pesään valkean välittömästi puhaltimen päällekytkennän jälkeen. Poistan puhaltimen muutaman minuutin
      kuluttua ja vaihdan alkuperäisen umpiluukun takaisin paikalleen.
      Keväällä ja syksyllä olen antanut puhaltimen puhaltaa hormiin hieman kauemmin ennen tulen sytyttämistä. Puhaltimen käytössä on tietysti tärkeätä
      huomioida ettei puhallin altistu kuumuudelle liiaksi.
      .

      • vanha mökkiläinen

        Meillä käytetään juuri tuota samaa puhallussysteemiä ja samalla "luukku"-konstilla. hyvin on toiminut, puhaltimen alla varmuuden vuoksi vanha pieni uunipelti johon sen voi laskea kuumana kun ottaa luukusta pois.


    • mikäonkuneitaidotrii

      Yleistyksenä kaikilta ei koskaan onnistu.

      Yksi tuttavapariskunta on aika uskomaton tapaus. Noin kymmenen vuotta asuneet talossa jossa uunitakka yhdistelmä oikeaoppisesti tehtynä mutta kun ei niin ei.
      Lähes kädestä pitämällä ja kertomalla miten kylmän uunin saa vetämään niin ei mene perille eikä vuosien "kokemukset" auta mitään?? Kylmänä savut AINA sisälle ja aivan uskomatonta tupeltamista että saavat edes tulet aikaiseksi. Rouva ei tänäpäivänäkään ymmärrä miten paljon puita lisätä jotta talo on sopivan lämmin, ei ylikuuma tai kylmä..........? Kyseisten ihmisten kohdalla ei voi puhua enää edes uusavuttomuudesta vaan yksinkertaisesti yksinkertaisuudesta..

    • kiehisiä sytöiksi

      Aivan näin.
      Samaa seurattu lähipiirissä piti saada uudisrakennukseen takka-leivinuuni ja ei sitten onnistu millään lämmittäminen.
      Ikkunat auki kesät talvet kun ei muuten vedä ja haisee savu Ilmalämpöpumppu jatkoksi ja vielä suorasähkölämmitys.
      Sähkölaskut jotain taivaallista ja ihmettelevät missä vika?
      Märät polttopuut pihalla pressun alla ja ei edes pientä puukatosta voi kuulemma tehdä kun rumentaa maisemaa.
      Puulämmitys on taitolaji josta näppäimistösukupolvi on erkaantunut pahasti.

    • Cubo

      En ole aivan varma, onko tästä mitään hyötyä, mutta mainittakoon, että Vaasassa sijaitsevasta armeijatavaraa myyvästä kaupasta on saatavilla alkuperäisiä varaosia kyseisiin liesiin.

      • Anonyymi

        Hei, mikä/missä tuo kauppa on?


    • lähellä hormia

      Koko homma pitäisi nähdä paikan päällä. Järkyttävin asia minkä olen nähnyt oli kiuas jota lämmitettiin pari kertaa viikossa ja veti kohtuullisesti. Kiuas ei kuitenkaan ollut liitetty hormiin kunnolla, vaan oli tuuman rako kiukaan lähdön ja hormiliitännän välillä, siis tuuman rako ympäriinsä. Kukaan ei valittanut vedosta eikä savusta, ainoastaan nuohooja sanoi että olisi syytä liittää kiuas hormiin.

    • Anonyymi

      Osta paketti brikettejä. Imeytyä alustan päällä muutama harkko tai niin monta, kuin tulipesään mahtuu Sinol 100 polttonesteellä n. kolme kertaa alustan päällä (n. 2,5 dl)käyttäen polttonestettä (Sinol 100 nestemäisenä huom. EI geeli) n. 3 kertaa. Saa olla reilusti. Lado priketit tulipesän ja sytytä. Syttyy hyvin turvallisesti sinisenä linkkinä. Tulipesän luukku kiinni ja reilusti vetoa. Näin puhdistuu pahastikin pikeentynyt tulisija.

    • Anonyymi

      Tuossa vielä niistä briketeistä, että lämmitä lopuilla briketeillä ilman Sinolia tulisija kuumaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2570
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      207
      1682
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1630
    4. 79
      1301
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1035
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      966
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      47
      934
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      850
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      833
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      808
    Aihe