Liuenneet potut

Pottuintoilija

Antakaas vinkkiä mikä perunalajike on sellainen, mikä EI LIUKENE veteen ? Suututtaa, kun kattila on täynnä mössöä. :/

22

295

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tosirealisti Kokkola

      Voi hyvä tavaton. Kaikki perunat liukenevat. Toiset nopeammin toiset hitaammin.
      Seiso kattilan vieressä ja seuraa/kokeile haarukalla milloin perunat ovat kypsiä.
      Ei ole yksikertaisempaa ruoanlaittoa kuin perunoiden keittäminen.
      Perunat tulisi keittää aina kuorineen, jolloin niiden ravintoarvot säilyvät parhaiten.
      Jos sattuu sellainen "kömmähdys", että kuoritut perunat ovat yhtä mössöä, niin tee siitä muussia. Ylimääräinen vesi pois. Muussaat kunnolla (vatkain tai nuija). Lisäät joukkoon maitoa ja pieneksi silputtua sipulia. Anna kiehahtaa - älä keitä.
      Sekoita ja maista suola. Avot, että on hyvää.

      • Mie se oon

        OHO OHO kuka ihmettelee. Tosirealisti ei osannut keittää kahvia vielä -97. esikunnassa ihmettelit että noinko se tapahtuu.. ja tämä on tosi. Mutta eläkkeellä on aikaa harjoitella.


      • Tosirealisti Kokkola
        Mie se oon kirjoitti:

        OHO OHO kuka ihmettelee. Tosirealisti ei osannut keittää kahvia vielä -97. esikunnassa ihmettelit että noinko se tapahtuu.. ja tämä on tosi. Mutta eläkkeellä on aikaa harjoitella.

        Puhe on perunankeitosta, mutta kun tosi kade - "Mie se oon" - puhuu potaskaa, on tarpeen kertoa totuus.
        Ihmettelimme usein porukalla, että miksi viikon kestävällä - "mie se oon" - kahvinkeittovuorolla aamukahvi maistui pahalle ja oli todella kitkerän makuista, arvelimme - kuin jäteveteen keitettyä. Kunnes joku paljasti kuiskaten, että se laittaa hanasta ottamansa KUUMAN veden keittimeen ja kahvijauheen suodattimeen töistä lähtiessään. Ja laittaa kahvin "tippumaan" aamulla töihin tullessaan.
        No niinpä niin. Selvisi sekin asia. Yön yli (½ vrk) ummehtunutta moskaa...

        Kahviveden tulee olla kylmää ja mahdollisimman raikasta (laskettava hanasta pois vanha ja ummehtunut). Kahvijauhe tulee ottaa huolella suljetusta "säilöstä" suoraan keittimen suodattimeen kuten raikkaan kylmä vesi ja vasta tämän jälkeen HETI "kone" päälle.
        Terveisin jo ennen kävelemään oppinut kahvinkeittäjä ja ruoanlaittaja.


      • Sie vai mie
        Tosirealisti Kokkola kirjoitti:

        Puhe on perunankeitosta, mutta kun tosi kade - "Mie se oon" - puhuu potaskaa, on tarpeen kertoa totuus.
        Ihmettelimme usein porukalla, että miksi viikon kestävällä - "mie se oon" - kahvinkeittovuorolla aamukahvi maistui pahalle ja oli todella kitkerän makuista, arvelimme - kuin jäteveteen keitettyä. Kunnes joku paljasti kuiskaten, että se laittaa hanasta ottamansa KUUMAN veden keittimeen ja kahvijauheen suodattimeen töistä lähtiessään. Ja laittaa kahvin "tippumaan" aamulla töihin tullessaan.
        No niinpä niin. Selvisi sekin asia. Yön yli (½ vrk) ummehtunutta moskaa...

        Kahviveden tulee olla kylmää ja mahdollisimman raikasta (laskettava hanasta pois vanha ja ummehtunut). Kahvijauhe tulee ottaa huolella suljetusta "säilöstä" suoraan keittimen suodattimeen kuten raikkaan kylmä vesi ja vasta tämän jälkeen HETI "kone" päälle.
        Terveisin jo ennen kävelemään oppinut kahvinkeittäjä ja ruoanlaittaja.

        Hah. Potut pottuina ja kahvi kahvina...


    • ei onnistu

      kuorineen keitetyt potut kun muussaat, tulee siitä melkoista liisteriä tärkkelyksestä johtuen. HYI!

    • Tosirealisti Kokkola

      Opettele lukemaan "ei onnistu".
      Kuka on puhunut kuorineen keitettyjen perunoiden muussaamisesta.

      • ihme fakki-idiootti

        näikin joutavasta aiheesta menetit taas mielenrauhasi.
        verisuonihan tuossa ennen pitkää katkeaa.


    • keltainen lajike

      Valitse kaupassa KIINTEÄ lajike. Marketeissä lukee irtoperunalaarin päällä mihin lajike sopii. Pussitetut ovat vihreä ja keltainen ja punainen, joka on muussiperuna. älä siis osta punaista perunmapussia.

      Muistelen, että keltainen pussi on keittoperunaksi sopivaa.


      Sain kerran Pito-lajiketta, sitä ei voinut käyttää muuta kuin muusiin, hajosi kypsyessään,

    • mummu vaan

      Osta keitetyksi tarkoitettuja perunoita, eikä muusiperunoita, sillä ne ovat jauhoisempia.

    • pottumiäs.

      Opettele keittämään perunat oikein.

      Ei murene kun tietää miten perunoita keitetään.
      Uusavuttomuus on kurja juttu.

      • Peuna lamppu

        Uusavuttomat ei osaa keittää edes perunoita.
        Kaikki perunat menee mössöksi, jos niitä keittää tuntitolkulla.
        Aloittaja on varmaan laittanut perunakattilan hellalle ja antanut sen porista monta tuntia, ihme kun ei ole onnistunut keittämään perunoita pohjaan, niin
        käy, jos on liian vähän vettä kattilassa.

        Tässä hyvä neuvo perunan keittoon.
        Puolisen tuntia perunat saa kiehua itsekseen, sen jälkeen tarkkaillaan perunan kypsymistä esim. ihan tavallisella haarukalla pistetään perunaan, jos ei haarukka mene peunaan, niin keittämistä jatketaan.
        Perunat on valmiita, kun haarukka menee helposti perunan sisään.
        Wan Gogh, Timo ja suurin osa perunalajikkeista pysyy ihan ehjänä keitettäessä.


      • Pottumiäs.
        Peuna lamppu kirjoitti:

        Uusavuttomat ei osaa keittää edes perunoita.
        Kaikki perunat menee mössöksi, jos niitä keittää tuntitolkulla.
        Aloittaja on varmaan laittanut perunakattilan hellalle ja antanut sen porista monta tuntia, ihme kun ei ole onnistunut keittämään perunoita pohjaan, niin
        käy, jos on liian vähän vettä kattilassa.

        Tässä hyvä neuvo perunan keittoon.
        Puolisen tuntia perunat saa kiehua itsekseen, sen jälkeen tarkkaillaan perunan kypsymistä esim. ihan tavallisella haarukalla pistetään perunaan, jos ei haarukka mene peunaan, niin keittämistä jatketaan.
        Perunat on valmiita, kun haarukka menee helposti perunan sisään.
        Wan Gogh, Timo ja suurin osa perunalajikkeista pysyy ihan ehjänä keitettäessä.

        Ai säkään et osaa.

        Perunat kylmään veteen.
        Suolaa sekaan.
        Liesi kybälle kunnes kiehuu. annetaan kiehua 5 min.
        Sammutetaan liesi.
        Annetaan perunoiden kypsyä hiljalleen, ovat kypsiä kun ovat tarjoilulämpimiä.
        Syödään.

        Ei pala pohjaan, ei murene, ovat hyviä.


      • Peruna lamppu
        Pottumiäs. kirjoitti:

        Ai säkään et osaa.

        Perunat kylmään veteen.
        Suolaa sekaan.
        Liesi kybälle kunnes kiehuu. annetaan kiehua 5 min.
        Sammutetaan liesi.
        Annetaan perunoiden kypsyä hiljalleen, ovat kypsiä kun ovat tarjoilulämpimiä.
        Syödään.

        Ei pala pohjaan, ei murene, ovat hyviä.

        Kuules, on perunoita tullut keitettyä vähintää joka toinen päivä.
        Mitäs ihmeen pikapottuja sulla oikeen on, kun 5 minuutin keittoajalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsyvät.
        Kutoselle en hellaa laita, vaan viitoselle ja oottelen, jotta alkaa kiehumaan.
        Kun kiehuminen on päässyt vauhtiin, niin käännän hellan kolmoselle ja
        30 minuuttia saavat siinä kiehuskella ja sen jälkeen tarkkaillaan perunan kypsyys astetta.
        Suolan laitan heti keittämisen alkuvaiheessa.
        Ja se keitinvesi, sitä ei kannata kaataa viemäriin, vaan siitä saa lisättyä kasteikkeeseen, kun kastiketta valmistaa.


    • Tärkkis

      Loppukesästä kaikissa perunalajikkeissa on runsaasti tärkkelystä, minkä takia ne ovat herkkiä hajoamaan. Toki muutamat lajikkeet ovat toisia herkempiä, erityisesti ennen kotipuutarhoissa suosittu Pito.

      Korjuun jälkeen varastosäilytyksessä kuori paksuuntuu ja tärkkelysongelma häviää vähitellen ja lajikkeiden väliset erot tasoittuvat melko paljon.

    • Perunan keittäjiä.

      Joka keittää perunat täysillä monta tuntia saa muussia.

      Neuvottiinkin että valitse kiinteä lajike. Siikli on muuten tarkka keitettävä.

      Tavallisessa kattilassa kansi päälle ja levy pienelle.

      Osta höyrykattila ja keitä perunat siinä. Toki niitä höyrykattilassakin pitää valvoa etteivät keity liikaa. Itse kokeilen veitsen terällä kypsyyttä niin eivät suotta rikkoudu.

      Kun teette muusia lisätkää maito kuumana. Tulee parempaa.

    • Pottuintoilija

      Täällä oli osa ihan fiksuja vastauksia.. Sen vaan ilmoitan muutamille, että olen jo vuoskymmenet keittänyt perunoita, joten en ole mikään aloittelija ! Tuntuu vain, että melkein jokainen lajike liukenee nykyään. Katson kyllä kaupassa mikä lajike on hyvä, mutta nyt ei tunnu pätevän enään mikään. VanGogh oli aikoinaan hyvä merkki, mutta nyt sekin on hajoavaa. Keitän ne potut samalla lailla kuin ennenkin, eikä ne hajonneet.
      Ehkä niissä on sitten sitä tärkkelystä enempi...

      • Kokki Kokkola

        Potusta asiaa:
        Eli nyt kannattaa hieman muuttaa keittotyyliä totutusta niin ei perunat hajoile?

        Minä keitän ensin vitosella niin että vesi lähtee kiehumaan, sitten lasken keittolevyn lämmön neloseen.
        Loppuvaiheessa ennen kuin perunat ovat vielä täysin kypsiä, laitan lieden kiinni, kannen kattilan päälle ja perunat kypsyvät sopiviksi jälkilämmöllä. Eivätkä hajoa :)


    • datanomi 00

      Meillä oli koulussa tänään keitettyjä perunoita.Sattumalta yksi peruna putosi lattialle,,ja kuulkaa se pomppi kuin kumipallo.Jätin perunat suosiolla syömättä.

    • Tosirealisti Kokkola

      Oliko se ruotsinkielinen "pomppiva pottu"?
      Näin tekee se "perunakumipalloilmiö". Pomppivat aikansa. Kunnes kuihtuvat. Kuten käy niin sanotun ruotsin kielen SUOMESSA - pomppii pois.

      Mutta aloittajan asiaan:
      Sitä se teettää - sukusiitos, sukurutraus, sisäsiitos - kuten suomenruotsalaisten keskuudessa voidaan todistetusti havaita.

    • Ruodfö'uih09856

      Näin on. Pian ei tarvita ruotsin murteita,,,

    • Pottuintoilija

      Täällä on outoa sakkia...

    • tdxf8åpiof

      Missä? Ei ainakaan täällä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      121
      1688
    2. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      16
      1372
    3. Tiedätkö miten pahalta tuntui

      Kun vetäydyit? Ei kuukausiksi vaan vuosiksi.
      Ikävä
      61
      980
    4. Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TARINALTA ISOISÄSTÄ, JOLLA ON PARTA

      Pinnalliset käsitykset korkeammasta Todellisuudesta Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TAR
      Hindulaisuus
      329
      972
    5. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      65
      826
    6. J miehestä oikeaa

      Nimeä ei voi tänne julkaista mutta kannattaa olla varuillaan jos ”aistit” auki t nainen
      Ikävä
      75
      798
    7. Onko Lahdessa juhannuskokkoa?

      Entä vähän kauempana?
      Lahti
      1
      760
    8. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      46
      731
    9. Kysyit firman bileissä..

      .. että tulisinko luoksesi yöksi... Oliko se vain heitto. Mitäs jos olisin tullut? Naiselta
      Ikävä
      9
      671
    10. Miksi Suomessa uskotaan Usan kanssa tehtyihin sopimuksiin

      Kaikki viestit Usan suunnasta on ollut jo pitkän aikaa sen kaltainen että muiden liittolaismaidenkin sotilaallista autta
      Maailman menoa
      60
      653
    Aihe